Titkosított iratokat fedett fel az oktatási államtitkárság: a NAT-tal kapcsolatos közvélemény-kutatás eredményei, amelyekhez egyébként mindössze ezer fő szolgáltatott mintát, napvilágra kerültek. A magam részéről sokkal érdekesebbnek találtam a mára már szánalmasan sok nevetséges helyzetet produkáló államtitkárságunk, illetve az általuk megbízott cég feltett kérdéseit. Ahogy Hoffmann Rózsa boldogan belekiáltotta a világba ugyanis, 90 százalék igennel felelt a legtöbb NAT-tal kapcsolatos feltevésre. Persze, persze! De vizsgáljuk meg közelebbről a kérdéseket.

"A fontosabb tantárgyak alapismereteit minden diáknak kötelező legyen-e megtanulni" - szól az egyik kissé sem manipulatív kérdés. Vagy éppen egy másik gyöngyszem a sorból: "fontosnak tartják-e az erkölcsi, illetve a környezettudatos és testi-lelki nevelést". Nos, ezek az általános alapigazságokat tartalmazó kérdések, amelyek semmi konkrétumot nem közölnek a NAT-ról, természetes, hogy igeneket indukálnak mindenkitől. Egyrészről, mert az emberek szerint ez nyilván fontos, másrészről, aki szerint nem az, ő is tudja, hogy igennel kell válaszolni a hasonló kérdésekre. Teszem hozzá: ezek az eldöntendő kérdések nem hiszem, hogy a nép véleményét tükrözik. Az igazi véleményt ugyanis minimum két mondatban kifejthetem, nem kizárólag igent vagy nemet adhatok válaszul.

A végére pedig annyit: ha Hoffmann Rózsa szerint tízmillióból ezer ember ”jelentős konszenzus”, akkor neki is vissza kellene ülnie a padba egy kis százalékszámításra.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szamarpad2014.blog.hu/api/trackback/id/tr864686794

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása