Hetek óta sztrájkkal fenyegetőznek a pedagógusok, érdekes módon mégis csupán annyi történik, hogy folyamatosan engednek a követeléseikből. Sztrájkbizottságot alakítottak, szót emeltek többek közt az iskolák állami fenntartásba vétele, a béremelések elhalasztása ellen, de úgy tűnik, a munkabeszüntetés csupán üres fenyegetés, a kormány szépen lassan mindent le fog nyomni a torkukon.

Követelték a szakszervezetek a köznevelési törvény visszavonását, aminek már a gondolata is irreális, teljesen egyértelmű volt, hogy ez nem fog megtörténni. Követelték az állami fenntartásba vétel visszavonását is, amivel ugyanez a helyzet. Követelik folyamatosan a béremelést, amit szinte biztos, hogy nem fognak időben megkapni, pláne nem 20 százalékot januártól, mint ahogy azt néhányan szeretnék.

Azóta igen sokat puhultak, a köznevelési törvény visszavonatásával már nem is próbálkoznak, az állami fenntartásba vétel visszavonása helyett pedig annak elhalasztását kérték 2013 júliusáig, vagy 2014 januárjáig, hogy megfelelően ki lehessen dolgozni a részleteket. Hoffmann Rózsa megnyilvánulása alapján már sejthető, hogy ez a javaslat mennyire fog tetszeni a kormánynak: szerinte ez „lehetetlen kérés”, amit „biztosan nem lehet teljesíteni”.

A béremeléssel és az életpályamodellel kapcsolatban csak a jövő héten egyeztetnek a szakszervezetekkel, ugyanakkor az eredmény ezen a területen is sejthető. A 2013 szeptemberére ígért béremeléssel kapcsolatban jó ideje megy a mosakodás, és az IMF-re mutogatás, mondván, ha meghiúsul ez a terv, az nem a kormány hibája, az IMF akar mindenféle megszorításokat. Ezzel párhuzamosan megy a parasztvakítás is, az illetékesek váltig állítják, hogy ettől függetlenül ki tudják majd gazdálkodni a szükséges összeget, csak ezt sajnos már senki nem hiszi el.

Mindezek fényében joggal gondolhatnánk, hogy a pedagógusok ezerrel készülnek a sztrájkra, ez azonban nincs így. Tárgyalgatnak a szaktárcával, és hagyják, hogy szépen, apránként minden követelésüket darabokra zúzzák. Így tényleg nehéz komolyan venni őket. Világos, hogy a sztrájk csak üres fenyegetés, semmi több, ők maguk is tudják, hogy nem mernek ehhez az eszközhöz nyúlni.

Tudja ezt Hoffmann Rózsa is, ugyanis az ATV Szabad szemmel című műsorában november 18-án azt mondta, nem hiszi, hogy sor kerülne a sztrájkra, majd hozzátette, nincs sztrájkkészültség az iskolákban, csak „hergelik a pedagógusokat”. És alighanem igaza van.

A bejegyzés trackback címe:

https://szamarpad2014.blog.hu/api/trackback/id/tr444921387

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A pedagógusok válaszra várnak 2012.11.23. 13:25:56

Legutóbb  Hoffmann Rózsa még azzal küldte haza a pedagógusokat az egyeztetésükről (részletesen itt), hogy a november  november 9-ei találkozóra  a szakszervezetek legyenek szívesek jussanak egymás között egyezségre a legfo...

Trackback: Törvényileg is rajtol az iskolák államosítása 2012.11.23. 13:24:53

A parlament elé került a köznevelési feladatot ellátó egyes önkormányzati fenntartású intézmények állami fenntartásba vételéről szóló törvényjavaslat.   Azt már megszokhattuk, hazánkban jogalkotás területén semmi sincs kőbe vésve - a...

Trackback: Ha nem államosítás, akkor mi? 2012.11.23. 13:23:54

Hoffmann Rózsa szerint nem államosítás az, ami előtt áll a magyar közoktatás. Hogy miért? Mert nem érinti a tulajdonviszonyokat, az önkormányzati tulajdonok érintetlenek maradnak. Ha már a szavakon lovagolunk - ha nem a tulajdonviszonyokat érint, ak...

Trackback: Komoly félelem: lehet-e tovább tömni a lyukakat kohéziós pénzzel? 2012.11.23. 13:16:21

Arányait tekintve Magyarország, pontosabban a magyar állam nagy nyertese volt az előző uniós költségvetési ciklusnak. 25,3 milliárd euró közösségi forrásra volt jogosult, míg befizetése nem érte el az említett összeg ötödét sem. Abban pártállástól függ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

medvemackó 2012.11.23. 12:44:08

Párizst, Londont, Berlint, Rómát ennek a tördékéért szétverték volna a diákok és a tanárok, ezek a birkák meg csak tárgyalgatnak, meg néznek ki a fejükből hülyén...

Pszt! 2012.11.23. 12:44:31

A tanárok agitaltak legjobban a Viktor mellett, megérdemlik a sorsukat!

komissarlajos 2012.11.23. 12:48:28

Végre egy olyan írás, melynek minden gondolatával egyet lehet érteni.

ugyhogy 2012.11.23. 12:52:57

Ennyi buta kommentet... Emlekeztek meg mi tortent miutan a fodrajzinev-bizottsag apro valtoztatast javasolt a lisztferihegy uj nevevel kapcsolatban? Nemcsak a bizottsagot oszlattak fel, a tagok civil allasai is megszuntek.

Szoval a csalad megelheteset felto tanar nem "gyava birka", hanem a csaladjaert mindent lenyelo hos inkabb.

Te meg, @Pszt!, biztos vagy benne, hogy minden egyes tanar a Viktor mellett agitalt? Nem lehet, hogy volt aki nem?

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2012.11.23. 13:00:51

@értem: A Gyurcsányék ellen még az osztályaikat is kivitték a tüntetésekre.

Akkor nem féltették az állásaikat.
Érdekes.

Ezt akarták, ezt kapták.
Dolgoznak ezek ingyér is, csak a viktor seggét nyalhassák.

komissarlajos 2012.11.23. 13:02:33

@értem: Az általad említettek virtuális hősök voltak. Akiket dédsz, viszont harcos oroszlánok az ATV műsoraiban, a tárgyalóasztál derül ki, hogy fogatlanok.

komissarlajos 2012.11.23. 13:03:08

Helyesen: védsz. (bocs)

itchap 2012.11.23. 13:03:24

Középiskolai tanár vagyok, 33 éves. NEM, nem fognak mindent lenyomni a torkunkon! Én biztos, hogy előbb utóbb a sarkamra állok, csak elég nehéz a nyájjal szemben menni, tudják: eltapossák az embert!
Szégyen ez az ország, a szakszervezet, ahogy a "magunkfajta" is csak egymással civakodik, ahogy nem merjük kinyitni a pofánkat akkor sem, amikor már a hátunkban forgatják a kést! Csak át kell nézni Szlovákiába... jé, ők össze tudnak fogni. Sajnos ebben az országban már nem meri a pofáját sem kinyitni senki, nem hogy szervezkedni!

rockjano 2012.11.23. 13:03:46

Így van, az erőszak működik.

Érzik hogy ezzel a kormánnyal nem lehet packázni mert akármit lenyom akárkinek a torkán, azonnal és teljesen gátlás mentesen.

Ezen csak 2014-ben lehet változtatni vagy polgárháborúval, vagy mindenki lesüti a szemét és szolgálja a kialakult diktatórikus rendet (sajnos ez az utóbbi a sanszos)

Nálunk nagyon gyenge a civil öntudat és ezt az uralkodó rezsim is pontosan tudja. Akármit meglehet tenni akárkivel...

ezttörölnikéne 2012.11.23. 13:03:53

a tanárok is ugyanolyanok, mint az összes többi ember. és különösen olyanok, mint a többi állam által fizetett alkalmazott. van, aki fideszes, van aki gyurcsányista, stb. viszont mindannyian jobban kiszolgáltatottak a fentről fújó szeleknek. nem bíznak meg egymásban, mert mindig van besúgó, a családot el kell tartani, tehát kussolnak. teljesen érthető emberi reakció. elvileg a szakszervezeteknek kellene kiabálniuk, de sajnos a magyar szakszervezetek a kalap szart sem érnek.

itchap 2012.11.23. 13:06:15

@Dr. simonmondja.: pontosan! Akkor még a várost is fel lehetett gyújtani! Most meg mindenki lehajtott fejjel tűri, hogy ez a banda (amely még mindig az elmúlt nyolc év fantomjai elleni harcra költi a MI pénzünket) a végletekig kihasználja és élősködjön rajta. Azt hiszem, tudom miért. Azért mert a többség rájuk szavazott, és most szégyellik a pofájukat! Nem ilyen lovat akartak!

Intelli 2012.11.23. 13:06:41

@értem: akkor meg be kell kussolni. Ha félted a megélhetésedet akkor leülsz és kussolsz.

Ha nem félted, akkor meg ne csak pampogjál hanem sztrájkolj.

itchap 2012.11.23. 13:09:04

Személyes tapasztalat: én olyan hangosan kinyitom a pofámat, ahogy csak tudom. Mindig is ezt tettem. Ennek eredménye, hogy ha olyan hangos vagy, és tényszerű amilyen csak lehetsz, még a besúgók, de még a vezetők is csak a padlót nézik! Nem lehet bajod belőle! Egyszerűen demokráciában NEM LEHET! És ezt ők is tudják!

prukker 2012.11.23. 13:10:18

@ezttörölnikéne: Akkor viszont minek kezdtek bele a hangoskodaasba meg a fenyegetesbe? Igy nem csak gyavan beszariak, hanem nevetseges hangemberek is lettek.

873ujr3rk 2012.11.23. 13:13:01

mármint a szakszervezeti képviselőiket nem maguknak választják ? én eddig azt hittem.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2012.11.23. 13:15:22

@itchap:
Mit szégyellhet egy olyan ember, aki évtizede egy ilyen vigyorgó majomba szerelmes ?

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.11.23. 13:15:46

a pedagógus szakszervezet kész vicc. Mind.

Nulla azaz nulla az érdekérvényesítő képességük, és félek, hogy a hajlandóságuk is.

ezttörölnikéne 2012.11.23. 13:16:02

@prukker: igen, teljesen igazad van. esetleg valós érdekképviseletet kéne létrehoznia a pedagógusoknak, olyan vezetőkkel, akik a többség számára hitelesek. ezt azonban helyettük más nem tudja megcsinálni. addig pedig ki vannak szolgáltatva a politika kénye-kedvére és csak abban bízhatnak, hogy néha olyan kormány kerül hatalomra, akik valamilyen oknál fogva hajlandóak tenni értük valamit.

sült galambra várás esete. nem valami demokratikus attitüd...

megengedett (törölt) 2012.11.23. 13:16:52

Elballag az osztályom és aztán én is elballagok; a pályáról biztosan, de lehet, hogy az országból is.

ezttörölnikéne 2012.11.23. 13:18:28

@itchap: kár, hogy ezt kevesen hiszik el, hogy ez tényleg működik. viszont ehhez tényleg elég hangosnak és elég tényszerűnek kell lenned, mert az első megingásnál röpülsz... (ill. ellehetetlenítenek)

Romkocsmák félhomályában merengő 2012.11.23. 13:18:45

Nem kell félteni a tanárokat. Nagy részük a jobb oldal szekerét tolja, így sokukat nem is lehetne kivinni az utcára. Lehet szerényebben élnek, de most az a rendszer van, amivel nagy részük egyet ért.
Sokkal nagyobb volt a felháborodásuk akkor, amikor a Medgyessy kormány beígérte az 50 %-os béremelést, és egyeseknek néhány százalékkal kevesebb jutott ennél. Persze azért a plusz pénzt felvették.
Hát ezért nem hajlandók még a kisujjukat sem mozdítani, noha többségüknek nem hogy több, hanem kevesebb lett a hazavitt fizetése az elmúlt években.

vasziljevics 2012.11.23. 13:20:49

majd az MNB devizatartalékaiból kistafírungozzák őket a választások előtt pár hónappal, aztán 2014 után mehet tovább a favágás a hátukon...

hozzaszolo 2012.11.23. 13:21:50

a tanárok gyerekei jutnak be az egyetemekre lévén nincs felvételi szóval mehet a kuss amúgyis csomót keresnek napi 6* 40 perc melóval

ezttörölnikéne 2012.11.23. 13:22:25

@Romkocsmák félhomályában merengő: fogalmam sincs, honnan veszed ezt. én szülő vagyok ugyan, nem pedagógus, cserébe így nem csak egy tanáriba "látok be". ilyen is van, olyan is van. az igazgatók között is, ez persze meghatározza a tanárik légkörét is valamennyire...

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2012.11.23. 13:23:37

@ezttörölnikéne: Megyóék emelték a fizujukat, mire megdobálták.

Na, ezt a hibát többet nem követi el senki.
Kár beléjük a pénz. Viktor vigyorával is beérik.

itchap 2012.11.23. 13:24:11

@ezttörölnikéne: Több éve én vagyok a "Renegát" vagy a "Nagypofájú" a tantestületben! Nem ingok meg, de sajnos ők sem! Állóháború! :(

ezttörölnikéne 2012.11.23. 13:24:33

@hozzaszolo: és a felvételi lapon hová kell beírni, hogy a szülő pedagógus? vagy minden egyetemi dolgozó ismeri az összes tanárárt az országban?

itchap 2012.11.23. 13:26:10

@megengedett: Jól teszed, bár tudjuk, hogy ez olyan, mint azzal szakítani, akibe szerelmes vagy.
Egyszer megtettem! Másfél év Anglia lett belőle, nagyon hasznosnak találtam. Aztán haza, és azóta csak a sz@r újra. Elballagott az osztályom, most a következő csapat 10-es. Szerintem én sem várom meg az újabb ballagást!

ezttörölnikéne 2012.11.23. 13:26:18

@Dr. simonmondja.: a fizetés nem minden... és ez most is igaz...

@itchap: további kitartást és követőket kívánok neked! :)

itchap 2012.11.23. 13:27:29

@hozzaszolo: gyere be egyszer egy napra! Kísérj végig azon a 6-7X 45 percen... ha gondolom megadom a címem privátban! Aztán mehet a KUSS!

2012.11.23. 13:28:16

Van néhány kérdésem a tanárokat itt fikázókhoz:

1. Aki azt mondja, hogy a tanárok nagy része a fidesz szekerét tolja, az legyen szíves egy erre vonatkozó kutatást belinkelni. Köszönöm. Az nem számít, hogy az általad ismert 4 tanár mit mond. Reprezentativitás, ugye...

2. A tanárokon kívül melyik társadalmi réteg, foglalkozási csoport sztrájkol, tünet, nyitja ki a pofáját, és olvas be Viktornak jelenleg? Kérném sépen felsorolni őket tételesen. 3 fős sátras dzsemborik nem érnek.

3. Azt tetszenek-e tudni, hogy ha a tanár sztrájkol, akkor azokat a napokat le kell dolgozni valamikor, merthogy a tanítási napok számát törvény rögzíti? Ez azért így szopó...

4. És azt tetszenek-e tudni, hogy sok tanár azért nem híve sosem a sztrájknak, mert úgy érzi, hogy kitolás a gyerekkel (vö. felkészítés érettségire, szombati pótlás, lekiismeret etc.)

hozzaszolo 2012.11.23. 13:28:36

@ezttörölnikéne: ezt komolyan írtad? egymás fiának lányának adják a jó jegyeket, ha nem lenne világos.

Q-in-Law 2012.11.23. 13:29:22

Sztrájkolnak, rendben. A gyerekek örülnek, mert nem kell iskolába menni. a szülők lázadnak, mert nincs, aki vigyázzon a gyerekre. Az elmaradt napokat, meg le kell dolgozni szombatonokon. Ebben az országban soha, ismétlem, soha nem lesz pedagógussztrájk. Ezt Rózsáék is nagyon jól tudják.

morgás joga mindenkit megillet · http://morgasjoga.blog.hu/ 2012.11.23. 13:31:15

a következő kérdés: vajon a szülők meddig tűrik, hogy gyermekükkel bármit lehet csinálni? (nyelvoktatás, NAT, iskolák egyháziasítása, kötelező 6 éves beiskolázás, stb.)

tudomásul kellene venni, hogy a köznevelés nemcsak a pedagógusok problémája, az összes diákon (és gyermekére valamilyen szinten odafigyelő szülőn) is csattan

ezttörölnikéne 2012.11.23. 13:32:25

@_zulu_: igen, a tanári pálya különleges helyzetben van sztrájkügyileg. de. tüntetni szombaton is lehet. még utazni sem sokat kellene hozzá. legyen minden megyeszékhelyen tüntetés ugyanabban az időpontban. tanárok+támogatók összehozhatnának mindenhová néhány ezret, tízezret. nem akarásnak nyögés a vége.

NYJetsTD 2012.11.23. 13:32:46

A tanárok pont csak ugyanazt csinálják, mint az ellenzéki képviselők, szakszervezetek... ülnek a langyosban... senki az ujját meg nem mozdítaná... ha jó ez nekik, tegyék. De aztán nincs rinya pár év múlva, hogy befellegzett az országnak...tessék együtt szopni mindenkivel. Bezzeg, az egyszerűeknek is felfogható 300 forintért lázongott a sok hülye.
A szülők meg nem értik, miért nem fejlődik a gyerek. Ezekkel?

kamarti 2012.11.23. 13:33:13

@hozzaszolo: ne haragudj, de hülyeségeket beszélsz, egyrészt nem ennyit dolgoznak és hogy sokért?? na ne viccelj.

a helyzet elég bonyolult, hiszen ahhoz, hogy a sztrájk törvényes legyen, meg kellene állapodni a minimumszolgáltatásokról - vagyis sztrájkolni is úgy sztrájkolnának, hogy közben az iskolában őrzik a kölköket - tehát miközben a tanár dolgozva sztrájkol, az anyaggal nem halad (magával és a kölökkel cseszik ki), és közben hallgatja ezeket a sügéreket, akik szerint így is túl vannak fizetve, mert alig dolgoznak, meg még szünetük is van...
Nem vagyok pedagógus, de van iskolás gyerekem, ezeket átlátni nem nagy kunszt.
Ennek ellenére úgy gondolom, mindannyiunk érdekében jobb lenne, ha karakánabbak lennének. Ha másért nem, hogy a kölkök ne azt tanulják meg a nemzet napszámosaitól, hogy lehajtott fejjel kell kussolni, oszt jónapot. És ez talán megérne 1-2 elmaradt órát.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2012.11.23. 13:33:44

@ezttörölnikéne: Így van. Ingyen is dolgoznának a viktorukért.
Akkor meg minek fizessünk nekik ...?

rihiranta&rantasila 2012.11.23. 13:36:05

Az osztályomnak ma van szalagavatója...nem kellett volna az írást és a kommenteket elolvasnom

megengedett (törölt) 2012.11.23. 13:36:08

@itchap: igen...és sajnos látom a kollégáimon a belefásultságot, és sokszor a kicsinyességet is...ezt így már nem akarom

Csavarhúzós 2012.11.23. 13:36:21

>Mindezek fényében joggal gondolhatnánk, hogy a pedagógusok ezerrel készülnek a sztrájkra, ez azonban nincs így.
-Azért azt is tegyük hozzá, hogy milyen feltételekkel sztrájkolhat egy tanár, és annak milyen hatása van.
A sztrájkot fő szabályként nem fizetik, de a nyári szabadság terhére be kell pótolni az elmaradt tanítási napokat. Azaz lehetőséged van kevesebb pénzért ugyanannyit dolgozni. Ez rettentően megijesztheti Matolcsit :)

Mindazonáltal egy egynapos sztrájkban benne lennék, hogy megmutassuk: mi szóltunk, mekkora nagy átgondolatlan kapkodás folyik, mennyi a csúsztatás, hazugság, mellébeszélés.

s 2012.11.23. 13:38:27

Törpilla88, neked miért nem mindegy, hogy egy sztrájkban baszódik meg minden, vagy csak úgy szépen csendben szétrohad?
Nem ismered a pedagógusokat. A legfontosabb, amit nem tudsz róluk hogy NEM ABBÓL A PÉNZBŐL ÉLNEK, amit a kormány nekik kifizet. Ugyanis abból nem lehet még minimális szinten sem megélni. Azok vannak a pályán, akik ezt anyagilag megengedhetik maguknak, és szeretik csinálni (kevésbé utálják, mint bármi mást, maradjunk inkább ennyiben). A büszkeségüket elvileg sérthetné, hogy ennyit ér a társadalmilag egyik legfontosabb munka, de ezen már régen túl vannak. Egyébként az orvosok is, de ez más kérdés. Te akkor fogsz kibaszott nagyot koppanni, ha a kölyködnek nem lesz, aki megtanítsa a számtant, meg az olvasást, meg a minden mást. Mindent te sem tudsz, az időd meg nem végtelen. Ezt a rombolást te fogod egyszer megfizetni, kb. úgy, hogy a kölyköd tescó pénztáros lesz már csak, az unokát pedig az udvart fogja sepregetni. Nem kellene annyira drukkolni ennek a folyamatnak, mert csak amennyi pusztítás már eddig benne van a rendszerben, annak a kijavítására kb. 50 év kellene.
Mindezt a tönkretételt rózsika vezényletével, akire egy napközis csoport szaros seggét sem lehetne rábízni. (A tanárképzés kudarca az a nő, és erre elmegy irányítani, amekkora barom.)

ezttörölnikéne 2012.11.23. 13:38:38

@hozzaszolo: egy szóval sem állítom, hogy nincs erre példa. de tapasztalatom szerint a gyerekek jobb szeretnek másik iskolába járni, mint ahol a szülő is tanít :)innentől pedig már megint nem egyszerű a jó jegy automatikus megkapása. a másik dolog pedig az, hogy valamilyen főiskolára már nagyon szar jegyekkel is be lehet kerülni... ha pedig jó egyetemre akarsz bejutni, ahhoz bizony már nem elég a kegyelem ötös nyelvtanból, nyelvvizsgák, OKTV eredmények, emelt szintű érettségi szükséges.

még egyszer: minden bizonnyal létezik az a jelenség, hogy a tanárok egymás gyerekeinek a jobbik jegyet adják meg, ha ezen múlik valami, de ez önmagában kevés ahhoz a kijelentéshez, hogy a tanárok gyerekei kerülhetnek be a felsőoktatásba.

ezttörölnikéne 2012.11.23. 13:41:30

@Csavarhúzós: mint fentebb már írtam: nem muszáj sztrájkolni, egy nagyot szóló szombati tüntetés is elég lenne. de nincsenek illúzióim...

s 2012.11.23. 13:44:23

@kamarti: "a helyzet elég bonyolult, hiszen ahhoz, hogy a sztrájk törvényes legyen, meg kellene állapodni a minimumszolgáltatásokról"

Ez nem így van. A tanítás nem tartozik azon szolgáltatások körébe, ahol minimumszolgáltatás van előírva, mint pl. energetika, közlekedés, és még egy pár hasonló.

kamarti 2012.11.23. 13:50:36

@_zulu_: például mi:
www.youtube.com/watch?v=oQoaKy7iuSM&feature=relmfu

kaptunk is gyors választ:
www.youtube.com/watch?v=ITaB0eVoHVQ

amire megint válaszolhattunk:
www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=X86TCau8qzw

és kaptunk sajtónyilvánosságot is, vele együtt a kutyázást is, hogy az állam csecsén akarunk lógni, meg ha nem tart el a piac, akkor nyilván annyit is érünk...
és persze nagyjából nulla (szakmai vagy társadalmi) szolidaritást
és jóval kevesebben is vagyunk, mint a tanárok, a problémánk is marginálisabbnak látszik - bár szerintem egy csónakban utazunk
mégis bevállaltuk

jo.e 2012.11.23. 13:54:11

Méghogy a Fidesz szekerét... - ekkora baromságot!
Meg hogy "már a pofáját sem meri kinyitni" - mér' eddig mikor nyitotta ki valaki? Volt pár vasutassztrájk, meg gazdatüntetés - és ennyi. Akkor is mi volt: a fél ország azon rinyált, h. jaj, hogy fogok most beérni a munkába. Teljesen széthúzó társadalom és ennek részeként teljesen széthúzó pedagógusok.

TheSaurus 2012.11.23. 13:54:36

Létezik egyáltalán olyan sztrájk, amitől a 2/3 (nem megijedne, csak) gondolkodni kezdene? Nem csak pedagógus, hanem bármilyen. Esetleg ha a Parlament személyzete nem menne be egy hétig, az talán...

s 2012.11.23. 13:54:46

@Q-in-Law: Persze. Önállóan nem. Viszont csatlakozni fognak egy másikhoz, mert akkor már úgyis minden mindegy. Csak elkezdeni nem akarják . . .

kamarti 2012.11.23. 13:56:32

@s: igazad van, és mégsem:
"Alakult két eseti bizottság is, egyik ezek közül meghatározta, hogy sztrájk esetén mit jelent a minimum ellátási kötelezettség. Ilyenről a pedagógusok esetében ugyan sem a munka törvénykönyve, se a köznevelési törvény, sem pedig a sztrájktörvény nem szól, de elfogadtuk, hogy fenntartóként egy-egy intézmény tartson nyitva és fogadja a gyerekeket egy esetleges munkabeszüntetés esetén. "
(mai cikk: nol.hu/belfold/20121123-meg_tart_a_sztrajkveszely)

szóval, ha úgy tetszik, gesztust tettek a gyerekek, a szülők és a kormányzat felé

jo.e 2012.11.23. 13:56:33

@kamarti: kemények vagytok! Muhahaha!

Mézesmázos Mózes 2012.11.23. 13:57:24

A klasszikussá vált mondatot megfordítva: ha a pedagógustársadalom csak bűzlik, füstölög, de nem robban, akkor trágyadomb.
És szégyellje magát a szakszervezetük. Impotens, tohonya, semmirekellő bagázs. így nem lesz soha becsülete ennek a szakmának!

eöeöe 2012.11.23. 13:57:53

Egyetemista diákjaink miért nincsenek az utcán? Kicsit egyszerűbb lenne kivonulniuk, és lehetne mögöttük sorakozgatni.

kov_vacs 2012.11.23. 13:58:06

Pedagógus ismerőseim szerint háromféle tanár van a pályán:

- akit eltart a férje
- akinek van családi öröksége (azaz egyéb megélhetési forrása)
- aki alkalmatlan (máshova meg pláne nem vennék fel)

s 2012.11.23. 13:58:43

@rihiranta&rantasila: Nem. Ami fontos, azt nem erről az elbaszott blogról fogod megtudni, meg a hülye kommentekből. Elvileg már tudod máshonnan.

medvemackó 2012.11.23. 13:58:59

Mindenki a tanárokat fikázza, milyen gyáva birkák, nem mernek visszapofázni, sztrájkolni és persze alapvetően jogosan.

De voltak-e diáktüntetések az elmúlt időszakban, amikor gyakorlatilag megszüntették az "ingyenes" egyetemi oktatást, szétbarmolják az egészfelsőoktatást, meg az egész iskolarendszert? Kiment pár tucat Hahás-t kivéve bármelyik szervezet tömegével az utcára? Felvonultaka középiskolások, amikor a felvételik előtt pár hónappal megváltoztattak mindent? Tüntettek a szülők az ő zsebüket érintő megszorítások ellen? Nem: Akkor ez egy birka nép.

kamarti 2012.11.23. 14:00:16

@jo.e: most mondjam azt, hogy nem minket minősítesz? vagy azt, hogy sok kicsi sokra megy (menne)?
mi legalább harcolunk magunkért,meg a nézőinkért (akik közt sok az olyan gyerek, akit anyu-apu (pedagógus) nem visz színházba, akivel nem kezel konfliktust, akit nem nevel kreativitásra stb.)
Ki lehet röhögni. Ha neked ettől jobb....

TheSaurus 2012.11.23. 14:00:27

@kov_vacs: Nálunk a negyedikfélék vannak többségben. Szeretnek tanítani és tudnak is.

tarackos 2012.11.23. 14:00:58

A tanárok is nyuszik. Nem csoda ha a társadalom is ilyen. Ja, szolidaritásból is nullára vizsgáztak.

Amúgy gyáva népnek nincs hazája...

Carthamus tinctorius (törölt) 2012.11.23. 14:01:01

A pedagógusok többsége, a domináns többsége bizony komcsi, persze, hogy fenyegetőznek, Gyurcsány-Bajnai bábjai. Tessék csak Szőllősiné et. nőre gondolni, aki szagszervezetivezető és párttag is volt egyszerre az MSZP-ben.

s 2012.11.23. 14:02:54

@kamarti: Nem köllöt vóna. Ez nem a gesztusok ideje. Ha már odacsapsz, üssél nagyot, hogy lássák, mi a pálya.

Dolgozónép 2012.11.23. 14:03:18

@tarackos: Ha nem mernek sztrájkolni, meg is érdemlik. A futballban közismert: az sérül meg, aki fél...

Netuddki. 2012.11.23. 14:03:34

Ezmiez? Most reménykedsz, hogy nem sztrájkolnak és nem kell szabadságot kivenned ha a gyerek nem megy iskolába?

Ha nem is sztrájkolnak az csak azért van mert ők is féltik az állásukat. De remélhetőleg az orbán szopatásai csak megerősítik a társadalmi összefogást. Aztán lesz majd sztrájk is, te meg veheted ki a szabadságodat. Remélem nem fogsz majd bosszankodni miatta és szolidáris leszel a pedagógusokkal...

jo.e 2012.11.23. 14:03:47

@TheSaurus: Van ilyen sztrájk: a pedagógus sztrájk érettségi idején. Gondold csak végig...

Mi is a támogatható, jó sztrájk?
Sosem a "kormányt" éri hátrány, hanem az utazókat, autósokat, munkába igyekvőket, bolt tulajdonosokat, stb. Amit fent írtam azzal is az a baj, h. a gyerekek szívnának a legnagyobbat - szóval sztornó az is. Asszem nincs ilyen.
Ha valakik kiállnak magukért - tekintet nélkül a többiekre - akkor "csőcselék", v. kitudja még mi, ha meg tekintettel vannak másokra, akkor "birkák".
Nem jó ez sehogy

kov_vacs 2012.11.23. 14:04:48

Kedves Feleim,

- én nagyon szeretném, ha a gyerekem tanára magasabb fizetést kapna (és nem lépne le anyagi okokból*),

- nem államosítanának

- nem vezetnék be az új köznevelési törvényt így (mert amennyit ismerek belőle, az nagyon nem tetszik)

ezért én támogatom a pedagógusok sztrájkját.

És hogy ne csak a szám járjon, a sztrájk idejére vállalom néhány plusz gyerek felügyeletét a sajátomon kívül, mert amúgy kicsivel itthon vagyok és meg tudom valahogy oldani. (Más szülő meg nyilván nem, mert neki munkahelyre kell menni.)

Aki szerint szintén jogosak a követelések - és megteheti, meg tudja oldani - az szintén vállaljon gyerekfelügyeletet önként.

*ha kötelezően megemelik az óraszámokat, akkor lőttek a másodállásának, és éhenhalás ellen kénytelen lesz feladni a tanítást, amit imád. És nagyon jól csinál.

vallatas 2012.11.23. 14:05:41

na a kommentekből kiolvasható, hogy senki nem sztrájkol, és senki nem is fog.
bazdmeg de a Gyurcsány alatt a bkv, a pedagógus, útlezárások traktorral, a közmunkás, a kórházak, a diákok, a kutyák, még az óvodás is sztrájkolt, tüntetett... ebből az olvasható ki számomra, hogy a mostani állapot sokkal jobb, és a Viktorék jó nyomon haladnak, hogy 2014-ben is kétharmaddal nyerjenek!

mondhatom, hogy csodás!

NYJetsTD 2012.11.23. 14:06:51

@Carthamus tinctorius: Ó, az első távolugró... nekifutásból te vagy a leghülyébb a mai napon...

kov_vacs 2012.11.23. 14:07:13

@TheSaurus: Az első kétféle szeret és tud tanítani. Negyedikféle hogyan oldja meg az éhennemhalást? Sokatkereső férj vagy egyéb bevételek híján? Vagy ilyen elterjedt dolog lenne a másodállás? Vagy simán meglehet élni nettó 90-130-ból, öltözni, sminkelni, megjelenni, könyvet venni stb?

Moonblood (törölt) 2012.11.23. 14:10:28

A jó rohadt kurva anyját annak, aki azt írta a tanár csak 6x40 percet dolgozik. Igen, muszáj így beszélni ezekkel a tahókkal, mert ezek azok az emberek, akiket végigrugdaltak a tanárok, hogy aztán most legyen pénze internetre, és tudjon trollkodni. Mert ugye máshoz nem ért. Mert esze semennyi, gondolkodni képtelen véglények. Pár adat rólam: 12 év, tanítási gyakorlat, 2 diploma, egyetemi végzettség, felsőfokú. Kézbe 101ezret kapok. Bárkinek belinkelem a bértáblát, ami fix ugye. Ha esetleg ezek a nyomorék trollok nem tudnák a google-t használni. Ebből kell kifizetnem a havi 50ezres albérletet, a 30ezer rezsit. Telefon, internet, újabb 10es. Ebéd havi 8000. Ja, hogy maradt 300 Ft-om, amit elkölthetek? :))) Igazán felemelő. Tegnap lenyomtam a 6 órámat, fél 3-ra hazaértem, összeállítottam 2 nagydogát, készültem az óráimra, este 7-re végeztem. Reggel fél 8-tól mennyi is ez? 6x40? Aha... Nyáron táboroztathatsz, amíg más a tengerparton vakarja a tökeit színes üvegcserepekkel. Nem sorolom... a baj az, hogy amíg az ország polgárainak gőze sem lesz a arról, mit csinál egy tanár, addig csak az ostoba trollkodás fog itt menni. Lehet is folytatni...

kamarti 2012.11.23. 14:11:03

@medvemackó: kölkök voltak, Pesten is, vidéken is. Szülők és tanárok nemigen voltak se mellettük, se mögöttük (többségük azzal volt elfoglalva épp, hogy odaadja a magánnyugdíját, mer olyan szépen kérték...)

Szelid sunmalac 2012.11.23. 14:12:35

Azzal amugy egyetertek, hogy kapjanak a tanarok annyi fizetest, amennyibol kenyelmsen meg lehet elni. De ha ez megvan, akkor ne rinyaljanak, ha megemelik az oraszamot, mert erdekes modon barmelyik tanar halalra dolgozza magat, csak epp a tobbi nem. Marmint szerintuk.
Jonnek a folyamatos tovabbkepzessel, az orarendekkel, meg blabala. Egy matektanarnak megis mia fraszt kell tovabbkepezni magat allandoan? Jo ha ketszer egy evben. Es?
Ki kell javitani a dolgozatokat orak utan? Uristen! miert, mas munkahelyeken nem kell dolgozni? A hetedik oranak 14.45-kor vege. Este hatig van meg laza 3 ora mindennap. Es nem irnak minden nap dolgozatot. Nem beszelve a teli-tavaszi-nyari-oszi szunetekrol.

s 2012.11.23. 14:13:01

@kov_vacs: Nem erre megy a kocsi. Tanítás mindig is lesz, csak nem fogod tudni kifizetni. A Tanító Úr nappalijában, négy fős csoportokban, óránként 3000 HUF-ért, fogják képezni azokat, akik jobb állásokba vágynak. Lesz sok segédmunkás (az itt ugatók többsége), és pár magasan képzett szakember. Azok, akiknek esze és pénze is volt erre. Igazságtalan lesz, de ami most van, az sem igazságos, csak éppen máshogy. Készüljetek a szép, új jövöre. Hamarosan eljön, ha így folytatjuk.

jo.e 2012.11.23. 14:14:10

@kamarti: Dehogyis röhöglek ki. Csak azért írtam, mert egy youtube üzenet aztán tényleg ütős érv.
V.ö. a birkázó kommentekkel.

Moonblood (törölt) 2012.11.23. 14:17:18

@Szelid sunmalac-Elmeny designer: Egy tanár kb 7.30-tól van benn a mhelyén. Este 6-ig, ahogy írtad, az 10 és fél óra. Elmondanád nekem, miért is kellene napi 10.5 órát dolgozni 8 helyett? Nem egészen világos. Köszi :) Ja, igen, más mhelyen is kell többet, csak míg ők prémiumot, túlórát kapnak, a tanár semmit.

gnme 2012.11.23. 14:17:50

üres fenyegetőzés helyett ajánlom a munkabeszüntetést

jo.e 2012.11.23. 14:19:46

@vallatas: Ebből is látszik milyen ép ítéletű nép vagyunk. Ennyivel volt vacakabb Gy-ék alatt.

Szelid sunmalac 2012.11.23. 14:20:19

@Moonblood: Ne bassz! Te minden nap ket dogat allitasz ossze! Vadiujakat? Teljesen uj tananyagbol?!
Meg van olyan nap, amikor este hetig is dolgoznod kell?????!!!

Hat igy mar mindjart ertheto!

Meg aztan nyaron taboroztatni kell es nem egy gyarban rohadni, vagy robotolni akkor is az irodaban?! Es telen meg meg sielni is! (Meg jo, hogy tavasszal, meg osszel nincs semmi!)

Azt a budos kurva anyjat ezeknek, akik ezt igy talaltak ki!

Szarkazmus off:(A penz reszevel egyet ertek, ez rohadt keves!)

s 2012.11.23. 14:20:38

@Moonblood: :-) Most már csak ki kellene menjetek az utcára ordibálni. Ugyanezt. Nejemnek is mondogatom, de nem akar. Értelmiségi fajta, mint te. Azok nem ordibálnak. Elvileg én is az volnék, de a fontos pillanatokban nem annyira jellemző rám ez a fajta visszafogottság. Ezek most fontos pillanatok. Tudom, hogy tudod, csak gondoltam szólok.

tarackos 2012.11.23. 14:20:39

@Dolgozónép: Azért ettől bonyolultabb. Tény, hogy mindig nyuszik voltak most viszont a belengetett elbocsátások árnyalják a képet.

Mit kezdenének magukkal a piacon? Aki tudott az már rég le is lépett. A többi inkább összehúzza magát hátha nem veszik észre.

Már írtam máshol: a szekszervezeteknek a millásokat kellene megfűzni és vice versa. Amit az oktatásban művelnek az még a jobberek gyomrát is megfeküdte. lúzerek ha nem csapják le ezt a magas labdát.

kov_vacs 2012.11.23. 14:20:53

Én őszintén ledöbbentem azon,
hogy a gyerekem tanárának úgy néz ki a napja,

hogy beül korareggel az autóba,
kiautózik a városból,
hogy minden reggel(!) háromnegyed órával a tanítás megkezdése előtt bármelyik szülő vagy gyerek megtalálhassa őt, ha valami gondja-baja van,
végigtanítja úgy a napot, hogy gyerekenként hoz be extra különfeladatokat, két hónap alatt olyan pontosan megismerte a gyerekemet, mint én egy élet alatt, külön versenyeket talál ki a gyerekeknek, lelkesíti őket, motiválja minden elképzelhetővel, külön bulit szervez nekik hétvégén,
szóval ott van eszével-szívével, minden idegszálával, tudásával,

aztán koradélután beül a kocsiba és elmegy DOLGOZNI, hogy keressen pénzt azért, hogy TANÍTHASSON, majd este 8 után hazamegy és nekiáll felkészülni a másnapi tanításra.

Mert az ötjegyű nettóból nem volna képes megélni.

Nem tudom, meddig képes ezt csinálni, mert a tanítás minőségén egyáltalán nem látszik, hogy mást is csinál,

de HOL NORMÁLIS az, hogy a gyerekem tanára azért dolgozik, hogy taníthasson?!

Ez nem az elmúlt két év, hanem az elmúlt 22 év, és komolyan mondom, hogy szégyellem magam miatta. Ultragáznak érzem. És még az sincs benne a magyar kultúrában, hogy hálapénzt fizessek. Szóval sehogy, semmilyen formában nem tudom valahogy jóvátenni ezt az idióta aránytalanságot - hogy a gyerekem jövőjét megalapozó embert, aki ilyen kiválóan végzi a munkáját, ilyen pocsékul fizetik.

Myrath 2012.11.23. 14:21:52

A sztrájknak sok értelme nem hiszem, h lenne, mivel a szülők nem éreznének belőle semmit. A minimális szolgáltatás része az esetleges sztrájk alatt a gyerekek felügyelete. Vagyis a gyerök megy suliba, csak nem tanítják. A szülőknek meg az a lényeg, h a gyerek ne legyen otthon. Ráadásul a kimaradt órákat pótolni kéne, az is szopóág. Nem lesz sztrájk szerintem sem.

Dety 2012.11.23. 14:22:08

Higgyétek el....nekünk könnyebb és sokkal kevésbé idegölőbb tanítani, mint csak felügyelni a gyerekekre, ami törvényileg sztrájk esetére elő van írva. Amúgy se jól kereső férjem, se örökségem, a gyerekeim is szeretnek, én is őket....a saját gyerekeim egyetemisták, mert én lemondok sok mindenről...és láss csudát, tanítani is szeretek, immár 26. éve, havi netto 110-ért. ( ha nem lett volna az a hajdani 50%, most kb. 70-et keresnénk, ugye ezt senki nem gondolja komolyan? )Viszont egyre szomorúbb vagyok...( ja, és sosem szavaztam jobboldalra)Kitartást mindenkinek...és ma megyek bálozni az iskoláért, ahol szerepelek, fizetem a vacsorát, mosolygok, és próbálok jópofit vágni az év végi semmihez...

Szelid sunmalac 2012.11.23. 14:22:16

@Moonblood: Akkor talan kerdezd meg egyszer a kedves zsuloket bazmeg, hogy ok mit es mennyit dolgoznak! Meg kapnak-e tulora penzt! Mert en pl. rohadtul nem kapok tulora penzt es igen, kepzeld en is dolgozom annyit!
Igen, ket diplomaval(egyetemi), meg ket felsofokuval meg egy kozepfokuval, meg meg sorolhatnam.

Hagyd mar abba ezt a kibaszott onsajnalatot, es akkor talan erdemben beszelgethetnenk! Tudod PONT EZERT nem tamogatnak titeket sokkal, de sokkal tobben!

Moonblood (törölt) 2012.11.23. 14:22:32

@kov_vacs: Hiába, ezek itt fent sosem fogják ezt megérteni...

medvemackó 2012.11.23. 14:23:08

@kamarti:
De hányan voltak? párszázan? Az elején írtam, bármelyik európai nagyvárost ennek a töredékéért darabokra szedték volna már a diákok (nem a széjobb csőcselék!!!) meg a szüleik, meg a tanáraik, itt meg kimegy pártucat hangoskodó romkocsmatöltelék...:((

kamarti 2012.11.23. 14:23:33

@s: ebben egyetértünk. Ahogy én hallom-látom, jobban félnek a társadalmi visszhangtól, és amint itt is látszik, nem alaptalanul. Plusz a manipulálásban Viktorék is elég jók, és költenek is rá rendesen.
Persze ennek ellenére azt gondolom, hosszabb távon is mindenkinek az érné meg, ha nem kussolna mindenki mindig.

jo.e 2012.11.23. 14:23:45

@Moonblood: + még az előző hsz-odhoz is.
Sztem alapvetően az a baj a tanári munkával, h. objektíven teljesen értékelhetetlen.
Vagy lesz társadalmi megegyezés, h. meg kell fizetni v. akkor csak reménykedni lehet, h. 1x jön 1 kormány aki tényleg az 1. helyek 1ikére teszi az oktatás ügyét.

Moonblood (törölt) 2012.11.23. 14:24:00

@Szelid sunmalac-Elmeny designer: Megkérdeztem, kb 3x-4x ennyit keresnek ugyanennyi munkával. Következő kérdés?

deruyter 2012.11.23. 14:24:52

Szakszervezet és sztrájkolás témában nagyon szarul állunk. Persze nem a görög szintre akarok eljutni, ahol kimegy az egész ország az utcára, ha az állam 2 fokkal melegebben szolgálja fel a köztisztviselőknek a napi rendes Château Latour-jukat, de volna mit fejlődnünk. Annyiban nem értek egyet a cikkíróval, hogy a mai magyar kormányzati felfogást ismerve, simán kiba*nak bárkit a munkahelyéről, ha mukkanni mer. És ez nem vicc. Pláne ha a megélhetéséről van szó és pláne, ha gyereke is van. És itt kiemelném, hogy talán először azoknak kellene kimenni az utcára, akik nincsenek ilyen kiszolgáltatott helyzetben és méginkább azoknak akiket nem az állam fizet. De a magánszférás alkalmazottak is ülnek otthon mint a birkák. Én például állami alkalmazott, vagyok ezért nem járok tüntetni, de ha nem az lennék, mennék, amikor csak lehet. Sőt szerveznék is.
És azt is látni kell, hogy mi magunk juttattuk magunkat ide. Elhittük, hogy szakszervezeti tagnak lenni ciki meg komcsi csökevény, mert az állam és foglalkoztatók ezt igyekeztek a fejünkbe verni. És miután ilyen kevés szakszervezeti tag van, nyilván a vezetőik legitimációja, és érdekérvényesítő képessége is gyenge. És emiatt még kevesebben lépnek be, vagy csak olyanok, akik a mikulásünnepre, meg a dolgozói kirándulás miatt teszik csak.
Szóval közös a felelősségünk ebben a helyzetben, és ha lehet senki ne akarja a tanárokat az első sorba küldeni. (Lásd: "Más fa*ával verni a csalánt.)

TheSaurus 2012.11.23. 14:25:16

@jo.e: Nem akarok hülyeséget írni, de mintha a zelső Zorbán Zkormány idején lett volna egy eset, amikor a Minisztertanács különvonattal ment valami határátkelőt avatni, ez felrúgta a fél Dunántúl menetrendjét, és több száz (ezer?) gyerek késett el az érettségiről. Szóval még egy érettségisztrájk se lenne meggyőző, szerintem.

kamarti 2012.11.23. 14:26:01

@jo.e: hát ha nem is ütős érv, de sajtótörténe :) Ilyet még nem csináltak (és sztem nem is fognak, mert eléggé rosszul jöttek ki belőle)

Dety 2012.11.23. 14:26:32

@kov_vacs: ezt a hozzászólást pedig minden pedagógus nevében köszönjük....a nagy többség igyekszik és a gyerekekért vagyunk...

hülyemelós (törölt) 2012.11.23. 14:27:52

Közben Indexen:

"Tarlós több pénzt visz haza jövőre."

Hát igen.
Nagy gusztustalan mocsok van itt kérem szépen.

jo.e 2012.11.23. 14:28:06

@Szelid sunmalac-Elmeny designer: Mondjuk ahogy így olvaslak a te tanáraid miatt én sem morzsolnék el 1 könnycseppet sem a szemem sarkában. Piacról lesz az a te két diplomád meg a nyelvvizsgák, nem iskolából ;)

Szelid sunmalac 2012.11.23. 14:28:09

@Moonblood: Tudod itt emberekkel beszelsz, nem nyeretlne ketevesekkel, de nem is kisdiakokkal. Te tipikusan olyannak tunsz, aki allandoan sajnaltatja magat, mikozben mindenkit hulyenek nez, de aki van legalabb olyan kepzett, az egy mocskos geci, mert biztos tobbet keres.

Kiragadsz szelsoseges peldakat es azokkal probalod magad onigazolni, mikozben ha valaki ravilagit a sajat butasagodra, akkor azzal vedekezel, hogy "EZEK ITT" ugysem fogjak megerteni, hiszen biztos hulyek!

Hat elmesz te a jo budos picsaba!

Na most magyarazd meg nekem, hogy az osszes kibaszott szulo 3x-4x (azaz netto 300-400 e) forintot keres ugyanennyi munkaval! Kerlek szepen, magyarazd mar el! Biztosan en elek masik vilagban! Ugye nem matektanar vagy? Akarod tudni mennyi az atlagkerest most Mo.-n?

Moonblood (törölt) 2012.11.23. 14:28:45

@Szelid sunmalac-Elmeny designer: Nem, nem kell minden nap dolgozatot összeállítanom. De nálunk a kölyköknek átlag 10 órájuk van, mert szakiskola. Átlag délután 4-5-kor végzek. A 3-nak nagyon örültem... De ez ritka. Vagyis 4-5 után még csinálj korrepetálást, szakkört, javíts dolgozatot, és otthon készülj. Így minden nap igenis 7-8-ig dolgozol. Nekem nem is ezzel van bajom, hanem hogy Te is ennyit melózól, de Te kapsz kb 250-300ezret. Ez itt a bökkenő, barátom. Másik, de ezt már elugattuk sokszor, ha sztrájkolunk, azokat a napokat, heteket nyáron kell ledolgozni. Szted melyik gyerek akar júliusba iskolába jönni. A tied akar? Mert akkor hajrá... de kétlem.

Szelid sunmalac 2012.11.23. 14:28:56

@jo.e: Attol tartok nagyon meglepodnel.

Szelid sunmalac 2012.11.23. 14:29:49

@Moonblood: Az enyem bizony akarna menni nyaron is, mert annyi a szunet, hogy mar o sem tud vele mit kezdeni! En meg vegkepp nem...

s 2012.11.23. 14:30:25

@kov_vacs: Az adódat, amit befizetsz azt elbassza az állam. Nem azokat fizeti belőle, akiket kellene. Az orvosnak azért fizetsz hálapénzt, mert szeretnéd, ha pár nap múlva élve gurítanának ki a műtőből. A tanárok esetében ez egy hosszú távú folyamat, ha ők elcsesznek valamit, az csak 25 év múlva derül ki. Ezért nem fizet nekik a többség, de kevesen kifizetik a külön matek, nyelv, stb. órákat. Azok, akik hosszú távon is képesek gondolkozni, és pénzük is van minderre.

Moonblood (törölt) 2012.11.23. 14:31:01

@Szelid sunmalac-Elmeny designer: Nem tűnik fel, hogy Te trollkodsz folyamatosan, okoska? Mondom újra, hogy megértsd, minden adatom ott az e-naplóban aszülőkről. Igen, a 80%-uk min 3x annyit keres. Ennyi, miről beszélsz akkor? Más világban élsz az tuti... ébresztő...

Szelid sunmalac 2012.11.23. 14:32:42

@Moonblood: Erdekes. Nalunk pl. rohadtul senki nem kerdezte az iskolaban mennyit keresunk, de elarulom, nem is adnam meg! Megis mi a faszt keres a e-naploban a szulok keresete? Egyaltalan, mutasd meg kerlek, hogy hol van benne ilyen resz, mert en meg nem talalkoztam vele!

Probalj meg mast megvezetni!

kamarti 2012.11.23. 14:33:17

@medvemackó: igen, kevesen voltak. de legalább kimentek - és ebben kellett volna támogatni őket, melléjük állni (vagy mögéjük).
De amint látom, itt is van, aki épp azért nem támogatja a tanárokat péel, mert neki is ugyanolyan szar.
Szolidaritásból nullán vagyunk, és ezt a példát mutatjuk a kölkeinknek is - a tanárok is, a szülők is. Tisztelet a kivételnek.

Moonblood (törölt) 2012.11.23. 14:34:50

@Szelid sunmalac-Elmeny designer: Te tényleg ostoba vagy, sajnálom... de ahogy látom, ezt nem csak én vettem észre...nem fogok veled vitázni, mert legyőzöl a rutinoddal. További jó trollkodást. :)

jo.e 2012.11.23. 14:35:25

@TheSaurus: akkor ne írj! Semmi ilyesmit nem találtam, persze lehet, h. az én hibám.

s 2012.11.23. 14:35:29

@jo.e: Anyádék is feleslegesn szórták a pénzt a taníttatásodra. No, nem baj. Ha helyére kerülnek a dolgok, ilyen úgyse lesz. Mehetsz kapálni, nem kell arról diskurálnod, amihez hülye vagy, mint a segg.

Szelid sunmalac 2012.11.23. 14:36:15

@Moonblood: Ezaztan a velos valasz!
De tenyleg! Kerlek mondd el, honnan tudod, hogy az osszes szulo 300-400 netott keres, es hogyan kerultek ezek az adatok az e-naploba?

Kivancsiva tettel!

Trompf · http://trompf.blog.hu 2012.11.23. 14:36:38

@Dr. simonmondja.:
A Gyurcsányék ellen akkor tüntettek a tanárok, amikor bezárták az iskolák negyedét, és a kvóta pénzt csökkentették.

Hidd el most is azonnal tüntetnének, ha ilyet tenne bármely kormány.

tonyk 2012.11.23. 14:37:08

Sztrájknak semmi értelme a pedagógusoknál.
(Feleségem tanár, én is közoktatásban dolgozom).
Ami elsztrájkolnak azt júniusban lehet szépen bepótolni. Azaz adnak a sz@rnak egy jó nagy pofont.

És ezzel tisztában van a kormányzat is. Ezért nézi őket hülyének.

TheSaurus 2012.11.23. 14:40:27

@jo.e: Egy áttéteels hivatkozást találtam hirtelen: magyarnarancs.hu/publicisztika/tamas_gaspar_miklos_be_vagytok_szarva-55299

A közepe táján van az említett hír.

jo.e 2012.11.23. 14:40:43

@Szelid sunmalac-Elmeny designer: Ne haragudj, de diplomás ember létedre, hogy lehetsz ekkora tahó? Aki egész életében bányász volt, vagy kőműves annak nyilván csak a napi nyolc óra kétkezi munka számít 1ségnek ha "dolgozásról" beszélünk. Tőled azért - az elmondásod alapján - többet várnék. Te talán halálra kapálod magad a földeken vagy mi?

Moonblood (törölt) 2012.11.23. 14:40:50

@Szelid sunmalac-Elmeny designer: Használd azt, ami elvileg ott van a fejedben... plusz próbálj értelmesen érvelni, arra sem vagy képes. Túlzol, mellébeszélsz. Senki sem mondta, hogy az összes, senki sem írt szélsőségeket. Tipikus az az ember vagy (látszik a hsz-id számából is), aki csak veri a nyálát a neten, tipikus netbohóc, de az életben egy nulla, mert látszik, hogy lövésed sincs semmiről. A szülők adatai ott vannak a naplóban, mhely foglalkozás, stb...remélem ez elég segítség már... áh, azt hiszem, reménytelen...Tényleg befejeztem, én vagyok hülye, hogy megint lesüllyedtem. Igen, tudom, ki vagyok, blabla, jöhet, írd csak... pápá...

Dety 2012.11.23. 14:40:59

Még egy érdekesség...A mi városunkban az általános iskolai tanárok átlagéletkora 47 év.Az új nyugdíjkorhatár mellett is úgy 10 év múlva nyugdíjba megy 20%. Öt éven belül még 20. Ki fog tanítani??? Mert a pályáról mindenki menekül...

Cartman (ex Cartman) 2012.11.23. 14:42:57

@Dr. simonmondja.:
"A Gyurcsányék ellen még az osztályaikat is kivitték a tüntetésekre."
Aha. Az összes tanár az összes osztályait kivitte, ugye? Szép nagy tömeg lehetett...

grgrgr 2012.11.23. 14:43:15

Nehéz ügy ez, nagyon nehéz.
Gyurcsányék ideje alatt nem volt ekkora a szar a gazdaságban, akárhogyis nézzük, akkor még nem tombolt ennyire a válság.
A realitás az, hogy ma egy pedagógusi állás igen jó állás, fix fizu, több a minimálbérnél, bejelentett, rendes foglalkoztatás, ha elüti a hajókötél,van tb-je, biztositása, táppénze, mindehhez minden ünnepnap, karácsony,husvét, nyár, rendes fizetett szabi, jó tudom, hogy most már pedagóguskörökben is divat a szerződéses, aki nyáron nem kap fizut. De szó nincs tömeges pedagógus pályaelhagyásról, egyetlen magyartanár se ül be a flextronicsba 3 műszakba, stb. A kormány is jól tudja eezt, Hoffmann néni is jól tudja ezt, a pedagógusok bizony féltik a vacak állásaikat, és teljes joggal.Mert a versenyszféra jelenleg sokkal kegyetlenebb, egyáltalán nem fizet jobbaan, mint egy tanári állás, szóval úgy általában mindenkinek szar, nemcsak a pedagógusoknak. Csak a politikusoknak jó,nekik hullik a manna az égből, azért nem jut másnak.

Moonblood (törölt) 2012.11.23. 14:43:36

@Dety: majd az Élmény designerek gyerekei... szép új világ :)))

Nyunyócska 2012.11.23. 14:44:19

@kov_vacs: Ő maga melyikbe sorolja magát?
Én azért tanítok 3 gyerek mellett (és nem vagyok főállású anya), mert szeretek tanítani. Sajnos a férjem nem keres annyira jól, hogy eltartson plusz 4 főt. :( 3 szakos vagyok, mindegyiket tanítom.
Sajnos a szülők lennének az elsők , akik ellenünk fordulnának, mert a tanárok "ingyenélők", stb. elég csak olvasni a fórumok kommentjeit. Nem beszélve arról, hogy lehet szombaton pótolni, amikor az iskolában több tanár van benn, mint diák. (Utóbbi munkanap-átcsoportosítások tapasztalata.)

TheSaurus 2012.11.23. 14:44:22

@Dety: Hozzánk rendszeresen jönnek tanárjelöltek tanítani tanulni (ELTE, Károli, stb.). Fiatalok, lelkesek... még.

kov_vacs 2012.11.23. 14:45:00

De mi az oka annak, hogy az emberek nem becsülik meg a tanítást, mint szakmát? Ennyire sikerült egy hüjeországot összedobnunk, ahol ennyire nem látszik az összefüggés, hogy
több tudás -> több pénz + több megbecsülés
?
Mert ha ez a képlet igaz lenne, a szülők rohannák le a minisztériumot, hogy minimum dupláját a pedagógusoknak de most azonnal, hogy a legjobbak, kisimult arccal, kipihenten és extra felkészültséggel taníthassák a gyerekeiket.

Vagy nem itt rontottuk el? Hol rontottuk el?

kov_vacs 2012.11.23. 14:46:36

@Nyunyócska: a két pedagógus ismerősöm magát abba a kategóriába sorolta, ahol a férj tartja el a családot :(

kamarti 2012.11.23. 14:47:04

@deruyter: részben egyet értek. de amíg mindenki a másikra vár, addig mitől lenne változás? ki nevel/oktat/mutat példát, ha nem a tanár, már bocs? ahhoz, hogy valami szóljon, sok ember kell, és olyanok, akiknek a munkája gyakorlatilag mindenkit érint. Menjenek ki az asztalosok? vagy mégis kire gondoltál?

s 2012.11.23. 14:47:31

@Dety: Maszek, tecciktunni, kedves? Maszek oktatás. Csak az jöjjön, aki bírja, aki tudja, hogy végig csinálja. Csak az jöjjön . . . Csak az jöjjön.

pjm 2012.11.23. 14:47:37

@hozzaszolo: hülyegyerek, a dolgozatokat nem órán javítják. Minek beszélsz, ha fogalmad sincs a dologról. persze a párt megmondta, te meg benyalod. Csak miért posztolod ki a hülyeségedet?

Szelid sunmalac 2012.11.23. 14:49:09

@jo.e: Az evek, meg a tapasztalat! Sok gyakorlassal talan egyszer te is elerhetsz erre a szintre!

A banyaszoknak nem a napi nyolc ora az egyseg, de a komuveseknek sem! A banyaszoknal szamit, hogy ki mit es hol banyasz, a komuves, meg ha meg akar elni, szinten nem 8 orat dolgozik.

De hogy is jon ez ide?

@Moonblood: Netbohoc, es az eletben egy nulla? Ezt meg nem mondtak, de jo tanulni egy olyan embertol, aki annyi mindent elert mar az eletben es bizonyara teljesen tisztaban van az en helyzetemmel!

Nem en tuloztam, azokat az adatokat ragadtam ki, amiket te magad irtal:
1. "Megkérdeztem, kb 3x-4x ennyit keresnek ugyanennyi munkával"
2."Igen, a 80%-uk min 3x annyit keres"

Bizonyara kepben vagy a versenyszfera kereseteivel, ha szimplan a munkakorok megnevezesebol ezt a szamot kovetkeztetted ki!

Kerem a kovetkezo hozzaszolasod ervekkel es adatokkal alatamasztani!

kov_vacs 2012.11.23. 14:50:35

Kedves pedagógusok,

KÉRDEZZÉTEK MEG a szülőket, hogy mi a véleményük a sztrájkról. Informálisan.

Abból indultok ki, hogy mindenki ellenetek fordulna. Egyáltalán nem biztos, hogy így van. De ha mégis, legalább tudnátok, hogy a többségnek nem számít. Mert most csak feltételeztek valamit.

vallatas 2012.11.23. 14:50:39

mi az, hogy nincs értelme a sztrájknak?
Gyurcsányék alatt akkor mi értelme volt?
magyarázzátok már el.

ó te magyar nép, te kifürkészhetetlen.

Dety 2012.11.23. 14:51:01

@s: és az a gyerek tanulhat, akinek bírja fizetni a kedves szülő? Versenyszférát csinálunk az oktatásból is?

Moonblood (törölt) 2012.11.23. 14:52:49

@Szelid sunmalac-Elmeny designer: "Bizonyara kepben vagy a versenyszfera kereseteivel" - Igen.

Cartman (ex Cartman) 2012.11.23. 14:53:16

@kov_vacs:
+1, akinek van valami mellékállása (vállalkozása, ilyesmi).

Szerintem ez utóbbi a legjellemzőbb. Viszont simán előfordul, hogy a tanítás rovására megy a dolog.

vallatas 2012.11.23. 14:54:12

@Moonblood:
azért ez a 300-400k nettó 80%-ban elég kemény, nagyon elit iskolában taníthatsz.

Fél millió munkanélküli van.

vallatas 2012.11.23. 14:55:02

@Cartman (ex Cartman):
ja, az angol és a matek tanár tud vállalkozni FEKETÉN abból már meg is tud élni, de a többi hát na annak szopó.
:-)

jo.e 2012.11.23. 14:55:11

@s: jó, akkor mondd már meg mi az a mérőszám amivel mérni lehet, h. hogyan végzi a munkáját 1 tanár? Az értékelhetetlent nem úgy értettem, hogy 1 nagy nulla, hanem hogy nincs objektív mérési lehetőség.

s 2012.11.23. 14:56:54

@Dety: Igen. Jelenleg nem látok más megoldást. Ha választani kell, hogy a közoktatás bukjon, vagy az oktatás, akkor - bármennyire nagy vívmány is - inkább az előbbire szavaznék.

Egy nem túl népszerű figura - valami gyurcsány, vagy ki a retek - mondott egyszer valamit, amiben speciel teljesen igaza volt. Aminek nincs ára, annak értéke sincs. Ez van. Még azt is mondta ezen kívűl, hogy lószart, mama. Abban is igaza volt.

jo.e 2012.11.23. 14:58:26

@Szelid sunmalac-Elmeny designer: úgy jön ide, hogy te kezded el méricskélni, hogy hányszor hány óra. Hogyan tudjuk összehasonlítani, hogy melyik a "nehezebb" pl. 45 perc kapálás v. 45 perc matek magyarázás?

Szelid sunmalac 2012.11.23. 14:59:19

@Moonblood: Tenyek, adatok!

Ti a bertabla szerint netto 100-110-et kerestek ugyebar...
A te velemenyed szerint a szulok 80% minimum haromszor annyit keres, tehat netto 300 ezret (es most csak a kisebb szamokat vettem!)

Tehat az atlag szulok 80% 300 ezer nettot keres es te ezt a munkakori megnevezesbol vezetted le, illetve a versenyszferaval valo kapcsolatodbol, mikozben a tenyek ezt mondjak:

"A KSH adatai szerint a teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete 219 700 forint volt. A vállalkozásoknál dolgozók átlagosan 230 000, míg a közszférában – a nem közfoglalkoztatás keretében – foglalkoztatottak 211 800 forintot kerestek. A közfoglalkoztatottak átlagkeresete 73 200 forint volt"

Itt valami santit, mar ne is haragudj, de biztosan en ferditek. Ugyebar. Persze a fenti adatokban nincsenek benne a haztartasbeliek, illetve munkanelkuliek. Akiknek a gyerekei bizonyara nem a ti iskolatokba jarnak...

Ianas 2012.11.23. 14:59:55

@hozzaszolo: Te még fidesz bértrollnak is hülye lennél.

Moonblood (törölt) 2012.11.23. 15:00:13

@vallatas: Elitben. És? :) Mennyiben is számít ez? Nem értem. A gyerekek szülei többségükben jogászok, üzletemberek, vezetők, vagyis többdiplomások valószínűleg. A probléma továbbra is csak az, hogy ugyanannyi munkával/diplomával 3x annyit kapnak, mint a tanárok. Külföldön, ahol dolgoztam, egy ált. iskolai tanár havi 6000eu-t kapott netto. Nem túlzok, ez tény, mert a szomszédom volt, és láttam is a payslip-jét, mert nem hittem el. Miről is beszélünk akkor továbbra is?

TheSaurus 2012.11.23. 15:00:50

@jo.e: Sajnos ez igaz. Az egyik kolléganőm (28 éve magyartanár) mondta, hogy eddig kb. 50 tanítványa ment magyartanárnak. Ez pozitív mérőszám, vagy csak az ingyenélők táborát növelte?

kamarti 2012.11.23. 15:01:04

@jo.e: akarod mondani eddig nem volt. de majd most lesz, ezér lesz jó az egyféle tankönyv meg a szakfelügyelet.

egyébként nem én, hanem egy fideszes politikus, Pokorni mondta, hogy például a kompetenciamérés nagyon jól, pontosan és követhetően mutatja, amit kell, iskolára, diákra lebontva. Csak épp a fenntartó(k) eddig is szartak rá, amikor a döntéseket hozták, eztán meg ugye a nagy államosításban végképp nem lesz idő ilyesmivel bajmolódnia állambácsi fenntartónak.

Szelid sunmalac 2012.11.23. 15:01:11

@jo.e: Ez egy nagyon buta kerdes. En fejte mar tehenet is, voltam pincer, es sokmas egyeb, es most megint teljesen mas a munkam. Mindegyiknek megvan a maga nehezsege, de valoban, mivel alapvetoen most szellemi munkakrol van szo, maradjunk mondjuk az irodai dolgozoknal.

TheSaurus 2012.11.23. 15:02:53

A nyugati (esetleg már a keleti is?) tanárfizetéseket ne keverjük ide. Egyszerű eszemmel felérhetetlenek.

ezttörölnikéne 2012.11.23. 15:03:33

@Moonblood: @Szelid sunmalac-Elmeny designer: 2012-ben nemzetgazdasági szinten a nettó átlagkereset kb 142eft. ebben benne van a vezérigazgatók és a közmunkások keresete is.

Cartman (ex Cartman) 2012.11.23. 15:04:11

@vallatas:
Hmmm...
Ismerek tanárt, aki pálinkát főz.
Egy másik meg méhészkedik.
De van, aki kiadványokat, meg weboldalt szerkeszt.
És akad a tanár ismerőseim között rendszergazdaként fusizó is, nem egy.

Moonblood (törölt) 2012.11.23. 15:05:43

@Szelid sunmalac-Elmeny designer: "A vállalkozásoknál dolgozók átlagosan 230 000" HAHA.... szegény vállalkozók. khm... na jó, nem írom össze, melyik szülő milyen autóval hozza a gyereket. Mert még arról is háznál vmi KSH kimutatást. LOL

@vallatas: matek-angol tanár tud feketén dolgozni? wow, egy újabb csukott számmal járó ember. Kérlek, nem tud, mert a magánórához is számlát kell adni, ha nem ad, úgy jár, mint az angol tanár kollégám, akit ezért az APEH 300k-ra megbüntetett. Ha számlát adsz, akkor meg rámegy a gatyád a magánvállakozásoodra. Ja, csatlakozhatsz designer barátodhoz, talán vele egy szinten tudsz érvelni...

pástétom 2012.11.23. 15:06:05

@vallatas: "mi az, hogy nincs értelme a sztrájknak?
Gyurcsányék alatt akkor mi értelme volt?
magyarázzátok már el."

A Gyurcsány alatti pedagógussztrájkok szinte kivétel nélkűl a "minél rosszabb annál jobb" alapon a Fidesz országbénító aknamunkájának részei voltak. Kerpen Gábor neve rémlik? Mit gondolsz mi lett vele a 2010-es választások után? Nézz utána!

Össze kell fogni 2012.11.23. 15:07:07

@Szelid sunmalac-Elmeny designer: Egy óriási nagy pontot írtam be Önnek!!!(zárójelben jegyzem meg, hogy soha egy tanár sem nyilatkozik arról, hogy pld. fizetett munkaidőben külön pénzért javítják az érettségi dolgozatokat,a gyerekeknek tanításmentes nap van, a nyári táborért (ugyan később), de külön pénzt kapnak, stb.) Ezzel kapcsolatban valahogy mindíg csendben vannak.....

Szelid sunmalac 2012.11.23. 15:10:00

@Moonblood: Ertem. Akkor a szulok 80%-a valoszinuleg feketen vallakozo ujgazdag adocsalo.

Kosoznom, hogy megvilagitottad mennyire vannak kepben a gyerekeinket tanito emberek a korulottuk levo vilagot illetoen!

ezttörölnikéne 2012.11.23. 15:10:43

@Moonblood: félreértések elkerülése vegett, nekem is az a vélemyényem, hogy a tanáérok fizetése felháborítóan alacsony. így nem lehet elvárni a minőségi oktatást (nem az egyes tanároktól, hanem összességében). de. azért a realitásokat mégiscsak figyelembe kéne venni. egy középiskolai tanár sehol a világon nem keres annyit, amennyit a versenyszférában, vezető pozícióban lévő közgazdász, jogász. ez van, ez egyhamar nem fog megváltozni sem Mo-on, sem a világban. ha annyit akarsz keresni, mint ők, akkor pályát kell módosítanod.

Moonblood (törölt) 2012.11.23. 15:12:00

@Össze kell fogni: Te is csatlakozhatsz, sőt vezérük is lehetsz. :)
1. 6x érettségiztettem, valóban jár pénz, kemény 1100 Ft/fő. Szóval legyen 30 gyerek egy évben, ez 33ezer Ft bruttó! 1x-i alkalom/év. Ezt irigyled? Hmm...
2. nyári táborokért sosem kaptam semmilyen pénzt. Más se. Egyéb "értelmes" megnyilvánulás?

vallatas 2012.11.23. 15:12:50

@Moonblood:
arról beszélünk, hogy sírtok, de sztrájkolni nem akartok. nem?:-)

Én diplomával dolgoztam nettó 90ezerért, és szakmát kellett váltanom, mert amit tanultam hát az mára már nem gyere be, viszont egy tanár azért ebben jócskán előnyt élvez :-)

@Cartman (ex Cartman): jó, de ez hány százalékuk lehet?

kej 2012.11.23. 15:13:35

@jo.e: de, akár jó is lehetne, de az atotomizált magyar társadalom alkalmatlan arra az öszefogásra, amit többen is sürgettek. azt hiszem, hogy eérett viktor tf-en elmondott beszéde, és az azóta folytatott politikája, ami a szembeállításra épít: hajléktalant a polgárral, tanárt az orvosal, diákot a foistával etc. a egy sztrájk pedig akkor lenne hatékony, ha képesek lennénnk mondjuk röpke egy hétig félretenni a sérelmeket.

@thesaurus: mondjuk egy egyhetes sztrájk a közszolgáltatásokban hamar megtörné pártunk és kormányunk: se vonat, se városi tömegközlekedés, se szemétszállítás. tán egy hét sem kéne

Moonblood (törölt) 2012.11.23. 15:13:59

@Szelid sunmalac-Elmeny designer: Nem, dehogy, mindegyik a havi 230ezerből vette a BMW terepjáróját vagy az Audiját. Ne viccelj, ez egyértelmű.

kamarti 2012.11.23. 15:14:08

@s: de akkor nyilván Viktorékkal sincs bajod, hiszen korfa nélkül is errefelé hajózunk, ld. önfenntartó felsőoktatás, keretszámcsökkentés etc.

most így hirtelen nem tudom, hogy a sok módosítgatás mellett nincs olyasmi az alkotmányban, hogy tanuláshoz való jog? és hogy az mindenkié?
de ha hagyjuk is az alkotmányt, azt azért megmondhatná nekem valaki, akár te, mert Viktort nemigen tudom megkérdezni, hogy a sok digitális analfabéta, nyelvet nem beszélő, alulképzett, adatokkal és nem használható tudással felvértezett jövőmunkavállalójának honnan és milyen munkája lesz? Miből fizeti az adóját péel? hogy akadályozod meg, hogy ingyenhitelt ingyenhitelre halmozzon? ésatöbb. Mert a mostani átrendezések következményeit is viselni kell majd, és kezelni - hacsak nem piramisokat akarunk építeni ugye...

vallatas 2012.11.23. 15:14:11

@Moonblood:
" Ha számlát adsz, akkor meg rámegy a gatyád a magánvállakozásoodra. Ja, csatlakozhatsz designer barátodhoz, talán vele egy szinten tudsz érvelni..."

Teljesen értelmesen beszélgetünk ,erre átvágsz egy másik szinte, és elkezdesz minősíteni, miért?
:-(

jo.e 2012.11.23. 15:15:13

@TheSaurus: Igen, ez pozitív, de ettől még nem adhatnak neki 2x annyi fizetést, mint akinek csak 25 gyereke lett magyartanár. (50 = 25x2)
De örülök, hogy igazat adsz a felvetésemnek. (már, hogy nem mérhető)

@kamarti: Ezt 1 szóval sem állítottam. A szakfelügyelet sem objektív, mivel emberek értékelnek kitudja mi alapján. A 1 féle tk. meg a ló másik oldala.
A kompetencia méréses dologgal vitatkoznék. Nem értek vele egyet. Az egész kompetencia alapú szemléletet a magyar oktatási hagyományoktól, módszertanoktól idegennek gondolom. Láttam pár PISA teszt választ, értékelést ez így ebben a formában sztem 1 kalap semmi! De nyilván nem látom át az egészet és csakis a saját véleményemet mondom róla.

itchap 2012.11.23. 15:15:19

@ezttörölnikéne: és annak mi értelme lenne, hogy pár tízezer tanár felmegy Pestre (csak az számít) és pár óráig a világba kiáltja a panaszát? Most komolyan! Azt hiszed, hogy ez a pökhendi, mindent és mindenkit magasról leszaró rezsim meghallaná? Hétfőn aztán mindenki visszamenne az iskolába és semmi nem történt! SEMMI! A tüntetés itt már régen nem alternatíva, sajnos. Utolsó csepp véremig a fiatalokat szolgálom, de ami sok, az sok!

vallatas 2012.11.23. 15:17:51

@itchap:
annyi értelme van, hogy erről a közmédiának be kell számolnia, és netán pár szemellenzős fideszesben esetleg megváltozik a Viktorról kialakult kép.
De ha ennyit nem ér meg a tanároknak, akkor tényleg menthetetlen a dolog.

no mind1, lesz ez még így se! :-)

pástétom 2012.11.23. 15:18:42

@Szelid sunmalac-Elmeny designer:

Óraszámemelés miatt már 2006-ban is ment a hiszti:

mathom.dura.hu/dura-hirek/readarticle.php?article=altalanos/2006/07/26/20060726dtv.html

Pedig akkor csak nyavalyás 2 órával emelték volna a kötelező óraszámot. Úgy tudom, akkor nem nem lett belőle semmi.A Kerpen-féle PDSZ sztrájkot is kilátásba helyezett (csak ezért!), aztán sztrájkoltatta is a tanárokat még vagy tízszer a kormányváltásig.

Moonblood (törölt) 2012.11.23. 15:19:56

@vallatas: próbáld már felfogni, bár tudom nem lehet könnyű... ha a tanár sztrájkol, nincs az ország gazdaságában kiesés. Mi történik max? Nyáron egy héttel tovább tart az oktatás. És? Ha a vasút, repülőtér, erőmű leáll, akkor milliárdok esnek ki, így az érdekli a kormányt, azért ők el is érik céljaikat. Mi, hiába leszünk bátrak és kimegyünk, nem lesz anyagi hátránya az országnak belőle, jelentős legalábbis. A gyerek örül, mert otthon marad, a szülő egy hétig el tudja helyezni, megoldja, őt nem érdekli. Te azt hiszed, az ország mostani vezetői megijednének? :) Magunkat röhögtetnénk ki.

s 2012.11.23. 15:20:39

@jo.e: Van objektív mérési lehetőség. Erre épül egyébként a pedagógus életpálya modell, és ezt a részét nem is vitatták szakmai szempontból - nyilván nem véletlenül. Tessék tájékozódni, hogyan működik ez külföldön, ahol értékelik külön az intézményeket, a benne dolgozó oktatókat, meg természetesen a diákokat is. Objektíven. Nem azt mondom, hogy egy olimpia (cm, másodperc, dkg), de azért objektív.

itchap 2012.11.23. 15:21:54

és még valami! A sztrájk nem lehetne rövidebb két hétnél, ez a személyes véleményem! De ha egy hónapig nem nyitna ki egy iskola sem.... hát tanárként mondom, hogy a gyerek sokat nem vesztene, de hogy a szülők bontanák el a parlamentet, az is biztos! 1. nincs hova tenni a gyereket, amíg ők dolgoznak. 2. nem részesül oktatásban a gyermek. Az elsőben biztos vagyok, hogy gáz lenne nekik! :)
Orbán Viktor itt a baj, és ő nagyon nagy baj nekünk!

vallatas 2012.11.23. 15:22:06

@Moonblood:
a népet érdekli az oktatás, a nép felfigyel, ha a tanár oktat, ezt fogd már fel, ja és erről mindenki beszámol.
ha ezt nem vagy képes felfogni, akkor a Gyurcsányék alatt mégis miért sztrájkoltatok? IRD LE! vagy akkor az ÁLsztrájk volt?

Moonblood (törölt) 2012.11.23. 15:22:17

@vallatas: értelmesen akkor tudunk vitázni, ha ismered a tényeket. De nem ismered, mert valótlant állítasz.

Intelli 2012.11.23. 15:22:38

@Moonblood: te meg láthatóan azzal nem vagy tisztában mit csinál egy nem-tanár...

Az csak egy szűk réteg aki nyáron, a tengerparton vakargatja a tökeit.A többség még belföldön sem tud nyaralni.

Igen, nektek van téli szünet, síszünet, tavaszi szünet, őszi szünet, nyári szünet kisfaszom, miegymás...

Az meg, hogy készülnöd kell az órára, hát bocs, szerintem sokkal kényelmesebb otthon, a karosszékben, mint valami gyártósoron.

Én nem becsülök le semmilyen munkát, főleg a tanárokét nem, de ne mártírkodjunk...

jo.e 2012.11.23. 15:23:02

@Össze kell fogni: Ez így nem igaz! "A tanárok" nem kapnak érettségi dolgozat javításért pénzt. Van ahol tud érte valahogy fizetni az iskola, van ahol nem. Ezért nem hülyeség sztem a központosítás, mert pl. pont az érettségiztetés is mindenkire 1enlő terhet ró, akkor miért az iskola dönti el, h. honorálja e v. nem

Moonblood (törölt) 2012.11.23. 15:23:33

@vallatas: ha ezt nem vagy képes felfogni, akkor a Gyurcsányék alatt mégis miért sztrájkoltatok? IRD LE!"
Te írd le azt, mi lett az eredménye. Ja, hogy semmi...

vallatas 2012.11.23. 15:23:43

@vallatas:
na mármint ha a tanárok sztrájkolnak, akkor felfigyel a nép.

@itchap:
Biztatlak titeket, hogy sztrájkoljatok!
:-)

Intelli 2012.11.23. 15:23:46

@Moonblood: amúgy meg ha ennyire a faszod ki van az egésszel, akkor változtass pályát...

Cartman (ex Cartman) 2012.11.23. 15:24:19

@Szelid sunmalac-Elmeny designer:
Nagyon aránytalan a terhelés, épp ez az egyik nagy hiba a rendszerben.

Egy kalap alatt van pl. a tornatanár és a szakképzésben tanító informatika tanár. Ugyanúgy heti 22 kötelező tanítási óra, ugyanazért a pénzért.

Viszont míg az informatika tanár a folyamatos (ön)képzés mellett sem biztos, hogy szinten tudja tartani a tudását (szakképzésben a programozástól a hálózatokon keresztül a médiainformatikáig bármi előfordulhat!), addig a testnevelés szakos valószínűleg elvan azzal, amit az egyetemen megtanult.

(Ezzel nem akarom bántani a tornatanárokat! Természetesen nem csak a fenti példára igaz ez az aránytalanság...)

vallatas 2012.11.23. 15:24:47

@Moonblood:
Nem lett eredménye?
Nyert a Fidesz, a tanárok nem ezt akarták?
Minden buszon arról beszéltek, hogy a tanárokkal, az oktatással így baszik ki a Gyurcsány...

itchap 2012.11.23. 15:24:53

@vallatas: jaj, bárcsak így lenne! Szemellenzős fideszes már régen nincs ebben az országban. Az az oldal két részre oszlik: 1. Aki látja, hogy baj van, de neki nincs baja (még) 2. Aki látja, hogy baj van, de szerelmes Orbánba! Ennyi!
Ja és még valami: "közmédia?" most sírva nevetek!

HavasiG 2012.11.23. 15:24:59

Amennyire én tudom, ha a tanár sztrájkol, akkor is "gyerekmegőrzőt" kell tartani. Úgy harminc gyerekre semmittevés közben vigyázni sokkal nehezebb, mint ha a tananyaggal foglalkoznánk. Így inkább tanítok.

Másrészt pedig a kormány úgysem érez semmit ebből. Ha nem megyünk be, akkor is csak a szülők szívnak (meg a diákok). Szóval ezért sem megyek ki sztrájkolni.

Harmadrészt a mostani követelésekkel sem értek egyet: a köznevelési törvény határeset az én esetemben. Informatikát tanítok, ha bejön bármilyen felügyelet, jó eséllyel úgysem tudja megállapítani, hogy mit tanítok, mert nem értenek hozzá. Ha meg mégis, meg tudom magyarázni, hogy az aktuális mondandóm hogyan kapcsolódik a tanmenethez. Iskola államosítás? Pokornival értek egyet (pedig távolról sem vagyok fideszes), elég lett volna ott, ahol gondok vannak, ott viszont mindenképpen. 20%-os azonnal béremelés és az életpálya hanyagolása: életpálya modell kell, nem csak azért, hogy magasabb fizetést kaphassunk, hanem azért is, hogy legyen a pályában perspektíva. Lássa a kezdő tanár, hogy honnan hová lehet eljutni, mit kell tenni. Alapjaiban ez sem rossz. Csak a jelenlegi megvalósítás.

Szóval a jelenlegi sztrájknak sem a megvalósításával, sem a céljaival nem értek egyet.

Egy "kellemes" vasárnapi tüntetésben azonban benne lennék. ;)

Moonblood (törölt) 2012.11.23. 15:26:43

@Intelli: Te sem érted. Nem a munka a bajom, ha az lenne, nem csinálnám ennyi pénzért, ugye ez világos? A bajom, hogy ugyanannyi órával mindenki más többet keres ebben az országban. Megkérdeztem a büfést a suliban, napi 6 órát dolgozik, 97ezret kap nettó. Én napi kb 10-et, 101 nettóért. Egy bankban egy hasonló végzettségű diplomás ember 250nettót, plusz ha napi 10 órát nyomja, évi 7 hónap prémiumot kap, vagyis 7x a havi fizuja. Érthető?

itchap 2012.11.23. 15:28:53

@vallatas: kösz a biztatást, de sajnos nem fog menni. nem vagyok szakszerv. vezető, de még az is lennék, innen Fehérvárról senki nem hallana meg. Ja de, a délceg polgármesterünk, aki az iskolát is eldózeroltatná, ha fellázadnék és behintené a helyét pártközponttal!

Moonblood (törölt) 2012.11.23. 15:29:42

@vallatas: azt ugye Te sem mondod komolyan, hogy azért nyert a Fidesz, mert sztrájkoltak a tanárok? :DDD

@Intelli: váltottam, éveket dolgoztam külföldön. De tudod, vannak ám olyan emberek is, akiket nem a pénz csinál. És akik szeretnek tanítani. Egyre kevesebben vagyunk, de még akad.

itchap 2012.11.23. 15:30:09

@HavasiG: Kedves Kolléga! A kellemes vasárnapi tüntetést nyugodtan tartsd meg otthon a hátsókertben grillezve (ha van, bár szerintem nincs :( ) Kb. ugyanott leszel vele!

Szelid sunmalac 2012.11.23. 15:31:33

@Moonblood: Nem egeszen! A gyerek elhelyezese - barmilyen meglepo is! - nem magatol ertetodo es vegkepp nem egyszeru a szulok szamara!

@Intelli: +1 En is csak erre akartam ramutatni, aztan milyen vita lett belole!

@Cartman (ex Cartman): Azt hiszem ez minden mas munkaval, de akar ossznepi szinten is igy van. Viszont errol vitatkozni joval tulmutat a mostani teman es kezdene a megvalosithatatlan komunizmus iranayaba mutatni ;)

@HavasiG: Faith in humanity restored

Cartman (ex Cartman) 2012.11.23. 15:32:15

@Moonblood:
Nem igaz.

Igenis lenne értelme a sztrájknak. Csak ahhoz valódi érdekképviselet kellene, amelyik tényleg alulról szerveződik és nem mindenféle pártérdekek, meg személyes (politikai-anyagi) motivációk vezérlik.

s 2012.11.23. 15:32:16

@kamarti: Előbb-utóbb minden az értékén fog gazdát cserélni, beáll az egyensúly. Ez vontkozik a tudásra, munkaerőre, mindenre. Széllell szemben nem lehet vizelni, aki megpróbálja, nem lehet sikeres ember. Az egészség, tudás, helyes életszemlélet, stb . . . arra a helyre fog kerülni a társadalomban, ami kezdetektől fogva megillette volna. Csak győzzük kivárni.

vallatas 2012.11.23. 15:32:31

@Moonblood:
Hoffman Rózália:
Hoffmann Rózsa akár már jövőre elképzelhetőnek tartja a 200 ezres kezdő fizetést, de ez az államtitkársága által összeállított törvénytervezetből nem következik.
2011.02.24.
A koncepció szerint a pedagógusképzés kétéves gyakornoki időszakból, és három további szakaszból állna. Emellett a pedagógusnak járna egyéves alkotói szabadság is. A munkaanyag szerint mesterpedagógus és tudóstanár címet is szerezhetnek az oktatók. Egy pedagógus gyakornok 180 ezer forintot keresne, ehhez igazítanák a további fokozatok bérezését. A legfelső szinten állók már több mint 430 ezer forintot kapnának, ám egyelőre nem tudni, valóban ez-e a végleges szám.

:D
Na végül is ez correct.

fefe79 2012.11.23. 15:32:57

@Moonblood: na igen, de biztos lesz olyan, aki majd megjegyzi, hogy "na ez is szép tanár, ha így beszél" stb. Olyankor magasak az elvárások, amikor a csemetéikről van szó, akkor a tanár izzadjon vért, plusz ő a felelős a síkhülye gyerek teljesítményéért, ezért nem is nagy baj, ha olykor egy-két tahó megrugdossa...
Prolitársadalom a magyar még mindig, nem képes felfogni, hogy az is hasznos tagja a társadalomnak, aki nem hurkát tölt vagy ásót forgat.

itchap 2012.11.23. 15:32:59

Rövid belső infó:
Kb. 3 éve a tanáriban akkora volt a mellkas döngetés, hogy most majd lesz Dolce Vita, ha jön a Viktor, ésatöbbi. Aki nem volt fideszes (én) az hazaáruló és bolsi kém volt! .... eltelt pár év! "A többi néma csend." Nem nevetek!

fefe79 2012.11.23. 15:35:11

@vallatas: Krúdy Gyula: Álmoskönyv, ez jut róla eszembe.
Ennyi pénzt állami szinten ebben az országban csak politikusoknak osztogatnak, másnak nem.
Jihető, igen, hogy 400 ezer feletti összegek fognak fizetésként repkedni egy olyan országban, ahol négy éve egy fityinggel nem emelkedtek a közalkalmazotti bérek, és ahol a 20 %-os emeléstől mindenestül elzárkóznak.

itchap 2012.11.23. 15:35:30

@fefe79: Felmérés: ma Magyarországon az értelmiségi (össztársadalmi) MEBECSÜLTSÉGI listán a következő az utolsó kettő:
-PEDAGÓGUS
-KÖNYVTÁROS (utolsó)

Moonblood (törölt) 2012.11.23. 15:35:35

@vallatas: a Hahota új számába be is férne, ha még lenne Hahota. :))

vallatas 2012.11.23. 15:37:33

@itchap:
mindennap felakasztották 100x a tanáriban persze képzeletben a Gyurcsányt?:-D
ahahahhaha

Sajnállak egyébként, és most mi van?
zéró politika?:-)

fefe79 2012.11.23. 15:37:49

@s: egy ilyen félfeudális, korlátolt társadalomban, mint a magyar, ez soha nem fog bekövetkezni. Itt aki hatalomra kerül, az a maga pozícióján kívül mást nem lát, és beéri azzal, hogy a családja jól ellegyen. A többi már olyan mindegy, az sem baj, ha a fél ország kivándorol.

itchap 2012.11.23. 15:39:33

Ja, a "gyurcsányozás" volt az alap. Most csend van! Vagyis nincs, mert én hangos vagyok, de vihar a biliben! Mindenki fél, és ezt most szó szerint értem! FÉLNEK!

s 2012.11.23. 15:39:38

@kamarti: Az ingyenes oktatást is "fizeti" valaki. A legjobb, ha az fizeti, aki tanul. Mert az egy befektetés. Az állam - ha nagyon akar - akkor támogassa, de belefeszülni nem kell. Amit társadalmi okokból mindenképp finanszíroznia kellene, az az alapvető oktatás (18 éves korig), de ezt is baszik csinálni. Ezért itt is ki fog alakulni a veseny - pedig nem kellene a szülők pénzügyi helyzetétől függővé tenni az eddigi közoktatást - de az állam gyengesége miatt (gyengén fizetett közalkamazottak) ez nem a kívánt módon fog alakulni. Nem baj. Akkor mindenki megtanulja, amit csak közmondás szinten ismert addig: a tudás hatalom.

fefe79 2012.11.23. 15:39:57

@itchap: és ez nem a tanárok és a könyvtárosok munkájának az értékelése (ti. hogy rosszul dolgoznának), hanem magát a szakmát ennyire tartják az emberek.
Ne félj, ha a tanár 400 ezret keresne, lenne megbecsültsége.
Fütyül ez a társadalom a szakmai hozzáértésre, azt tiszteli, aki sokat keres. Ezért egy félfeudális szar az egész.

vallatas 2012.11.23. 15:40:26

@fefe79:
De ezt egy magas pozícióban ülő asszonyka mondta ugye, érted basszus. :-)
Dilettánsok kezében a popszakma!
@Moonblood: Gondolom ennyi pénzzel már megelégednél. :-)
Kérjétek számon Rozáliát, hogy hun van a pénz amiről beszélt.

Dety 2012.11.23. 15:41:14

@itchap: viszont a tanári másik része akkor sem döngetett, és most sem mer..

itchap 2012.11.23. 15:41:38

És felszólítottak "félhivatalosan" hogy fogjam be a pofám, mert rajtuk is csattanhat az ostor, ha a rendszert szidom. (megtörtént, hogy értekezleten fejtettem ki jó hosszan, hogy éppen mi történik és hidd el, még a szakszervezeti vezető is a padlót bámulta!)

Cartman (ex Cartman) 2012.11.23. 15:41:49

@vallatas:
Ez egyébként intézményfüggő is. Ezért (is) kár a tanárokat egységesen komcsizni / narancskomcsizni. Dolgoztam olyan iskolában, ahol a többség maszop-szavazó volt, de olyan helyen is, ahol a tanári értekezletek nagyrészt fidesz-propagandával teltek (a vezetőség részéről). Utóbbi helyen az ismert mszp-szavazó kollégákat nyárra kirúgták!

Sváb 2012.11.23. 15:41:58

@ezttörölnikéne: idéznék egy klasszikust:
"majd megunják és hazamennek"

Intelli 2012.11.23. 15:42:24

@Moonblood: az orvosok, tanárok itt legendásan alacsonyan keresnek. Ez viszont 10 évvel ezelőtt is így volt.
Nekem is van tanári diplomám, de sosem tanítottam.
Ha viszont igen, akkor tisztában lettem volna a fizetéssel.

873ujr3rk 2012.11.23. 15:43:28

@Dety: ahogy elnézem addigra vagy sámán oktat, vagy nem lesz szükség oktatásra, futószalag mellé minek ?

itchap 2012.11.23. 15:43:35

@fefe79: hát igen, egyetértek veled, nyilván itt az orvosok vannak az első helyen, mert életet mentenek (ezzel egyet is értek), csak azt nem ismeri fel a társadalom, hogy mi pedig azt az életet próbáljuk megalapozni előtte!

itchap 2012.11.23. 15:44:58

@Dety: nem emlékszem olyan pillanatra a rendszerváltás utáni magyar demokrácia történelméből, amikor itt valakinek is lett volna oka mellkast döngetni! :(

Dety 2012.11.23. 15:45:33

@Dety: helyesbítek...viszont a tanári másik része akkor sem döngetett, és most sem....(mer)

Carthamus tinctorius (törölt) 2012.11.23. 15:45:57

@itchap: Ezt te gondolod így, ettől sokkal árnyaltabb a kép. De egy ballibnek az már túl bonyolult lenne, ezért nem is terhellek vele.

vallatas 2012.11.23. 15:47:06

@Sváb:
ezek már ki se mennek! :-D
@itchap: jó hangulat uralkodhat ezeken a értekezleteken :-)
@Cartman (ex Cartman): ez viszont jogos, elfogadom.
@Intelli: Az orvosokat viszont vigasztalja a tudat, hogy ők ha minden kötél szakad külföldön még találnak jó fizető állásokat. Persze velük szemben is az lenne a korrekt, hogy itthon is hasonló elismerésben részesülhessenek mint nyugaton.

itchap 2012.11.23. 15:47:39

@Carthamus tinctorius: Ja! bocs, ne terhelj! Csak az egyszerűbb dolgokat értem meg.

Intelli 2012.11.23. 15:48:34

@Moonblood: ne haragudj, de az írásodból nekem az jött le, hogy te utálod az egész tanári pályát. Gyűlölsz otthon foglalkozni vele, eleged van a táboroztatásból meg úgy az egészből.

Ha szeretsz tanítani akkor az jó, viszont akkor ne úgy állítsd be, mintha valamiféle trágyavakarásért kapnád a szar pénzt, akkor panaszkodj csak a pénz miatt de úgy, hogy tudasd azért másokkal, amúgy szereted a munkádat..., máris másképpen fog lejönni a történeted.

Crescendo 2012.11.23. 15:48:37

A tanarok tobbsege teljesen korrekt modon alakitja a burokratat. Mert egy allam altal alkalmazott szemely az burokrata. Barmit elvisel, barmit megtesz kozponti utasitasra...
Ez nem karrierfeltes, megelhetesi kerdes, stb. hanem eletszemlelet.
Szerintem a tobbseg epp emiatt foggal, korommel harcolna peldaul egy maganiskola rendszer ellen, ahol a tanarok is ugyanugy "szolgaltatok" lennenek, mint ahogy tanitvanyaik szulei jelenleg. Teljesitmenyt kellene nyujtani es ezert tisztesseges berezeshez jutni.
Ok lennenek az elsok, akik a gyerekek erdekere hivatkozva minden ilyen teljesitmenyalapu kezdemenyezest eltipornanak... Mert vannak nagyon jo tanarok, de a tobbseg kozepszer vagy gyengebb. Es a tobbseg gyoz a demokraciaban. :(

fefe79 2012.11.23. 15:48:41

@itchap: rengeteg hülye van, aki fel nem fogja, hogy tanulatlan emberekre nem hogy egy posztindusztriális társadalmat nem lehet alapozni, de már egy az előttit sem.
"A tanaarok nem dúgoznak", kábé ez a felfogás lényege, mert aki nem lesz nyakig sz*os nap végére, az nem is dolgozik, az ingyenélő, a munkájának nincs gyakorlati haszna, ja és nem is termel, hiszen az állam vérét szívja.
De addig nem jut el sok hülye, hogy semmiféle GDP nem létezne tanulás nélkül.

ezttörölnikéne 2012.11.23. 15:51:03

@itchap: tehát, ne tegyen senki semmit, mert úgysem? akkor hát te is csak szórakozásból jártatod a szádat? :) ahogy mondani szokták, sok kicsi sokra megy és a leghosszabb út is az első lépéssel kezdődik...

fefe79 2012.11.23. 15:51:13

@Cartman (ex Cartman): vagy vegyük épp a dolgozatjavítást. Mennyit kell javítani egy matek szakosnak egy dolgozatban, ami áll mondjuk három feladatból, és pillanatok alatt átfutja, vagy egy magyarosnak, ahol írt a gyerek két oldalt, vagy egy tesisnek, akinek nincsenek dolgozatai.
Én sem a kollégák ellen beszéltem, csak tényt mondtam.

Intelli 2012.11.23. 15:51:35

@vallatas: természetesen meg kéne rendesen fizetni az orvosokat is de azt ott sem tudom elfogadni, hogy végigtanulja, végiggyakorolja az egészet és utána, évek után kifakad, hogy milyen szar pénzt keres már.

Akkor ne menjen orvosnak és akkor azzal kell szembesülnünk, hogy nem lesz utánpótlás aztán akkor lépni kell de gyorsan.

Dety 2012.11.23. 15:52:47

..én nem akarok vagdalózni...csak azt látom, hogy borzasztó nagy a széthúzás, az önzés, az irigység. Fáj, amikor látom mennyire polarizálódik a társadalom...amikor ránézésre el tudom dönteni, "ki honnan jött, és sajnos azt is, hova megy..." (nagyon nagy tisztelet a kivételnek!)

itchap 2012.11.23. 15:53:12

A legnagyobb probléma itten kedves hölgyek és urak, hogy a magyar társadalom tagjai abszolúte nem értig meg egymást, és ez csakis a mindenkori szolidaritás és érdeklődés teljes hiányából adódik. Mindig fel fog háborodni a tisztelt polgár a tanárok sirámain, és a "kussoljá' ott a nyarad" mondattal tovább is lép. Ha ismernénk egymást, ha tudnánk, hogy ki mit tesz az országért és mennyit, nos akkor talán át is tudnánk érezni a problémákat. Ez lenne a Nemzeti Együttműködés, és nem az a rizsa, amit hallunk és látunk nap, mint nap! A többi tényleg üres beszéd!

ezttörölnikéne 2012.11.23. 15:54:33

@Sváb: hát akkor nem kell megunni. ha meg megunjuk, akkor nem kell panaszkodni sem.

itchap 2012.11.23. 15:55:04

@ezttörölnikéne: Jaj dehogynem! tudod mennyi levelet írtam én már? hányszor próbáltam kezdeményezni, hogy hallassuk a hangunk? De sajnos, egyedül mennék ki a főtérre, ahonnan 10 perc után vinnének el, mondván: "itten még egy bekattant tanár, dugjuk el valahova jó mélyre!"

kamarti 2012.11.23. 15:55:08

@Moonblood: tudom, hogy én vagyok a hülye, de az én gyerekem valahogy mindig olyan tanárhoz járt, aki nem rettegte az apehot, tehát számlát sem adott... és a rámegy a gatyája dologgal nemcsak a tanítás mellett vállalkozó tanár, hanem a "mezei" (tisztességes) vállalkozó is szembenéz.
Szóval itt inkább arról van szó, ha eltekintünk a személyeskedéstől, hogy milyen szakokon tanító tanárok válthatják legkönnyebben munkaidőn túl aprópénzre a szaktudásukat (amit jó esetben, ha meg lennének fizetve, az iskolában, munkaidőben kellene hasznosítaniuk)

Cartman (ex Cartman) 2012.11.23. 15:57:02

@Carthamus tinctorius:
Azt azért ugye nem kell nagyon kifejtenem, hogy a ballibezéssel sikerült legalább akkora leegyszerűsítéssel élned, mint itchap-nak?!

Nem mellesleg abban is igaza van - leegyszerűsítés ide, vagy oda -, hogy a fideszes szavazó mostanra ugyanolyan furcsa állatfaj lett, mint 2010-ben az mszp-s volt.

Amit a fidesz művel az országgal, az egész egyszerűen védhetetlen. Legalábbis ép ésszel.

kamarti 2012.11.23. 15:57:59

@jo.e: kompetenciaügyben nem velem vitatkozol, hanem Pokornival, a szakfelügyeletről és az egyentankönyvről meg ugyanazt gondoljuk, irónia volt a részemről

s 2012.11.23. 16:01:03

@fefe79: Magyarország kis ország. Nem az számít idővel, hogy ki van itt hatalmon (igazából már most sem számít túl sokat), hanem az, hogy hogyan csatlakozik az őt körülvevő nagyobb rendszerekhez. Ezek pedig - ha néha tévednek is - meglehetősen gyakorlatiasak, racionálisak. Azt nem tudom, hogy lesz -e itt 500 év múlva Magyarország, de azt tudom, hogy amennyiben lesz, teljesen másmilyen lesz. Nem foglalkozom túl sokat időleges ügyekkel, csak a lényegre koncentrálok.

itchap 2012.11.23. 16:01:14

@Cartman (ex Cartman): mea culpa! nem volt szándékomban sem leegyszerűsíteni, sem általánosítani. Ha hiszed, ha nem, a baráti társaságom a mai napig többnyire fideszes és működünk. Ezért barátok. Nyilván az eddigiekhez, mint tanár és mint "szenvedő alany" szóltam hozzá, de ahogy fentebb is megfogalmaztam: nem egyik van másik oldal szavazóival van a baj! Tényleg bocs, ha félreérthető voltam.

fefe79 2012.11.23. 16:04:49

@s: szerintem ez a társadalom ellenáll mindennek, ami kintről jön, és inkább megdöglik, mint hogy változni akarna.

Cartman (ex Cartman) 2012.11.23. 16:06:06

@itchap:
Félreértetted. Nem véletlen, hogy nem a Te hozzászólásodra reagáltam. Nyilván egy komment során bőven lehet ok az egyszerűsítésre, hisz nem tudományos értékű művet publikálunk... Viszont röhejes egy izmos leegyszerűsítéssel körítve kritizálni a leegyszerűsítést. :)

itchap 2012.11.23. 16:09:09

@Cartman (ex Cartman): Leegyszerűsítenéd? :)))) értem, persze!

s 2012.11.23. 16:09:54

@fefe79: Az ő dolga. Bár szerintem ez inkább az elcseszett vezetés problémája, semmint a társadalomé. A társadalomé annyiban, hogy ezt eltűri a vezetőitől (itt nem csak a tanárokra gondolok, ezért mi mindannyian felelősek vagyunk). Nehéz szívvel mondok ilyet, de majd csak kimoderáljátok. Ameddig nem kezdesz akasztgatni, ez fog menni. Csak szólok. NEM ÚSZHATOD MEG A DOLGOT KEMÉNYEBB ESZKÖZÖK HASZNÁLATA NÉLKÜL. Ez most már teljesen világos.

kamarti 2012.11.23. 16:10:09

@s: hát ne haragudj, de nekem nem pálya egy olyan "értékek mentén" alakuló társadalom, ahol a felsőoktatás önfenntartó (értsd: drága pénzért tehetős szülők gyereke tanulhat, slussz), a közoktatásban bérrabszolgákat dolgoztatva képeznek félanalfabétákat, az egészségügyről, a kultúráról már nem is beszélek, viszont a fociba milliárdokat ölnek - az én adóforintomból.
hát kösz szépen, de nem.

Össze kell fogni 2012.11.23. 16:11:20

@Moonblood: a Tied az nem az, mert értelmetlenül véded a mundér becsületét, ha jó a tanár, semmi kifogásom nincs az ellen, hogy fizessék meg jobban, de aki ilyen választ ír, affelől kétségeim vannak, hogy jó tanár...

Jaffar 2012.11.23. 16:12:17

Kedves Pedagógusok!

Remélem nem mondok azzal nagy újdonságot, ha azt mondom, hogy egységben az erö.

Ha valóban jobb munkakörülményeket akartok, akkor fogjatok össze, és szarjatok le mindent, nézzétek a saját érdekeiteket. Ezzel a kormánnyal szemben másképp nem megy. Ök csak az eröböl fognak érteni. Ne sztrájkolgassatok, hanem SZTRÁJKOLJATOK! Sztrájkoljatok úgy, hogy az egész ország megérezze! Ez a kormány lazán többet költ saját PR-ra, vagy futballstadionra, mint rátok. Akkor miröl beszélünk? Féltek, hogy kirúgnak titeket? Ne röhögtessetek már. Ha összefog egy iskola 30-40 tanára és holnaptól addig nem dolgozik, amíg nem lesznek normális tárgyalások, akkor szerintetek ki fogják rúgni mindet. Lóf@szt. Birkák vagytok tényleg, ha ezt beveszitek.

Szelid sunmalac 2012.11.23. 16:13:09

Nem ertem miert kell ide egyaltalan bevonni a partszimpatiat. Az en barati koromben gyakorlatilag minden oldal kepviselve van, de leszarom.

A tanarokat jobban meg kell fizetni, a tanaroknak meg ki kell allni a szakmai ervekkel es tenyekkel alatamasztott velemenyukert, a fals onsajnaltatast meg abbahagyni.

Szerintem ilyen egyszeru. Ha igy lesz, tamogatom oket.

s 2012.11.23. 16:15:25

@kamarti: A focit nem én mondtam.
Az állam támogathat, de támogatásra nem lehet komoly rendszereket alapozni. Nem is alapoznak sehol a világon. Annak az értéknek valahol vissza kell jönni, különben mindenki el van veszve. Egyébként vissza is jönne egy normális értékrendű társadalomban. Ha viszont az értékrendek nincsenek a helyén, azok kedvezőtlen hatásait nem támogatásokkal kell eltüntetni.

itchap 2012.11.23. 16:16:55

@Jaffar: sajnos ez lenne az egyetlen megoldás. De ilyen csak a mesében van! És ha mégis, akkor nem rúgnának ki, de hogy az intézmény megérezné a támogatásokban, fejlesztésekben, stb. az is biztos. Kőkorszaki viszonyok jönnének, ahol talán a fát is a gyerekeknek kellene hozniuk. Ettől függetlenül én pontosan azt szeretném tenni, amit leírtál, de hát... ugye... az a 30-40 egyelőre csak 3-4.

itchap 2012.11.23. 16:19:26

ja és még valami. NEM CSAK nekünk kéne sztrájkolni, hanem a körénk épülő egyéb szervezeteknek is, VELÜNK! (gondolok itt a buszokra, akik a srácokat behozzák, iskolai alkamazottakra, könyvtárosokra, stb.)

kamarti 2012.11.23. 16:25:12

@s: értem én, amit mondasz, csakhogy ez egy idea. mi meg itten a jelenvalóról vitázunk, abban kéne állástfoglalni. ezért konkretizáltam.....

Jaffar 2012.11.23. 16:25:43

@itchap: hidd el, ha egy iskola elkezdené, akkor ott lenne a többi is. Bár, ha jobban belegondolunk, hogy mi megy Esztergomban, akkor nem is olyan biztos. Mindenesetre, ha megtennék, ök elmondhatnák magukról, hogy legalább megpróbálták...

Pszt! 2012.11.23. 16:26:07

Aztán ha sztrájkolnak, akkor mi van? Majd megunjak! A viktor meg röhög a márkába.

kamarti 2012.11.23. 16:27:45

@itchap: semmilyen biztosíték nincs rá, hogy sztrájk nélkül nem kőkorszak jön, sőt....

fefe79 2012.11.23. 16:31:34

@s: igen, csak az ilyen akasztgatás során hamar eljutna mindenki a sógorig, tesóig, aki szintén egy korrupt gazember, és inkább neki se fog. Az a baj, hogy társadalom maga is simlis, korrupt, és ha teheti, akkor él is a lehetőségeivel.

itchap 2012.11.23. 16:38:44

@Jaffar: na most itt van még egy dolog, amit szerintem biztos, hogy egy sztrájk eredményezne: a közutálat! "nem elég, hogy az ország gazdaságilag (is) a béka segge alatt van, ti meg több pénzt akartok? És nem tanítjátok a gyereket? Ti hazaárulók ti!"
Az első hangnál visszatáncolna az iskolák 99%-a. És ha mi több zsozsót követelünk, hát mondj egy olyan réteget, akik ne tennék ugyanezt (labdarúgás nem ér!). Megjegyzem minden okkal! Az a baj, hogy tényleg nincs miből adni, én csak az ellen a politika ellen tiltakozom, ami tesz arról nap, mint nap, hogy ne is legyen miből! A haverokat kivéve...

dzsadzsarblinx 2012.11.23. 16:40:33

Hoffman Rózsa mondta:

-Csökkentjük a pedagógusok terhelését!

Igen! Megcsináltuk!

-Növelni kell a pedagógusok anyagi megbecsülését!

Igen! Megcsináltuk!

-Vonzóvá kell tenni a pedagógus pályát a tehetséges fiatalok számára!

Igen! Megcsináltuk!

-Nincs az az Isten, hogy az életpályamodellt béremelés nélkül bevezessük!

Igen! Megcsináljuk!

kiraaaaa 2012.11.23. 16:40:34

@Intelli: ha mindenki pályát vált, ki tanít?

Talán, ha több pénzt kapna a tanár, a pályaválasztók körében is nagyobb lenne a népszerűsége a szakmának.
Akkor talán az egyetemeken sem a tanárszakon lenne a legalacsonyabb a ponthatár.

S azoknak mondom, akik állandóan a szüneteket emlegetik fel: idén pl. az őszi szünet a szabadságból ment.

Táboroztatás meg ingyen megy, noha az a kötelező nyári szabadság idejére esik, ami 100% felelősséggel jár.
Mutassatok még egy olyan foglalkozást, ahol a dolgozó ezt bevállalja?!
De ugyanez vonatkozik a hétvégi, délutáni versenyre is, ami még túlórának sem számolható el, hanem csak alapból csinálja az ember, mert ezt várja el tőle mindenki: főnök, szülő..stb.

De bármennyire is szereti ezt a szakmát az ember lánya, a boltban nem tudom mondani, hogy én szívvel viszem a gyerekeket bárhova, szombaton is, ingyért, adjanak már nekem ezért ételt?

itchap 2012.11.23. 16:43:35

@dzsadzsarblinx: Meanwhile in a parallel universe...

itchap 2012.11.23. 16:44:48

@kiraaaaa: egyszer megpróbáltam, nem adtak! :)

itchap 2012.11.23. 16:48:59

A fociról csak annyit, hogy tegnap kint voltam Videoton meccsen (sajnos kikaptunk). Állítólag a T. Sándor (meccsenként 20 perc játék átlagban) 4 milliót keres havonta. Ha ebből csak egy forint is az én zsebemből megy oda... nos... szotyolázva hazaballagtam és bekapcsoltam újra a fűtést, amit a meccs idejére lekapcsoltam.

picikisköcsög 2012.11.23. 16:53:49

@Össze kell fogni: igen, bogárkám, de ezért a pénzért el kell türnöm, hogy le qrvaanyázzanak, 2 cmel a pofám előtt állítsa meg az öklét a mocsok kölök (lehet, tied), és a fejem mellett 3 cmrel, hátad mögül a táblához vágjanak szotyihájat, amit papírba csavartak. Gyere bogaram, orvoslátogatóként add a szolgálati autót, laptopot, mobil, 300 kilós fizetést. Szivesen cserélek, hazudni én is tudok!

kamarti 2012.11.23. 17:03:09

@itchap: nem egy forint megy oda: az ugye megvan, hogy a nagy vívmány, hogy most már nem csak a kulturális intézményeket, hanem az un. látványsportokat is lehet TAO pénzzel támogatni? azaz a vállalkozó a társasági adóját nem a költségvetésbe fizeti be, hanem egy sportegyesületnek adja. Na, így kapott a felcsúti utánpótlás akadémia 2,8 milliárdot (!!!) az idén, a második a rangsorban a Debrecen, ha jól emlékszem, szerény 500 milliójával.
(a támogatás egyébként adókedvezményt eredményez a vállalkozásnak)
azt már csak halkan mondom, hogy mostanában a főpénztáros azt üzente a cégeknek, hogy lesznek szívesek most már nem TAO-zni, mert kell a pénz a nagykasszába, vagy ha mégis adnának, szívesen megmondják kinek és kin keresztül (jutalék).
Ennyit a fociról. A nagyszerű munkahelyteremtő termelőberuházásokról (stadionépítés) ne beszéljünk, mert azt majd hiszem, ha látom.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.11.23. 17:03:44

A tanárokat mindig mindeegyik kormány hülyének nézte és átverte. Most se lesz máshogy és ők csak némán tűrik.

A helyzet az, hogy a szegényebb környékek iskoláiban már a fizetésekre se igazán van pénz, mert azt lenyúlja az önkormányzat. Kamatoztatják maguknak, kicsit késve fizetnek, lemaradnak a túlórák, pótlékok... Aki reklamál, azt meg kirúgják...

komissarlajos 2012.11.23. 17:13:25

@picikisköcsög: Ajállom a TT parancsnoki pisztolyomat, és lődd a köcsög bogdánékat a fenébe.

nu pagagyí 2012.11.23. 17:15:24

A tanárokkal is úgy tárgyal a kormány, mint az IMF-fel. Ennyire értékeli saját népét az új pofátlanokrácia.

komissarlajos 2012.11.23. 17:16:34

@itchap: De kint volt a köcsög Numero1-is, csak elbújt egy oszlop mögött. Amúgy Brüsszelbe fontos tárgyalások A girohazudozó ezt simlisen letagadta.

kov_vacs 2012.11.23. 17:19:04

És nem igaz, hogy "nincs pénz". Tessék, itt is volt pénz, ezidő alatt se kerestek fényesen a tanárok: atlatszo.hu/2012/11/21/milliardos-hutlen-kezeles-gyanuja-kik-fosztottak-ki-a-magyar-filmipart/

Nem a pénzzel van alapvetően gond,

hanem a mentalitással.

Azzal, hogy Matolcsynak is simán képes megfordulni a fejében, hogy "jah, tanárok, pha, majd bemondjuk nekik, hogy ájemef és rájuk nincs pénz"

És megtehetik.

Ha nekünk szülőként fontosabb lenne, hogy minőséget kapjanak a gyerekeink, egyszerűen ezt nem engednénk meg!
Hogy a fészkes pikulába lehetséges az, hogy a családon belüli erőszaknál meghátrált a kormány, plagipalinál meghátrált a kormány, itt viszont nem teszi?

Nyilván az is fontos lenne, hogy a pedagógusok (ill. szakszervezeteik) pontosan, világosan, egyértelműen megfogalmazzák, hogy mi a baj, és nekem mint szülőnek miért nem jó az, ami jön. Szerintem ez nem világos. Ellentétben azzal pl., hogy a családon belüli erőszak téma viszonylag egyszerűen érthető volt. Sajnos többet kell mondani annál, hogy "rosszul keresnek a tanárok", mert ez így, ebben a formában már nem éri el az ingerküszöböt. Az enyémet se érte el egészen addig, amíg a saját fülemmel nem hallottam a személyes történeteket.

Jaffar 2012.11.23. 17:21:24

@itchap: közutálat? Túrót. Focira van pénz? Unortodoxiára van zsé? Mondom, egy olyan országban élsz, ahol mindenki csak a saját orráig lát, ahol mindenki mindenhez ért. Nyugi, akik ezért utálnák a tanárokat, már most is útálják. Lásd kommentek fentebb. Van egy örök mondás:
"Ha valaki ok nélkül útál, akkor adj neki egy kib@szott okot!"

komissarlajos 2012.11.23. 17:28:32

@Jaffar: Tisztelettel kérdem, akkor most miért adja be a derekát a tanári társadalom? Ott kezdtük: a névválasztási bizottságot (Liszt Ferenc repülőtér) okán elküldték a búsba. Ők, vállalták, nem is hallunk róluk többet. (Állítólag még a polgári állásukat is elvesztették.) És a tanárok, a szájtépés, ATV-és magánszereplés után mit csinálnak? Mit csináltak Bokros, stb... Gyurcsány, alatt? Akkor bátrak voltak?

komissarlajos 2012.11.23. 17:34:50

Most féltik az állásukat? Féltik a családi engzisztencájukat, féltik a beléjük vert fidesznyik életfelfogást? Akkor gyerekek így jártatok. Most tovább szívjátok az általatok ajnározott vityó, és szeretett csinos lotyó ámokfutását. (Elfelejtettem a lotyó nevét, bocs.)

komissarlajos 2012.11.23. 17:45:13

Megyek a kocsmába! De az orbánfaszi tegnap a Videoton meccsen volt, és nem Brüsszelbe!!!!

Jaffar 2012.11.23. 18:15:45

@komissarlajos: Mint fentebb írtam, egy egész iskolának a tanárait nem fogják elküldeni, mert nem lesz kit a helyükre rakni. Arról nem is beszélve, ha valóban összefognának, országosan.

itchap 2012.11.23. 18:19:33

@komissarlajos: Nem láttam, csak a nagykeresztény hírolvasót Pálffyt, meg akartam állni, hogy pár szóban elmondjam neki a véleményem a köpönyegforgatásról, de siettem mert vártak a barátaim a bejáratnál, kicsit bánom!

lyia (törölt) 2012.11.23. 18:33:01

Ha szabad országban élnénk, a faluban élő szülők, és a falusi iskolában tanító pedagyógyászok nagyon nagy ívben leszarnák a kormányt, és szerveznének egy önellátó iskolát.

A helybeli szülők építtetnének egy iskolát, fogadnának egy tanítót, felgyújtanák a legközelebbi kormányhivatalt, aztán vasvillára hánynának minden állami alkalmazottat és országgyűlési képviselőt, aki megpróbálja őket akadályozni.

De ez már Anglia lenne és szabadság, nem Magyarország.

hu.wikipedia.org/wiki/Summerhill

Alhazred 2012.11.23. 18:44:06

egyszer kellene asztalra csapni, mondjuk pont érettségi napon. kíváncsi lennék mit szólna rózsi nagysasszony.

grgrgr 2012.11.23. 18:50:31

@Jaffar: egyetlen iskola tanári karát simán le lehet cserélni, rengeteg az állástalan. Az országos összefogás pedig azért lehetetlen, mert eléggé sok a tanárok között az Orbán-hivő, ők szokták kapni a különmunkákat, pl. a népszámlálást, részt vesznek a fidesz-rendezvények szervezésében, pénzért persze, stb ...

úgyiselfelejtem 2012.11.23. 18:53:07

@Jaffar: igazad van, a teljes tanári kart nem fogják elküldeni, mert akkor ki tanítana. Ha nincs ki tanítson, nem is jár gyerek oda. Hoppá, ha nem jár oda gyerek, akkor bezárhatjuk az ajtaját, nem kell fizetni fejkvótát, fűtést.
MEGVAN A MEGOLDÁS: meg kell szüntetni pár iskolát, ekkor egy csomót lehet spórólni.
Melyik sulit is kell megszüntetni? Amelyikkel folyton gond van (sztrájkol, fűtésre, villanyra kér pénzt, stb.)

NA YA! 2012.11.23. 19:20:17

Sztem szakszerv vezetők megvéve, kis hajcihő mímelve, aztán annyi, végül megmaradó rabszolgáknak kuss.....

HiRoKin 2012.11.23. 19:29:29

@ezttörölnikéne: Munkaszüneti napon sztrájkolni? :DDD Ez vicces.

zizizuzu 2012.11.23. 19:40:28

@grgrgr: Keress már fizika-kémia szakost. De jöhet infós is.

Moonblood (törölt) 2013.08.04. 17:28:55

@Moonblood: Anyád is beleférne, mint a legnagyobb ribanc. :)
süti beállítások módosítása