A diákigazolvány magasabb státuszba lép: új külső, új élet. A többrétű tartalom viszont komolyabb hivatalt kíván: a kedvezmények jönnek, de a kedves egyetemi  szobák puha kanapéi és csacsogó ügyintézői egy életre feledésbe merülnek, hiszen okmányirodákba várják ezentúl "sorba állni" a kedves hallgatókat.

Az alapötlet remek és hasznos: új diák, új élet. Ezek után a kis kártya nemcsak itthon, hanem Európa több országában is biztosítja a diákstátuszt, például a strand vagy múzeumi belépők esetében − bár tegyük hozzá, meglepően sok helyen bólintott rá már eddig is a magyar diákigazolványokra a külföldi beléptető személyzet.  A kis, zsebben lapuló téglalap itthon is kedvezmények sorát hozza majd magával, a benne rejlő chip segítségével pedig könnyen azonosítható lesz. Utóbbi az üzérkedés egy rég meghonosult fajtáját fejezi le örökre: a lejárt diákigazolványokra matricát szerző seftelők nyugdíjba mehetnek végre.

A fejlődés persze nem lehet maradéktalan: az okmányi hivatal sötét bugyrai semmivel sem kedvezőbben a hallgató számára, mint a jó öreg egyetemi ügyintéző szobák. Bár a sajtóban megjelent „már százezer diák kapta meg az új igazolványt” kezdetű mondatok pozitív érzetet keltenek az olvasóban, azért nem ártana leírni, hány igénylő között mosolyog boldogan a szerencsés százezer. Akad, aki ellopott iratai miatt júniusban igényelt diákigazolványt, de több éve létező hallgatói jogviszonnyal máig nem érkezett meg a kedves kis kártyalap. A probléma nem az, hogy az új diák, hosszabb ügyintézést hozott volna, hanem az, hogy az eljárás ugyanolyan felfoghatatlanul hosszú maradt: egy nyáron leadott igénylés, miért télre hoz eredményt? Az új külső és tartalom kifogástalan. Csak a bürokrácia ne lenne a régi..!

A bejegyzés trackback címe:

https://szamarpad2014.blog.hu/api/trackback/id/tr694815935

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Belagezapista (törölt) 2012.10.02. 21:43:33

Az okmányiroda nem a tanulmányi ügyintéző helyett van. Én most kezdtem egy levelező képzést, és 3 helyre kell menni a diákigazolvány kiváltásához, ha jól tudom egyikre kétszer:

1. okmányiroda.
2. központi tanulmányi osztály
3. kari tanulmányi osztály

Korábban ugyanezen egyetem hallgatóinak első diákigazolványhoz csak 3-as kellett és sokkal gyorsabban ment.

Szóval ez megint a bürokrácia túlburjánzása.
süti beállítások módosítása