Nincs is szebb látvány annál, mikor fiatalokat lát sportolni az ember, hiszen mégis adnak az egészségükre. A gyönyör tetőzése pedig, amikor a modern technika keveredik eme ősi hagyománnyal, és fiatalok százai szaladnak hónuk alatt számítógépükkel, laptopjukkal. Ám mielőtt azt hinnénk, hogy valami új sportág ütötte fel a fejét: a szomorú igazság csupán annyi, hogy a rend őrei szoftver razziát tartottak (volna) a veszprémi kollégiumban.

 
Elég volt egy halkan, de annál kétségbeesettebben elejtett mondat: szoftver razzia, jön a rendőrség. És máris pakoltak a hallgatók, majd gyors léptekkel hónuk alatt asztali gépükkel, laptopjukkal távoztak a kollégiumból. Az eset éppen Veszprémben történt, bár a hír bárhol, bármelyik kollégiumban mozgásra sarkalta volna a hallgatóságot. Igaz, hogy a razzia, mint később kiderült, csak kacsa volt, viszont az egészből keveredett hírek, és cikkezések figyelemfelhívóak.
Bár iszonyat nagy poén, hogy mindenki összesz@rta magát, és menekülőre fogta, a kollégiumok pedig kiürültek, mégis le kell szögezni az esettel kapcsolatban pár dolgot. Szinte köztudott, hogy kis hazánkban is elég népszerű az illegalitás, ami a szoftverhasználatot illeti. Főleg a hallgatók körében, hiszen a tanulmányaik alatt számos dologra szükségük van, mint például szövegszerkesztő, vagy egyéb tervezőprogramok. Ezek ára pedig az eget verdesi, így nem csoda, ha a legegyszerűbb lehúzni egyet a netről. Kezdjük az alapoknál, így az operációs rendszer boltban történő beszerzésével, ami máris 28 ezer forintnál kezdődik - ha win 7-ről van szó -, és akkor még csak beindítottuk a gépet. Aztán jön rá egy office, ami ha 2007-es, akkor 50-100 ezer forintot kóstál, viszont már van szövegszerkesztőnk, outlookunk, és powerpointunk is, tehát tudunk beadandót írni és kiselőadást szerkeszteni, vagy éppen diában vetíteni. Képszerkesztőnk azonban még mindig nincs, mint ahogy vírusirtónk sem. Utóbbi elengedhetetlen, ára 10 ezertől kezdődik, előbbi jó, ha van, nagyjából 7-12 ezerből pedig lehet is. Ez eddig 100 ezer, végre használhatjuk a gépet, ám szórakozásra még mindig nem futotta, így a játékot, de a dvd-t sem boltban vesszük, mert azok ára is horrorisztikus. A gépünk így már rendesen hemzseg a sok fű alatt beszerzett programtól, viszont használható is. És bár az oktatók java elvárja, hogy wordben írt beadandó kerüljön az asztalára, az egyetem vagy a főiskola egyáltalán nem partner ebben. Mert ahelyett, hogy hatalmas transzparenseken hirdetnék, hogy bizony van ám tisztaszoftver, csak igényelni kell, valamiért elhallgatják. Aztán a filmletöltések, zene megosztások világában elképzelhetetlen, hogy ne lehetne kidolgozni valamilyen hallgatói szolgáltatást. És az illegális szoftverhasználat talán még ismeretlen is lenne a fiatalok körében. De addig is marad a razzia előli futás, csupán a sport jegyében, és a lapos pénztárca okozta magas letöltési arány.

A bejegyzés trackback címe:

https://szamarpad2014.blog.hu/api/trackback/id/tr602292575

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása