Tartsál heti ötször testnevelés órát, mordult nagyot a politikus. Fejet ingat a pedagógus, a szakszervezet: mégis hogyan, mikor, és hol? A mindennapi mozgást megparancsoló törvényjavaslat nagyon szép kezdeményezés, csak megint meggondolatlan. Legalábbis a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint.

 
 
Gondolt egy nagyot a kormány, s törvényjavaslatot nyújtott be, mely tervezet szerint a 2014-2015-ös tanévtől kötelező lenne a heti öt testnevelésóra az általános iskolákban. Indoklásuk meggyőző, logikus, és szívet melengető. Lám, ezek a derék politikusok igenis foglalkoznak a kisiskolások testi és lelki épségével. Mert ugye ép testben, ép lélek. Bólogatunk is nagyokat, igen, legyen csak minden nap testnevelés. Egy kis mozgás jót tesz a gyereknek. Igen ám, de van, aki racionálisan is tud gondolkodni. A PDSZ nem is kérdőjelezi meg azt, hogy milyen jó is a heti öt tesi, csak azt nem látják át, hogyan valósítható az meg. Még mielőtt tiltakozásuk csak dacnak tűnne, levélben vázolták fel, hogy mi is a gond. Mint mondják, megvalósíthatatlan a heti öt testnevelés, mert még az infrastruktúra és az eszközök fejlesztését követően is csak arra lesz lehetőség, hogy délután tartsák meg az előírt testmozgást. Azonban ehhez is szükséges még az angolszász iskolamodell elemzése, hogy egyáltalán képesek legyenek a magyar iskolák előre lépni az ügy érdekében. Nem mellesleg az intézmények jelentős hányada a jelenlegi kötelezettségeinek sem tud megfelelni, a tornaterem kapacitása miatt olykor a folyóson is tartanak testnevelés órát. A sort pedig napestig lehetne sorolni, a PDSZ felvetéseivel, vagy anélkül is - sajnos, és ehhez elég csak a magyar körülményekre gondolni.
Így az ember akarva akaratlanul is egyetért a PDSZ álláspontjával, még ha egy ilyen szívet melengető kezdeményezésről is van szó: „Nem illő javaslat egy törvénycsomag hatályosító pontjain belül olyan törvénymódosítást előterjeszteni, amely komoly szakmai aggályokat vet fel, továbbá rendszeridegen: a tervezet egyik pontja ugyanis a testnevelés tárgyban feloldaná a pedagógusi végzettség kötelezettségét 2015. szeptember 1-től. Ez elfogadhatatlan mind tartalmában, mind az eljárást illetően.”
 
 

A bejegyzés trackback címe:

https://szamarpad2014.blog.hu/api/trackback/id/tr902130877

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

miriamele · http://epreskert.blog.hu 2010.07.09. 09:31:45

Anno, a hatvanas években, mi is a padok között ugráltunk tornaórán, ha nem lehetett kimenni az udvarra. Fekete olajos padlón. Gondolhatjátok, milyen szép tiszták voltunk óra végeztével. De az udvari tornaórák is felejthetetlenek voltak, a Zanyi Babi tanítónéni (isten nyugosztalja) csattogójának a hangjára csináltunk gyakorlatokat. Törzsdöntés, törzshajlítás, karkörzés stb. Futni nem nagyon lehetett, mert ha elestünk, lehorzsolódott a térdünk a salakon, és tele is ment fekete porral. Aztán körömkefével kitisztították, alkohollal lefertőtlenítették, és mehettél a dolgodra. A vicces, hogy harmadik-negyedik alkalommal már magunknak csináltuk, és már nem is fájt. Mindenhez hozzá lehet szokni. :-)))))))
süti beállítások módosítása