Már lassan egy hónapja elkezdődött az iskola, de még mindig azon csámcsognak okos oktatáspolitikusok, hogy mi lesz a tankönyvekkel.

Most éppen nem az a problémájuk, hogy ki fogja terjeszteni azokat – ezt megoldották, a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. juttatja el a kisdiákoknak a tankönyveket, amelyek – legalább is a tervek szerint – néhány éven belül minden általános iskolás számára ingyenesek lesznek. Bár a szocialisták szerint nem érkezett meg az összes tankönyv az iskolákba, amin azért nem kellene kiakadni annyira, ugyanis, aki volt általános iskolás, az tudja, hogy ez régebben is így volt. Emlékszem, volt olyan évünk – nem a Fidesz-kormány alatt –, amikor hónapokkal később jöttek meg a könyvek. Ami nyilván nonszensz, de semmiképpen sem újdonság.

Ezzel tehát most épp nem érdemes foglalkozni, de hogy senki se maradjon tankönyvügy nélkül, kitaláltak egy újabb zseniális dolgot, amelyről lehet beszélni.

A napokban jelent meg a hír a Magyar Közlönyben: egységes elveken és követelményeken alapuló tankönyvellátó rendszer kialakítására kéri fel a kormány Balog Zoltánt, az emberi erőforrások miniszterét a szolgáltatás színvonalának emelése érdekében. Szép. Ami viszont a lényeg, hogy ez a fantasztikus új „tankönyvellátó rendszer” kiterjedne a tankönyvfejlesztésre és -előállításra.

Tehát: monopolizálták a tankönyvterjesztés, ami az egyszerű halandó szülőket és diákokat nem érinti komolyan, maximum a tankönyves vállalkozók háborodhatnának fel – és tették is, mellesleg jogosan. Ám ami az új szabályozás értelmében létrejönne, már nem csak őket érinti: főként a diákokra lesz hatással, negatívval, ha rosszul sül el.

Azt már megszoktuk, hogy ellenzéki politikusok mindenen kiakadnak, nyilatkozgatnak össze-vissza, szidják a kormányt, mint a bokrot. Na, de az, hogy egy kormánypárti képviselő, volt oktatási miniszter – oké, gondolom mindenki rájött, hogy Pokorni Zoltánról van szó – teszi ugyanezt, persze kicsit finomabban, burkoltabban, nem megszokott. Aki követi az oktatásüggyel kapcsolatos fejleményeket, tudja, hogy Pokorni a Fidesz fekete báránykája, ha valami nem tetszik neki oktatási téren, azt jól meg is mondja. Így tett most is, amikor a napokban az új tervről kérdezték a véleményét. Szerinte túl nagy feneket kerítenek ugyanis a tankönyvügynek, a fontos inkább az volna, hogy miből tanulnak a gyerekek, hányféle tankönyv áll a rendelkezésükre. Tehát ha valaki nagyon figyel, és összekapcsolja a nyilatkozatát a hírrel, felgyúlhat benne a villanykörte: a tankönyv-előállítás monopolizálását mélyen elutasítja kormánypárti politikus. Ami szerintem teljesen érthető.

Lássuk, hogy miért is! A gyerekek különbözőek, egyének és egyéniségek. Természetesen nem lehet minden kisdiák számára saját tankönyvet készíteni, de az, hogy mindenki egyféléből tanuljon, totálisan abszurd. Azt kellene figyelembe venni, hogy mi kell a gyerekeknek, hogyan tudnak könnyedén tanulni, milyen tankönyvek állnak hozzájuk közel. Ahogy manapság divatosan mondják – de egyetértek vele –: az egyéni tanulási utak mentén történő tanításra kellene a legnagyobb hangsúlyt fektetni. Ha a gyerekek egyféle tankönyvből tanulhatnak, akkor ez az elképzelés sosem valósul meg. Pedig egyre nagyobb szükség lenne e szemléletmód követésére, hiszen egyre nagyobb eltérések tapasztalhatók a gyerekek között – és akkor arról még nem is beszéltünk, hogy fogyatékkal élők is vannak, akiknek pedig természetesen másfajta tankönyvekre van szükségük.

Mindezekért támogatom Pokorni kritikus hangvételű véleményét, és csak remélni tudom, hogy nem úgy jár, mint azzal a módosító indítványával, amelyet a pedagógusok munkabérével kapcsolatban terjesztett elő. Mert azt ugyanis visszavonatták vele. Ő meg elfogadta, és azt mondta: bízom benne, hogy ez így működik.

Én meg abban bízom, hogy most majd benne bíznak.

A bejegyzés trackback címe:

https://szamarpad2014.blog.hu/api/trackback/id/tr825535015

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gono 2013.09.27. 16:01:28

és mi a retkes nyavajáért van még egyáltalán tankönyv, amikor egy darab tablet solcsóbb mint az egy éves csomag?

czjanos 2013.09.27. 16:05:22

2014-ben lehet véleményt mondani! Irány a fülkék felé!

Gera 2013.09.27. 16:25:21

Ez a Pokorni nem nemzetiegyüttműködik elég lelkesen, ha az oktatás szétveréséről van szó.

a_tom 2013.09.27. 16:35:26

"A gyerekek különbözőek, egyének és egyéniségek."

Az átkos coci rendszerben talán még azok voltak, meg az elmútnyócévben is, de ennek vége! 2/3 van, vazze!!! Csak bele kell írni a tákolmányba és probléma megoldva, jöhet a következő...

Jack Torrance 2013.09.27. 16:40:42

azért vélemény ide vagy oda, csendesen megszavaz mindent

jet set 2013.09.27. 16:48:42

@a_tom: Az átkosban egyféle tankönyv volt.

jet set 2013.09.27. 16:50:33

@gono: Mert akkor elesnének az illetékesek a milliárdos üzlettől. Meg nehogy már 21. századi módon oktassanak. Ja, és kellene akkor nemzeti tablet is.

Fullánkos Algol 2013.09.27. 16:58:16

na mi van cenzorkám, honnan és minek ez a nagy buzgalom?
www.youtube.com/watch?v=_OYW2HuLEsA

Mensikov 2013.09.27. 17:10:55

@jet set: Hát persze, de nekem szerencsére olyan tanáraim voltak: magyar, töri, idegen nyelvek, hogy mindig a legújabbat anyagot adták elő, magyarán nem a száraz tananyagot nyomatták csak.

a 17 éves Parker Schnabel 2013.09.27. 17:17:31

@jet set: Egynagylófaszt volt egyforma.

Az átkosban hagyományos és kisérleti tantervek is mentek mindenféle tárgykből,egész iskolák is kisérletiek voltak, hagyományos és egésznapos tantervek is voltak, gyakorlógimnáziumok és vakokintézete, meg pető, pannonhalma, meg sportiskolák,
legfeljebb nem a felcsútbasznádon.

a 17 éves Parker Schnabel 2013.09.27. 17:19:07

Ez a Pokorni egy csaló, mert 2010 előtt úgy mutatkozott, mint a fidesz oktatáspolitikusa.

Aztán most meg kiderült, hogy feketebirka.

NemNick 2013.09.27. 17:59:36

Hát, apám, nem tudom, Te melyik bolygón élsz, de Pokornyról már fél éve lehet tudni, hogy polgármester lesz a következő választási ciklusban, nem képviselő.

Nyilván, mert annyira számítanak rá, és mert annyira egyetért a mostani kurzus remek intézkedéseivel.

És persze egy kerületi polgármesterre fog majd hallgatni a remek kormány.

Buta belpesti balliberális biboldó barmok! 2013.09.27. 18:13:13

Pokornyik a ballib beépitett embere. Ne legyen senkinek kétsége efelől, nem ez az első eset, láttunk már ilyent (ángyán, hadházi ákos) most meg ez kritizálóskodik, kötekedik.

A Kormány jobban tenné ha megszabadul a kis szarkavarótól.

Watchdog 2013.09.27. 18:13:55

"Azt kellene figyelembe venni, hogy mi kell a gyerekeknek, hogyan tudnak könnyedén tanulni, milyen tankönyvek állnak hozzájuk közel."

Ezt konkrétan hogy működne?
Az osztályból 5 gyerek az "A" tankönyből tanul, 14 a "B"-ből, 8 meg a "C"-ből? Mert az áll hozzájuk közel?
Mi alapján, és ki dönti el? Mikor? Mert szeptemberben ugye már a kiválasztott "közelállót" kéne megvennie a szülőnek... Mi van, ha az anyag első fele az egyikben jobb, a vége meg a másikban? Vegyék meg mindet?
A tabletes ötlet viszont tetszik - alighanem olcsóbb is, valamint rá lehet tölteni az összes tankönyv változatot. Pl. lehetne egy kedvezményes (közepesen kakaóbiztos, a lecserélés sűrűségétől függő bonus-malus támogatású, ~10-100% áron elérhető) "sulitabletet" venni, de az is nyilvánvaló, hogy ez számos érdeket sértene... :-(

bonebear · http://cinca.blog.hu 2013.09.27. 18:29:01

Ez az egész tankönyvmizéria egyre inkább csak egy anakronisztikus országos biznisz. A kiadóknak és szerzőknek az az érdeke, hogy évente eladjanak egy rakás eldobható könyvet. Az igazán fontos a tanár lenne ugye, ha meg hiányzik a gyerek mondjuk betegség miatt, akkor első nap a betegség után szépen besétál az iskolai könyvtárba, és elolvassa, amit kell, ezért nem kell saját könyvet venni. És akkor az internetes tartalmakról még nem is beszéltünk: miért nincs már évek óta 4-5 féle lektorált online tankönyv és gyakorlófelület, nota bene videó iskolai tanórarészletekről?????

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2013.09.27. 18:54:39

@Gera: Másban viszont igencsak... olyan erős gerince azért nincs, hogy ne legyen hűséges kutyája a NER-nek, mert tudja, hogy akkor polgármester sem maradhatna.

GonoszMostoha 2013.09.27. 18:55:08

Minden egy nagyon jó pedagóguson múlik.
Most a tankönyvek lesznek egységesek, aztán jövőre megkezdődik a pedagógusok kockafejűvé tétele.
Ezek nem fognak bízni a tanári egyéniségben és okosságban: ha egyendiák és egyenkönyv lesz, akkor bizony egyentanár is kell!
Sőt: nem is kell majd diploma, bárki lehet majd pedagógus, akit annak kineveznek és elég gyors nyelvcsapással tudja megígérni a fityisz mellett kiálló és majdan szavazó egyendiákot/egyenpolgárt.

kalandfereg 2013.09.27. 19:15:11

Az "egyéni tanulási utak" megvalósulásáig még sok víz fog lefolyni a Dunán, iszonyú messze van ettől a magyar oktatásügy, ráadásul pont az ellentétes irányba tart.
Itt birkanevelés folyik, adatok fejbe tömése, önálló gondolkodás leépítése.
És ez nem most alakult ki, a Fidesz óta, már az átkosban is ez volt és azóta se nagyon merült fel az igény bármi jobbra.
Persze ezzel együtt kapóra jön a Fidesznek, ahogy a szocializmusban is praktikus volt az ilyen szellemiségű "oktatás", hiszen a gondolkodó emberekkel csak a baj van, nem praktikusak.
Az SZDSZ erőlködött ezen az oktatási dolgon egy kicsit, amikor még kormányon voltak, volt is pár szimpi kezdeményezésük, de persze a szokásos lekezelő, kioktató, önhitt stílusukban adták elő, nem is sikerült hozzá megnyerniük a pedagógustársadalmat.

Pszt! 2013.09.27. 19:15:49

Mi is egyféle tankonyvekbol tanultunk és mégis ember lett belőlünk. A mai gyerekeknek ki van nyalva a segguk is és mégis elb@szottak.

Max & Maxina · www.maxandmaxina.blog.hu 2013.09.27. 19:23:20

OFF. @gono: Mi a "nyavajáért", azt kérdezed? Hm... Lehet, hogy az egységess matyar hejesírás elsalyátítása lene a fö céll?

:-P

M

Makkasz 2013.09.27. 22:31:46

A tankönyvelosztás államosítása óriási bukás. Minden államosítás az.

Az egyforma tankönyvek óriási baromság.

A tanároknak meg kell legyen a tudásam hogy a tantervi követelménykenek való megfelelést biztosítsák.

Nálunk nincsenek tankönyvek, kötelezően megvásárlandó egyáltalán nincs. Van digitális tábla, számítógép, tablet.

Félreértés ne essék nem folyamatosan ezekkel az eszközökkel tanulnak a gyerekek. Tankönyvük a saját jegyzetük, házifeladatuk, amit mindig ellenőriz a tanár, és 3-4 évig ki kell bírja a használatot.

Az olvasnivalót meg megveheted antikváriumban, amazonon vagy letöltheted kindle-re.

Az egész tankönyvmizéria szakmaiatalan, nem szolgálja sem a gyermekek érdekét sem az oktatás színvonalának emelését.

Az államosítások borzalmasak, megölik az országot.

Ez a pokornihoz és állampárt hallgató füleihez való könyörgés 1980as évekbeli írásokra emlékeztet.

Szégyen hogy ide jutottunk.
süti beállítások módosítása