Baze 2009.08.10. 15:05

Mi jár egy rektornak?

 

 
Hogy milyen válasz adható szabadszájjal a feltett kérdésre, azt neveltetésem okán nem írom ide, ellenben két hatalmas kincstári pofont azért kiutalnék részükre Csülöktől (Született: John Fowler). Mi az, hogy nem mondják meg a fizetésüket? 1.: Már ez minimum felkelti a gyanút, hogy egy átlag magyar tanári fizetés és a rektori illetmények között óriási a különbség, különben itt nyígnának, hogy milyen keveset keresnek. Nincs nyígás, tehát sokat keresnek, és még be sem vallják, hogy mennyit. Na, azért ez már pofátlanság! Közben csöpögnek az infók, hogy egyes rektorok vagy annyit, vagy többet keresnek, mint a Magyar Nemzeti Bank elnöke, nem beszélve a magán bankszektor fizuiról. Nem tudom miért van ebben az országban az az érzésem, hogy semmi nem tartozik rám, egyszerű állampolgárra (örüljek, hogy lyuk van a seggemen – Köszi, Domi). Azt susogják, hogy a professzori fizetések kétszeresét kapják a rektorok, plusz jutalmat, ami (idefigyuzzá’ kiscsávó!) akár az éves kereset 80%-a is lehet. És miért jár a jutalom? Ha jól dogozik. Hát nem, vazzeg! Azért a nem is kevés fizetés jár. Jutalom csak akkor ha sokat dolgozik, és eredményesen plusszba.
Meg arra hivatkoznak (komolyan mondom, agyrém), egy rektor fizetése csak akkor nyilvános közérdekből, ha az feladatellátáshoz kapcsolódik. Mihez kapcsolódik a fizetés, ha nem a feladatellátáshoz? Ja, tényleg nem, mert ez a zsebéhez kapcsolódik. Van olyan, aki a nyugdíját is felveszi emellé, mer’ a nyugdíj az jár. Neked! Nekem meg majd nem jár (illetve nem lesz). Ha nyugdíjat veszel fel, nyugdíjas vagy, menjél ki a hobbitelekre kapálni, ne két-három misiért egyetemet igazgassál! Vagy add bele szépen a felét (már nem a nyugdíjét) a krízisalapba, akkor lennél tökös! Nem akkor, amikor ilyeneket szólsz, hogy a népnek, akinek a pénzét költöd (kapod, teszed zsebre), semmi köze hozzá mennyit keresel.
Végére álljon itt pár szám, amihez semmi közünk, és nem megerősített adatok:
 
Professzori bér a mai állás szerint: 463.500 forint.
Ennek egy rektor minimum a kétszeresét: 927.000 forint
                             Maximum az ötszörösét: 2.317.000 forint
Ehhez még jön, ugye a 13. havi fizetés, és jutalomként a teljes fizetés 80%-a.
Tehát a vége minimum: 21.691.800
                      Maximum: 54.229.500 
 
És ebben nem is az a durva, hogy ennyi, hanem, hogy egy tanársegéd átlagban, kb. 180.000 forintot kap havonta. És bármilyen jó előadó is, nem kapja meg a havi bére 80%-át jutalomban. Farizeus módon itt mondhatnánk, hogy nincs is akkora felelőssége? Gondoljunk csak bele! Biztos, hogy nincs?

A bejegyzés trackback címe:

https://szamarpad2014.blog.hu/api/trackback/id/tr901300502

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása