A felállás ugyan nem fordul meg, továbbra is az egyetem és a főiskola adja a diplomát, viszont a Mark my Professor-on immár simán lepontozhatja vagy felértékelheti bármelyik oktatóját a hallgató. Na végre, valaki okos mert lenni. Az ötlet tök egyszerű: rámész a honlapra, megkeresed a sulidat, ott a tanárod, és aszerint klikkelhetsz rá, hogy mennyire jó vagy rossz. Végre fény derülhet arra, hogy egy vizsgán történő csoportos bukás oka a leadott anyag minőségében vagy a tudásukat a béka segge alá redukáló hallgatókban keresendő.

A kérdés pedig mindig ott virított az intézmények „nagyelőadóinak feje” fölött: most akkor ki a hülye, ha az évfolyam 90 százaléka megbukott egy zárthelyin. A tanár lenne ennyire rossz, vagy a hallgatók nem készültek fel rendesen. A szóbeszéd persze szájról szájra járt, a pletykán ugyan lehet csámcsogni, de hinni neki nem túl könnyű. A válaszra pedig a neten böngészve találhatunk rá. Egy magyar weboldal célja ugyanis a hiteles információforrás biztosítása az egyetemisták és főiskolások számára, ráadásul tanáraikról. Az oldalon minden intézmény minden tanára megtalálható, sőt bírálható is. De még mielőtt komolytalan játéknak tartanánk a kezdeményezést, tudni kell róla, hogy az értékelésre öt különböző szempont alapján van mód: felkészültség, segítőkészség, előadásmód, a követelmények teljesíthetősége és a tárgy hasznossága szerint pontozhatunk. Az oldal ezen kívül egy átlagponttal is ellátja az oktatókat, mégpedig a felkészültségre, a segítőkészségre illetve az előadásmódra kapott pontok alapján. 
A dolog igazi pikantériája azonban, hogy szabadon bírálhatóak a tanárok, de mégsem maradnak védtelenül: mind a pozitív, mind a negatív értékelésre reagálhatnak, sőt jegyzeteket, tananyagokat tölthetnek fel a weboldalon található profiljukba.
A Mark my Professor tehát jó eséllyel vállalkozik a felsőoktatás javítására, mégpedig komolyabb anyagi rááldozás nélkül. A tanárok értékeléseiket elolvasva jó esetben ugyanis motiválttá válhatnak, és javítanak hibájukon, vagy pozitív értékelések esetén bizonyosságot szereznek munkájuk eredményéréről. Nem mellesleg a felvételizők is képet kaphatnak a választandó egyetemről, főiskoláról, miután azok tanárainak értékelése feketén fehéren olvashatóvá válik.  
 
Persze, mint minden esetben, itt is megfordulhat a kocka, ha a hallgatók csupán poénból kattintgatnak, mert az mekkora humor. A tanárok is berághatnak az értékeléseken, még nagyobb kedvet kapva a vizsgán történő bosszúra. Elsülhet az egész a visszájára is. De, ha ésszel bánunk vele, akkor tök jó dologgá válhat a jövőben, amivel érdemes élni. Úgyhogy hajrá, csak ésszel és okosan!
 

A bejegyzés trackback címe:

https://szamarpad2014.blog.hu/api/trackback/id/tr711974387

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Vigyázz tanár, leosztályozlak! 2010.05.05. 13:14:34

A felállás ugyan nem fordul meg, továbbra is az egyetem és a főiskola adja a diplomát, viszont a Mark my Professoron immár simán lepontozhatja vagy felértékelheti bármelyik oktatóját a hallgató. Na végre, valaki okos mert lenni. Az ötlet tök egyszerű: rám…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Krajcs · http://uralicowboy.blog.hu 2010.05.05. 14:00:22

Érdekes ötlet - bár nem hinném, hogy nagy visszhangra talál. Minden esetre várjuk a fejleményeket!
Amire viszont kíváncsi lennék, hogy mostani fejjel tudnék-e hibát találni a saját gimis magyartanárom fogalmazásában :) (Nem mintha kifejezetten remek lenne a helyesírásom)

Flúgatlan 2010.05.05. 14:16:44

Hehe...

Amit eddig láttam, az reálisnak tűnik. Én is úgy látom kb. az ismerős tanárokat, mint akik eddig pontoztak. Egyenlőre nem érkeztek meg még a baromkodók. Ha így marad, akkor hasznos dolog.

Egy kis nosztalgiázásra is jó, pláne a kommentek miatt.

ahha 2010.05.05. 14:18:16

Hát, nem tudom... minden normális felsőoktatási intézményben (sőt, lehet, hogy az összesben) van lehetőség félévente értékelni az oktatókat, az órákat, jobb helyeken pedig az oktatók kötelesek reflektálni az eredményekre. Ott pedig csak olyanok "szavaznak", akik hallgatták az adott tárgyat az adott tanárnál, nem a nagyvilág, mint itt. A "szexi" minősítés pedig számomra kifejezetten komolytalanná teszi az egészet.

Flúgatlan 2010.05.05. 15:02:07

@ahha: "...számomra kifejezetten komolytalanná teszi az egészet."

Ja, én egy percig se gondoltam, hogy ez komoly! A cikk író kicsit túl komolyan gondolja szerintem is. Én szórakozásnak véltem.

Talán, ha nem durvul el, akkor egy-egy tanár elgondolkozhat az eredményen, de semmiképp nem helyettesíti a hivatalos, intézményi minősítést.

(+ a hivatalos minősítéssel szemben itt a régi diákok is pontozhatnak. Sok év távlatából talán reálisabb a megítélés, mint amikor még érintettek voltak.)

Szóval nagyon komolyan nem kellene venni.

vacsad · http://indafoto.hu/vacsad/collections 2010.05.05. 15:08:55

Nekem tetszik, gyorsan értékeltem is a tanerőt :)
Ahogy körülnéztem az világosan kirajzolódik ha valaki nagyon rossz vagy nagyon jó a hallgatók szerint.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2010.05.05. 15:17:26

@ahha: +1
Az ELTE-n az ETR csinálja ezt is.
süti beállítások módosítása