„Ne drogozzál, ne verekedjél, és ne bántsd a tanárod, mert lesz ne mulass!"

Körülbelül annyit fog érni annak a száz bűnmegelőzési tanácsadónak a munkája, aki szeptembertől kezdi meg szolgálatát az ország 14 év feletti diákokat tanító iskoláiban, mint hogyha ezt a felszólítást minden egyes diáknak százszor elmondták volna. Nem akarom én lebecsülni a rendőri szerveket, hiszen bőszen szolgálnak és védenek, inkább azt kérdezem meg: kell-e ez az iskoláknak.

Ahogyan az iskolaőrök sem kellettek. Mindenki tudja, hogy korábban felröppent a hír, miszerint iskolaőröket fognak alkalmazni – a Belügyminisztérium remek ötlete alapján –, akik megakadályozhatták volna, hogy a tanköteles korú diákok a tanítás vége előtt – igazolatlanul – elhagyják az iskolát, jogosultak lettek volna betartatni a házirendet, elfogni azokat, akik bűncselekményt vagy szabálysértést követtek el, továbbá meggátolhatták volna az intézmény területére való jogosulatlan belépést.

Ez az elképzelés persze rögtön kiverte a biztosítékot a Pedagógusok Demokratikus Szervezeténél, Szabó Máté ombudsmannál – mondjuk neki már teljesen mindegy, úgysem jelölik újra a posztra –, na és ami a legszebb, kormánypárti politikusoknál, Pokorni Zoltánnál és Hoffmann Rózsánál is. Nem is nagyon hallani azóta híreket erről, szépen betolták a legalsó fiókba, aztán ha nem lesz jobb dolguk, majd újra előveszik az ötletgazdák, hogy megint közfelháborodást idézzenek elő.

Persze a bűnmegelőzési tanácsadó nagyon más, elsődleges feladata az, hogy megvédje a fiatalokat a bűncselekményektől, hogy se elkövetővé, se áldozattá ne váljanak, különös tekintettel a kábítószerrel való visszaélésre – szól a hír. Meg kell hagyni, ez az ötlet kevésbé abszurd, mint az, hogy minden iskolába állítsunk egy kétméteres szekus-utánzatot, aki majd betartatja a rendet, ám mégis azt kell mondanom, hogy ez sincs jól így.

Hogy miért?

Először is, mert az osztályfőnöknek szinte pont ez (is) a feladata: elmagyarázza szépen a nebulóknak, hogy mi a rossz és mi a jó – ha esetleg a szülők mindezt nem tették volna meg –, és megpróbálja a fejükbe verni, hogy a kábítószer, a lopás, a verekedés és minden, amit bűncselekménynek hívunk, elkerülendő.

Másodszor, mert tényleg a 14 év feletti diákoknak akarják ezt elmagyarázni?! Falra hányt borsó, ugyanis ahogy elnézem a mai tizenéveseket, nem úgy néznek ki, mint akiket ebben a korban kell elkezdeni nevelni, éppen a nagy kamaszlázadás kellős közepén. Lássuk be hát, hogy pont az, akinek valóban szüksége lenne ilyen irányú okításra, mert otthon nem kapja meg, ebben az életkorban utál a legjobban mindenkit, haragszik az egész világra, neki mindenki csak az ellensége, és különben is, senki ne mondja meg, hogy mit tegyen...

Ami viszont azért dicséretés része az elképzelésnek, hogy a bűnmegelőzési tanácsadónak élő kapcsolatot kell létrehoznia a szülőkkel is – a pedagógusok és a diákok mellett. Ha valamit, akkor ezt nagyon tudom támogatni. Némely szülőnek kellene ugyanis útmutatást adni arról, hogyan kell megtanítania csemetéjének a tíz parancsolat erre vonatkozó passzusait. De nem akkor kéne a szülőnek segítséget nyújtani, amikor a gyermek 14 éves! Tessék iskolakezdéskor meglátogatni a szülőt és az akkor még 6–7 éves kisfiút vagy kislányt, és leülni velük beszélgetni. Ennek lenne létjogosultsága.

A legfontosabb viszont az, hogy a tanácsadó vegye komolyan a munkáját, és ne kötelezően elvégzendő feladatként, hanem – magasztosan szólva – hivatásként tekintsen rá.

Akár egy igazi pedagógus...

A bejegyzés trackback címe:

https://szamarpad2014.blog.hu/api/trackback/id/tr875460153

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Demokrata Balliba 2013.08.14. 18:00:10

Orbán gulágba akarja zárni a gyerekeket. Mert fél Bajnaitól.

Loona 2013.08.14. 19:20:26

Vissza kéne először adni a tanárok tekintélyét, jogait. Nálunk, a nótorius rendetlenkedők simán kaptak egy kokit, és senki nem röhögött, ha tanárit/szaktanárit/osztályfőnökit/igazgatóit kapott. A tanárnak igaza volt. Még ha úgy is éreztük, hogy "szemétláda", akkor is ő volt a tanár, a felnőtt És ez nem is volt olyan túl régen! Mégis, mintha egy más világ lett volna. Öregszem, kezdem egyre gyakrabban mondogatni, hogy "bezzeg az én időmben".
Másik dolog: én szociálpedagógusnak tanultam. Nekünk még azt mondták, hogy ezzel elhelyezkedhetünk suliban, egyfajta tanácsadóként, figyelnénk a gyerekeket, beszélgetnénk velük, ha kell családlátogatás, közbelépés. Még törvény is volt rá, hogy kell ilyen minden suliba! Mire végeztem, a törvény is megszűnt. Pedig jó törvény volt, jó lenne előbányászni a kukából. Bűnmegelőzési tanácsadó, meg iskolaőr? Amerikában vagyunk? Fémdetektoros kaput mikorra várhatjuk?

$pi$ 2013.08.14. 20:10:12

"Körülbelül annyit fog érni annak a száz bűnmegelőzési tanácsadónak a munkája"

Nem.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2013.08.14. 21:19:23

"A tanárnak igaza volt. Még ha úgy is éreztük, hogy "szemétláda", akkor is ő volt a tanár, a felnőtt"
Izé... ezt ugye nem helyeslően írod? :S

dukeekud 2013.08.14. 23:25:17

Egyetertek, a 14 eves kor tul keso.
Addigra mar nagyon sok gyerek drogfuggo, alkoholbeteg szociopata. Szerintem is elsosorban a szuloket kene nevelni, es olyan koran, amilyen koran csak lehet. Es nem csak szepszoval, hanem, ha kell akkor buntetni is. Aki bunozove neveli a gyereket azt csukjak le, es szuntessek meg a felugyeleti jogat.
A bortonben elvegeztetni vele par iskolat gyerekneveles targykorben. Es csak akkor szabadulhat, ha sikeresen levizsgazott.

Bicepsz Elek 2013.08.15. 10:15:11

Ezek artatlan lenyek. 14 ev felett senkit sem kell buntetni. A bunozoket is ki kell engedni a bortonbol,mert az rossz nekik es serulnek az emberi jogaik.
Az allam ne usse bele az orrat abba, hogy mik mennek az iskolakban, csak adja a penzt oszt majd az igazgato eldonti mire mennyi kell. A tanar legyen alazatos a gyerekekhez mert beloluk el. Viselje el,ha verik vagy lekopdosik,mert ez az o hivatasa.
A gyerekeknek a sajat ka`rukon kell tanulniuk!!!! Probaljak csak ki a kabitoszereket!!!! verjek csak egymast, a tanar neavatkozzonbele. ISmerosomnek volt (kivetelesen cigo vert kiscigot). A kiscigo apja bejott az iskolaba es kest tartott a bantalmazo gyerek torkahoz. Az igazgato azt mondta, hogy ez czigo belugy, nemkell ide rendorseg. Es ez a helyes!!! Rendor be se tegye a labat az oskolaba!!! Tanitsuk felelosegre a gyerekeket es buntetes helyett hagyjuk oket logni a sulibol!!! Majd ha ehesek lesznek es telen faznak akkor bejonnek a suliba!!!
süti beállítások módosítása