A britek körében is divat a plagizálás, legalábbis az egyetemekre felvételiző diákoknál mindenképpen. Tavaly csaknem 8500 felvételizőt kaptak csaláson, a legszebb azonban nem ez, hanem az a tény, hogy mindezt akár következmények nélkül is megúszhatják.

Nagy-Britanniában a felvételi eljárás részeként a jelentkezőknek egy motivációs levelet kell írniuk, amiben megfogalmazzák, hogy miért az adott intézményt és szakot választották, illetve leírhatnak akármit, amiről úgy gondolják, hogy segít nekik kitűnni a tömegből. Úgy tűnik azonban, hogy ez meghaladja a képességeiket, mivel elég sokan másolnak le néhány korábban megírt motivációs levelet a jelentkezéshez, amit egy erre kifejlesztett program persze azonnal kiszűr.

Már önmagában az is probléma, hogy a fiatalokat nem érdekli annyira a felvételi, hogy vegyék a fáradtságot és megpróbálják leírni a saját gondolataikat, az azonban már-már felháborító, hogy némelyek még ahhoz is lusták, hogy legalább átfogalmazzák a másoktól lenyúlt mondatokat. Sokan ugyanis változtatás nélkül adják be valaki más motivációs levelét.

A hab a tortán azonban még csak nem is ez, hanem hogy ezt sok esetben mindenféle következmény nélkül megtehetik. Joggal feltételezhetnénk, hogy a plágiumot elkövető felvételizőt minimum kizárják, de sajnos nem így van. Az ilyen esetekben ugyanis maga az egyetem döntheti el, hogy a diák számára milyen következményekkel jár a csalás. A gyakorlat azt mutatja, hogy legrosszabb esetben újraíratják a jelölttel a fogalmazást, de van, ahol elintézik a dolgot némi ejnye-bejnyével, másutt pedig egyszerűen szó nélkül hagyják. Ezek után nem csoda, hogy 2010 és 2011 között megháromszorozódott az ilyen módon plagizálók száma a felvételi eljárás során. Ugyan miért dolgozna bárki is, ha következmények nélkül megúszhatja a csalást?

Ezen felül bizonyos esetekben még védik is a csalókat, egy felsőoktatási felvételi eljárással foglalkozó szervezet illetékese szerint ugyanis ilyen esetekben bizony figyelembe kell venni, hogy sokan jelentkeznek brit egyetemekre külföldről, ezeknek a felvételizőknek pedig nem anyanyelvük az angol, így nehézségeik támadhatnak a motivációs levél megírásánál.

Szép dolog ez az empátia, de talán fel kéne, hogy merüljön a kérdés, hogy vajon mit akar egy brit egyetemen egy olyan hallgatójelölt, aki annyira sem tud angolul, hogy megírjon egy motivációs levelet? És egyáltalán: mit akar bármilyen egyetemen bárki, aki képtelen vagy lusta megfogalmazni a saját gondolatait?

A bejegyzés trackback címe:

https://szamarpad2014.blog.hu/api/trackback/id/tr964531649

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hicudzsi · http://spakli.blog.hu 2012.05.25. 13:54:38

Az az igazság, hogy megértsük pontosan miért történnek így a dolgok, ismerni kell belülről az angol egyetemi rendszert.

Egyrészt vannak olyan egyetemek ahol nagyon adnak a minőségre, oda tuti nem kerülhet be olyan aki plagizálta a motivációs levelét. Ráadásul a legtöbb egyetemen van alapkövetelmény, megadják milyen A-level vizsgát kell produkálnia a jelentkezőnek (magyarán milyen jegyei vannak az érettségin) és volt, ahol azt is kérték (nyolc éve), hogy az általa gyakorolt sportágban érjen el egy országosan jó eredményt, vagy ha zenél hangszeren akkor lépjen feljebb egy szintet.

Az alján meg ott vannak azok az egyetemek, akik vagy lepkehálóval fogják a jelentkezőket, mert az intézmény reputációja nagyon alacsony (senki nem akar évi szinten 3000-9000 fontot fizetni a gyereke taníttatásáért egy rossz nevű egyetemen) vagy pedig amolyan vízumcsaló egyetemek, amik kifejezetten harmadik világbeli "diákoknak" segítenek bejutni Nagy Britanniába.
Adnak igazolást arról, hogy ilyen meg olyan szakokra járnak be a kedves fiatalok, akik közben pizzafutárként vagy boltosként dolgoznak a városban és ha esetleg elkapják őket a határnál a vízumellenőrzésnél azt sem tudják megmondani milyen "szakra" járnak, mert annyira sem tudnak angolul.

Persze vannak olyan országok, ahol a diákvízumot ki sem adják olyannak aki nem beszél rendesen angolul, de ezen is többen átcsúsznak.

Az egyetem ahova 2008 óta járok - itt Angliában -, pár éve a rangos hetedik helyen állt az egyetemek listáján.

Most huszonsokadik. Ezt az új vezetésnek köszönhetjük, amelyik megszüntette az évtizedek óta jól működő szakokat és amelyik azt tűzte ki célul, hogy főleg gazdag ázsiai diákokat akarnak idecsábítani a business és marketing meg egyéb hasonló szakokra (közben folyamatosan leépítik a nagynevű és jól működő szakokat).

Nem tudom nekik milyen a felvételi eljárás, sokuk nem is beszél rendesen angolul és ez nagyon sokat rontott az egyetem megítélésén. De persze pénz beszél.

Remélem ez változni fog a jövőben.
süti beállítások módosítása