A legnépszerűbb államtitkárunknál, Hoffmann Rózsánál úgy látszik megakadt a lemez. Bármilyen díjátadón, sajtótájékoztatón, rendezvényen beszél barokkos körmondatai előbb vagy utóbb a kedvenc témájánál lyukadnak ki: kevesen jelentkeznek természettudományos szakokra. Bizony-bizony, ebben igaza van, de véleményem szerint szélmalomharcot vív a természettudományos szakok dicsőségét elhomályosító jogász és közgazdász szellemekkel.
"A természettudományos szakokat népszerűsíteni kell!" - hallhatjuk az államtitkár asszonytól lépten-nyomon. Ez így szép és jó is, csak nem tudom mennyire érvényesíthető, és hogy van-e értelme ennek a kijelentésnek. Az egyértelmű, hogy tényleg kevesen helyezkednek el természettudományos területen, kevés a kutató, a tudós, de megéri azon elgondolkozni, hogy mi lehet ennek az oka. Kétlem, hogy sok az olyan tanuló, aki érdeklődik a biológia, vagy a kémia iránt, de helyette inkább magyar szakra megy, de az ellentétét is nehezen tudom elképzelni, hogy egy angol faktos tanuló a népszerűsítő kampány hatására úgy dönt, hogy mégis inkább fizikusként éli le az életét.
A népszerűsítő kampány nagyon jó ötlet lenne, abban az esetben, ha nem készségtárgyakról, hanem mindenki által elérhető tantárgyakról lenne szó. A természettudományos tárgyak korántsem ilyenek. Aki nem érti a kémiát, az nem fog kémiára jelentkezni csak azért, mert a kémiakutatás jó, vagy ha mégis, akkor hamar kihullik és sosem jut el addig, hogy egy újabb elem után kutasson. Ezekhez a tárgyakhoz érzék kell, és ez az emberek többségéből hiányzik, és akármennyire is cifrázzuk a természettudományos tárgyak fontosságát ezen nem lehet változtatni.
Fontos lenne, hogy több szakember legyen a természettudományokban, de ezt nem lehet erőltetni. Amennyiben valaki nem szándékozik tudós lenni abból nem lesz tudós, vagy ha mégis, mert a választási lehetőségeket megszüntetve kénytelen jelentkezik, akkor rossz tudós lesz belőle, akit nem a kutatás élvezete fog hajtani, csak a kényszer szülte helyzet. Ezt illene elkerülni, mert mindannyian betéve ismerjük a mondást: "Nem akarásnak nyögés a vége." 

A bejegyzés trackback címe:

https://szamarpad2014.blog.hu/api/trackback/id/tr264587462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ppppalika 2012.07.22. 10:04:40

Csak jelezni szeretném, hogy a természettudományos tárgyak nem készségtárgyak. Azok a testnevelés, ének, rajz és hasonlók. Ettől még a poszt nagy része rendben van.
süti beállítások módosítása