Kritikán aluliak idén (is) a romániai érettségi eredményei, Hargita és Kovászna megyében például a jelentkezőknek kétharmada megbukott, de máshol sem sokkal jobb a helyzet. Miközben nálunk azért hőbörög a fél ország, hogy annyira könnyű az érettségi, hogy egy hetedikes gyerek is meg tudja oldani, a románoknál a 18 évesek nagy részének nem sikerül. Ennyire nehéz lenne a feladatsor, vagy máshol kell keresni az okokat?

Természetesen mindig voltak, vannak és lesznek is olyanok, akiknek meghaladja a képességeit az érettségi szintje, de azért az a tény, hogy bizonyos területeken ez az arány ilyen magas, elgondolkodtató. Szinte kizárt, hogy a román fiatalok ekkora része gyenge képességű lenne, ahogy az is, hogy ennyire rossz lenne ott az összes tanár. Talán a feladatokkal van baj?

A tények arra utalnak, hogy nem. Az alapvető probléma nagy valószínűséggel a fiatalok hozzáállása. Érdekes ugyanis, hogy azután romlottak ilyen drasztikus mértékben az érettségi eredményei, hogy a minisztérium tavaly szigorú intézkedéseket vezetett be a másolás megfékezésére. Idén pedig tovább romlott azáltal, hogy bevezették a termek videokamerás megfigyelését, és aki puskázott vagy nem adta le a telefonját a vizsga előtt, kizárták.

Ha nem lehet másolni meg puskázni, akkor nem tudnak leérettségizni a fiatalok? Ennek fényében nem a képességeiket, és nem is tanárok módszereit, illetve motiváltságát hibáztatnám a gyenge eredményekért, hanem azokat, akik hagyták, hogy idáig fajuljon a helyzet. Vajon mennyire figyelhettek oda a szigorítások előtt, ha ilyen szinten siralmasak az érettségik puskázás nélkül? Régebben mindenki azt csinált, amit akart, és senkit sem érdekelt, hogy egymásról másolnak és puskáznak a fiatalok?

Nagyon úgy tűnik, hogy igen, ennek fényében viszont azt is érdemes lenne megvizsgálni, hogy akik érettségivel, sőt, diplomával rendelkeznek, azok vajon megérdemelték-e. Ha tényleg a szabályok szigorítása vezetett ezekhez az eredményekhez, akkor valószínűleg nem egy ember adhatná vissza a diplomáját, hiszen előfordulhat, hogy be sem került volna az egyetemre, ha csalás nélkül érettségizik…

A bejegyzés trackback címe:

https://szamarpad2014.blog.hu/api/trackback/id/tr464637877

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ppppalika 2012.07.22. 09:55:38

Az ottani érettségi feladatok az általam leginkább ismert tárgyból nehezebbek, mint itthon. Ráadásul nem is 20% a határ, talán 40-50% körül van.

A bukási arány évekkel ezelőtt is igen jelentős volt (>10%)
süti beállítások módosítása