Segítsünk hát rajta, hogy nyelvvizsgája legyen, sőt adjuk neki csak úgy oda, hogy legyen végre diplomája. Legyen egyetemeken belüli nyelvvizsgáztatás, oldjuk meg egymás között, csak ne legyen ekkora égés ez ügyben. A nyelvvizsgahiányra talált megoldási javaslat nem rossz. De ha korábban sem ment a nyelvtanulás, most mitől menne, hiszen a fejétől bűzlik a hal. A hallgatók örülhetnek a kényelmüket szolgáló megoldásnak, a nyelviskolák azonban „utolsó döfésként” említik a kormány tervét, amely működésüket lehetetleníti el.

 
 
A gordiuszi csomót szétvágni próbáló kormány csak még inkább összekuszálta azt. A gondok ugyanis még mindig a hallgatókban keresendők, akik nem képesek megtanulni egy adott nyelvet legalább nyelvvizsga szinten. Persze ennek az egyik oka az is, hogy a felsőoktatási intézmények nyelvi lektorátusai sorra szűntek meg, felégetve maguk mögött az összes reményt. A baj csak az, hogy a diplomát nyelvvizsgahiány miatt nem megszerzők tábora nem ebben az időszakban nőtt oly terebélyesre. Vagyis ez volt a legkisebb csepp a pohárban, ami persze nem feledteti el a kérdést, hogy egy ország felsőoktatása miért nem tartja fontosnak a nyelvi lektorátusok létét. Ezek ugyanis korábban lehetőséget adtak a nyelvi ismeretek bizonyítására.
Szóval a kormánynak elege lett, tesz az ügy érdekében, és az egyetemeken belüli vizsgáztatással orvosolná a helyzetet - nyelvvizsga hiányában rengetegen diploma nélkül hagyják el az alma matert -, visszaállítaná a nyelvi lektorátusokat. Az indoklás szerint ugyanis a különböző, piaci alapon működő nyelvvizsgaközpontokkal a hallgatóknak nincs közvetlen kapcsolata, nem ismerik az ottani bizottságokat, így könnyen kudarc érheti őket. Ezért alakítsunk ki egy kényelmes, fotelekkel berendezett teázó/kávézó sarkot, és barátságos körülmények között, vigyázva a lelkükre, vizsgáztassuk le őket. Úgy, hogy minden esetben sikerüljön a nyelvvizsgájuk, elérve, hogy ne legyenek diplomátlan diplomások. Hiszen mindenki hülye, csak a hallgató nem.
Öröm, hogy a tervet máris cincálják. Persze, hogy nem tetszik a nyelviskoláknak ez az intézkedés, mihez kezdenének, ha bevételi forrásuk megszűnne. Nyílt levélben lázadt fel az egyik, beismerve az idegen nyelvi oktatás problematikáját, jogosan korholva az új elképzelést: „elgondolkodtató, hogy vajon ugyanolyan rendezőelv alapján kell ezt a problémát megoldani, amin egyszer már keresztülment a felsőoktatás? Talán érdemes lenne fontolóra venni, hogy ha léteznek akkreditált felnőttoktatási intézmények, amelyek a nyelvoktatásra specializálódtak, akkor meg kellene kérdezni az ő általuk kínált lehetőségeket és szakmai véleményüket”. Kérdésük pedig bár kétségbeesett, mégis ész érvéken alapul: miért ne dolgozhatna együtt a felsőoktatás és a magán szektor? Az egyetemi nyelvoktatási rendszer visszaállítása, az új vagy régi intézmények kialakítása ugyanis feltételezhetően sok milliárd forintba kerülne majd. Nem beszélve arról, hogy milyen szintre csökken a fiatalok nyelvtudása, ha visszakerül a rendszerbe egy ilyen „kiskapu” a diploma megszerzése érdekében.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://szamarpad2014.blog.hu/api/trackback/id/tr712230435

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Minden kedden megmosom a pöcsömet 2010.08.19. 20:54:54

Akinek van nyelvvizsgája, általában az sem tud beszélni/írni sem az adott nyelven, sem magyarul.

Tedd már fel a posztot angolul/németül/franciául.

VdaK 2010.08.19. 21:02:27

Nem arról van szó, hogy mindenki hülye. Hanem arról, hogy a diplomaszerzés feltétele a nyelvvizsga. Viszont az egyetemen ezt nem lehet megszerezni. Mindenből le lehet vizsgázni az egyetemen, általában annál a tanárnál, aki tanított, csak épp a nyelvből nem. Ahhoz el kell menni egy magán nyelvvizsgaközpontba, és ki kell fizetni a vizsgadíjat. És akkor van nagyobb esélyed a sikeres vizsgára, ha előbb befizettél a tanfolyamukra is. Na ezt tényleg kiválthatná egy egyetemi lektorátusi nyelvvizsga. Teljesen jogos lenne.

Minden kedden megmosom a pöcsömet 2010.08.19. 21:07:48

Oktatók közül mennyien tudnak előadást tartani idegen nyelven?

Doryyka 2010.08.19. 21:14:42

amikor nyelvvizsgáztam (angol), egy haverommal mentem, aki előtte fél évig Finnországban tanult. Nekem 83 ill 77% lett (nem voltam előtte külföldön hosszabban, max nyaralni) , neki alig lett meg. Akkor hol a hiba?

margaritt 2010.08.19. 21:20:00

VdaK: Ha jól emlékszem, nem az egyetem az első lehetőség arra, hogy valaki idegennyelvet tanuljon - már általános iskolában tanítják (annak, aki hajlandó tanulni).
A szülők is, a gyerekek is tudják már legalább 14 évesen, hogy ha valaha diplomát akarnak, akkor illik egy nyelvvizsgát megcsinálni. Ráadásul manapság a munkaerőpiacon nyelvtudás nélkül baromi nehéz érvényesülni. Akkor meg miről is beszélünk?
A nyelvtanulás kulcsa a motiváció - aki akar, az el tud sajátítani egy, vagy több nyelvet legalább középfokon, megtalálja a módját. Aki nem, az meg keresi a kifogásokat.

Grrr 2010.08.19. 21:26:50

A közoktatásban kell megerősíteni a nyelvtanulást elsősorban. Erőteljes óraszámnöveléssel - oktató talán akadna. De nem tesszük, mert az oktatás nem prioritás Magyarországon. Nem is volt az soha az elmúlt nagyonsok évben.

funfun 2010.08.19. 21:29:13

Szerintem az nagyon elgondolkodtató, hogy sokan már általános iskolától kezdve középiskola végéig legalább 8 évig tanulnak egy nyelvet, és mégsem tudnak nyelvvizsgázni. Oka több is van. Állandó tanárcsere, sokszor előröl kezdi az új a tanítást, mert az előd alig pár hónapig volt. Aztán ő is megy. Gyenge tanárok, tényleg nagyon gyenge nagyon sok, erről szerintem kár vitát nyitni. Volt alkalmam németet gimnáziumban tanító nyelvtanárokkal egy (nemzetköz) vizsgakurzusra járni, láttam a súlyos hiányosságaikat. Lusta diákok, akik nem fogják fel, hogy a saját érdekük a nyelv elsajátítása. Kár a rossz tanárra hivatkozni, attól még lehet idegen nyelven olvasni, filmet nézni, esetleg csak úgy tanulni. Tehát nem az egyetemeken kellene fanyalogni, hogy mégis mikor tanuljon az ember idegenül, mikor ott van a saját szakiránya, hanem mondjuk gimiben kellene nekifeküdni EGY (pl. angol) nyelvnek, aztán LEGKÉSŐBB az egyetemen egy újabb nyelvnek rendesen nekiállni, ami az adott szakmához fontos lehet. Azután lehet keresni, hogy mit tesz az éppen aktuális kormány, tárca, egyetem az éééén nyelvvizsgámér' brühühü.

Ejoy 2010.08.19. 21:31:53

A gond nem is itt van, hanem abban, hogy a diploma nyelvvizsgához kötéséről szóló rendelet/törvény ellenére, ahol úgy rendelkeznek, hogy államilag elismert középfokú nyelvvizsga (és semmi más megkötés) az iskolák több esetben nem fogadnak el egy akármilyen akreditált nyelvvizsgát, hanem kikötik, hogy pl. angol, német stb legyen az. Erre miért van joguk? Korlátozzák az állami rendelkezést ez ügyben. ha mindenkinél elfogadnák az eszperantót például, megszűnne ez a diploma-nyelvvizsga probléma. akinek pedig valóban kell, az meg úgyis megtanulja.

csavargo 2010.08.19. 21:33:50

ez az ezredik ilyen bejegyzes a neten.
a sok idiota vizsga ellenző mikor fogja fel, hogy a mai vilagban idegen nyelv ismerete nelkul alig van esely jobb munkat szerezni peldaul? Aztan a delikvens csodalkozik, hgya multi ceg siman nem veszi fel, mert egy hogy hivnak kerdesre se tud valaszolni.

arrol nem is beszelve, hogy egy- ket nyelv ismeret kinyitja a vilagot.
Arrol most ne beszeljunk, hgy a nyelvizsgak mit ernek. tudas kene nem a papir.

S1lver 2010.08.19. 21:34:57

@Doryyka: es melyikotok beszel tenylegesen az adott nyelven folyekonyan, problema nelkul?

A nyelvvizsga fontos dolog, van jelentosege, de nem kell tulmisztifikalni. Nekem nincs (amikor en diplomaztam, akkor meg nem volt kotelezo), ennek ellenere tokeletesen, magabiztosan es erthetoen kepes vagyok dolgozni es tarsalogni is, jelenleg is kulfoldon elek es dolgozom. Volt diakjaim, hallgatoim jo resze ehhez kepest a kozep- es felsofoku nyelvvizsgaikkal csak makogni kepesek, levelezesben, kozossegi oldalakon szegyenteljesen kommunikalnak.

zapotec 2010.08.19. 21:35:15

Egy kisváros gimijében (8 osztályos), 9 tanárom volt, nem volt magas szintű a nyelvoktatás. Nem is sikerült letennem a nyelvvizsgát. Eltelt 5 év, a diplomához kellett, így újra elővettem a tankönyveimet. Rengeteget gyakoroltam, Internet, tankönyvek, nyelvoktató programok segítségével. Angolul néztem filemekt, először magyar, később már angol felirattal, majd felirat nélkül. Magammal beszélgettem, a társalgási könyv kérdéseit feltettem magamnak és válaszoltam rá. Mindenhová vittem magammal cetliket angol szavakkal, tanultam őket sorban álláskor, buszon stb. Egy forintot nem fizettem tanárnak. Láss csodát, elsőre sikerült az Origo közép C!
Szóval nálam csak hozzáállás és eltökéltség kérdése volt.
Az viszont tényleg nem igazságos, hogy ilyen sokat kell fizetni érte, amikor kötelező, már ha szeretnéd a keményfedlest, nem csak egy papírt, hogy sikeres államvizsgát tettél.
A csoportunk fele nem jöhetett a diplomaosztóra emiatt.

csavargo 2010.08.19. 21:36:33

@Ejoy: aztan hany ember hasznalja valojaban az eszperantot, a cigany nyelvet? ez csak egy kiskapu volt, a viszonylag konyen megszerezhetősegevel...

margaritt 2010.08.19. 21:42:12

Ejoy: lehet feszegetni, hogy van-e joguk az egyetemeknek megkötéseket alkalmazni, de ha belegondolsz, hogy ma Magyarországon leggyakrabban az angol, a német, és még néhány nyelvre van szükség, akkor ezek a megszorítások inkább praktikusak, nem?
Különben, én nem értem, hogy mit kell azon hőzöngni, hogy a diplomásoktól elvárás, hogy legyen nyelvvizsgájuk. Szerintem az a szégyen, hogy nem az az alap, hogy egy-két nyelven jól beszéljenek.

AnarchoAteista 2010.08.19. 21:42:25

Jómagam akkor voltam egyetemista, amikor harmadévben kihúzták alóluk az ingyenes nyelvleckéket. Előtte nem jártam nyelvgyakorlatra, mert kisebb gondom is nagyobb volt annál, hogy ezzel foglalkozzak, így csak egy évet tanulhattam nyelvet az egyetemen. Nem esett jól. Azért a nyelvvel ne szálljunk el. A fővállalkozó, akinek a főnököm évekig csicskult (és persze én is) egy fia nyelvet nem beszélt a magyaron kívül, és mégis milliomos volt. A másik példa meg a sok éhenhaló angoltanár Magyarországon. A nyelvet nem fontos idehaza tanulnod, pláne, ha két kezed munkájából élsz (pék, kőműves, asztalos). Akkor kell, mikor a szellemi szférában akarsz elhelyezkedni, és persze itt sem mindig (ezúton kívánom minden fejvadász cégnek, akik kínai-szuahéli-cseh nyelven tudó HelpDeskeseket keresnek, hogy DÖGÖLJETEK MEG), csak ha külfikkel állsz kapcsolatban, akkor elengedhetetlen, mert a lusta férge úgysem fog megtanulni magyarul (innen kívánok megint minden kellemetlent az angol anyanyelvűeknek, hogy rohadnátok meg). Kell még akkor is, mikor kétkezi melósként külföldre emigrálsz. (Kevés olyan esetről hallottam, hogy innen egy melós úgy ment volna ki mondjuk a britekhez, hogy bírta már az angolt... nah mind1).

Most jönne az, hogy különleges állatfajnak tartom magam, mert mindennemű külső segítség nélkül felkészültem angol középfokú nyelvvizsgára, egypár torrentezett Headwayból, pár ingyenes nyelviskolai tesztből (mire mindegyiktől egyet-egyet összeszedtem, tekintélyes gyűjteményem lett), meg egy pár brit (Sherlock Holmes), és jenki (Big Bang Theory, Scrubs, Spartacus) sorozatból, és ÁTENGEDTEK. Ezt a fajta nyeltudást nem tartom életrevalónak ugyan, mert meglehetősen szopó volt a britekkel társalogni a teniszklubjukban, de a feliratok kibogozásában, egy-két szituációban, kajarendelésnél jól jött. Amit észrevettem, hogy ittasabban az ember már jobban elengedi magát, és a pubokban már közel voltam a valódi párbeszédekhez. (Háromszor jártam turistaként Londonban, ősszel pedig szedem a sátorfámat)

Tudom azonban azt is, hogy nem mindenkire ragad a nyelv (egy volt csoporttárammal készülünk németre, és nagyon nyögvenyelősen megy neki, pedig agyilag magasabb polcon van, mint én). Az ilyen emberkéknek kiváló segítség lenne az INGYENES egyetemi nyelvtanulás.

A legjobb persze az lenne, ha ezt a kurva Bábelt felszámolnák, és mindenki csak magyart beszélne :)

margaritt 2010.08.19. 21:46:36

margaritt: Mellesleg, én három diplomát szereztem, és iszonyú sok olyan tárgyam volt, ami abszolút felesleges és használhatatlan információt (azt nem mondom, h tudást) adott.
Nem kellett érte fizetni? Be kellett járni, tankönyvet venni, jegyzetet fénymásolni stb. Mivel jó sok ilyen volt, ki se tudnám számolni, mennyi pénzt dobtam ki rá.
Nem hiszem, hogy van olyan egyetem, ahol ilyenek ne lennének. Akkor most miért egy nyelvvizsga miatt kell sírni?

Netszamuráj 2010.08.19. 21:47:34

@S1lver: Miért lenne szégyenteljes? Ha Te idegennyelvű környezetben élsz, akkor miről beszélünk??? Behozhatatlan előnyben vagy azokkal szemben, akik pusztán MO-on élve próbálnak megtanulni egy nyelvet.

Minden kedden megmosom a pöcsömet 2010.08.19. 21:51:14

SzSzP: Magyar nyelv

A Világállam megalakulásának huszadik évében nyilvánvalóvá vált, hogy egységes
világnyelv nélkül lehetetlen intézni a közös ügyeket. Bár az emberiség egyik
fele angolul, másik fele kínaiul beszélt, természetesen sértette volna a kisebb nyelvek beszélőit, ha ezek egyikét jelölik ki hivatalos nyelvvé. Így hát a véletlenre bízták a döntést: minden tagállam képviselője jelen volt, amikor a sorshúzás sor került. A kihúzott golyó a magyaroknak kedvezett. A magyar lett a világnyelv. Természetesen Budapesten és az egész magyar nyelvterületen
mindenki örömmámorban úszott. Nemcsak a jogos nemzeti büszkeség tűzijátékos
lelkesedése munkált itt, hanem annak öröme is, hogy végre nem kell a szegény
magyarnak idegen nyelveket magolnia, nem ócsárolják képességeit azzal, hogy
bezzeg más országokban még a vécésnéni is perfekt japán, sőt: ezentúl minden
magyarnak biztos megélhetést nyújt, ha elszegődik nyelvtanárnak.
Hogy a magyar nyelv nem könnyű, azt az elkövetkező évek bőséggel igazolták.
Öt év türelmi idő után ugyanis a Világállam minden felelős beosztottjának, minden közhivatalnoknak, tanárnak, kereskedőnek és orvosnak, rendőrnek és
jogásznak, mérnöknek és közlekedési dolgozónak nyelvvizsgát kellett tenni
magyarból. Tudniuk kellett a tárgyas és tárgytalan ragozást, az ikes igéket, és
az akadémiai helyesírás 1037.-ik kiadását, a változások indoklásával együtt.
Sajnos, túl sok volt a bukás. Bár a türelmi időt kétszer is
meghosszabbították, a helyzet nem javult. Sőt egyre több szeparatista mozgalom bontakoztott ki a Világállam ellen. Felütötte fejét a nacionalizmus. Egymás után mondtak le a Világállam elnökei, s a végén maga a Világállam is
feloszlott. És a magyar nyelvtanárok visszatértek Budapestre.

margaritt 2010.08.19. 21:52:38

"Tudom azonban azt is, hogy nem mindenkire ragad a nyelv (egy volt csoporttárammal készülünk németre, és nagyon nyögvenyelősen megy neki, pedig agyilag magasabb polcon van, mint én). Az ilyen emberkéknek kiváló segítség lenne az INGYENES egyetemi nyelvtanulás."

Az a baj, hogy ami INGYENES, az nem hatékony. Ha az INGYENES általános iskolai és középiskolai nyelvtanulás nem volt elég, akkor miből gondolod, hogy az egyetemen működne?
Nekem volt szerencsém még INGYEN nyelvet tanulni egyetemen - mivel senki nem vette komolyan, csak az utolsó pár hónapban, baromira nem volt hatékony, pedig jók voltak a tanárok. Aki megtehette, inkább nyelviskolába ment.

funfun 2010.08.19. 21:54:15

@AnarchoAteista: Nem tudtad? A magyar (bocs, a Magyar) a legősibb nyelv a világon!!!
hunhir.hu/index.php?pid=hirek&id=32439 - a cikk kommentjei között pedig: "3. Az ősnyelv a magyar azért mert először úgy beszéltek itt a Föld nevű bolygón... az valós, hogy akkor nem magyarnak hívták - de nem változott ma is megértjük. 2010-ben..." Egy másikban forrást is lelsz hozzá: "Miénk a szkíta-hun magyaroké volt egész Európa és még távolabbi vidékek Ázsia szteppéi, korábban Észak-India területei, Pártus-Birodalom délen...

georg-georg! Méghogy I.István után, neki meg a judeo-katolicizmusnak köszönhetően indultunk el
a civilizáció útján... Nagyon marha vagy és ismereteid is hiányosak...Sumér civilizáció....!

A népek közül a Magyaroké a legősibb történelem. A legelső civilizációt a Magyarok ősei
hozták létre.
A MAGYAROK ŐSHAZÁJA A KÁRPÁT-MEDENCE! Innen terjedtek szét őseink messzi vidékekre.
Friedrich K.-Szakács G: Kárpát-medencei birtoklevelünk a rovásírás !
prof. Badiny Jós Ferenc a forrás!
Badiny a forrás, a hivatkozási alap: "A magyarok őshazája a Kárpát-medence"

Továbbá Jézus Urunk pártus-szkíta-magyar voltát több száz történelmi, archeológiai, anatómiai, botanikai, fizikai-kémiai elemzések stb. igazolják.
Az egyik Ajánlott irodalom: Badiny Jós Ferenc: Jézus Király a Pártus Herceg c. könyve.

Míg azt a hazugságot, hogy Jézus zsidó lett volna, csak a Bibliában jelentik ki. Valamilyen judeo EMBEREK! Ez az egy kijelentés és kész?

Éljen pártus-szkíta-magyar Jézus Urunk és a Magyarok Istene! Áldás!"

Nahát!!!!

ladymerenwen 2010.08.19. 22:04:22

Ovis koromtól kezdve németül tanultam, gimiben elkezdtem angolul tanulni. Mire leérettségiztem, volt középfokú nyelvvizsgám németből és angolból is. És nincs igazán nyelvérzékem. Nem kéne ennyit sírni ezen a nyelvvizsga-dolgon, aki nem hülye és hajlandó tanulni, simán megcsinálhatja. Aki meg egyetem végére nem képes összeszenvedni egy nyomorult nyelvvizsgát, az nem is érdemli meg a diplomát. Tényleg csak az jut eszembe erről, hogy aki hülye, haljon meg.

Naki vagyok kerdojel 2010.08.19. 22:08:39

Matekból szigorlatozni kell, angolból meg nyelvvizsgát kell tenni. Pont.

Mit kell ezen picsogni?

Mindkettő egy követelmény - ha nem teljesíted, nincs diploma.

Hülyék. (Mármint az emiatt picsogók...)

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.08.19. 22:21:01

A yelvvizsgahiányra az lenne a megoldás, hogy újra nem adni abszolutóriumot amíg nincs a hallgatónak nyelvvizsgája.
Én meg tudtam a szakdoga + minden mellett csinálni, akkor majd a nálam sokkal okosabbak is.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2010.08.19. 22:27:17

@Minden kedden megmosom a pöcsömet:
Én már hirdettem meg egyetemi órát idegen nyelven - első órán fel voltak háborodva, hogy nem magyarul tartom.
Gondolom, tetszett nekik h olyan tuti külföldi című óra lesz az indexükben.

Amúgy nem csak nyelvtudást, mést sem szabad elvárni tőlük.

Ha azt akarom, h elolvasson egy újságcikket, az is kevés, ha egy héttel korábban elküldöm emailben. Ki kell vetíteni neki a falra és ha külföldiül van, feltűnés nélkül elmondani, mi volt benne, különben magamnak fogok beszélni egész órán.

Advanced Flight 2010.08.19. 22:31:28

Sztem nem az a probléma, hogy nyelvvizsgát kérnek a diplomához. Hanem az, hogy nálunk egyszerűen olyan mérhetetlenül pocsék a nyelvoktatás, hogy tényleg k'va nehéz megszerezni akár egy középfokot is. Én tanultam nyelveket a gimiben, jártam ilyen-olyan intézetbe nyelvtanfolyamra, meg általánosban külön angolra egy valag pénzért, persze egyik se ért szart se (ez is megérne egy posztot; aztán a nyelvvizsga úgy lett meg, hogy előtte néhány hónapig egy angol szakos egyetemista csak velem foglalkozott heti X órában, szintén nem ingyen. Az már ért valamit. De ha valakinek erre nincs pénze, vagy pocsék tanárt fog ki? Az egyetemen többnyire az vizsgáztat, akinél tanultál; ha nagyon szarul teljesítesz, az valamennyire a tanárt is jellemzi. Miért nem lehet ugyanezt a nyelvvizsgánál is?

ppppalika 2010.08.19. 22:35:45

Ha véletlenül mindenki szeretne nyelvet tanulni az egyetemen, akkor nagy baj lenne, mert nem tudnák a lehetőséget biztosítani. Ha nem tudja biztosítani, milyen alapon vizsgáztat, mint egyetem?

Az egyetem is működtethet nyelvvizsgaközpontot, igaz szakmailag nem az egyetem fennhatósága alá tartozik. Miért nem teszik?

Nagyon rossz üzenete lenne, ha mostantól az egyetemi vizsga kiválthatná a nyelvvizsgát. Eddig még hittem (no nem erősen), hogy akinek van, akár tudhatná is a nyelvet, de azután már a hit sem lenne meg.

nick grabowski · http://fpa-mcc.blog.hu 2010.08.19. 22:38:31

@Minden kedden megmosom a pöcsömet: ELTE-TÁTKn végeztem, itt a fiatal oktatók nagyon nagy része beszél minimum egy idegennyelvet magas szinten. A diákok nyelvtudása már más kérdés..

@Ejoy: nálunk is kikötötték, mondjuk a szak jellegénél fogva (nemzetközi tanulmányok) az angol felsőfok tényleg elvárható.

niyabinghi 2010.08.19. 22:49:19

Angoltanárként elég sok olyan diákom volt már, akiknek diplomához, munkához, esetleg felvételi pluszpontok miatt kellett a nyelvvizsga. Az, hogy a rosszul rögzült dolgokat, amiket hasznavehetetlen, elavult könyvekből tanítottak olyan tanárok, akik nem hogy külföldön nem jártak, de angol anyanyelvűvel sem beszéltek, egy dolog. Sokkal rosszabb az, amikor nem mernek megszólalni a tanult nyelven, mert a tanár is bizonytalan volt, inkább nem is beszéltek órán. Hallgatott szöveg értése? Ugyan már, minek... Nem kis munka az ilyeneket helyretenni.
Azt a néhány témakört, amit nyelvvizsgán kérhetnek, nem nagy kunszt betanulni, de az még nem nyelvtudás. Pont arra elég, hogy átmenjen az ember, de ha egy anyanyelvi környezetben meg kell szólalni, jön a leblokkolás, hogy jaj, rosszul mondom, jaj, nem értem, amit mond és nem merek visszakérdezni, jaj, nem biztos kiröhögnek. Szerintem az igazi nyelvtudás az, amikor egy olyan témáról, amiről az anyanyelvemen is van fogalmam, fesztelenül beszélgetek egy idegen nyelven. Ez viszont köszönő viszonyban nincs a nyelvvizsgával.
Sokan jönnek ezzel a nyolc év alatt kilenc tanár kifogással. Ha nem megfelelő a színvonal, le lehet adni, kérni helyette másikat, esetleg iskolát váltani, magánúton nyelvet tanulni. Akarat kérdése. Aki meg azon hőbörög, hogy nem kapja meg a diplomáját, mert nem sikerült egy nyomorult nyelvvizsgát összehoznia, gondolkodjon el, milyen esélyekkel indul a munkaerőpiacon az, aki legalább egy idegen nyelvet nem beszél olyan szinten, hogy a szakmájához kapcsolódó cikkeket értelmezze. Mert ugye ezek a cikkek, tanulmányok, anyagok leginkább angolul/németül íródnak. Vajon ő maga alkalmazna ilyen embert?

engem gyíkká változtatott 2010.08.19. 22:52:08

az egyetem vagy várja el a nyelvizsgát a diplomához, és akkor oktassa és vizsgáztassa is a nyelvet, vagy ne várja el, szerintem ez ilyen egyszerű.

a matek-szigorlatot miért nem szervezik ki a műszakik? azért miért nem kell külön tanfolyamra járni? jogosítvány vagy bkv bérlet miért nem kell a diplomához? a diplomás hogy jut be a munkahelyére? na ugye, hogy az is kell.

itt is érvényesül egy jó kis hungarikum: csináljunk mutyit, jó hülyén, és legyünk büszkék rá. az egyetem ne tanítson nyelvet, de felháborodva várja el a nyelvtudást. a hallgató meg fizessen külön azért, ami KELL ahhoz szakmához, amit az egyetemen tanul.

mindenki más jól jár, csak az nem, akiért van az egész: a hallgató.

magasabb szinten még hülyébb a magyar oktatás: a PhD-hoz 2 db. nyelvvizsga kell. miért? mert csak. hungarikum.

az igaz, hogy el sem jutna a védésig senki, aki nem publikál angolul, és az is igaz, hogy más idegen nyelv nem kell a PhD "használatához", de azé csesszünk ki velük, hozassunk a jelölttel még egy nyelvvizsgát, hehe.

találós kérdés: kivel baszik ki az a diplomás, aki nem tud idegen nyelvet?

mzperxx 2010.08.19. 23:02:45

nem olvastam végig a kommenteket, de aposzttal agyobbrészt egyetértek. Ha minden felsőoktatási intézmény maga vozsgáztathat, abból nemcsak széles skálájú minőség lesz, de a mutyizás veszélye is jobban benne van. 14 éve végeztem, akkor nem volt előírás a nyelvvizsga, pontosabban a fene emlékszik, ugyanis nem foglalkoztam vele, gimnáziumban szereztem 2 középfokút. Első és azóta is egyetlen munkahelyemen (mondjuk úgy állami adminisztráció) igen magas szintű főnök azzal kezdte: 1 év múlva felsőfokút szeretne látni. Megcsináltam, munka mellett (azazn munkaidőn kívül), tanfolyamokon.Megérte, akkor kevesen tudtak még jól angolul, azóta ugrásszerűen nőtt, és a nyelvnek köszönhetően sikerült sok mindent elérnem.
Én azt mondom, el kellene törölni az egész nyelvvizsga előírást, és a hallgató legyen önálló, döntse el, hogy kell-e neki vagy sem. És majd ha rájön végzés után, hogy elcsezste és nem szerzett nyelvtudást, akkor egy idő múlva ez majd megteszi a hatását a következő generációkra.

engem gyíkká változtatott 2010.08.19. 23:05:48

ja, és a rigó utca óta MINDENKI tudja, aki bármilyen kapcsolatban volt a témával, hogy A NYELVVIZSGA NEM IGAZOL NYELVTUDÁST.

(a poszt írója nyilvánvalóan kivétel, ő erről nem tudott.)

az egész "nyelvvizsga kő a diplomatához"-jelenség tehát nyilvánvalóan tipikus magyaros képmutatás, terelés.

nem, nem nyelvizsga kell, nyelvudás kell, és ez bármelyik interjún 5 perc alatt kiderül, hogy van-e. nem kellene hozzá nevetséges magyaros nyelvvizsga, és még kevésbé kellene az egyetemnek ezzel lejáratnia magát. inkább oktasson szakmai nyelvet az egyetem, ha az olyan fontos.

Donald Trump 2010.08.19. 23:12:52

@Advanced Flight: A színvonallal tényleg hatalmas bajok voltak. Általánosban 8 év alatt 11 tanárom volt, ugyanazt a könyvet 3szor kezdtük újra az aktuális tanárral. (nem tudom mi volt a címe, valami Captain Shadow volt az egyik emberke benne. Ha valaki emlékszik, segítsen)
Pár évet jártam magántanárhoz, simán felkészített a középfokú vizsgára, ahol kb 90% körül teljesítettem. Gimnáziumban csak egy tanárom volt, nagyon jó angolos volt, csak tanárnak pocsék. Magamtól készültem fel felsőfokra, meglett második próbálkozásra. Gimnáziumban nulladikos voltam, napi 4 német óra, 1 év után középfokú nyelvvizsga. Ahogy egyetemre kerültem, mindenki csodálkozott, hogy miért van nekem két nyelvvizsgám. A mi gimnáziumunkban ez természetes volt, máshol nem. Én speciel szeretem is az angolt használni.
Nálunk is sokan várnak a diplomájukra nyelvvizsga hiányában. (BME)

félig off: a Szigeten sok külföldivel beszélgettem, és sokan nem hitték el hogy magyar vagyok, mert alig tudtak útbaigazítást kapni valakitől a városban, mi meg már fél órája dumáltunk. Egy holland csaj állította hogy hazudok és valójában valahonnan dél-angliából jöttem. (a sok pia után azt hitte déli akcentusom van) Csókollak Marleene!

Ab ovo 2010.08.19. 23:31:57

Értsük meg kérem végre, hogy a nyelvvizsga kevés. Ezen már túlhaladott a világ. Mi itten röneszánsz embereket képezünk. Igenis legyen a diploma feltétele még 100 méter síkfutás 12 másodpercen belül plusz három zeneakadémiai tanár egybehangzó véleménye alapján Bach C-dúr szólószvitjének tűrhető előadása hegedűn.

kerdesek05 2010.08.19. 23:35:36

ESZPERANTO? ne röhögjünk már.
Meg a rendőrtisztin tömegesen elfogadott L O V Á R I nyelv!

Már középiskolában kötelezővé tenném érettségihez a középfokú nyelvvizsgát, ahogy amerikában sem lehet jogosítvány nélkül érettségizni.

Káposztakukac 2010.08.19. 23:43:57

@kerdesek05: ugyan alapvetően egyetértek azzal, hogy minél jobban beszéljenek a fiatalok idegen nyelveket, de hát ez az amerikai érettségis példa...epic fail :D
amúgy még csak nem is igaz.

registraal 2010.08.19. 23:45:43

Mondjuk ezt én sem tudom megérteni, hogy miért nem lehet 5-6 nyelvet kizárólagossá tenni. Angol, német, francia, spanyol, olasz, orosz. Az olasznál még rezegne is a léc, a többi a legelterjedtebb világ és üzleti nyelvkörnyezet.

Káposztakukac 2010.08.19. 23:48:13

@registraal: hát... ha hiszed, ha nem, de néha van igény eléggé speciális nyelvekre, bár bevallom, hogy nem nagy számban.
pl. magyarországon konkrét igény van szerbül, magyarul és angolul egyaránt beszélő szakemberre. hány ilyet találni?

Emer_y 2010.08.19. 23:55:20

Néhány fentebbi dologgal nem értek egyet.
Pl. az egyetemek vagy főiskolák NEM várják el a nyelvvizsga meglétét. Akik emlékeznek, jópár évvel ezelőtt volt egy felmérés, mely szerint a magyar felsőoktatásból kikerülő diplomások elenyésző hányada tud kommunikálni szóban és írásban valamilyen egyéb nyelven.

Aláhúznám a következő szót: "kommunikálni"!

Igen, ez az, amit egy nyelvvizsga nélkül is tudhatsz, ám egy nyelvvizsga letétele után is problémáid lehetnek.
Van egy Pitmann-vizsgám, amely egyrészt nem volt túl bonyolult, ám egy két hetes gyorstalpaló tanfolyam második hetének szerdai napján voltam képes egybefüggően 5 percig mesélni pl. a budapesti tömegközlekedésről.
Jelenleg egy pohár vizet nem tudnék kérni angol nyelven, ám folyékonyan tudok kommunikálni informatikai problémákról a supporttal.

Nos, valóban van szükség egy nyelvvizsgára?
Fentebb többen azon motoroznak, hogy hol kellene megtanulni a nyelvet és már akár a középiskolából kilépve közel nyelvvizsga szinten tudjon a delikvens.

A lényeg, van olyan ismerősöm, aki megszerezte a nyelvvizsgát, nem használja a nyelvet és szöveget is nehezen ért (megszólalni nem tud). És természetesen tartozik ismerősi körömbe olyan személy, akinek (még) nincs nyelvvizsgája, ám kommunikál és "szakmaival bővített" tárgyalási szinten beszél angol és német nyelven.

Őszintén, még mindig egy papír kell? Nem a tudás lenne a lényeg?

Emer_y 2010.08.20. 00:01:47

@kerdesek05: Tanultam angolt általánosban 6 évig, az utolsó 2 évben különórákra is jártam. Középsikolában 4 évig tanultam angolt.
Tudásom nulla volt 18 éves koromban.

Tényleg komolyan, őszintén, mindent végiggondolva azt várod el, hogy egy gimnázium vagy szakközépiskola 4 év alatt juttasson el valakit egy nemzetközileg elismert középfokú nyelvvizsgához?

Nemsokára kezdődik az iskola. Ha elmész at egyik mellett, ne légy rest, menj be és beszélgess a diákokkal. Beszélgess a tanárokkal. nagyon boldog leszel, milyen jól állnak a nyelvvel.
Aztán beszélgess el egy nyelvtanárral, aki esetleg jelen lesz a nemzetközileg elismert nyelvvizsga "letételekor".
És hirtelen elsírod majd magad az állapotokon...

Ember... most őszintén... komolyan...

margaritt 2010.08.20. 00:11:22

Emer_y: A diploma is egy papír. A papírhoz papír kell.
Most őszintén, Te egyetemen nem tanultál olyan tárgyat, ami nélkül vígan tudsz létezni a szakmádban?
Amikor jogelméletet meg jogfilozófiát meg tökömtudja mit tanultam, sőt államvizsgáztam is, akkor inkább éreztem, h felesleges dolgot tanulok. Hány olyan tantárgy van, ami csak "szemléletet" ad. Államvizsgán nem mondhattam azt jogelméletből, hogy kérem, nekem megvan a szemlélet, kérem a diplomámat - azért levizsgáztattak.

A nyelvvizsga nem ad nyelvtudást, hanem egy formális minimum-követelményt állít fel. Aki még a minimumot sem hajlandó teljesíteni, az ne akarjon diplomát.

Most a következő igény majd az lesz, hogy ne kelljen érettségi a felsőfokú tanulmányokhoz?

snakekiller23 2010.08.20. 00:26:57

Akik azon lelkiznek, hogy nem a papír a lényeg hanem a tudás, stb. azok megkerülik a problémát: hogyan érjük el, hogy legalább a diplomások többsége használható nyelvtudással fejezze be az oktatást. Ennek a nyelvvizsga megkövetelése is egy módja, mégha a hatásfok megelehetősen kicsi is. Az, hogy ekkora tömegek képtelenek letenni egy nyelvvzsgát min. 3-5 év alatt az több aggasztó dolgot is jelez: egyrészt hogy túl sok gyenge képességű és/vagy lusta fiatalt rugdosnak el az intézmények a diplomáig, másrészt, hogy a közoktatás e téren a gyakorlatban mintha semmit sem csinálna. Ha megvalósulna, ezeket a problémákat csak elfedné ez az elképzelés, nem orvosolná.

hirokin 2010.08.20. 00:32:48

Mennyivel egyszerűbb dolgunk lenne, ha nem szinkronizálnák a filmeket. Már az oviban ráragadna a gyerekekre a angol fele.

Emer_y 2010.08.20. 00:33:52

@niyabinghi: Tapasztalataimat osztanám meg.

Amikor magyar anyanyelvű tanárral beszélgetek angolul, az egy átverés. Hányszor játszotta el már veled a diákod, hogy egy szót nem tudott az adott nyelven és mondta magyarul? Amíg ekkor egy tanár nem kérdez vissza "Mit mondott a költő?"-kérdéssel, addig itt nem lesz nyelvoktatás.

Nyelvtudás onnan kezdődik, amikor esetemben agolul kommunikálok valakivel, aki nem tud magyarul (és nem nyelvtanár!). Egy osztrák kollégával angolul történő kommunikáció első 2-3 percét kellett átélnem, hogy megértsem, a velem szemben álló srác beszélgetni szeretne velem akár szakmai, akár magánéleti témákról. Egyáltalán nem érdekelte, vajon tökéletesen tudom-e használni a "macska fel van mászva a fára"-formációt, esetleg tökéletesen egyeztetem-e a "múltban a jövőt a jelennel" és hasonló dolgok.
Amíg a nyelvoktatás arról szól sok oktatónál, hogy ezt verjék a diák fejébe (mert ez olyan nagggggyon fontosssss), addig olyan nyelvtudásunk lesz, amilyet körbenézve látunk. Amíg nincs meg a "bármikor meg merek szólalni, mert nem érdekel a nyelvtan" által nyújtott önbizalom, addig a tanárok hiába pörögnek, egy halom akármilyen záró/nyelvvizsgás ember fog rohangálni az országban.
Igen, pont fordítva van, mint írod. Mert ha egy francia kollégának valamit nem megfelelő nyelvtannal mondok, nem szól. Lehet, hogy nem veszi észre, de ha mégis, átsiklik felette. Ahogy én is, ha ő mond valamit, ami meg nekem túnik fel. Mert mi, kedves niyabinghi, beszélgetünk. Igen, beszélgetünk, és nem nyelvészkedünk.

És végül a munkához szükséges nyelv... Bár nem ismerjük egymás személyesen, kérlek engedd meg, hogy borítékoljam, tanár kollégáid között (esetleg veled együtt) nehezen találnék olyan oktatót, aki képes lenne velem folyékonyan kommunikálni a szalagos mentésekről, adatbáziskezelésről, Java alkalmazásszerverekről, esetleg Java programozásról.
Pedig esetemben EZEK kellenek ahhoz, hogy a munkahelyemen el tudjam olvasni a dokumentációkat és kommunikáljak a különféle kanadai, amerikai, brit, indiai, német supportcsoportok tagjaival.
És hiszed van sem, egyiküket sem érdekli, vajon a macska fel van-e mászva arra a bizonyos fára...

Nem kell nyelvvizsga a munka elvégzéséhez. Nyelvtudás kell!
Gondolom érezni/érteni a különbséget ;-)

Emer_y 2010.08.20. 01:01:47

@margaritt: Amikor felesleges dolgot tanultál, az azért volt felesleges, mert neked nem kell, vagy azért, mert az életben a feladataid elvégzéséhez nem kell?
Egy csomó tárgyat hallgattam (szó szerint) és vizsgáztam le belőle "épphogy átmentem"-fílinggel, mert tudtam, nem lesz rá szükségem.

A diploma feltételez egyfajta ismeretet az adott témakörben. Azt mondod, a papírhoz papír kell, legyen hát a diploma papírjának egyik feltétele a nyelvvizsga papírja. Ami, saját bevallásod szerint sem jelenti azt, hogy a személy, akinek nevére kiállították, tud kommunikálni akár szóban, akár írásban az adott nyelven.
Namost rakjuk össze, tehát egy ismereteket bizonygató papírhoz egy olyan cetli szükséges, amely nem bizonyítja minden kétséget kizáróan, hogy valódi tudás van mögötte? Hmm...

Nyelvtudás minimum? OK, legyen egy A4-es cetli, hallgató kitölti és megvan a nyelvtudás minimum. De ne erősködjünk már felesleges dolgokon!
Ha kell majd az integrálás-deriválás, megtanulom és használom a munkámban, Ha kell a digitális technikai ismeret, átnézem és használom. Amennyiben szükséges a nyelvtudás a munkám során, megtanulom autodidakta módon vagy elmegyek egy erre szakosodott intézménybe (nyelviskola.De ne hunyjuk be a szemünket és mondjuk azt, amennyiben kötelező a nyelvvizsgacelti a diplomá megszerzéséhez, akkor egy csomó ember tud majd angolul, németül, franciául, spanyolul.
Egy frászt! Ám lesz egy csomó diplomásunk, akik a diplomájuk szerint értenek az integráláshoz-deriváláshoz, művészettörténethez, bizonyos gazdasági folyamatokról szóló cikkeket legalább értelmezni képesek, ha már beszélgetni nem tudnak róla... és persze tudnak legalább egy nyelven középszinten kommunikálni.

Mert a diploma ezt jelenti! Még akkor is, ha sok diplomás nem is tudja, mi értelme az integrálásnak és miben hasonlít vagy éppen különbözik a deriválástól, gőze nincs a művészettörténet témakörében legalább az egyetemen vagy főiskolán felmerül témá(k)ról, bután néz, ha megkérdezik, mit is jelent a GDP (nem, nem a rövidítésre, a fogalomra gondolok!)...

Hát... bocs, de még mindig nem látom, miért kell kötelezővé tenni egy olyan ismeretet, amely az ÉN életemet tenné könnyebbé, ám ha nincs, attól még más ugyanolyan boldogan élheti az életét. Mert más sok szemetet is kell(ett) (volna) tanulni az egyetemen? És miért kell még egyet? Bocs,átfogalmazom: miért kell egy potenciálisan fontos dolgot ilyen amatőr színvonalon oktatni, majd sokkal magasabb szinten visszakövetelni?! Ez reális?!

smartdrive 2010.08.20. 02:25:14

@ColT: vagy túszoul ejteni a hallgató egyik családtagját addig

hiszen neki is kb. ugyanannyi köze van a nyelvvizsgához, mint az abszolutóriumnak

shibaura 2010.08.20. 02:29:51

Sok területen szükség van a nyelvtudásra, pl közgazdászként, mérnökként stb. De pl óvodapedagógusként nem sok. Különbséget tennék a hivatások között, hogy hol szükséges, és hol nem, és ez nem értékítélet lenne.
Nekem egyébként sok frusztrációm volt a brit kiejtés miatt az iskolai órákon, ami a kazettás (lapos) magnóból recsegett elő. Mintha egész más nyelv lett volna, mint amit órán tanultunk. Ma már semmi gondom a brit kiejtéssel, sőt, megkedveltem. Más kérdés, ha itt Japánan próbálom bevetni, azt a választ kapm, hogy: He? Ilyenkor a Hunglish akcent sokkal jobb.
És az oktatásnak talán érdemes lenne arra is felkészíteni a diákokat, hogy az lesz a ritkább eset, hogy angol anyanyelvűekkel kell társalogni. Inkább csehekkel, lengyelekkel, franciákkal, vagy németekkel.

De, ha már Japán: az itteni kutatás- fejlesztési részlegen a kollégáim alig beszélnek angolul, pedig mérnökök. De, talán ezért engedhetik ezt meg maguknak, mert kicsivel fejlettebb iparuk, tudomnyuk van. Magyarország még nem tart itt.
És a használható nyelvtudás nem ott kezdődik, hogy a Conditional Tense 3 alakját tudom-e tökéletesen. A diplomát a használható nyelvtudáshoz kötném ahol ez szükséges, nem a papírhoz. Nem nyelvtannácinak kell lenni, hanem használható nyelvtudással rendelkezni.

smartdrive 2010.08.20. 02:30:47

@hirokin: persze

gondolom, angolul olvastad a Hamletet is, az Iliászt pedig - természetesen - ógörögül

folytassam, vagy értesz ebből is?

smartdrive 2010.08.20. 02:32:33

@Emer_y: a magyar felsőoktatásból kikerülő diplomások elenyésző hányada tud kommunikálni szóban és írásban valamilyen nyelven.

Sics68 2010.08.20. 03:32:42

Üdv!

Grrr 2010.08.19. 21:26:50
> A közoktatásban kell megerősíteni
> a nyelvtanulást elsősorban.
> Erőteljes óraszámnöveléssel

Ennek semmi értelme szerintem.

A közoktatásban csinált nyelvoktatás ugyanis baromira nem hatékony - hogy mennyire így van, azt többen leírták itt ebben a blogban is. Ugye EGY ember írta azt, hogy ő az iskolában kapott használható nyelvtudást - mindenki más valahogy másképp szedte fel.

És érdemes észrevenni (mert ez a lényeg!), hogy az az egy ember aki középiskolában, iskolai oktatás keretében tanult meg két nyelvet nyelvvizsga szinten olyan iskolába járt, ahol a többi tanuló is hasonlóan teljesített.

Itt van ugyanis az eb elhantolva: ahhoz, hogy egy csoport oktatása eredményes legyen, két dolog kell: egy jó tanár és egy tanulni akaró csoport. Ha a kettő közül egyik is hibádzik, akkor abból nem lesz eredményes oktatás.

Hogy a nyelvtanárok milyenek, azt nem tudom...

Azt viszont volt és van szerencsém látni, hogy a tanulók jó része nem igazán akar erőfeszítést tenni azért hogy megszerezzen ilyen-olyan tudásokat... inkább azt várják, hogy majd valaki "a fejükbe tölcsérezi" ... csakhogy ez nem így működik...

Jön még ehhez, hogy a legtöbb tantárgyból elég nevetséges követelmények vannak - a nyelv viszont más, ott vagy meg tud valaki csinálni bizonyos teszteket vagy nem, vagy meg tud érteni egy írott szöveget vagy nem, vagy meg tud érteni hallás után egy szöveget vagy nem, vagy le tud írni valamit vagy nem, vagy el tud beszélgetni másokkal (az adot nyelven) vagy nem. / X (hétköznapi témákról , szakmai témákról )/

> De nem tesszük, mert az oktatás nem prioritás Magyarországon.
> Nem is volt az soha az elmúlt nagyonsok évben.

Az oktatásnak ( a gyermekeink, a jövő nemzedékének taníttatása ) az emberek gondolkodásában kell hogy prioritás legyen.

Ha a szülők gondolkodásában ez "prioritás", akkor taníttatják a gyereküket: olyan iskolába küldik ahol van esélye tanulni, magántanárt fizetnek stb. Esetleg odafigyelnek arra, hogy olyan képviselőt válasszanak a helyi önkormányzatba akinek "prioritás" az oktatás, vagy olyan pártra szavazzanak, amelyiknek...

Ha a társadalom többsége így gondolkozna (ilyen lenne az értékrendjük, a "fontossági sorrendjük"), akkor talán többet költene erre a társadalom ... több forrás jutna, jobban odafigyelnének az erre szánt források okos felhasználására.

Sajnos sokak számára nem prioritás a gyerekeik taníttatása - csak legyen el valahol 18 éves koráig...

(folyt köv majd)

Sics

Sics68 2010.08.20. 03:46:04

Üdv!

funfun 2010.08.19. 21:29:13
> Szerintem az nagyon elgondolkodtató,
> hogy sokan már általános
> iskolától kezdve középiskola végéig
> legalább 8 évig tanulnak egy
> nyelvet, és mégsem tudnak

Ez a csoportos oktatás "betegsége".

Heterogén tudásszintű csoport, minden gyereknek más a tanuláshoz való hozzáállása, "elkötelezettsége", más az előképzettsége, másmilyenek a tanulási képességei, más az időbeosztása...

Amcsik rég rájöttek valamire (nem szeretek külföldet majmolni, de néha érdemes körülnézni és ami működik annak a felhasználásán legalábbis elgondolkodni): jelen esetben arra, hogy ők "csoportbontást" tudásszint alapján csinálnak...

Tehát hasonló tudásszinten álló gyerekeket próbálnak egy adott tantárgyból egyszerre egy tanterembe rakni - nem feltétlenül az a lényeg hogy az illető hányadikos hanem hogy mit tud az adott tantárgyból.

Ez nyelvoktatásnál elengedhetetlen volna...

Nyelviskolák ezzel kezdik: a jelentkezőiket szintfelmérés után hasonló szinten állókkal rakják egy csoportba ... ha semmi mást nem csinálnak másképp/jobban mint ahogy az történik az "állami" iskolák nyelvoktatásánál, akkor már csak ettől 5x ... 10x hatékonyabbak lesznek.

Sics

Goompah 2010.08.20. 04:09:48

@engem gyíkká változtatott:

Teljesen egyetértek veled, nem értem, miért követelik meg a nyelvvizsgát a diplomához. Ha valaki eljut a diplomáig, arról feltételezhető annyi intelligencia, hogy belátja a nyelvtudás (nem a nyelvvizsga!) szükségességét. Ha ennek ellenére nem szerez nyelvtudást, úgyis hamar pórul jár a munkaerőpiacon.

De ami a legfontodabb, a diplomának a szakmai tudást kell(ene) igazolnia, nem a nyelvtudást. Márpedig a szakmai tudás, ha nehezebben is, megszerezhető idegennyelv-tudás nélkül is.

Másfelől a nyelvvizsga megkövetelése azért is marhaság, mert mindenki tudja, hogy a nyelvvizsga nem nyelvtudást igazol, hanem pusztán azt, hogy az illető bemagolt pár témakört a szóbelire, plusz bemagolt pár száz tesztkérdést a nyelvtani teszre.

(Annyit azért elárulok, hogy angolul felsőfokon tudok, németül az anyanyelvi szintet megközelítően. Tolmácsoltam - sokszor szinrontolmácsoltam is - és fordítok e nyelveken, vagyis jól alkalmazható nyelvtudásom van. Tehát nem a magam mentegetésére, igazolására tartom szükségtelennek a nyelvvizsgát.

Sics68 2010.08.20. 06:00:34

Üdv!

margaritt 2010.08.19. 21:52:38

>> kiváló segítség lenne az
>> INGYENES egyetemi nyelvtanulás

> Az a baj, hogy ami INGYENES,
> az nem hatékony.
> Ha az INGYENES általános iskolai
> és középiskolai nyelvtanulás
> nem volt elég, akkor miből gondolod,
> hogy az egyetemen működne?
>
> Nekem volt szerencsém még INGYEN
> nyelvet tanulni egyetemen
> mivel senki nem vette komolyan,
> baromira nem volt hatékony,
> pedig jók voltak a tanárok.
> Aki megtehette, inkább nyelviskolába
> ment.

Ez ismerős :)
Én is láttam és átéltem ugyanezt.

És az volt a vicces, hogy a nyelviskolákban ugyanazok a tanárok ugyanazt tanították (ugyanabból a tankönyvből) akik amúgy "főműsoridőben" a nyelvi lektorátus alkalmazottai voltak és az egyetemen próbálták a nyelvet tanítani...

Ott az általad már leírt okokból nem működött a dolog. Aztán amikor kellett e nyelvvizsga és ugyanazok a diákok elmentek ugyanazokhoz a tanárokhoz - ÉS FIZETTEK ÉRTE - akkor elkezdett működni...

Advanced Flight 2010.08.19. 22:31:28
> Sztem nem az a probléma, hogy
> nyelvvizsgát kérnek a diplomához.
> Hanem az, hogy nálunk egyszerűen
> olyan mérhetetlenül pocsék a
> nyelvoktatás, hogy tényleg k'va
> nehéz megszerezni akár egy
> középfokot is.

Szerintem nem a tanárokon múlik (vagy csak igen kis részben).

A struktúra a rossz, úgy ahogy van.

A tanulók hozzáállásáról illetve a heterogén csoport okozta problémáról már írtam - most beszélnék kicsit a struktúra milyenségébl fakadó problémáról.

Ugye egy klasszikus iskolában mindenkinek megvan a maga dolga: a tanár tanít, az adminisztratív/technikai személyzet működteti az ehhez szükséges dolgokat, a vezetőség cseszegeti a tanárokat, a diákok meg tanulnak.

Namost: a vezetés teljesítménymérésben annyit tud elérni, hogy ellenőriz: mennyit tanultak az oktatási intézménybe járó diákok illetve mennyit tanítottak meg nekik a tanárok... eképp mérik az "eredményességet".

Ilyen mérésre leginkább tesztek alkalmasak. Hogy ezek mennyire mérik jól a nyelvtudást, az maga is jó kérdés ... azt gondolom, elvileg lehet jól értékelhető mérést csinálni - csak épp nem biztos, hogy ilyen lesz a valóságban a mérés.

Ugyanis a diáokok tudásának és tudásgyarapodásának túl "kemény" számonkérés sem az iskola, sem a tanár (sőt még az iskolafenntartó) szemszögükből se célszerű: mindenki nagyon jól tudja, hogy a tanítási folyamat "nem túl eredményes" ( ezt mink is tudjuk itt a fórumon... átéltük és esetleg már saját gyerekeink kapcsán is látjuk ... higgyük el, a közoktatásban dolgozók is tudják...) ... csakhogy mindenkinek: tanárnak, iskolának, iskolafenntartónak szégyen/égés az, hogy nem eredményes a nyelvoktatás - tehát inkább úgy tesznek, mint ha eredményes lenne, meg mintha ennél jobban semmiképp nem lehetne csinálni...

> Én tanultam nyelveket a gimiben,
> jártam ilyen-olyan intézetbe
> nyelvtanfolyamra,
> meg általánosban külön angolra egy
> valag pénzért,
> persze egyik se ért szart se
> (ez is megérne egy posztot;
> aztán a nyelvvizsga úgy lett meg,
> hogy előtte néhány hónapig egy angol
> szakos egyetemista csak velem
> foglalkozott heti X órában, szintén
> nem ingyen.
> Az már ért valamit.

Leírhatnád melyikkel mi volt... mi volt benne jó/rossz, miért volt hatékony vagy miért nem ...

///

kerdesek05 2010.08.19. 23:35:36
> ESZPERANTO? ne röhögjünk már.
> Meg a rendőrtisztin tömegesen
> elfogadott L O V Á R I nyelv!

Hm, rendőrtisztin? Ott szerintem ez teljesen okés.

Most komolyan, nézzük meg a hazai bűnügyi statisztikát: vajon hazánkban az angol vagy a lovári anyanyelvű bűnelkövetők száma a magasabb? Naugye. :-)

bye
Sics

fedélzeti kompót 2010.08.20. 07:09:18

Igazából nem azért kell a nyelvvizsga, mert az nekem vagy neked jó, legalábbis nem közvetlenül. Azért, mert a nemzetközi munkaerőpiacon a betanított munkások helyére a kínaiak meg a malájok alaposan befészkelték magukat. Ahhoz nem kell nyelvtudás hogy napi tíz órában egy varrógépen robotoljon valaki. A képzettebb helyekre eladni a munkaerőt viszont sokkal macerásabb akkor ha a mérnök vagy a kutató csak valami olyan nyelven hajlandó kommunikálni, amit csak annyian beszélnek mint egy kisebb kínai városban. A nyelvtudás diplomához kötése azért jó, mert különben csak a világpiacon értéktelen papírokat gyártanánk. Mondjuk ez még ezzel a feltétellel sem kizárt:)

Sics68 2010.08.20. 07:13:56

Üdv!

Goompah · cicaoldal.uw.hu 2010.08.20. 04:09:48
> nem értem, miért követelik meg a nyelvvizsgát
> a diplomához. Ha valaki eljut a diplomáig, arról
> feltételezhető annyi intelligencia, hogy belátja a
> nyelvtudás (nem a nyelvvizsga!) szükségességét.
> Ha ennek ellenére nem szerez nyelvtudást, úgyis
> hamar pórul jár a munkaerőpiacon.

Az érvelésed téves, ugyanis egy (vagy két) tévedésre alapul.

Azt feltételezed, hogy aki eljut a diplomáig, annak már van annyi esze...

Nos, a valóság az ami rád cáfol. Nézd csak meg, hogy a felsőfokú intézmények végzősei közül hány ember (hány% ) nem kapja meg a diplomáját (vagy kapja meg csak később), a nyelvvizsga-papír hiánya miatt.

Na, van annyi eszük???

Láthatóan nincs.

És ez még csak az első tévedésed.

Arról is megfeledkezel ugyanis, hogy nyelvet tenulni nem a húsz-huszonnégy éves nagyjából már felnőttnek tekinthető egyednek kell ... hanem a 14-17 évesnek, hogy amikor a felsőfokú intézményben az orra alá tolják az angol nyevű szöveget ( kézikönyv, cikk, akármi... ) akkor tudjon vele mit kezdeni... nem lehet megvárni, hogy végzős korára majd csak felszed valamennyi nyelvismeretet. Más első vagy legkésőbb másod évesként is tudni kell szakmai szöveget olvasni... amire akkor van esély, ha érettségiig felszedte az alapokat.

A másik téves premisszád, hogy azt mondod: pórul jár a munkaerőpiacon. Mármint hogy "ő" jár pórul.

Az a baj, hogy nem csak "ő" jár pórul!

Amikor "ő" nem talál állást és "ő" lesz munkanélküli akkor MI leszünk azok, akik fizetjük az ő segélyezését.

Ugyancsak MI vagyunk azok, akik kifizettük az "ő" évtizednyi taníttatásának a költségeit, és ha az az oktatás amit "ő" a MI adónkból kapott nem eredményez piacképes tudást, akkor mi a francnak fizettünk adót??

És azok is MI vagyunk, akik azt látják, hogy az országunkba nem szívesen települnek be multinacionális cégek a képzett, nyelveket beszélő munkaerő hiánya miatt... illetve inkább választanak más országokat, ahol a helyi munkavállalók illetve az őket képző iskolarendszer másképp viszonyult a "piaci szükségletek" kielégítéséhez. (Azaz nem felesleges dolgokat tanított és nem silány minőségű vagy elavult tudást adott, hanem "piacképes" tudást... )

Eh, bocs, lehet hogy kissé elragadtattam magam...

Sics

Falusi_metálos 2010.08.20. 07:21:40

Aki a diplomám mellé nyelvvizsgát akar
erőszakolni, árukapcsolás gyanánt, az kapja be a f@szom.

Ha az állásinterjú közben meg kiderül, hogy nem tudok a kért nyelven, akkor én kapom be más f@szát.

Ez ilyen egyszerű. Magyar rendszer, nyögvenyelős, feleslegesen papiros,keménykedő.

Aki ezt kitalálta kapja be a f@szom.

Mikor teccenek a lelkes nyelvvizsgapártiak rájönni, hogy a használható nyelvtudás gyakran negatív korrelációs viszonyban van a nyelvvizsga anyaggal. Ja persze, tudom,a jól felfogott anyagi érdeke a középszerű nyelvtanároknak, akik csak a nyelvvizsga paneleket képesek megtanítani. Azok a nyelvtanárok, akik tényleg tudnak, nem itt sírnak, hanem pénzre váltják a valódi tudásukat, mert kereslet igazából arra van.
A többi pöcsfejű nyelvtanárt meg csak koloncként hordja a hátán a rendszer. (Velük sincsen semmi bajom, csak így nincsenek a fejlődésre rákényszerítve és mégis pozícionálva vannak, egyenlőbbek az egyenlők között.)

kacsa232 2010.08.20. 07:40:53

Mi köze van egy diplomához a "RIGÓ" utcának??
Ha orvosi vagy jogi diplomákat kiadhat egy egyetem,akkor engedjük már meg nekik,hogy egy nyomorúlt nyelvvizsgát is kiadhasson...

A nyelviskolák pedig a legkevésbé sem érdekelnek,államilag biztosított piacuk volt évekig,úgyhogy érthető,ha kárognak most.

kacsa232 2010.08.20. 07:43:00

@Sics68: egy multi cég az adózás miatt megy be egy országba, és nem azért,hogy beszélnek-e idegen nyelveket...

zuzmo2 2010.08.20. 08:06:31

Magyarországon, amióta az eszemet tudom, mindig gond volt a nyelvtanítással. Megboldogult ifjú koromban bifláztuk az oroszt, másra nem is nagyon volt lehetőség. Középiskolában 22. idegen nyelvként angolt próbáltak tanítani. A "Tanárúr" két leckével járt előttünk a könyvben.
A fiam viszont már általános iskolában két idegen nyelvet tanult. Nem járt külön tanárhoz, sem nyelvvizsga előkészítő tanfolyamra. Egyszerűen csak tanult minden nap.
Az érettségi előtt megszerezte angolból a felsőfokú nyelvvizsgát.
Tehát szinte mindegy, hogy ki, hol tanítja a nyelvet. A lényeg a "hogyan" és a "kinek".
Vannak olyan munkakörök, amikhez nélkülözhetetlen az idegen nyelv tudása, s vannak olyanok, amikhez felesleges. Pl. egy általános iskolai biológia tanár nyelvvizsga nélkül is boldogul. De ma ő sem kapja meg anélkül diplomáját.
Véleményem szerint azonban egy középfokút, aki komolyan veszi, le tud tenni még egyetem, főiskola előtt is.
Ahol meg kell a nyelv, ott diploma ellenére sem fogják alkalmazni a jelentkezőt.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.08.20. 08:27:28

@smartdrive: Most ha nyelvvizsga nélkül nem kapja meg a diplomát, akkor attól még lazán elmegy ide-oda, dolgozni, stb. Ez sem visszatartó erő, de mivel a szak elvégzéséről már kaphat igazolást, azt elég sok munkáltató elfogadja.

Valamivel, persze nem sokkal nagyobb ösztönzés lenne, ha addig be se fejezhetné az egyetemet, amíg nincs nyelvvizsgája.

Bár igazából tök mindegy. Aki nem tanulni megy a felsőoktatásba, hanem csak azért, hogy ne dolgozzon, annak mindegy, hogy befejezi-e valaha is.
Részemről maximálnám a szakok megkezdése és befejezése közi időt, ha valaki nem fejezi be időben, az repülne (tud valaki olyan emberről, akit kirúgtak egy bölcsészkarról?).
Elég sok embert ismerek aki 6-8 éve csinál egy szar 5 éves magyar szakot, közben indított vállalkozást, adómentes, diákbérlete van a kocsija mellett, jól elvan.

flegman · http://usazzunk.blog.hu/ 2010.08.20. 08:55:13

aki egyetemi diploma mellé és mellett nem tud összehozni EGY (azaz egy, nem kettő, öt, tíz) nyamvadt középfokú cé nyelvvizsgát, az kretén, retardált, béna, funkcionális analfabéta, debil, egyetemi felsőoktatásra alkalmatlan, érdemtelen, nulla.

Felsőoktatás: magadnak tanulsz, azt teljesítesz, érsz el, amit te akarsz.

Csak különórákon, extrapénzért lehet nyelvet tanulni? Lófaszt, 2010 van, babám, ez hazugság. Leülsz a net elé és seggelsz, szevasz. Persze, csak ha akarsz.

Picsogósok.

vakvarju69 2010.08.20. 08:55:54

A baj ott van, hogy a tünetet igyekszik mindenki kezelni, nem annak az okát: nem beszél a magyar idegen nyelveket! Édesjóistenem! Gyorsan kössük a diplomát nyelvvizsgához, hama', hama'! Nem nyelvtudáshoz, ááááá nem. Nyelvvizsgához. Mert az jó. Mert azzat mutogatva a paraszt majd tud kommunikálni a ángilussak, faranciával meg az nímöttel. Persze.
Ahelyett, hogy az alapfokú és a középfokú oktatásban gyúrnának rá a nyelvekre. Az egyetemeken egyszerűen nincs idő nyelveket elsajátítani. Már azoknak, akik komolyan veszik a szakot, amire jelentkeztek. A nyelvokatatás módszertana siralmas: tanuld a nyelvtant meg a szavakat. Mert az jó. De hogy az eszemadta egy mondatot nem képes összeálítani az nem baj.
Az egyetem nem az alapfokú oktatás helye kéne hogy legyen. Ott meg lehetne tanulni a szaknyelvet,gyakorolni lehetne a nyelvet külföldi csereprogramok révén stb. De nem megtanulni egy nyelvet. Azt általános iskolában és középiskolában kellene elsajátítani. Aki ott nem veszi a fáradtságot, az később már ne jajongjon. Komoly szakmai munkát minimum két idegennyelv ismerete nélkül meglehetősen nehéz végezni. Szerintem.

flegman · http://usazzunk.blog.hu/ 2010.08.20. 08:58:33

@vakvarju69: "kössük a diplomát nyelvvizsgához, hama', hama'! Nem nyelvtudáshoz, ááááá nem."

hüjegyerek, nyelvtudást hogy méred? jelen rendszerben, és a világon midnenhol egyelőre nyelvvizsgákkal, szevasz. rigóutca, nyelviszigorlat, toefl, nevezd akárhogy.

lüke 2010.08.20. 09:02:35

a nyelvvizsga annyit ér, mint egy sheet...
a nyelvtudás ér valamit
-ha passziv, akkor se sokat
-csak az aktiv:
aki ír, olvas s FOLYÉKONYAN beszél
a többit meg ne eröltessétek!

Sics68 2010.08.20. 09:04:20

@kacsa232:
> egy multi cég az adózás miatt megy
> be egy országba, és nem azért,hogy
> beszélnek-e idegen nyelveket...

Hm, van pár számítógépes számítógépes játék fejlesztéssel foglalkozó cégn kis hazánkban. Egy apróság: nem vesznek fel olyan embert, aki nem kommunikál angolul.

Igaz, nem a nyelvvizsgát kérik - csak azt, hogy a dolgozó beszéljen angolul, tudjon levelezni a "kinti" megbízókkal és társ-fejlesztőkkel, és értse a szakmai szövegeket.

vakvarju69 2010.08.20. 09:08:17

@flegman: Akkor lenne igazad "hüjegyerek" ha lenne egységes nyelvvizsgarendszer. De nincs. Mert mi a különbség egy DALF/Pitmann/Rigóucca/anyámkinja nyelvvizsgapapír között? Vagy mondjuk azt, hogy a rigóucca az a jó papír oszt szevasz. Ugyanis tapasztalataim szerint a sok szép papír azon kívül, hogy a toáletten megfelelő kezelésben részesítsen egy bizobnyos testtájékot, nem jó semmire. Nem beszél á párászt ángolul. Hiába van papír, hiába mérték le, hogy 77,5%-osan felelt meg a követelményeknek. A méricskélés az nem vezet sehova. Az viszont igen, ha a delikvenset kiküldjük mondjuk 6 hónapra Angolföldre/Francuzföldre/stb oszt nem csak azt várjuk el tőle, hogy a májsejtjeit redukálja le ezalatt az idő alatt a felére, hanem, hogy teljesít. Na az mérhető lesz. Az igen.

Sics68 2010.08.20. 09:13:07

@zuzmo2:

zuzmo2 2010.08.20. 08:06:31
> Vannak olyan munkakörök, amikhez nélkülözhetetlen
> az idegen nyelv tudása, s vannak olyanok, amikhez
> felesleges.

Ebben teljesen egyetértünk.

> Pl. egy általános iskolai biológia tanár nyelvvizsga nélkül
> is boldogul. De ma ő sem kapja meg anélkül diplomáját.

Ha általánosban akar bioszt tanítani akkor igen.

Ha viszont el akar menni dolgozni egy gyógyszeripari laborba, ahol labor-asszisztensként többet keres mint ált. iskolába tanárként... és ahol nem mellékesen van üres állás, ellentétben az általános iskolával :-) ... akkor ahhoz hogy ott dolgozhasson a diplomán kívül már csak annyi kell, hogy tudjon angolul. Mert a műszerek kézikönyvei hogy hogynem ánglius nyelven íródtak, a support-tal is angolul lehet dumálni, sőt gyakran a megbízókkal/főnökséggel is csak ezen a nyelven lehet kommunikálni..

bla.bla (törölt) 2010.08.20. 09:14:00

ha nem kerülne 30 ezerbe a vizsgadíj és nem lenne 100 ezer felett egy nyelvtanfolyam akkor nem lenne oylan hallgató, aki önerőből(mert ugye nincs lehetőség az egyetemeken nyelvet tanulni /1-2kuvétellel/) próbál meg nyelvet tanulni. Menny esélye van egy középfoku nyelviszgára az ilyen halgatónak vajon?
A mai magyar viszonyok között ki az a egyetemi hallgató, aki kipenget 100 ezret egy tanfolyamért és minimum 20-30 at a nyelvizsgáért?

calvin&hobbes 2010.08.20. 09:17:44

smartdrive 2010.08.20. 02:30:47
Nem mond am hulyeseget... meg lehet nezni a romanokat sokkal tobben beszelik az angolt mar gyerekkent is mert nem szinkronizalnak.
De ugyanezt el tudom mondani a hollandokrol is. Az egeszen kicsiknek szant rajzfilmek kivetelevel MINDEN kulfoldi filmet - nem csak angol, hanem nemet, olasz spanyol stb - feliratoznak. 10 evesen a tobbseg eletrevalobban beszeli az angolt mint itthon a sok nyelvvizsgas.

vakvarju69 2010.08.20. 09:18:31

@Sics68: Egen, az ilyen helyeken a felvételi beszélgetés jelentős része a kérdéses idegen nyelven folyik. Sőt, a külföldi munkaadók még arra is hajlnadók, hogy felvegyenek gyengébb nyelvismerettel rendelkező embereket és belső, heti rendszerességű, ingyenes nyelvkurzusokat biztosítanak.

Celtic 2010.08.20. 09:24:08

@mzperxx: Pontosan errol van szo. En korombol adodoan oroszt tanultam (hmmm...vagyis tanitottak), most, hogy fosulira jarok, mehetek tanfolyamra, hoyg megszerezzem a nyelvvizsgat. Ami persze annyit is er...

Tenyleg logikusabb, hogy a T. hallgato latja, mennyit er nyelvtudas nelkul, akkor elmegy es megszerzi, de ezt kotelezove tenni hulyeseg.

Brannagh · http://studiolum.blog.hu 2010.08.20. 09:25:04

Anno oltári mázlim volt a német tanáraimmal. Főleg középsuliban, amikor egyetlen év eleji dolgozattal besoroltak minket a három csoport egyikébe, és én hála az égnek, épp megütöttem a haladót. A tanárnőnk egy addig Németországban élő lett születésű és anyanyelvű nő volt, akkoriban nem tökéletes magyarral. Az volt az elve, hogy bármit el lehet mesélni az órán, de csak németül. Ő is szokott mesélni mindenfélét. Ha nem tudott egy szót magyarul, akkor magyarázta németül, angolul, lettül. Állati jól szórakoztunk, és megtanultunk németül. Igaz, nyelvtanból alig tudtam tartani a kettest, mert a német logikátlan, és én olyan vagyok, mint Spock. Ezért volt alternatíva a Rigó utcai helyett az ECL, ahol nem a nyelvtant kellett megvillantanom, hanem kommunikálni kellett.
Nagyon rég nem beszéltem a nyelvet, és pillanatnyilag egy útbaigazítást sem tudnék adni. De ha bekerülnék a nyelvi környezetbe, pár óra alatt előjönne az elásott tudás.

Clarimonde 2010.08.20. 09:33:24

@bla.bla: hát akinek anya-apa megoldja, mert kell pénz "a gyereknek", mely hozzállásnak köszönhetően a főiskolát-egyetemet elhagyó huszon-harmic(!) akárhány éves "gyerekek" egy igen jelentős részét még simán pelenkázni kell, meg csak egy kis szebpénzzel vigasztalni, amiért diploma után nem jön egyből oda a menedzseri szék, pedig a Gyereknek még nyelvvizsgája is van hoppá!! :) (elnézést a mindkivétel jelenlévőktől, csak szomorú tapasztalatokat szereztem ilyen téren)

A jobb-rosszabb helyeken több-kevesebb pénzért összeszedett akármilyen nyelvvizsgákat meg szerintem tényleg hagyni kellene a francba, és helyette minden képzés vége felé bevezetni egy idegennyelvi szigorlatot, amit csak megadott nyelvekből lehetne letenni, és mindenképpen szakmai. A vizsgáztatásba mondjuk érdemes volna külsősöket is bevonni, hogy ne az legyen, hogy jólvan lacikám, majd úgyis magára ragad, ezen már nem múljon az abszolútóriuma, stb..

Clarimonde 2010.08.20. 09:38:15

@calvin&hobbes: csak annyit jegyeznék meg, hogy egy holland vagy svéd vagy norvég gyereknek épp anyanyelvénél fogva van könnyebb dolga a magyar gyereknél mind kiejtés, mind a szavak és szerkezetek elsajátítása terén.
Ennek ellenére simán felirat-párti vagyok, legalább az se felejt el olvasni, aki a tévé előtt tölti az életét :)

zuzmo2 2010.08.20. 09:46:00

@Sics68:
Diplomát nem kap, csak igazolást a végzettségéről.
Persze nem ártana neki sem a nyelvtudás.
Hosszú távon így nem maradhat meg a suliban sem.
Az pedig elég szégyen, hogy egy laborasszisztens többet kap, mint egy tanár. Illetve az a szégyen, hogy ennyire "lealjasult" a pedagógus pálya. Csak azt nem veszik fel, aki nem jelentkezik. Lehet, hogy már azt is? (idei ponthatárok!!)
Van az ismerősi körömben olyan srác, aki 8 év alatt "végezte el" a 4 évet. Diplomája nyelvvizsga híján persze nincsen. S most sír, hogy nem kell sehova. Ahelyett, hogy tanult volna egy használható szakmát! Még azt sem mondhatja el, hogy "kiakasztom a falra a diplomámat".

calvin&hobbes 2010.08.20. 09:55:58

Nekem nem a nyelvvizsga megletevel van bajom, hiszen ez a legtobb orszagban is igy van: Angliaban PL nem mehetsz kulfoldikent egyetemre ha nincs meg egy bizonyos szintu tudasod. Nekem inkabb a nyelvvizsga hogyanja fajo pont. Az otthoni nyelvvizsga kovetelmeny nevetseges es szanalmas. A kozepfok szobelit - meg ket feles jeger utan is (szemelyes pelda) - barki kepes megcsinalni ha van egy kis szokincse. Ennek meg is van az eredmenye.
Peldat lehetne venni egy-ket kulfoldi nyelviskolarol... A parom Londonban az ESOL Skill for life tanfolyamat csinalja es bar nem fujja kivulrol a 12 igeidot de popecul kepes elbeszelgetni barmilyen temaban emberekkel, sot gyonyoru panaszleveleket kepes irni a councilnek, lakasugynoksegnek stb gond nelkul intezi levelezeset a munkajaban is.
Clarimonde:
Hat igen nekik nem kis elonyuk van, de a szinkron hianya tagadhatatnul sokat segit a nyelvtudason.

incognita 2010.08.20. 10:08:17

Ugyan már. A főiskolai/egyetemi felvételikor már minden hallgató valószínűleg tudja, hogy a diploma feltétele a nyelvvizsga is. Azért van néhány évük felkészülni. Én is nyelvtanár vagyok, nyelviskolában is dolgozom. Igenis nagyon nagy hangsúlyt fektetek arra, hogy a tanulóim merjenek és tudjanak kommunikálni. A hallgatók nagy százaléka viszont egyszerűen lusta. Persze, bulizni kell, meg a bulikat kiheverni, és ugye ott a többi tárgy, esetleg a munka. Én is ilyen voltam. De azért nehogy már több év alatt ne jöjjön össze az a nyelvvizsga... Főleg úgy, hogy azért nem minden alap nélkül kezdik általában a felkészülést.

Minden kedden megmosom a pöcsömet 2010.08.20. 10:14:35

@King Size Lobster
@calamites

Sajnos számos esetben voltam tanúja nagy múltú egyetemeinken csúfos megszégyenüléseknek. Azok az oktatók, akik állandóan a nyelvtudásukkal hencegtek, tolmácsot kellett, hogy kérjenek. (Azt látni, hogy pár percnyi makogás után micsoda megkönnyebbülés ömlik el az arcukon, amikor jön valaki és fordít, örökre belémvésődött.)

Csak annyit kellene kikötni, hogy minden felsőoktatásban résztvevő köteles az órái mondjuk felét idegen nyelven hallgatni (s természetesen külföldiül vizsgázni).

Pl. egyre több német, svájci stb. egyetemen komplett féléveket angolul adnak le.

Minden kedden megmosom a pöcsömet 2010.08.20. 10:16:03

Imádom ezt a szót: "külföldiül" :)

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2010.08.20. 10:36:15

Arra én is kíváncsi lennék, hogy aki szerint nem nyelvvizsga kell a diplomához, hanem nyelvtudás, az hogyan is ellenőrizné a tudást. Gondolom sehogy, majd az interjún úgyis... csak ilyen alapon minek bármiből vizsgázni, munka közben úgyis kiderül, hülye vagyok-e.

morden2 2010.08.20. 10:41:14

Ha okosan megvalósítja a kormány, amit most kitalált és tényleg használható nyelvtudást és gyakorlási lehetőséget ad a hallgatók kezébe akkor már megérte.
A nyelvvizsga központos rendszer az SZDSZ balul elsült rendszere, nagyon helyes ha megnézik hogy lehetne jobban csinálni.
Okulásképpen megjegyzem, hogy a magyar nyelvvizsgaközpontokat sehol a világon nem fogadják el se a rigót se a bme-t se az eurót stb, viszont amit külföldön elfogadnak mindenhol azt náluk megkötéssel ( telc) vagy sehogy nem fogajdák el.
Jah és volt valami számítás hogy évente 20 milliárdos kárt okoz az államnak a nyelvvizsgák miatt át nem vett diplomák száma.
Sajnos a poszt írója olyannyira elvakult ( vagy nyelvvizsgaközpont tulajdonos) hogy matematikai érvekkel sem lehet meggyőzni.

morden2 2010.08.20. 10:45:09

@calvin&hobbes: Ne feleljsd el hogy a holland gyerekeknek iszonyat szerencséje van mert az angol és német keveréknyelvet beszél, vagy a norvég svéd is hasonló vagy a cseh és a szlovák, román latin. A magyaroknak ilyen szempontból nagyon nagy hendikepjük van.

morden2 2010.08.20. 10:55:41

Amúgy a cikk forrása hol található? vagy honnan vette a posztoló az információit ?

loislane21 2010.08.20. 10:57:14

az egész rendszer sz@r, ahogy van...
3 nyelven beszélek - hangsúlyozom, használni is tudom:D
De nem a magyar nyelvoktatásnak köszönhetően.
Attól függetlenül azokat az egyetemistákat/ főiskolásokat is jól seggbe rúgdosnám, akik nem képesek az a alatt a pár év alatt összeszedni egy nyelvvizsgát. Mi más dolguk van? SEMMI.
Ismerek olyat, akinél az a sorrend, hogy államvizsga - ezzel meg is volt, és most akkor még 1 évig otthon csücsül, amíg sikerül esetleg nyelvvizsgáznia. Jogászról beszélek..nem szégyen? Sajnálom, de nevetséges az egész.

Pályaelhagyó autóversenyző 2010.08.20. 11:02:19

nehany gondolat a kommentekhez

1, vki irta, hogy a kisfia/kislanya erettsegire letette a 2 felsofokut. na, ez az a nyelvtudas, amibol az egyetem vegere nem marad semmi. egy 16-17 eves kolyok magyar nyelvbol sem eri el a c2 szintet, plusz par ev nemhasznalat utan szo szerint semmire nem fog emlekezni

nem veletlen, hogy a kulfoldi nyelvvizsgak tobbsege 2 evig ervenyes, addig igazoljak a nyelvtudast. persze a honositott verziojuk barmeddig.

2, a magyar angoltanarok 99,999%-a szar. az ide kommentelok majd mindegyike is, hiaba osztja itt az eszt. amig nem tanitjak meg nekik a ket nyelv kozotti kulonbsegeket pontosan, addig nem fog tudni rendesen tanitani.

ja, es a nagy reszuk angolul (vagy amerikaiul, ez utobbi hasznosabb lenne) sem tud. egy (valodi) b2+ nyelvtudassal mar vegig lehet vinni egy egyetemi angolszakot, es lehet elcseszni a kovetkezo generaciot.

3, volt itt egy lista arrol, hogy milyen nyelveket kellene elfogadni. a perzsat, arabot, kinait, japant miert nem?

az rendben, hogy bar kvazi vilagnyelvkent europaban az angol funkcional, megsem tesszuk kotelezove. de mivel lenne jobb egy francia kozepfoku papirral rendelkezo gyogypedagogus mint egy kinai?

a 2 nyelvvizsgahoz kotott szakokon igy is nagy kin, hogy legtobbszor szakmai nyelvvizsgat kernek (ami egyenerteku a nemtudassal, ez tapasztalat), az meg korlatozott szamu nyelven elerheto.

4, az meg kulon rohej, hogy az agyonduzzasztott letszammal mukodo egyetemeknek jol jon a hallgato egeszen addig, amig tejel utana valaki, de a minosegi oktatast felejtsd el, marpedig a nyelvoktatas igenis kotelessege lenne az intezmenyeknek. ingyen, heti 2x2 oraban legalabb, beillesztve az orarendbe. (nyelvorara nagy egyetemen mar 12-13 eve is alig lehetett bejutni)

a problema ugye ugy kezdodott, hogy a lektoratusokon elkezdodott a hiszti, hogy ok se tanitsanak mar sokkal tobbet, mint a profok, mert akkor nem marad ido a maganbizniszre, de azert az egyetemi status is maradjon meg, mert az jo.

morden2 2010.08.20. 11:10:24

A lustaságra egy példa a 2000 fővel üzemelő karunkont a meghírdetés után kb 1 órával már be is telt a 12 fővel meghírdetett 4 db nyelvkurzus, a többieknek maradt a 100ezer forintos ( értelmes) nyelvtanfolyam vagy a 3000-5000 forintos különóra, amit a hallgatók elsöprő többsége nem tud kifizetni.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2010.08.20. 11:18:17

@Pályaelhagyó autóversenyző:
1. sokkal többre fog emlékezni, mint az, akit azonos időpontban átrugdosnak egy középfokún, vagy azon se. Ha nem használja, mindkettő felejt, ha használja, szinten marad.
2. Mekkora mintád van, hogy ilyen biztosan állítod? Gondolom legalább 1000 tanár tanított. Vagy csak hallottál róluk? Tippelek, a tanítványaiktól?
2/b. Jártál angol tanár szakra? Ismered a tantervet? Tudod, miket tanulnak?

niyabinghi 2010.08.20. 12:30:00

@Emer_y:
Az, hogy próbálkozik eleinte magyarul, természetes. Nekem is volt olyan tanárom, akinél nem volt magyarul beszélés az órán, pár hét alatt megszoktuk és ez lett a természetes. Kézzel-lábbal, körülírva, de elmondtuk, amit akartunk. Utána furcsa volt, amikor valaki mással hallottuk a tanárt magyarul beszélni. Tanárfüggő, hogy ki mennyire következetes és milyen mértékben ragaszkodik azokhoz a szabályokhoz, amiket az első órán megfogalmazott. Ha egyszer meg lehet szólalni magyrul, akkor kétszer, háromszor is, a végén pedig mindig.
Ha figyelmesen elolvasod amit írtam, akkor látod, hogy a nyelvvizsga szerintem sem jelent nyelvtudást, viszont ha követelmény, akkor ott van egy kényszer, hogy legalább foglalkozzon valaki a nyelvvel. Nem csak addig, amíg megvan a nyelvvizsga, utána is, mert könnyen kopik ha nem használod. Többször mondtam már diáknak, hogy ezt a nyelvvizsgán mondd így, de utána majd felejtsd is el gyorsan, mert senki nem használja, mondok mást helyette. Egy nyelvvizsga soha nem lesz életszerű, hiába a szituációs feladatok, ha valaki az életben ugyanolyan helyzetbe kerül, nem biztos, hogy tökéletes nyelvtani szerkezetekkel oldja meg. Többen is jöttek vissza hozzám sikeres nyelvvizsga után, hogy akkor ezen túl vagyunk, most csak beszéljünk, fejlesszük a szókincset, kiejtést. Valami nyelvtanilag nem tökéletes? Kit érdekel? Megértenek? Az a lényeg. A jó tanár pedig az, aki megtalálja a megfelelő egyensúlyt a nyelvtan és az élő nyelv oktatása között.
A szaknyelvet ne keverjük bele, mert ha valaki magyarul sincs ezekkel tisztában, hiába tanulja meg angolul a megfelelő kifejezéseket, érteni nem fog hozzá. Megfordítva is igaz: ha magyarul érted, megtanulod az angol szavakat, nyelvtan nélkül egymás után hajigált szavakkal nem fognak komolyan venni. Az igaz, hogy kisebb hibák esetén nem fog kijavítgatni egy anyanyelvi beszélő, mert érti, hogy mit akarsz. Ha viszont rendszer nélkül dobálsz oda neki szavakat, nem biztos, hogy lesz türelme mindig kibogozni az értelmét, esetleg félreért, stb. Nem kell mindenféle bonyolult szerkezeteket alkalmazni, de abba még nem halt bele senki, hogy megtanult egy épkézláb mondatot összerakni. Más kérdés, hogy szókincs nélkül a nyelvtannal sem mész sokra. Ezért írtam fent, hogy meg kell találni az egyensúlyt. Nyelvtant meg nem feltétlen magolással kell tanítani/tanulni. Ha jól csinálod, észrevétlenül fog beépülni jónéhány szerkezet, a szabályok átbeszélésével pedig csak megerősíted őket.
Ha nem kell nyelvizsga (ami ugye nem életszerű), akkor nem kell matek- vagy fizikaszigorlat sem, majd az életben úgyis kiderül, hogy tudsz-e olyan házat tervezni, ami nem dől össze.

elefa 2010.08.20. 13:09:56

@Sics68: Nálunk volt csoportbontás gimibe évfolyamszinten nyelvekből meg matekból. Semmit nem ért:( Év elején írtunk szintfelmérőket, aztán betettek valahova. Így általában az volt, hogy minden évben újrakezdtük az egész nyelvet, más könyvből, más tanárral... Pedig az alap ötlet nem rossz, de mi kb egy helyben topogtunk.

zsoci 2010.08.20. 13:27:07

Ebben az a fő baromság hogy minek nyelvvizsga a diplomához- Nekem van mindkettő, de ettől még feleslegesnek tartom. Ugyanigy nincs értleme a középiskolában 2 nyelvet kell tanulni dolognak. Minek ?

Doryyka 2010.08.20. 13:33:07

@S1lver: akkor én, ma ez már lehet nem igaz, 5 év a melóban sokat jelent. Mellesleg szóban lagalább jobbnak kellett volna lennie, szerintem. A tszt az más, az igaz.

marhasültfánkkal 2010.08.20. 15:38:28

Kedves deffooe,

fogalmam sincs, miért tiltottál ki a blogodról, de nem is érdekes, jól megleszek ezután a blogod nélkül is.

A gondom viszont az, hogy vsz. a kitiltás miatt nem tudom ezt az átkozott blogot törölni a Radar listájáról. Ünnepélyesen megígérem neked, hogy soha többet nem írok egyik blogodba sem, de kérlek, legalább addig oldd fel a tiltást, amíg törlöm ezt a blogot a Radar listájáról.

A tiltás tényét egyértelműen bizonyítja, hogy ezzel az új nickkel, amelyet kimondottan csak e kérésem megírásához regisztráltam, gond nélkül be tudok lépni. A Goompah nickkel viszont nem tudok kommentelni.

Előre is nagyon köszönöm a segítségedet:

Goompah

morden2 2010.08.20. 16:23:00

Érdemes lett volna megnézni a 3 "szakembert" aki a hirtvben vitatkozott a nyelvvizsgáról, kb a sarki marikanéni szintjén vannak, abszolult dilettáns hozzánemértő emberek akik képzelegnek össze-vissza.

Emer_y 2010.08.20. 17:10:38

@niyabinghi: Amennyiben voltál diák (és biztosan voltál), te is pontosan tudod, a "8 év alatt 9 tanár" nem kifogás, hanem probléma. Amint elkezded tanítani a diákjaidat, egy általad felépített oktatási rendszert alkalmazol, hogy végeredményként elérd azt a célt, melyet a diákokkal együtt kitűztetek. A "8 év alatt 9 tanár" viszont 8 év alatt 9 ilyen rendszert feltételez, súlyosbító körülményként 1-2 olyat is, ami csak időhúzás, hiszen az oktató pontosan tudja, 2-3 hónapnál tovább nem szándékozik maradni.

Azt mondod, a nyelvvizsga szerinted sem jelent nyelvtudást, ám valamilyen módon mégis ráveszi a diákot/hallgatót, hogy foglalkozzon az adott nyelvvel. Ismét feltételezem jártál általános iskolába, középiskolába és felsőoktatási intézménybe. A saját tapasztalataidból kiindulva mit tudnál elmondani azokról a tárgyakról és otthoni tanulásukkal kapcsolatos lelkesedésről, amelyhez egyáltalán nem volt kedved és csak kötelezően tanultad?
Az én tapasztalataim ebben a témában a következő: minél kevesebbet szórakozni vele, az anyagot maximum bemagolni kell, aztán dolgozat/vizsga után el lehet felejteni, az eredmény pedig legyen egy gyenge kettes, a többi nem számít.
Felsőoktatási tanulmányok közben kiderült, nem én vagyok az egyedüli ilyen beállítottságú. Dolgoztam közben a "potenciális" munkámban és pontosan láttam, mi az, amire szükség volt/van/lesz, s mi az, ami csak azért van, hogy nem legyen még egy állástalan tanár.

Őszintén, komolyan azt mondod, hogy egy középiskolai diákot vagy egy egyetemistát a nyelvvel "megerőszakolva" el lehet érni azt a hatást, amire lehet, később valóban szükséges lesz?

Úgy érzem, ha már ott tartunk, egy felsőfokú végzettséget igazoló papírhoz kötelezővé tesszük a nyelvvizsgát, akkor igenis keverjük ide a szaknyelvet is. Ahogy saját tapasztalataidból kiindulva te magad is írtad, a valódi nyelvtudást egy "steril" (ezt a szót nem használtad) nyelvvizsga nem képes bemutatni. Ám emellett úgy érvelsz, a munkavégzéshez hasznos lehet a nyelvtudás, ami viszont gyakran köszönőviszonyban sincs egy nyelvtanfolyam vagy egy nyelvóra szókincsével. Tegyük hozzá, mivel diploma megszerzéséről beszélgetünk, ezért elmondható, hogy a magyar nyelven megszerzett tárgyi tudás már megvan.

Tehát van
- egy nyelvvizsgánk, amely nem mutatja be a valós nyelvtudást
- egy nyelvtudásunk, amely nem használható a munkában
- magyar nyelven megszerzett szakmai ismereteink
és mindezek után úgy gondolod, ne keverjük bele a szakmai nyelvet.
OK, de akkor miről beszélgessek egy programozóval, egy villamosmérnökkel, egy jogásszal, egy építésszel?
Természetesen fontos, hol fogunk este találkozni és isszuk magunkat az asztal alá, hol kaphat másnap (vagy még aznap) reggel egy ébresztő jellegű kávét, ám a "csapatépítés" után hogyan beszélgessek vele a munkahelyen szakmai dolgokról, ha a szakmai nyelv szerinted nem fontos?
Mondjuk az is igaz, ahhoz, hogy tudd tanítani, minimális ismeretekre neked, mint nyelvtanárnak is szükséged lenne...

Apropó házépítés... Úgy 10 éve a lakóparkok tervezése nagyrészt úgy nézett ki, hogy a tervező elkészítette egy erre hivatott szoftverben a házat, majd ellenőriztette azt a szoftverrel. Nagyjából mintha a Sims-programokban készít valaki lakóépületet, ám itt a szoftver jelzi, ha valamelyik falat arrébb kellene tolni, esetleg vastagabb fal szükséges.
Maga a matematika tudás lényegében az összeadás-kivonás-osztás-szorzás négyszögben létezik, de természetesen 3-5 kattintással ez is megoldatható szoftverrel.
Igen, a műszaki rajzot is a szoftver készíti el, manapság (sajnos vagy szerencsére, mindenki döntse el maga) a tervezőmérnök egy telekvégi sufnit sem volna képes körzővel és vonalzóval egy A2-es papíron hibamentesen elkészíteni.
Ja és persze épülnek a házak ;-)

marhasültfánkkal 2010.08.20. 19:27:49

Ezt a kérést írtam neked a blogodba, de úgy látszik, ha szépen kérlek, az nem használ.

Kedves deffooe,

fogalmam sincs, miért tiltottál ki a blogodról, de nem is érdekes, jól megleszek ezután a blogod nélkül is.

A gondom viszont az, hogy vsz. a kitiltás miatt nem tudom ezt az átkozott blogot törölni a Radar listájáról. Ünnepélyesen megígérem neked, hogy soha többet nem írok egyik blogodba sem, de kérlek, legalább addig oldd fel a tiltást, amíg törlöm ezt a blogot a Radar listájáról.

A tiltás tényét egyértelműen bizonyítja, hogy ezzel az új nickkel, amelyet kimondottan csak e kérésem megírásához regisztráltam, gond nélkül be tudok lépni. A Goompah nickkel viszont nem tudok kommentelni.

Előre is nagyon köszönöm a segítségedet:

Goompah

Bors Világfiak 2010.08.20. 20:09:11

@marhasültfánkkal: barátom, lehet, hogy te csinálsz vmit rosszul, mert ez 5x jelent meg, kitiltani meg innen nem szokás senkit

marhasültfánkkal 2010.08.20. 20:29:36

@Bors Világfiak: A többszörös elküldés szándékos volt, azt reméltem, a posztoló talán így felfigyel a kérésemre. Sajnos tévedtem. A többiektől elnézést kérek, de valahogy fel kell hívnom a posztoló figyelmét. Lehet, hogy csak véletlenül tiltott ki, hiszen az egyetlen hozzászólásomban semmi rosszat nem írtam.

Ha van tipped, mit csinálhatok rosszul, írd meg. Talán volt már hasonló tapasztalatod?

Nálam az van, hogy ha a Goompah nickkel lépek be, nem tudok kommentelni, meg sem jelenik a komment box az írás alján. A Radarban nem működik sem az Elolvastam, sem a Törlöm gomb, újratöltik az oldalt, de még az új hozzászólások számát sem frissíti. Más blogokkal viszont hibátlanul megy mindez. Próbáltam törölni a most használt Google Chrome-on kívül Operában és Firefoxban is, mindegyik böngészőben ugyanez van. Még annyi, hogy ha a Szamárpad többi posztjait nézem, akkor a legtöbből szintén ki vagyok tiltva, de érdekes módon van 1-2, amelyből nem. Ez nem meglepő, mivel többszintű letiltások lehetségesek, bizonyára az egyes posztokban nem azonosak a beállítások.

Ezzel a frissen regisztrált nickkel viszont minden OK. Nem látom, hogy lehet nálam a hiba, de ha van ötleted, örömmel meghallgatom.

morden2 2010.08.20. 23:32:55

Már írtam de nem jött rá reakció ,de ezen még mindig ki vagyok akadva hogy:
Csak MO-n ( és pár volt afrikai gyarmaton) forulhat elő, hogy az angliából származó angol nyelvvizsga licenszt nem fogadják el nálunk a diplomához, míg a magyarországon összetákolt sehonnani angol nyelvvizsga licenszt minden további nélkül elfogadják.

A senki nyelvvizsga központok ,pedig fel vannak háborodva azon, hogy ezentúl az egyetemek is adhatnak ki nyelvvizsga igazolást (megjegyzet az egyetemek adnak ki orvosi jogász építész stb diplomákat jópár 100 éve ,de nyelvvizsgát már ne adjanak ki :D ).

Celtic 2010.08.21. 12:29:17

@marhasültfánkkal: Nem hagynad mar abba? Szorakoztat a spammeles? Azt hittem, elmult mar az ido, amikor valakinek ez volt a legjobb szorakozasa, hoyg masok beszelgetesenek kozepebe beleszarik. Ha gondod van, intezd el maganban, nem kell az egesz forum ele tarni a sekelyes lelkedet.

Bors Világfiak 2010.08.21. 12:30:31

@marhasültfánkkal: lehet káromkodni persze, az nem valószínű, hogy a posztíró elutazott a hosszú hétvégére, véletlen volt az egész, de még nem olvasta a jelzésed

deffooe 2010.08.21. 19:41:12

@marhasültfánkkal:
Mélyen tisztelt...

Inkább menjél ki a szabadba egy kicsit, minthogy egész nap a gép előtt kockulsz napokon át ... Értsd: nem tartozik a hobbijaim közé, hogy gép előtt ülve figyelem, hogyan tudnék kiszúrni, mondjuk pont veled. Így képzeld, nem tiltottalak le, mert alapszabály, hogy egyetlen kommentelőt sem tiltok le! Pont azért, mert ha te elolvasod a véleményem, én is megtisztellek ezzel!
Erről ennyit. Ígérem legkésőbb hétfőig kiderítem, mi lehet az oka, hogy eltűnt a kommented, és orvoslom.
Addig is csak okosan... ;)

Emer_y 2010.08.23. 13:04:32

Tényleg nem a vita kedvéért, de az eddigi nézőpontok mellé egy újabbat szeretnék beszúrni, amely vélemény sokunkkal egyetért és sokunkkal vitázik.

Ma reggel a Gazdasági Rádió egyik riportjában volt egy rövidre vágott beszélgetés a Bosch (egyik) magyarországi gyárának valamilyen vezetőjével. Ezúton is elnézést tőle a név és cím nem tudásáért.
A riportalany a következőket mondta a kérdésre, milyen hátrányokkal szembesül a Bosch, többek között a nyelvvel kapcsolatban: valóban nagy probléma a nyelvtudás hiánya, a _használható_ a nyelvtudás hiánya.

Tehát az egésznek az alapja a _használható_ nyelvtudás. Nem a nyelvvizsga és nem az egyetemi nyelvképzés.
Egy munkáltató ezért mondja, hogy a diplomások nyelvtudása kevés, s erre egy kormányzati böffentés, miszerint akkor mindenkinek kötelező legyen a nyelvvizsga, a fenti sok-sok hozzászólás alapján nem könyvelhető el megoldásként.

marhasültfánkkal 2010.08.23. 19:04:29

@deffooe:

Kedves ....

Válaszodból az derül ki, még annyira sem figyeltél a hozzád intézett kérésemre, hogy megértsd, mi a problémám. Nem az a problémám, hogy eltűntek a hozzászólásaim, hanem az, hogy a Goompah nickkel nem tudom törölni ezt az átkozott blogot a blog.hu/radar listájáról. De ezt már a legelején leírtam, nem értem, hogy jött ez le neked úgy, hogy bérmiféle eltűnt kommentem miatt panaszkodom.

marhasültfánkkal 2010.08.23. 19:20:02

@deffooe: Továbbá megbocsáss, de ha nem tiltottad le a Goompah nicket (talán csak véletlenül, nem állítom, hogy szándékosan tetted), akkor szerinted miért nem tudok kommentelni a Goompah nickel - és miért tudok ezzel itt? Ugyanis a legelső kommentem után pár órával azt tapasztaltam, hogy kommentelni nem tudok, A BLOGOT MEG NEM TUDOM TÖRÖLNI A RADARRÓL, ÉS EGÉSZEN PONTOSAN EZ A PROBLÉMÁM.

A kitiltáson kívül nem találok más épkézláb magyarázatot arra, miért nem tudok kommentelni a Goompah nickkel. Te tudsz? Ez a te blogod, te dönthetsz a userek hozzáféréséről, és rajtad kívül senki más.

Az nem igazán érdekel, hogy a Goompah nickkel nem tudok kommentelni. De az kurvára zavar, hogy ott éktelenkedik a Radar listájában egy olyan blog, amelyet nem tudok törölni, holott már nem érdekel a témája, nem kívánom követni a további hozzászólásokat. Az pedig nem lehet véletlen, hogy a kommentelés és a törlés lehetetlensége egyszerre lépett fel.

morden2 2010.08.23. 23:13:48

@Emer_y: Lenne egy elvi megoldás erre a nyelv problémára, mi lenne ha magyarok adnának magyaroknak munkát?
Lehetne terjeszkedni a vállalatoknak és sopánkodni , hogy grúziába nem tudnak magyarul az emberek jajdekár. (ismétlem ez csak egy elvi megközelítés a te álltalad ajánlott megközelítésre).

deffooe 2010.08.24. 14:50:41

@marhasültfánkkal:
Továbbra sem tiltottam le a Goombah nickedet, újfent megnéztem. Nem tudom, hogy mi lehet a probléma, de jeleztem a blog.hu felé, szerintem érdemes lenne Neked is.

morden2 2010.08.27. 17:47:08

Nemrég elmentem egy könyváruházba hogy szókincs fejlesztőt vegyek, 1 sornyi angol könyv volt persze csak szótárak és nyelvtani könyvek és egy érdekes dologra lettem figyelmes, anno amikor 8 éve tanultam az angolt a headwayből akkor csak az a könyv volt amiből tanítottak, meglepve tapasztaltam, hogy most is csak ez az egy könyv volt kint aq librinél. Lehet nem a diákok a tanár és a rendszer a hülye, hanem a monopol helyzetben lévő angol könyvnek a minősége hitvány ?
süti beállítások módosítása