Az MTA elnöke szerint a Hallgatói Önkormányzatok vezetői lusták, és rossz tanulók. Ennek hatására a Debreceni Egyetem hallgatói önkormányzatának vezetői már el is küldték tanulmányi eredményeiket igazoló papírokat Pálinkás Józsefnek. Az Aktív Szemeszter legújabb számában közölt interjúban az akadémia elnöke szerint, egyes intézményekben olyan emberek képviselik a hallgatók érdekeit, akik már „több, mint nyolc éve az egyetem padjait koptatják”, és  rossz tanulók. Szeretné ha kijelentése, a debrecenieken kívül, más intézmények diákjait is arra sarkallnák, hogy olyan vezetőket válasszanak, akik tanulmányi eredményeikben, és erkölcsi tartásukban példamutatóak.
Első kérdésem ezzel kapcsolatban csak annyi lenne, hogy hol húzzuk meg a tanulmányi átlaghatárt, kedves Pálinkás Úr? 4,00 fölött lehet valaki HÖK-ös, vagy már a 3,80, is elég? Esetleg 4,50 legyen az alsóhatár? Vagy csak köztársasági ösztöndíjasok lehessenek vezetők a hallgatók között? És mi van akkor, ha - bármilyen okból - egy HÖK-vezető átlaga egy félév végén minimálisan alámegy a meghatározott értéknek? Félévre felfüggesztik, míg meg nem javítja magát? Biztosan jól működne akkor az érdekképviselet. A dékán meg azt mondaná, hogy veled nem tárgyalok, mert van egy 3-asod. Különben meg HÖK-ösnek általában az eminensek mennek, vagy az örök lázadók-örök jófejek, de ők meg hamar kikopnak. A másik kérdés, hogy vajon az MTA elnöke tisztában van-e azzal, hogy manapság - a felsőoktatási rendszernek köszönhetően - igen jó tanulmányi eredménnyel is lehet nyolc évig koptatni az egyetem padjait, nem csupán lustaságból. Sőt! Egy diák életkörülményei is alakulhatnak úgy, hogy ez meg esik. A helyzet megint csak az: értem én, hogy mit akar mondani, csak nem azt mondja, ami – nézve, hogy ki mondja –azért elég gáz.
A felvetett rendszer viszont tetszik, vezessük be a magyar társadalmi életben is! Aki nem az adott szakterületen végzett, az ne lehessen vezető, ha a tanulmányi átlaga, illetve az államvizsgájának eredményen nem üt meg egy szintet, csak ruhatáros lehessen, esetleg gépíró. A képviselőkkel egyenesen IQ -és műveltségi tesztet töltetnék ki, és aki kihullik a megmérettetésen az menjen haza kapálni, segítsen a magyar mezőgazdaságon!

A bejegyzés trackback címe:

https://szamarpad2014.blog.hu/api/trackback/id/tr881420329

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Behy 2009.10.01. 14:03:47

Pálinkásnak sajnos igaza van! Tele van a HÖK a saját kis holdudvarukat építő egyénekkel, akik már időtlen idők óta koptatják az iskolapadot. Öröm volt nézni őket, ahogy 3 nappal a vizsgák előtt gyűjtötték be a többiek jegyzeteit. Persze nem a diákok képviselete vette el a legtöbb idejüket.

yafet 2009.10.01. 14:11:30

HÖK, buli, pia, utazgatás közpénzen. Ugyanolyanok mint a politikusok /pl.:Pálinkás/, csak még kicsik, de majd felnőnek....

Gremlin (törölt) 2009.10.01. 14:15:07

HÖK.A Cool túra c. film ugrik be róluk,azon belűl Barry karaktere.

R01 2009.10.01. 14:15:44

Jó lenne egy link arra, hogy pontosan mit is mondott.

Mindenesetre a HÖK-ről nekem se a legjobb a véleményem, kicsit olyan mint egy gyakorlótér az "igazi" politikai élethez.
Vannak itt választási csalások, saját ismerősök előnyhöz juttatása, fontoskodó intézkedések (csak hogy úgy nézzen ki, mintha csinálnának is valamit)...

Természetesen tisztelet a kivételnek.

Ninfus Corporation · http://fesztivaljunkie.blog.hu/ 2009.10.01. 14:16:02

Szerintem is igaza van, nálunk is az lett hökös, aki még a 3.éves tárgyakat hallgatta amikor mi végeztünk. Azért szavaztak rájuk az emberek, mert csak őket ismerték (tudod ez az a srác aki mindig késett laborból elsőévben.. :). Ezenkívül volt hogy Decemberben kaptunk ösztöndíjat, addig a kamatokból buliztak.
Valamint "megreformálták" az ösztöndíjrendszert, hogy az alacsonyabb átlagúak többet kapjanak - persze ilyen emberből volt több, ezért a magas átlagúaktól igen sokat elvettek ezzel - ennek is vajon mi lehetett a célja...
BME

A képviselők szűrését én is támogatom.

tuli1 2009.10.01. 14:17:48

Valóban, több kitűnő fiatal politikus a HÖK körében sajátította el a bennfentes pályázatkezelést, a kamu pályázást, haverok cserealapon történő jutalmazását. És akkor ne is beszéljünk a Jobbik "szellemi bázisát" adó HÖK-ös körről.

Marga Rita 2009.10.01. 14:20:07

Hát én se vagyok valami jó véleménnyel rólukm ha saját tapasztalataimra hagyatkozom... Egyik HÖK-ös ismerősöm a a dékánhelyettesnek tett jó lobbiszolgálataiért tanársegédi állást kapott jutalmul (tanulmányai végén), holott nulla publikációval, nulla kutatói vénával rendelkezett, finoman szólva szakmai értelemben meglehetősen középszerű alak... Aztán a pénzügyeik körül mindig balhé volt...
Tisztelet a kivételnek, akinek nem inge...

Pipas 2009.10.01. 14:20:32

Karatekutya a hököm!

Samott 2009.10.01. 14:21:52

Micsoda ongol.. a HOK-osokrol csak es kizarolag a HOK-osok vannak jo velemennyel... :) Politikuskepzo, annak minden ocsmanysagaval, ahogy mar masok is irtak.

Guido (törölt) 2009.10.01. 14:26:30

a HÖK-ösök tényleg hülyék! ehhez nem kell Pálinkás ,hogy megmondja !és még azzal is kiegésziteném, hogy NAGYPOFÁJÚAK és SEGGNYALÓK

Levi 2009.10.01. 14:26:44

Ex-HÖK-össel van tele Debrecen képviselőtestülete, az egyetem Kocsmáit vezető társaság... itt mindenki mindenkivel...
A HÖK-ös feltartja a kezét, és kapja a jegyet...

Seggnyaló szarházi mind...

darkmirjam 2009.10.01. 14:28:17

@Ninfus Corporation: Valamint "megreformálták" az ösztöndíjrendszert, hogy az alacsonyabb átlagúak többet kapjanak - persze ilyen emberből volt több, ezért a magas átlagúaktól igen sokat elvettek ezzel - ennek is vajon mi lehetett a célja...

Ez nálunk is így ment. Mivel a HÖK átlag 3,5 környékén mozgott a lehető leglaposabb emelkedésű ösztöndíjrendszer lett elfogadott. Kvázi alanyi jogú fizetéssé tették, ösztönzésre alkalmatlan volt. Mondjuk nem is a pénznek kellene ösztönöznie, de akkor ne ösztöndíjnak nevezzék. A 4,5 hatszáz forinttal kapott tömmet a 3,5-nél.

Mellesleg elég nagy hiba ezt hallgatókkal megszavaztatni. Révén a jó tanulók vannak kevesebben.

Anatómus 2009.10.01. 14:30:03

Hát sajnos igaza van Pálinkás akadémikus úrnak... mert aki a tanulással is tud érvényesülni, annak nem kell a HÖK-be disszidálnia. Idén is volt olyan HÖK-ös hallgató a kezem között augusztusban, aki sokadszorra vérzett el (ne tessék már azt mondani, hogy olyan nehéz 3-4 év alatt megtanulni az anatómiát!!) - milyen orvos lesz az olyan aki azt sem tudja megtanulni, hogy mi hol van??? És még arról nem is volt szó, hogy meg is betegedjenek ezek a szervek...
Orvoslátogatónak sem mehet mindenki, pedig ahhoz is túlképzés a hat év államköltségen tanulás. De itt minden más szempontok alapján (PÉNZ) dől el. Kéne egy külön HÖK-kurzus (azaz duma), egyetemektől függetlenül, kitalált esetekkel, vitakörökkel, irodákkal, számítógépekkel és autókkal, akkor lennének ők a legboldogabbak, végre csak azzal foglalkozhatnak, amit a legjobban szeretnek.

s_timcsi · http://autostat.hu/cikk-kereso 2009.10.01. 14:31:44

Az hogy adott felsőoktatási intézményben kik képviselik a hallgatók érdekeit tükrözi az iskola színvonalát is. Mert vannak olyan (neves) intézmények, akik erre odafigyelnek, és nem a sleppel képviseltetik magukat, és vannak ennek az ellentétei, ahol teljesen mindegy ki a HÖK-ös, mert a tanulók 90%-a szintén 5-6 év alatt végzi el az adott iskolát, így legalább a "kemény magot" képviselhetik.

kutyacica 2009.10.01. 14:31:50

A HOK-osok egy valamiben nagyon hasonlitanak a politikusokra: mindenki altalanosit veluk kapcsolatban. Altalaban leginkabb azok szidjak oket persze, akik a legmesszebb vannak a rendszertol es nem tudnak roluk semmit.

Hogy hu maradjak az elso mondatomhoz, en nem is probalnam a sajat peldaimmal megmagyarazni hogy van ez az egesz, de remelem Ti meg irtok sokat, hadd deruljek jokat :)

azAttis 2009.10.01. 14:33:16

HÖK -> bukott, sokadéves megélhetési bünözők.

Ez pedig a teljes beszéd: bit.ly/188TZU amiből ez az ügy csak 1 kiragadott részlet.

Pálinkás úrnak teljesen és tökéletesen igaza van.

xstranger 2009.10.01. 14:33:56

"A másik kérdés, hogy vajon az MTA elnöke tisztában van-e azzal, hogy manapság - a felsőoktatási rendszernek köszönhetően - igen jó tanulmányi eredménnyel is lehet nyolc évig koptatni az egyetem padjait, nem csupán lustaságból."

Ez bullshit, onellentmondas. A jo eredmeny eppen azert jo eredmeny mert elvegzed adott ido alatt az egyetemet.

A HOK az a tipikus hely ahol hatalmat es penzugyi ellenorzest kaphatnak az emberek mindenfele felelosseg es szamonkeres nelkul. Igy aztan ertheto a korrupcio, gyakorlatilag mindenhol.

fiokosszekreny 2009.10.01. 14:37:25

Pont azért volt a HÖK nagy erőkkel az ellen, hogy a tanulók rosszabbik 2/3-a fizessen tandíjat, mert a HÖK-ösök nagy része ebbe a kategóriába tartozik. Nálunk két HÖK-ös van, aki tényleg lelkiismeretesen végzi a dolgát, és tényleg a többi hallgatóért lobbizik, és ott segít, ahol tud. A többi azzal van elfoglalva, hogy megszervezze a kari és a zártkörű HÖK-ös bulikat. De igazából ez a hallgatók hibája is, mert mi szavazzuk meg őket. Ugyanúgy, ahogy a politikusokat is mi szavazzuk meg, aztán persze szidjuk őket, de valahol mi is hibásak vagyunk...

robinzone 2009.10.01. 14:40:16

"A rendszerben, amelyben megtörténhet, hogy a diákokat nem a legtehetségesebb és legdolgosabb társaik képviselik, hanem a sokadik évüket az intézményben töltő, a diákképviseletet jó megélhetésnek tekintő gyenge teljesítményű hallgatók. " Pálinkás J.
Érdemes elolvasni az egészet. Az egyik leginkább gondolatindító, őszinte beszéd volt az elmúlt években. Egyben koranalízis.

robinzone 2009.10.01. 14:40:48

Tehát azt mondta: megtörténHET! És meg is történik.

cbc 2009.10.01. 14:41:05

HÖK? Legnagyobb vicc. Az egyik neves vidéki közgáz karon az elnök úr saját bankszámláján tárolta az ösztöndíjakat....

Amúgy meg valóban: buli, saját karrierépítés, kulcsosház, italozás - állami támogatással. Emlékszem amikor HÖK választás volt, lasszóval fogták az embereket szavazni, mert mindenki pontosan tudta, hogy egy nagy kalap túróst ér a tevékenységük.

csunderlik.péter · http://csucsuka.blog.hu/ 2009.10.01. 14:41:10

Pálinkásnak igaza van. Csak egy illusztráció:

Gróf Ádám, magyar-történelem szakos HÖK elnök, a bölcsészújság felelős kiadója a Bocskai István Református Egyetemen. Az EU választások utáni "Kitartás!" c. elborzasztó vezércikkéből:

"Nem értem, nem értem az egészet. Simítom csak le nemezzsíros, félhosszú hajam, és törlöm bele a mentémbe, és azon túl hosszú, buggyos ingembe. Ha magam helyett megetetem Petőfi-kötetem a közepesen tehetséges, önképzőkörös bencés seggnyalómmal, akkor se értem.

Ki fizeti őket? Kinek áll ez érdekében?

Hányszor hallottam ezt HÖK elnökként, mikor a csütörtöki önfeledt bulira meghívtuk vezérszónoknak Leó atyát, vagy mikor szentképekkel festettük ki az internátust. És ilyenkor mindig felemelkedtem és súlyosan visszakérdeztem: Gyalázzátok a pásztorainkat?

Ennek vége! Mostantól hozzánk járni egyenlő egy nemzeti hitvallással. Ezért kezdeményeztem is a Kari Tanácson, hogy az urbánus M. Péter György Távolság az üveggolyóban című fércmunkáját vegyék ki a szigorlati tétellistáról, mert fiaink végleg megmuttatták, mit is akarnak. Továbbá, jóval nagyobb jogot követelünk a tanárkinevezések vétójában, vagy itt-ott, ahol lehet, mert szeretnénk, ha már a PHD-be se vennének föl "idegeneket". Tudom, miről beszélek. A libsi-bibsi lányokkal is mindig pórul jártam, ezért mostantól csak polgári értékrendű kisasszonyokat hozzanak elém a gólyatáborban, úgyis én írom a bölcsészújságba a vezércikket, és mindenkit várunk a szerdai Rózsa-Flores emlékestre, ahol magam is felolvasok.

(Nem értem, mikor mindenki utál minket.) Kinek áll ez érdekében? Nektek.

Elég csak leitatni néhány figurát, és már folyik is belőlük a rosszindulat, ez a sugárveszély, hogy HÖk-ösnek főleg azok mennek, akiknek büdös a tanulás, de könyökölni tudnak, és csak-csak szeretnének elérni valamit, a saját nyálukon előre csúszva. Nos, ez mind hazugság, és aki nem hiszi, annak mondom, hogy vakokat szexuálisan sose inzultálnánk. De minek tanuljak, mert minél többeket olvasom, csak annál jobban összezavarodom. Lám, negyvennyolcban a gőgös Görgey Artúr volt a legképzettebb tábornokunk, mégis ő volt, aki letette a fegyvert, elárulta a Hazát.

De most a Jobbik végre végre megmutatta, hogy van magyar jövő. Nyílegyenes. Mert megsemmisítünk vagy megsemmisülünk. Nincs más út.

Tudom, hogy sokan az egyetemen bolondnak tartanak minket. De lássátok be, olyan világválságos időket élünk, amikor már legtöbbször a bolondoknak van igazuk.

Kitartás! Éljen Szá Gróf!

Gróf Ádám

Magyar-történelem szakos HÖK elnök. A bölcsészújság felelős kiadója a Bocskai Református Egyetemen."

Vö: csucsuka.blog.hu/2009/06/14/a_vihar_kapujaban

táppénzcsaló 2009.10.01. 14:41:48

a Kandón is a 90 évek közepén maguknak osztották a pénzt és buliztak belőle a vidéken. Akkor is undorító volt nézni... Egymás támogatási/ösztondíj papírjait bírálták el...

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2009.10.01. 14:42:00

Nem vagyok oda Pálinkásért, de ebben teljesen igaza van... fiokosszekreny fenti kommentjével is egyetértek.

robinzone 2009.10.01. 14:42:15

portal.bme.hu/Document%20Library/20090901evnyito.aspx#palinkas

A BME becsületére legyen mondva, honlapja legelején hozza a beszédet. Pedig keményen beszólt nekik is,

Doryyka 2009.10.01. 14:45:47

Sokadikként is igaza van Pálinkásnak. A leghülyébbek voltak, de ők kaptak koleszt, öztöndíjat, mindent.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2009.10.01. 14:46:54

A legdurvább: HÖK-szavazás, résztvevő persze alig, hiszen azt sem tudják, kik azok a senkiháziak, akik jelentkeztek hivatalos pénzlenyúlónak. A szavazáson azonban előzetes értesítés nélkül felbukkant egy kérdés, miszerint Egyetért-e azzal, hogy csak az kapjon karácsonyi pénzt, aki részt vett ezen a szavazáson? Naná hogy a kevés résztvevő (benne nyilván azokkal, akik erről tudtak) megszavazta magának... Ismétlem: NEM volt erről szó. Mintha a parlamenti választáson odamászna hirtelen egy kérdés, hogy Kapjon-e 5 % adókedvezményt, aki eljött szavazni?
És ez nem GDF, nem Kodolányi, nem ZSKF, hanem a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kara, a XXI. században (3-4 évvel ezelőtt lehetett, öcsém mesélte érintettként, tehát nem valami urban legend).

robinzone 2009.10.01. 14:46:54

vagy nem értették? :)

LuPuS 2009.10.01. 14:47:24

Én anno a HÖK és TkollHÖK ben is dolgoztam, mellete volt két nappali munkahelyem részidőben és hétvégéken péntek és szombat éjszaka is dolgoztam és tudtam élni bulizni ,tanulni

A tanulmányi átlagom:4,31 volt

semmi önfényezés ,de tényleg elég sok a "kis hitler2 hajlamú ,majd én akkor is megmutatom,mert én HÖK-ös vagyok

Pipas 2009.10.01. 14:48:16

Ma olyan a HÖK mint régen a KISz volt. Gusztustalan minden határon túl.

Bicskas 2009.10.01. 14:52:21

Mi a rákot csinál ez a hök tulajdonképpen?
nekem eddig barmi elintéznivalóm volt mindig a TOra kellett menni. A papírmunka büdös?

füligjimmy77 2009.10.01. 14:53:22

DEbrecenben ráadásul van néhány fartúró is, akik nyomják egymást nemcsak aszó szors, hanem átvitt értemében is. Aztán egyik bölcsész büfé szakról mennek át a másik bölcsész büfé szakra, míg nagy kegyesen harmincegynehány évesen szíveskednek lediplomázni. Nem véletlenül szeretik, óriási összegeket lehet kihúzni, és sok szívességet begyűjteni, ha elég okos, és elég gerinctelen vagy. Aztán mennek politikusnak, szóval aki azt várja, hogy majd ha a maiak eltűnnek, üde, tiszta emberek lépnek elő, hatalmast fog csalódni. Zuschlag a jéghegy csúcsa volt.

hipper 2009.10.01. 14:55:29

Érdekes olvasgatni ezeket a kommenteket, és hát ha az évnyitó beszédben elhangzott gondolatokból a mai Magyarország jön le a kommentezők nagyrészének, akkor csak azt szeretném még hozzátenni, hogy az általuk írt kommentekből mégjobban, ugyanis tele van alátámasztás nélküli, erősen bántó megjegyzésekkel, "én tudom, hogy a HÖK ..." gondolattal, ami - egy jó bloghoz hasonlóan - túllépi a valóság határait, és már régen a ki tud csúnyábbat mondani, mesélni versenyének megfelelően elrugaszkodik a jogi, pénzügyi lehetőségektől, ja és beleszövi a saját sérelmeket:)

Ninfus Corporation · http://fesztivaljunkie.blog.hu/ 2009.10.01. 14:58:05

Sajnos valóban az a helyzet hogy a hallgatók szavazzák meg őket. Csakhogy nem nagyon van választás, mivel értelmes tisztességes ember ritkán megy hökösnek (talál magának jobb elfoglaltságot).
Valahogy ez is párhuzamot mutat a képviselői kaszttal.

Egyébként egy >1000 fős karon talán még rosszabb a helyzet mint a "makro" választásokon, mert ott a média azért valamennyi (valmilyen) infót eljuttat mindenkihez, de amikor a kezedbe kapod a hök választás szórólapját, és senkit aki azon szerepel nem láttál még soha életedben (csak azt a srácot aki mindig elkésett laborról), akkor aztán ki vagy segítve. Egyébként ezen sincs feltüntetve (legalább is nálunk nem volt) hogy melyik jelölt hogy áll a tanulással, leginkább csak az hogy hanyadéves, és mennyi ideje hökös. Vicc az egész. Normális esetben mire rájössz, mekkora gubancot tudnak ezek okozni, te már nagyjából végzel is, ők pedig csak kezdenek belelendülni.

Tapmancs 2009.10.01. 14:58:59

@bm613: ugyanez volt a gépészkaron is 4 évvel ezelőttig (valszeg azóta is), csak ott meghirdették előre hogy csak az kap kar. pénzt aki elmegy szavazni. Persze alig fértünk be a terembe. Csak megerősíteni tudom hogy a hökösök azok voltak akik szabadon választható tárgyakból nagy nehezen összehozták a kettes fölötti ösztöndíj-indexet. Az persze nem volt kérdés hogy kolit kapnak, hiába vett apuci lakást nekik a körúton.

xstranger 2009.10.01. 15:00:59

@hipper: Mit lehet mast tenni? Ha nem mondasz konkretumot akkor alaptalanul vadaskodsz, ha mondasz akkor ugyeszsegi szintu bizonyitekokat kernek toled, es ha nem tudsz mutatni akkor aljas hazudozo vagy illetve mehetsz pereskedni johir megserteseert.

Ez nem csak itt hanem mindenhol mashol is igy van Magyarorszagon, csak gondolj bele hogy a fenti logikaval takarozik minden korrupt politikus, intezmenyvezeto vagy akarki mas.

Igy marad az altalanosito fikazas.

aya_nielsen 2009.10.01. 15:04:56

te hol élsz? hol képviselnek érdekeket a HÖKösök? és igen, egyikük se végzi el időben a sulit, hanem ilyen kamuszak, olyan szabadonválasztható, aztán valahogy 6-7 éve csinálják a nagy semmit

hipper 2009.10.01. 15:05:03

@xstranger: Ez persze jol hangzik, fokent egy nevtelen blogon, ahol Teged xstrangernek hivnak, tippelhetek: Xstranger Xaver?

Ninfus Corporation · http://fesztivaljunkie.blog.hu/ 2009.10.01. 15:05:05

@hipper: Minimális általánosítás nélkül elég nehezen beszélsz alvont dolgokról - akkor csak Gézáról lehet beszélni, aki hökös, de őt meg elég kevesen ismerik...
Én csak olyat írtam amit saját bőrömön és bankszámlámon tapasztaltam.

@LuPuS: Neked mindenképp köszönet jár a kar hallgatói részéről.
Egyébként fontos dolgokat (pl vizsgaidőpont egyeztetés stb) úgy is el lehet intézni egy évfolyamnak, ha nem vagy hökös - inkább az számít jársz-e órára, és ismerős-e a fejed a Profnak.

hipper 2009.10.01. 15:09:13

@Ninfus Corporation: És melyik évben volt, amikor decemberben kaptad meg az ösztöndíjadat, és melyik ösztöndíjadat?
Azt az ösztöndíjadat kinek kellett volna utalni (biztos, hogy a HÖK-nek, aki nem egyetemi szervezeti egység)? Ha már konkrétumnál tartunk?
Melyik évben reformálta meg a HÖK az ösztöndíjrendszert, és melyik karon? Tudtad, hogy a BME-n nincs központi ösztöndíj meghatározás?

is 2009.10.01. 15:11:26

nekem is az tűnt fel annak idején, hogy a HÖK vezető szakjáról majdnem mindenki külföldi ösztöndíjhoz/csereprogramohz/konferenciához stb. jutott. más szakokról már nem annyira...

ez a tükör. szidjuk, hogy milyen a politikus, de ha megnézzük, akkor olyan a HÖK is. nem a tükröt kellene már megint szidni.

xstranger 2009.10.01. 15:12:13

@hipper: Hidd el az itt hozzaszolok IP cim alapjan 90%ban beazonosithatoak, szoval csak feluletesen vagyunk nevtelenek.

Egy allitas igazsagtartalmat nem befolyasolja hogy nevtelenul vagy nevvel hangzik el.

Ainult Mina 2009.10.01. 15:12:32

A HÖK nem az, ahol ellopják a hallgatók pénzét?

Bockó · https://muslimstatistics.wordpress.com/ 2009.10.01. 15:12:36

'Az MTA elnöke szerint a Hallgatói Önkormányzatok vezetői lusták, és rossz tanulók.'

Nem csak szerinte, a valóságban is. Ezentúl néhány egyetemen, ahol pl szavazati joguk van a rektorválasztáson, korruptak is mint az állat.

Bors Világfiak 2009.10.01. 15:14:32

basszus ebben az interjúban van még egy két erős mondat, link a jobb oldali linkajánlóban, pl: az eu-s pályázati rendszer korrupt, professzori címeket bitorolnak egyesek, az hogy a hökös társaság ilyen nem újdonság, de valaki ki merte mondani és nem védi a seggüket az 1/3-os szavazati jogért

xstranger 2009.10.01. 15:14:50

@hipper: ha jol emlekszem a HOK automatikusan kari HOKot jelent a BMEn, az egyetemi szintu szervezet az az EHK.

Ha lenne illuziotok akkor elmondhatom hogy a tanszeki uleseken szeretik az EHKt fikazni, mivel koztudott hogy le kell oket fizetni minden nagyobb dontes elott kulonben keresztbe tesznek.

tomi888 2009.10.01. 15:14:57

A visszájára sült el ez a bejegyzés,a kommentelők véleményei alapján :D:D:D
A tartalma nevetséges...

ZOH 2009.10.01. 15:15:38

Pálinkásnak igaza van.

xstranger 2009.10.01. 15:15:52

@Bockó: mindenhol joguk van egyharmad erejeig szerintem max nem feltetlenul ervenyesitik.

Ninfus Corporation · http://fesztivaljunkie.blog.hu/ 2009.10.01. 15:20:40

@hipper: ha jól emlékszem 2003 de lehet hogy 2002 is. A szeptember-novemberit egyszerre.

noszty 2009.10.01. 15:21:23

Milyen vicces, ahogy a kedves poszt író belekapaszkodik Pálinkás tanulmányi eredményekre vonatkozó elvárásaiba, ügyet sem vetve az erkölcsi tartásra és példamutatásra, ami sokkal fontosabb lenne. Mert valóban tanulmányi átlaghoz nem köthető a képviselőség, ez baromság, na de erkölcsösséghez dehogynem!!

Teljesen jogos Pálinkás felvetése, évek óta várok arra, hogy ki meri végre megpiszkálni az egyetemi HÖK-öket... Az a baj, hogy az egyetemek általában állam az államban. Minden fejes (rektor, dékánok...) megválasztásában asszem 25%-os szavazati joga van a HÖK-nek, így az egyetemi vezetők nem mernek nekimenni a HÖK-nek, ez pedig a kis pernahajder hökös gárda ki is használja. A legtöbb egyetemen komolyan maffiaszerűen működik, rengeteg pénzlenyúlással. Itt tanulják meg ezt a mesterséget, és aki nagyon jól tanul, az elmegy politikusnak (lsd: Almássy Kornél). Aki meg csak a szürke káderes, és jólérzi magát a langyos teknőben az meg marad, nem akaródzik neki ezt a kényelmes helyet átengedni másnak, és így fordul el az a szintén gyakori eset, hogy vki 30 évesen is szerez magának hallgatói státuszt, hogy hök elnökök maradhasson.... amit ugye szintén megemlít Pálinkás.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2009.10.01. 15:22:01

@Ninfus Corporation: Ez alap, mindenhol... hónapokig visszatartja az egyetem a pénzt, és örül a kamatoknak. Ez persze nem a HÖK bűne, de az már igen, hogy szarnak rá, pedig ez egy tipikus helyzet, amikor képviselniük kellene a hallgatók érdekeit.

Baze 2009.10.01. 15:24:57

Az egész interjú itt olvasható: www.szemeszter.hu/

Látom kavicsot dobtam, egy már régen morajló tengerbe, és lassan szökőár lesz belőle. Ha tökösök vagytok és konkrétumokat is tudtok, bármilyen durva sztorit "egyetem-hök-hallgató" - témákban, várom az e-maileket a baze75@gmail.com-ra

hipper 2009.10.01. 15:25:03

@xstranger: Hát ez majdnem így van, de tudom javasloni NEked, hogy szabályzatokat is olvasgass.

Valószínűleg már kitaláltátok, hogy én is voltam HÖK-ös és hát sokminden egyeztetést megéltem, amelyek közül szinte minden esetben megkaptuk, hogy a saját érdekeinket védjük csak, sőt azt is hogy mi HÖK-ösök egy szavazás előtt egyeztetünk, megbeszéljük a véleményünket, és ennek megfelelően képviseljük azt a döntések esetén ("egységben szavazunk").

A lefizetéssel kapcsolatban úgy gondolom kicsit másabb véleményen vagyok, mint Te, mert egy csomó "lefizetés" például az volt, amikor a tanszéknél elértük, hogy több vizsgaalkalom legyen, a kirugási arány ne legyen 50-60-70% felett, stb. Elmondom, hogy sokan ezt komoly elvi nehézségek árán tudták végrehajtani:)

bunkobill 2009.10.01. 15:26:08

Bár csak az 1970-es évek elején végeztem az egyetemen, (hogy melyiken az mindegy), de már akkor is világos volt, hogy vannak olyan kollégák, akik minden tárgyból minden tudnak, és mint az később bebizonyosodott ők egyetemi oktatói pályára mentek. Ugyanakkor egy iparvállalati miliőben "meghaltak volna". A HÖK sem tartozik szerintem a "tudományos" megközelítésű "pályák" közé, így szerintem a menedzser típusú feladatokat nem az érdemjegyek alapján kellene megszabni. A szakszervezeti vezetőket ugyan nem szerettem, de képességeiket "csodáltam", hogy egyféle feladatot hatékonyan el tudtak látni. Az IQ lényege, hogy azt csinálom, amihez értek és azt jól teszem, mindegy, hogy politikai gazdaságtanból (akkor még volt) milyen érdemjegyeket szereztem.

sanche · http://elakadasjelzo.blog.hu/ 2009.10.01. 15:26:16

Látom sokan értenek moste gyet pálinkással. Énis. hiába a debreceni nyomik gúnyos reakciója általában egy nagy undormány az egész hök.
Jogos a meglátás(látom egymástól függetlenül..) hogy a hök egy olyan dolog, mind a politika. Pénzt lenyúlni, hülyeségeket beszélni, nem dikákokat képviselni..ennyi a hök nagyjából. Lehet rajta megsértődni..

Ninfus Corporation · http://fesztivaljunkie.blog.hu/ 2009.10.01. 15:27:28

@hipper: Ja, a reform is akkoriban volt talán az már 2004, és VIK.

EnTeO 2009.10.01. 15:27:53

En ehhez az egészhez csak annyit tennék hozzá (nyolc évig egyetemi oktatóként is dolgoztam, egészen tavalyig), hogy azok a diákjaim, akik az elégtelen után visszajövén ismét egyest kaptak, majd ismét: na, azokból mind HÖK-ös lett, kivétel nélkül valami magas HÖK-pozíciót értek el (elnök, alelnök, titkár, szociális elnökhelyettes, stb.). A kiváló eredményű diákjaim közül egy se ment HÖK-özni. (Mintha csak a politikusok kiválasztódási folyamatát látnám...)

Szóval az én megfigyelésem szerint nem 3,80 vagy 4,00 vagy 2,75 alatti átlagúak mentek el a HÖK-be, hanem a bukdácsolók. Ezt kéne látnia a posztírónak. Hiába, ha a szakmában nem tud eljutni semeddig sem, máshol kell keresnie ay illetőnek a boldogulását.

Bors Világfiak 2009.10.01. 15:28:15

@noszty: szerintem abban igaza van a szerzőnek, hogy ez nem az MTA elnökének a dolga, hanem az intézményé és a hallgatóké, vagy a szakminisztériumé. Hozzanak olyan szabályokat, hogy ne ilyen kontraszelektált banda legyen a HÖK, vagy vegyék ki a törvényből a HÖOK-ot, támogatásostul. Ugyanis azért ekkora a szájuk, mert papíron minden hallgató a hök tagja és elméletileg mindenki nevében beszélnek, gondoljatok bele milyen súlya lenne a HÖK-öknek, ha rendesen be kellene lépni, akár csak jelképes tagdíjat fizetni.

farki 2009.10.01. 15:28:25

@bm613:
Majdnem igazad van. Erről a pontról lehetett előre tudni, kint volt pl a HK oldalán is. Elég masszív vitákat (anyázást) is váltott ki már a választás előtt, több okból is.
Persze attól még, hogy lehetett előre tudni, szerintem akkor is gyász..

sanche · http://elakadasjelzo.blog.hu/ 2009.10.01. 15:28:40

@bunkobill: egyébként lenne igazság abban amit mondasz, sőt az úgy igaz is. de a debreceniek csak egy dologba kötöttek bele, amit pálinkás mondott. Amúgy tényleg kiábrándító mennyi semmitevő degenerált hökös.
Szinte megélhetési forrás egyeseknek..

hipper 2009.10.01. 15:32:14

@bm613: Háááát sajnos ez nem így van, de gondolom Ti is elolvastátok már a kapcsolódó jogszabályi és gazdasági hátteret, amely meghatározza egy állami egyetem működését.
Ezen irományok egyikében szerepel, hogy az állami szervezeteknek nem lehet saját bankszámlájuk (néhány apró kivételtől eltekintve), hanem az Államkincstárnál tárolják a pénzüket (ellenőrzésnek javaslom egy tetszőleges állami intézmény számlaszámának megtekintését). A Kincstárnál lévő bankszámlán az összeg nem kamatozik, sőt ezen magoldás következtében egy állami intézmény az éves költségvetésének állami támogatási részét csak időszakosan kapja meg (és természetesen csak ezután költheti el).
Ezen csodálatos államháztartási találmány következtében az intézményeknek nem érdeke a pénz visszatartása, azonban a felhasználhatóság dinamizmusa is állami szinten kontrollálható.

Csak úgy szerettem volna hozzátenni...

gergel 2009.10.01. 15:34:55

soha nem értettem mi a szarnak van szükség 3-nál több tagú szervezetre egy-egy karon, itt kezdődik a korrupció
a to-kon meg alig bírnak a munkával, oda kéne több embert felvenni, persze nem hallgatókat

larina 2009.10.01. 15:36:17

@Behy:

Azért ez nyilván erősen iskolafüggő. Volt HÖK-ösként egyértelműen tudom, hogy a HÖK vezetőinek van a legtöbb munkájuk a szervezetben, és épp ezért ők iskola után nem haza mennek tanulni (de nem is kocsmába/buliba/moziba minden nap), mint elvárható lenne, hanem sokszor iskola zárásig ügyködnek a feladatok megoldásán. Sajnos a HÖK-ök megítélése így sem mindig kedvező iskolán belül, ami viszont megint hely függő. Nem akarom reklámozni a saját volt iskolámat, de azért büszke vagyok rá, hogy messze az egyik leghatékonyabb és legkorrupciómentesebb szervezet volt az általam ismert HÖK-ök között... Tudom ez ritka.

hipper 2009.10.01. 15:37:39

@larina: És melyik Hök volt ez?:)

Csak hogy mi is tudjuk hirdetni:))

bigthereal 2009.10.01. 15:37:51

igaza van Pálináksnak!

A HÖK, DÖB, egyebek nagy-nagy lenyúlás, maffia, már régen végzett (de egyéb nevetséges szakokra magukat átmentett) hallgatók belterjes bűnszövetkezete, ahol ipari méretekben folyik a sikkasztás, befolyással üzérkedés, burjánzik a korrupció, és a legkevésbé foglalkoznak fő feladatukkal, a hallgatói érdekképviselettel.

ahogy valaki már mondta feljebb: ugyanazt csinálják kicsiben, mint a politikusk az országházban. hatalmat és pénzt kapnak, és rendszerint vissza is élnek a lehetőségeikkel.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2009.10.01. 15:40:45

@farki: Lásd Galaxis Útikalauz stopposoknak. Kint volt az Alfa Centaurin, miért nem nézték meg a tisztelt földlakók? (tudom, ez túlzó hasonlat, de ettől még helytálló)
Mégis mi a tökért kellett volna a diákoknak nézniük azt a nyavalyás oldalt? Hátha lesz egy meglepő új infó? Ha ment is erről előzetesen vita, akkor az elég szűk körben lehetett. Öcsém akkor még komolyan vette az egyetemet, a legtöbb órára bejárt, beszélt az emberekkel stb., nehezen kerülte volna el az infó, ha "köztudott" lett volna.

Bors Világfiak 2009.10.01. 15:41:35

HÖOK a Hallgatókért alapítvány, azért van amikor bukik a bolt:
www.edupress.hu/hirek/index.php?pid=egycikk&HirID=21272

larina 2009.10.01. 15:42:07

Azzal meg én is egyetértek, amit kutyacica mondott, hogy először próbáld megismerni iskolád HÖK-ét alaposabban, és azután alkoss véleményt, hogy tényleg a saját szemeddel látod hogy lopnakcsalnakhazudnak, vagy esetleg dolgoznak is, Érted :P
De ez ált. igaz, hogy minél kevésbé érintkezel vele annál inkább rosszakat tudsz mondani róla és "megvan a véleményed", de ez vajon saját élményen alapul vagy mások elmondásán? Ismerd meg, próbáld jobban csinálni, és kritizáld, legyen ez a folyamat :)

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2009.10.01. 15:43:53

@hipper: OK, köszi, ezt nem tudtam. Ellenben ha időarányosan megkapják, akkor talán ki is utalhatnák időarányosan, nem? Ha meg nem kapják rendesen, és bizonyos kiadásokat emiatt csúsztatni kell, akkor talán nem a hallgatóknak járó pénzeket kellene erre a szerepre kiszemelni. Itt nem egyszeri alkalomról van szó, én 99-04-ig jártam egyetemre, és kivétel nélkül minden év mindkét félévében jelentős csúszás volt (az meg alap, hogy a júniusi pénz szeptemberben jött, nyáron úgy látszik, a kiutalások is vakációznak), öcsém meg 2005-től egyetemista, és ugyanezt látjuk azóta is.

gergel 2009.10.01. 15:44:37

@larina:
írd már le melyik HÖK a legetikusabb, korrupciómentesebb szervezet a világon

pocsolya 2009.10.01. 15:45:03

Lesújtó a véleményem a HÖK-ről. A Miskolci Egyetemen végeztem idén, nálunk a HÖK elnök kb 30-35 éves, minden évben beiratkozik vmi BSC szakra ahol a legkisebb a tandíj, mert neki ez így megéri. Azóta már házat épített magának azon a pénzen amit HÖK elnökként keresett (gondolom, mivel más munkája nincs), valamint kb. félévente csinálják azt a HÖK-nél, hogy kiutalnak karácsonyi jutalomként (vagy egyéb egyszeri ösztöndíjként) néhány korrumpált diáknak kb 150 000 HUF-ot, amiből egy ötöst megtarthat a diák, a többit meg kp-ban vissza kell adni a HÖK-nek. Azt mondják, hogy ezt a pénzt jó célra (pl sportnap szervezése) költik, de azért én ebben nem vagyok olyan biztos. Igazából a miskolci HÖK az kb olyan mint a mai politikai "elit". A HÖK-nél kezdődik a korrupció, aztán általában belőlük lesznek a politikusok is.

Tisztelet a kivételnek.

larina 2009.10.01. 15:50:11

Nem mondtam hogy legetikusabb :) De legalább törekedtünk.
Najó, az igazság az hogy nálunk mindennél nagyobb a SULI elnyomása, ott a hierarchia vígan él és burjánzik, és nincs túl sok lehetősége egy átlagpolgár hökösnek, mert mindent ellenőriznek. Ezért talán nem volt annyi esély sem rosszul viselkedni. Itt igazából a hallgatók érdekeit képviselni volt kihívás :P

Amanitin2 (törölt) 2009.10.01. 15:50:35

Nekem a hökről egy bizonyos úr jut eszembe, aki 97 őszén, amikor elsős lettem, már hök elnök volt. Két évvel ezelőtt (2007) még láttam papucsban kicsattogni a kollégium kapuján.

bigthereal 2009.10.01. 15:52:10

@hipper: ugyanmár...

16 éve vagyok egyetemi polgár, elég jó rálátásom van a dolgokra, tudom, mi hogy megy...

sajnos úgy, ahogy leírtam:(

nudlee 2009.10.01. 15:52:19

@robinzone:

Honne hozná le a BME az egész beszédet, még ha a Pálinkás be is szól nekik, mer most éppen mézbe mártogatja mindenki a nyelvit és úgy nyalogassa a volt fityuszos államtitkárok-miniszterek háccsóját :)

Sir Humphrey · http://konzervatorium.blog.hu 2009.10.01. 15:58:56

Hehe, most látom hogy ez a poszt mekkora öngól volt. Őszinte elismerésem:)

Dr_utcai_arcos 2009.10.01. 15:59:19

@pocsolya: Én is Miskolcon voltam képviselő,ezek szerint nem voltam sikeres ember mert
-nem buliztam, utaztam közpénzen,
-nem szavaztam meg a haveroknak a támogatást haveri alapon,
-megmentettem jópár embert a kicsapástól, fegyelmitől,
-hajlamos voltam hajnalig forintokért verni az asztalt más szakos képviselőkkel szemben,
-majdnem kirúgtak,mert a diákok mellett szembe mertem menni egy docenssel,

Bár ti biztos jobban tudjátok, hogy ott mindenki mindenre alkalmatlan buta ingyenélő....(ez most úgy mindenkinek ment).

hipper 2009.10.01. 16:00:25

@larina: Teljes mértékben csatlakoznék hozzád, és ehhez kapcsolódva egy rövid apró (hallgatói, magyar, emberi ?!) mentalitásra is rámutatnék:

Elfogadásra kerül egy hallgatókat érintő szabályozás (pl tanulmányi), amelyet elfogadás előtt nyilvánossá tesz a HÖK, és szinte minden érintett hallgató azt mondja, hogy minek terhelik őt ilyen f...sággal, ő ennél sokkal elfoglaltabb, mert tanulni, tanulás mellett dolgozni v. bulizni v. élnie kell, egyébként is ott van a HÖK azért választotta meg, fizeti meg, lop magának, stb.
Erre a HÖK (nem túl nagy hallgatói támogatással a háta mögött) köt valamilyen kompromisszumot a szabályzattal kapcsolatban az egyetemi érintett vezetőkkel.
Telik-múlik az idő, egyszer csak a szabályzat alkalmazása során kiderül, hogy a hallgatóknak valami többlet dolgot kell teljesíteni az előző évhez képest, amit természetesen a hallgatók nagyrésze nem olvasott el, és ennek megfelelően egy jelentős része nem is teljesítette. Ekkor mindneki rohan az egyetemi vezetőkhöz, majd mivel ők valószínűleg a szabályzatot mutaogatják, rohan a HÖK-höz, és elkezdődik a fenti kommentekben megtalálható vélemény-nyilvánítás: "miért kell ezt csinálni, miért nem véd meg, képvisel a HÖK?", és ezért a HÖK-nek ...-ját. Amire a HÖK csak annyit tud mondani, hogy hát korábban próbáltunk tenni valamit, és TE is elmondhattad volna a véleményed, de akkor fontosabb volt minden más.

NA most ezen viselkedés következtében a HÖK helyzete még nehezebb lesz és a következő Szabályzat-módosításnál a hallagtók pozitív hozzáállása miatt még kevésbé tudja képviselni majd az érdekeiket, mivel a hallgatók mindenhol elmondják, hogy a HÖK nem őket képviselte ebben a dologban.

nbcee 2009.10.01. 16:03:41

Ne is haragudjon a bejegyzés szerzője, de ez a bejegyzés elég színvonaltalan. Például:

"manapság - a felsőoktatási rendszernek köszönhetően - igen jó tanulmányi eredménnyel is lehet nyolc évig koptatni az egyetem padjait, nem csupán lustaságból. Sőt! Egy diák életkörülményei is alakulhatnak úgy, hogy ez meg esik." LOL LOL LOL A szívem szakad meg a szegény színötös nyolcadévesekért.

És igenis, ne azok képviseljék az egyetemistákat (konferenciák, utazgatások, stb.) akik be sem teszik az intézménybe a lábukat. Értem én, a leendő kis politikuspalántáknak fáj, hogy meglebegették előttük, hogy tanulni is kéne néha, és egyből megy a nagy felháborodás. Bezzeg, amikor a többi diák ügyeit kell(ene) intézni, akkor sohasem ilyen serények.

Tisztelt cikkíró, üljön le, ez sajnos elégtelen.

nbcee 2009.10.01. 16:04:30

u.i.: bocs az első mondatos szóismétlésért.

hipper 2009.10.01. 16:04:49

@bm613: Hmmmm, ha jól sejtem Te BME-s vagy, akkor egy-két apróságot elmesélhetek én is:
- a szeptemberi pénzeket októberben kapod (hasonló a február és március esete) egyösszegben a kettőt, mivel a kapcsolódó listákat el kell készíteni, kapcsolódó pályázatokat le kell bonyolítani, (ahhoz hogy megtudd, hogy ez mennyi munka, ahhoz javaslom Neked, vagy öcsédnek, hogy vegyen részt a HÖK munkájában)
- ja és szeptemberben nem a júniusot kaptad meg, hanem kaptál még egy plussz támogatást, aminek a helyedben csak örülnék, mivel ez más intézményben nem volt szokás.

Egyébként miért nem szólalsz fel amit, hogy a januári pénzeket már decemberben megkaptad?:)

nbcee 2009.10.01. 16:07:33

Mellesleg elolvasva az itteni hozzászólásokat, úgy érzem nem vagyok egyedül a véleményemmel, és a HÖKösök által saját magukról sugallt "Majd megszakadunk a diákság érdekeiért" kép eléggé távol áll a közgondolkodástól. Ezt kíváncsi vagyok, mikor veszik észre...

hipper 2009.10.01. 16:07:58

@bigthereal: Hát látom nem vagy a példák híve, de az általánosság jól fedi az ember véleményét:)) Igaz, ugye?

Egyébként milyen HÖK-ös munkát végeztél a 16 év alatt? Vettél részt ösztöndíjosztásban, szabályzat-készítésben, szociális pályázatok előkészítésében?
Azért kérdem, mert úgy látszik Te már mindent tudsz a felsőoktatási intézmények működéséről!:))

Kalokagathia 2009.10.01. 16:08:34

"Emlékszem amikor HÖK választás volt, lasszóval fogták az embereket szavazni, mert mindenki pontosan tudta, hogy egy nagy kalap túróst ér a tevékenységük. "

A HÖK pontosan leképezi az országot:
lopások, pályázati ügyeskedések - és a sok közönyös polgár, akik arra sem veszik a fáradtságot, hogy elmenjenek szavazni.

Minden intézmény hallgatósága megérdemli, ha a HÖK-je lenyúl és nem képviseli az érdekeit - ti választottátok.

Másfelől meg Pálinkás hülyeségeket beszél. A tanulmányi eredmény anatómiából semmit nem mond arról, hogy ki milyen "erkölcsökkel" rendelkezik, vagy ki alkalmas politikai pályafutásra. A HÖK-ösök azért is végezhetik lassabban a tanulmányaikat, mert leköti őket a HÖK-munka.

hipper 2009.10.01. 16:11:45

@nbcee: Kiváncsi vagyok mikor kezded el mesélni azt, hogy TE a saját szabadidődben mit tettél más hallgatókért, milyen plusszfeladatot vállaltál, mikor vállaltál fel konfliktust oktatókkal hallgatótársaid érdekében?

Amikor befejezted a sztorikat, akkor természetesen én is úgy fogom érezni, hogy a HÖK-re nincs szükség, mert ezt mindenki megteszi mindenkiért, és a HÖK-össég csak egy jelző, semmi több:))

Transylvanianmixedgrill 2009.10.01. 16:11:49

HÖK=hallgatói önérdekszervezet, haveri körök jókat esznek isznak buliznak állami (egyetemi) pénzen, (nem) kicsit politikai ugródeszkázgatnak, és ha valakinek ez nem tetszik, akkor megmutatják a mindenféle SZMSZ-ekben, hogy márpedig tessenek lenyelni ezt a kis úri huncutságot, különben nem szavazzuk meg az aktuális intézményi költségvetést, mondjuk a rektor úr fizetésével együtt...

kerdesek05 2009.10.01. 16:12:25

SZERETNÉM HA A PARLAMENTBE CSAK EGYETEMI JÓ VAGY JELES DIPLOMÁVAL ÜLHESSENEK EMBEREK. EZT CSAK DOKTORI CÍM, JOGI-ORVOSI, VAGY PHD VÁLTHATJA KI. MEGFELEL SZARHÁZI KÉPVISELŐK?

Lord_Cica (törölt) 2009.10.01. 16:12:30

A HÖK-öt az érdekvédelmi felelősök választják meg, akiket a hallgatók választanak. A megválasztásuk bizalom függvénye és nem a tanulmányi átlagé.

Pont a Pálinkás beszél, aki egy olyan rendszerben diplomázott, ahol még az idiótákat is átnyomták ötössel.

pocsolya 2009.10.01. 16:14:29

@utcai_arcos: nem véletlenül írtam oda a végéhez, hogy tisztelet a kivételnek.
Amit az elnökről írtam azt csak pletyka szinten hallottam, ezt beismerem, de ami a nagy összegű kifizetéseket illeti, az tény, mivel sajnos én is korrumpálódtam rongyos 5 000 Forintért.

Transylvanianmixedgrill 2009.10.01. 16:14:30

Pálinkás úr még annyit felejtett el mondani, hogy ez a rendszer az ők idejében is fényesen virágzott, sőt igazából akkor virágzott igazán...

Apafarkas 2009.10.01. 16:17:40

Nem értem az itt kommentelőket.
BÁRKI jelentkezhetett/jelentkezhet HÖK elnöknek, vagy politikusnak. Ha nem tetszik a jelenlegi gárda, miért nem méretted meg magad? Persze pofázni, meg legyinteni, hogy "á, ez mind csaló" a legkönnyebb.

hipper 2009.10.01. 16:19:02

@Kalokagathia: Nagyon örülök az utolsó bekezdésednek, mert kicsit visszatéríti a kommenteket a cikkhez, amiben szereplő megfogalmazás azért kicsit pontatlan, mert
- a kreditrendszerben többfajta tanulmányi eredmény van, amelyek eltérő sorrendiséget generálnak, továbbá mi a fontosabb a jó tanulmányi eredmény vagy a gyors előrehaladás (de gyenge eredményekkel) a tanulmányokban,
- a tanulmányi eredmény és a valós háttértudás (eledható tudás) közti egyenes korrelációról még nem olvastam tanulmányát, azonban ezt megkérdőjelező kutatások közül többet láttam már,
- a tanulmányi eredmény és az erkölcsi tartás, erkölcsösség közti kapcsolat mégbonyolultabb, mint az előző, mivel az erkölcsösség nem túl objektív fogalom, főként az oktatás területén, amely problémáról is több olvasnivaló szól (alá-fölérendeltség szakmai téren kontra mellérendeltség az egyetemi életben)

Kalokagathia 2009.10.01. 16:19:07

@Transylvanianmixedgrill: Milyen rendszer virágzott Pálinkás idejében? A HÖK????

Pálinkás 1952-ben született. Egyetemista korában nem volt HÖK, csak KISZ.

kerdesek05 2009.10.01. 16:21:14

ezentúl a parlamentbe csak egyetemi jó, jeles diplomával lehessen bekerülni. kivétel ha van mellé doktori cím , jogi vagy orvosi, vagy phd. megfelelne senkiházi politikusok?

noszty 2009.10.01. 16:21:32

mért választjuk meg őket?

Nálunk, ami volt elsőben: a "Hökös kemény mag" már a gólyatáborban kiválasztotta a potenciális utánpótlást hihetetlen kvalitásaik alapján (értsd: legrészegebb, legexhibicionistább hülyegyerek).
Aztán első pár hétben jött a választás egyik előadáson. Nyilván még alig ismertük egymást, arról meg fingunk nem volt mi az a hök mer mire jó. Na az egyik kemény magos hökös káderes elénk tolta a 3-4 általuk kiválasztott "nagyképességűt", hogy válasszunk.

Nyilván mindenki arra szavazott akivel mondjuk együtt hányt a gólyatáborban, vagy ittak egy felest a pultnál.

Megvolt az eredmény, mindenki boldog és mindenki el is felejetette, hogy ez bármire is jó lehet vagy van értelme. A "kemény mag"-nak természetesen pont ez a célja. Megválasztottuk a két kiszemelt bábjukat, akik majd mindent megszavaznak nekik a hök gyüliken.

Látá az első éves, hogy az általa megválasztott hök képviselő egy vicc...söt egész évben nem is látja.

Így aztán a másod éven, mivel már tudja, hogy ettől a höktől ő nem várhat semmit, tökéletesen leszarja ki lesz a hök képviselő, megszavazza a konyhás nénit is azt tolják ki. És ez már megint pont az, amit a "Hök-kemény mag" akar. hallgatói oldalról senkit ne érdekeljen, senki ne kérje őket számon, had csinálják ők a "dolgukat"....

Transylvanianmixedgrill 2009.10.01. 16:24:06

@Kalokagathia: Gyengébbek kedvéért: a Fidesz kormány idején.

ionsrác 2009.10.01. 16:24:32

"Szeretné ha kijelentése, a debrecenieken kívül, más intézmények diákjait is arra sarkallnák, hogy olyan vezetőket válasszanak, akik tanulmányi eredményeikben, és erkölcsi tartásukban példamutatóak."

Erkölcsi tartásról beszél egy politikus. Erkölcsi tartásról beszél a szabadeséssel csökkenő tekintélyű MTA elnöke. A plafon nem szakadt rá?
Muhahahaha.

larina 2009.10.01. 16:24:56

hipper: és Te hol höközöl?

Tetszik a hsz-ed, amiben kérded hogy és az illető mit tett a hallgatókért szabadidejében...
Hát valóban. Elvárásunk az van rengeteg a HÖK-kel szemben, de úgy amúgy minden másra szarunk és még kritizálunk is? Na ez a tipikus mentalitás.

polgarp · http://gepelmeny.blog.hu/ 2009.10.01. 16:26:08

Mint ex-HÖK-ös, ex-HÖOK-os... Hogy ne a levegőbe beszéljek: ELTE, progmat, 2 évig voltam HÖK-elnök, nem voltak rosszabbak az eredményeim, mint az évfolyamtársaimnak, éppen a második diplomámat fejezem be (már munka mellett), doktorizom, tanítok az egyetemen is.

A hökösök is csak emberek, van köztük ilyen is, olyan is. Lehet, hogy van aki 10 évig jár, de arra meg nem biztos, hogy emlékszel, aki köztársasági ösztöndíjas volt, és végzett időben. Amikor ott voltam, próbáltam tisztességesen csinálni. Volt, hogy vétóztam TVSZ-t, mert rossz volt a hallgatóknak, volt hogy éjszakákon át előterjesztéseket írtam. Nem mindig ment a jó érdekképviselet sajnos.

Láttam máshol mi van, volt ahol jól csinálták, volt aki tényleg csak a karrierjét építette (építi azóta is), volt ahol csak bulizgattak.

Nem buliztunk soha az ösztöndíjakból, pláne nem a kamataiból, ugyanis ezek az egyetem számláin voltak, vannak. Ugyanakkor volt saját költségvetésünk, amiből jutotta ilyesmire is, ezt igyekeztem tartalmasan (vezetőképzés) megtölteni. Előfordult, hogy saját pénzből hívtam meg felezőbulit egy körre.

Vannak régi ismerősök, akik szakmába mentek tovább (én is), vannak páran, akik egyetemen maradtak dolgozni (néha jobban értenek hozzá, mint a To-sok), van aki politizálni ment, de ilyenek vannak HÖK nélkül is.

Vallom, hogy a HÖK is csak egy lehetőség, amivel minden hallgató élhet (elvileg), kipróbálhatja magát. Én megtettem, nem bántam meg. Hogy máshol a szar alakok élnek vele, az egy kicsit a többi hallgató felelősége is (mintahogy az ország vezetése is csak olyan, amilyet megválasztunk, közösen).

Volt hallgató, aki lekutyázott, mert az egyetem nem utalta neki időben az ösztöndíjat (én se tudtam mást csinálni, mint bemenni a rektoriba, és verni az asztalt).

Volt hallgató, akinek külföldi ösztöndíjat szereztem, és azóta is előre köszön a folyósón (később egy rangos díjat is megnyert az ottani kutatásai miatt).

Egyébként igazán jól csinálni nehéz, hiszen 2od-3ad évesként sokmindet ott tanulsz meg, amit akkora már tudni kéne. Lehet, ezért sem működik jól az érdekképviselet szinte sehol.

Az egésszel csak arra akartam kilyukadni, hogy ne álltalánítsatok, mert így ha véletlenül valaki jól szeretné csinálni, annak is végleg elmegy a kedve, és csak a szar alakok maradnak.

Transylvanianmixedgrill 2009.10.01. 16:34:11

Valaki amúgy magyarázza el nekem, mert 5 év egyetem se volt elég, hogy megértsem: miért a HÖK-re bízták azokat a jogokat, lehetőségeket, munkákat, amiket jelenleg csinálnak? Miért nem egyetemi, állami alkalmazottak teszik ezeket a dolgokat, miért kell ezeket rábízni outsiderekre? Dögöljek meg, ha értem.

2009.10.01. 16:35:44

HÖK korrupt bagázs, alig dolgozik meg a pénzéért (vagyis a mi pénzünkből).

noszty 2009.10.01. 16:37:58

@utcai_arcos: ha valóban ezt csináltad akkor nyilván te voltál az, aki csinált is valamit, mert persze ilyen emberekre is szükség van, de az ilyen embereket általában nem is engedik a húsos fazékhoz... de ne is magadról beszélj, hanem hogy mit láttál ott, pl az egyetemi hökelnök bőrfotele még mindig nagyobb/drágább mint a rektoré?

Kalokagathia 2009.10.01. 16:39:08

@Transylvanianmixedgrill: Jaj, most már értem. Hogy a korrupció a Fidesz idején virágzott igazán. Mondd csak, itt élsz te egyáltalán? Persze volt akkor is, de hogy az lett volna a mélypont, na ne már...

Ezekiel 25,17 2009.10.01. 16:40:45

Lehet néhány helyen igaza van Pálinkásnak, a lényeg, hogy a hallgatók elégedettek legyenek a HÖK-kel. Az is biztos, hogy az én időmben a HÖK-öt legnagyobb szájjal szidók soha nem tettek semmit azért, hogy esetleg ők másképp csinálhassák, csak fikázni tudtak...

DE Pálinkás úrnak inkább az MTA-nak nevezett gittegyletet ajánlanám figyelmébe. Magyarországon szinte nincs európai értelemben vett komoly tudományos munka (legalábbis nem az MTA szervezésében), az MTA egy klikkesedett, a volt szoci időket idéző, teljesítmény-nélküli, magát felsőbbrendűnek tartó közeg. És még mielőtt valaki azzal vádolna, hogy sértett-mellőzött vagyok, jelzem, hogy semmi közöm a kutatáshoz.

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2009.10.01. 16:41:33

A Corvinuson a leglinkebbekből lesznek hökösök (persze vannak kivételek). Pálinkásnak teljesen igaza van.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2009.10.01. 16:42:00

Roppant módon fel van háborodva a tisztelt postíró, javaslom, mindenképpen mentse el magának ezt a cikket, fontos mérföldkő a saját életében, mert 10-15 év múlva, amikor pályakezdő szakembert akar felvenni, és meglepődik azon, hogy mekkora nihilista faszkalapokat ontanak az egyetemek, akkor jó lesz elolvasni azt a részét a mai postnak, amelyben arról elmélkedik, hogy vajon mi legyen a végzett hülyékkel.

Transylvanianmixedgrill 2009.10.01. 16:42:52

@Kalokagathia: Te szimplán hülye vagy? Fidesz kormány idején voltál egyetemista? Mert akkor tudhatnád, mit műveltek a jobbos hökösök, HÖOK-osok, akik ma szinte kívétel nélkül politikai pályán mozognak...

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2009.10.01. 16:44:00

@kerdesek05: Jogi nem válthassa ki, lásd.: Deutsch Tamás.

Kalokagathia 2009.10.01. 16:44:32

@Transylvanianmixedgrill: úgy látszik, te írsz olyanokat, amire muszáj reagálnom:)

"Miért nem egyetemi, állami alkalmazottak teszik ezeket a dolgokat, miért kell ezeket rábízni outsiderekre?"

Ez a mondatod tiszta zavar: nem a hök-ösök az outsiderek, sőt, ők nagyon is belsősök, azok közül valók, akiknek az érdekeit képviselik. Ellentétben az általad javasolt állami alkalmazottakkal, akik aztán marhára az egyetemisták szempontjait vennék figyelembe... és nem lennének outsiderek, kicsit sem, ugye.

Az egész arról szól, hogy önkormányzat. Önmagunk kormányzása, magunk közül választott vezetőkkel stb. A szabályozás és az önkormányzás tök jó, a problémák nem innen, hanem a kultúrából adódnak.

Kalokagathia 2009.10.01. 16:46:22

@Transylvanianmixedgrill: hát öcsisajt, akkor soroljunk fel pár nevet, akik nem a fidesz-kormány idején voltak hök-ösök.

Szabó László pl., aki a bme-n volt elnök, majd államtitkár. Azóta talán eltűnt a süllyesztőben.

Mielőtt lehülyézel valakit, talán szedd le a seggedről a tojáshéjat, úgy meggyőzőbb.

pocsolya 2009.10.01. 16:51:34

Csak hogy a cikkről is írjak kommentet: 8 évig nem lehet jó tanulmányi eredménnyel egyetemre járni csak úgy, ha 5 év után PHD jön, én úgy tudom, hogy a PHD hallgatók nem lehetnek részesei a HÖK-nek, mivel ők már tanítanak is, bár gondolom ez minden egyetemen máshogy van. Pálinkásnak igaza van abban, hogy link alakok a HÖK-ösök nagy része, de szerintem ez nem feltétlenül tanulmányi átlag függő.

Bors Világfiak 2009.10.01. 16:58:47

@pocsolya: a Pálinkás féle beszólás után a debreceni hök kiadott egy nyilatkozatot, hogy ők bizony fasza gyerekek, igaz mindegyik doktoranduszként höközik :-)

agár 2009.10.01. 17:01:23

Na végre megtaláltam az alábbi kis adalékot:
A Pécsi Ítélőtábla jogerős határozatában Andráska Gergely korábbi szocialista politikai tanácsadót befolyással üzérkedés okán egy év tíz hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte. (MTI, 2008. 12. 17.)

Andráska Gergelyről annyit lehet tudni, hogy 2000-ben lett tagja az MSZP-nek, majd nem sokkal ezután a Pécsi Tudományegyetem Hallgatói Önkormányzatának lett az elnöke. Innen zavaros pénzügyi manőverei miatt kellett távoznia 2002 végén. Egyetlen kézzelfogható dokumentumot hagyott maga után, amely három köbméter vegyes papír megsemmisítéséről szólt. Elnöksége idején csak úgy engedett kollégiumi férőhelyhez diákokat, hogy azoknak be kellett lépniük az MSZP-be – a kollégiumba a mai napig érkeznek pártlevelek egykori ott lakóknak, akik azóta régen elvégezték az egyetemet és kiköltöztek. Az ügy kirobbanása után néhány nappal lekerült a szocialisták baranyai honlapjáról Andráska méltatása. Addig azt írták róla: „A 7. számú választókerület szocialista önkormányzati képviselőjelöltje aktívan részt vett az idei (2002) országgyűlési választási kampányban, így részese volt Szili Katalin, Kékes Ferenc és Toller László választási sikerének.”

Kalokagathia 2009.10.01. 17:04:28

Egyébként a Jobbik-nak tényleg az ELTE BTK hök volt a melegágya. A számítógépeiken az volt a jelszó, hogy 19adolf33, és Kovács Dávid lelkesen mesélt a miép-gyűlésekről. Szép kis csapat volt...

szigiri 2009.10.01. 17:06:06

Asszem Baze ebbe beleszaladtál. A HÖK-ösök minden karon - tisztelet a kivételnek - nagy többségünkben link, lusta és mindenféle panamákban hírbe került emberek.

Egyébként 4,0 alatt én nem nagyon engedném, hogy valaki HÖK-ös legyen. Ennyire egyszerű

Bors Világfiak 2009.10.01. 17:07:50

csupa lelkes gólya és másodéves képviseli a hallgatói érdekeket Debrecenben is:
Sajtóközlemény
Dr. Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, a Debreceni Egyetem fizikus professzora 2009. szeptember 1-jén a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem tanévnyitóján tartott beszédében kifejtette: a jelenlegi felsőoktatási rendszerben „… megtörténhet, hogy a diákokat nem a legtehetségesebb és legdolgosabb társaik képviselik, hanem a sokadik évüket az intézményben töltő, a diákképviseletet jó megélhetésnek tekintő gyenge teljesítményű hallgatók.”
A Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzata (DEHÖK) – mint azon egyetem hallgatói érdekképviselete, amelynek hallgatóit Elnök Úr maga is oktatja – támogatásáról biztosítja Elnök Úr azon törekvését, amely szerint a hallgatókat tehetséges, jó teljesítményű társaiknak kell képviselniük. Az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat évek óta arra törekszik, hogy a hallgatói képviselők tanulmányi teljesítményükkel példát mutassanak társaiknak.
Tájékoztatásul jelezzük, hogy a Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzatának (DEHÖK) vezetői többnyire a doktori képzésben részt vevő, jó teljesítményű hallgatók. Az alábbiakban ismertetjük a DEHÖK vezetőinek tanulmányi teljesítményét.
Körösparti Péter elnök – 2009-ben néprajz szakon szerzett jeles minősítésű oklevelet, 2009. szeptembertől doktori képzésben vesz részt a DE BTK Történelem és néprajz doktori iskolában. Néprajz szakos egyetemi tanulmányait 2004-ben kezdte meg, oklevelét a képesítési követelményekben előírt képzési idő (5 év) alatt szerezte meg.
Csiszár Imre elnökhelyettes – 2006-ban történelem, 2008-ban néprajz szakon szerzett jeles minősítésű oklevelet, 2007. szeptembertől doktori képzésben vesz részt a DE BTK Történelem és néprajz doktori iskolában.
Dr. Andorkó Imre alelnök (Tudományegyetemi Karok) – 2007-ben jogászdoktori oklevelet szerzett, 2007. szeptembertől doktori képzésben vesz részt a DE ÁJK Állam- és jogtudományok doktori iskolában. Egyetemi tanulmányait 2002-ben kezdte meg, oklevelét a képesítési követelményekben előírt képzési idő (5 év) alatt szerezte meg.
Fürjes Gergely alelnök (Orvos- és Egészségtudományi Centrum) – VI. éves orvostanhallgató, jelen tanév végén várhatóan orvosdoktori oklevelet szerez. Egyetemi tanulmányait 2003-ban kezdte meg.
Zsuppányi Noémi alelnök (Agrár- és Műszaki Tudományok Centruma) – V. éves környezetgazdálkodási agrármérnök szakos hallgató, a jelen tanév végén várhatóan oklevelet szerez. Egyetemi tanulmányait 2004-ben kezdte meg, oklevelét várhatóan a képesítési követelményekben előírt képzési idő (5 év) alatt szerzi meg.
Bajusz Bernadett elnöki megbízott, az Egyetemi Kollégiumi Felvételi és Szociális Bizottság elnöke – 2007-ben pedagógia szakon kiváló minősítéssel szerzett oklevelet. 2007. szeptembertől doktori képzésben vesz részt a DE BTK Humán tudományok doktori iskolában.
Debrecen, 2009. szeptember 10.
Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzat

hipper 2009.10.01. 17:09:50

@szigiri: rendben van, és miért nem engednéd? Mondj egy olyan érvet, ami miatt a 4,0 feletti hallgató okosabb, erkölcsösebb, szebb, talpraesettebb! Főként, hogy vannak olyan intézmények, ahol az első 2-3 évben az évfolyamátlag nem éri el a 3,0-át:) TE úgylátom nem ilyen helyre jártál:)))))))

xstranger 2009.10.01. 17:14:44

@Bors Világfiak:
"néprajz doktori iskolában"

Jaaa akkor mar ertem, nem tudom ott mit kell csinalni de az tuti hogy amikor en voltam doktorandusz (BME-VIK) nekem nem fert volna bele az oktatas es a kutatas mellett a dolog.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2009.10.01. 17:15:26

@hipper: Nem vagyok és nem is voltam BME-s. Én az ELTE-re jártam. Általában az első két havi pénzt kaptuk meg a félév 3. hónapjában, a 3.-at jó esetben hó végén, rosszabb esetben a 4. hónapban, a 4.-et szintén hó végén vagy utána, az 5.-et meg ha első félév volt, azaz januárról volt szó, akkor kb. időben, de a júniusit soha, az szeptemberben szokott jönni.

xstranger 2009.10.01. 17:17:26

@hipper: Es mi koze van az atlagnak ahhoz hogy a HOKtol milyen tanulmanyi eredmeny varunk el?

Mondjuk egy 3.5-ot mindenkinek tudnia kell hozni, ha azalatt vagy akkor mar kezd a tanulmanyok rovasara menni a dolog. Max olyan embert kell valasztani akinek megy a ketto egyutt.

nothing.at.all (törölt) 2009.10.01. 17:20:15

nálunk vmi olyan csaj a hökös, akit két éve nem láttam benn az egyetemen. nem is tudom, hogy járhat még ide. de idén ő szervezte a gólyatábort.
a hökválasztás abból állt, hogy körbeadtak egy papírt 1 db névvel, hogy ő jelölte magát, támogatom-e. azt se tudtam, ki az.
az alap, hogy a hökösök haverjai kapják a kolit meg a szoctámot. de hogy ezen kívül csinálna mást is a hök, azt nem érzékeltem. egyáltalán minek vannak? miért adják jött-ment diákok kezébe a pénzügyeket?

nothing.at.all (törölt) 2009.10.01. 17:21:54

nálunk vmi olyan csaj a hökös, akit két éve nem láttam benn az egyetemen. nem is tudom, hogy járhat még ide. de idén ő szervezte a gólyatábort.
a hökválasztás abból állt, hogy körbeadtak egy papírt 1 db névvel, hogy ő jelölte magát, támogatom-e. azt se tudtam, ki az.
az alap, hogy a hökösök haverjai kapják a kolit meg a szoctámot. de hogy ezen kívül csinálna mást is a hök, azt nem érzékeltem. egyáltalán minek vannak? miért adják jött-ment diákok kezébe a pénzügyeket?

pocsolya 2009.10.01. 17:21:54

@hipper: azt azért te se gondoltad komolyan, hogy érveket mondjon bárki arra, hogy miért okosabb az akinek 4.0 feletti az átlaga mint akinek 3.5 alatti. De ha nagyon kell, mondok érvet: azért okosabb, mert jobb átlagot ért el.

Transylvanianmixedgrill 2009.10.01. 17:27:47

@Kalokagathia: Ki a picsát érdekelnek az egyetemisták érdekei, már megbocsáss, amikor az egyetemre tanulni jársz, nem szórakozni? Mitől lett kívánságműsor az egyetem, fel nem fogom!? És mi a picsának ezek az önkormányzatok? Sose értettem, mire föl ez a nagy demokráciosztogatás a felsőoktatásokban? Mint ahogy azt se értettem, mi szükség a középiskolákban a diákönkormányzat. Még a kollégiumot csak-csak megértem, ki kivel akar aludni hónapokon keresztül, no de az OKTATÁSI oldalon beleszólás??? Azon kívül a homályos indokláson kívül, hogy "hát így jobb ott élni"? Ki a picsát érdekel, hogy érzed te magad az iskolapadban öcsisajt, oda tanulni mész, nem ÉLNI!

Transylvanianmixedgrill 2009.10.01. 17:31:28

@Kalokagathia: Nagyon melléfogtál, mert elég ugye Boros Bánk Levente vagy az MDF-es Almássi Kornél nevét említeni...

Ja és az egyetemi hallgatók JELLEMZŐEN jobbosok bármely felmérés szerint. Nyilván a maszopos siherehad is az utóbbi években ott volt a HÖKös kondér körül. De mint mondottam, ez 98-2002 közt se volt ez másképp a jobbosokkal...

Trig 2009.10.01. 17:32:47

Nagy általánosságban igaza van a Pálinkásnak, a hökösök a legtöbb helyen élösködő, korrupt bagázs.
Nekem van olyan évfolyamtársam, akit ugye gólyaként benyomtak (mert tiszta választásról kár beszélni) a HÖKbe, a gyerek onnantól nem járt suliba, vizsgázni se nagyon, inkább a hök elnök bevitte az indexét a vizsgák végén, hogy tanárúrlegyenmárszívesrendesgyerekez, stb. szar dumák. Ez így ment kb. másfél évig, akkor kirakták a hökből. Azóta se jár a gyerek egyetemre, csak a neptunon tantárgyfelvételkor találkozunk vele. Gondolom van annyi kreditje mint nekem.

No meg persze, amikor arról van szó, hogy kit vesznek át költségtérítésesről állami finanszírozott státuszba, ott is a hökösök vannak előnyben.

És akkor ott vannak a nagy elhízott, 32 évesen hökelnök majmok, akiknek a szülinapját hökös pénzből szervezik a társai.
Stb.

Transylvanianmixedgrill 2009.10.01. 17:33:03

@Transylvanianmixedgrill: És persze beleszólás az egyetemi költségvetésbe, mint hökös jog? Hogyapicsába???

xstranger 2009.10.01. 17:42:49

@Transylvanianmixedgrill: Ember gyere le mar a Fidesz kormanyrol, tiz evvel ezelott voltak hatalmon. Elotte es utana is ugyanigy mukodott a rendszer.

Bobby Baccala 2009.10.01. 17:43:00

@bm613:

ez a karácsonyi osztogatás most is megy. azért elgondolkodtató hogy milyen pénzek felett diszponál pl. a bme ehk, hogy lazán utalnak 10rugót ha szavazol. ( vhol az is szánni való hogy egy-egy ilyen alkalommal fullon van az aud max.)
tudtommal a bme-n a leggazdagabb szervezet az ehk (nem vmelyik kar)

kb 1 éve megjelent vmi újságban hogy a hökös vezérek közül ki hova került. hát a többséget felszívta a politikai elit, vagy vmelyik multinál kötöttek ki menedzseri pozícióban.

indapasssucks 2009.10.01. 17:46:01

"Különben meg HÖK-ösnek általában az eminensek mennek, vagy az örök lázadók-örök jófejek, de ők meg hamar kikopnak."

hahaha, jo mad mai dai

te hülye te. te sem láttál még a hökömet.

amúgy aki 1 év hök után nem tud kocsit venni, az nem tudom hogy került be oda.

Transylvanianmixedgrill 2009.10.01. 17:49:00

@xstranger: Olvasásértésed nullához konvergál. Pont ezt mondom én is: Pálinkás nyilván úgy gondolta, hogy amióta hök van, ez a helyzet. Ha nem így gondolta, csak a jelenlegi garnítúrára, akkor viszont súlyos tévedésben van, hisz elég csak az ő regnálásukkor a hökre visszanézni...

lilaorogna 2009.10.01. 18:04:06

@bm613:

miért tudod inkább elképzelni ezt a gdf-en, mint a bme-n?

az, hogy egy suli gyengébb/erősebb, nincs összefüggésben azzal, hogy az ott hallgatók korrekt/inkorrekt emberek.

xsasha 2009.10.01. 18:04:50

Hola,

én, mint 30 éves HÖK-tag mondanék 1-2 észrevételt.

- Pálinkásnak alapvetően igaza van, és sok helyütt ez rá is megy az érdekképviselet rovására.

- Fejétől bűzlik a hal. Sok helyen a HÖK sem különbözik a társadalom működésétől, a politika működésétől, ez a környezeti feltételek miatt van így. Nem a HÖK dolog működik rosszul, hanem a társadalom.

- A HÖK-ösök bírált csoportja menedzser típusú ember, akik a problémák megoldásában jeleskednek. Lehetnek akár pernahajderek, de egy eminens se tudna annyi eredményt elérni, mint ezek a suttyók.

- Én azért lettem HÖK-ös, mert úgy láttam, hogy képes lennék hozzátenni valamit, meg tudnék oldani problémákat és segíteni tudok embereknek, akik nem látnak át dolgokat, akármilyen jól is tanulnak. Többek között erre ment rá a tanulás, és valszeg már rég diplomáztam volna, ha nem ezzel töltöm az időmet.

- Ugyanaz a helyzet, mint a politikában, fociban, stb. Akinek problémája van a jelenlegi helyzettel, miért nem húzza fel az edzőcipőt és próbálja ki a saját bőrén, mivel jár az ilyesmi? Tessék nagyfiúnak lenni, szerveződni, leváltani a jelenlegi garnitúrát, akár az egyetemen, akár a focipályán, akár a Parlamentben.

xsasha 2009.10.01. 18:12:43

Magyarország a csodavárók citromsárga szigete. Mindenki mindent jobban tud és mindenki mindenkit el tud ítélni. (valójában csak irígy és nem képes tenni az álmaiért, és azt hiszi, erről mások tehetnek)
Persze könnyű a mások gerendáiról polemizálni, és sokkal nehezebb a saját kis szálkáinkat kipiszkálni a szemünkből. Ha az emberek többet foglalkoznának azzal, hogy hogyan csinálják jobban saját dolgaikat, hogyan fejlődjenek magasabb szintre, talán történhetne valami előremozdulás sodródó társadalmunkban. De egyenlőre csak beintünk egymásnak és egymás lábát tapossuk, és csodálkozunk, hogy nem megy semerre ez a szekér.

TLR4 2009.10.01. 18:15:48

@Transylvanianmixedgrill: azért mert a hallgatóknak ugyanúgy joga van az érdekképviseletre, mint neked. Nemcsak azért mert az oktatási törvény kötelezően előírja, és más nemzetközi szabályozások is, hanem mert a hallgatóknak kell, hogy legyen beleszólásuk az intézményük működésébe, hiszen az oktatás hatékonyságát pl. az ő javaslataikkal is lehet, sőt kell javítani. Ha oktatsz valakit, azt sok féleképpen lehet tenni, tapasztalatból tudom, mert én is azt teszem (demonstrátorként gyakorlatokat vezetek), és nagyon fontos a hallgatói feedback. Amúgy HÖK-ös vagyok (nem vezető), köztársasági ösztöndíjas és amúgy tudom, hogy sokat dolgoznak a mi karunkon a HÖK-ös vezetők, és tényleg nem kell általánosítani tanulmányi átlag alapján sem, mert nagyon sok tehetséges ember vehet részt hallgatói közéleti tevékenységben.

Mixer 2009.10.01. 18:20:25

Pálinkásnak teljesen igaza van

huskey 2009.10.01. 18:36:28

Tisztelt kommentelők!

Mély meglepettséggel olvasom hozzászólásaitokat, illetve annyira talán mégsem. Magam is HÖK-elnök voltam, hogy melyik intézmény melyik karán, az talán most maradjon mellékes. Ezek az általános sztereotípiák amiket olvasok, arra késztettek, hogy én is kommenteljek, pedig soha nem szoktam ilyet tenni.

Könnyű mondani, hogy a HÖK lop, a HÖK-ösök nem csinálnak semmit, lusták, rossz tanulók. De tudja-e valaki közületek, hogy mivel telik egy HÖK-ös napja?? Hogy mekkora felelőssége van a Ti életetekre nézve? Hogy nélküle nem lenne hallgatói élet, nem lennétek képviselve az iskola vezetésében, hogy fele ennyi jogotok és lehetőségetek lenne? hogy nem lenne pl szoctám, vagy bármi egyéb juttatás, ha az általatok annyira lenézett és utált HÖK-ösök nem dolgoznának, és nem értetek dolgoznának...

És valóban, lehet hogy egy-egy HÖK-ösnek leromlik a tanulmányi átlaga valamelyest, de ez annak köszönhető, hogy míg Neked annyi a dologd, hogy beülj órára és jegyzetelj, ő emellett adott esetben a Te boldogulásodért, jogaidét, pénzedért harcol, vagy dolgozik. Mi előtt követ dobtok rájuk (ránk) HÖK-ösökre, gondoljatok arra, hogy mi mindent köszönhettek nekik, vagy csak olvassátok egyszer el a HÖK SzMSz-t...

flegman · http://usazzunk.blog.hu/ 2009.10.01. 18:41:17

bullshit.
egyetlen oka lehet, h vki felsőoktatásban részt vesz: mert tanulni akar. ehhez nincs szükség hökökre.

mármint egy értelmes világban.

W Joe 2009.10.01. 18:42:18

Teljesen igaza van Pálinkásnak. Ne azok képviseljék a hallgatókat, akik rossz tanulók, mert akkor ők a rossz tanulók érdekeit fogják képviselni.

Doryyka 2009.10.01. 18:57:13

@kerdesek05: mindegy, lopnának maguknak

kutyacica 2009.10.01. 19:11:48

@flegman: teljesen igazad van. ennek ekes peldaja, hogy az USA-ban sincs hok.

wait a second...

uc.fas.harvard.edu/
assu.stanford.edu/
www.asuc.org/newsite/

oooooh snap!

ggx 2009.10.01. 19:13:13

Husky Bazz! Hadd ne boruljak le a HÖKösök elé! Nem kétlem, hogy van aki rendesen végzi a munkáját de többség tényleg egy korrupt geci.
A szoctámról csak annyit, hogy a családom miatt tényleg rászorult voltam. Nem is lett volna gond azzal amit kapok. Pusztán csak attól fordult ki a belem, hogy azért a kéthetes papírbeszedegetésért, és egynapos lepontozásért többet kaptak mint én egész félévben. Ja és pluszban még megadták magunka ezen fellül a maximális havi szoctámot.

huskey 2009.10.01. 19:25:37

@ggx: Nem kértem hogy borulj le!
Persze, mindenhol vannak negatív példák is, de nem szabad általánosítani! És Hök minden országban van, mindenhol működik, csak nálunk ilyen ellenségesek vele a hallgatók... Pedig itt sem rosszabb mint máshol, sőt... gondolkodjatok mielőtt általánosítotok, vagy fikáztok. Vagy ha valami nem tetszik? Tessék parancsolni! mindenkinek van lehetősége csinálni, jobban csinálni!

Globetrotter2014 2009.10.01. 19:28:08

Lehet hogy Pálinkásnak igaza van de sajna a fószer tele van elég szerncsétlen megnyilvánulásokkal. Kicsit gyakorolnia kellene a tükör előtt, és mindenképpen valami gyakorlatiasabb PRosnak meg kellene húznia a meggyilvánulásait, kb annak mentén hogy mi néz ki jól és mi az ami a reális gondolat. A HÖK az én tapasztalatom szerint is legjobb esetben vegyes csapat volt. De semmiképpen sem az évfolyam elitét reprezentálta, inkább az alsó harmadot. Kicsit a politikai pálya gyakorlótere is, több HÖK-ös akit ismertem egyenesen a Poltikába ment. A HÖKösök mentségére, ha időd egy jelentős részét képvislettel töltöd nem marad annyi energiád a tanulásra (és most direkt nem időt írtam). Ugyanis ahogy a parl-i képviselőnek sem az a munkája hogy gombokat nyomogasson, a HÖKösnek sem az a fő tevékenysége hogy a HÖK irodában üljön...

Transylvanianmixedgrill 2009.10.01. 19:30:58

Kedves Hökös barátaim! Na akkor egy kicsit hosszabbra fogom. Szóval játszunk el a gondolattal, hogy holnap megszűnik a hök. Tokkal vonóval. Feltenném a nagy kérdést: a mezei hallgató ebből mit venne észre? Szvsz semmit.
Hogy miért? Mert a mezei hallgató jól megvan nélkületek. A hallgató nem azért szarik a hökre mert loptok csaltok, leszarja, hanem mert kurvára nem látja, hogy ti ugyan mi a fészkes fenének vagytok? Hogy miért is? Ha valami probléma van a tankörben? Mész a tankörtitkárhoz. Ha valami bajod van a tanulmányaid adminisztrációjával? Mész a TO-ra. Valami gondod van a kolival? Mész a koliigazgatóhoz, vagy a kolititkárhoz. Gond van az albiddal? Mész a főbérlőhöz. Úgy érzed megsértették a jogaid: hívod telefonon az oktatási ombudsmant. És még sorolhatnám: mindennek megvan a gazdája. Egyetemi 5 évem alatt, pedig (elég nagy közéleti személy voltam) nulla, azaz büdös nagy duplanulla esetben fordultam a hökös képviselőmhöz. Nem volt rá szükség. Semmi olyan problémám nem volt, amit rajta keresztül, ő általa láttam volna elintézhetőnek. Namost, ha volt is valami olyan problémánk, amire összefogás kellett volna, akkor megszerveztük magunkat, hök nélkül. A valétáláshoz mondjuk nem kell hök, csak egy ügyes gyerek, aki jól tud szervezni. Buliszervezéshez fejenként 1000 forint, megbeszéltük ki megy el a hozzávalókért, ki hozza a sört, ki a bográcsot.
Tehát drága barátaim, még egyszer feltenném a kérdést: mi végre is vagytok? Avégre, hogy felülről egy határozat előírt titeket, DE alulról nincs rátok igény. Magyarán: SÓHIVATAL. Felesleges duplikáció.

huskey 2009.10.01. 19:40:09

@Transylvanianmixedgrill: Szomorú ha így látod! Nagyon szerencsés hallgató lehetsz, ha Te mindent elértél egyedül, és soha senkinek nem kellett segítenie Neked semmiben! Irigyellek... Gondolom a szoc.tám papírjaidat is magadnak pontoztad, a TVSZ módosításokat is magadnak intézted, a gólyatábort is magadnak szervezted, ugyanúgy ahogy az összes többi bulit, nem beszélve arról, hogy minden egyes szenátusi ülésen részt vettél és képviselted magadat és a saját érdekeidet, az ösztöndíjadat is meghatároztad, és segítettél az iskolavezetésnek meghatározni, hogy kik tanítsanak, és hogy mennyire vagy elégedett tanáraiddal. És hogy emellett még tanulni is jutott időd, plusz rengeteg olyan dolgot csinálni amit nem soroltam fel, az külön dícséretes. Szerintem Téged kéne mindenhova beiratni, hogy tényleg ne legyen szükség a HÖKökre, majd Te mindent elintézel... ja, hogy eddig csak magadnak tetted? nah látod, itt a bibi...

Aropa · www.finnisztan.blogspot.com 2009.10.01. 19:43:26

Fel lehet háborodni, de a hök olykor a politikai korrupció előszobájának tűnik.
(akinek nem inge ugyebár...)

Nem titok, PTE TTK egész nap internetező, ingyenmobilozó és kari pénzen taxizói sem lopták be magukat a szívünkbe anno.

A BTK-s HÖKvezér meg azóta le is lett tartóztatva ha jól emlékszem, de más fronton szerzett "érdemeiért"...

Vajon mit tettek értünk HÖKnél? Kiadták a bérletet és megmutatták hol írjam alá.

Aropa · www.finnisztan.blogspot.com 2009.10.01. 19:53:14

Ja, és a HÖKtag hogyan terem?

Jelen voltam több ilyen választásnál is: bevitték a Jakabhegyi koliba az urnát, hadd szavazzanak a gólyák. Aztán kire szavazzak?
Hát a folyosó túlfeléről a Bélára. Fel sem merült, hogy más jelöltek is voltak Bélán kívül. Hát így esett.

Egyik évben érdeklődtem a főHÖKösnél, hogy hát ezt hogy. Válasz: ez így szokás. A szokás nagy úr.

nemezisazis 2009.10.01. 19:53:19

szerintem meg nomen est omen és pálinkás úr azért mondott ilyet mert épp be volt baszva.

ilyet mindenki tud..

egyébként komolyan számottevő akármi történik is a HÖK-ön belül, összehasonlítva a kormányzattal? ez komoly? és egy ilyen sötét ember az MTA elnöke? ez komoly?
mondjuk az MTA-t majdnem annyira tartom mint a Mensát leszámítva, hogy emtéáék szép summákat tapsolnak el minden szarra a kormányhoz hasonlóan dilettánsan, de akkor is..

Metz 2009.10.01. 19:58:42

a HÖK mondjon le!

Transylvanianmixedgrill 2009.10.01. 20:06:13

@huskey:

Szépen sorjában:

Szoctám: máig nem értem, mitől jobb ítész egy halom hallgató egy halom hivatalnoknál, ha meghatározott és rögzített szabályrendszer szerint adható a szoctám? Hm? Mitől ismeri az én szociális helyzetemet jobban egy számomra szintén vadidegen hallgatói csoport egy szintén vadidegen hivatalnoki csoportnál?
A hökös ideológia szerint, ha van egy gép, aminek az egyik oldalán beöntesz egy halom HIVATALOS papírt, igazolást, adatot a szociális helyzetedről, majd ezt a gépet megtekeri egy halom hökös hallgató, akkor a végén igazságosabb (sic!) szoctámelosztás fog kijönni, mintha ugyanezt a gépet egy halom hivatalnok tekerné meg. De könyörgöm miért? Azaz: ha holnap a szoctám-odaitélést hivatalnokok végeznék, észre sem vennéd.

Gólyatábor: szimpla buli. Semmi köze az oktatáshoz, nem létszükséglet az egyetem elvégzéséhez, nem kötelező rajta résztvenni. Hök nélkül összeáll egy felsőbbéves banda és szervez egy bulit, amire kiírja hogy Gólyatábor, ennyi.. Ha van kedve. Ha nincs, akkor meg szervez, aki akar.

Ösztöndíj: szoctámodaítélés pepitában, ráadásul még szűkebb a játszótér, mert ez már szimpla hivatali matematika.

Ennyi az össz érv, a hök létjogosultsága mellett?

nothing.at.all (törölt) 2009.10.01. 20:12:16

@huskey:
ha a hökösöknek adnánk az index vezetésének feladatát, akkor valószínűleg ez is hiányozna, ha nem csinálnák.
na de miért adnánk neki?
azért van a tanulmányi osztály.
miért adjuk nekik a szociális támogatások és kollégiumhelyek elbírálását? mint kecskére a káposztát.
és képzeld, elég jól tudja magát mindenki képviselni, ha egy tanárral való konfliktusról van szó. senki nem megy ezzel a hökhöz.
szervezzenek bulikat, azt megengedem.:D
pénzek elbírálásába meg ne szóljon bele semmilyen diák.

Transylvanianmixedgrill 2009.10.01. 20:15:10

@kutyacica:
Nem ismerem az USA hökös históriáját, de lefogadom, hogy ezek alulról szerveződött dolgok voltak először, azaz hosszú éveken át érlelődött, és generációnyi hallgató érezte égető szükségét érezte egy szervezet megalakításának. De mondom, itt nálunk erre nincs semmiféle égető szükség, mindenki jól megvan/meglenne nélküle, kivéve persze a hökösök, akik olyan szépen megideológizálják létjogosultságukat, hogy azt öröm nézni.

mnézis 2009.10.01. 20:15:15

az ide beírkáló hökösök kommentjeiből tökéletesen leszűrhető ki is megy el hökösködni

középszerű kis senkik, akik így próbálnak kompenzálni hogy úgy érezhessék érnek valamit

jahogy "nektek köszönhetik" a szoctámot, akik kapnak? hát a kurva anyád.

miauu 2009.10.01. 20:16:08

Szerintem egész jó kezdés lenne, ha felvennének havi pár ezer forintért egy akárkit, aki a könyvelést végezné a HÖKös pénzekkel, aki nyomon követné, hogy pl. ha sportnapra kapott az egyetem 2M Ft-ot az államtól, akkor az tényleg arra menjen el, hogy ezt leszervezzék.

A másik. Nem mondom, melyik iskola melyik szakára járok, de a szakfelelősömet kirúgták a 30 kredit miatt. Ebből kifolyólag még én is naivan hiszek abban, hogy egy HÖKös igenis legyen értelmes, ambíciózus és PÉLDAMUTATÓ!

Szóval egyetértek: a cikk írója üljön le, egyes!

huskey 2009.10.01. 20:23:52

@miauu: Igazad van! Egy HÖKös mutasson példát, hozza legalább a legelvártabb minimumot, vagy többet. Ezzel semmi baj. Lopni a HÖKből nem lehet, mert az általad említett könyvvizsgálat működik, egy fillért nem lehet eltenni. Szoctámot pedig nem miattunk kaptok, hanem mert jár, mi csak abban segítünk h minnél többet szét lehessen osztani, mert empatikusabban tudunk a hallgatókhoz állni mint egy hivatalnok.

És lehet bennünket kis másodlagos senkiknek tartani, meg olyan embereknek akiknek erekciójuk van a hatalomtól, de ez nem így van. Én amit elértem, csakis saját erőmből értem el, és nem azért mert HÖKös múltam van, vagy akármi.

ujbudai polgár 2009.10.01. 20:28:18

@kerdesek05:,,ezentúl a parlamentbe csak egyetemi jó, jeles diplomával lehessen bekerülni. kivétel ha van mellé doktori cím , jogi vagy orvosi, vagy phd. megfelelne senkiházi politikusok"
Gratulálok!
Nézzél már körbe hány idióta, seggfej jogász és doktor ül a Parlamentbe. Ja és én nem a szürke senki által nem ismert emberről beszélek, hanem egy csomó ismert alakról (szoci-fityesz oldalon egyformán a többi pártról se megfeledkezve)!!!
Mikor veszik már észre, hogy értelmes nem egyenlő a diplomással! A tisztesség meg köszönő viszonyban sincs a végzettség nagyságával!

Transylvanianmixedgrill 2009.10.01. 20:29:19

@huskey: Az EMPÁTIA az milyen mérőszám a pontrendszerben?

Aropa · www.finnisztan.blogspot.com 2009.10.01. 20:31:25

@huskey: Nem a te szemályedet érik itt támadások, hanem a hököt mint intézményt. Bizonyára te egy vagy a sok rendes hökös közül. Ám vannak sokan, akik nem szolgáltak rá (nem is akartak úgy igazából...) a hallgatók és az Egyetemek bizalmára.

Ja, és a könyvvizsgálat...az egyik HÖKös mintha épp könyvelő lett volna nálunk, mielőtt lecsukták néhány éve. upsz

Aropa · www.finnisztan.blogspot.com 2009.10.01. 20:34:17

Tudom, ne általánosítsunk. Ám nem hagyhatom ki, hiszen ez talán a hazai HÖKtörténelem mélypontját jelenti:

www.hirszerzo.hu/cikk.a_kepviselojeloltsegtol_a_bortonig_egy_zuschlag-klon_palyaive.91315.html

nbcee 2009.10.01. 20:41:47

@hipper: Mielőtt bármelyikünk is az öntömjénezés bűnébe esne, írom a késői válaszom. Bár nem lennék köteles válaszolni, hiszen még senki (így te sem) nem bizonyította be nekem, hogy a szükséges (cselekvő) létszám 5-7-szeresére felduzzasztott HÖKre ugyan mi szükség van. A kisebb problémákat 110 IQ-pont felett el tudják simítani a diákok maguktól is, a nagyobbakhoz meg úgyis kevés a HÖK.

Minden mellkidobás nélkül szoktam/szoktunk tárgyalni tanárokkal, ha konfliktus adódna, és néha (dobpergés) nem csak a saját érdekemben (könnycsepp elmorzsol), és nemegyszer meg is tudtuk oldani a problémát, mindenféle önkormányzatos kókler közbenjárása nélkül is. Ráadásul (szimpla berúgásokon kissé túlmenően) még egész értelmes (és merem remélni, érdekes) programokat is tudunk szervezni magunknak.

Viszont nem parádézunk egész tanéven keresztül azon, hogy mi milyen kib.szottul hasznára vagyunk a közösségnek. Sőt, nincsenek konferenciáink sem, sem díszvacsoráink, és még a saját újságunkba sem írjuk le, hogy milyen jófejek is vagyunk mi.

Annyit azért megenyhülve leszögeznék, hogy ez nem vonatkozik arra a 10%nyi HÖKösre, aki tényleg csinál is valamit néha.

nbcee 2009.10.01. 20:44:35

Jah és úgy vettem észre (mielőtt azt képzelnétek, hogy csak fikázni szeretnék itt mindenkit), mintha az ELTE-BTKn egész normálisak lennének a HÖKösök. Bezzeg nálunk, a ...

prof. dr. minuhartuzius glakopivalter 2009.10.01. 20:53:12

Sziasztok!
Én is rengeteget szidtam a HK-t (HÖK-öt), dobálóztam vele, hogy így hülyék meg úgy korruptak, de végülis sikerült leszűkítenem a problémámat két alapvető jelenségre:

1) A HK monopol helyzetben van.
2) A HK nem fogad el kritikát.

Ennek és a jelenlegi felsőoktatási lehetőségeknek, szokásoknak a folyománya szerintem az is, hogy a HK meglehetős képzavarban él, és munkájának nagy részét az teszi ki, hogy adminisztráljon, valamint hogy a problémás hallgatók (és nem a hallgatói problémák) ügyeinél nyomást gyakoroljon a tanárokra.

Én a BME Gépészkaron végeztem, a tapasztalataimat is itt szereztem, persze hallottam róla, hogy máshol léteznek jobban működő hallgatói képviseletek. Nálunk minden esetre a problémás hallgatók cseppet sem szerény csapata minden esetben a saját tanulmányi erőfeszítéseit próbálta minimalizálni, és amikor ez nem sikerült, vagy számára káros következményekkel járt, akkor sírva szaladt a hallgatói képviselőkhöz. Akik persze segítettek és megoldották a problémáit. Csakhogy ezek a hallgatók problémáira (pl. rossz tantárgyi előkövetelményi rendszer, tanmenet beli problémák, teremhiány, oktatóhiány) nem voltak hatással, vagy éppen súlyosbították őket. Pl. pót-pót-pót szigorlat ütemterven kívüli kiírása egy-két főnek, ZH-k eltolása olyan időpontra, amikor éppen a többségnek rossz, stb.

Persze sok általános probléma is felmerül a Hallgatói Képviselet munkájával kapcsolatban:
- alapvető legitimációs probléma, hogy a HK-szavazáson az emberek nagyrésze gólya, így fogala sincs arról, hogy kire szavaz, miért szavaz, stb.
- Nálunk 25-50e Forinttal jutalmazzák azt, aki ennek ellenére elmegy szavazni - ez az ún. Karácsonyi pénz. Ami megmaradt a HK éves büdzséjéből, azt szétosztják a hallgatók között; persze csak az kap, aki asszisztál az alapvetően rossz rendszer fenntartásában és elmegy szavazni (ez általában úgy néz ki, hogy találomra kihúzigálnak pár nevet, majd bedobják a papírt).
- Amennyiben a Hallgatói Képviseletet kritika éri (pl. egy levelező listán), a nemhivatalos válasz a következő: "ha ilyen nagy a szád, lépjél be", "szerintem inkább ne szólj hozzá mert nem tudod miről beszélsz", "persze kritizálni könnyű", stb. stb., sértődött hangnemben kiosztják az őket kritizálókat, akik reményeik szerint ezentúl inkább majd nem szólnak hozzá. Ez nem jó retorika, még akkor sem, ha a hivatalos válaszok megfelelnek egy értelmes párbeszéd elvárásainak.
- A GHK-nak nincs tanulmányi programja, nincsen jövőképe, nincs még csak tanulmányi osztálya sem, és aki ezekre kiváncsi, az valószínűleg az előző pontban leírtakhoz hasonló választ fog kapni.

Összefoglalva: én az alapvető gondot a szereptévesztésben látom. A sikkasztások, ügyeskedések, közpénzből nyaralások problémáját pedig ellenőrzéssel és retorzióval lehet visszaszorítani.

(Az mellesleg érdekes, hogy a HK-t csak az védi, aki valaha HK-s volt. Ez tán valami önigazolás? Vagy a HK előnyös oldalát tényleg csak a HK-n belülről lehet látni?)

ujbudai polgár 2009.10.01. 20:54:23

@Transylvanianmixedgrill:
@Kalokagathia: Nagyon melléfogtál, mert elég ugye Boros Bánk Levente vagy az MDF-es Almássi Kornél nevét említeni...

Ja és az egyetemi hallgatók JELLEMZŐEN jobbosok bármely felmérés szerint. Nyilván a maszopos siherehad is az utóbbi években ott volt a HÖKös kondér körül. De mint mondottam, ez 98-2002 közt se volt ez másképp a jobbosokkal..."

Sajnos el kell árulnom egy titkot:
Tagja voltam a Fiatalbaloldalnak (zuschlagozást kérem mellőzni, semmi közöm se hozzá, bár ismerem és az ügyet is, se más lenyúlásos dologhoz, egyszerűen csináltam a dolgom. Értsd: kampányok, táborok, bulik, továbbképzések, közéleti programok, ja és soha nem csaltam a válsztási kampányban- igen, lehet így is csinálni! Nem is lett belőlem politikus :-) na mindegy folytatom)
ennek köszönhetően volt rálátásom a HÖKök összetételére: kb 10%-ban tudtunk elérni valamilyen csekély szoci befolyást-értsd: elősegíteni a tagtoborzást! a többi kivétel nélkül vér jobb(ik)os, FIDESZes, és bizony ezek a rendkívüli ,,hazafiak" úgy nyúlták a sok lóvét ahogy kell! Említhetném, hogy a BME HÖK kezelésében álló táborba csináltunk középiskolás tábort és mit ad ég közlik velünk (Júniusban), hogy nem akarnak számlát adni, mert nem igazán tudnak!
-???
-Hát az úgy van hogy az egész éves számlákat már eladtuk márciusban (röhögcsélés)
Ez csak egy példa, de szerintem tudnánk itt összerakni párat...

ujbudai polgár 2009.10.01. 20:57:52

ja és csak az érthetőség kedvéért:
Tök mindegy milyen kormány van a HÖKök nagy része jobbos!!!

ujbudai polgár 2009.10.01. 21:02:51

@xsasha: Igazad van! Végre egy normális ember!
@xsasha X 10millió magyar= Svájc (kb) :-)

nbcee 2009.10.01. 21:07:22

Két pici kérdésem lenne:

Az MTA elnöke és a nyolcadéves hallgatók vitájában (az akadémia egy-két zűrösebb ügye ellenére is) miért kapásból az előbbit nevezik szamárnak, csak mert kimondja amit gondol?

A (volt és jelenlegi) HÖKösökön, barátaikon, barátnőiken, anyjukon, apjukon, testvérükön kívül van olyan ember, aki dicséri őket?

La Résistance 2009.10.01. 21:08:56

én már vettem részt olyan szavazáson, ahol egy név mellett ez állt: igen/nem
wow

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.10.02. 00:26:05

Pediglen Pálinkás úrnak igaza van, mindamellett, hogy a poszt is tartalmaz jogos kitételeket. Amúgy nem megszabni kell, hogy x átlag alatt ne menjen valaki Hökösnek, hanem ez kéne, hogy legyen a gyakorlat. Mint régen. Szóval ezúttal reszpekt Pálinkásnak. Le a megélhetési Hökösökkel!

Gregor Elmarsson 2009.10.02. 00:35:43

Hehehe, nem rossz beszéd, de pont az MTA elnökétől??? Talán kicsit a saját portáján is sepregetnie kellene Pálinkásnak. Lehetne mondjuk mindjárt azzal kezdeni, hogy az MTA tagságukat 1990 előtt szerzők (akik ezért nem csekély havi apanázst kapnak) vajon milyen mérhető tudományos teljesítménnyel rendelkeznek. Persze a lehetőségek tárháza szinte kifogyhatatlan...

Kalokagathia 2009.10.02. 09:08:56

@Transylvanianmixedgrill: "És mi a picsának ezek az önkormányzatok? Sose értettem, mire föl ez a nagy demokráciosztogatás a felsőoktatásokban?"

Ó, teljesen igazad van, nem kell a demokrácia! Nem kell az önkormányzatosdi!

Tehát folytassuk kiváló gondolatmeneted: rakjanak a nyakadra BÁRKIT, aki a normatívád elosztásával foglalkozik, és neked pedig KUSS. Akkor is, ha nem úgy osztják el az utánad járó normatívát, hogy igazságosnak érezd, neked akkor is kuss, mert mi az, hogy a hallgató beleszólhat az egyetemen az őt érintő ügyekbe?? Ugye, öcsisajt?

Hát te teljesen következetlen vagy barátom, akkor mit vered itt a nyáladat, hogy a hök-ösök így meg úgy? Ki kérdezett? Neked kuss, takarodj vissza a padba tanulni.

Aropa · www.finnisztan.blogspot.com 2009.10.02. 16:05:58

@Kalokagathia: Ne haragudj, de kinek érzed magad, hogy csak úgy leoltogatsz meg elküldözgetsz másokat tanulni?

Ha nem vagy képes normálisan érvelni, azzal csak magadat égeted. Te volnál a EHÖK elnök vagy mi, hogy így véded a mundér becsületét. Egyet mondok: Andráska G.

BigKahuna · http://www.autostat.hu/markatoertenetek/7-markatoertenetek/354-honda 2009.10.28. 15:34:40

tökmindegy hogy jótanuló vagy sem. rendes ember hökös nem lehet és fordítva.
süti beállítások módosítása