Nem lennék a mai általános iskolások helyében, akiknek állampolgári kötelességtudatról, növénygondozásról, illetve szexuális – és öltözködési kultúráról is tanulniuk kell majd – legalábbis a tegnap megjelent új Nemzeti alaptanterv (NAT) vitaanyagának értelmében, amely sokkal inkább hasonlít egy felnőttek számára készült életmód-magazin összeállítására, mint alaptantervre. Legújabb bejegyzésünkben ebből szemezgettünk, hogy kiderüljön: a kormány szerint mit kell tudni általános iskolásként ahhoz, hogy felkészült gimnazista váljon valakiből.

Először is elengedhetetlen a mindennapi életvezetéshez szükséges gyakorlati tudás elsajátítása: az egészséges és káros ételek és italok megkülönböztetése, a tisztálkodás, az öltözködés és a higiénia alapjai mellett a rokonsági és generációs kapcsolatok mibenlétének, valamint a családi gazdálkodásnak és a takarékosságnak megismerése.

Ha a kisiskolások még nem tájékozódtak volna kellően a sikeres házvezetés fortélyait illetően, még a felelős párkapcsolatok kialakításával és a szexuális kultúra kérdéseivel kapcsolatban is hasznos tanácsokat kaphatnak. Emellett az új NAT felkészít az életben elkerülhetetlen értékkonfliktusokra, segít választ találni a tanulók erkölcsi és életvezetési problémáira. Ami pedig ennél is fontosabb, hogy állampolgári kötelességtudatra és hazaszeretetre is nevel.  

Az új NAT számomra csupán egy fontos kérdést vet fel: MIÉRT?

Miért szükséges már általános iskolában olyanokkal tömni a kisgyerekek fejét, amiket gyakorlatban csak 10-15 év múlva fognak hasznosítani? Miért kell már ilyen korán a felnőtt élet nehézségei miatt sokkolni őket?      

Persze nem ördögtől való a praktikus dolgok többségéről tudni, de a gyerekek felérik-e egyáltalán ésszel a tananyagban foglaltakat? Látják-e majd az összefüggéseket?

Ha nem, akkor egyes jár?!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szamarpad2014.blog.hu/api/trackback/id/tr254071971

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kistmi 2012.02.15. 10:23:59

Apám mondta, hogy nekik nyolcadikban biosz órán tartottak szexuális felvilágosítást.
A most általánosba járóknak mikor fognak? Kiváncsi vagyok,mégis mit várnak a kicsiktől.

kicsikincs 2012.02.15. 10:34:03

Növények? Hogy jönnek ide a növények?
Talán lesz környezet óra amin kimennek a számtóföldekre kaszálni? Vagy a suli betonudvarán fognak krumplit ültetni? :)
süti beállítások módosítása