Készül az új felsőoktatási törvény, folyik az „egyeztetés”… Pálinkásra hallgattak, gyorsan változtattak az egyetemi tanárok kinevezésének szigorán, bár a kapkodás, fejvesztettség nyomai itt is ránk kacsintanak. Mindhiába ugrált a HÖOK, leszarták, mordult egyet az MTA elnöke, máris változtattak. Nem értették az Akadémián, hogy miért lehet csak 15 év gyakorlat után valakiből egyetemi docens…átírták hát. Ha annyira akarjátok csökkentjük: elég a tízévnyi oktatói tapasztalat is.

 
 
Az új felsőoktatási törvénytervezet első decemberi példánya mindenkivel csúnyán farkasszemet nézett, így az egyetemi tanárokat sem kímélte. A tervezet szövegében szűkszavúan fogalmazott - igazából említésre sem méltó -, s rögtön egy táblázatra hivatkozott, majd ott meglátjátok mi a pálya. Egy dolgot azonban kristálytisztán leírt: a béna tanársegéd bizony menjen a fenébe -, ha kétszer négy év alatt sem szerzi meg az adjunktusi kinevezéshez szükséges doktori fokozatot, akkor nem maradhat a felsőoktatási intézményben. Izzadtak is rendesen szegény tanársegédek, de csak január 4-ig. Az új tervezet hamar összecsapott - és szinte az ország minden területén kőkeményen bírált - változata már több ponton is módosított. Először is az oktatókra vonatkozó szöveges rész még az előbbinél is rövidebb magyarázattal szolgál - s immár a tanársegédeket sem riogatja. Hamar átirányít a táblázatra, ahol - nézzenek oda-, megfogadták Pálinkás József, az Akadémia elnökének jó tanácsait.
A decemberi vitaanyag kapcsán ugyanis ő is javaslatot tett - többet is -, melyben nem értette miért kell 15 év gyakorlat az egyetemi docensé váláshoz. Akkor úgy fogalmazott, hogy a tehetséget, a tudást és a rátermettséget nem csak a pályán eltöltött évek határozzák meg. Összehúzta hát fülét farkát az oktatási államtitkárság, elővették azt a fránya tervezetet, s belekörmölték: nesztek, legyen akkor 10 év.
Persze változtatott akkor már az egész szisztémán, legyen jó mindenki, legalább itt tömjük be az éhes szájakat. Az egyetemi tanárrá váláshoz szükséges húszéves gyakorlatot is lefaragták, elég lesz a 15 év, de eltűnt például a kinevezés mandátuma is, szó sincs már négy év plusz egyszer hosszasításról - a kérdést egész egyszerűen nyitva hagyták (akárcsak az egyetemi docensek esetében). Az egyetemi adjunktus és egyetemi tanársegéd kinevezésének gyakorlatán semmit nem változtattak - ott mindenki kussolt, neki úgyis jó.
Persze ha már az egyetemi oktatóknak kedveztek, miért maradnának ki a jóból a főiskolai oktatók: itt sem kell már a tanárnak húszéves gyakorlat, jó a 15 év is. Persze itt is csak a hierarchia csúcsán piszkálták meg a dolgokat, minden más maradt a régiben.
 
Így fogad szót egyik napról a másikra az egyetemi tanároknak az oktatási államtitkárság, élén Hoffmann Rózsával, s hagyja figyelmen kívül azokat a szerencsétlen hallgatókat. Persze csak addig, amíg el nem zavarják - hiszen a napokban szinte mindenki és mindenhol azt hangoztatja, hogy nagy gondok vannak.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://szamarpad2014.blog.hu/api/trackback/id/tr352582784

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása