Az Index és az Emberi Erőforrások Minisztériuma között újabb kis csörte zajlott le a minap a tankönyvek témájában. Az eset tökéletes példája annak, hogyan is gondolkodik és kommunikál a minisztérium, szóval érdemes vetni rá egy pillantást.

Adott egy történelematlasz, amely a régi rendszerben ugyan jóvá volt hagyva, és ha elvétve is, de használták az iskolákban, illetve az új rendszer, mely szerint az iskolák kizárólag az új, 2012 végén kihirdetett kerettantervi rendelet alapján jóváhagyott könyveket rendelhetik meg. Az atlasz pedig, amelyre csak régi engedélyt adtak ki, felkerült a minisztérium listára, amelyről az állami iskolák tankönyveket rendelhetnek. Ezt írta meg az Index, a cikk gyakorlatilag csak közölte a tényeket.

Ami érdekes, az a minisztérium reakciója, illetve az, hogyan "válaszolnak" a felmerülő kérdésekre.
A felütés, amely a közlemény elején található önvállveregetést követi, rögtön szemöldökfelpattintóan erős.

"Az elmúlt napokban néhány internetes portál élénk érdeklődést tanúsít az állami fenntartású iskolák tankönyvrendelése iránt."

Avagy mit szaglásztok itt, csak az oktatást alakítjuk át teljesen, nincs itt semmi látnivaló. Kiváltképp a médiának.

"Az iskolai könyvtárak rendelkezésére álló állomány felhasználható a 2014/15. tanév során is. Amennyiben ez nem elegendő, úgy a mindenkori tankönyvjegyzékről bármelyik történelematlasz rendelhető a könyvtári állomány kiegészítésére.  A javasolt listán szereplő történelematlasz is használható az adott évfolyamokon."

Oké, de nincs jóváhagyva. Márpedig többek között az Emmi elég nagy ügyet csinált abból, hogy csak jóváhagyott könyvek mehetnek a diákoknak, ebben a közleményben is többször szerepel, mindjárt a következő mondatban is. Tehát miért került a rendelhető kiadványok listájára?

Ez már sajnos nem derül ki, csak az, hogy szerintük egymilliárdot spórolnak a családok, amit nyilván nem lehetett kihagyni, lassan fejlécbe tehetnék és nem kéne vesződni a copy-pastéval sem.

Összegezve:
- Ez az atlasz nincs jóváhagyva, mégis a rendelhető könyvek listáján van, miért?
- Csak jóváhagyott atlasz rendelhető. Ez az atlasz rendelhető. Csönd legyen már.

Szép dolog, hogy az iskolák kiegészíthetik saját állományukból a taneszközöket, ha nem állna rendelkezésre elegendő az új, államilag jóváhagyott példányokból, de ez nem magyarázza, hogy a listán miért szerepel.
Komolyan, ennyire nehéz lenne egyszer, egy ilyen minimális jelentőségű ügyben azt mondani, hogy hát bocs, mi sem vagyunk tökéletesek, rajtamaradt? Úgy tűnik.

A bejegyzés trackback címe:

https://szamarpad2014.blog.hu/api/trackback/id/tr396098367

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása