Csámcsogunk a hazai bolognán, meg hogy béna az „új” érettségi rendszer, ezért mint egy falat kenyérnek úgy örülünk, hogy a franciák is buták. Legalábbis papíron. Kiderült, hogy minden ötödik francia diák olvasási nehézségekkel küzd, és a 15 évesnél fiatalabbak 40 százaléka legalább egyszer megbukik. De port kavart az is, hogy míg a gazdag gyerekek 80 százaléka, addig a hátrányos helyzetűeknek csak 18 százaléka szerez érettségi vizsgát. Közben pedig háborognak, hogy az egyetemi rangsorok nem ismerik a Sorbonne nevet.

 
Röhögve kaptuk fel a fejünket, amikor kiderült, hogy gáz van a franciáknál is. Pedig nem is olyan régen még egy kezdeményezést indítottak el, hogy az unió is csináljon saját egyetemi rangsort. Az ok akkor az volt, hogy a sanghaji Jiao Tong Egyetem és a The Times Higher Education által összeállított rangsorokban a francia egyetemek nem szerepeltek túl jól, a Sorbonne például fel sem került a listára. Vicces, hogy fél év sem telt el, és azóta sokkal égetőbb gondjaik vannak. Na, mondjuk ez azért tényleg komolyabb. Valóban kellemetlen lehet szembenézni a 2005-ös célokkal, amikor is a Fillon-kormány azt ígérte, hogy a középiskolát elvégző valamennyi diák diplomát vagy szakképesítést szerez majd. Az akkori elképzelések szerint 80 százalékuk maturál, a felük pedig lediplomázik. Mint egy álom, olyan szép. Ezt azonban alaposan benézték a franciák. Viszont javukra legyen írva, hogy nem sunnyognak, hanem szembenéznek vele. Nem sikerült- látják be, és keresik az okokat. A magyarázat szerint a diákok teljesítményét a származásuk határozza meg, hogy gazdag vagy szegény családból indulnak el reggel az iskolába. A különbség a két réteg között pedig egyre nő. És pont. Megvan az ok, megoldást viszont már nem tálaltak mellé. Mert az, hogy pénz kell hozzá, nem válasz- főleg válság idején.  
 
És bár a legszebb öröm a káröröm, mégiscsak elgondolkodtató, hogy mi magyarok azzal hencegünk, hogy két magyar egyetemünk – a Szegedi Tudományegyetem és az ELTE – is az előkelő 303-401. helyet foglalja el – vagyis felkerült a listára. Nincs is ezzel gond, szép eredmény ez, mégis jó példaként szolgálhat, hogy a franciák nem elégszenek meg a listás helyezéssel. És van is rá okuk, hiszen valóban világszerte ismertek az egyetemeik, mint a Sorbonne, az Université Pierre et Marie Curie- Paris VI., vagy az École Normale Supérieure. Ez pedig arra enged következtetni, hogy valamit mégis tudnak: lehet, hogy nem is hülyék?

A bejegyzés trackback címe:

https://szamarpad2014.blog.hu/api/trackback/id/tr492013224

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Archenemy 2010.05.19. 13:05:58

"A magyarázat szerint a diákok teljesítményét a származásuk határozza meg, hogy gazdag vagy szegény családból indulnak el reggel az iskolába. "

Szerintem meg a mikrohullámok növelik az élettartamot, mert azokban az országokban, ahol sok a mikrohullámú sütő, tovább élnek, mint azokban az országokban, ahol nincs annyi.

Archenemy 2010.05.19. 13:07:40

Notehát, nem-e lehet-e, hogy nem a pénz miatt van-e ez, hanem mondjuk a családi háttér, kultúra, értékrend miatt?

Én elismerem, hogy a pénz is számít. De ezt egyszerű pénzproblémának tekinteni szerintem túlzott leegyszerűsítés.

Archenemy 2010.05.19. 14:12:51

@ingenium rusticus:
Namost. Akitől el lehet venni a pénzét, az buta. Aki elveszi a pénzt mástól, az okos. Tehát a pénz - mintegy magától, a piac láthatatlan keze által - az okosakhoz megy, és a butáktól el. Tehát ami kialakul, az valójában a természetes állapot, ezt megbolygatni fölösleges.

Jól látható ebből, hogy nem a pénz miatt okosak vagy buták az emberek, hanem a pénz az okosakhoz megy, a butáktól meg szökik. Ennyi a nagy tudomány, nem kellenek ide milliós vizsgálatok meg öltönyös szakemberek!

Archenemy 2010.05.19. 14:31:36

@ingenium rusticus: Ostoba sztereotípiákkal nem vitatkozok! A négernek nem nagyobb a farka, mint a fehéreknek! Bár az is okozhatja a nézőpontjaink közti különbséget, hogy én magamból indulok ki, te meg szintén magadból.

escaper · http://elinnen.blog.hu 2010.05.19. 14:38:58

A kinai es koreai egyetemeken, ahogy lattam bizonyosan nem (csak) penzkerdes.

Viszont Angliaban elkepzelheto, hogy nem kerulsz be elit egyetemre, mert "tarsadalmilag" nem vagy oda valo:
en.wikipedia.org/wiki/Laura_Spence_Affair

escaper · http://elinnen.blog.hu 2010.05.19. 14:41:07

blogmotor, miert kell kuldenem meg kommentet, hogy elengedd az elozot?

JohnHenry 2010.05.19. 14:45:37

átlag francia lakásában (sajnos voltam néhányban) "írott mű" címszóval max reklám- és rejtvényújság van, könyv maximum mutatóban.
időnként gondot is okoz, amikor a magyar rokon könyveit kell elpakolni (nincs hely a rejtvényújságokra méretezett polcon)

bevándorló meg ugye ha mást nem, hát legalább a koránt olvassa :-p
nyilván nem a zámolyi romákra gondolok :-)

egyébként az a szomorú, hogy a franciák egy ilyen statisztika láttán szintén a bevándorlókra fogják az eredményt, mert ők annyira felsőbbrendűek és mindenkinél okosabbak, hogy nem is tudom, hogy nem ők a világ urai - ők se tudják.

na, nem kicsit utálom a franciákat, iszonyatosan buta népség :-(

escaper · http://elinnen.blog.hu 2010.05.19. 14:51:14

@JohnHenry: konyvek szama.

A nagyobb (terbeli :) ) mobilitasu tarsadalmakban a konyvek birtoklasa kifejezetten karos.
Egy koltozesnel egy atlagos hazikonyvtar megduplazza a gondokat. Raadasul el is kell oket helyezni, ami nem minden esetben a konyvespolcok elhelyezese az uj nappaliban, dolgozoban este, hanem sokszor uj butorokat kell keszittetni.

Tehat konyvtar, internet, megvett kiolvasott konyvek eladasa, es valoban csak kiemelt kedvencekkel eri meg 2-3 evente a macera.

Magóg napján (törölt) 2010.05.19. 14:59:33

Lehet, hogy az arab betük útán ez romai szarok... ráadásul a farnciák nem is azt írják amit mondanak... szóval.
Érthető.

mistinguett · http://mistinguett.blog.hu 2010.05.20. 13:58:56

A kép úgy teljes, ha hozzátesszük a dologhoz, hogy a (francia) CNRS viszont Európa egyik legrangosabb kutatóközpontja. Valamint rendkívül fontos, hogy Franciaországban az egyetemi oktatás hosszú évek óta nem elit-, hanem tömegképzés, pl. felvételi sincs sehova. Mi is erre haladunk, csak kicsit le vagyunk maradva.

Hol lehet megnézni ezt a listát?
süti beállítások módosítása