Jelentés készült a vasárnapi iskolák bevezetéséről a következő kormányülésre. Bár a kormánynak elvileg nincs hivatalos álláspontja az ügyben, valószínűleg nem véletlenül készült el a dokumentum, melyben a Népszabadság szerint többek között az áll, hogy manapság ezek az iskolák jellemzően egy-egy egyházközösséghez kapcsolódnak, és az óvodás és iskoláskorú gyermekek valláserkölcsi neveléséről szólnak.

Ehhez teszik hozzá, hogy „lényeges, hogy a kisgyermekkorban a családi nevelés kiegészítéseként (vagy helyette) valláserkölcsi nevelés folyjon”. A magyarázat szerint azért, mert ha ekkor nem alakul ki a vallásgyakorlathoz való kötődés, később sem fog a családok vallástalansága miatt. Bennem ezzel kapcsolatban szinte azonnal felmerült a kérdés: és akkor mi van?

Egész véletlenül nem egy olyan országban élünk, ahol az ember szabadon eldöntheti, hogy miben hisz és miben nem, hogy vallásos-e vagy nem? Én úgy tudom, hogy de. Akkor meg miért is probléma, ha valakiben nem alakul ki a valláshoz, vallásgyakorlathoz való kötődés? Ettől még nem lesz rossz ember, csak nem hisz abban, amiben sok más ember igen. Nem értem, hogy miért kellene a vallást, vallási nevelést kisgyerekekre ráerőszakolni.

Elvileg minden ember maga dönti el, hogy miben hisz, gyakorol-e valamilyen vallást, és ha igen mennyire aktívan. Nem biztos, hogy ebbe az államnak bele kellene szólnia. Egyébként meg a ráerőszakolás köztudottan sok esetben inkább ellenérzéseket vált ki, mint azonosulást. Pláne, ha ezzel hétvégén, vasárnap akarják tovább terhelni a gyerekeket, amikor pihenniük, játszaniuk kéne, uram bocsá’ a családjukkal lenni.

És igen, megint a családtól vennék el az együtt töltött időt. Hét közben a szülők dolgoznak, alig tud együtt lenni a család, marad a kétnapos hétvége, ami egyébként sem túl sok, de a vasárnapi iskolával ebből is levennének egy napot. Így szombaton lenne esély egy kis időt egymással tölteni – azon szerencsés esetekben, ahol a szülők nem dolgoznak szombaton. Zseniális ötlet, így aztán tényleg nagyon össze tud kovácsolódni a család. De legalább baromi vallásos lesz mindenki.

A bejegyzés trackback címe:

https://szamarpad2014.blog.hu/api/trackback/id/tr974854013

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása