Már megint plagizálnak. No, nem úgy, ahogy az elmúlt fél évben megszokhattuk: nem olyan schmittesen és nem is olyan gyurcsányosan. Ja, és persze nem is kis hazánkban.

Most éppen a kínai kormány döntött úgy, hogy nem nézi tovább tétlenül, amit a leleményes egyetemisták és főiskolások művelnek szemináriumi vagy szakdolgozat írása címen. Aki bűnös, bűnhődjön! – hangozhatna a kínai oktatási tárca mottója. Azon töprengenek ugyanis, pontosabban arról kívánnak rendelkezni, hogy a plagizáló egyetemi, főiskolai hallgatókat zárják ki oktatási intézményükből és három évre általában a felsőfoktatásból. A dokumentumban még az is szerepel, hogy a csalással vagy más jogtalan módon megszerzett, végzettséget igazoló bizonyítványt, tudományos fokozatot vissza kell vonni, a visszaéléseket pedig egy független testületnek kell megállapítania. A hírek szerint a plágiumot szankcionálni hivatott szabályzat tervezetét már közzétették és megkezdték a társadalmi visszhangok értékelését – állítólag.

Először is: nagyon helyes! Sújtsák csak szigorú büntetéssel a copypastelőket! Más hónapokig dolgozik – mondjuk – a szakdolgozatán, aztán jön valaki, egy lusta lajhár, nulla kreativitással, ötlettel és témával, majd laza billentyűmozdulatokkal magáévá teszi a korábban véres verejtékkel összeállított munkát. Nonszensz. Talán majd most…

A rendelettervezet értelmében három évre zárhatják ki a plagizáló diákot a felsőoktatásból. Őszintén: és? Három év után újra próbálkozhat, és talán nem 100, csak 50 százalékban másol és beilleszt. Mondhatjuk, hogy három év hosszú idő, addig megjavulhat, átértékelheti az életét és megesküdhet arra, hogy soha többet nem lop… Kutyából azonban nem lesz szalonna. Emellett az is lehetséges, hogy a három év alatt még a tanulástól is elmegy a kedve, és inkább beáll gyorséttermi robotnak 24/7. Talán a felsőoktatás szentélye így járna a legjobban.

A „poén” azonban a végére marad. A hírt közzétevő Global Times szerint a tervezetet társadalmilag is lehet véleményezni, melyet értékelnek a döntéshozók. Csak egy kérdés marad hátra: vajon a nép szava meghallgattatik és elfogadtatik, bármi legyen is az?

A bejegyzés trackback címe:

https://szamarpad2014.blog.hu/api/trackback/id/tr714662081

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása