Népbutítás zajlik a szakiskolákban, vagy csak leveszik a terhet a gyengébb képességű diákok válláról? Az elmúlt napokban folyamatosak voltak a viták azzal kapcsolatban, hogy jó lesz-e, ha a közismereti tárgyakat csak minimális szinten tanítják a szakiskolákban. Van, aki ezt helyesli, van, akit felháborít. Egy mondaton azonban megakadt a szemem.

„Ezzel élesszék újra a szakiskolai tanulókban azt az érzést, ők is képesek jól, vagy legalábbis megfelelő szinten megoldani egy feladatot”. Ezt Kaposi József, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) főigazgatója mondta a Magyar Hírlapnak azzal kapcsolatban, hogy miért lenne célszerűbb a dolgozatírás helyett a projektmunkákra való ösztönzés a szakmunkásképzőkben.

Szerény véleményem szerint ez a mondat enyhén szólva is degradáló. Már miért ne tudnának normálisan megoldani egy feladatot ezek a tanulók? Nem értelmi fogyatékosokról beszélünk, hanem szakmát tanuló fiatalokról. Nyilvánvaló, hogy nem a legjobb képességű diákok mennek ezekbe az iskolákba az általános után, de azért nem biztos, hogy mindegyiküket egy csimpánz értelmi szintjére kellene sorolni. Ráadásul két szakiskola között is lehetnek óriási különbségek, nem szerencsés ennyire egy kalap alá venni mindet.

Mindemellett az ilyen degradáló kijelentések az agyonművelt emberek részéről elég szépen erősíthetik a szakmát tanuló fiatalokban a „hülye vagyok” érzést, hiszen folyamatosan lenézést tapasztalnak. Ugyanilyen hatása lehet az oktatásuk leépítésének: nem tanítanak nekik közismereti tárgyakat, mert az apró agyacskájuknak ez túl megterhelő. Akit hülyének néznek, az egy idő után saját magáról is elhiszi majd, hogy az.

Ráadásul a társadalom tanultabb tagjainak nagy többsége egyébként is butának és tudatlannak tartja a „csak” szakmával rendelkező embereket. Az, hogy az iskolában már jóformán semmit nem fognak tanítani nekik a szakmán kívül, csak erősíteni fogja a „munkásember sötét” sztereotípiát, aminek nyilvánvalóan semmilyen pozitív hatása nem lesz.

A bejegyzés trackback címe:

https://szamarpad2014.blog.hu/api/trackback/id/tr334806678

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

borjános 2012.09.28. 11:09:23

Egyetértek a a cikk írójával. Láttam az adófizetők pénzéből jól élő intézmény igazgatójának nyögését a TV-ben. Egyszerűen felháborító volt.
Megnéztem a honlapjukat. Annyi munkatáesa van, hogy azok összfizetését odaadnák a normális lelkületű pedagógusoknak, és nem kellene foglalkozni a témával. Hogy tudott ennyi "pedagógus" ennyi hülyeséget megalkotni. Mindezt a Szalay utca épületében, minden szakmától elzárt klimatizált irodákban. Azért az igazgató úrnak is jobb lenne, ha a vc tartályát szerelő szakmunkás nem lenne az erősödő "hülye vagyok" érzéssel élő személy.
A totális csőd irányába előre!

Belagezapista (törölt) 2012.09.29. 17:46:19

Én nem attól fogok felnézni egy szakmunkásra, mert tudja mikor volt a vesztáliai béke, hanem attól, ha jól tudja a szakmáját. 8 évnek elégnek kellene lennie közismeretre, különösen az ismétléseknek nincsen sok értelme ilyen téren. El kellene végre vetni azt az általános műveltség kultuszt, ami más országokban már rég elavulttá vált.

Ami a legrosszabb, hogy van egy rakat faszsága az OH-nak, nem tudom miért a kevés értelmes döntéseik egyikét kell fikázni.
süti beállítások módosítása