A fiatalság felzúdulása és a tüntetések megtették a hatásukat, a kormány visszavonta a keretszámokat, úgy tűnik azonban, hogy a hallgatóknak semmi sem elég. Balog Zoltán miniszter állítása szerint minimum 40 ezren tanulhatnak állami ösztöndíjas formában, de ez a szám akár magasabb is lehet, ha többen teljesítik a feltételeket, a szükséges forrásokat időben előteremtik, emellett a hallgatói szerződés rugalmasabbá tételéről is készek lennének tárgyalni. Jól hangzik, azt hihetnénk, hogy megállapodás született, a hallgatók, diákok megnyugodtak, de nem: közölték, Balog mellébeszél, semmire nincs garancia, és ők bizony megtartják szerdán a sztrájkot, és tovább tüntetnek.

A miniszter és a HÖOK keddi egyeztetése eredménytelenül zárult, a hallgatók ugyanis felálltak a tárgyalóasztaltól. Hiába a beígért minimum 40 ezer államis hely, a harc folytatódik, a HÖOK elnöke, Nagy Dávid ugyanis kifejtette, nem hisznek a kormánynak, szerinte csak a kommunikáción változtattak, nem törlik el a keretszámokat, csak átnevezik. Hozzátette, semmit sem láttak leírva, emellett sérelmezte, hogy mindent a sajtóból tudnak meg (mondta ezt a személyes egyeztetés után mintegy fél órával…).

A többség eddig egyetértett a diákokkal és megértette a felháborodásukat, könnyen lehet azonban, hogy ezt a támogatást most elveszítik. Komolyan, mit akarnak még? A tervezett körülbelül 10 ezer helyett 40 ezer fiatal folytathatná ingyen a felsőfokú tanulmányait, ők viszont tovább verik az asztalt. Sokan féltek attól, hogy majd olyan ponthatárt fognak megállapítani, amit 10 ezren vagy még annyian sem érnek majd el, de Balog Zoltán konkrét számot mondott, így tényleg nehéz megérteni a balhé tárgyát.

Azzal jön a HÖOK, hogy nincs rá garancia, mert nincs leírva. Az igaz, hogy írásba még nem foglalták a terveket, de azért az elég nehezen elképzelhető, hogy a kormány a sajtóban ekkora felháborodás után beharangozza a 40 ezer főt, ami aztán mégis jóval kevesebb lesz. Sok mindenre képesek, de ekkora segget azért nem csinálnak szájukból. Ráadásul bármennyire is szeretnénk ezt hinni, ők sem teljesen hülyék, csak olajat öntenének az amúgy sem kis tűzre, ha átvernének mindenkit, és végül mégiscsak túl magasan húznák meg azt a bizonyos ponthatárt.

Nagyon úgy fest a helyzet, hogy a diákok tüntettek, támadtak, végül megkapták, amit akartak, és most ez sem jó. Többen mehetnek államis képzésre, mint idén - akkor tulajdonképpen mi itt a probléma? Konkrét számokat mondtak nekik, mégis arról beszélnek, hogy nem tudnak semmi konkrétumot. Lehet, hogy meg kellene hallgatni a másik felet is, mielőtt sértődötten kivonulnak a teremből, és duzzogva azt mondják, hogy „nem hisszük el”, mert így tényleg nehéz őket komolyan venni, fölösleges, „csakazértis” alapon csinált cirkusznak tűnik az egész.

A bejegyzés trackback címe:

https://szamarpad2014.blog.hu/api/trackback/id/tr694971790

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A diákok üzenete nekünk: ébresztő! 2012.12.19. 01:03:02

Tegnap este újra tizen- és huszonéves diákok vonultak a Fővárosban, tüntettek, kiabáltak, megmutatták az elégedetlenségüket és az erejüket.  Megmutatták, hogy van Magyarországon egy olyan generáció, amelyik nem része annak a kádári posványnak, ami...

Trackback: A király új ruhája 2012.12.19. 00:14:09

Amivel minden felsőoktatásban tanuló diák szembesül már az első vizsgaidőszakában (igen, még a sokak által oly gyakran emlegetett ruhatár-büfé szakon is) az az, hogy mire is elég három nap. Hát nem sok mindenre, tapasztalják is saját bőrükön. Balog Zol...

Trackback: Besokallt a pizzafutár a tüntető diákok miatt 2012.12.18. 23:54:34

“A sok faszkalap itt tüntet, vágod, és én meg azé’ nem bírom a retkes pizzát vinni a sok gyökérnek, mer’ a sok bunkó itt tüntet.” – nyilatkozta a Parlament előtt a pizzafutár. * * Nos, ezért kell taníttatni, iskoláztatni a...

Trackback: Beletört Orbán foga az egyetemistákba 2012.12.18. 23:44:04

Fogműtéte miatt nem beszél a diáktüntetések második hetének első napján a Parlament rendkívüli ülésén Orbán – írja az Index. A portál szerint a miniszterelnök a hétvégén komoly fogászati műtéteken esett át, ezért nem tud beszélni. Mi történhetett...

Trackback: Felsőoktatási csodafegyver kis tervezési hibával 2012.12.18. 23:38:32

A drasztikus keretszámcsökkentéssel és a Diákhitel II egyidejű bevezetésével a kormány céljai teljesen világosak voltak. Természetesen egy percig nem volt szó a felsőoktatás reformjáról, különösképp nem volt szó a felsőoktatás átgondolt reformjáról, de...

Trackback: Viszatérnek az ötvenes évek? 2012.12.18. 17:50:06

Egészen elképesztő reakciókat vált ki a hatalomból az, hogy a fiatalság nem hagyja átverni magát: Egymás után hívták be a balatonalmádi Magyar-Angol Kéttannyelvű Gimnázium végzős diákjait, és tanáraikat az igazgatói irodába és faggatták ki arról, ho...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kristl 2012.12.19. 12:44:06

@Törppilla88:

El kéne olvasni a diákok követeléseit amúgy, akkor nem lenne ennyi öngól. :]

Azt hiszem az együttműködés légyen az nemzeti vagy nemzetietlen valahol ezen alapulna. :]

deneskata 2012.12.19. 12:44:20

Olvasom a sok hozzászólást a naplopó és ingyenélő egyetemistáról. Ki mondta, hogy a diákok ingyenes oktatást követelnek? Ők se mondták. Figyelmetek ajánlom a jelszavukat: "Semmit rólunk nélkülünk" Csak tárgyalni akarnak. Együtt keresni egy jobb megoldást a pénzügyi gondokra. Mert azért bőven lenne lehetőség másfajta szabályozásra a keretszámokon kívül. (pl. fizessi vissza a tandíjat, aki nem végzi el az egyetemet, ne lehessen 12 szemesztert ingyen tanulni, stb) Nem kellene mindjárt fejszével esni a felsőoktatásnak, talán inkább csak egy szikével, finoman. És ki látná jobban a lehetőségeket, mint a diák, aki a rendszer része? Ők csak tárgyalni akarnak és azt, hogy komolyan vegyék őket!!

Dagiiron 2012.12.19. 12:44:39

@Kristl: Az ingyenes lakás, pedig a szociális biztonság része!, s egyben a társadalmi mobilitás fontos része lenne!!! Mi esélye van egy hajléktalan család gyerekének? Fontosabb lenne a társadalmi mobilitás szempontjából, mint a felsőoktatás ingyenessége.

babel 2012.12.19. 12:45:24

@Dagiiron: Tévedsz. Stadiont nem én mondom. Én hallom. Továbbadtam neked, mit hallottam. :)

A másikat viszont jól érted. A nép, közte a hallgatók, jelenlegi és jövőbeli hallgatók, meg a szüleik, rokonaik, valamint a többiek közös döntése kell legyen ez. Jelenleg a regnáló hatalmi elit nem nyitott arra, hogy valódi konzultáció, vagy akár független szakértői egyeztetések során alakítson ki, a többség számára elfogadható álláspontokat a fontos kérdésekben. A közvélekedés inkább az, hogy előbb van meg a politikai-hatalmi döntés, aztán találják ki hozzá a kommunikációt. Ebbe én nem látok bele, a történéseket nézve elég hihető ez a verzió.

Dagiiron 2012.12.19. 12:46:32

@deneskata: Mond, te láttad a táblákat?

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2012.12.19. 12:48:03

@deneskata: "ki látná jobban a lehetőségeket, mint a diák" - ez olyan, mintha azt mondanád, a nyugdíjas tudja legjobban, mennyit ér a nyugdíj, tehát majd ő megadja a mértékét. a diákoknak megvan a saját érdekük, eszerint érvelnek. ha kell, átveszik a velük (valamilyen szempontból) egy oldalon állók érdekeit is. pl kormányváltás, igaz? :)

Kristl 2012.12.19. 12:48:43

@Dagiiron:

Akkor idézek a blog címsorából külön neked:
"Szamárpad
Ülj le, 1-es!!!" :]

De a mondatod másik felével egyetértek. Szal menj a kedvenceidhez és szólj nekik, hogy ne kriminalizálják a szegénység eme fokát, hanem teremtsék meg a lehetőséget ezen gyerekeknek is. Olcsóbb lenne mint a felcsúti stadion. :]

Hókarón a nyuszika 2012.12.19. 12:49:40

Kommentálja már valaki a kormány döntését!!! Hogy mi is a gond ezzel! Pl.

Dagiiron 2012.12.19. 12:49:44

@babel: Van ezzel egy kis probléma, a gyerek, a szülei az ingyenes oktatás mellett állnak, én, mint adót fizető ember, pedig nem akarom az adóm a külföldre tántorgó emberkék oktatását finanszírozni. Ezeket az álláspontokat mindenki ismeri, ez alapján kellett dönteni.

lone 2012.12.19. 12:49:53

A helyzet az, hogy a kormány össze-vissza hazudozik, a csillagot leígéri a választás előtt, után is, és tök mást csinál, és totál idiótának néz mindenkit. Még most is megpróbálják. Hát menjenek a picsába és gondolkozzanak már el, hogy nem mindenki hülye ebben az országban. Jó lenne végre nem átbaszni a népet. Balogh leült és mondott valamit az asztalnál. Kb annyit ér ez mint tavalyi naptáron a légyszar.

babel 2012.12.19. 12:52:01

@jo.e: Megfelelő állásajánlat az, amit az illető elfogad. Ez egyszerű. :)

Lehet keseregni azon, hogy máshol jobb, meg azon is, hogy szükséghelyzet volt, de ez mégis egyéni (szabad és szuverén) döntés. Amit a mostani verzióról jóval kevésbé lehet elmondani. Ez inkább hasonlít a nagy (multi) cégek és a fogyasztóik közötti szerződésekre. (Amik felett pont az államnak, mint a fogyasztók közös "cégének" kellene őrködnie, mert egyesével a fogyasztók túl gyengék, hogy alkupozícióba kerüljenek a multival.) Ezért ilyen alapon éppen azt gondolom, hogy az államnak segítenie kellene a felsőoktatásba bekerülni akarókat. Már csak jól felfogott önérdekből is.

Mária 2012.12.19. 12:52:35

@Dagiiron:

Az államilag finanszírozott helyek növelése =/= teljes ingyenes felsőoktatás.

Az ingyenes férőhelyre bejutás =/= ingyen tanulsz. Vannak költségeid, és lemondasz arról a bevételedről, amit kapnál, ha nem tanulnál, hanem dolgoznál.

Apád, anyád, szomszédod stb. meg fizeti az adójából a taníttatásod egy részét, mert tudja, hogy ha végeztél, az OECD statisztikája szerint minden egyes rád költött forint 17 forintnyi bevételt fog fialni.

Persze csak akkor, ha állást is tudsz találni, ám azt is tudják, hogy diplomával sokkal könnyebben találsz majd állást, mint diploma nélkül.

Szóval a társadalom, amikor elvárja, hogy te, tehetséges fiatalként továbbtanulj, és pénzt ad rá, mert tudja, hogy a jelenlegi bérviszonyok mellett a szüleid nem tudnának taníttatni, akkor a társadalom nem a kukába dobálja a saját pénzét, hanem befektet a SAJÁT jövőjébe.

A társadalom tulajdonképpen egy önző dög, amikor az adófizetők pénzét költi a felsőoktatásra. Nem a diákok jövőjét nézi, hanem a sajátját :)

Csetepaté márki 2012.12.19. 12:53:52

@deneskata: "A diákok nem akarnának többet, csak egész egyszerűen nem hisznek a kormánynak. A kormány hiteltelenné vált. Egyszerű a megoldás. Kormányváltás. "

Körülbelül ez a lenyeg. A "diäkok" (!)kormänyvältäst akarnak. Gyakorlatilag kizärt, hogy megegyezzenek, akärmit is javasol a fidesz. Ez mär a politikärol szol, nem az oktatäsrol.
Ugyan mifele "diktätor" az, akivel a magät demokratikusnak tarto erdekkepviselök tärgyalnak es netän megegyeznek? Az ellen tiltakozni kell, nem egyezkedni.

Dagiiron 2012.12.19. 12:55:08

@Kristl: Látod, látod, szerinted erre, meg arra kell költeni, a 200 ezer igazolt focista szerint pedig valszeg a sportra kell költeni, s azt mondanák neked, hogy a sport a legfontosabb. Mindenki az én adómat akarja, csak senki sem akar cserébe semmit se vállalni. Itt mondenkinek jogai vannak, de kötelezettségei, na azok nem lehetnek. Ezek a fiataaok is Kádár népéhez tartoznak, hiába halt meg az öreg rég.

deneskata 2012.12.19. 12:55:38

@Dagiiron: Nem gondolnám, hogy a tárgyalások a táblák alapján folynának. Szerintem egyelőre még a diákok se tudják határozottan, hogy mit akarnak. Tárgyalni és a tárgyalások alapján döntélsre jutni. És nem 3 nap alatt, mert akkor az eredmény nem vehető komolyan.

Mária 2012.12.19. 12:55:57

@deneskata:

"Ki mondta, hogy a diákok ingyenes oktatást követelnek? "

*

A Fidesz agitációs és propaganda osztálya mondta. Kádári nevén az APO.

Kristl 2012.12.19. 12:56:37

@Dagiiron:

Te mint adófizető ember jól gondolkodol. Meg kell keresni a közös nevezőt a diákokkal. (érsd azért velük mert ők a társadalom egy szegmensét képviselik, a kormány meg a főhatalmat...)
Mi a közös nevező? Az hogy itthon találhassanak megfelelő munkát...
->
Mért nem találnak? Rossz a foglalkoztatáspolitika? Ó igen...
Kit kell baszogatnod?
->
A kormányt!

Szólj a kormánynak, hogy végre megfelelő foglalkoztatáspolitikába kezdjenek, mert nem akarod, hogy az adóforintjaidból tanulók külföldre tántorogjanak.

Dagiiron 2012.12.19. 12:56:37

@Mária: Ja, főleg az Angol társadalom jólétének növeléseként gyártjuk a diplomás pincéreket. Erre gondoltál?

babel 2012.12.19. 12:58:37

@Dagiiron: Ehhez jogod van, lehet más a véleményed. Ha inkább győz meg téged a kormánypropaganda, ahhoz is jogod van. A kormánynak nincs joga (erkölcsi~, felhatalmazása) ahhoz, hogy ilyen fontos kérdésekben saját feje után menjen és politikai döntéseket hozzon a szakmai egyeztetés, valamint a választók meggyőzése nélkül. Én úgy látom, itt a hiba a történetben.

Kellő nagyságú mintában mindig találhatsz olyat, akinek egy döntés éppen jó, és egyetért vele. Ezt úgy beállítani, hogy akkor a döntés jó, nem helyes. Ha egyszer majd fordul a kocka, és lesz egy döntés, amivel véletlenül majd én értek egyet, de a többségnek nagyon sérelmes, és az észérvek is ellene szólnak, de én ezt adott pillanatban nem venném észre, mert olyan beszűkült tudatállapotban vagyok, hogy csak az önérdekemet látom, felhatalmazlak rá, sőt, egyenesen megkérlek arra, hogy szólj nekem, és idézd elém, ezeket a soraimat! Előre is köszönöm!

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2012.12.19. 12:58:37

@deneskata: "Szerintem egyelőre még a diákok se tudják határozottan, hogy mit akarnak." igen, és ezért könnyű a szájukba adni olyasmit, ami nem is az ő érdekük, hanem másé. gondolkozzatok.

Kristl 2012.12.19. 12:59:06

@Dagiiron:
Na erre befizetnék, hogy a 200.000 igazolt focista egyöntetűen Felcsúton szeretne új stadiont vagy focisuli parkkomplexumot. Ezt _erősen_ kétlem.

Társadalmi szempontból pedig a megtérülése egyértelműen a felsőoktatásnak a legnagyobb, ergo...

Dagiiron 2012.12.19. 12:59:28

@Kristl: Ha egy végzettséggel nem lehet elhelyezkedni, akkor nem kell olyan végzettséget szerezni, azaz ha nincs filozófus állás lehetőség, akkor nem kell filozófusokat tanítani. nem kell 6000 jogász évenként stb. ez nem foglalkoztatási kérdés, hiába képeznék 1200 fő/év lovaskocsi gyártót, soha sem fogsz tudni munkát adni nekik.

deneskata 2012.12.19. 12:59:43

@Csetepaté márki: Én nem azt állítottam, hogy a diákok kormányváltást akarnak. (Bár szerintem nem tiltakoznának.) Azt mondtam, hogy ez lenne a megoldás. (Hozzáteszem, nem vagyok "ballibsi", mielőtt vki rögtön rám ragasztaná a címkét) Csak én már ott tartok, h. a kormány egy szavát sem hiszem. És lehet, hogy a diákok mögött szeretnének politikai erők állni (Gondolom erre utal az idézőjel), de nem gondolnám, h. a diákok olyan ostobák lennének, h. ezt engednék. Elég dühösek ők maguktól is. Többet feltételezek róluk, mint a kommentelők többsége.

Hókarón a nyuszika 2012.12.19. 13:00:35

Mi a helyzet ezzel az 55 ezer hallgatói helyel és a + 24 milliárddal?

Mária 2012.12.19. 13:01:13

@Hókarón a nyuszika:

"Kommentálja már valaki a kormány döntését!"

*

1. Az, hogy döntött, nem pedig egyeztetett a szakma képviselőivel.

2. Az, hogy nem mérte fel a következményeket, nem készített hatástanulmányokat.

3. Az, hogy nem tud ÉS nem is akar garanciákat adni.

4. Az, hogy a "döntést" a szakma már ízekre is szedte és észérvekkel bizonyította be, hogy a döntés rossz.

Kristl 2012.12.19. 13:01:49

@Dagiiron:
Csak filozófusok tántorognak külföldre?

Grigorij Pantyelejevics 2012.12.19. 13:02:05

@Hókarón a nyuszika:

Amit írtál, darabokra szedtem, mert butaság.

"De a Te példádnál maradva, ha tulajdonosok (adófizetők) pénzt adnak a diákok képzésére elvárhatják e, hogy pl. az ő pénzükből képzett orvos itthon gyógyítsa őket... Továbbra is - ez egy kérdés, ami rohadtul nem a "naribagázsról" vagy más politikai hülyeségről szól!!! "

Ez NEM kérdés.
Te bizonyosan a Marson töltötted az elmúlt éveket. Ugyanis ez a kérdés az állampolgároknak (tulajdonosok) fel lett téve. Te ezt tendenciózusan figyelmen kívül hagyod. A nép meg lett kérdezve és a nép elmondta erről a véleményét.

És ez az egész a "naribagázsról" és egyéb "politika hülyeségekről" szól. Arról, hogy a naribagázs átvágta a jónépet. Hazudtak. Ocsmány, rövidtávú politikai haszonlesésből.
Ezért alku képtelenek a témában.

És hogy jobban összezavarjalak, közlöm, tandíjpárti vagyok. De azt a naripárt soha az életben nem vezetheti, szedheti be. Mert azzal kaptak bizalmat, hogy nem teszik.
És a nép ellen nem lehet kormányozni.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2012.12.19. 13:02:52

@deneskata: az hogy szerinted a kormányváltás a megoldás, pontosan azt mutatja, hogy valaki másnak az érdeke szerint érvelsz. azon gondolkodj, neked mi az érdeked, aztán azon, hogy az országnak mi (fordítva nem hiszem hogy bárkitől elvárható). a többivel nem kell foglalkozni, tudják azok magukat képviselni.

deneskata 2012.12.19. 13:03:44

@droid_: Nem arról van szó, hogy az anyagi juttatásaikat akarnák megszabni. Csak bele akarnak szólni a saját sorsukba. Bele akarnának szólni az átalakításokba, végül is az ő életük. Ésszerű javaslatokkal meggyőzhetők lennének, de egyelőre csak hülyére veszik őket. Ők legalább nem birkák, mint a pedagógusok. És igenis, az oktatás átalakításához meg kell kérdezni a résztvevőket, és ez nem pusztán anyagi kérdés, mint a nyugdíjak ügye.

Dagiiron 2012.12.19. 13:03:59

@babel: Ó, akkor most szólok, ugyanis a társadalomnak ablakon kidobott pénz a külföldre távozó egyetemisták képzésének finanszírozása, s hidd el kisebbségben vagy ennek támogatásában. Szóval kérlek vizsgáld felül a hallgatói szerződések tekintetében az álláspontod, s ne támogasd a diákokat.

Szintén a társadalom számáról felesleges kiadás, s káros, hogy több évig képzett bölcsészek nem a szakmájukban helyezkednek el, mivel rájuk nincs szükség, s ezért csökkenteni kell az állami finanszírozású helyek számát.

Dagiiron 2012.12.19. 13:04:39

@Kristl: Példa volt, írhattam volna kohómérnököt is.

Mária 2012.12.19. 13:06:47

@droid_:

"@deneskata: "Szerintem egyelőre még a diákok se tudják határozottan, hogy mit akarnak." igen, és ezért könnyű a szájukba adni olyasmit, ami nem is az ő érdekük, hanem másé. gondolkozzatok."

*

A diákok az első napon közölték, hogy a felsőoktatást jól ismerő szakértőkkel konzultálnak.

A diákok nem csak úgy "vannak bele" a levegőbe, hanem részei a társadalom szövetének.

És nagyon okosan teszik, hogy felmérik a kompetenciáikat, és ha kell, segítséget hívnak.

Kristl 2012.12.19. 13:06:57

@Dagiiron:

Remek! Szóval te is belátod gondolom, hogy nem.
Ápolónő, orvos, mérnökök, kutatók, sőt egyszerű targoncások és hegesztők is tántorognak külföldre.
Pedig aztán targoncaszak és hegesztő-filológus szak sincs az egyetemeken.
Ergo nem a gonosz egyetemek képzik a kitántorgókat! Hanem egyenesen össztársadalmi jelenség a kitántorgás!

Hoppá.

Dagiiron 2012.12.19. 13:06:58

@Kristl: Szerinted hol szeretnének? Szerinted a ficizó ygerekek szülei nem támogatják az utánpótlsá állami támogatását? Miközben a bölcsész gyerekek, meg mást támogatnának.

deneskata 2012.12.19. 13:07:28

@droid_: Tévedsz. A saját jól felfogott érdekemben mondom. Pedagógus vagyok, a kormány épp most készül tönkretenni a munkámat. És nem az óraszámemelésre gondolok, mielőtt kioktatnál a munkaidőről. A kerettantervekre gondolok, amit ha betartunk, gyerekek ezrei fogják megutálni az iskolát. És miért? Mer nem kérdezték meg az átalakítás előtt a rendszer elemeit: minket, pedagógusokat. És most ugyanezt teszik a felsőoktatással. Én nem látok más megoldást, mint a kormányváltást. ez a kormány ugyanis nem meggyőzhető.

Dagiiron 2012.12.19. 13:09:01

@Dagiiron: És? attól még a külföldre megy egyetemistaként, az bizony fizesse ki az állam által ráköltött forintokat. egyébként a lengyeleknél is mennek külföldre, ez egy ilyen világ, ez a globalizáció.

Dagiiron 2012.12.19. 13:10:14

@Kristl: És? attól még a külföldre megy egyetemistaként, az bizony fizesse ki az állam által ráköltött forintokat. egyébként a lengyeleknél is mennek külföldre, ez egy ilyen világ, ez a globalizáció.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2012.12.19. 13:10:47

@deneskata: ja én azt hittem, hogy a felsőoktatás finanszírozása a téma.

babel 2012.12.19. 13:13:40

@Dagiiron: Az nem érv, hogy "Nincs igazad, mert nincs!" :D :D :D

Mint már írtam is, lehet egyéni szerződéseket kötni, ha adott területen hiány van (orvosok) és az állam tud a munkahely ígérete mellé elég vonzó ajánlatot letenni.

A társadalmi mobilitás önmagában is kívánatos, arról nem tehetek, ha te erről nem hallottál, nem az én hibám, ha ezt nem tudod magadban forintosítani. Esetleg felhívhatom a figyelmedet a reménytelenség hátulütőjére, és ezzel szembeállíthatom a reményt, mint biztonsági szelepet a társadalmi elégedetlenség terén.

Egy társadalom képzettsége önmagában is erény. Még akkor is, ha a képzett illető nem kap a végzettségének megfelelő munkát. Ez ugyanis lehet átmeneti, ám az illető magasabb képzettsége reményt ad arra is, hogy más nézőpontból fogja szemlélni a világot. (Sajnos aki pillanatnyilag éhes, az elsősorban ezzel lesz elfoglalva, de mihelyt jóllakik, máris előjöhet a fenti előny. Maslow-i piramis.)

A munkaerő-elvándorlás megállításának nem az a megfelelő módja, ha nem képzünk képzett munkaerőt, hanem ha gondoskodunk arról, hogy itthon legyen elegendő munkahely, itthon fizessen adót az illető. Az általad felvázolt irány negatív spirál és zsákutca. (Olvasd el korábbi, hosszabb hozzászólásomat a hozzáadott értékekről! Ha nem értesz egyet a benne foglaltakkal, vitatkozz, cáfolj!)

Felülvizsgálat megvolt. Nekem vannak érveim. Hol is vannak a Tieid?

belekotty 2012.12.19. 13:15:02

@ursus artos: Már hogyne vetíteném ki, amikor bennem az a tudat van hogy alapból hazudtok és félremagyaráztok. Ahogy most te teszed. 2008-ban a tandíj ellen volt a vircsaft, és tök mindegy minek nevezitek, most is tandíj lett volna.
Csak meghátráltatok. Most majd a felvételi ponthatárokkal megy majd a bűvészkedés.
Abból meg majd tavasszal lesz balhé és akik nem jutottak be, azok törni zúzni fognak. Lesz ebből még nemulass!

Kristl 2012.12.19. 13:15:15

@Dagiiron:

Tényleg? Legalább annyi német meg angol költözik hozzánk helyükbe? Nem? Akkor ez mégse a globalizáció szimplán.

komplikato 2012.12.19. 13:16:51

@Dagiiron: Ez elég demagóg baromság, mert miért kéne az embereknek saját lakás? Más gazdag országokban az uri mulattság vagy nyugdíjas kiváltság és valahogy nem hallnak bele.

Ellenben aki kitermeli az államnak a pénzt, azt az emberanyagot elő kéne állítani, tehát hosszú távon bizony fontosabb.

Ami igazságod van, az a külföldre menekülő diplomások. Na de könyörgöm azért mennek mert itthon zéró feltétele van a maradásuknak. Tehát azon is kéne dolgozni. Csakhogy se erre, se az oktatás rendbetételére, se arra amit írtál nem látok törekvést a kormány részéről. Sőt.

DIldiko 2012.12.19. 13:17:17

@ursus artos: Vasúti menetrend csak a papíron létezik.
De azért az egyetemisták mégis el tudnak jutni Szegedről Miskolcra, vagy Sopronba, stb.

belekotty 2012.12.19. 13:17:36

@ursus artos: "Vigyázz mit beszélsz!" - Mert? És ha nem akkor mi lesz? Kiállsz velem UFC szabályok szerint? :-))

graycivil 2012.12.19. 13:17:57

Egyértelmű Orbán célja: Az előzmények alapján nonszensz ígéretek konkrétumainak elhallgatásával az érzelmileg legveszélyesebb karácsonyt kihúzni, majd szépen, fokozatosan az eredeti "költségtakarékos" változatot megvalósítani. Ezt erősíti a pénz-ígéret már most feloldhatatlan, de erősen elhallgatott ellentéte.

Mária 2012.12.19. 13:18:25

@Dagiiron:

"Ó, akkor most szólok, ugyanis a társadalomnak ablakon kidobott pénz a külföldre távozó egyetemisták képzésének finanszírozása,"

*

Itthon kell tartani őket, de nem röghöz kötéssel, hanem elfogadható körülményekkel.

1. Ha azért nem képezel évente X számú embert Y szakmában, mert azt gondolod, úgyis elmennek külföldre, akkor kikkel fogod betölteni a nyugdíjazások miatt felszabaduló helyeket?

2. ha azt mondod, hogy amennyiben a képzett ember külföldre megy, akkor fizessen, akkor majd az ember helyett a viszafizetett forintjait fogod munkába állítani az üres álláshelyeken?

*

Én értem, hogy nagyon kényelmes dolog elfogadni és azonosulni a "fizesse vissza" meg az "én pénzemen ne menjen" szlogenekkel, de ha:

- nem képezel kellő számú szakembert,

- önerőből nem tudják kifizetni a képzésük költségeit,

- az eladósodást nem vállalják,

- akik meg nem kapnak munkát, vagy csak fillérekért kapnának, azok elmennek,

... akkor mégis kikkel képzeled betölteni az üres álláshelyeket?

komplikato 2012.12.19. 13:18:35

@Hókarón a nyuszika: Ja, az előző 3 kormány döntés is "megszületett" elmúlt 12 napban ... van amelyik 3 napot sem élt?

babel 2012.12.19. 13:21:31

@Mária: Ne adj neki ilyen nehéz feladatot! :D :D :D

DIldiko 2012.12.19. 13:22:08

@Hókarón a nyuszika: "Egy kérdésfeltevés volt az egész, amely szerint aki kifizeti a képzést (adófizetők vagy egy cég) elvárhatja e, hogy a hallgató, képzett fiatalember ebből valamit "visszaadjon" azoknak akik a képzését finanszírozták. " - mi lesz azokkal akik nem találnak munkát? Maradjon itthon munkanélküli vagy menjen el dolgozni külföldre? Mi a jobb az országnak? Ha segélyt is fizet még a tandíj mellé, vagy ha csak bukta a tandíjat?

komplikato 2012.12.19. 13:29:11

@Törppilla88: "A kormány által bejelentett intézkedések továbbra se megnyugtatóak. A PPP konstrukciók és az EU-s pályázatok nem fordíthatók oktatásra, ezek beruházási, fejlesztési pénzek, ezzel a forráskivonás problémája nincs megoldva. A normatív támogatás így ebben a helyzetben 10 480 hallgatóra szól, míg az állam 55 ezer embert kíván felvenni. Ez az intézkedés nemhogy megoldja hanem csödbejutatja a magyar egyetemeket És ha valaki túléli az egyértelmű, a képzés színvonala csökken. A kormány rátolja a problémát az egyetemekre."

Roan 2012.12.19. 13:30:42

@dark future: Az semmi, nekem most fogyott el a benzinem, itt vagyok az autópályán, ha a posztoló kisegítene egy tízezressel, meghálálnám egy valódi aranygyűrűvel, ami kb. 100 ezret ér:)

kanálwarrior 2012.12.19. 13:33:33

@luis5:
1 - nem állították hogy az összes, azt írták hogy a legjobbak. És ez igaz is.
2 - itt is érthetően azt írták hogy a világon nem a "fejlett országok közt" vagy mit tudom én. Nincs itt semmi csúsztatás.

jo.e 2012.12.19. 13:36:15

@babel: amit az illető elfogad :D :D Ezt kéne belevenni a törvénybe! "Az diploma megszerzése után az állam megfelelő ajánlatot tesz. Ha azonban ezt a diplomás nem fogadja el, akkor köteles visszafizetni..."
Ez így gondolom elfogadható lenne minden friss diplomás röghöz kötöttnek :)))
Ugyan kérem. Nagyon sokuk lila köddel az agyán lép ki az egyetem kapuján.

Hókarón a nyuszika 2012.12.19. 13:38:41

@Grigorij Pantyelejevics: Én pedig közlöm, hogy feszes szabályok között, de tandíj ellenes vagyok - csak hogy mégjobban megcsavarjuk...
Én a felháborodott hallgatók egyik részkérdéséről/követeléséről próbálok veled vitatkozni, neveseb arról, hogy a térítésmentes képzésért cserébe a képzést fizető (állam-adófizető, vagy magáncég) kérhet e cserébe bármit is. Szerintem igen! Ezt próbáltam meg immáron többször is kifejteni... Nem a tandíj jogossága, nem a népszavazás eredménye/kötelezettségei, nem a fidesz vagy mszp politikája-kampányigéretei voltak azok amelyek miatt vitába próbáltam keveredni, hanem a hallgatói szerződés (diákok szerint röghözkötés) jogossága vagy inkorrektsége. Éppen az volt a célom, hogy konkrétumokról vitatkozzunk és nem öblös Orbántakarodj vagy Gyurcsánytakarodj rigmusokban fröcsögjünk.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2012.12.19. 13:45:43

@Mária: "Ezzel az erőszakos jellemével pedig meg tudja szólítani azokat, akiknek hasonlóan beteg a személyiségük."

"Milyen jogon állítasz ilyet egy többmilliós választói csoportról"

babel 2012.12.19. 13:47:28

@jo.e: Ezt te értetted így. Én nem ezt mondtam. Kár.

Szerződést előre kötünk. Akkor tudja a felsőoktatásba belépni szándékozó felmérni, ha időben megkapja az ajánlatot. Ennyi lesz a képzésem költsége, ennyit kapok, amikor végzek, ennyi időre lesz kiszámítható állásom, megéri ez így nekem? (Természetesen a mai helyzetben a leendő fizetés indexálásának mikéntje is fontos, de az egy megoldható feladat.) ;)

Ui.: Sokat elárul a gondolkodásodról ez a félreértés. :D

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2012.12.19. 13:53:58

@babel: szerződés nélkül viszont kizárólag a közösség vállal a képzéssel kapcsolatban kockázatot. ez rendben van?

ursus artos 2012.12.19. 13:55:07

@deneskata: "Mer nem kérdezték meg az átalakítás előtt a rendszer elemeit: minket, pedagógusokat."
Az korán sem biztos, hogy a pedagógusoknak olyan szinten és mértékben bele kell szólni a tantervekben, mint ahogyan te - véleményem szerint - kifogásolod. Ugyanis a magyar közoktatás egyik hibája az, hogy a pedagógiai kutatások eredményei nem kerülnek be a pedagógisi gyakorlatba. Nem a tanároknak kell írni a NAT-ot, vagy a kerettantervet. Az a tantervi szakértők, kutatóknak dolga. Véleménye lehet a pedagógusoknak, és van amit figyelembe kell venni.
Kicsit off, de: az első Nat-ot tizen írták. A mostanit 400-an. (A 78-asat 13 ezren; illetve annyian vettek részt a fejlesztésében.)
Ez a mostani Nat és a hozzá kapcsolódó kerettanterv - bizonyos hibáktól eltekintve - jó! Nagyon is!

Temp5132135 2012.12.19. 13:57:08

Most ebben az országban vagy csak én jártam egyetemre, vagy mindenki más megbolondult.
Aki hallja adja át: a keretszámokat NEM LEHET eltörölni, mert a keretszámok (hogy hányan férnek be az adott szakra) határozzák meg a ponthatárokat, nem a ponthatárok azt, hogy hányan férnek be.

Meghirdetnek egy szakra 100 helyet, de jelentkeznek 1000-en. Az 1000 embert
eredményeik alapján sorba állítják, a legjobb 100 bejut. Ennyi.
Aztán megnézik hogy a mennyi a legkevesebb pont, amivel be lehetett jutni: na EZ A ponthatár.
De ezt csak akkor tudják, mikor már mindenki bejutott. Amit előre lehet
tudni, az a TAVALYI ponthatár.

Mégis honnan vennék azokat a ponthatárokat ? Rózsika megálmodja ? Orbán kiolvassa az üveggömbből ?

Az megy hogy hány helyet hirdetnek meg, egyrészt fizikailag korlátozott (termek mérete, oktatók véges ideje, stb..), másrészt pont attól függ, hogy a kar mennyi támogatást kap - pl. tudnak indítani 20 ingyenes helyet (állam
fizeti) és 100 fizetőset.

A keretszám - vagy nevezzük bárhogy azt a számot amennyien egy képzésre beférnek - fizikai adottság, nem lehet eltörölni.

Ha pl. egy buszba 200-an férnek el (ez ott a "keretszám"), és Orbán hoz egy rendeletet hogy ez így nem jó, mostantól mindenki befér akinek van jegye, attól még a busz nem lesz nagyobb.

Ne legyetek már ennyire hülyék, amit Orbán mond az tökéletes képtelenség, a farok csóválja a kulyát, az eső a kabáttól lesz vizes. Orbán belenéz a kamerába, és közli hogy a fű kék, a nap nyugaton kel. Ez ellen nem érvelni
kell, hanem rámutatni arra hogy hülyeségeket beszél, és elküldeni gyógyszeres kezelésre.

ursus artos 2012.12.19. 13:58:49

@DIldiko: "Vasúti menetrend csak a papíron létezik. "
Az országos kompetencia és a PISA-mérésekben van ilyen feladat. Lesújtó eredménnyel.

ursus artos 2012.12.19. 14:00:22

@belekotty: "Kiállsz velem UFC szabályok szerint?"
Akár.

komplikato 2012.12.19. 14:04:51

@Törppilla88: "Csak hogy jól értjük-e: (1) a részösztöndíjas kalap megszüntetésével és a képzési normatíva csekély kipótlásával feltornásszák az állam által finanszírozott helyek számát 55 ezerre, (2) a fenntartói, kutatási és hallgatói juttatások kalapok (az állami finanszírozás kétharmada) továbbra is keményen szűkül, tehát az egyetemek egy része továbbra is marad a bedőlés szélén, (3) a röghöz kötés marad, (4) a ponthatárokkal továbbra is ki lehet szorítani hallgatókat bizonyos képzési területekről, (5) koncepció továbbra sincs, (6) a közoktatás "átalakítása" továbbra is a felsőoktatásba belépők durva "előszűrését" szolgálja. Háááát, én még tüntetnék egy darabig...."

ursus artos 2012.12.19. 14:05:11

@belekotty: "2008-ban a tandíj ellen volt a vircsaft, és tök mindegy minek nevezitek, most is tandíj lett volna."
Egyszerűen nem igaz amit mondasz.
Aki akár a tizezres, akár az 55 ezres keretszámban, az államilag finanszírozott helyekre kerül be, annak nem, azaz nem kell tandíjat fizetnie. Ez egybecseng a 2008-as népszavazás végeredményével.
Kár tovább erőlködnöd.
Arról viszont beszélhetünk, hogy a tízezres keretszámnak mi volt a célja, illetve az egy jó szám vagy nem. De csak akkor, ha tudomásul veszed, hogy annak a tízezernek NEM KELLETT VOLNA TANDÍJAT FIZETNIE!

babel 2012.12.19. 14:08:00

@droid_: Ez a Te érved a felsőoktatásra??? :D :D :D

Te vajon mit hiszel hitelességnek? Eszik azt, vagy isszák szerinted? Ha nem teszik a szexuális beállítottságom, tehetsz egy szívességet, én nem csináltam belőle titkot soha. Te viszont bemutattad milyen alja söpredék tudsz lenni. Ezt köszönöm. Legalább tudom, veled szemben hogyan kell "érvelni". ;)

deneskata 2012.12.19. 14:09:36

@ursus artos:Hát, ebben eltér a véleményünk. Nem ismerem az összes kerettantervet,de ami engem illet, a történelem, az bizony kimondottan rossz. És ne ringasd magad illúziókba: ezt kerettantervet ugyan szakértők írták (7 ember!), de "világos útmutatások" alapján, mint ahogy egy fórumon az történelem kerettanterv kidolgozója ezt elmondta. Voltak bizonyos sarokpontok, ami a alapján dolgozniuk kellett. És épp ezek a sarokpontok teszik alkalmazhatatlanná a történelem kerettantervet. De nem itt van ennek a vitának a helye, ne is beszéljünk róla többet. :)

jo.e 2012.12.19. 14:10:43

@babel: Nem értettem félre. Szándékosan próbáltam élni az irónia eszközével :) Azért azt te is beláthatod, hogy ilyet - amit a kommentedben kérsz - még maga Morus Tamás sem írt le fő művében :)

deneskata 2012.12.19. 14:11:03

@droid_: Az is! :) Csak a helyzetbeli rokonság, tudod... Elcsábított! :)

ursus artos 2012.12.19. 14:12:00

@komplikato: "a közoktatás "átalakítása" továbbra is a felsőoktatásba belépők durva "előszűrését" szolgálja."
Több fajta felsőoktatási felvételi rendszer van:
- felvételi vizsgához kötött (pl.: USA: SAT)
- sorsolásos (Németország, bár az infóim régiek.)
- felvételi nélküli (azt hiszem Svédország)
- felvételi nélküli, fizetős.

Mivel a középiskolai képzés egyik feladata a felsőfokú tanulmányokra való felkészítés, azért igen,a közoktatás felvételi előszűrést is jelent.

deneskata 2012.12.19. 14:12:27

@Temp5132135: Végre valaki világosan látja a helyzetet!!! Én se értem, hogy tervezik:)

babel 2012.12.19. 14:14:24

@jo.e: Akkor én nem értem, mi a bajod azzal, ha nem törvényileg szabályozott az elvándorlás vs. munkahely kérdés? Ahol lehet, ott köthetnek egyéni szerződéseket, egyénekkel, konkrétumokkal, ajánlattal. Az, hogy az illető NE menjen külföldre, de sem munkát, sem fizetést nem biztosítunk neki, abszurd.

babel 2012.12.19. 14:23:54

@droid_: Őőőő... Te hülyébb vagy, mint gondoltam. :D :D :D

Van kérdésed a felsőoktatásról? :P

jo.e 2012.12.19. 14:26:59

@Temp5132135: Azért sztem az előző évi adatokból elég jól lehet becsülni. De teljesen igazad van a módszert illetően. Majd a ponthatár meghúzásakor konzultál a miniszter az autonom egyetemmel. Viszont a kihirdetése után a többi már legyen az "ő" gondja. Ne várja már el, hogy végig fogja a kezét a kormánymegbízott v. kitudjaki ;) Egyébként sztem olyan, hogy mindenkinek minden feltétel tökéletesen biztosított ingyen - a világon sehol sincs.

DIldiko 2012.12.19. 14:31:17

@ursus artos: Lehet, bár én ilyenről nem hallottam. De nem lehet azért ilyen az eredmény, mert a diákok tudják mikor melyik vonalon mennyit késnek a vonatok? :)

DIldiko 2012.12.19. 14:32:56

@Dagiiron: Ennek egy oka van - Angliában még egy pincért is jobban megbecsülnek, mint nálunk egy diplomást. Sajnos a szegénységi bizonyítvány az országé és nem a diplomásé emiatt.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2012.12.19. 14:34:04

hihi, "véres valag" kimoderálva, popsi_pince.jpg maradhat :)

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2012.12.19. 14:36:00

@babel: pl: arról van szó, hogy a tanulás az, ami biztosítva van, nem a jólét vagy a létbiztonság. fő érv volt odafent, hogy a diplomásoknak csak elenyésző része munkanélküli. aki attól tart, hogy a képességei vagy a választott pályája miatt pont abban az 1-2%-ban lesz, aki nem kell sehova, az jobban is teszi, ha meggondolja.
egyébként a "röghözkötés" is el van túlozva. tudtommal nem arról van szó, hogy nem lehet külföldre menni, hanem arról van szó, hogy ha valaki azonnal meglép és néhány évet sem képes itthon dolgozni most vagy a következő 20 évben valamikor, az nem érdemli, hogy az "itthon" összedobja a tanítását.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2012.12.19. 14:37:09

@droid_: meg ez is kérdés volt, de biztos összezavartalak valamivel :)

ursus artos 2012.12.19. 14:37:19

@deneskata: kár, és rendben, nem is folytatom. Csak egyetlen megjegyzés. Ebben az egy mondatban benne van (majdnem) mind annak az esszenciája, ami miatt üdvözlöm az új kerettanterveket:
"A középiskolai történelemtanítás első két éve koncentrikusan bővíti az általános iskolában tanultakat..."

ursus artos 2012.12.19. 14:39:49

@DIldiko: nem. :) Az oka, hogy a magyar diákok a tantárgyban tanultakat csak a tantárgyi környezetben tudják alkalmazni, a hétköznapi életben, vagy más, ismeretlen szituációban már nem, vagy csak nehezen.

jo.e 2012.12.19. 14:44:04

@babel: Mert félázsiaiak vagyunk. Idegen tőlünk a ... önfeláldozás (v. nem is tudom mi helyes kifejezés) Törvény kell, szabály, mert különben mindenki belesz..k mindenbe. Bejelentés nélkül, okosba' dolgozok, de ha munka közben leesek az állványról, akkor irány az ingyenkórház! Ne legyen tandíj, követelmény, ..., semmi, de ha végzek had' csináljak már azt amit én akarok. Ez a gond.
Ne legyünk már álszentek a hallgatókat illetően sem. Nyilván mindenkit a tudományok iránti elkötelezettség hajt amikor jelentkezik az egyetemre, de azért akad 1-2 kivétel is :) Nem akarok erről vitázni, de kérdezzünk meg 1-2 olyan hallgatót aki valaha szigorlatozott mondjuk mechanikából, h. mi is a véleménye a történész mellé néprajz és pedagógia szakos diplomát is gründoló hallgatóvezérről.

babel 2012.12.19. 14:47:51

@droid_: Szeretnéd? ;) OFF Neked nincs szexuális életed, hogy ennyire érdekel a másé egy teljesen más témában? :D ON

Nem zavartál össze. Szubjektív kérdésre minek válaszolni? Szerintem rendben van. Fentebb megtalálod az érvelést is hozzá, bár az olvasásra nekem úgy tetszik kevesebb erőt fordítasz, mint az írásra.

A mostani kérdésedben is benne a csúsztatás. Nem képességről van szó, hanem lehetőségről. Ha nem kap a kezdő diplomás állást, megélhetést itthon, kimegy külföldre, ott családot alapít, megél, gyerekei lesznek, akkor ugye teljesen életszerű, hogy haza fog jönni, hogy "néhány évet" ledolgozzon? Abszurdisztán. Ha kap megfelelő állást megfelelő fizetéssel, akkor viszont hány %fog elmenni? Kevés. Vannak kalandvágyók és biztos akad nyelvgyakorló is pár. Utóbbi eleve hasznos, ha hazajön, előbbi sem biztos, hogy kint marad. A kint maradás legjobb elősegítője, ha itthon nincs jövőd. A kormány sikerrel dolgozik ezen a jelek szerint, ezt azonban nem lehet a felsőoktatásból kikerülőkön számon kérni. (Illetve neked lehet. Csak nem érdemes.) :) :) :)

DIldiko 2012.12.19. 14:51:24

@ursus artos: Hasonlóra gondoltam én is, de ez nem csak a diákok hibája, hanem az oktatásé - és nem csak a tanároké, hanem a szülőké is, hiszen ők is oktatják a gyereket - jó esetben.
De nagy baj az is, ha egy 18 éves nem tudja kiszámolni, hogy ha felvesz 5 millió Ft hitelt és csak 5-10 év múlva kezdi törleszteni, akkor is csak havi pár tízezer Ft-al mikorra telik le a hitele és mennyit kell neki visszafizetni - gondolom pont ezért akarják a hitelt ennyire szorgalmazni, hisze szerencsétlen úgy se tudja mit vállal. A mai fiatalok bizonyos kérdésekben nagyon önállóak, bizonyos kérdésekben meg teljesen önállótlanok. És ezt az önállótlanságot a nemzeti kerettanterv csak fokozza.
Sokkal nagyobb önállóságra kellene nevelni a gyerekeinket és meghallgatni a véleményüket is, hiszen nem hülyék és sokszor bizony sokkal jobban látják a valóságot.

jo.e 2012.12.19. 14:53:15

@DIldiko: Na ez meg a másik... Sajnos nincs személyes tapasztalatom, szóval lehet, h. téves következtetést vonok le az innen onnan olvasottakból, de az "itthon nem becsülnek meg"-ből 1 pillanat alatt lesz "mosogatok 1 étteremben, 8-an lakunk 1 szobában, a repjegyem megvan hazáig hátha megbetegszem" amint kitette a lábát az ígéret földjére. Én úgy gondolom, h. akinek kint bejön, az itthon is boldogulna - leszámítva persze az adott ország és a magyar közti gazdasági különbséget.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2012.12.19. 14:55:26

@babel: tehát az rendben van, hogy csak a közösség vállal kockázatot a képzéssel?
ha külföldön annyira jól megél, és nincs kedve hazajönni csak azért, hogy valamit mozdítson az országon, akkor az is elég lesz, ha a kasszához fárad. erre is van lehetőség, utólag is. tévedek?

babel 2012.12.19. 14:59:53

@jo.e: Rossz véleménnyel vagy másokról, és magadról is. Ez baj. Szerintem az emberek nem jók és rosszak. Bennük van mindkettő és így a lehetőség is változásra. Épp abban látom a lehetőséget, ha megteremtjük a lehetőséget a jóságra. Mert az is munka.

Könnyebb jónak lenni egy olyan környezetben, ahol tanulhatsz, dolgozhatsz, a munkádból megélhetsz, nem cseszeget a hatalom folyton minden hülyeséggel. Talán máshol sem okosabbak az emberek, csak több és másfajta tapasztalataik vannak, amik inkább arra a következtetésre vezették őket, hogy nem kell mindenkinek mindenről ugyanazt gondolni és harsogni. Sőt, urambocsá előfordulhat, hogy nekem is jobb, ha a másiknak jobb. Ha a rátermettebb a vezető. Ha a szomszédom jól keres. (Szebb háza lesz, amitől nekem szebb kilátásom, értékesebb telkem stb.) Messzire vezet ez.

Ha érdekel a véleményem, akiknek van lelkiismeretük, önkontrolljuk, azoknak szerintem a liberalizmus való. Akiknek nincs, azoknak a szigorú szabályozás. Csakhogy én úgy látom, az embereknek mind van több-kevesebb, tehát nekik példát kell mutatni. A cégeknek, intézményeknek, ahol nincs egyéni felelősség, tehát annak vállalása sincs, ott kell a szigorúság, a törvény. Az egyéneknek segítség kell inkább, mint direkt irányítás.

És igen, nehéz bizonyos dolgokat megugrani, ha beleszülettél, ha csak ezt ismered. Ez azonban újabb érv az oktatás, a mindenki számára elérhető, minőségi oktatás mellett. (Meg az utazás, a világlátás, más népek, kultúrák megismerése mellett is.) :)

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2012.12.19. 15:02:41

@DIldiko: ebben mondjuk az a poén, hogy a 2%-os, azaz bőven infláció alatti kamatozású hitel reálértéke folyamatosan csökken, tehát ha semmit nem fizet vissza, akkor is egyre kevesebbel tartozik az átlagos bér- és árszínvonalhoz képest. egyébként ma már nem tanítanak a középiskolában matematikát? hogyhogy a 18 éves nem tudja kiszámolni? de szavazni mehet?

babel 2012.12.19. 15:05:02

@droid_: Megadtam a választ. Elolvastad. Minek kéred újra? Valami nem hiba van a közvetítő vonalban?

Szerintem rendben van, hogy a közösség vállalja a nagyobb kockázatot. Ezen az elven működnek a biztosítótársaságok is. Amíg nincs olyan helyzet, amiben már úgy is mindegy (lásd: közelgő világvége) :D addig a kiszámított kockázatok elviselhetők. (Nagyjából felmérhető, hány ház ég le egy évben.)

Hasonló módon, amíg a foglalkoztatás-politika rendben van (nincs világvége) mindig csak egy adott számú, vállalkozó kedvű egyén távozik a nélkül, hogy "megfizetné" az oktatása költségeit. Helyettük azonban jönnek más "kalandorok", akiknek az oktatását meg máshol fizették. Az elvándorlás nem szükségszerű, tömegesen akkor következik be, ha valami nagy baj van, és az nem korlátozódik az oktatás területére. Ezért az oktatásban orvosolni azt eleve kurdarca ítélt próbálkozás, ha engem kérdezel.

jo.e 2012.12.19. 15:19:57

@babel: "Ez azonban újabb érv az oktatás, a mindenki számára elérhető, minőségi oktatás mellett." Ebben teljesen 1et értek veled, de sztem ez nem a felsőoktatást jelenti. "Azt hiszem, hogy túl késő' már..." v. ha kevésbé költői akarok lenni (bár Nagy Feró nem is biztos, hogy az :)) akkor: kutyából nem lesz szalonna

DIldiko 2012.12.19. 15:20:32

@droid_: A hitel kamata MOST ennyi - d emi lesz 1-2-5-10 év múlva? Mi lesz ha egy tollvonással megszüntetik az állami kamattámogatást? Akkor a hitel kamata azonnal piaci lesz - min. 20-30% - akkor viszont már igen is nő a tartozás évről évre!
Ez csak annak jó, akinek megvan a pénze, simán fizethetné a tandíjat, de ezt a pénzt beteszi kamatozni - és felveszi a hitelt. Ha egyik napról a másikra megemelik a kamatot akkor meg simán visszafizeti és még jól is járt.
A szavazáshoz nem kell ész - ezt láthatjuk már pár éve! Sőt, minél butább valaki, annál jobb - így ugyanis elhiszi az összes neki tetsző hazugságot!
Szeretnék végre egy olyan kampányt, ahol valaki csak "vért, verítéket, könnyeket" ígér - de a maga számára is nem csak nekünk!

DIldiko 2012.12.19. 15:24:44

@jo.e: Vannak ismerőseim akik Angliában, Németországban dolgoznak évek óta. Ők a saját szakmájukban dolgoznak (van aki egyetemet végzett és van aki szakmunkás). Ők mondják mikor évente 2-3x hazajönnek, hogy ott az számít, hogy tisztességgel végezd a munkád és nem az ki fia borja vagy - no ezért irigylem őket, nem kicsit, nagyon!

babel 2012.12.19. 15:27:08

@jo.e: S akkor most "dobjunk ki" egy nemzedéket? Vagy mi szerinted erre a megoldás? (Én biztosan nem szeretném, ha kidobnának. Szerintem ők sem.) Ezek nekem folyamatok. Nem megy semmi egyik percről a másikra.

deneskata 2012.12.19. 15:34:09

@ursus artos: Bocs, mégis muszáj erre írnom. Ez eddig is így volt!!!! Sőt! Nemcsak az első kettő. Az összes!! Ezért (is!) hibás a szisztéma...De kár, hogy erről itt nem lehet vitatkozni!!

jo.e 2012.12.19. 15:55:42

@babel: Semmiképp se' dobjuk ki, de meg kell kötniük bizonyos kompromisszumokat. Lehet, h. még olyat is amihez nincs kedvük. De sajnos nem tudom a megoldást.

ursus artos 2012.12.19. 16:03:36

@deneskata: ha egy tanterv koncentrikusan bővülő ismereteket tartalmaz az csak jó lehet. Pont ilyen, és emiatt jó a magyar matematika tanterv. Újra visszatérő témák, de bővülő tartalommal.
Így az tanterv nem egy lineáris vonal, hanem egy spirálisan bővülő csiga lesz. Ez azért jó, mert segít kilépni a - Magyar Bálint megfogalmazásában - az idő csapdájából, - Nagy József szerint - az idő prokrusztészi ágyából.

deneskata 2012.12.19. 16:12:11

@ursus artos: Hű, ez szép volt! :)
Törinél nem olyan egyszerű a helyzet! Az általános iskolai anyag - az új kerettanterv szerint - annyira sok, h. megtaníthatatlan. Megnövelték a mennyiséget (évszámok, nevek stb) és csökkentették a ráfordítható időt! Szabaddá tették a 8. o. második félévét média, állampolgári, gazdasági ismeretek oktatása céljából. Így minden évfolyam anyaga fél évvel lejjebb került. Ötödikre szorult a 6. első féléve, 6-ra a 7. első féléve..érted? Mindezt az eddigi tanynag növekedése mellett. A tanárnak két választása van: nem tanítom a tantervet és akkor van időm érdekességekre (pl. életmód: öltözködés, mindennapi élet) tanítására egy lazább tempó mellett, vagy a tantervet tanítom és gyors tempóban rohanok végig a történelmen, adatokat bifláztatva a gyerekekkel, amit egyébként gimnáziumban úgyis újra tanítanak neki.(Majdnem ugyanazt!!!) Dióhéjban ennyi. És akkor meg se említettem, h. a tananyag csúsztatása miatt kétségessé válik, h. pl. egy hatodikos hogy lesz képes az áprilisi törvények elemzésére, mert ezt eddig hetedikben csináltuk..:) Egyébként matekost még nem hallottam háborogni a tanterv miatt, gondolom ott nincs baj! :) (Mégis belementünk a témába:)

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2012.12.19. 16:15:05

@DIldiko: tehát nem az a baj, hogy nem tudja kiszámolni és nem is az a baj, hogy rossz az ajánlat, hanem az a baj, hogy mi lesz ha más lesz?
abban igazad van, hogy ez "annak jó, akinek van pénze". de annak az is jó, ha nincs tandíj, mert akkor csak simán beteszi a pénzét és kamatozik neki (micsoda szemétség). meg az is jó neki, ha van tandíj hitel nélkül, mert legfeljebb kifizeti, sőt több hely lesz, hiszen akinek nincs pénze, az ezesetben bukja. szóval szerintem finoman ezekkel a "kinek jó" kérdésekkel.

@babel: szerintem a biztosítás rossz példa. nem a közösség vállalja a nagyobb kockázatot, hanem az egyénnek egyáltalán nincs kockázata, ha az ingyenes oktatásért cserébe semmilyen kötelezettségre nem hajlandó. abban egyetértek, hogy az elvándorlást így nem lehet akadályozni, ezért is rossz a "röghözkötés" kifejezés, mert nem is erről szól a tanulmányi szerződés. amikor jelentős kedvezménnyel új telefont vásárol az egyszeri előfizető, akkor is ígéretet tesz, hogy az adott szolgáltató hasznára lesz x ideig (különben csúnyán ráfizet), mégsem röghözkötésnek hívjuk, hanem hűségidőnek. mennyivel jobban hangzana nem? csak itt nem a profitérdekelt céghez kéne hűségesnek lenni, hanem egy rohadék országhoz, tehát legyen inkább röghözkötés.

DIldiko 2012.12.19. 17:46:13

@droid_: Nem az a baj, hogy az is felveszi, akinek nem lenne rá szüksége és jól jár vele, hanem az, hogy nem hiszi el senki, főleg a szegény szülők gyereke, hogy ez így is marad amíg az egészet vissza nem fizették. Magyarul hiteltelen a kormány. Semeddig se tart egy törvényt módosítani, hogy a hitel piaci kamatozású legyen - úgy meg már végképp nem jó buli. A diákhitel kamatai is 2%-ként kezdték és most kb. 7%-on áll. A barátnőm diplomás ápoló, de gyes után nem vették vissza és alig talált helyet az egészségügyben - pedig nővérhiány van, mert diplomás és neki többet kell fizetni. A felvett diákhitele nem csökkent, pedig évek óta fizeti. Így lesz ez a diákhitel 2-vel is.
Tudod régen azt mondták a kiskatonák, hogy akkor biztos az eltávozás, ha már vissza is mentél. Most meg már az se biztos ami elmúlt - lsd. visszafelé törvénykezés (ha már egyszer megtörtént, megtörténhet máskor is - nincs jogbiztonság). Ki az aki szegény emberként egy egész ház árát fel meri venni diákhitelként?

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2012.12.19. 18:05:16

@DIldiko: hát én is fizetem a diákhitelt, de nem emlékszem hogy valaha is 2%-ot ígértek volna nekem, amikor felvettem, talán 9% volt. van erre valami forrásod? én azt látom, hogy most vezetik be a valaha volt legalacsonyabb 7.75%-os kamatot.
www.diakhitel.hu/index.php/hu/sajtoszoba/sajtokozlemenyek/5526-775-szazalekra-csokken-a-diakhitel1-kamata

ha valaki rosszul keres, és ezért alacsony a törlesztője, és a kötelező részen felül (talán az átlagkeresete 6%-a?) nem is tud/akar többet törleszteni, annak tényleg nem fog elfogyni soha. de ezt már akkor is lehetett tudni, amikor felajánlották.

Grigorij Pantyelejevics 2012.12.20. 07:01:00

@Hókarón a nyuszika: Értem én, hogy mit akarsz ezzel elmondani. Csak azt próbálom cserébe veled megértetni, hogy "orbántakarodj" nélkül erről még gondolkodni sem érdemes.

A jelenlegi rezsim ugyanis erre nem rendelkezik legitimitással. Azt ugyanis pont az ellenkezőjére szerezte.

A narisok egyetlen célja, mint minden területen, a saját kutyájuk kölkeit helyzetbe hozni. A röghöz-kötéssel semmi más szándékuk nincs, mint burkoltan megoldani, hogy a saját almuk tanítási költségét fizesse a köz, másokét pedig ne.

Mit gondolsz, a közigazgatásban a diplomás állásokat, amikkel majd visszafizetés jár, kik fogják kapni?

Az egész erről szól. Egy maroknyi kisebbség próbálja a legtöbbet felmarkolni az ország javaiból.
süti beállítások módosítása