Egy olyan kiélezett helyzetben, amikor néhány intézményen belül az egyes karok között is nehéz együttműködéseket kialakítani – a túlzott mértékű rivalizálás és autonómia miatt – jogosan merül fel a kérdés, hogy mennyire terjedhet el ez a tendencia intézményi szinten. Szél Ágostonnak ugyanakkor teljesen igaza volt, amikor azt mondta: a kooperáció, a közös gondolkodás nemcsak az egyetemeken belül, hanem az intézmények között is elengedhetetlen, hiszen a kis létszámú, elszigetelten dolgozó kutatócsoportok egyre kevésbé képesek nagyobb pályázatokon sikeresen szerepelni. Azt is megjegyezte, hogy a stratégiák kialakításakor fontos figyelembe venni, hogy egyetemi szintű oktatás-kutatás nélkül nem képzelhető el az előrelépés, melyben egyszerre kell jelen lennie a tradíciónak és innovációnak. Utóbbi sarkallja arra az ipari szereplőket, hogy a felsőoktatásba invesztáljanak, ami a jelenlegi oktatáspolitikai helyzetben sokszor életmentő lehet a költségvetési elvonások miatt az ellehetetlenülés szélére sodródó intézmények számára.

Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke ennél tovább ment a kérdés boncolgatásában, amikor azt nyilatkozta néhány hónapja, hogy a világszínvonalú egyetemek létrehozása elképzelhetetlen az egyetem, a gazdaság, a politika és a társadalom szereplőinek kölcsönös bizalmon alapuló, felelős együttműködése nélkül. Ha jobban belegondolunk, rá kell, hogy jöjjünk: a kormányzat egyedül nem képes létrehozni egyetlen világszínvonalú egyetemet sem, mint ahogyan egyik egyetem sem tud állami finanszírozás nélkül a világban elismertté válni. Ezért is jelentett hatalmas érvágást az intézmények számára a hatalmas mértékű forráselvonás. A minőség megtartása érdekében így ebben a helyzetben tényleg csak az intézmények kooperációjában és az értékrendszerüket közösen érvényesíteni kívánó egyetemi polgárokban bízhatunk.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szamarpad2014.blog.hu/api/trackback/id/tr825629377

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása