Történt, hogy tavaly érvénybe lépett egy jogszabály, miszerint az a hallgató, aki 2005 előtt kezdte egyetemi pályafutását, de még mindig nem végzett (2014-et írunk, igen), súlyos bűntető rendelkezésre számíthat.

Amennyiben nem szedi össze magát és diplomázik le 2014. szeptember 30-ig, újra kell kezdenie az egyetemet, ezúttal a bolognai rendszerben. Ami egyébként jó, hiszen ki ne szeretne diákkal a zsebében járkálni 32 éves korában is.

Emellett nagyon rossz is, mert miután ez a gondolat gyönyörű lepke képében végigfut az illető agyán, hirtelen eszébe jut, hogy már csak tíz kredit hiányzik az abszolutóriumhoz, folytatni kéne, azaz inkább befejezni. Ekkor azonban megjelenik egy kacagó dollárjel sétapálcával, és erősen dörzsöli a hüvelyk- és mutatóujját azt mondogatva: „ha folytatni akarod, azt bizony ki kell fizetni”.

Mi jön ilyenkor? Persze, hogy a hallgatói szervezet, érdekképviselet, amely minden erejével tolja az ajtót maga előtt szegény egyetemistákat közben a hátuk mögött tartva, akiknek kiállnak a jogaikért mindig és mindenkor. Halasztást kérnek, szeretnék ezt újra megbeszélni.

Jelenleg csaknem tízezer olyan hallgató van Szerbiában, aki kilenc éve bebútorozott az előadóba, de a diploma sehol. „Most a meleg megy ki, vagy a hideg jön be, nem tudom, de csukd be az ajtót, mert kihűl a terem, és nem akarok betegen hazamenni.”

Teljesen nyilvánvaló, hogy a felnőtt világban dolgozni kell, hogy fenntartsuk magunkat, emiatt meg nincs idő tanulni, vizsgázni, szakdogát írni. De sajnos ez egy olyan ördögi kör, amelyből csak áldozatok útján lehet kilépni. Azért dolgozom, hogy ne haljak éhen, azért dolgozom, hogy tanulhassak, azért tanulok, hogy majd legyen jó munkám.

Mindent összevetve úgy gondolom, ha valakinek elegendő öt év arra, hogy megcsináljon egy BA-t és utána egy MA-t, akkor 9-10 évnek épp elegendő időnek kell lennie egy diplomára, akkor is, ha közben dolgozni kényszerül.

A bejegyzés trackback címe:

https://szamarpad2014.blog.hu/api/trackback/id/tr275747285

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása