Az ELTE vezetésének türelme is véges, Fábri György, az intézmény rektorhelyettese nyílt levélben közli: finoman szólva se látják szívesen a február 15-eihez hasonló, pártpolitikusokat is felvonultató fórumokat.

"Tisztelt ELTE Oktatói Hálózat „Szabad Egyetem” szervezők,

a február 15-én megrendezett „politikus-fórum” kapcsán, amelyet az ELTE BTK campusán tartottak, az egyetemvezetéssel egyeztetve a következőt jelzem:

rendkívül aggályosnak tartom, hogy felelős egyetemi oktatóként aktívan részt vesznek az Egyetemünk elvszerű működési kereteit messze túllépő akció megvalósításában, amikor egyetempolitikai mozgalmuk rendezvényén pártpolitikusok fellépését szervezik meg.

Az egyetemi autonómia fontos vívmánya volt, amikor két és fél évtizede elértük, mi, akkori hallgatók, hogy az Egyetem pártpolitikusokat csakis egyértelműen szakmai rendezvény közreműködőiként enged be falai közé. Ilyen többször is történik, az egyetemvezetés tudtával, de sohasem akciórendezvények keretében, hanem mindig jól definiált szakmai jellegű alkalmakon. Ennek a konszenzusnak a megtörése veszélyes precedenst teremt: innentől kezdve bárki és bármikor pártrendezvény terepévé változtathatja az egyetemet. Ezt nyilván majd ugyanazon hipokrita kifogással mentegetik majd, mint amiket feltételezhetően most előhoznak: „szakmai rendezvény; minden párt képviselőjét meghívták; a hallgatóknak tájékozódniuk kell a közéletben” stb. Mivelhogy a „szakmai rendezvény” jellemzői eléggé világosak, komoly emberekhez méltatlan volna huzakodni ezeken az ál-indokokon, méltatlan lesz majd a következő hónapok sejthető pártpolitikai felvonulásain is.

Az Egyetem vezetésének tagjaként azt külön is sérelmezem, hogy az intézményünknek nyilvánvalóan ártó és káros akciót azok után szervezik meg, hogy a jogszerűség összes létező szabályát figyelmen kívül hagyó teremfoglalást, az oktatási tevékenység többszöri és szervezetszerű megzavarását toleránsan kezelte az egyetemvezetés. Tettük ezt úgy, hogy jóval több elutasító visszajelzést kaptunk egyetemi oktatóktól, hallgatóktól, mint amennyi résztvevőt a teremfoglalás megmozgatott. A leghatározottabban megvédtük a rendezvényt az erőszakos provokációktól, nyilvánosan tiltakoztunk a sajtóban megjelent lejárató kampányok ellen, a meggondolatlan kormányzati leszólásokat figyelmen kívül hagytuk, a felsőoktatás-politikában partnernek tekintettük a szervezőket. Innen nézvést egyszerűen immorális gesztus az egyetemi közösséggel szemben egy ilyen rendezvény.

Személyesen ehhez csak annyit teszek hozzá, sajnálom, hogy minket is, akik (tartalmi és formai egyet nem értéseink ellenére) kiálltunk az egyetemfoglalás üzenetei mellett, lejárat ez az akció. Utólagosan demonstrálja ugyanis, hogy a rosszindulatúnak tűnő kritikák a pártpolitikai vonatkozásokról nem voltak alaptalanok.

Ehhez engedelmükkel nem kívánok további jó munkát.

Fábri György

rektorhelyettes

ELTE"

A bejegyzés trackback címe:

https://szamarpad2014.blog.hu/api/trackback/id/tr625083444

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása