Álláskeresési technikákkal, munkaerő-piaci és munkajogi információkkal csábítaná haza a külföldön élő fiatalokat a Gyere Haza Alapítvány, a programot támogatja az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) is. Önmagában szép gondolat, hogy segítsük a hazatérésüket, de ennél talán egy csöppet több kell ahhoz, hogy haza akarjanak jönni: pénz.

Az már lerágott csont, hogy Magyarországon súlyos problémákat okoz az elvándorlás, mostanra már szinte minden területen. A kormány folyamatosan hirdet, illetve támogat olyan programokat, amik ennek megakadályozását vagy épp enyhítését tűzik ki célul, de valahogy a lényeget soha nem sikerül meglátniuk: a fiatalok a pénz miatt mennek el, így amíg nem tudnak versenyképes jövedelmet biztosítani számukra, addig nem fognak hazajönni. Még akkor sem, ha egy alapítvány felvilágosítja őket az itthoni helyzetről, és segíti a hazajutásukat.

Vegyünk például egy egészségügyi dolgozót (nem orvos), csak mert ebből nálunk súlyos hiány van. Itthon örül ha kap nettó 90 ezer forint fizetést, ami valljuk be, leginkább éhenhalásra elég, pláne ha nincs saját lakása (fiatalként miből is lenne?) és nem a szüleinél lakik. A lakbér és a rezsi télen simán elviszi ennek nagy részét, és akkor még nem evett, nem fizette be az egyéb számlákat stb. Megtakarításról ne is beszéljünk ugye. Aligha hibáztatható azért, hogy kimegy külföldre minimum négyszer ennyiért.

És hogy hazajönni…? Kint felépített egy egzisztenciát, normálisan meg tud élni a fizetéséből, uram bocsá’ családalapításon is gondolkodhat. Míg ha hazajön, ismét várja a 90 nettó és elfelejtheti az egészet, amiből nem tud se félretenni, se családot alapítani. És ez a helyzet sajnos szinte az összes szakmával. Minek jönne bárki ide vissza, ha kint a sokszorosát keresi annak, amit itthon? Sajnos a fiatalok többsége, ha van is munkája, képtelen egyről a kettőre jutni a fizetéséből, magát sem tudja normálisan eltartani, és akkor ebből kéne előbb-utóbb még gyerekeket is eltartania. Igen, tudom, a mérnökök és az IT-sek többnyire jól keresnek, de nyilván nem lehet mindenki mérnök meg informatikus, és azért az sem megoldás, hogy aki erre nem fogékony, az dögöljön éhen.

A külföldön dolgozó magyar a hajára kenheti, hogy munkaerő-piaci információkkal és álláskeresési technikák tanításával segítenék a hazatérését, ebből normálisan megélni nem fog tudni, és ezt tudja is. Épp ezért nem fog hazajönni. Majd akkor, ha lát némi esélyt arra, hogy legalább megközelítőleg hasonló életszínvonalon tud élni, mint ott, ahol most van.

A bejegyzés trackback címe:

https://szamarpad2014.blog.hu/api/trackback/id/tr115170941

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Siker helyett világnemzet 2013.03.26. 10:27:12

Kuss, én így szállok le a lóról - jelentette ki Orbán Viktor, miután Matolcsy véletlenül felhívta a figyelmet a pofára esésre. Ti ezt valószínűleg úgy hallottátok, hogy "Világnemzetet építünk". Mert a világnemzet igazából csak a B-terv, még nekik is....

Trackback: Hunhon nyugdíjba vonul 2013.03.26. 10:25:41

Ha nem tetszik a rendszer, az ember szavazhat a hangjával vagy a lábával. Azaz vagy elmegy (exit), vagy megpróbál  változtatni a helyzeten (voice).  A gazdaságtanban az első számú opció (exit) a default setting. Feltételezzük, hogy ha valami...

Trackback: És leszállt a vörös köd 2013.03.26. 08:11:47

Mindent beterített. Leginkább engem, de kapott belőle mindenki, aki abban az időben betette a lábát az ajtón belülre. Uff, én beszélek. A vörös egy markáns szín. Az árnyalatai is azok. Amiről ma mesélek az inkább enyhén narancssárgás változatú, ám ett...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kis ember 2013.03.26. 00:00:35

És hidd el, hogy a pénz csak az egyik, bár a legfontosabb ok.
Ehhez vedd hozzá az embert felzabáló ellenséges bürokráciát, amely nem a polgárért, hanem ellene van.
Vedd hozzá a soha-sehol-felelőst-nem-találó hivatalokat, ahol bármit is elintézni képtelenség. A legtöbbet hangoztatott mondat a "nem tehetek róla" és "nem az én dolgom".
Vedd hozzá, hogy ha el akarsz indítani valamit, akkor számíthatsz rá, hogy mindenki azonnal rádrepül, hogy fizess, hiszen neked biztos van pénzed, most jöttél vissza külföldről.
Vedd hozzá, hogy nem látnak jövőt, mert ha valamibe belekezdenek, BÁRMIKOR hozhatnak visszamenőleges hatályú törvényeket, vagy legalábbis bármikor megváltoztathatják a játékszabályokat egyik napról a másikra.
Nem fognak hazajönni. Sőt a magunkfajta, aki fix szerződéssel dolgozott kinn és utána hazajött, már keresi a lehetőséget, hogy kint maradjon. Pedig vérzik a szívünk, mert itt lennénk otthon, de nem tudunk.
Nem, nem fognak hazajönni, legalábbis a nagyrészük nem.

vitalis06 2013.03.26. 00:16:53

Aki tanulni, tapasztalatot szerezni megy ki, az visszajön. A pénz nem probléma, megfelelő tanulmányok után, külföldön szerzett tapasztalattal itthon ugyanannyit keresek mint kint. Sőt egyenlőre még jobb helyzetben is vagyok, hiszen kevesen vannak ilyen tapasztalattal, én kapom az állásmegkereséseket, nem nekem kell keresnem. Ez biztos változni fog, (már változott is az elmút 2-3 évben) hiszen sokan jönnek haza 10-15 év külföldi munka után. De egyenlőre még mindenképp megéri. Persze a ki mosogatni ment ki, és jól elvan ezzel, annak valószínüleg nem

Bal 2013.03.26. 00:21:50

Bocs, de szerinted miért nem látja a kormány, hogy a többség elsősorban anyagi okok miatt távozik? Tegyük fel, hogy látja, mit kéne akkor másképp csinálnia? Emelje meg a diplomás minimálbért négyszeresére, vagy biztosítson mindenkinek zsíros közalkalmazotti pozíciót? Ma Európában és a világon általában sok ország küzd ugyanezekkel a gondokkal, és a varázsigét még senki sem találta fel, amitől egy csapásra az ápolónőnek megéri itt maradni.

Szerintem ekkora mértékű elvándorlás jó, sőt, kívánatos. Nagyon nem árt - az egyébként még mindig masszívan xenofób -Magyarországnak, hogy kicsit kinyílik a külföld felé, és észreveszi, hogy milyen kicsi pont a térképen. Aki kiment, ha mást nem is, legalább elmeséli amit lát, és elülteti az itthon maradtak fülében a bogarat, hogy lehet máshogy is. Sokan meg persze meg majd visszajönnek, hozzák a tapasztalatot, a vagyont, a szemléletet. Én személy szerint mindenkit kiküldenék legalább egy évre, az ország mucsai szemléletét az alacsony mobilitás és az ebből származó fals világkép okozza.

Nézd meg pl. a lengyeleket: az elvándorlás ott sokkal nagyobb volt, mint nálunk valaha, és most az ország szekere szépen gurul. Megkockáztatom, hogy a kivándorlás tekintélyes szerepet játszott ebben.

vitalis06 2013.03.26. 00:29:00

@Bal: igazad van, itthon elvándorlásról beszélnek, mindez más országban (nálunk sokkal gazdagabbakban) normális, sőt sokkal nagyobb arányú. A diákok már egyetem alatt kimennek 1-2 évre más országban végezni pár szemesztert és utána dolgozni is máshol. Nem volt hülyeség anno a mestervizsga előtt vagy az egyetem után a fiatalokat kiküldeni "világot látni". Valóban látták, tanultak belőle, aztán hazajöttek és az országnak volt hasznos amit tanultak

Kis ember 2013.03.26. 00:36:43

@vitalis06:
Hát én kvalifikált munkát végzek kinn, legalábbis a fizetésem és a pozícióm ezt mutatja. Itthon pedig semmilyen munka nincs. Marad tehát a külföld, mint annyi kollégámnak.

Bölcs Lázadó · http://bolcslazado.blogspot.com 2013.03.26. 00:59:10

Jó pedig hazamenni, vinni a külföldi munkát haza, és a magyar, olcsó szar senkiházi rabszolgákkal, akiket már amúgy is szarrá aláztak és kizsákmányoltak, minimálbérre bejelentve, lealázva, a bunkó munkatársak, főnök, akiknek a személyiségét már formatálták a büntető poroszos személyiségtörlő iskolákban, nos, azokkal a szar otthonragadt bekényelmesedett báránylelkű, folyton másokat követő nyomorultakkal utána bármit meg lehet csináltatni 5 forintért, sőt ki se kell fizetni őket, magyar szokás szerint. Így mulatnak majd a külföldre szakadt magyarok, akik képesek voltak egy pálcát arrébb tenni a saját érdekében, az otthon ragadt nyomorúságos retardált tömegekkel ellentétben!

GreatMoe 2013.03.26. 01:12:49

Sziasztok!

Én most jöttem haza 3,5 év után.
Mindenki azt mondta hogy hülye vagyok, vagy azt kérdezte mi a baj? (itthon is és odaát is)

Most még nem keresek munkát, mert online szeretnék dolgozni külföldre, majd megnézem hogy beválik-e.

Bár a gondolattól kicsit borsódzik a hátam hogy ismét itthon kelljen a munkaerőpiacba visszarázódni.

Odaát minden nap végén a főnökeim (több helyen is dolgoztam - London) megköszönték a munkámat. Ez természetes volt, részükről ez volt az elköszönés.

Itt az "örülj hogy van állásod, mellesleg a fizód késik" fogadott főleg fizetésnapkor.

Odaát szabadon vállalhattam magamat, stressz és félelemérzet nélkül ideát minden munkahelyemen titkolóznom kellett és hazudozni mert erre voltam kényszerítve.

Úgy gondoltam ha hazajövök, majd hozok magammal egy kis optimizmust, vállalkozószellemet, tapasztalatok amellyel később akár az ország hasznára is válhatok.

Első héten bejelentik az új alkotmányt, kitüntetnek fasisztákat, az ország lakossága pártoldalakra szakadva habzó szájjal oszta egymást.

Hááát ezek láttán nem épp a welcome to Hungary jut eszünkbe.

Vegyük pl a melegeket, (buzikat hogy mindenkinek tiszta legyen.)
A lakosság kb 6-10 százaléka.(régiónként változó)
Aki elhagyja az országot az nem csak a pénzért teszi, hanem ideológiai és biztonsági okokból is.

Ha az állam nem védi meg állampolgárait akkor hogy számítson az állampolgárokra?

Próbálok itthon ismét berendezkedni, majd meglátom mennyire megy.

Odakinn több tucat magyarral találkoztam.
Jellemzően 22-től 45 évesig. Bár többségük fiatal.

Nagy részük a pénz mellett ideológiai okok miatt sem szeretnének visszajönni.
Rengeteg köztük a diplomás, szakképzett, művelt, családos és tapasztalt szakmabeli.
Az a réteg akik valóban lendíteni tudnak egy ország helyzetén.

Nagy részük úgy érzi hogy ők nem kellenek odahaza.

ErtelmetlenSzajkarate (törölt) 2013.03.26. 01:19:51

"...ebből normálisan megélni nem fog tudni, és ezt tudja is..."

Nem csak ennyi az oka. Barátom lánya tavaly végzett agrármérnök. Magyarország ugye azért erős (kéne legyen) agráriumban. Bő fél év alatt odáig jutott, hogy múlt héten gyorséttermi dolgozóvá lépett elő (pályakezdő munkanélküliből). Ez ám a karrier. Ha már kevés a zseti, legalább állás lenne... Ő legalább városi, nálunk vidéken a hat órás közfoglalkoztatásért mennek ölre az emberek, az meg 35E forint körül van.

Halad a gyorsnaszád, no, halad. Kurva nagy lék van rajta.

ErtelmetlenSzajkarate (törölt) 2013.03.26. 01:21:01

"A lakosság kb 6-10 százaléka.(régiónként változó)"
Na, ez azért egy elég rossz vicc. Úgy értem, erős túlbecslés, nagyon erős.

feketehun 2013.03.26. 01:48:59

@Bal: "szerinted miért nem látja a kormány, hogy a többség elsősorban anyagi okok miatt távozik? Tegyük fel, hogy látja, mit kéne akkor másképp csinálnia? Emelje meg a diplomás minimálbért négyszeresére, vagy biztosítson mindenkinek zsíros közalkalmazotti pozíciót?"

Amennyire látom, a poszt nem is fikázza a kormányt különösebben, vagy legfeljebb nagyon visszafogottan kritizálja. Én sem hiszem, hogy a kormány hirtelen varázsszóra mindent meg tudna oldani, sőt, szerintem nem is az a dolga. Az egészségügyi béreket pl. akkor lehetne emelni, ha a gazdaság erősebb lenne, a kormány dolga pedig ennek elősegitése, aztán a nemzeti pluszjövedelem ésszerű elosztása, pl. az ápolók körében. Aztán azon már lehet vitatkozni, hogy a kormány jó gazdaságpolitikát folytat-e (szerintem nem, de ez most kevéssé lényeges).

A lengyelekkel kapcsolatban teljesen egyetértek. És ha már az állami vezetés képtelen közreműködni a gazdaság fellenditésében, megtehetnénk mi. Én úgy érzem, hogy a nyelveket beszélő értelmiség számára a Magyarország ideális kiindulópont. Végülis mostanáig szinte ingyen lehetett diplomához jutni, a diplomások többnyire legalább angolul jól beszélnek, de amúgy a nyelvoktatás sem drága itthon, mindent be lehet pótolni, ha esetleg eddig nem sikerült volna.

Mivel az elhelyezkedési lehetőségek Magyarországon katasztrofálisak (nekem pl mondjuk van egy viszonylag jó pályakezdő-állásom, külföldi multinál, nem magyar nyelven, nem a szakmámban), de azért Magyarországról alapvetően megéri elmenni dolgozni nyugatra, ha az ember jobb egzisztenciát akar. Aki nem tud, vagy nem elég törekvő ehhez, az nyilván nem fog elmenni, és tovább robotol a nettó 120ért (átlagában kb). Aki viszont kimegy, annak lehetősége van egy olyan tőkét összegyűjteni, amivel 5-10 év múlva visszajöhet, az alacsonyabb árszinvonal miatt jobb lesz az életminősége, a felhalmozott tőkéjéből vállalkozásba kezdhet, a vállalkozásában meg olyanokat alkalmazhat, akik nem voltak elég törekvőek külföldre menni. Ez utóbbiak örülni is fognak az álláslehetőségnek, és ha szakitunk a szarházi hozzáállással, akkor ezeket az embereket jól meg lehet fizetni, tisztelettel lehet bánni velük, úgy pedig összességében nagyon jó kis cégeket lehet majd csinálni. Szóval meg lehetne honositani a nyugati szemléletet.

Úgyhogy szerintem ne sirjunk azért, hogy elmennek a fiatalok, illetve bizzunk benne hogy visszajönnek. Szerintem az elmondott okokból meg is éri majd visszajönni, ráadásul ez mind a visszatérőknek, mind az itthon maradottaknak jobb lesz. A politikát meg lehetőleg leszarni.

Kis ember 2013.03.26. 02:34:15

@GreatMoe:
Nem fogsz Magyarországon kelleni senkinek.
Nem fogsz, mert más vagy. Mert akarsz valami újat, neked nem jó a régi. Mert meg mered kérdőjelezni a dogmákat. Mert csak. Mert miért legyen neked jobb?
Menj vissza. Menj vissza holnap, menj vissza ma, menj vissza, ha lehet, tegnap. Most még kitart a lendület és az optimizmus, amit egy jobb világból hoztál, de hidd el, nemsokára lehúz, altat, befed a dudva, ami ezen a magyar ugaron tenyész.

Gabbesz 2013.03.26. 02:44:56

vitalis: Képtelen vagy helyesen leírni az "egyelőre" szót. És te beszélsz tanulmányokról? Baszod, magyarul nem sikerült megtanulnod!

Kis ember 2013.03.26. 02:49:27

@Gabbesz:
Szerintem informatikus. :)

Arvedui 2013.03.26. 02:59:05

Mi nem a penz miatt mentünk el, mindenünk megvolt es nagyon nehez döntést hoztunk.
Hosszan tudnám sorolni az okokat de az biztos, hogy a gyerekeimet nem Mo-on nevelem fel!

Arvedui 2013.03.26. 03:18:42

@Kis ember: telefonon potyogok epp, mi érdekel?:)

Kis ember 2013.03.26. 04:11:48

@Arvedui:
Hogy miért mentél el? Mi volt a fő ok?

Arvedui 2013.03.26. 04:46:04

Annak a felismerése, hogy a hiba az emberek nagy részének a fejében van otthon és ez nagyon lassan változik, talán még a gyerekeim életében sem.
Persze jöttek évekig a mindennapi ingerek amik végül elhatározásra juttattak.
Azt szoktam mondani, hogy olyan mint egy válás, mindent otthagysz a végén csak menekülhess. Talán ezért sincsen honvágyam :(

TupakkaMinutti 2013.03.26. 05:15:59

@Kis ember: ez nagyon szep volt es nagyon szomoru...

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.03.26. 05:45:39

@vitalis06: Itthon ugyanannyit keresel, mint kint? Melyik elmaradott országban jártál? Én nem tudok olyan szakmát mondani, amiben Németországban vagy Angliában nem fizetnének kétszeres-háromszoros pénzeket.

magyar ember teli szájjal 2013.03.26. 05:59:52

Jó írás, de szerintem nem a pénz teszi, hanem az emberek lusta irigysége. Aki előbbre haladna, azt elgáncsolják, a szorgalomnak és becsületességnek pedig nincsen értéke. De ez már 30 éve is így volt.

Arcturus 2013.03.26. 06:07:36

@Bal: Nem, persze, nem a történelmi hagyatékként rajtunk maradt államadósság és nem az elbaltázott politika és nem a gyakorlatilag jelentéktelen erőforrás-mennyiség az oka.

jog-ász 2013.03.26. 06:17:59

az én tapasztalatom az hogy minden ismerősöm a pénz miatt, munkanélküliség miatt ment ki..kint berendezkedett, a többség azóta is alapvetően idegennek érzi magát, majd elkezdődik az ideológia gyártás, hogy a politikai rendszer igy meg a politikai rendszer úgy, hogy alaptörvény stb..addig sem a politika, sem az alkotmány nem érdekelte őket..miért nem lehet egyszerűen azt mondani hogy több lóvét keresek, a munkám is megbecsülik és kész..mind elárulta, hogy ha itthon is megkeresné amit kint, nem érdekelné hogy miről szól a politika meg az alkotmányozás...ezek utólagos magyarázatok. pénz, pénz, pénz.

midnight coder 2013.03.26. 06:40:40

@Bölcs Lázadó: Ezt olcsóbban meg tudod oldani ha a melót Indiába, Vietnamba vagy akár a románokhoz, szlovákokhoz viszed.

midnight coder 2013.03.26. 06:42:41

@Bal: Ja. Csak ide soha nem fog visszajönni az aki egyszer kiment. Másrészt, az innen kiment orvost, mérnököt nehezen pótolja az Afrikából érkező kecskepásztor.

midnight coder 2013.03.26. 06:46:52

@vitalis06: Attól függ, hol volt az a külföld, ahonnan hazajöttél. Ha Pl. valahol Afrikában, akkor elhiszem hogy idehaza is megkeresel annyit mint kinn. Ha egy fejlett európai országban, vagy mondjuk az USA-ban, akkor kevésbé.

Arvedui 2013.03.26. 06:59:15

@jog-ász: az en tapasztalatom, hogy az otthonmaradók ideologizalnak, persze nehez döntés ami rengeteg lemondással jár, szoval ezt is meg lehet érteni:)

kzolika 2013.03.26. 07:00:29

@Kis ember: "Ehhez vedd hozzá az embert felzabáló ellenséges bürokráciát, amely nem a polgárért, hanem ellene van."

Lejár a szig-em. Magyarország.hu-n foglaltam időpontot 8:00, 8:02-kor benn voltam (tehát én voltam, aki késett), recepción bejelentkeztem, 8:06-kor megcsinálták a fényképet, 8:13-kor kitöltötték az igénylőt, 8:18-kor kinn voltam az okmányirodából. Ez azért szerintem nem rossz szintidő. Igen, láttam embereket, akik ott ültek és vártak, de ők nem éltek a mindenki számára adott lehetőséggel.
Ugyanez az adóbevallás. Elektronikusan benyújtom és kész. Mások meg állnak sorba a postán. Nem élnek a mindenki számára adott lehetőséggel.
És valószínűleg lennének még példák.

kzolika 2013.03.26. 07:03:19

@midnight coder: Nem biztos. Angliában az outsource hullám után kezd beindulni az insource, mert rájöttek, hogy hiába olcsóbb, a munkát nem csinálták meg úgy Indiában.

Guybrush Threepwood, mighty pirate (törölt) 2013.03.26. 07:06:21

@Arvedui: Akkor miért írogatsz magyar blogokba? De most komolyan, nem cseszegetésből kérdezem.

Ha szakítottál ezzel az országgal, akkor miért nyúlsz mégis vissza ide. Csak nem érdekel, hogy mi van itthon? Lehet, hogy nem is szakítottál?

Guybrush Threepwood, mighty pirate (törölt) 2013.03.26. 07:09:15

@Távmunkás: Ausztriában dolgoztam 10 hónapig, most 1 éve itthon vagyok. Értékesítésben. Körülbelül a 80%-át kapom jelenleg az osztrák fizetésemenk. Autó ugyanúgy jár, kb. ugyanolyan kategória. Persze a 80% kevesebb, de azért nem fele...

Lehet Mo.-n is jó állást találni, persze tudás/végzettség és tapasztalat kell hozzá. Gyártósori munkás nettó 80-at fog kapni,ez tény, ami persze szomorú, mert jó lenne, ha ő is megélne.

kzolika 2013.03.26. 07:12:25

@vitalis06: Egyenlőre majd a sorozatgyilkos fog vágni, a szó, amit keresel, az egyelőre. :-)
Ezzel sem értek egyet feltétlenül. Több multinál dolgoztam, az utóbbi időben csak külföldi főnökeim voltak/vannak, és a saját feladataimhoz más országokban levő irodákkal kell(ett) kapcsolatot tartanom évente akár többször is személyesen meg kell jelennem kinn munkaügyben. Szerintem ez a tapasztalat nem sokkal kevesebb, mint külföldön élni. OK, annyival kevesebb, hogy nem angol csajokat kúrok (van egy típus, amelyik tetszik), GAP-et egyelőre csak webshopból tudok rendelni, itthon nincs annyi cider és ami van, az is drágább, valamint nem szereztem elég tapasztalatot jobbkormányos autó vezetésében.

Arvedui 2013.03.26. 07:12:26

@jog-ász: egyebkent ha ez tenyleg igy van, akkor ez csak meg jobban megerősít abban, h jol döntöttem. Lehet, sosem lesz Mo normálisan működő ország.

kzolika 2013.03.26. 07:14:54

@Guybrush Threepwood, mighty pirate: 10 hónap nem a világ, kb a betanulás, meg a rácsodálkozás ideje. 3 évnél kezdődik még magyar környezetben is a "csináltam-már-ott-valamit".

Arvedui 2013.03.26. 07:17:33

@Guybrush Threepwood, mighty pirate: a volt feleségemmel is beszélek, muszáj :)
Egyebkent sajnos tenyleg nem, barátok, család, cégek, ingatlanok:((
Meg itt a legszaftosabb hír ha volt egy baleset, esetleg ket napnál hosszabban van 30+ fok :)))

moTmeN 2013.03.26. 07:19:15

@kzolika: nem errol beszelt, hanem peldaul az egymasnak ellentmondo torvenyek miatt barmit csinalhatsz, mint vallalkozo, ha nem tetszik a burad, rad huzzak a vizes lepedot,

Arvedui 2013.03.26. 07:20:11

@Guybrush Threepwood, mighty pirate: egyebkent pedig tenyleg faj es nehez, ezt a szakítást en nem akartam.

Guybrush Threepwood, mighty pirate (törölt) 2013.03.26. 07:22:06

@kzolika: 10 hónapot voltam ott, mert tapasztalt embert kerestek, aki beszél németül és angolul is. 10 hónap után eljöttem, mert a hülye cég-stratégia miatt nem ment a biznisz.

svega 2013.03.26. 07:22:48

Amiért elmentem: kicsi pénz, alig állások, bődületesen sokat kereső bődületesen hülye politikusok, a cigányság terjedése, bürokratizmus, a polgárság szívatása miért ne alapon.
Amiért nem jövök vissza: ugyanezek.
Mert ha a fizetésem ugyanaz is lenne, akkor sem lennének mosolygó emberek, normális közbiztonság, működő kapitalizmus, pl. a szolgáltatók harcolnak érted és nem viszont. Az árak alacsonyabbak egy kicsivel, az élet élhető. Vissza? Csak akkor, ha a politikusok ingyen szolgálják a hazájukat. Addig nem tartok el egy haszontalan réteget. Illetve kettőt, ne feledkezzünk meg indiai származású társainkról.
Szerintem az ágál a külföld ellen, akinek még annyi bátorsága sincs, hogy az atlaszt kinyissa egyedül.
Az, hogy az elvándorlást azzal vetik össze, hogy régen is elmentek a világba a vándorlegények, igen nagyfokú csőlátásra utal. De ezt a a hivatalos politika szajkózza, mert félnek az igazságtól, hogy az emberek töke is tele van velük.

Gloyva (törölt) 2013.03.26. 07:25:50

Nem elsősorban a pénz a fő motivációs tényező, ami miatt a mostani fiatalok elhagyni kényszerülnek a hazájukat. Sokkal nagyobb súllyal esik a latba az, amit látnak. Mert itthon is lehet akár középfokú végzettséggel is találni olyan munkát, ami kimondottan jól fizet, amiből ha ügyesen gazdálkodnak, még félre is tudnak tenni. Tudom, nem ez az általános, de van ilyen. Ami miatt inkább a bizonytalan külföldet választják az az, hogy hiába a jó munkahely, nincs garancia, hogy a jövő héten is ott fog még dolgozni. Arról nem is beszélve, hogy az iskolákban is sokszor hamis képet festenek le a választott hivatásról. Szerintem nincs ma egy olyan 18-35 éves ember az országban, akinek nem mondták volna el, hogy pl egy lakatos megkeresheti akár a bruttó 200 ezret is pályakezdőként. Vagy hogy egy szakács fizetése több százezer forint is lehet, természetesen attól függően, hogy hová helyezkedik el.
De tegye fel a kezét az, akinek azt is elmondták, hogy ennek a valószínűsége igen csekély, ráadásul nagyon jónak kell lenni a szakmában, és kurva sokat kell érte dolgozni! És akkor még nem beszéltem arról, ami nálunk hagyomány: legyen hátszeled, mert anélkül csak egy leszel a sok droid közül.

Guybrush Threepwood, mighty pirate (törölt) 2013.03.26. 07:26:17

@svega: Ha az EU-ban vagy (nem tudom), akkor ki kell ábrándítsalak, de még mindig szponzorálod a politikusokat és a semmittevőket is :-)

Mondjuk máshol is, csak akkor másféléket... :-)

Gloyva (törölt) 2013.03.26. 07:28:32

Ami lemaradt:

A személyes ismerőseim közül sokan, akik külföldre mentek dolgozni azt mesélték, hogy egyszerű mosogató/raktáros/lótifuti pozícióból. pusztán szorgalommal és kitartással feltornázták magukat középvezetői, vagy magasabb pozícióba, vagy már saját vállalkozásuk van. És ami a legérdekesebb: ehhez senkin nem kellett átgázolniuk.

Vicca Verza (törölt) 2013.03.26. 07:36:27

Már én is elmennék innen, pedig működő cégem van, és rengeteg barátom köt ide, de ezen kívül csak egy ostoba országot látok ahol nincsen jövőképem. Nekem ez nem pénzkérdés mint sokaknak, hanem a tudat, hogy vannak élhető helyek ahol a normális gondolkodás mentén zajlik az élet, és nem egy abszurd, félfasiszta hablatty az egész ahol naponta történik valami szégyenletes húzás.

kzolika 2013.03.26. 07:41:13

@Guybrush Threepwood, mighty pirate: De valószínűleg nem emiatt a 10 hónap miatt lett meg a következő állás. Ez csak arra példa, hogy lehet majdnem annyit keresni.
Kicsit más, kicsit kapcsolódó: Láttam pár munkaszerződést és jövedelemigazolást Ausztriából. OK, hogy diploma nélkül, szakmunkával lehet 1500-1800 EUR-t keresni, de a szakemberhiány miatt egy jó szakember (vizes, gázos, burkoló, villanyszerelő) lassan itthon is megkeres ennyit.

Guybrush Threepwood, mighty pirate (törölt) 2013.03.26. 07:42:51

@kzolika: Nem hát... az előző 5 év miatt egy svájci cégnél :-)
(mármint egy svájci tulajdonú magyarországi)

kzolika 2013.03.26. 07:44:25

@moTmeN: De amit én írtam, az is benne van. Nekem állampolgárként ez határozza meg, hogy ellenségesnek, túlbonyolítottnak látom-e a bürokráciát vagy nem.
Pl. menjél be egyszer, mert csak ott kaphatsz egy formanyomtatványt, amit majd tölts ki kézzel és egy következő sorszámmal, egy következő időpontban vigyél vissza. WTF???

WLaci 2013.03.26. 07:47:13

@Vicca Verza: Én is így vagyok ezzel. A gond, hogy a felépített saját vállalkozást nem minden iparágban tudod símán folytatni kint, alkalmazottnak pedig nem mennék el. Ezt kell valahogy áthidalni.

kisemberigaza 2013.03.26. 07:47:21

a nyitas elott léptem le....
tanultam kemenyen az angolt...
majd dolgoztam szalag mellett...
aztan soforkent, majd minoseg ellenorkent...

hipp-hopp 2-3 ev es elertem azt a szintet amit Mo-on elertem...
jo helyen, jo piizert csinaltam ugynazt mint otthon csak kulfoldi bankban...

miert indultam el?
tanulas, kalandvagy, utazas, mas eleterzesek, kulfodi cimborak, kulfoldi baratno.....
otthon megvolt mindenem nem volt anyagi problemam.. sot!!!
mikor kint kezdtem a helyi minimalberert a retekben es csuvaban akkor szarrabb helyzetben voltam mint otthon..
- hugyert fosert.. a szart lapatolni masok utan :(
de elveztem a kalandot es tudtam lesz ez meg jobb is...
es lett is..
de mara mar lejart a szerzodesem
a teruletemen eleg eroteljes visszarendezodes van nincsenek uj projektek ahova szerzodeses kellene angolul francia nyelvteruletre...
a helyi bejelentett melos elvez elonyt de olyan piizert amit otthon is ossze lehet lapatolni..
nyugaton is valasag van es egyre nehezebb melot talani...

lehet inkabb hazamegyek csapolni a veziiirnek?
:):):)

Kengyelfutó Gyalogkakukk 2013.03.26. 07:50:23

Ha mélyen nem tisztelt politikusaink nem lopták volna szét és nem lopnák szét az országot a mai napig, akkor normálisabb körülmények lennének már rég ebben az országban; és esetleg fájdalom nélkül kereshetne akár 1,5-2x ennyit is az, aki ma 90-ből éldöglődik családjával...

Amíg a közbeszerzések során a LISTAáraknál (amiből versenyben, vagy nagytételű beszerzésnél ENGEDMÉNYT adnak a gyártók/szolgáltatók, engedve a nem kis profitjukból) 4x magasabb áron veszi az állam a visszaosztások miatt a dolgokat. Az elmúlt 3 hétben 4 ismerősöm is ilyen dolgokról számolt be...

Undorító, ami itt folyt és folyik, kabátszíntől függetlenül. Valószínű lopnak kint is, de talán nem ilyen mértékben, és ezért jut a "kisembernek" is, hogy tisztességgel meg tudjon élni.

Kengyelfutó Gyalogkakukk 2013.03.26. 07:53:13

"visszaosztások miatt a dolgokat."

befejezem a mondatot :) reggel van még, no. :)

,addig marad az elvándorlás a jobb feltételek irányába. A jogbiztonságot feljebb már említették...

zomg · http://lixnix.tumblr.com 2013.03.26. 07:55:30

valoszinuleg hazakoltoznek persze. mondjuk itt 30% adot fizetek a fizumra igy kb. megvan az 1M havonta. otthon ez orban vitya ba fizetese. gondolom minden munkaado azonnal felajanlja majd amint megpalyazok barmilyen allast. de ez telleg csak az egyik resze a dolgonak. a masik hogy itt nem kell napi 12 orakat meloznom es annyit mehetek nyaralni amennyit akarok. az utolso magyar munkahelyemen egy volt parttitkar megfenyegetett hogy nem kapok soha tobbet munkat mert elintezi. nahmost ha felkotik otthon az osszes kommenistat holnap akkor is kurva keso lesz. meg hianyozna az a csomo bohoc akikre 4 evente szavaz a lakossag. :) ugyhogy maradok inkabb itt.

Romkocsmák félhomályában merengő, félázsiai BPBP 2013.03.26. 07:59:03

És még vegyük hozzá, a képedbe röhögő, "47 ezer forintos", "annyit érsz, amennyid van", mindenki felett állók, saját maguk zsebét tömő, felelősséget semmi, de semmiért nem vállaló, korrupcióban tocsogó, saját magukat bebetonozó, semmihez sem értő, dilettáns, 22 éve önmagát újratermelő mindenkori országvezetést!!!!!!

Kengyelfutó Gyalogkakukk 2013.03.26. 08:00:04

És még valamit:

Sajnos ez az ország egy kupleráj. Fentről mesterségesen kuplerájosítva. Ehhez társul még a széles néptömegek birkasága és irigysége, valamint a széthúzás, a másiknak keresztbetevés - mint jellemző magyar szokások.

Így marad a kivándorlás, mint perspektíva annak, aki valamit kezdeni akar magával, és itthon nem tud egyről a kettőre jutni.

paradicsomleves betütésztával (törölt) 2013.03.26. 08:03:05

Miért jönnének haza?
Munkahely, perspektíva, egzisztencia nincs!
Mennyien fognak még kimenni?
Már a középiskolások is a külföldi felsőokt. intézményekbe jelentkeznek.
Ki fog itthon adózni?

Gloyva (törölt) 2013.03.26. 08:05:44

@kzolika: Mégis hogy fel vannak háborodva az emberek, hogy ha kihívják a szerelőt, mennyit képes elkérni. És most nem vitatom, amit írt, csak arra próbálok rávilágítani, hogy itt nem lesz érdembeli változás, amíg ezt a fajta gondolkodásmódot, ami jelenleg dívik, ki nem dobják mindenestől a kukába!

kisemberigaza 2013.03.26. 08:07:02

@paradicsomleves betütésztával:
a nyugdijasok, a 40evesen korkedvezmenyes nyugdijas, mozgasserultek, nagycsaladosok, "svedek", munkanelkuliek, megelhetesi bunozok,

szoval lesz ott ado dogivel.....

dennisthemenace 2013.03.26. 08:11:40

@vitalis06: Pont azert nem megy vissza, mert megtanulja, megtapasztalja, hogy milyen a mindennapi elet egy NORMALIS, MUKODO orszagban es nem vagyik az otthoni dzsumbujba tobbe.

dennisthemenace 2013.03.26. 08:16:11

@kzolika: Es meg egyes nagy cegek is visszahoztak az ott mukodo call centereiket, mert az ugyfelek azt mondtak, inkabb mas ceggel szerzodnek. Ma mar mindennapos, hogy a cegek kiemelik, hogy az o call centeruk itt van es minden munkatarsuk erthetoen beszeli az angolt..)

Netuddki. 2013.03.26. 08:16:23

A "Gyere Haza Alapítvány" nagyon jó példa a kidobott közpénzekre. Elsősorban a kormánynak kellene olyan törvényeket hozni ami elősegítené a gazdaság fellendülését és élhető környezetet teremtene az állampolgárok számára. Kit akarnak átverni azzal ha egy propagandaszervezettel szebbnek festik le a körülményeket? Ezzel csak hülyének nézik a külföldön munkát vállalókat (is)...

KopaszMercis 2013.03.26. 08:17:34

@jog-ász:
En irgalmatlan sokat keresek irodai munkaval (top 1% az tuti) es en is el akarok menni innen. En is a penz miatt?

citrix 2013.03.26. 08:28:51

Logikus,csak úgy özönlenek haza a fiatalok erre a jó hírre.Mit nekik rendes kinti fizetés,európai környezet jogi és gazdasági szempontból.Hazajönnek,mert itthon olvasgathatják az"gy.h.alapítvány" remek információit,álláskeresési(sic!) technikáit.A'la közmunka 47ezerért,minden hazatérő vágya az árokpartot kapirgálni.Nagyon hiányozhatnak a kintieknek a hazai hivatalok,hatóságok amik furfangos jogcímeken zsarolnak új és új adókkal,illetékekkel.Akár visszamenőlegesen is.Nem utolsó sorban hiányozhat kint a kedves vezetőnk,véresre vert hátával amint szabadságharcol,a nyugdíjvédelmi biztos,Kövér Köteles László mocskos beszédei,a mindent átható államosítás és néphülyítés.Ezek azok amik hazahozzák a kivándoroltakat.

biobender 2013.03.26. 08:29:43

@kzolika: Ez igy szep es jo, de ne felejtsuk, hogy a multik gonoszak. Mo-n BARMIKOR BARMELYIK multi ellen szulethet egy visszamenoleges hatalyu torveny ami eleri, hogy itthagyja az orszagot es persze az alakalmazottait. Ja, azt garantalhatom, hogy a bekemenet meg unnepelni fogja az intezkedest es persze NEM LESZUNK GYARMAT.

Ez egy olyan extra kockazati tenyezo ami kulfoldon nincs, ha hazajossz, akar multihoz, ezt is figyelwembe kell vegyed.

Globetrotter2014 2013.03.26. 08:33:33

Ez a cikk marhára tendenciózus. Egyrészt 90e kb egy takarítói / éjjeliőr fizetés. Egy szakmunkás ennyiért köszönni sem fog neked.

Másrészt lefestesz egy idealogizált rossz káépet rólunk és egy olyan ideolizált képet a nyuatról ami nem mindenhol és nem feltétlenül a megélehtési bevándorlók esetében igaz.

Kint meg lehet élni, félre lehet tenni de nem 2-300 eurót ami a letrelepedéshez kell. Addig pedig ugyanúgy vegetálsz mint itt a 150e ből. Csak kicsit félre tudsz tenni. annyit amennyiből itthon már tudsz valamit kezdeni. De kint nem.

És máris ott vagyunk hogy miért fognak előbb utóbb hazajönni. Lesz aki megcsinálja a szerencséjét, de a többieknek nem lesz értelme kint maradni...

Latogattto 2013.03.26. 08:35:06

Srácok nem hazahívni kellene a fiatalokat, hanem itthon tartani.. Éppen most olvastam a hataratkelo.blog.hu-n a legfrissebb bejegyzést, hogy már a középiskolások 33%-a gondolkodik a külföldre vándorláson...

Minek ide egy gyere haza alapítvány, ha még azokat akik itthon vannak (a jövőnk) sem tudjuk itthon tartani?

hataratkelo.blog.hu/2013/03/25/mar_a_kozepiskolasok_is_elmennek?utm_source=ketrec&utm_medium=link&utm_content=2013_03_26&utm_campaign=index

kacsa232 2013.03.26. 08:37:16

@GreatMoe: "Vegyük pl a melegeket, (buzikat hogy mindenkinek tiszta legyen.)
A lakosság kb 6-10 százaléka.(régiónként változó)"

Ezeket a számokat honnan vetted,most komolyan?:))))

Ilyen számok nincsenek,elárulom neked.

"Első héten bejelentik az új alkotmányt, kitüntetnek fasisztákat"

Eddig ex-Ávh-sokat tüntettek ki vagy volt MSZMP-s kádereket. Ugyanolyan tömeggyilkos eszmékben hittek(hisznek),mint a fasiszták. (már ha elfogadjuk,hogy áldozat és áldozat között nincs különbség származási alapon)

Amúgy a többi dologgal amit írtál, maximálisan egyetértek!

t0thl 2013.03.26. 08:41:55

Jó szöveg ez a "mosogatni ment ki", de jelenleg asszem én is be fogom vállalni.
Hiába végzek "komoly" munkát, hiába értek valamihez, ha sem erkölcsi, sem anyagi megbecsülést nem kapok érte. A munka meg sosem volt büdös, nem ragaszkodom az itthoni "nívós" munkahelyhez, ahhoz viszont már inkább, hogy ne haljak éhen.

contractor 2013.03.26. 08:42:22

Àlláskekeresési technikákkal segítenek? Szerintük az életszerü, hogy van egy havi €3000-et keresö magyar, biztos munkahellyel és majd interjúkra jár, hogy megkaphasson egy nettó 100.000-ot fizetö állást?

HUN_Sector 2013.03.26. 08:44:28

@Kis ember: Szerintem egyszerű 'bérrettegő' posztot írt.
Ha olyan rossz és veszélyes lenne Magyarország, nem lenne Közép-Európa legnagyobb kulturális olvasztótégelye. Külföldön jóval cifrább esetek mennek.

vitalis06 2013.03.26. 08:44:39

@Távmunkás: én progmat vagyok, 5 országban dolgoztam, az USA-tól hollandiáig, a férjem biokémikus. barátaink akik hazajöttek, gazdasági szakmákból, orvos (gyógyszeriparba és magánklinkára), genetikus, építész, gépészmérnök.....
mindenki megkeresi a kinti 5-10 ezer nettót havonta. de van olyan is, aki műtősként dolgozott Németországban orthopéd klinikán és ma - ugyanannyiért - itthon teszi ezt, magánklinikán

NIL7 2013.03.26. 08:45:59

Azért jöttem vissza az UK-ból, mert az ittmaradt gyerekeim a saját ötletük folytán kivándorolni akartak - sosem bíztattam őket még burkoltan sem, de ha már így alakult az önálló döntésük, kötelességemnek tartottam és tartom segíteni őket költözésben, ügyintézéssel, fizikai jelenléttel. Most, hogy ennek már három éve és teljesen véglegesnek tűnik távozásuk (hiszen mindnek gyereke lesz vagy van az új hazájában), előttem is újra megnyílt a lehetőség. Bár műszaki diplomám van, de első közelítésben elmegyek mosogatni egy Starbucks-ba vagy takarítani valahol, vagy akár hullamosónak - tulajdonképpen mindegy, csak történjen valami e helyett a posvány helyett. Nincs értelme itt penészedni és várni a halált ami ígyis úgyis eljön - ráadásul egy ilyen besavanyodott társadalomban, éhbérérre adóztatott emberek között. Magyarországon semmi nem történik ami érdekes és vonzó lenne, viszont cserében havazik, mintegy szimbólumként. Naponta kérdezem magamtól: mit keresek én itt a halál jéghideg völgyében egy lassú pusztulásra ítélt országban? Ja, a vízumomat várom -jut eszembe ilyenkor.

Exploiter 2013.03.26. 08:50:31

@ZF2:

Az a baj, hogy az országban sok-sok régió van.
Szülővárosomban az emberek nem hogy 90-ért, de 70-ért is le is pippantanak köszönésképpen, mert mondjuk másfél éve nincs munkája még ennyiért sem.
Ott még a pesti átlag munkabér is elérhetetlen szint, egy külföldi meg maga a mennyország.
Amíg a bérek nem nőnek reálértéken legalább a mostani duplájára, addig nincs értelme semmi faszkodásnak, aki úgy érzi, többet ér, az menjen amerre lát.

HUN_Sector 2013.03.26. 08:57:39

@Exploiter: Furamód a Szlovén gazdaságban a nettó(!) átlagbér 290.000ft-nak megfelelő összeg. Pár hete cikkezett erről az origo, vagy az index. Pedig ők még háborúztak is nemrég.

ablakkktalan (törölt) 2013.03.26. 08:57:47

Többek között azért megyünk el, mert a legnagyobb magyar online hírportálon ilyen nulla blogok lehetnek a címlapon. A reklámbevétel ugye jön a blog.hu felületen keresztül, tartalmat nem akarunk, meg nem is tudunk írni, a gyökereknek meg jó lesz ez a szar is.

Össze lehet hasonlítani egy bbc-vel, ahol értelmes vikkek vannak kinn, nem stockfotókkal, nem 20 éves bölcsészek által írt szöveggel. Ez a különbség mindenben megvan, amiből a pénztárca csak egy tényező.

Jó lenne nem írni olyan témáról, amihez fingunk nincs, én még nem láttam itt olyan embert, aki otthon nettó 90-et keresett volna, a kijövők nagy többsége otthon is jól keresett és akkor se menne vissza, ha garantált 300,000 lenne a nettójuk otthon.

Exploiter 2013.03.26. 08:58:59

@Gloyva:

Pont ez a gond, bruttó 200 az embereknek már rengeteg pénz, pedig annyiért fel se kelnék reggel, mert nem éri meg.

Itt van elbaszva az egész teória, nettó 200 se elég az életre, nem hogy bruttó és ez soknak számít itthon.

Ahol a létminimumhoz szükséges pénz több, mint a minimálbér, ott ki mit akar javítani, meg minek? Ha ennyit keresnék, nulla másodpercet se gondolkoznék, mielőtt csomagolni kezdek.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2013.03.26. 08:59:27

Az egyetlen megoldás: Felemelni a minimálbért 250.000 Ft-ra. Jó, persze, a vállalkozók nagy része azonnal elkezd sírni, hogy jajígy, jajúgy, de majd ők is rájönnek, ha az asszonynak veszi a 3. Q7-et a vállalkozás pénzéből, az nem beruházás. Egyből lenne gazdaság is.
Persze állami szférában kevesebbet lehetne lopni, de egy ésszerű racionalizálás után kiderülne, hogy harmad ennyi emberből is működik az ország.

ablakkktalan (törölt) 2013.03.26. 08:59:50

@HUN_Sector: Magyarország lófasz, nem legnagyobb olvasztótégely.

Exploiter 2013.03.26. 09:02:43

@HUN_Sector:

Szlovénia mondjuk sajnos más kategória valamiért, én már lassan annak is örülnék, ha beérnénk szlovákiát.
Hogy változnak a dolgok, nem...?

ursus artos 2013.03.26. 09:03:46

@kzolika: "Lejár a szig-em."
Lejárt a jogosítványom. Készpénzfelvétellel (bank), csekkbefizetéssel(posta), orvosi vizsgálattal, majd okmányirodával együtt, mindösszesen egy óra.

ursus artos 2013.03.26. 09:10:41

@paradicsomleves betütésztával:
"Munkahely, perspektíva, egzisztencia nincs!"
Van. www.jobline.hu
"Mennyien fognak még kimenni?"
Amennyien akarnak. Ugyanis: lehet. Azaz szabad. Vagyis nincsenek "határok."
"Már a középiskolások is a külföldi felsőokt. intézményekbe jelentkeznek."
Ez elit középiskolák elitjei. Akik olyan szerencsések, hogy olyan gimnáziumba járhattak, ahol megtanították őket angolul...
"Ki fog itthon adózni? "
Mindenki, aki itthon pénzt keres és nincs három gyereke.

ablakkktalan (törölt) 2013.03.26. 09:14:03

@newtehen (egyszerű mint a faék - de működik): Az egyetlen megoldás elzavarni a politikai elitet, a gazdasági elit korrupt részét nagyon keményen megb@szni, az életvitelszerűen lopni, rabolni járó emberkéket valós három csapással bekúrni a börtönbe 20 évekre. A putrikat megszüntetni, a fajvédőknek, meg akiknek nem tetszik, azoknak megmondani, amit nekünk már megmondtak, hogy "el lehet menni". Ehhez egy dolog kell, ami jelenleg nincs, pár szép új nagy börtön.

Szakértői kormányt létrehozni, elismert szakemberekből, versenyszférában bizonyított emberekből. Olyan Ángyán félékből, akik pitbull módjára aprólékosan utánanéznek minden szürke dolognak, és ha találnak valamit, el nem engedik semmi áron.

Innentől már magától menne a dolog, ez az egyetlen út.

Globetrotter2014 2013.03.26. 09:15:41

@Exploiter: nyilván nem feléttelenül követekndő példa de Amerika (részben pl Németország is) híres arról hogy egy-egy állás miatt bármikor képesek sokszáz mérföldet/km-t utazni.

@HUN_Sector: ők nem háborőztak. Helyettük a Horvátok tették meg.
@paradicsomleves betütésztával: akinek most nincs hely az menjen nyugodtan. Tehermentesíti a munkaerőpiacot. Ha majd lesz, rájuk úőjra kereslet sokkal jobb ha világlátott emberklnt térnek vissza, mintha megtörten vegetálnak a muankügyi központban.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2013.03.26. 09:16:15

@ursus artos:

"Van. http://www.jobline.hu"

Nem nagyon kerestél mostanság állást, ugye? Csak próbaképp pályázz meg lécci 10-et, hogy legalább választ kapsz-e egy helyről. Nem fogsz, mert kamu hirdetések.

""Ki fog itthon adózni? "
Mindenki"

Itt a "mennyit?" egy nagyon fontos tényező. És akkor még nem beszéltünk az illetékekről, útszéli baksisokról, egyéb lehúzásokról

"Ez elit középiskolák elitjei. "

Nem. Az gazdasági elit gyerekei, akik meg tudják fizetni. Azt pedig tudjuk kik.

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2013.03.26. 09:19:16

Mi úgy mentünk ki, hogy ideiglenes a dolog a meló miatt, amint otthon van valami azonnal go home, semmi pénzért nem maradunk tartósan, pláne nem örökre.
Most már ott tartunk hogy inkább maradunk, nem a pénz miatt, hanem hogy a gyerek sose váljon 300 forintért megvehető droiddá akit Rózsika néni nevel fel Szaniszlótáncsis szellemében :/

hekhekhekhekkinen 2013.03.26. 09:25:36

Úgy látom sokan nem értik, bár feltételezem főleg az alulképzettek nem, de azért leírom hátha sikerül felfogni párnak közülük is.

Alapvetően kétféle ember megy ki: aki itthon reménytelen és akinek itthon is fut(na) a szekere.
Az előbbiekért nem kár, prolik mindig lesznek. Ha más nem, hozunk románból ide.
Utóbbiak pedig már rég nem a pénz miatt mennek el. Magyarnak lenni, magyarországon élni kurvaszar. Persze ehhez látni kellett más országokat, hogyan is lehetne ezt másképpen.

dtk74 2013.03.26. 09:27:35

@Bölcs Lázadó: Szörnyű amit írsz. Sajnos a keserű szavak komoly igazságokat tárnak elénk.

Zabaalint (törölt) 2013.03.26. 09:35:46

@vitalis06:
Mint a posztoló nagyon jól leírta, bizonyos szakmákban a 90 ezer a perspektíva itthon, tehát hiába szerez kint ápolónőként tapasztalatot, itthon akkor sem fog ennél többet keresni.

dtk74 2013.03.26. 09:36:12

@newtehen (egyszerű mint a faék - de működik): Nem a nettó bért nehéz kitermelni hanem az adókat. Amit fizetni kell üresjáratban, meg akkor is ha nem fizetik ki a munkádat (például állami szerv időnként). Egy kőművesnek, vagy infó szervizesnek (mindegy) nettó 600 ezret kellene betermelnie havonta, hogy 150-et hazavigyen, mindent leadózzon, és maradjon cégfenntartásra, a szabadságára, táppénzére, háttérmunkára, eszközkiadásokra. A megoldás részemről az volt, hogy tavaly 15-20 embernek adtam munkát, most kettőnek. Magamnak és a feleségemnek. A többiek munkanélküliek lettek. Ja, nincs Q7-es amit eladhatnék.
Végezetül: ha ennyire fasza dolog vállalkozónak lenni, te miért nem csinálod? Vehetnél saját Audit a család mindne tagjának. Mert ez ilyen egyszerű.

Void Bunkoid 2013.03.26. 09:38:38

@Latogattto: már írtam oda is, hogy az majd elmúlik, most ez a trendi, amikor már nem lesz az, majd nem akarnak.

No meg azért hiába emlegetik, hogy "bezzeg ósztriában/németországban ingyér' van az egyetem", odakint lakni meg enni is kell. Sztm azért nincs a magyar családok tetemes részének felesleges havi 2-3százezer forintja csak úgy kiküldeni a lurkót. Még ha az a suli mellett dolgozni is kezd odakint, akkor is az első három-nég hónapot illik lefedezni, már többször is elhangzott ilyen határátkelős cikkekben is, hogy ha nem férjhez még külföldre, vagy nem ilyen atombiztos, cég által fizetett belső mozgásos dolog történik, hanem csak úgy nosza kitelepülsz, akkor nem árt, ha van úgy talonban felesleges 6-800 ezer forintod alsó hangon, hogy ha nem jön össze minden egyből, akkor azé' még lehessen másodjára-harmadjára is nekifutni anélkül, hogy megszégyenülten pár hét után kénytelen légy hazajönni.

Szerintem bármennyire is hihetetlen, de én simán 30% alá saccolom azon magyar családok számát, akik bármikor elő tudnak rántani 6-800kt a zsebükből, hogy a fiacskájuk külföldre mehessen.

Zabaalint (törölt) 2013.03.26. 09:39:58

@vitalis06:
Persze hozzáteszem, van alapja annak az elméletnek, hogy még akár profitálhat is az ország abból, hogy sokan kimennek, tapasztalatot és akár tőkét szereznek, amit aztán később visszahoznak az országba, és ebből fellendülhet majd 20 év múlva a gazdaság. Állítólag a Monarchia idején is volt ilyen jelenség. Azonban ezzel kapcsolatban kétségeim vannak, mivel miközben sokan kimennek, az a réteg, akik miatt mutyisztán vagyunk, nem megy ki, így nagyobb többségbe kerülnek, a visszajönni szándékozó meg nagyot csalódhat, mikor látja, nem hogy javult volna, hanem romlott a helyzet.

Zabaalint (törölt) 2013.03.26. 09:45:22

@ZF2:
"Ez a cikk marhára tendenciózus. Egyrészt 90e kb egy takarítói / éjjeliőr fizetés. Egy szakmunkás ennyiért köszönni sem fog neked. "

Meg egy kezdő diplomás ápolónő, egy kezdő egyetemet végzett tanár, vagy bármilyen diplomás közalkalmazotti munka. Speciel az éjjeliőr többet keres, mert kap műszakpótlékot.

t0thl 2013.03.26. 09:45:31

@Zabaalint: Őszintén ? Hozza vissza a tőkét és tapasztalatot a tököm abba az országba amelyik elkergetett.

napalm 2013.03.26. 09:45:53

...az utolsó kapcsolja majd le a villanyt...

chocco channel 2013.03.26. 09:47:00

En 6 eve elek kinnt es soha nem mennek haza es nem csak a penz miatt, hanem mert a burokracia egy nonszensz, mert egy buszra nem lehet ugy felszallni, hogy ne lassak 3 ciganyt, nem birok ugy vegigsetalni a koruton, hogy bele ne rohanjak hajlektalanokba, az, hogy M.orszagon nem ertekelik es becsulik meg a szakmai kreativitast, meg mindig mutyi rendszer van,a mukaltatok kizsigerelnek, es sorolhtanam.

Az hogy budos, koszos es kutyakakit kell kerulgetni a belvarosban is, azt megemliteni is felesleges. A multkor a villamoson atadtam a helyem kedvesen egy terhes anyukanak, erre ezt volt kepes mondani: "b..d meg, nekem ne tegyel szivesseget".

Azota taxizom Pesten barhol is jarok.Ha egy ruhat visszaviszek itt akkor tok kedvesen kicserelik, visszateritik a vetelarat mig pesten ugy neznek rad mint egy leprasra.

Az, hogy a bemesz es egy boltba koszonsz es senki nem koszon vissza (kiveve az exlusivabb boltokban) az nonszensz.

A ciganyokon kivul a skinheadek-et is utalom (tudom ez paradox:-)) es rohej, hogy megpofoztak egy sracot a semmiert aki eppen le akart szallni.

Sorolhatnam orakig de meg hazajarni sincs kedvem nemhogy ott elni, pedig imadom a csaladomat de kizart h visszakoltozzek.

Zabaalint (törölt) 2013.03.26. 09:47:02

@Latogattto:
Én meg megmondtam előre, hogy a felsőoktatás szándékos szétkúrása (lásd hallgatói szerződés, tandíj, stb.) ahhoz vezet, hogy a jobbak már eleve külföldre fognak menni egyetemre, és sokkal több minden fogja odakötni őket, mint akik felnőtt fejjel mennek ki, tehát a hazatérésük is esélytelenebb.

Zabaalint (törölt) 2013.03.26. 09:48:44

@t0thl:
Én is így gondolom, csak leírtam, hogy van ilyen elmélet is. Nyilván ehhez itthon kellene változás, hogy érdemes legyen visszahozni, de az meg nem lesz, mivel a mutyizók aránya növekszik a kivándorlással párhuzamosan.

Latogattto 2013.03.26. 09:51:15

@Void Bunkoid: és szerinted az rendben van, hogy a középiskolásoknak nem hagynak itthon jövőt, és fejlődési teret? Rendben van, hogy csökkentik a felsőoktatási tanulmányokat folytatók lehetőségeit?
Ha középiskolás lennék és végzős, én is azt látnám, hogy a saját hazám po.vezetői elveszik a jövőmet, ha nem engednek továbbtanulni..

Külföldön sincs kolbászból a kerítés, de legalább a halvány reménye megvan annak, hogy jobb lesz, ha elvégzed az egyetemet.

Lehet, hogy nincs rá pénze a mai családoknak, de a külföldi egyetemek nem úgy gondolkodnak, mint a magyar kormány, és vadásznak a tehetséges, okos, fiatal munkaerőre, mert tudják, hogy egy ország jövője a kiművelt fők számában, és minőségében rejlik.

„Egy nemzet ereje a kiművelt emberfők sokaságában rejlik" Szechenyi István

Rosszul vagyok attól, hogy egy egész nemzedék jövőjét veszik el értelmetlenül, ezzel hosszútávon a magyar versenyképességet is rombolják.

Kakimaki0123456789 2013.03.26. 09:52:03

Egy csapasra nem lehet megoldani mindent.
De sok tenyezon lehetne javitani, ami jo alapot teremthetne a tovabblepeshez.
De ehhez nem csak gazdasagpolitika kell, hanem politikai valtozasok is. A tulmeretezett burokracia, az egyre nyiltabb korrupcio, az uj arisztokrata reteg mind a valtozasok utjaban all. Neki jo ez a poszt-kadarista, poszt-horthysta tarsadalom ahol ok a korlatlan urak, oket vedi az Alaptorveny, kezukben van a sajto.
Igen a fejlodes egyik legnagyobb akadalya hogy egy banankoztarsasag vagyunk.
Igy a gazdasagi kerdesekig el sem jutunk, megakad a diskurzus a szekertaborok, a kezi vezerelt media szintjen.
Ahhoz hogy gazdasagi valtozas legyen, legalabbis kozvetlen allamcsodnek kell fenyegetnie es akkor is csak addig lesz valtozas ameddig a veszely el nem harul, utana jon az ujabb eladosodas.
A politikai valtozasra nem latok eselyt.

panelburzsuj 2013.03.26. 09:54:02

@Zabaalint:

Bezzeg az a 130-140 nettó, amiről most köt szerződést az állammal a 10-20 éves gyakorlattal dolgozó középiskolai tanár, az bezzeg motiváló...

Zabaalint (törölt) 2013.03.26. 09:54:06

@chocco channel:
"mert egy buszra nem lehet ugy felszallni, hogy ne lassak 3 ciganyt"

Érdekes, engem kicsit sem zavar a cigányok látványa, ellenben ha koszosak, büdösek és ki akarnak zsebelni, akkor igen, tehát én nem azt akarom, hogy ne legyen legalább 3 cigány a buszon, hanem azt, hogy akik a buszon vannak, ne legyenek bűnözők és kulturáltak legyenek.

"nem birok ugy vegigsetalni a koruton, hogy bele ne rohanjak hajlektalanokba"

Érdekes, engem nem az zavar, hogy belerohanok a hajléktalanokba, hanem az, hogy egyáltalán léteznek hajléktalanok.

Egyébként amit leírsz, az alapján csak vidékre kellett volna költöznöd egy kulturáltabb városba. Ja, hogy akkor éhbérért dolgoztál volna? Persze, de te mondtad, hogy elsősorban nem a pénz az, ami miatt nem jönnél haza.

Globetrotter2014 2013.03.26. 09:55:01

@Zabaalint: diplomás ápolónőről még nem hallottam. Tudtommal szakközép. Voltam kezdő egyetemi tanár, nem rossz világ az...

OmegaMale 2013.03.26. 09:55:08

"Míg ha hazajön, ismét várja a 90 nettó és elfelejtheti az egészet, amiből nem tud se félretenni, se családot alapítani."

De most komolyan. Nézzünk szembe a következő kérdéssekkel:

Kik alkalmaznak 90 nettóért magyarokat Magyarországon?

Válasz: azok a multik, akik hazai pályán ugyanazért a munkáért 1000 EUR-t fizetnek. Abból a nyereségéből lehet 1000 EUR-t fizetni egy kintinek (mindegy, milyen nemzetiségűnek), amit itthon a hazai bérköltségen megspórolnak. Ezt minden bezzeg-emigránsnak gondolkodásra ajánlom. Az Ő kinti pénzét nem a kismanók hordják össze.

Kérdés: Kik alkalmaznak MÉG 90 nettóért magyarokat?

Válasz: azok a magyarok, akik gyilkos árversenybe kezdenek a multikkal.

És itt harap a farkába a kígyó.

Kérdés: Miért tud (egy ideig) egy olyan magyar vagy multi megélni Magyarországon, amelyik éhbérért vegetáltatja a munkásait?

Válasz: Mert vannak olyan magyarok, akik a megélhetési költségek ALATT hajlandó dolgozni. Emiatt nincs pénze megfizetni a termékeket, nincs kereslet, nem lesz kínálat és a kör bezárult. Multi ebbe nem megy tönkre, mert nem ebből él. Tarra vágja a piacokat és ha minden kipusztult, megrántja a vállát és odébbáll. A magyar vállalkozó nem tud olyasvalakivel versenyezni, akivel gyakorlatilag nincs is egy pályán...

Ha senki nem lenne hajlandó a megélhetési költségénél kevesebbért dolgozni és emellett hajlandó lenne mindenért annyit fizetni, amennyit az ÉR, akkor ez az egész probléma nem létezne.

Tudod miért boldogul kint a magyar? Mert nem magyarok között él.

Amíg ez a szarrágó mentalitásunk megvan, addig csak lerákászható biomassza maradunk a multik szemében.
Amíg nem vállalkozunk a saját boldogulásunkra, addig a munkánk gyümölcsét nem mi fogjuk élvezni.

Az önértékelés, az önrendelkezés, az önmegvalósítás igenis NEM ellenkezik az európai szellemmel!!! Egyesek az együttműködést összekeverik a teljes megfeleléssel. Ezen KELL változtatni!

Latogattto 2013.03.26. 09:56:37

@Zabaalint: Képzeld el, hogy egy szegény család vidéki kistelepülésen élő fiatal, okos, szorgalmas tanulója mit csinálhat a jelenlegi helyzetben?

Elveszik tőle a "pesti kitörés" lehetőségét, a faluan nincs se továbbtanulási lehetőség, se munka, a család is éppen csak megél valahogy..

Vagy feladja, és elveszíti a jövőképét, vagy küzd, és megpróbálja egy külföldi egyetemen. Mindkettő k. igazságtalan, mert a haza mi magyarok vagyunk, és nekünk magyaroknak az érdekünk a fiatalok továbbképzése.

Ha a jelenlegi vezetőgeneráció hátat fordít a fiataloknak, a fiatalok is hátat fordítanak a vezetőknek (..és sokan az országnak).

Szomorú vagyok amiatt, hogy ezt az egyszerű gyakorlati problémát nem gyakorlati síkon kezelik.

Milyen ország lesz Magyarország, mi lesz így a szeretett hazámból harminc év múlva?

Bal 2013.03.26. 09:56:40

@Arcturus: Minek? A magyar szemléletnek? Mert én arról írtam. Amit te, annak legfeljebb oka, és nem következménye.

OmegaMale 2013.03.26. 09:57:02

@chocco channel: Akkor kimondhajtuk, hogy Magyaroszág nem a kormányok, hanem a ZEMBEREK miatt szar. Ha a ZEMBEREK VÁLTOZNAK, Magyaroszág is változni fog.

Kakimaki0123456789 2013.03.26. 10:00:16

@Zabaalint: Az egyetemistakkal, az ertelmiseggel csak a baj van. Lazonganak meg kerdezoskodnek, tudnak kulfoldiul es es jar a szajuk, veszelyeztetik az fidesz gazdasagi-politikai egyeduralmat.
Tehan nem kellenek. Kulonosen jogaszok, kozgazdaszok nem!
Ha elmennek, csak szivesseget tesznek mindenkinek, magukat es a fideszt is megkimelik egy csomo felesleges kellemetlensegtol. Ebben a K-Europai latin-amerikaban nem kell az ertelmiseg.

Zabaalint (törölt) 2013.03.26. 10:01:11

@ZF2:
Van diplomás és OKJ-s ápoló is.

kisemberigaza 2013.03.26. 10:01:59

@OmegaMale: ha nem tud rakaszni tobbet europaban....
elhuz kinaba, vietnamba, indiaba, fulopszigetekre, malaziaba...

a tortenet tovabbi resze ugyanaz....

az egesz EU meg a magyarokkal kivandorlo magyarokkal ott csucsul majd a kakiban...
mar nem sok kell hozza :):)

Bal 2013.03.26. 10:04:53

@midnight coder: mi hét éve vagyunk kint, és vissza fogunk jönni. Optimista vagyok, Magyarország jó hely lesz húsz-harminc év múlva, nem gondolom, hogy a gyerekeimtől bármit is elveszek ezzel. Meg fogjuk hagyni a menekülési útvonalakat, de bízok az európai konvergenciában. Próbáljátok történelmi távlatokban nézni. Néhány év rossz periódus nem jelent világvégét egy sok évtizedes pozitív folyamatban.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.26. 10:05:59

Ez tipikus műbotrány, műprobléma.

A lényeg: a világlátás POZITÍV, nem negatív. Mennyenek többen! S a másik pedig az, hogy sokan úgyis visszajönnek. S aki nem is jön vissza állandóra, az is visszajár időnként.

dzsaszper 2013.03.26. 10:07:19

Szerintem nem a pénzért mennek el a legtöbben. Nem kell feltétlenül a kinti fizetésekkel versenyezni.
Elég lenne stabil egzisztenciát és perspektívát biztosítani itthon. Csakhogy a hazai keresetek annyira alacsonyak egészségügyi szakdolgozók, tanárok esetében hogy ez sincs meg, sőt, egy kezdő utcaseprő is tudott nemrég többet keresni mint egy kezdő orvos...

Zabaalint (törölt) 2013.03.26. 10:08:04

@OmegaMale:
Marhaság, a kiinduló pont az, hogy kevesebb az állás és a vállalkozási lehetőség is, mint amennyi megélni akaró ember van az országban. Éppen ezért tehetik meg a cégek, hogy a megélhetési költség alatt vegyenek fel alkalmazottat. Tudod, kereslet-kínálat.

Na most, mégis milyen alternatíva merül fel ITTHON, ha a jómunkásember nem akarja elvállalni a munkát, mert a megélhetését sem fedezi? Mert ha tegyük fel, mindenki így gondolja, hogy ennyiért bizony nem megy el talicskázni, és mondjuk feljebb mennek a bérek, attól még nem lesz több embernek munkája, sőt a kereslet-kínálat miatt ez esetben a cégek már kevesebb embert kívánnak összesen alkalmazni, akkor mi lesz azokkal, akik így nem fognak munkát kapni? Hát mi lenne, elvállalják mégis olcsóbban, és akkor visszatértünk a kiindulópontra.

Az a baj, te a tünetet próbálod okként magyarázni.

OmegaMale 2013.03.26. 10:10:17

@kisemberigaza: Ez már az EU-nak is probléma. Az angolok a minap beszóltak, hogy a szabad áramlást Ők se úgy gondolták, hogy mindenki rárepül a legjobb szociális rendszerekre... :D

ablakkktalan (törölt) 2013.03.26. 10:10:32

@nzk: Sajnos az kevés, hogy te meg én egyetértünk :/

Én úgy látom, hogy a gazdaság attól pörögne fel, ha az állam csecsét szívogató vállalkozókat bilincsben vinnék el és a helyükre olyan cégek lépnének, akik nem négyszeres áron vállalnak el beruházásokat. Mert ugye, ha negyedannyiért megcsinálja valaki, akkor ugyanannyi pénzből négyszer annyi beruházást lehet véghezvinni, négyszer annyi munkahelyet lehet teremteni és négyszer annyi értelmes dolog valósulna meg.

Na ez lenne az én gazdaságélénkítő programom, és azzal kampányolnék, hogy közép-európa legnagyobb és legmodernebb börtöneit építeném meg. Lenne még pár jó ötletem a bűnözés visszaszorítására meg kábé minden másra is, de magyarországon a jó ötletek sosem fognak érvényesülni, mert nem a jó ötletek gazdái teszik ki a szavazóbázis nagy részét.

Az ország egy süllyedő hajó.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.03.26. 10:10:45

aki 200-300 ezret emleget: én is tanultam külföldön, Norvégiaban, ami köztudomású, hogy drága ország, kb. havi 90-100 ezer forintnak megfelelo koronabol éltem meg, és ebből az összegből 45 ezernyi volt a kollégium.

Kivlov 2013.03.26. 10:15:57

@ablakkktalan:
Nem csak a "csecsszívó" vállalkozók, hanem az egyéb csecsen élők is: nyugik, kisebbség, közalkalmazottak stb.
Itt lehetne több100 (1000) Mrd nagyságrendeket megspórolni. Csak akarni kéne...

Szputya 2013.03.26. 10:16:22

@Guybrush Threepwood, mighty pirate: kezdő tanári fizetés bruttó 122.000 Ft (F1 kategória)... pedig ott tudás is van, végzettség is... majd futószalagon gyártjuk a nebulókat...

Pepe135 2013.03.26. 10:20:05

Negyven múltam. Úgy alakult, hogy az eddig összegyűjtött Hi end tudás, hirtelen nem kell senkinek. Most állok 1000-el neki németet tanulni, és ősszel irány a sógorok. Elegem van a bizonytalanságból, jövőtlenségből!
A 90-es években azt mondták, pár év és jobb lesz. A rendszerváltáskor, hogy kb 20 év. Most OV kér még húsz évet, de már nincs.
Elfogy a bizalom, fogy az élet, miközben a lehetőség sincs, hogy itthon boldogulj!

TrueY · http://qltura.blog.hu 2013.03.26. 10:23:09

Az ócska fizetésekkel a közeljövőt lehetetlenítik el. A felsőoktatás szétverésével viszont a távolabbi jövőt is lerombolják. Ennyit a nemzeti-populista Putyin pincsiről... :(

Szputya 2013.03.26. 10:26:43

@TrueY: Nem csak a felső-, hanem a közép- és általános iskolai oktatást is szétverik... Hogy még távolabbi jövőnk se legyen...

OmegaMale 2013.03.26. 10:27:16

@Zabaalint: Abból a mentalitásból, amit Te modellezel, az történik, amit leírsz, de ez nem magyarázza, hogy miért csak így lehetne csinálni.

A kiindulópontot NEM a munkanélküliség.
Azokról beszélünk, akik keveset keresnek! Az EU-ban is hasonló a munkanélküliség és mégis vannak jól menő országok!

Mindig is több ember akart megélni, mint amennyi dolgozik (vágod, gyerekek, nyugdíjasok stb.). Mindig lesz egy csoport, akik aktív munkaképesként nem lesz hajlandó dolgozni és lesznek hiányszakmák, illetve lesz túlkínálat is. A cél NEM az, hogy többen dolgozzanak, hanem hogy akik dolgoznak, azok ÉLJENEK ÉS VIRULJANAK a munkájukból! Ebből lesz adóbevétel, amiből szociális juttatást és közalkalmazottat lehet fizetni! ez a működőképes gazdasági alapja!

Miért nincs annyi vállalkozási lehetőség? Mert a zemberek kívülről várják, hogy MÁSOK foglalkoztassák Őket. Márpedig ebben az esetben igazodniuk kell.

Ha minden munkaerő megdrágulna, azok a vállalkozók, akik olcsóbban akarnak munkaerőt, kiszorulnak a piacról, mert nem lenne alkalmazottjuk. Az árverseny másik sajátossága, hogy lefelé vezető spirál, amihez a zemberek hozzászoknak. Ezért nem szabad elindítani!

Stella1 2013.03.26. 10:29:25

A közalkalmazotti "zsíros" állásról csak annyit, egyetemen tanítottam 2 diplomával egy doktorival 104 ezer forintért (30 éves nő) és még a BKV bérletet sem fizetik az ugye 94 ezer? Ebből szüljek gyereket, tegyek félre a nyugdíjjas éveimre?Hát inkább én is leléptem...

Void Bunkoid 2013.03.26. 10:30:58

@Latogattto: nem csak kötelezően a diplomás/felsőfokú végzettség jelentheti a kiművelt emberfőt, te is beleestél a csapdába, hogy a szakképzett, de nem felsőfokú szakképzett embert te is egy súlycsoportba soroltad hirtelenjében a kubikossal, kéziraktárossal meg a takarítónővel.

Pl. a szintén szakmunkának minősülő CNC-esztergálás iszonyúan nem vaskalapálás, mert egy CNC-gép operátora gyakorlatilag egy programozó. Meglepő módon CNCvel odakint jobban lehet keresni, mint pedagógusként pl, de még szerintem _itthon_ is.

Szal csak a "melyik egyetemre menjek" jövő "lett elvéve".

Én meg azt mondom, hogy inkább egy kicsit megpróbáltak gátat állítani a nagyüzemi diplomagyártásnak, meg annak a másik tendenciának is, hogy a mai fiatalságnak - tisztelet a kivételnek persze - nagyrészt 18-20-21 éves korára (igen, ugye a sok előkészítő meg nulladik évfolyamos gimik következtében már egyáltalán nem ritka a 20-21 évesen érettségiző diák, mi még kinéztük a vén bukottakat :)) halvány lila fingja sincs, hogy mit akar kezdeni az életével, miben érzi magát jónak és versenyképesnek, így "hááát majd beiratkozok valamilyen szakra, oszt még gondolkodhatok öt évet. De azt ingyen akarom ám, a teringettét!".

Pamuk 2013.03.26. 10:33:18

idióta aki elmegy, és visszajön.

Fejesrob 2013.03.26. 10:33:21

Nekem 4 ismerősöm is kiment az angolokhoz. Mindegyik jól beszél angolul és mindegyik Mo. viszonylatban értelmiséginek számít.

Ezek közül egy kint maradt a többi visszajött és itthon helyezkedett el, kint olyan szar helyen, szar fizetésért tudott elhelyezkedni, hogy nem érte meg.

Az a gond, hogy az Indexen a blogok teljesen átpolitizáltak, valóságtól teljesen elszakadt emberek osztják bloggerként az észt, fikázzák a kormányt.

Sok mindenről kell kint lemondani, továbbá nem feltétlenül éri meg a plusz 200.000 Ft és az is marhaság, hogy főleg kezdőként jobb az életszínvonal.

Főiskolát végzett ismerősöm kint van, sokkal többet keres mint itt, pedig itt sem az alját kereste és mégis szarabb színvonalon él. Ott nincs család aki minimális pénzért lakhatást, kaját biztosít, mindent neki kell fizetnie.

Persze megél kint, de egyáltalán nem hogy jobb színvonalon mint itt élt, hanem kifejezetten szarabb körülmények között. Persze ő kalandvágyó, onnan is lépni akar.

De nem mindenki ilyen, a kormánynak pedig kötelessége a visszatérésében segíteni, aki mégis visszajönne. Ezért inkább dicsérni kellene, nem fikázni.

dtk74 2013.03.26. 10:34:57

@OmegaMale: Az árversenyhez az is kell, hogy a megrendelők ne kalkulálják be, hogy számla nélkül, bejelentés nélkül, nettóban, stb. végezzék nekik a melót. Mert ezzel kizárják a tisztességes vállalkozókat. Itt mindegy, hogy önkormányzat, cég, vagy Kovács István magánszemély a megrendelő.
Tehát ha a munkákat, termékeket nem akarnák irreálisan alacsony áron beszerezni, elvégeztetni, akkor az árverseny sem lenne egészségtelen.

Latogattto 2013.03.26. 10:39:01

@Void Bunkoid: Nem estem bele semmilyen hibába, csak másról beszélünk. Úgy látom értéktelennek gondolod a felsőoktatási képzést, és ezért általánosítasz, hogy azon kívül is van élet.

Igen van, de szerintem ne te vagy én döntsük ezt el, hanem bízzuk arra a középiskolás fiatalra, aki éppen felvételi előtt áll, hogy mihez akar kezdeni az életével. (érdekes, hogy közben pont te mondod, hogy fogalmuk sincs mihez akarnak kezdeni, miközben te akarod nekik megszabni, hogy mit tanuljanak..)

Az innováció forrása a főiskola és egyetem, és ezeket a forrásokat most éppen radikálisan csökkentik. Mindegy, hogy mi van a részletekben, (mert mindenbe belelehet magyarázni bármit), a nagy igazság az, hogy ezzel rengeteg fiatalnak elveszik a jövőjét. Ha ezt az egyszerű összefüggést nem érted, vagy nem értesz vele egyet, akkor feltételezem, hogy ez azért van, mert nem akarod érteni, és akkor felesleges a gondolatváltásunk.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.03.26. 10:39:29

De az alapítvánnyal sikerült munkát adni 1-2 rokonnak legalább, nem??

Binladen 2013.03.26. 10:39:50

@Kivlov: Te alapból vagy ilyen hülye vagy ezt tanultad ingyen pénzen a gimnáziumba?
Vagy csak cigány vagy? akik ha pénzt látnak, se isten se ember nem állhat meg előttük?!
Az @ablakkktalan: megközelítése teljesen korrekt.
Szerintem nem másra megy ki ez a játék, mint a Magyarok kiirtására a Kárpátmedencéből.
Az én véleményem az, hogy a parlamenti pártokat és rokonaikat kellene tűzzel vassal kiirtani még az írmagjukat is, hogy meglegyen az a több százezer elveszettnek hit milliárd forintjaink,amit hiányolunk.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2013.03.26. 10:40:48

@dtk74: Ha ennyire szar, Te minek csinálod?
Egy kőműves simán betermel havi 600-at.

Csak azt nem érem, hogy tudjátok a eleségeddel ketten ellátni 20 kőműves munkáját..

Gondolom csak kirúgtad őket, most meg nem érted hova tűnt a zsé, és csak pislogsz, hogy nincs aki dolgozzon. Persze az állam a hibás.
Ez is egy tipikus hibás hozzáállás a vállalkozóktól, hogy ha spórolni kell, kirúgunk valakit. Ahha... Ilyenkor vágod magad alatt a fát. Add el még a szerszámokat is, az legalább olyan jó ötlet.

dtk74 2013.03.26. 10:42:09

@Fejesrob: Számos ismerősöm és rokonom van kint (Ausztráia, Anglia, Németország, Hollandia, Dánia). Lehet hogy jobban élnek, lehet hogy nem, de csak egyet tudok aki hazavágyik, illetve nem akar visszamenni. A többiek családot is viszik, vagy már kivitték.
A családosoknál pedig az szokott lenni a mérleg amikor megélhetésről beszélgetünk, hogy itthon is hasonló szinvonalon tudna élni a család, de apró különbségekkel.
Ezek: itthon két műszak, legalább egyiküknek a megfelelő pénzért. Kint az anya a gyerekekkel lehet, a férj egy műszakos keresetéből megélnek.
A munka adózott, bejelentett.
A pénzből tudnak félretenni, nem csak megélni. Mindezeket persze valamennyire ellensúlyozza, hogy messze a család, messze a Haza. De csak ezért hazajönni?

dr kíváncsivagyok 2013.03.26. 10:42:48

@Guybrush Threepwood, mighty pirate:
"Gyártósori munkás nettó 80-at fog kapni,ez tény, ami persze szomorú, mert jó lenne, ha ő is megélne. "

Meg , mondjuk mert ők vannak
többen...sokkal többen !
( A fiam autószerelő...itthon keresett - napi 12 óra munkával ! - nettó 75 - öt ---kiment Angliába.... lakást bérel , szórakozásra is telik , könnyedén megél a fizetéséből ( 8 órában) és FÉLRETESZ HAVONTA 200 - 250 FONTOT !! Minek jönne haza ? éhezni ? )

panelburzsuj 2013.03.26. 10:42:50

@Fejesrob:

Te vagy az egyik olyan madárijesztő, akitől világgá mennek a magyarok.

Tépelődik, kínlódik, számolgat az egyszeri honpolgár, hogy mi a fenét is kezdjen magával - az megjelensz az ostoba, öntelt, alpári hazudozásoddal - és menten elszáll minden kétsége: ahol te vagy a hatalom támasza és kedvence, onnan menekülni kell.

Globetrotter2014 2013.03.26. 10:43:22

@Zabaalint: az OKJ nem diploma. Egy végzettség nélküli szakképesíési papír. Diplomás akinek egyetemi diplomája van.

Nnyilván használják fősikalára is azok akiknek nincs egyetemi, sőt hallottam már olyat hogy az xy gimnáziumban diplomázott, de attól még ez csak szegénységi bizonyítvány ha azt sem tudja mi az a diploma. Mást nem boznyít vele...

Zabaalint (törölt) 2013.03.26. 10:44:11

@tildy:):
Nyilván attól függ, mit értünk az alatt, hogy megélni belőle. Mert lehet élni kenyéren és vízen, de családalapítás az nem jön ki mondjuk nettó 80-ból.

Nap Pali 2013.03.26. 10:44:27

na akkor a javaslatom

a hazaáruló disszidensek től a hazai javaikat el kell kobozni!
az itthon maradt isemrőseiket rokonaikat túszul kell ejteni...

és a rokonaik családtagjaik "megvédéséért" VÉDELMI PÉNZT kell szedni, ha ojjan qva sokat keresnek kint akkor tejejjejenek a hazájuknak, aki felnevelte őket és kitanította !

Latogattto 2013.03.26. 10:45:04

@Void Bunkoid: Érdemes megnézni, hogy a nálunk fejlettebb országokban öntik a pénzt a felsőoktatásba, és stratégiai szinten a válság ellenére sem csökkentették a kutatás-fejlesztésre szánt összegeket, hanem növelték.

A versenyképesség javításának egyik kulcsa a felsőoktatás fejlesztésében van, és nem a szakmunkásképzésben. Ez utóbbi is fontos, de másképpen.

Minél több kutatónk van, minél több új innovációs eljárást hoznak létre magyar fiatalok, minél több forradalmi magyar újításunk van, annál több lehetőségünk van az ország felemelkedésének elősegítésére.

Globetrotter2014 2013.03.26. 10:46:10

@Zabaalint: @ZF2: korrekció, most látom hogy tényleg van ápolónői képzés diplomával. Mea culpa.

dr kíváncsivagyok 2013.03.26. 10:46:55

@Fejesrob: Össze-vissza hazudozol Fideszgyík !

"Az a gond, hogy az Indexen a blogok teljesen átpolitizáltak, valóságtól teljesen elszakadt emberek osztják bloggerként az észt, fikázzák a kormányt."

Aki akar és tud dolgozni , az kint könnyedén megél a minimálbérből !!

Latogattto 2013.03.26. 10:49:05

@Void Bunkoid: és igen, szerintem egy fiatal inkább üljön az egyetemen egyiptológus, vagy akármilyen bölcsészszakon, mint otthon, remények és álmok nélkül munkanélküliként, vagy éljen boldogtalanul szakmunkásként.

A szabad tanulás szabad választásának joga mindenkit megillet, családi és pénzügyi helyzettől függetlenül szerintem. A tudás megszerzése a XXI. században legyen teljesen ingyenes!

dtk74 2013.03.26. 10:50:50

@newtehen (egyszerű mint a faék - de működik): Nem csinálom az építőipart. Van más dolgom is, több diplomám és szakmám. Azt csinálom amiben hozzáadott értéket nem a munkaerő, hanem elsősorban a szellemi tőke adja. Megélek én ebből jobban, csak éppen embereket nem tartok el diretkben.
Azért ki a hibás, hogy leigazolt, elvégzett munkát állami forrásból fél éve nem fizettek ki? Vagy hogy a fordított áfa módszer miatt a munkára fordított pénz egy részét, ( anyagbeszerzés ÁFA) több hónapos csúszással kapjuk meg - NAV visszatartás, indoklás nélkül?
A szerszámokat nem adtam el. Múlt héten betörtek, és nagy részét ellopták.
Vágom a fát... Ugatod a holdat, vagy tudsz nekem munkát adni ahol minimum nettó 3000 Ft.-ot kapok rezsi órabérként? Elárulom, az 1800-at is sokallják, pedig 3000 kellene a betermelt 600 ezerhez. És ebben az esetben a kőműves/szerizes/szerelő végig dolgozott, megállás nélkül a hónapban.

Nem válaszoltál arra miért nem vállalkozol?! Vagy ha igen, mit csinálsz, amiből ilyen szépen megélsz?

dr kíváncsivagyok 2013.03.26. 10:51:17

@Fejesrob: A hazug vezéred kimosta az agyad ? Minden nap a pofánkba hazudik és fényezi magát : szabadságharcol - de ki ellen ? Már nem a fél , hanem az egész világ figyelmeztet minket hogy nagyon nem jó felé viszi Orvbán az országot ! Már az ENSZ is kritizál minket , mint egy dél-amerikai banánköztársaság diktátorát !!

Zabaalint (törölt) 2013.03.26. 10:52:29

@OmegaMale:
Ha nem lennének a béka segge alatt a bérek, akkor a köcsög multi sem gyártana nálunk exportra, tehát még kevesebb potenciális munkahely lenne. A megoldás nem az, amiről te beszélsz, hanem az, hogy ha nálunk több lenne a képzett munkaerő, akkor az még magasabb fizetés mellett is vonzaná a beruházásokat, ezzel több és jobban fizető munkahely teremtődne.

@ZF2:
Sehol sem állítottam, hogy az OKJ diploma lenne, olvasd el újra mit írtam.

Abban pedig igazad van, hogy hagyományosan az egyetemi diplomát nevezzük diplomának, de manapság jellemzően a főiskolait is diplomának nevezzük.

Az diplomás ápoló kifejezés pedig azt jelenti, hogy főiskolai végzettségű ápoló, mivel ezt meg kell különböztetni a csupán OKJ-s tanfolyamot végzett ápolótól. Persze lehetsz nyelvművelő, mert nyilván a diplomás ápolónak nincsen egyetemi, csak főiskolai végzettsége, de ettől még a "diplomás ápoló" elfogadott kifejezés. Lásd pl. ezt az álláshirdetést, itt megjelenik a kifejezés:

allasok.kozszolga.hu/index.php?page=Allasok&allas=57800

dr kíváncsivagyok 2013.03.26. 10:53:04

@Latogattto: Érdemes megnézni, hogy a nálunk fejlettebb országokban öntik a pénzt a felsőoktatásba, és stratégiai szinten a válság ellenére sem csökkentették a kutatás-fejlesztésre szánt összegeket, hanem növelték.

Ott a pont .
Orvbán nem tudatos , kiművelt POLGÁRSÁGOT akar , hanem ALATTVÁLÓKAT !!!!!

Zabaalint (törölt) 2013.03.26. 10:54:09

@ZF2:
De nekem azért nem hitted el, feltételezted, hogy marhaságot írok :-)

Monster Lewis 2013.03.26. 10:59:21

KEDVES NIL!
Mindent tökéletesen leírtál az alábbi néhány mondatban, erről az Uraltól keletre eső "vadmagyar" országról:

"Bár műszaki diplomám van, de első közelítésben elmegyek mosogatni egy Starbucks-ba vagy takarítani valahol, vagy akár hullamosónak - tulajdonképpen mindegy, csak történjen valami e helyett a posvány helyett. Nincs értelme itt penészedni és várni a halált ami ígyis úgyis eljön - ráadásul egy ilyen besavanyodott társadalomban, éhbérérre adóztatott emberek között. Magyarországon semmi nem történik ami érdekes és vonzó lenne, viszont cserében havazik, mintegy szimbólumként. Naponta kérdezem magamtól: mit keresek én itt a halál jéghideg völgyében egy lassú pusztulásra ítélt országban? Ja, a vízumomat várom -jut eszembe ilyenkor."

dtk74 2013.03.26. 11:00:18

@Fejesrob: nekem ez a a kedvenc részem a hozzászólásodból:
"Ott nincs család aki minimális pénzért lakhatást, kaját biztosít, mindent neki kell fizetnie."
Örülj neki, hogy van aki adjon neked, van aki (részben) eltartson. Sokunknak nincs ilyen szerencséje.
- Biztosan döbbenet lesz számodra, de itthon is sokan vagyunk család, támogatás nélkül, akár mert eleve nincs, akár mert megyékkel arrébb élnek szegényen, akárcsak azért, mert próbál a delikvens függetlenedni.
Én a középső okból 20 éve vagyok önfenntartó, és hogy ezt hol teszem, Debrecenben, Egerben, Pesten, vagy Párizsban, az már szinte mindegy. A kérdés nkább az, hogy hol tudom ezt megtenni, hol van rá lehetőségem.

Globetrotter2014 2013.03.26. 11:02:38

@Zabaalint: elsőre nem értettem hogy mindek ápolói egyetemi képzés, de most látom hogy fősulis. Valahol emgértem hogy diplomásnak hívják de akkor sem teljesen korrekt.
Én már a gyúgyszerész diplomától is ódzkodom, az pedig hogy valamelyik hülye kilobbizta hogy egyensen doktori címet kapnak az maga a közröhej.

Monster Lewis 2013.03.26. 11:04:39

Sajnos az idős "szemellenzős" kormánypárti szavazoknak még nem esett le, hogy a fiatal 20-45 éves generáció aki most lelép az országból lenne Magyarország jövője. Remélem senki sem gondolja, hogy ez az ország eltartsa magát a következő évtizedekben,lehet várni a csodára,de ez nem az a hely ahol ez be fog következni.

Nap Pali 2013.03.26. 11:06:13

pár év és 5 millió cigány fog "eltartani" 5 millió nyuggert...

Nap Pali 2013.03.26. 11:07:08

lényeg hogy a nyugdíjakat megvédte a kormány...

de nem baj majd hoznak sütit és vaniliáskarikát...

Void Bunkoid 2013.03.26. 11:23:04

@Latogattto: én meg ingyen sört szeretnék, mert az is hozzátartozik a fejlett civilizáció vívmányaihoz. Na?

Amúgy félelmetes vagy..."szerintem egy fiatal inkább üljön az egyetemen egyiptológus, vagy akármilyen bölcsészszakon, mint otthon, remények és álmok nélkül munkanélküliként, vagy éljen boldogtalanul szakmunkásként."

Szerinted itthon, hazai környezetben termelés és bevétel (és esetleg befizetett adó szintjén) mire van szükség inkább, egyiptológusra, vagy mondjuk asztalosra?

illetve a kérdést máshogy feltéve, szerinted melyiknek lesz több esélye a szakmájában _itthon_ elhelyezkedni?

Ha jártál már ilyen bölcsészszakokon egyetemeken, ha már PONT az általad kiemelt egyiptológiát nézzük, kis hazánkban EGYETLEN egyiptológia tanszék létezik - az ELTE körein belül évenkénti HAT fős keretszámmal.

Ha ezt öt évre lebontod, akkor az azt jelenti, hogy MAXIMÁLISAN 30 fő egyiptológus hallgató lehet kis hazánkban.

Szerinted hány tanerőre van szükség 30 diák oktatásához?

Megsúgom, az én általános iskolai osztályom elsős indulóként 37 főből állt, és EGYETLEN tanító tanított minket. Mindent, tesit is.

És jól végezte a munkáját, mert tudok írni, olvasni, és nyeszlett sem lettem.

Valószínűleg te is sejted, hogy végzett egyiptológusként hazánkban elhelyezkedve körülbelül EGYETLEN munkahely jöhet szóba, mégpedig az ELTE egyiptológia tanszéke (amire amúgy lássuk be, szintén kevés az esély, az ilyen tanszékek erősen kihalásos jelleggel szoktak működni, nyugállományba vonuló profok helyét megkapják a rangban utána következők, a legalul üresen maradó tanársegédi állás kiosztása viszont már dinasztikus jelleggel szokott menni, azaz valamelyik tanár szintén egyiptológián tanuló fiacskája/kisjánya fogja megkapni a melót).

Mivel nemzetgazdasági szempontból kifejezetten nulla (0) forint értéket termel az, hogy évezredekkel előtti ,vagy akár modernebb korból, de tőlünk jópár ezer kilométerre levő ország dolgait kutatjuk (jó drága kutatóutakkal fűszerezve, nem saját zsebből persze), szerinted miért kellene ezt államilag (azaz AZ ÉN ADÓMBÓL többek között) finanszírozni? Mitől lesz nekem jobb az életem?

Igen, lehet esetleges ösztöndíjakat finanszírozni X szakoknak, de azt is akkor pl alapíts TE egyet, ha már annyi pénzed van, és válaszd ki te személyesen, hogy kinek állod a cechjét.

A bölcsész szakok - talán a világnyelvek, valamint a magyar és történelem szakokat kivéve - jó része viszont elnézést kérek, igen, tudományok, de a művelésük piszokul nem nevezhető igazán értékteremtő munkának, maximum költséges hobbinak.

motalco 2013.03.26. 11:23:10

fejesrob@, zf2@: ne égessétek már magatokat... méghogy egyetemi tanár és nem tudja, hogy képeznek MO-n diplomás ápolókat! Ugyan... Más: én a kategóriátok szerint "proli" vagyok, hiszen nincs diplomám, három műszakos munkából 90 nettóért vegetálva élek (albi-rezsi-kaja-bérlet elvisz minden pénzt), nincs káros szenvedélyem, hacsak nem az, hogy a jelenlegi MO-n élek(?) még, és egyre sötétebben látom a jövőmet. Ami itt politika és közszolgálat címén folyik, az kiábrándító, szégyenletes megalázása mindennek, ami emberi és tisztességes kellene, hogy legyen. A Hivatal betart, a Politikus le...r. Tényleg így kell működnie egy demokráciának?

Void Bunkoid 2013.03.26. 11:24:26

@Void Bunkoid: Hobbik űzését meg azért ne az állam (és polgárai) álljanak már, elég volt Kádár és Czinege elvtárs helikopterből vadászgatását állni :P

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2013.03.26. 11:28:19

@dtk74: " Ugatod a holdat, vagy tudsz nekem munkát adni "

Nem az én feladatom. De ezek szerint az a hozzáadott érték mégsem akkora érték, mint gondoltad. Vagy a saját lábara állni, nem az állami szférán csüngeni.

És igen, megélek. Nem sírok, nem panaszkodok.

Zabaalint (törölt) 2013.03.26. 11:28:38

@ZF2:
Mondjuk én azt gondolom, hogy csak az orvosnak (így a jogásznak sem!) kellene doktori címet adni PHD nélkül, ugyanakkor megjegyzem, a gyógyszerész szak is van olyan nehéz, mint az orvosi.

motalco 2013.03.26. 11:28:45

DE, igazatok van! ha még ennyi pénzt sem kapnának a "zemberek", akkor még a netre sem telne, ahol még talán véleményt mondhatunk...

Szűtté mamá? Szűjjé! 2013.03.26. 11:30:11

@Nap Pali: Ezt a modellt megnézném részletesebben. Persze még mielőtt modellből valóság lesz...

kifordított nagyanyó 2013.03.26. 11:31:05

Nagyon jó kis összefoglaló.

Zabaalint (törölt) 2013.03.26. 11:31:12

@Void Bunkoid:

Nagyrészt egyetértek, de ez a mondatod nem feltétlenül igaz:

"Mivel nemzetgazdasági szempontból kifejezetten nulla (0) forint értéket termel az, hogy évezredekkel előtti ,vagy akár modernebb korból, de tőlünk jópár ezer kilométerre levő ország dolgait kutatjuk"

Kivlov 2013.03.26. 11:32:01

@Binladen:
fáj az igazság, barátocskám?

kifordított nagyanyó 2013.03.26. 11:32:37

birca,vitalis,meg fejesrob megint önmagukat adják.

Globetrotter2014 2013.03.26. 11:32:52

@Zabaalint: tök mindegy milyen nehéz. A doktori cím PHD-hez kellene hogy járjon.

Olyan ez mintha érettségizetteknek adnánk PhD-t. Biztos nehéz egy elitgimnázium de akkor sem tudomáynos fokozat. Jogász, orvos, gyógyszerész akkor kapjon két betűt ha lehúzott még 3 évet kutatással, leszigorlatozott és megvédte a disszertációját, és végert ért a fokozatszerzési eljárás.

Addig meg írja oda hogy diplomás jogász/orvos/gyógyszerész.

Amúgy érdekelne hogy mitől olyan nehéz egy gyszerész mint egy orvosi...

Zabaalint (törölt) 2013.03.26. 11:33:56

@ZF2:
Mondjuk megjegyzem, te felháborodsz azon, hogy a főiskolai végzettséget igazoló oklevelet diplomának nevezik egyesek, te meg ilyet írtál:

"Voltam kezdő egyetemi tanár, nem rossz világ az... "

Nyilván lehet, hogy tévedek, de nekem ebből az jön le, hogy nem tudod mi az az egyetemi tanár. Te valószínűleg tanársegéd vagy adjunktus voltál.

janoszeged 2013.03.26. 11:35:28

@ZF2: 40 évig tanítottam, 2 diplomám van, évek óta félállásban,mert ennyi óra jutott ebben az iskolában. 80.000 nettót kaptam. Az a fiatal kolléga aki teljes állásban tanít most helyettem, 80.000 nettót kap. Lehet, hogy szakmunkásként jobban lehet keresni, tanárként csak ennyit.

panelburzsuj 2013.03.26. 11:37:59

@Void Bunkoid:

"mire van szükség inkább, egyiptológusra, vagy mondjuk asztalosra?"

Szükség egyikre sincs.

Polcot is lehet házilag, vagy aranykezű szomszédbácsi alapon barkácsolni, és a piramisok átkáról is lehet formális szakirányú képzettség nélkül fantáziálni és firkálni.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.03.26. 11:38:00

@vitalis06: Nekem pont ellentétes tapasztalataim vannak. Aki mondjuk gazdasági területen keres Angliában évente bruttó 100000 fontot (havi nettó 5400 font), az itthon ugyanilyen pozícióban kis szerencsével kaphat havi bruttó 1,2 milliót, ami nettóban 785 ezer. Az angliai nettó a magyarnak a többszöröse...

Programozásban és IT területen is azt látom, hogy az kap összehasonlítható méretű fizetést, akkor egy szinttel feljebb lép a ranglétrán itthon, mint külföldön, például az USA-ban.

Én csak olyan példát látok azonos fizetésre, hogy valaki egy multinál a külföldi anyavállatnál van alkalmazva, de itt dolgozik. Vagy kint alkalmazottként kapja azt a pénzt, amit itthon magánvállalkozóként, számlára.

Orvosi területen csak olyanokat ismerek, akiket nem tudnak fizetéssel visszacsábítani, mert itthon a tisztán kapott normális fizetés ritka, mint a fehér holló. Vagy hálapénz vagy számla nélküli magánklinika, tisztelet a nagyon kevés kivételnek.

Építészek nem igazán jönnek vissza, mert gyakorlatilag nem létezik magyar építészmérnök. Legalábbis nekem a nagy hazafi ismerősöm is belátta 2 éve, hogy csak külföldi munkából tud megélni és már Kínában dolgozik...

A gépészmérnökökre tényleg van kereslet itthon az autógyáraknál, mert érdekes módon sok helyen nem is hallottak a magyar közlekedési és járműipari mérnök képzésről. Viszont úgy tudom, hogy az Audi is jóval többet fizet Ingolstadtban, mint Győrben...

Zabaalint (törölt) 2013.03.26. 11:38:32

@ZF2:
"Amúgy érdekelne hogy mitől olyan nehéz egy gyszerész mint egy orvosi... "

Azért, mert az alapozó tárgyak a nehezek mindkét szakon. Azokban pedig nagyon nagy az átfedés a két szak között. Itt pl. Pécsen a tavalyi évig a sejtbiológiát is együtt tanulták, de az élettant, biokémiát is többek között. Ami az alapozásban különbözik, az az orvosoknál az anatómia, abból nyilván nehezebbet tanulnak, de a gyógyszerészeknek meg ott van cserébe szórótárgyként a fizikai kémia, valamint kémiából meg nyilván magasabb szintűt tanulnak.

Orvosnál én akkor is jogosnak tartom a doktori címet, a hagyomány miatt.

Zka77 2013.03.26. 11:39:20

@HUN_Sector: az az ország valószínűleg nem kádárista balfaszokkal meg inakítvokkal van tele és a megválasztott vezetés is ennek megfelelő.

Nap Pali 2013.03.26. 11:39:44

@pocakos focista: ??? mi a kérdés?

1970 300 000
1990 600 000
2010 1 250 000
2030 2 500 000
2050 5 000 000

a dakoták száma 20 évente duplázódik...
az első három adat alapján ez TÉNY

Fullánkos Algol 2013.03.26. 11:40:49

Valahogy nyilván el kell tartani a rezsim 'civil' seggnyalóit, erre jó egy ilyen alapítvány. Az ilyesmitől erősödik a függésük. Kis káderek.

ablakkktalan (törölt) 2013.03.26. 11:44:35

@Fejesrob: "Sok mindenről kell kint lemondani"

Csak egyet mondj lécci, nekem nem ismerősöm, hanem én vagyok kinn. Semmiről nem kellett lemondanom, sőt, sokkal jobban kitárult a világ, egy csomó új dolog jött az életembe, ami magyarországon sosem jött volna.

Globetrotter2014 2013.03.26. 11:46:25

@Zabaalint: ez igaz, egyetemi oktató a helyes kifejezés :) Kezdő alatt pedig természetesen tanársegédet értettem. @janoszeged: sok (10?) éve mesélte egy nem túl elfoglalt tanár ismerősöm, hogy 130 nettót keres. Akkor valamit félreértettem?

Minden elsimerésem az orvosi képzésnek de a doktori cím egy tudományos fokozat. Semmi keresnivalója alapképzésben szerzet fokozatnál. 50 éve alig végeztek egyetemet, akkor egy egyetemi diploma legalább akora ranggal bírt mitn ma egy PhD. Szép dolog a tradíció de figyelembe kellene venni a társadalmi fejlődést...

panelburzsuj 2013.03.26. 11:48:44

@ablakkktalan:

A netnek hála még Fejesrobról se kell lemondanod... :)

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.03.26. 11:49:15

@Guybrush Threepwood, mighty pirate: Megkérdezhetem, hogy értékesítőként jutalékot kapsz vagy fix fizetést?

Nem azt mondom, hogy nem lehet jó állást találni Magyarországon, hanem azt, hogy a legjobbakat kétszeres fizetésekkel csábítják el külföldre.

Zabaalint (törölt) 2013.03.26. 11:50:22

@Nap Pali:
Erről sosem volt pontos statisztika, a népszámlálás adatai jóval alacsonyabbak, mert jelentős részük nem vallja magát cigánynak, a többi meg különböző becslésekre épül, de a 20 évente duplázás biztosan túlzás, egy cigány családban átlagosan 3 gyerek van, ez még akkor is csak másfélszerezést jelentene 20 évente, ha az átlagos cigány szülő (apukákat is beleértve az átlagba) 20 éves.

Zka77 2013.03.26. 11:51:45

@ablakkktalan: tudod, biztos nincs túrórudi, ami ugye kurvafontos :)

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.03.26. 11:52:50

@Stella1: A 104 ezer hogy jött ki? Egy tanársegéd nettó 114 ezret keres, ha nem kap semmilyen kiegészítést és gyermekek utáni adókedvezményt. Ennél csak magasabb lehet a bér, még akkor is, ha nem neveznek ki adjunktusnak.

koborvadász 2013.03.26. 11:53:48

@Zabaalint:
Hm 25 év után 2 diplomával a pedagógus sem keres többet!

Amíg a kisemberek nem lesznek megfizetve addig vásárolni sem tudnak.
Nem forog a pénz a gazdaságban.
Akinek van pénze annak külföldön hever.

A vállalkozóknak minél jobban megy annál kapzsibbak lesznek. Nem elég a ház a nyaraló a sok luxus autó, nyaralás, ész nélküli költekezés!!!
Sírnak!

Akinek meg nem megy az hagyja abba!

Ebben az országban sosem az volt a cél, hogy a nagy többségnek jó legyen!

Történelmi sajátosságunk, hogy szopunk mint a torkos borz!

Zabaalint (törölt) 2013.03.26. 11:53:51

@ZF2:
"50 éve alig végeztek egyetemet, akkor egy egyetemi diploma legalább akora ranggal bírt mitn ma egy PhD. Szép dolog a tradíció de figyelembe kellene venni a társadalmi fejlődést... "

De 50 éve sem kapott a legtöbb diplomás doktori címet, az orvos akkor is kapott. Az orvosi képzés ráadásul azon kevés szakok közé tartozik, amely nem vált a felduzzasztás miatt gyengévé, szóval ma sem lehet akárkiből orvos, egyetemi végzettsége valami büfé szakon viszont bárkinek lehet. Sőt, egy gagyibb szakterületen szinte akárki meg tudná szerezni a PHD-t is. Arról nem is beszélve, hogy szakorvossá válni minimum 9 év.

ablakkktalan (törölt) 2013.03.26. 11:54:10

@Zka77: Amúgy az is van, pont tegnap ettem.

Zabaalint (törölt) 2013.03.26. 11:56:46

@Távmunkás:
Egy tanársegéd közalkalmazotti bértábla szerint keres, tehát a kezdő fizetése 128 ezer bruttó, ami nettó 80, ha nincsen gyereke. Később, amíg nem szerez PHD fokozatot, kb. 3 évente kerül feljebb, és emelik pár százalékkal a fizetését.

dtk74 2013.03.26. 11:58:01

@newtehen (egyszerű mint a faék - de működik): Nem tudsz te semmit, csak beszélni a semmit. Az állami szférán lógni- közbeszerzési pályázatokat csinálunk többek között - ez nem az állami szférán lógás.
Én megélek, köszönöm. Ezek szerint te sem tudsz munkát adni, csak kijelenteni, hogy a kőműves ennyit meg annyit tud termelni. A munkanélküli melósoknak nem a patetikus szöveg hiányzik, hanem a munka.
Egyébként megint nem válaszoltál. Vállalkozó vagy, alkalmazott egy cégnél, vezető versenyszférában, esetleg jól fizetett (ha már jól megélsz, mint írtad) közszolga? Hozzászólásnál a tartalom súlyát az átélt, és értékelt tapasztalatok adják. A tied súlytalan.

Zabaalint (törölt) 2013.03.26. 11:59:39

@Zabaalint:
Bocsánat, elírtam, bruttó 128 az kb. 88 nettó.

Globetrotter2014 2013.03.26. 12:00:36

@Zabaalint: egyetemi végzettsége manapság bármiből lehet, pont azért kell elhatároni PhDvel. A jogász is nehéz képzés de egyszerűen nem tudományos fokozat.

Volt olyan jogász simerúsöm akit kirúgtak a németeknél miután kiderült hogy a sima diplomájával vagizott. Mert itt megszokta.

Szerintem ez sokkal nagyobb gáz mint pl a Scmidt botrány,c sak itt ugyebár nem volt poltikai háttere annak hogy valaki rendet tegyen...

ablakkktalan (törölt) 2013.03.26. 12:01:38

@ZF2: A phd az egy elég nagy kirakat dolog, egy - többnyire lófaszt sem érdeklő - témán szenvedsz pár évig, írsz egy dolit a végén, amit beadsz, a tanár meg rányomja a pecsétet. A phd végzetttségű tanulók 99%-a pont ugyanannyi tudással sétál ki az egyetem ajtaján, mint az msc-s, csak elbaszott plusz 2-3 évet az életéből, a barátságos egyetemi környezetben.

Az a maradék egy százalék, aki értelmes eredményt tudott felmutatni ezidő alatt, az phdzés helyett valószínűleg már csilliárdokat keresett volna ezidő alatt az eszével és a kitartásával, így meg annyira jutott, hogy nem saját magának, hanem az egyetemnek, vagy az ott dolgozó profnak szerzett plusz hírnevet, őneki meg semmi haszna nem lett belőle.

Globetrotter2014 2013.03.26. 12:02:09

@Zabaalint: + kutatási munkák, + vizsgázatűsi pótlék, esetleg publikálásból származó bevétel. És a munka sem olyan mint máshol. De nyilván a program célja sem ugyanaz mint egy hagyományos tanári állásnál.

Zabaalint (törölt) 2013.03.26. 12:04:13

@ZF2:
Én meg pont azt mondom, hogy PHD-je lehet szinte bárkinek, míg orvosi diplomája csak a jobbaknak. Ez különösen igaz társadalomtudományi és gazdasági szakterületen.

DIldiko 2013.03.26. 12:05:45

@kzolika: "OK, hogy diploma nélkül, szakmunkával lehet 1500-1800 EUR-t keresni, de a szakemberhiány miatt egy jó szakember (vizes, gázos, burkoló, villanyszerelő) lassan itthon is megkeres ennyit." - és hol is? A cégek csődben, az építkezés 0 - csak a stadionok épülnek - a magánemberek nem tudják megfizetni a szakembereket. Ki fizet ennyit egy jó szakembernek itthon?

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.03.26. 12:07:29

@ZF2: @Zabaalint: Eléggé megtévesztő, hogy az orvosok és a jogászok úgy használják a doktori címüket, minha PhD lenne. Szabálytalan például az összes „Dr. Kiss István” jogász vagy „Dr. Kovács Béla”. Még szép, hogy a parlamenti képviselők az élen járnak a szabálytalanságban...

Az orvos, a fogorvos, a gyógyszerész, az állatorvos és a jogász ezt írhatja a neve elé: „dr. med.”, „dr. med. dent”., „dr. pharm.”, „dr. vet.”, „dr. jur.”

Akinek PhD-fokozata van, az ezeket írhatja a neve elé: „PhD” vagy „Dr.”

Én doktori címet csak az orvosoknak adnék, nekik is csak sikeres szakviszga után. Egyébként a másoddiplomás jogászoknak van „LL. M.” címe is („Legum Magister” vagy „Master of Laws”)...

Globetrotter2014 2013.03.26. 12:08:38

@ablakkktalan: az egyetemi tudás néha sokkal kevésbé hasznos mint egy szakmunkás végzettség. Attól még az egyetemi a magasabb fokozat. És nem fogod diplomásnak hívni a vizszerelőt, hiába dolgozott 20 éve. A PhD arról szól hogy te elismert szakembere vagy egy kutatási résztémának. Nem azt hogy jobb szakembere vagy a végzettségnek. Olyan ez mintha kifogásolnád hogy egy énektanár nem jó emelt szintű matekból. Nem az a dolga.

Norv 2013.03.26. 12:09:15

@OmegaMale: Én építészként dolgozom, nem az a szakma ahol nagy multikkal kéne versenyezni, hiszen az az egy-két nemzetközi iroda aki bejött Magyarországra már el is ment a lehetetlen bürokrácia miatt.

Friss diplomás építész mérnököket nettó 100-120e Ft-ért vesznek fel magyar irodák! Ezért megéri öt évet mérnöknek tanulni? Szerintem elnézed kicsit, pont a mutyizós magyar vállalkozó az, aki a végtelenségig tolja le a fizetéseket. Biztos nagyon rossz Tescoban dolgozni kevés pénzért, de a Tesco befizeti utána a járulékot (adót termel az országnak még az adókedvezményekkel együtt is), nem feketén alkalmazza mint a magyar vállalkozói szféra. Félre ne értsetek, a vállalkozókat is megértem - horrorisztikus terheket kell fizetni az alkalmazottak után, egyszerűen nem éri meg.

Nem a multit kell kiutálni ha azt akarod hogy több fizetésük legyen az embereknek, hanem drasztikusan csökkenteni a járulékterheteket és kicsit 'elengedni az állampolgár kezét'. Takarékoskodjon magának extra pénzt nyugdíjas éveire, gyereknevelésre, vagy arra ha beteg, az állam csak minimumot adjon erre az időszakra. Ehhez persze az kell hogy tudjon miből félrerakni. Teljesen más lenne a vásárlóerő ha a cég által fizetett 300e-ből nem 140 nettót vinne haza a dolgozó hanem 250-et... És akkor lehetne tőlem tandíjat csinálni, 18 év alatt össze lehetne spórolni elég pénzt a gyerek taníttatására (hozzátenném hogy szerintem a tandíj korrekt mértéke kb. 50-60e/félév lenne de az mindenkinek).

ablakkktalan (törölt) 2013.03.26. 12:11:09

@Zabaalint: Ez pontosan így van. Egy nehéz msc-hez képest a phd sokszor egy vicc, pusztán + 2-3 év vegetálás, ami alatt aktívan már semmit nem tanítanak.

cyberius 2013.03.26. 12:12:58

A Magyar Állam súlyos terheket hordoz.A nyugdíjasok száma sokkal nagyobb,mint dolgozóké.Sok a rokkant nyugdíjas, nem ritka a hamis rokkant-nyugdíj vagy a 150ezres nyugdíj.Ezt mind a dolgozóknak kéne kitermelni.Hatalmas IMF hiteleket kell kifizetni,amit a szocializmus építői halmoztak fel.Sok a képzetlen fiatal,akik egyik munkáltatónak sem kellenek, közmunkásként iphon5-rol álmodoznak meg autóról.A buzik házasodni akarnak,a zsidóknak még több pénzt,a sajtó külföldi tulajdonban van.Még a Magyar Nemzeti Bank igazgatója is off-shore példával és folyamatos ellen-munkával hátráltatta az országot.Ha egy irányba haladna a szekér,akkor lenne kiút.

Globetrotter2014 2013.03.26. 12:14:20

@Távmunkás: jogásznak is van szakvizsgája. Mégsem lesz attól tudományos fokozat.

A legtöbb jogász azt sem tudja mi az a phd, haszálja mert még nem szóltak nekik. és mert más is. A baj akkor van amikor a hülyeség a parlemtnben is érvényesül.

nekem ez az adjunk a gyúgyszerésznek doktori címet okyan mint amikor elgáncsolsz valakit és hogy elterelődjön a gyanú rólad te is ráesel...

Zabaalint (törölt) 2013.03.26. 12:14:39

@Távmunkás:
Orvosnál nem is gondolja a betérő beteg, hogy PHD doktorról lenne szó, ezért nem megtévesztő, akinek meg van PHD-ja és orvos, az kihangsúlyozhatja a PhD megkülönböztetéssel, egyébként jellemzően szokták is.

"Én doktori címet csak az orvosoknak adnék, nekik is csak sikeres szakviszga után."

Akkor majdnem egyet is értünk, mivel én is azt mondom, hogy csak orvosnak, csak szerintem felesleges, hogy azon a pár éven múljon, amíg eljut a szakvizsgáig, hiszen eleve 6 éves az orvosi képzés, míg más egyetem 5.

motalco 2013.03.26. 12:15:32

zf2@: de ugye nem nyelvész vagy? Mert én kevesebb hibával írok, pedig nekem nincs diplomám...

Globetrotter2014 2013.03.26. 12:16:25

egfébbként sok nyugati országban a magyar jopgi diplomát Masternek sem fogadják el, sima bachalor degree. Ami elsőre lehet hogy nem fair mert a bachelor 3 éves, így egy 5 éves képzésnek feljebb kellene kerülnie, de valójában a magyar jogi diploma tényleg nem nyújt többet, mint alapozást.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.03.26. 12:16:31

@Zabaalint: Az egyetemi oktatókra nem a közoktatásban dolgozók fizetése vonatkozik, hanem a közalkalmazotti törvényben előírt oktatói-kutatói bértábla. Mivel csak 3 fokozat van, az új fokozathoz kategóriától függően 5 vagy 10 év kell és nem minden fokozat jár fizetésemeléssel.

Egy egyetemi tanársegéd a 437300 forintos professzori fizetés 40%-át kapja, ami 174900 forint (a közalkalmazotti béreket 100-ra kerekítik). Az adjunktusi fizetés 218700, a docensi pedig 306100 forint.

ablakkktalan (törölt) 2013.03.26. 12:18:01

@ZF2: Te tudod egyáltalán, hogy mi az a phd? Az msc-phd ugrást össze sem lehet hasonlítani az érettségi-msc ugrással.

A phd nem ad magasabb tudást, mint az msc. Az msc-vel vége van annak, hogy a suli téged tanít.

A phd a te saját kutatásod, a saját utad egy adott részterületen, de ha a szakmában dolgozol, az első munkahelyeden ugyanúgy bejárod a saját utad egy adott részterületen, annyi a különbség, hogy melóban nemigen lehet úgy lébecolni, mint egy phd alatt, valós teljesítményre van szükség, míg a phd vége legtöbbször egy konkrét hasznot nem hozó, értéktelen dolgozat.

A kutatóintézetekben dolgozó profok nagy százalékának nincs phd-je, vagy nem volt, amikor felvették.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2013.03.26. 12:22:51

@dtk74: " Nem tudsz te semmit"
Oké. :-) Miért kéne NEKED munkát adnom?
A kőművesek, festők meg már végeztek.

"közbeszerzési pályázatokat csinálunk többek között - ez nem az állami szférán lógás." De, az.

Az hogy én hol vagyok, mit csinálok, nem tartozik Rád. Majd bolond lennék elmondani. Nem tudhatod milyen tapasztalatom van. De nagyon fájó pontodra tapinthattam.
Neked rengeteg tapasztalatod lehet. Hol kőművesek, hogy hozzáadott szellemi érték, hol közbeszerzések.. És a végén csak a neten lógsz, és posztolsz. :-)
Szerintem úgy vagy Te vállalkozó, mint én űrhajós. Az már lejött, hogy gőzöd sincs egy vállalkozás működéséről, aztán egyszer épp összehúzod a nadrágszíjat és elbocsájtasz 20 embert, egyszer meg épp jól megy. Legalább következesen hazudnál. :-)

A munkanélküli melósnak nem az én dolgom melót adni. De ha valóban lett volna 20 kőművesed, tudnád, hogy az is kevés. Feltéve ha valóban jó szakemberek nem csak 20 naplopó, aki kőművesnek kiálltja ki magát.

Te hívj már fel egy festőt, klímást vagy vízszerelőt mikorra kapsz időpontot. Minimum egy hónap!!!! Egy gumishoz vagy egy hetet kell várni.
Még hogy nincs meló. De van. Csak épp szakemberek részére.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.03.26. 12:23:11

@Zabaalint: A bolognai rendszerben már a többi szak sem feltétlenül 5 éves, mivel sok területen 7 félév az alapképzés és 4 félév a mesterképzés, ami máris 5,5 év.

Azért kötném a szakvizsgához, mert az valami plusz az egyetemi oklevélhez képest.

DIldiko 2013.03.26. 12:23:18

@ZF2: De jó neked! A szakmunkás is örül, ha minimálbéres állása van. Sőt, sokan a közmunkának is örülnek. Nehogy azt hidd, hogy minden lakatos, ács, kőműves, villanyszerelő, stb. jól fizető munkahelyet talál! A diplomások se nagyon keresnek kezdőként ettől többet.

Zka77 2013.03.26. 12:27:14

@cyberius: nem értem, minek kellett bele a buzizás meg zsidózás, de tényleg.

Globetrotter2014 2013.03.26. 12:28:50

@ablakkktalan: itt nem az ugrás mértékéről van szó (azért egy PhD összehozása min 4-5 év, ne keverjük a magyar "kisdoktorival", ami egy újabb vicc és jól jellemzi a magyar viszonyokat). Az MSC a magyar 5 éves diploma megfelelője lenne a 3+2 éves rendszerben, nálunk az 5 éves rendszer miatt inkább másoddiplomát jelent.

A PhD egészen más. Azért neincs sok belőle kishaznánkban mert a magyar megoldja okosan ügyesen (pl kisdoktori).

Zka77 2013.03.26. 12:30:27

@ZF2: mondjuk lehet, hogy azért mert minden ország jogrendje, törvényei mások és emiatt egy jogi diploma más ország kontextusában valóban kb csak az alapokat jelenti? A tudás többi része ugyebár irreleváns...

kennyking 2013.03.26. 12:30:55

Én teljesen egyetértek azokkal, akik a több pénz és biztos megélhetés miatt mennek ( menekülnek) ebből az országból.Én is erre búzdítom a két gyerekemet.Viszont sajnálom azokat, akik a fasiszta diktatúra kiépülése miatt menekülnek , egy olyan országba, ahol lassan több lesz a muzulmán, mint az őslakosok, ahol mindig idegen marad, ahol zsinagógákat gyújtanak fel, stb.

Zabaalint (törölt) 2013.03.26. 12:32:51

@newtehen (egyszerű mint a faék - de működik):
Akkor azt magyarázd el, miért garantált bérminimummal hirdetik meg a szakmunkásoknak szánt állásokat (pl. afsz.hu-n találsz ilyeneket)? Vagy valójában többet adnak nekik, csak hirdetni nem lehet feketéstől?

@Távmunkás:
Ja, csak azok azért lettek 5,5 évesek, mert csak így lehet megvalósítani, hogy közel ugyanazt leadják, mint a korábbi 5 éves képzésben, mivel így 2-szer van cége a képzésnek, és a szakdolgozat az alapképzésnél is elvesz a félévenkénti 30 kreditből a többi tárgy elől.

Arról nem is beszélve, hogy az új trend, amit egyre több szakon tesz lehetővé a törvény, hogy 30 helyett csak 20 óra legyen hetente (mindezt 30 kreditért), így az egyetemek el tudják kerülni a csődöt, amit egyébként a kormány "reformjai" okoznának. Ez először msc-n kezdődött, de már bsc-n is gyakori, főleg gazdasági szakterületen.

Void Bunkoid 2013.03.26. 12:35:24

@panelburzsuj: igazad van baszki :)

végülis ha az aranykezű szomszédbácsi nagyon jó polcokat fabrikál, és híre megy, előbb-utóbb pénzért fogja csinálni, és gyakorlatilag "mesterré" vagy "szakemberré" válik, és a bútorasztalosság a szakmájává válhat

valamint ha valaki elég jó marketinggel ontja magából a hülyeséget a piramisok átkáról, elég sok hülye ember van a földön, aki akár pénzt is ad egy ilyen irományért, innentől kezdve ő "szakíró lesz", ez lesz a szakmája és megél belőle - eklatáns példa rá Erich von Däniken :)

Zabaalint (törölt) 2013.03.26. 12:38:37

@Távmunkás:
Ja, és hozzáteszem a bologna előtt volt aki 4 év alatt szerzett egyetemi diplomát idegen nyelv és magyar szakokon.

@ZF2:
"PhD egészen más. Azért neincs sok belőle kishaznánkban mert a magyar megoldja okosan ügyesen (pl kisdoktori)."

Még egyszer, a legkönnyebb módja, hogy doktor legyen a neved előtt, ha valami gagyi társadalomtudományi vagy gazdasági területen megcsinálod levelezőn a PHD-t. Az, hogy az orvosok, jogászok, gyógyszerészek megkapják a doktori címet, nem egy kiskapu, mert időben ugyan rövidebb, de messze nem a legkönnyebb út.

Egyébként meg azért nincsen sok PHD végzettségű hazánkban, mert egy versenyszférában felesleges, főleg csak az egyetemi oktatók csinálják meg.

ablakkktalan (törölt) 2013.03.26. 12:39:24

@ZF2: Értem hogy szerinted más, de valami konkrétumot nem írnál, hogy miben más, meg miért jobb?

Olyan formában ahogy én is leírtam, hogy az egyik így működik, ennyi tudást ad -> az alternatív lehetőség meg amúgy működik, és amannyi tudást ad -->> ebből levontam a következtetést, hogy a phd nem jobb egyáltalán mint az msc.

Ez, hogy összevissza belekapsz mindenbe, megcáfolod a gondolatmenetemet, meg belekavarsz mindenféle nem ideillő dolgot, kisdoktori, megafaszom, de konkrét érveket nem írsz, számomra azt jelzi, hogy nem tudsz világosan érvelni, gondolkozni, bele vagy zavarodva a saját mondandódba. Pedig nekem csak msc-m van.

Stella1 2013.03.26. 12:41:19

Hát ez nem mindenhol van így, csak 4 év alatt sikerült befejeznem a doktori dolgozatot és a kutatást, mert az öreg profok nem hajlandók semmi kutatási feladatot megcsinálni, szerinted a gyakorlatokat ki tartja a profok vagy a phd hallgatók?

janoszeged 2013.03.26. 12:44:16

@ZF2: A havi fizetésről mégegyszer és befejeztem a magyarázkodást. Nagyvárosban, 1400 diákot képző középiskolában kezdő szakmai tanári fizetés nettó 80.000 Ft. Kollégának szakmai képzettsége van, 2 db nyelvvizsgája, de tanári képzettsége nincs. Most tanít, de nem lennék meglepve, ha év végén külföldre menne. A nyelvet tudja, szakmát tudja, itthon nem kapott szakmában állást, ezért tanít most. Nem tudja magát ennyi pénzből fenntartani. Van más út?

DIldiko 2013.03.26. 12:47:09

@ZF2: Azért vannak ismerőseim már 40 éve kinn. És a fiatalok közül is páran 5-6-10 éve.

ablakkktalan (törölt) 2013.03.26. 12:50:07

@Zabaalint: "Egyébként meg azért nincsen sok PHD végzettségű hazánkban, mert egy versenyszférában felesleges, főleg csak az egyetemi oktatók csinálják meg."

Pontosan így.

Azok végzik el a phd-t, akik:
- akarnak a nevük mellé egy jól hangzó címet
- az egyetemi környezetben jól érzik magukat, és az egész életüket hasonló egyetemi környezetben képzelik el, egyetemen/kutatóintézetben dolgozó kutatóként, professzorként. A phd célja az lenne, hogy erre készítsen fel, nem pedig az, hogy több tudást adjon. Nem véletlen, hogy a versenyszféra az msc-phd-t nemigen különbözteti meg, a legmagasabb szinten is a jó átlagú msc a belépő.

Azbej Tristan · http://kerdem.blog.hu/ 2013.03.26. 12:50:25

Köszönjük, hogy beszámoltok a kezdeményezésünkről. A programra jelentkezőket és támogatókat várjuk itt: dolgozzitthon@gyerehaza.org

Kövessetek minket itt: www.gyerehaza.org, www.facebook.com/gyerehaza

Holotattoo Elie · http://www.eliewieseltattoo.com/ 2013.03.26. 12:51:17

@ZF2: Tévedés, "kisdoktori" már elég régen nincsen. Csak Ph.D képzés van, aminek nehézsége doktori iskola függő. Sok helyen automatikusan összejön, sok helyen pedig a publikációkon bukik meg.

ablakkktalan (törölt) 2013.03.26. 12:55:49

@Azbej Tristan: Komolyan, szerinted azokra a hülyékre van szüksége az országnak, akik maguktól nem tudják kitalálni, hogy a külföldön megspórolt pénzükből hogyan költözzenek vissza egy olyan helyre, aminek a nyelvét beszélik, ahol mindent ismernek, meg ahol otthonosan mozognak?

A támogatókat persze várjátok, jó lenne az aktuális divatot meglovagló "szolgáltatásból" héderezéssel megélni, mi?

Faszom.

Guybrush Threepwood, mighty pirate (törölt) 2013.03.26. 12:58:07

@Távmunkás:

"Megkérdezhetem, hogy értékesítőként jutalékot kapsz vagy fix fizetést?"

Persze.

2002-2005-ig fixet kaptam műanyagiparban
2005-2009-ig nagyon jó fixet kaptam és kis összegű jutalékot kaptam nyomdaiparban
2010-11 ben kurva jó fixet és kis jutalékot kaptam Ausztriában
2012-től Mo.-n, magyar viszonylatban nagyon jó fix és kevés jutalék, ami nagyrészt állandó, mivel inkább a meglévő nagy ügyfeleket kell pátyolgatni, mint újat szerezni.

DIldiko 2013.03.26. 13:05:00

@Zabaalint: Főleg, ha itthon fizetni kell. Bécsben a havi megélhetés 100E Ft, Bpesten 60E Ft. Ha a pestihez még hozzávesszük a tandíjat, ami kb. 60E Ft akkor már látszik is, hogy jobb a bécsi egyetem. Arról ne is beszéljünk, hogy milyen esélye lesz a munkára kinn a bécsi diplomával és mennyi a magyarral.

Zabaalint (törölt) 2013.03.26. 13:06:09

@Holotattoo Elie:
Szerintem az orvosi, jogász, gyógyszerész kisdoktorira gondolt, ezek meg messze nem jelentik a legkönnyebb utat ahhoz, hogy valakinek doktori címe legyen.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.03.26. 13:07:18

@Zabaalint: A kreditet nem tanórára adják, hanem egy kredit 30 órányi tanulmányi munkáért jár. Ebbe beleszámít az előadás, gyakorlat, szeminárium, labor, kollokvium, beadandó dolgozat, zh, vizsgára készülés, stb. Ezért lehetséges, hogy ugyanannyi tanóra mellett különböző kreditmennyiséget adnak, ha például csak az egyik tantárgynál van beadandó.

Egyébként már 10 éve is átlag 24-26 tanórája volt egy egyetemistának, nem 30. Arról nem is beszélve, hogy ezekből mennyire kellett bejárni, mert ahol nincs labor, ott nem sokat vannak az egyetemen a hallgatók.

DIldiko 2013.03.26. 13:07:55

@ZF2: Nagyon sok diplomás ápoló van egészségügyi főiskolai kar vagy akár egyetemi diplomával is.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.03.26. 13:09:58

@Zabaalint: A tanárképző főiskolákon volt 4 év alatt diploma, azok legfeljebb főiskolai karok voltak az egyetemeken (ha a közelmúltól beszélünk). Például az ELTE TFK 4 éves tanári diploma valójában főiskolai diploma.

DIldiko 2013.03.26. 13:10:00

@OmegaMale: És a közszféra. A nem diplomások közül szinte mindenki minimálbért és bérminimumot keres. Ebből egyikből sincs meg a 90E Ft nettó!

Zabaalint (törölt) 2013.03.26. 13:10:23

@DIldiko:
Ráadásul, most kizárólag nem büfé szakokra vonatkoztatva, az osztrák nappalis felsőoktatás heti kevesebb óra elfoglaltságot jelent, és sokkal jobban fizető diákmunka lehetőségek vannak Bécsben. Gondolom az sem megy ott, mint itt sok (szintén nem büfé) szakon, hogy az évfolyamelső kap kemény 10 ezer Ft ösztöndíjat.

Zabaalint (törölt) 2013.03.26. 13:13:42

@Távmunkás:
Nem, tévedsz. Az egyszakos angol, magyar, német, francia, stb. szakok egyetemi diplomát adtak 4 év alatt. Amiről te beszélsz, azok a 4 éves szakpáros szakok, amelyek főiskolai szakpáros tanári diplomát adtak.

Amíg volt egyszakos angoltanár szak, addig az 3 éves volt, aztán megszűnt, és maradt 3 féle verzió, 4 éves egyszakos (csak az említett nyelvszakokon), ami egyetemi végzettséget adott, 4 éves szakpáros, ami főiskolai végzettséget adott, valamint 5 éves szakpáros, ami egyetemi végzettséget adott.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.03.26. 13:16:22

@ZF2: Az igazán tehetségesek 3 év alatt tudnak PhD-t csinálni, ha a magyar egyetemi adminisztráció hagyja.
A 6 féléves képzés 1-2 doktori iskola kivételével simán teljesíthető 4 félév alatt, de utána a legtöbb helyen minimum 1 évet kell várni a védésre az adminisztráció miatt (várj 1 hónapot az abszolutóriumra, add be ide ezt a papírt, várj 2 hónapot, add be azt a papírt a 3 havonta ülésező bizottságnak, stb.)

Az a vicc, hogy vannak 50-60 fős PhD évfolyamok is, mert mindenkit felvesznek, aki tud nagyjából írni-olvasni, aztán végez közülük évente 4-5 fő.

dtk74 2013.03.26. 13:18:58

@newtehen (egyszerű mint a faék - de működik):
Furcsa, hogy valakinek több szakmája, diplomája van, mindenféle munkát végez/végeztet és még a neten is tud lógni? Segítek. Mobilnet, ipad, telefon, notebook, számítógép. Munkaeszközeim. Mindenhol tudok ügyintézni, vagy akár ide irogatni, de ez kell is mivel sokat vagyok úton. Vállalkozósors. Én az vagyok, hogy te mi, azt mindenki találja ki. Szívesen várok tippeket másoktól.

Ami pedig a sorban állást illeti. Örömmel hallom, hogy megszűnt a munkanélküliség. Aki pedig szép hazánkban nem tud dolgozni, az naplopó, tudatlan, szakbarbár, ingyenélő. Ezért a véleményeért biztosan sokan fognak itt kedvelni.
Nekem a gumis azonnal dolgozik, festőre, kőművesre nem kell várnom, csak a villanyszerelő szivatott hetekig a múltkorában. Hívtam másikat.

Az pedig hogy nekem jól megy, és megélek, annak nincs sok köze annak a 15-20-nak a munkanélküliségéhez, akiket elküldtem. Sőt! Épp azt írtam, hogy vitte a pénzt a munkaadói státusz, nem hozta. Nézd meg hány építőipari cég ment tönkre csak tavaly. Ahelyett, hogy munkát adnék, és például építenék, inkább dolgozok azon a vonalon ahol a bérköltség, napi kiadások alacsonyak, és olyan munkákon, ahol projectalapon, időszakosan szervezhető a tevékenység. Ez az eddigi dolgozói gárdának a létbizonytalanságot, nekem a stabilitást, kockázatminimalizálást jelenti. Érted?

Lurian 2013.03.26. 13:24:26

Asszem én vagyok az egyik leghülyébb példa. :-) Majdnem 5 év Írország után hazajöttünk. Szülni. Asszony meggyőzőtt, hogy ez nekünk baromi jó lesz. Vidéken...
Állást nagy nehezen sikerült szerezni. (Kizárólag a külföldi tapasztalataim miatt.) A helyi adottságokhoz képest jó a munka is, a pénz is.
Namost a fizum kb hó közepén szokott elfogyni. Két gyerkőc jött. Úgy számolom, hogy ez a tendencia fokozatosan felgyorsul, és a lóvé innentől majd csak a hónap harmadáig lesz elég. Asszony babákkal, keresménye nincs, mert az uniós "szabványoknak" köszönhetően nem tudjuk magyarországi lakcímmel bevasalni az ír államon, ami egyébként járna. Jelenleg a kinti megtakarításokat éljük fel.
Amúgy az ország egy fasz. Az emberek egymás torkán, felülről olyan baromságokat próbálnak nekem (és mindenkinek) bemesélni, ami totál nem úgy van. Az új ideológiáktól hányhatnékom van, kint pedig fel kellett mondani - meg hát amúgy sem tartották volna elég ideig a melóhelyünket. Arról már ne is ejtsünk szót, hogy a kinti rezsiköltségeknek kb a dupláját fizetjük havonta. Vicc.
Én visszamennék, asszony szerint itt minden a legnagyobb rendben van. Kicsit olyan Erik a vikinges a helyzet. :-)

Zabaalint (törölt) 2013.03.26. 13:29:59

@Távmunkás:
Tudom, hogy nem órára adják a kreditet, de a hagyományos 5 éves képzésben, meg eleinte a bolognaiban is, a legtöbb esetben 1 kredit = 1 óra hetente volt a rendszer, ezen felül egyes szakokon a szigorlatok kreditet jelentettek, máshol nem, valamint a diplomadolgozat volt kredit.

"Egyébként már 10 éve is átlag 24-26 tanórája volt egy egyetemistának, nem 30."

Ha az utolsó évet nem veszed be az átlagba, akkor 30 volt az átlag. Én először szakpáros tanárszakon kezdtem anno, ott 351 kredit lett volna a 10 félév, és a tantárgyak 95%-a annyi kredit volt, ahány óra hetente, módszertanból volt 1-2 tárgy, amely 2 óra és 1 kredit volt, fordított eset nem fordult elő, ellenben az iskolai gyakorlat kredites volt (6+2) és a szigorlatok is (5/szigorlat), és a diploma labor is. Így átlagban olyan 28 óra/félév jöhetett ki, de ha az utolsó évet nem nézzük, akkor 30 felett.

Utána átmentem programtervező informatikusra, ami már bsc volt, ezen meg volt 20 kredit a szakdolgozatért, máshol minden esetben 1 kredit = 1 óra hetente volt, tehát valóban 30 alatt volt az átlag, de az első 4 félévet nézve nem.

Amiről én beszélek, az viszont az, hogy elég sok szakot úgy alakítottak át, egyértelműen spórolási célból, pl. gazdasági alap és mesterszakok egy része, hogy már a diplomadolgozat nélkül is 20-as átlag egy félév, mert heti 4 óra - 6 kredit a felállás, tehát az átlag nem is 20, hanem az alatt van, ha a szakdolgozatot/diploma dolgozatot is nézzük. Mindeközben levelezőn is csökkentettek, egy bizonyos egyetem gazdasági szakjain amiért korábban 5 kredit járt, ma 7, tananyag ugyanaz, óraszám még csökkent is, mert áttértek a 2*45 perces dupla órákról a 75 percesekre.

ablakkktalan (törölt) 2013.03.26. 13:34:41

@Lurian: Persze, hogy szerinte rendben van, a lényeg, hogy neki nem kell dolgozni...

Nikosi · http://ius-murmurandi.blog.hu 2013.03.26. 13:35:05

Na most azért tegyünk tisztába itt fizetési dolgokat. Mert sok posztoló álom világban él.

Először is Magyaroszág =/= Budapest. Budapesten 90 ezret csak a közszférában, vagy peches melóra kapsz, de vidéken ez igenis egy elfogadott fizetés. Itt a minimálbér is már jó ha kifizetésre kerül.

Itt vidéken szerte az országban, főleg nem az ország boldogabbik (nyugati) felén, igenis bevet dolog a 6 vagy 4 óra bejelentett és helyette 12 dolgoztatott 90 ezer forintért.

Mert itt nem bruttóról beszélünk hanem nettóról. De nettó 90 óriási pénz egy 47 ezres közmunkás szemszögéből, de ha a megélhetésről beszélünk akkor lófasz. Ebből egy ember magát nem tartja el az biztos, de gyereket nevelni vállalni meg végkép nem lehet. Elmondok egy másik bájos történetet a kedves álomvilágban élő polgártársaimnak. Itt vidéken leszarják, hogy te már 10 éve húzod az igát. Maximum akkor keresel 100 nettót, a többiek meg 90-et ennyi. Mert munkanélküli van rahedlivel, a szaktudást meg leszarják, mert nem magasan kvalifikált embereket keresnek vidéken hanem biorobotokat. A műszakpótlékon meg egyebeken meg röhögnöm kell, itt még a túlórapénzt se fizetik nem, hogy pótlékokat. Persze erről mindenki kussol, mert a semminél az is több amit kapnak.

Nincs normális munka sem normális fizetés. Én befogom a számat azzal a pénzzel amit kapok, mert ez itt majdnem luxus fizetés. Budapesten már nem lenne még jónak mondható sem, a német, angol, stb... országokból nézve pedig egy rossz vicc.

Minimum kettő vagy még több Magyarország van. Budapest egy külön világ, és van egy olyan hely amit a vidéknek hívunk, de ott is vannak szintek. Mert van olyan hely ami egy harmadik világbeli nyomortelep szintjén van és van olyan ami csak simán a szegénység hazája.

Le kell jönni Budapestről vidékre és szétnézni. Kisvárosokban, falvakban, ott meglátjuk az okát, hogy mért akar mindenki elhúzni erről a helyről. Mert ahogy mennek errefelé a dolgok nem lesz itt csak egy pöcegödör, meg sírhalom. De ezt fentről a parlamenti nyáron hűvös, télen fűtött irodákból, a Budapesti elefántcsont tornyokból nem lehet látni.

Lurian 2013.03.26. 13:39:58

@ablakkktalan: Sajnos nem ilyen egyszerű. :-) Bárcsak lusta lenne, dehát nem is az. :-) Pár napja bejelentkezett egy otthoni melót hirdető cégnél. 30 állást hirdettek meg, amit 26 ezren lájkoltak a fészen. Ha csak a 10% jelentkezett...
Szegényem a srácokkal van otthon, és gőze sincs a valós helyzetről. Vagy csak nem szeretné észrevenni, hogy hazajöttünk a semmire. A semmibe.

nzk 2013.03.26. 13:44:51

london-egyesült királyság... az imént voltam bevásárolni 1 otthon is megtalálható áruházlánc 1ik boltjában. vettem 1 rakás cuccot..., fizetésnél, amikor már elpakoltam mindent, kiderült, ebben a boltban nem lehet hitelkártyával fizetni... na mondom, tökjó, mert készpénzt nem vittem magammal... a pénztáros elnézést kért, azt tettem én is. kérdezte, mi legyen most. mondtam neki, hogy hazaszaladok pénzért, és visszajövök. azt mondta, rendben, majd szólt 1 kollegájának, hogy a romlandó dolgokat addig vigye vissza a hűtőpultba. mondtam, erre nem lesz szükség, mert közel lakom. ezzel váltunk el. megköszöntem, hazajöttem pénzért, aztán visszaslattyogtam... amikor megérkeztem, 5 emberes sor volt a kasszánál. beálltam leghátra, és felmarkoltam még 1 csomag banánt. akkor az előttem lévő idős angol házaspár hölgy tagja rám nézett, kérdezte, csak ez a banán lesz, mert akkor menjek eléjük... erre felfigyelt a kasszás, meglátta, hogy ott vagyok, és megkérte a sorban állókat, engedjenek előre, legyenek olyan kedvesek, mert csak fizetnem kell. mindenki azonnal félrehúzódott, hogy elférjek. semmi pofavágás, semmi gyilkos szempár... fizettem, megkaptam a csomagokat, amit addig ott tartott magánál a pénztáros, majd szép napot kívánt és elköszönt... 34 évet éltem le magyarországon, de 1x sem tapasztaltam ilyet sehol. nem mondom, hogy otthon ilyen nincs, de velem nem történt meg. az anyagi kilátástalanság, a zéró jövőkép miatt jöttem el, meg az összes többi miatt, amit itt már sokan felsoroltak, de az ilyen kis 7köznapi történések is azt mondatják velem, jól döntöttem...

ablakkktalan (törölt) 2013.03.26. 13:44:55

@Lurian: Ajánld fel neki, hogy majd te otthonmaradsz a srácokkal.

Lurian 2013.03.26. 13:48:10

@Nikosi: Nagyon egyetértek, azzal a kiegészítéssel, hogy nyugaton sem sokkal jobb.
A mi városunkban eddig laktak úgy 70 ezren. Most úgy állunk 50-en (kb.), hogy már a környező településeket is beleszámolták, csak hogy ne tűnjön annyira szarnak a helyzet. Némi túlzással. A város fiatalságának jó része elhúzott - milyen meglepő: külföldre. Munka nincs, én nettó 160 körül keresek (cafeteriával együtt), de csak a két gyerek miatt. Amúgy maradna kb. 120 se. A vidék fullextrás pöcegödör. Tegyük hozzá, hogy azért mentünk ki, mert már 5 éve is az volt, csak akkor maradt hó végén 2500 forintunk (ez konkrét tény), most meg hóközépig tart ki a lóvé.

Lurian 2013.03.26. 13:50:52

@ablakkktalan: :-)) Megtörtént. :-))
Ha visszamentünk volna, akkor ő ment volna dolgozni, én meg a srácokkal maradtam volna. Ez úgy nézett volna ki, hogy ő keresett volna úgy 1800-at, én munkanélkülire kaptam volna kb 1000-et, meg jött volna még úgy kb 300 a két srác után. Ebből elment volna kb havi 1300-1400 a házbérlésre, meg a rezsire. A többi az élet. Szerinte ennyiből nem jöttünk volna ki. Nem keveset vitatkoztunk ezen.

Zabaalint (törölt) 2013.03.26. 13:53:04

@Nikosi:
Minden szavaddal egyetértek, hozzáteszem a 90 nettóval még sokat mondtál, mert annyi nem jön ki 4 órára bejelentett munkával minimálbérrel, és én is tudok ilyenről somogyi faluban, és az illető még szerencsés helyzetben érzi magát, hogy 8-12 órázhat 4 órás fizetésért, mivel másoknak még ennyi sincsen a környéken.

Azt hiszem Alapblogon volt egy cikk, amely arról szólt, hogy gyakorlatilag a vidéki gazdaság a válság alatt teljesen összeomlott, míg Budapest gazdasága a válság évei alatt nominálisan 14%-ot növekedett, addig a legtöbb megyében még nominálisan is visszaesett a gazdaság, ami ugye 4-5% infláció mellett valóban brutális összeomlás reálértéken.

Bloodscalp 2013.03.26. 13:56:08

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: nyilván én vagyok a bérkommentelő, ha a kivándorlásra azt mondom hogy műbalhé, a minap még azt nyögted be hogy tapasztalatszerzés miatt vándorolnak ki

DIldiko 2013.03.26. 13:56:27

@Zabaalint: "egy cigány családban átlagosan 3 gyerek van," akkor te még nem láttál cigány családot. Átlagosan 8 gyerek van náluk. 3 gyerek már 18 éves korra megvan. ha nincs akkor szinte kiközösítik.

panelburzsuj 2013.03.26. 13:59:15

@Void Bunkoid:

Ja.

Gond ott támad, ahol a termékek, szolgáltatások széles körében érvényesülni tudnak a kontárok. (Végeredményben: hamisítók.) Ahol a vevők tömegesen olyan "tudatállapotban" vannak, hogy az ár/érték aránynak csak az egyik felét képesek felfogni, vagy elfogadni. Megveszik a gagyit (társadalmi szinten veszteség) - vagy nem fizetik meg a minőséget (szintén veszteség, hiszen képességek maradnak kihasználatlanul).

Magyarország tipikusan ilyen hely.

ablakkktalan (törölt) 2013.03.26. 14:02:53

@Lurian: Ez nyilvánvalóan hülyeség, 1700 biztos, hogy elég csak a megélhetésre, kis spórolással még maradna is pár százas havonta. És akkor azt még nem is említettük, hogy itt jóval könnyebb valós pénzt fizető otthoni munkát találni. Nemigen tetszik az asszonykád gondolkodása, szerintem állj a sarkadra és pakold össze a családod, tetszik, nem tetszik.

DIldiko 2013.03.26. 14:06:51

@Zabaalint: Pont ezért készülnek a fiaim is oda, ha itt fizetni kell majd a tandíjat.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.26. 14:07:55

@Bloodscalp:

A stí1usodból következtetek.

Mi a gond azzal, hogy a kivándorlást pozitívnak mondom és nem tartom nemzethalálnak?

Lurian 2013.03.26. 14:08:19

@ablakkktalan: Akkor asszem érted a probléma velejét. :-) Sajnos mostanra annyit változott a helyzet, hogy az ő melóhelye sincs meg (felmondott), így az általa megkereshető pénz is már csak 1000 júró, ami ugye a munkanélküli segély. Persze én még mindig úgy gondolom, hogy ha kell, pár hónapot még így is ki lehet húzni, amíg az ember munkát talál. Akkor viszont én mennék dolgozni. A bajom az, hogy hogyha a munkanélküli lehetősége is elmegy, akkor már felelsleges elindulni.
Sajnos a sarokra állás nem egyszerű. Ha bedepisedik nekem odakünn, akkor vagyunk, ahol a part szakad. 22-es csapdája. Jelenleg az itthoni számlákkal próbálom meggyőzni, de nyakas teremtés.

Zabaalint (törölt) 2013.03.26. 14:08:20

@nzk:
De, előfordul ilyen, csak nem csupán nézéseket kapnál, hanem beszólásokat is, különösen idős hölgyektől. Mondjuk olyat már sokszor láttam, hogy 1 árúval valakit előre engednek.

@Lurian:
Ilyen város nincs is, mert Dunántúlon jelenleg 2 város van hivatalosan, amelyik 55 és 45 ezer között van, az egyik Nagykanizsa, a másik Dunaújváros, de ezek meg 70 ezresek nem voltak.

Te Zalaegerszeg, Szombathely, Tatabánya, Kaposvár, Veszprém közül valamelyikben laksz az alapján, amit írsz, de mindegyik nagyobb 60 ezernél jelenleg is, de Zalaegerszeg vagy Szombathely a szűkebb tippem.

en.wikipedia.org/wiki/List_of_cities_and_towns_in_Hungary

orfeus104 2013.03.26. 14:12:34

Én Svédországba élek. 21 éves vagyok és örülök hogy elhagytam azt a koszfészket. Itt a senki se dolgozhat fehéren nyolc óránál többet es ezt mindenki betartja. Az havi bérem közel fel millió forint ami minimálbér. Emelett lakást fizetek es élelmiszerre is költök de így is meg marad közel háromszáz ezer forintom. Ezek után ha valakiki megy külföldre és hozzám hasonlóan ennyit keres akkor a kormány es a gyere haza alapítvány egy vesztett háborúban próbálkozik valamit letenni az asztalra. Igen míg nem verseny képes a hazai bérezés addig várhatnak míg haza jönnek a fiatalok.

Zabaalint (törölt) 2013.03.26. 14:13:13

@DIldiko:
Nem azt mondtam, hogy mit láttam, hanem azt mondtam, hogy ennyi a statisztikák szerint. Természetesen én is láttam olyan családot, ahol 10 purdé van. Viszont tisztában vagyok azzal, hogy ez jobban megmarad az emberben, mint ahol csak 1-2 van, vagy nincs is.

Lurian 2013.03.26. 14:14:50

@Zabaalint: Kaposvár. :-) Sajnos nem vagyok tősgyökeres, így pontos számadatot nem tudok, de baromi sokan elmentek. Egyébként a 70 stimmelhet, csak most már a környék összes viskóját és tanyáját is bele kellett számolni. Statisztikailag hűű de jól vagyunk. :-)

panelburzsuj 2013.03.26. 14:14:57

@Nikosi:

A "jólét" a Dunántúlon is egyre inkább a nyugati és északi határszélre szorul. Meg talán még a Székesfehérvár-Veszprém páros. Máshol legfeljebb apró szigetek a nyomortengeren: pl. Paks, Hévíz-Keszthely, meg a megyeszékhelyek még úgy-ahogy.

DIldiko 2013.03.26. 14:17:22

@Zabaalint: Felénk mindenhol ennyi van - minimum. Senkinek nincs 1-2-3 gyerek, max. ha még csak 16 éves.
18 év fölöttieknél 1 családnak van csak 1 gyerek. A többi 200 családnál min. 8, de van ahol 10-12 is. A szülők se tudják lassan kit hogy hívnak, a nagyszülők az unokáik számát se tudják megmondani, nemhogy a nevüket.

Zabaalint (törölt) 2013.03.26. 14:35:31

@Lurian:
Hát igen, Somogy, meg úgy az egész Dél-Dunántúl nem igazán van jobb helyzetben, mint BAZ. De még Kaposvár és Barcs, Nagyatád között is óriási szakadék van munkalehetőségekben, meg Barcs és a mindentől távol eső falvak között egy újabb.

@panelburzsuj:
Székesfehérvárról már elég sokan Budapestre járnak dolgozni, Veszprém meg még ugyan jobban áll, mint Dél-Dunántúl, de hanyatlóban van, ott is egyre többen veszítik el a munkájukat. A kettő között Várpalota már rég olyan lenne, mint Komló vagy Ózd, ha nem lenne jó a közlekedés Fehérvárra és Veszprémbe.

És ha már lakosság csökkenés, pl. Szombathely lakossága is csökkent az utóbbi időben, Sopron lakosság növekedését pedig a bécsi munkahelyek táplálják, nem a hazaiak.

Bloodscalp 2013.03.26. 14:37:28

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: ezt már eljátszottuk. erre teljesen robotszerűen kérdezed ugyanazt. a nemzethalál meg hogy vetted nem tudom, tőlem nem az biztos, ennyi erővel a kormánynak segítenie kellene az elvándorlást, nem megakadályoznia.

Globetrotter2014 2013.03.26. 14:42:36

@ablakkktalan: még egyszer: az MSC (MA) nagyjéból megfelel az egyetemi szakképzésnek. Az alapképzésre elvégzel egy szakirányt. Mondjuk van egy jogi diplomád ami mindenre kiterjed. Majd elvégzel egy szakjogászit. agy szakközgazdászt, ami egy terület (pl biztosítás, EU) speciális ismereteire koncentrál. Máshl gyakorlatilag főisk+MSc/MA adja ki az 5 évet.

A PHD teljesen más, ott kutatás zajlik, azaz olyan dolgot kell kutatnod amit előtted mások nem. Nyilván ez azt jelenti hogy sokkal speciálisabb ismeretek és nem téged fognak tanítani hanem gyakorlatilag te fogsz tanítani. Ez is a célja.

Mivel egy szűk területről van szó, ami nem közkeletű, nyilván a piaci kereslet és fogadtatás is más. A PhD nem a saját CV-dhez kell, kivéve pár kiemelt területet. És ne is várd hogy nagy piaci fogadtatása legyen mert akkor kurrens dolgoról szólna és nem lenne újító...

Globetrotter2014 2013.03.26. 14:45:13

@Távmunkás: van hogy ennél is sokkal töketlenebb a dolog, hidd el... :)

Az hogy bárkit beengednek szerintem nem lesz igaz, de a lemorzsolódás természetes. Valahol meg kell szűrni, a baj ott kezdődik ha ez a szűrő esetleg egy kontraszelekcióvá fajul.

Globetrotter2014 2013.03.26. 14:45:43

@DIldiko: milyen egyetemi diplomával leszel ápoló?

Globetrotter2014 2013.03.26. 14:46:48

@Holotattoo Elie: de a kisdoktorit meg lehetett feleltetni PhD nek ami egy vicc.

Gyakorlatilag a PhD a kanididátusok szinjtének feleltethető meg.

Lurian 2013.03.26. 14:47:48

@Zabaalint: Ráadásul eredetileg baranyai lennék. :-) Ahonnan jöttem, az felkerült a kormány legújabb, "halmozottan hátrányos, épphogy atomháború nem súlytotta területek" listájára. Kb annyi a különbség, hogy itt többen laknak, meg van Teszkó. :-))

Nikosi · http://ius-murmurandi.blog.hu 2013.03.26. 14:54:51

@panelburzsuj:

Igen erről beszélek. Mert itt miközben minket megmentenek az államadósságtól, a kommunistáktól, a fasisztáktól. Miközben itt mindig az éppen elmúlt nyolc év a hibás. Miközben itt tombol a jólét, és ömlik a sikerpropaganda, addig szépen ez az ország megdöglik.

Leszakadunk és süllyedünk, de mikor fogunk végre észbe kapni, ha tényleg eljön Etiópia a küszöbünkig? Ha már nem csak politika hangulatkeltésből fognak éhségmenetek vonulni az országban. Ha az lesz luxus ha lesz mit enni.

Mert amiket leírtam itt az lehet most hihetetlennek hangzik, de ebben az ütemben ahogy most haladunk, nem előre hanem lefelé ez a rögvalóság lesz. Persze lehet itt 13 havi nyugdíjról vizionálni, de 20 év és az is nagy szó lesz ha egyáltalán valamennyi nyugdíjat ki fog izzadni ez az ország.

Egyszerűen a politikai elütünk ám blokk vagy nem akarja látni de inkább szándékosan nem látja, hogy hova suhan a gyorsnaszád. Mert leszarják amíg nekik megvan a hasznuk tőlük mi éhen is dögölhetünk. Annyit se ér az egész bagázs, hogy leköpjem Őket. Mert ember számba venni egyiket sem tudom sajnos.

Azbej Tristan · http://kerdem.blog.hu/ 2013.03.26. 14:56:35

@ablakkktalan:

Egy egész nemzetközi iparág épül a karrier és HR-tanácsadásra. Mi ezt a szolgáltatást nyújtjuk a hazatérést fontolóknak, csak éppen ingyen. A legfontosabb érv mégis az, hogy ez az érintettek szerint hasznos az itthoni újrakezdésben: gyerehaza.org/itt_is_lehet

A támogatók akik jelentkeztek, és akikre a továbbiakban is számítunk azok a munkaadók, akik felismerték, hogy miért jó nekik külföldi tapasztalatot szerzett, de magyar munkaerőt idehaza alkalmazni.

Részletek itt: gyerehaza.org/node/14786

Zabaalint (törölt) 2013.03.26. 15:01:52

@ZF2:
Ezzel:
http://www.felvi.hu/felveteli/szakok_kepzesek/szakleirasok/!Szakleirasok/index.php/szakleirasok/szakleiras_konkret?szak_id=645&kepzes=M&sz=intezmeny

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.03.26. 15:05:23

@Zabaalint: Minimum heti 20 órának kell lennie nappali képzésen, ha 15 hetes félévvel számolunk. Mivel más előírás nincs, lehet 20 vagy 40 óra is.

Egyébként azt érdemes tudni, hogy az ELTE bizonyos karain fogalmuk sincs a kreditrendszerről vagy akik éppen értik, azokat se érdekli, mert aki nevesebb professzor, annak többet ér a tárgya és kész...

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.03.26. 15:14:26

@ZF2: Nekem olyan tapasztalatom van, hogy 60 ember szeretne PhD-re menni, végül 5 nem jelentkezik (ebből 2-3 olyan van, akit a témavezető beszélt le), a felvételin megjelentek közül 2 kivételével mindenkit felvettek. Persze csak 5 kapott állami ösztöndíjat, a többi szépen fizeti a költségtérítést.

A kontraszelekció erősen jelen van, hiszen akinek van piacképes tudása, azt ritkán motiválja a 100 ezer forintos állami ösztöndíj, ami mellett legfeljebb részmunkaidőben lehet dolgozni...

Szűtté mamá? Szűjjé! 2013.03.26. 15:16:55

@Nap Pali: A kérdésem levui volt és arra vonatkozott, hogy az előbbi kör biként / miből fogja eltartani az utóbbit.

Globetrotter2014 2013.03.26. 15:17:02

@Távmunkás: mivel a PhD nem képzés hanem munka, és van aki ingyen vállalja, nyilván mindenkit beengednek. Azért ez a mindenki nem azt jelenti hogy józsibá az utcáról.

Nem mindenki tud / akar végicsinálni 3 évet, úgy hogy kutat, publikál, és aktívan részt vesz a tanszéki munkában (vizsgáztat ZH-t irat, konferenciákra jár), ahelyett hogy egy saját karriert építene ki.

Érthető a lemorzsolódás.

DIldiko 2013.03.26. 15:17:59

@ZF2: A diplomás ápoló mesterképzés után. Ugyanis a bolognai rendszerben a mesterképzés az egyetemi diploma. Van ápoló, szociális munkás mesterképzés is. Van olyan ismerősöm aki az eü. főiskola után egyetemen végezte a mesterképzést és még mindig ápoló.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.03.26. 15:23:59

@Zabaalint: Előkerestem a nappalis, kreditrendszerű, 5 éves egyetemi képzéshez tartozó indexemet (a bolognai rendszer bevezetésekor már rég végeztem) és ilyeneket látok benne:
- heti 2 óra előadás 3 kreditért
- heti 3 óra előadás 3 kreditért
- heti 4 óra előadás 4 kreditért
- heti 4 óra előadás + 2 óra gyakorlat 5 kreditért
- heti 4 óra előadás + 2 óra gyakorlat 6 kreditért
- heti 5 óra előadás 6 kreditért
- heti 2 óra gyakorlat 0 kreditért (hogy szerettük a kritériumtárgyakat!)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.26. 15:24:31

@Bloodscalp:

Egyéni döntés kérdése ez. A lényeg: eddig Kelet-Európában a magyarok vándoroltak a legkisebb arányban, ami rossz volt. Ezért
ez a változás mindenképpen pozitív.

panelburzsuj 2013.03.26. 15:26:49

@Azbej Tristan:

A gyerekem ELTE TTK-n végzett - és most Svájcban minimálbéres (kvázi betanított szolgáltató) egy ottani nagyvállalatnál. Ő 3000+ frankot keres, a párja 5000 körül, a tanult szakmájában.

Van valami csábító ajánlatod számukra?

Azbej Tristan · http://kerdem.blog.hu/ 2013.03.26. 15:33:31

@panelburzsuj:

Nagyobb fizetést hagytam ott külföldön, és bár töredékét keresem itthon, nem bántam meg a döntést. A legtöbb hozzánk hasonló hazatérő azért cserébe, hogy a szülőföldjén élhet, megköti azt a kompromisszumot, hogy kisebb lesz a keresete. Az viszont jogos igényü(n)k, hogy egy biztos és tisztes megélhetést tudjunk biztosítani. Ebben segít az Alapítvány, személyre szabott karrier tanácsadással. gyerehaza.org/node/14786

panelburzsuj 2013.03.26. 15:42:38

@Zabaalint:

@Nikosi:

Sokaktól eltérően én úgy látom, hogy a magyar kormányzatok/"elitek" képtelenek fölfogni, hogy a 60-70-es évek városba áramlása nem történelmi baleset, hanem az iparosodással járó természetes, ráadásul még így is jócskán fékezett folyamat volt. Ebből a vakságból aztán egyenesen következett, hogy további húsz évig a településszerkezet mesterséges lélegeztetésére ment el a fejlesztési pénzek fölöslegesen nagy hányada.

Somogy-Tolna-Baranya egy emberöltő múlva telefonnal, gázzal, csatornázással ellátott kísértetfalvak sokaságából fog állni. Kivételek a megyeszékhelyek alvófalvai, meg a déli perem, mert ott elég cigány terem az élhetőség statisztikai látszatának fenntartásához.

panelburzsuj 2013.03.26. 15:44:53

@Azbej Tristan:

Ajánlatot kérdeztem.

Konkrét munkaközvetítéssel miért nem foglalkoztok? Jobb referencia lenne, mint a beteges hazudozás.

Nikosi · http://ius-murmurandi.blog.hu 2013.03.26. 15:50:27

@Azbej Tristan:

Ezt a falbontó szöveget ember. A fizetésed töredékéért jöttél haza. Mekkora az a töredék? Ne mond meg de feltételezem nincs 300-400k alatt a nettód. Mondjuk valószínűleg még bocs a feltételezésért de leesik némi a kormánytól is ugye? Erre se kérem, hogy válaszolj.

Ezt a szülőföld dumát meg értem is meg nem is. Nekem az ország nem maximum az ismerősök és a barátok és a család hiányozna. De nem hiányozna a sok bunkó, a rengeteg bűnöző, a csodás közbiztonság, az ingerült emberek, az agyon és átpolitizált mindennapok, soroljam még. Nem kaptam annyi jó dolgot ettől az országtól, hogy annyira hiányoljak sok mindent. Még az időjárást sem egy olyan hű de élvezetes idehaza.

Latogattto 2013.03.26. 15:54:29

@Void Bunkoid: Gondolom a nyílt forráskódról nem hallottál még sosem..:) Tudod, ha nem lennének önzetlen emberek, akkor a világ kevesebb lenne számtalan dologgal. A pénz nem minden, és mindenkinek joga van ingyen tanulni. (Te is ingyen tanultál, és elég kettős mérce, hogy ami neked járt, az a következő generációnak ne járjon...)

Engem nem érdekel a politika. Az viszont igen, hogy milyen jogon veszi el bárki is a fiataloktól az álmodozás és remény jogát, hogy ha keményen tanulnak, egyszer majd egy jobb jövőjük lehet?

Álmok és remények nélkül semmik vagyunk.

Nikosi · http://ius-murmurandi.blog.hu 2013.03.26. 15:57:28

@Azbej Tristan:

Ja meg tegnap vagy mikor volt a tv2-ön tényekben, egy bérház. Elégé rendezettnek nézet ki nem rossz környéken Budapesten. Volt ott egy bűntény ezzel kapcsolatban interjúztattak embereke. Az egyik nyilatkozó nyugdíjas férfitól idézek:

"...15 évet éltem New York-ban ott nem féltem ennyire mint itt."

No komment.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2013.03.26. 16:10:02

@Szputya: "Nem csak a felső-, hanem a közép- és általános iskolai oktatást is szétverik... Hogy még távolabbi jövőnk se legyen..."

Na ja. És annak kártételei már 20-40 évben mérhetőek! :(

Azbej Tristan · http://kerdem.blog.hu/ 2013.03.26. 16:10:46

@Nikosi: A fizetésem fent van a neten, a nevem alapján lekereshető, ha ez számít. A személyes példákkal is alátámasztott állításunk, az, hogy külföldi tudással lehet itthon boldogulni: gyerehaza.org/itt_is_lehet
A mi célunk, hogy egy hazatérő se bánja meg a döntését.

Az, hogy mi nem jó ebben az országban egy hosszú listát tenne ki. Sok tételt trudnék is hozzáírni a listádhoz. Pl. a közhangulat olyan, hogy egy pozitív ugyanakkor alátámasztott állítás miatt, egy felkínált segítség miatt hazudozónak nevez egy olyan ember, akivel nem is ismerjük egymást. A másik oldalon meg az van, hogy a legtöbb magyar emigráns, akivel beszéltem még dúsgazdagon is egész életében vágyik haza. A lelki alkatok különböznek, de sokan vannak, akik maradéktalanul csak itthon képesek boldogak lenni. Ehhez viszont le kell kűzndeni a sok negatív hatást, és boldogulni kell valahogy. Ezért hoztam létre a Gyere Haza Alapítványt.

Globetrotter2014 2013.03.26. 16:25:09

@Azbej Tristan: ha már itt tartotok érdemes lenne kicsit utánanézni a hazai procedúrának, egyik külhonba szakadt hazánklánya szeretett volna hazatelepülni, de valahogy sehogy sem jutott túl az önkormányzaton.

Érdemes lenne ezt kicsit tudatosítani a döntéshozók felé is.

Most ott tartunk hogy a párja megy ki inkább, pedig nem így tervezték.

Zabaalint (törölt) 2013.03.26. 16:40:36

@panelburzsuj:
Alapvetően egyetértek, de azért ez sem ilyen egyszerű. A válság előtt a somogyi kisvárosokban, így Nagyatádon és Barcson is, a mezőgazdaságra épülő feldolgozó üzemek voltak, azt hiszem egyik városban konzervgyár is volt többek között. Ezek aztán tönkrementek, és ez nem annak a következménye, hogy a mezőgazdaság egyre kisebb létszámot igényel a technikai fejlődéssel, hanem annak, hogy a rossz gazdaságpolitikának hála a hazai élelmiszeripar ellehetetlenült. Persze az is benne van, amit írsz, csak nem az az egyetlen tényező.

A másik, hogy a megyeszékhelyek is elég szarul állnak, holott lásd pl. Pécs van akkora méretű, hogy lehetne komoly ipara (vagy más, pl. IT outsourcing, amire jelenleg vannak próbálkozások az IT Services és az Unisys részéről), de mégsincs.

Amit írsz, az igaz, de nem csak Dél-Dunántúlra, bármilyen meglepő, még Nyugat-Dunántúlra is. A cigányokkal kapcsolatban némileg tévedsz, mert ahonnan kihalt a gádzsó, onnan ők is továbbállnak, legalábbis sok esetben.

De éppen azt kellene egyébként elérni, hogy ne csak a fővárosba és Nyugat-Európába történjen a munkaerő vándorlás, hanem legalább a régióközpontokba is, mert ez a torz munkaerőpiac, ahol szinte csak Budapest létezik, nem vezet sehová.

Zabaalint (törölt) 2013.03.26. 16:47:00

@panelburzsuj:
Egyébként például az Őrség is kihalóban van, pedig az Nyugat-Dunántúl, a falvak lakossága harmadolódott, arrafelé ez talán még látványosabb is, mivel cigány kevés helyen van.

Ugyanakkor a megyei jogú városok lakossága is jelentősen csökken, az elvándorlás a jellemző ezekben a nagyobb városokban is, szóval amit mondtál az iparosodásról, csak abban az esetben állja meg a helyét, ha az egyetlen lehetséges ipari (és szolgáltatóipari) központnak Budapestet tekinted (nyilván agglomerációstul).

Bloodscalp 2013.03.26. 16:48:32

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: én is ezt tartom rólad, a gyökér fajtából.

Globetrotter2014 2013.03.26. 16:51:21

@Zabaalint: álomszép hangulatos franica falvakat láttam, ahol egy két öreg éldegélt. Az egyik tréningruhás robogós bácsi pl végigmutatta a telepölést, tök jó fej volt.

Ez egy általános jelenség. Legfeljebb a németek hollandok annyira sűrűn laknak hogy nem tánik fel egyhamar...

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.26. 16:54:26

@Bloodscalp:

Ez már a te egyéni problémád. Ismert vagyok a neten és mindenki tudja, hogy nem vagyok az. Így a hozzád hasonló hülyegyerekek szövege csak amolyan színes vidámság.

Bloodscalp 2013.03.26. 16:59:27

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: :D
"ismert vagyok a neten" több szerénységgel te isten barma. Gondolom benne vagy a MOST WANTED DROIDS-ban

Zabaalint (törölt) 2013.03.26. 17:04:00

@ZF2:
Meg azért közlekedés függő is. Ha 50 km-re egy megyeszékhelytől nem két óra lenne a tömegközlekedés, akkor fiatalok is lehet hogy élnének ott. Persze még úgy is lennének kihaló falvak.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.03.26. 17:04:35

@ZF2: A PhD 4-6 félév képzés + kutatómunka + többnyire tanítási gyakorlat, amit bárhol meg lehet szerezni és legtöbbször ki lehet váltani publikációkkal.

A tanszéken oktatni azokat látod, akik állami ösztöndíjat kaptak (kb. 10%). A doktorandusz nem csak zh-t írat (az a demonstrátor), hanem az oktatási kreditekért cserébe szemináriumot vezet, előadást tart, stb.

Többször felmerült már, hogy betiltják az állami ösztöndíjas doktoranduszok fizetés nélküli óraadóként alkalmazását...

Egyébként a magyar PhD hallgatók között nagyon sok a nem orvos/jogász/gyógyszerész/állatorvos diplomájú politikus.

Zabaalint (törölt) 2013.03.26. 17:05:22

@Bloodscalp:
Mondjuk sok rosszat el lehet mondani maxval-ról, például hogy makacs, mint az öszvér, de azt, hogy bérkommentelő, pont nem...

Bloodscalp 2013.03.26. 17:08:57

@Zabaalint: magától lenne ennyire ostoba? nem hiszem.

Globetrotter2014 2013.03.26. 17:11:04

@Zabaalint: a fiatalok elmennek továbbtanulni, Utána már aligha jönnek vissza, legfeljebb nyugdíjasként. Ilyen a világ rendje sajnos.

Az említett francia települések üzelti mdellje pl a gazdag angol nyugdíjasokra épült. Ehhez persze kell is valamit nyújtani...

panelburzsuj 2013.03.26. 17:16:03

@Zabaalint:

Hosszan lehetne sorolni a konkrét "hivatali" ballépéseket.

De ha egyetlen szálra kell felfűzni a most már letagadhatatlan gazdasági sikertelenség okait, akkor én nemigen találok mást, mint a "szerves fejlődéssel" szembemenés kormányokon, sőt rendszereken átívelő tradícióját.

Parasztország akartunk maradni - bármi áron.

Globetrotter2014 2013.03.26. 17:17:41

@Zabaalint: @ZF2: melelsleg ledolgozta jópár évet a vilég egyik leggazdagabb törpeállamában. Itt is kipaterolják világot látni a fiatalokat. Jót is tesz nekik. akkor térnek vissza mikor megállapodnak de ehhez kell megfelelő állás is.

Amúgy a fő gond mindig ez lesz, ha nincs álláslehetőség a környéken akkor nincs értelme maradni.

Azbej Tristan · http://kerdem.blog.hu/ 2013.03.26. 17:36:31

@ZF2: Köszi, ez érdekes!Van esetleg bármi elérhetőség a hölgyhöz. Jó lenne megismerni a problémát. Ilyenekkel is foglalkozunk: gyerehaza.org/node/14601

Globetrotter2014 2013.03.26. 17:38:06

@Azbej Tristan: pár héten taláékoziom velül, majd megemlítem nekik a linket. Szerintem érdekes lehet.

Azbej Tristan · http://kerdem.blog.hu/ 2013.03.26. 17:42:17

@ZF2:

OK, kösz. Elérhetőségem tristan (pont) azbej (kukac) gyerehaza (pont) org

Binladen 2013.03.26. 20:09:13

Kivlov
Nekem csak az fáj, hogy pont ilyen 1.bites agyúakkal,baromarcuakkal van teli nem csak a parlament, hanem az egész ország. Szopd le a főrabbit,hátha képviselő lesz belőled is, Jesus segedelmével.

DIldiko 2013.04.01. 12:06:42

@ZF2: "Amúgy a fő gond mindig ez lesz, ha nincs álláslehetőség a környéken akkor nincs értelme maradni." Ha meg már mennek, akkor teljesen mindegy, hogy hová. Lehet menni 100-200 km-re - ott is ugyanúgy hiányoznak a barátok, rokonok, mint ha 500 km-re megyünk. Ha meg a távolabbi helyen az 5-10szeresét keresed akkor még meg is lehet őket látogatni, hiszen majd lesz az utazásra pénzed. Ha meg maradsz a környéken, esetleg csak a 1,5-2szeres fizetésért mész el, akkor kevesebb marad utazásra.
süti beállítások módosítása