Nem foglalkoznak a nyugdíjukkal a pályakezdő fiatalok, ugyanakkor állami ellátással nem számolnak, derül ki a hvg.hu cikkéből. A megkérdezett fiatalok többnyire tisztában vannak azzal, hogy saját maguknak kell(ene) előre gondoskodniuk arról, hogy valamiből idős korukban is megéljenek, de többségük pillanatnyilag nem tesz ennek érdekében semmit, nem tesznek félre erre az időszakra, mondván „messze van az még”. Azért a helyzet ennél valamivel bonyolultabb.

Az nyilvánvaló, hogy gyakorlatilag esélytelen, hogy a most 20-as éveiben járó korosztálynak nyugdíja legyen, sőt, az egy generációval följebb lévők sem teljesen biztosak benne, hogy nekik lesz. Ugyanakkor az is szinte esélytelen, hogy ennek tudatában már most elkezdjenek spórolni. Nem egy írás taglalja sok helyen, hogy milyen felelőtlenek az átlag magyar emberek, különösen a fiatalok, mert többségüknek gyakorlatilag semmilyen megtakarítása nincs. Ezeket olvasva jó néhány ember zsebében nyílik a bicska, talán nem is ok nélkül.

Mégis hogyan tudna egy most huszonéves fiatal a nyugdíjas évekre spórolni? Jelentős részük munkát sem talál, kénytelen a szülei nyakán élni, azon szerencsések, akik pedig dolgoznak, olyan keveset keresnek, hogy örülnek, ha kihúzzák belőle a hónapot. Ebből kellene öreg korukra félretenni? De ha tudnak is egy keveset, a fiatalok számára nem a nyugdíjaskor lesz a legfontosabb: előttük áll még a családalapítás, esetleg egy saját lakás/ház vásárlása. Legtöbbjüknek ez is elérhetetlen álomnak tűnik.

A fölöttük lévő generáció alapvetően hasonló problémával küzd: nincs miből megtakarításokat biztosítani a nyugdíjas évekre. Csak épp az ő esetükben mások az okok: kell a pénz a gyerekek oktatására, etetésére, öltöztetésére, illetve megvan már a saját lakás, de valamiből a hiteltörlesztést is ki kell fizetni. Tudom, hitelt nem kötelező felvenni, de van, amikor muszáj. Azt is lehet mondani, hogy nem kötelező gyereket vállalni, csak akkor ne sírjunk, hogy fogy és elöregszik a nép.

Lehet öngondoskodásról beszélni, de a nagy magyar átlag egyszerűen képtelen erre, önhibáján kívül. Nyilván vannak kivételek, de nem a 4-500 ezres fizetés az általános, amiből kényelmesen lehet spórolgatni a nyugdíjra. Nem véletlenül nyílik ki az emberek zsebében az a bizonyos bicska, amikor azt olvassák, hogy „nem gondolnak a fiatalok a jövőjükre”. Gondolnak, csak tenni nem sokat tudnak érte.

A bejegyzés trackback címe:

https://szamarpad2014.blog.hu/api/trackback/id/tr965192283

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

domi55 2013.04.27. 08:47:21

Sziasztok! Sajnos az a helyzet, hogy nagyon nehéz a fiataloknak munkát találniuk. Hiába van több diplomám, nagyon sok tanfolymot és továbbképzést elvégeztem, de nagyon nehéz volt találni egy olyan munkahelyet, ahol a fizetésből ki lehet jönni. Az OKJ képzéseknek köszönhetően sok helyen megpróbáltam és meg is találtam a megfelelő munkahelyet, remélem beválik :)
süti beállítások módosítása