Tényleg mindent lenyomtak a tanárok torkán, kivéve a PDSZ-én, kérdés azonban, hogy ők mire mennek egyedül. Ősszel az egész pedagógus szakma sztrájkkal fenyegetőzött, meg is alakították a sztrájkbizottságot, kilátásba helyezték a munkabeszüntetést, aztán szépen lassan mindent elfogadtak, kiléptek a sztrájkbizottságból, mára pedig együttműködnek az oktatási államtitkársággal. Egyedül a PDSZ maradt ellenfélként, hetek óta ígérgetik a sztrájkot, azonban az valahogy nem akar elkezdődni.

Először az Emmi hívta tárgyalásra a szakszervezetet, hogy beszéljenek a még elégséges szolgáltatásokról. A tárgyalás le is zajlott, ám eredménytelenül zárult. Mendrey László elnök nem sokkal utána elmondta: véleményük szerint a még elégséges szolgáltatásokról az Emminek nincs jogköre dönteni, arra nem kötelezheti a pedagógusokat. Ez oké, de akkor tulajdonképpen miről is tárgyaltak? Ha a PDSZ szerint az Emmi erről nem dönthet, akkor miért fogadta el a meghívást arra az egyeztetésre, amin a még elégséges szolgáltatásokat akarták megbeszélni?

Az egyetlen esemény a párbeszéd kapcsán az volt, hogy az előzetesen március 18-ára meghirdetett sztrájk elmarad, legkorábban március 20-án tartható meg, a szakszervezet ugyanis bírósághoz fordult azzal kapcsolatban, hogy van-e jogköre az Emminek dönteni a még elégséges szolgáltatásokról. A döntés pedig leghamarabb 18-án várható. Jó kérdés, hogy miért kellett ehhez tárgyalni? Mehettek volna eleve a bíróságra, és hétfőn sztrájkolhatnának – már ha tényleg annyira akarnak.

Egyébként becsülendő, hogy a PDSZ nem adta el a lelkét, de a többi szakszervezet támogatásának hiányában kevéssé valószínű, hogy bármi eredménye is lesz ennek a sztrájknak, hiszen tanárok tömegeiről itt már nincs szó. Főleg úgy értelmetlen, hogy a még elégséges szolgáltatásokat is el kell látniuk, ugyanis a köznevelésben érintett gyermekek, tanulók alapvető érdekei, a jogszabályban meghatározott nevelése, oktatása, jogai nem sérülhetnek. Ilyen körülmények között tényleg nem szól nagyot egy sztrájk, hiszen káoszt nem von maga után – akkor meg minek is csinálnának odafent bármit? Erről persze nem a pedagógusok tehetnek, de a tény az tény. 

A bejegyzés trackback címe:

https://szamarpad2014.blog.hu/api/trackback/id/tr325134903

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dzsadzsarblinx 2013.03.26. 19:49:41

És ennyire érdekli a téma az érintetteket!!!
Vagy csak mindenki tantervet ír.
süti beállítások módosítása