Ünnepeljük a nemzeti „pirosbetűsöket”, igaz, fogalmunk sincs róla, hogy miért. A középiskolások simán összekeverik 1956-ot az 1848-as forradalommal, vaktában találgatnak arról, hogy 12 vagy netán 16 pont volt anno követelésként megfogalmazva, 60 százalékuk pedig csak a jelszóra emlékezik, hogy „Ruszkik haza!”. A leírtak pedig igazak, derült ki a Kaposvári Egyetem adjunktusának felméréséből. Lehangoló. Vajon Pünkösd, a kereszténység egyik legnagyobb ünnepe is csak egy szabadnap volt a tanulóknak?

 
A Kaposvári Egyetemen oktató tanárnő arra kereste a választ felmérésében, hogy mit is tudnak a diákok nemzeti ünnepeinkről, a gyásznapokról és az emléknapokról. Micsoda hülyeség. Gondoltam szemöldököm felvonva, hiszen ez alapműveltség, mindenki tisztában van velük. Ám kiderült, a tanárnő ráhibázott a témaválasztással, az eredmények sokkolnak. Miközben háborgunk, hogy összekeverik Budapestet Bukaresttel, mellünket kihúzva büszkélkedünk, hogy igenis a mi nyelvünk a legszebb a világon, ugyanakkor a megkérdezett 8-15 éves diákok csak találgatnak, ha piros betűs ünnepeinkről van szó. Pedig ezt már tanulták a történelemórákon.
Az 1956-os kérdésre, hogy miért ünnepeljük október 23-át, a fiatalok fele csak találgatott, hogy forradalom vagy szabadságharc volt, de akadt, aki 1848-49 történéseivel rukkolt elő a választ keresve. Megdöbbentő, hogy csak 10 százalék tudta, hogy 2009-ben a köztársaság kikiáltásának 20. évfordulóját is ünnepelhettük. Visszatérve ’56-hoz, a beszámoló szerint sokan bizonyos pontokra véltek emlékezni, 12-re vagy 16-ra, volt, akinek az „egy nép azt mondta: Elég volt!” Márai idézet ugrott be, viszont a diákok több mint fele emlékezett arra a jelszóra, hogy „Ruszkik haza!”. A fiatalok egyharmadának fogalma sem volt, hogy ki ellen indult a harc, idegen elnyomók vagy hazaiak ellen: sokan tippeltek az osztrákokra, a németekre és az oroszokra. Kevesen tudták azt is, hogy a második világháború végétől voltak Magyarországon orosz katonák, és csak néhányan válaszolták meg helyesen, hogy mióta nemzeti ünnep október 23-a.
A felmérés hasonlóan szomorúan eredményt hozott az emléknapokkal kapcsolatban is. Csak minden ötödik diák tudta, hogy november első napjaiban mindenszentek és hallottak napja van: a gyerekek 70 százaléka szerint a dátumhoz halloween köthető.
A tanárnő azonban nem ítélte el a gyermekeket, szerinte ugyanis jobban kell segíteni a fiatalokat történelmünk megértésében, vagy emlék és ünnepnapjaink megismerésében. Példaként az 1956 eseményeit feldolgozó Vajna filmet hozta, a Szabadság, szerelem akár kötelező is lehetne az iskolákban- vélte.
 
A tanárnőhöz csatlakozva pedig a Szamárpad is karitatív tevékenységbe fog, mivel idén május 24-re esett Pünkösd, eláruljuk a fiataloknak, hogy mit is ünnepeltünk. Pünkösd a karácsony és a húsvét után a kereszténység harmadik legnagyobb ünnepe. A húsvét utáni 50. napon a keresztény világ a Szentlélek eljövetelét, az egyház születésnapját, Pünkösd napját ünnepli. A keresztény egyház ezt annak emlékére tartja, hogy Jézus mennybemenetele után a Szentlélek leszállt az apostolokra. A Szentlélek kiáradt az apostolokra, betöltötte őket megvilágosító, lelkesítő, szeretetet sugárzó kegyelmével, hogy képessé váljanak Jézus Krisztus missziós parancsának teljesítésére, s ők különféle nyelveken kezdtek beszélni. Péter apostol prédikálásának hatására sokan megtértek, belőlük alakult meg az első keresztény gyülekezet, a jeruzsálemi ősegyház.
 
 
 

A bejegyzés trackback címe:

https://szamarpad2014.blog.hu/api/trackback/id/tr412030351

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Baze 2010.05.25. 16:03:43

Siralmas a helyzet. A minap láttam egy video-blogot, amiben az ELTE-BTK diákjait kérdezték arról, ha egy űrhajós a Holdon a kezéből elenged egy tollat, az merre mozdul el? "Lebeg" - volt a válasz. A TTK-sok meg a: mikor volt a II. világháború? - kérdésre adott válaszaikkal alázták magukat. És a legjobb, hogy senki nem tudta, hogy ki volt az az Eötvös Loránd ("valami miniszter?; valami inga? nem?" - ez volt a legjobb (!) válasz.)
süti beállítások módosítása