Persze a megkülönböztetés abból áll majd, hogy ki milyen pályára készül, és így milyen szinten kell majd matúrát tennie. A tervek szerint a bölcsészek és a jogászok már okosak lesznek, de közel sem annyira, mint az orvosi karokra jelentkezők. A hülyék csoportjába kerülnek többek között a műszaki pályára, valamint a slágerszakokra készülők, nekik egy sima, középszintű érettségi vizsga is elég lesz, hogy rálépjenek a diplomához vezető útra. Képzésenként tenne ugyanis különbséget az államtitkárság a diákoktól elvárt ismeretek között: egyesektől egyet sem, másiktól kettőt is elkérne az emelt szintű érettségiből

 
 
 
A képlet tök egyszerű, így lesznek olyanok, akiknek bizony alaposan meg kell dolgozniuk azért, hogy diplomás fiatalokká váljanak, és lesznek olyanok, akiknek meg nem. A rendszert, ha elfogadják, két év múlva már be is vezetik. A hírek szerint a két emelt szintű érettségi csak az egyes szakokon lesz kötelező, így az orvosi pályákra készülőknek már nem csak egy tárgyból, hanem kettőből is nehezített vizsgát kell tenniük. Egy emelt szintű vizsgával kell majd számolniuk a jogász, a bölcsész, a gazdaságtudományi és társadalomtudományi területek egy részén a diákoknak, míg a többi területen nem változnak a követelmények. Míg a jogászok választhatnak majd, hogy magyarból, történelemből, vagy a megadott igen nyelvek egyikéből tesznek emelt szintű vizsgát, addig az alkalmazott közgazdaságtan és a gazdaságelemzés szakokra jelentkezőknek kötelező lesz a matematika - vita nincs.
Nem történik változás a műszaki területeken, így a mérnökhallgatóknak nem kell sem matematikából, sem fizikából, vagy kémiából emelt szintű érettségit tenniük. Ellentét viszont, hogy 2014-től az új felsőoktatási törvény értelmében mindenkinek két emelt szintű érettségit kell tennie, aki a felsőoktatásba vágyik. Így a műszaki főiskolákon is megjelenne a buták és a hülyék halmaza, például lesz egy jobb évfolyam, ahova két emelt szint kell, és lesz egy évfolyam, ahova a közepes tudás is elég.
 
A változások miértjét pedig már most is nehéz nyomon követni, hiszen semmiféle magyarázat sincs arról, hogy például az orvosi pályára készülőknek miért kell két emelt szintű érettségit tenniük, a műszaki pályára készülőknek pedig egyet sem. Érthetetlen az is, hogy míg orvoshiány van, addig a népszerű szakokon, mint turizmus és marketing, vagy a kommunikáción maradnak a követelmények. Legalábbis a kormány nem ír elő emelt szintet. Holott az emelt szintű érettségi lényege pont egyfajta szűrő lenne a rendszerben, hogy ne kerüljön már be minden idióta a felsőoktatásba. Ehelyett azokat az orvosokat szivatják, akik közül amúgy is kihullik a selejtes még az egyetemista éveinek kezdetén. Bezzeg a legnépszerűbb szakokon marad a tömegoktatás, és a jobbára alacsony színvonal. Végtére is lesznek az okosok meg a hülyék. Előbbiek kevesebben, míg utóbbiakból Dunát lehet árasztani majd.

A bejegyzés trackback címe:

https://szamarpad2014.blog.hu/api/trackback/id/tr222663063

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

botz 2011.02.16. 08:37:33

Hm.. egy normális országban talán igazad lenne....
Én úgy látom ennek egy oka lehet. Azt akarják elérni, hogy több ember jelentkezzen mérnökképzésre, és csábítóbb legyen azzal, hogy könnyebb bejutni. Egyébként ne aggódj a mérnökképzésekről is ugyanúgy kihullik a selejt az első években ahogy az orvosiról, vagy a jogról...

Globetrotter2014 2011.02.16. 08:49:14

Nagyjából botz leírta a lényeget. A poszt úgy ahogy van selejt. Ülj le blogger, egyes.

repattila 2011.02.16. 08:55:33

Bizony, sajnos ez a hozzáállás alapvetően hibás. Nem a vizsga nehézsége garantálja a szinvonalt, hanem az oktatásé. Így az emelt szintű érettségit csak annyit ér el, hogy az értékelés alapját megváltoztatja, de mivel minden az adott szakra jelentkező ugyan azt a vizsgát írja, így pont ugyan azok is fognak bekerülni (azért azt feltételezem, hogy a vizsga megvan).
Persze a nehezebb vizsga a legjobbak között jobb különbségtételt tesz lehetővé, de a bejutást közel sem a felső 5, vagy 10%-ba tartozás dönti el, így az emelt szintű vizsga megkövetelelése semmilyen érdemi változást nem jelent, ezért a nem megkövetelése sem minősít.

gorillka 2011.02.16. 09:18:43

Még annyit, hogy nem azért van orvoshiány, mert kevés orvos "végzettségű" kerül ki az egyetemekről, hanem mert egy részük elmegy külföldre, egy másik részük orvoslátogató lesz.

Figyel Castro 2011.02.16. 09:18:48

Sőt, lehet azért nem kérnek a műszakira emeltet, mert onnan hullik ki leghamarabb a férgese. Persze műszaki-és műszaki képzés között is mérföldek vannak...

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2011.02.16. 09:35:15

Igaza van a posztírónak. Igazuk van azoknak a kommentelőknek is, akik azt mondják, hogy aki nem való a műszaki szakokra, az úgyis kihullik.

Viszont mivel nem kell emelt, ezért jelenleg olyan emberek kerülnek be pl. a BME-re közgazdásznak és mérnöknek is, akiknek a matematika valami homályos, soha fel nem fogható tudomány. Pedig ezek olyan szakmák, ahol a matek nélkülözhetetlen. Igenis meg kellene követelni az emelt szintű érettségit belépőnek.
Sőt, közgazdász szakra lehet úgy is jelentkezni, hogy a matekot nem választja felvételi tárgynak az ember. Simán bejutnak mondjuk töri-angollal olyan emberek, akik két számot összeadni is csak segítséggel tudnak. Ez röhej.

A matematikai előképzettség megkövetelésének hiánya miatt a BME ott tart, hogy felzárkóztató kurzust kell indítania matekból, ahol megpróbálják megtanítani azt, amit a diákoknak eleve tudniuk kellene. És nem néhány ember miatt kell ez, tömegek kénytelenek a kurzuson részt venni. Ebben a tanévben a kb. 4000 elsőévesnek a fele ment át az év eleji felmérőn, a másik fele kénytelen volt beiratkozni a felzárkóztatóra. Pedig abban a felmérőben csak olyan dolgokat kérdeztek, amit középszinten is tudni kellene, bár az ott megszokottnál nehezebbek voltak a feladatok.

Azt meg hadd ne kezdjem mesélni, hogy miket alkottak a félév során a ZH-kban ezek az emberek... illusztrációnak legyen elég két példa: általános volt az (a+b)^2 = a^2 + b^2. Vagy törteknél úgy egyszerűsítettek, hogy pl. (2x-6x^2)/x^4 = (2x-6x)/x^3. Ezekért 9-10. évfolyamon osztogatják az egyest, ezek a szerencsétlenek meg ilyen tudással bekerültek olyan szakokra, ahol létfontosságú a matematikai érzék és tudás.

Nem őket akarom bántani, a rendszer a hibás, ami lehetővé teszi, hogy ők így jelentkezzenek műszaki ill. közgazdász szakra. Ők csak kihasználják a lehetőséget, hogy nem kell emeltre tanulni. A nagy részüknek a hozzáállása egyébként rendben van, tényleg igyekeznek megérteni, vagy legalább megtanulni az alkalmazott matematikai módszereket, de olyan hiányosságok vannak a fejükben, hogy sokuknak lehetetlen a feladat. No persze olyan is akad, aki az okostelefonján játszadozott órán, miután előző héten sikeresen megírt egy 10 %-os dolgozatot... ráadásul sablonpéldákból, úgy, hogy az előadó kitett egy megoldott mintafeladasort a honlapjára, és tényleg pontosan ugyanolyan feladatokat kérdezett...

Egyébként pedig régen felvételizni kellett mindenhova. Az semmivel nem volt könnyebb az emeltnél. Az emeltet pont arra találták ki, hogy az váltsa ki a felvételit. Csak aztán valami okosnak az a zseniális ötlete támadt, hogy legyen elég a közép...

becketman · http://putritours.blog.hu 2011.02.16. 10:07:28

@bm613:
Érteni kellene a bologna-folyamat lényegét, nem pedig a paneleket szajkózni...

A bloggernek igaza van: az államtitkárságon ötletelés folyik - koncepció hiányában. Mert ami koncepciójuk volt, az valami 19. századi marhaság...

lapointe 2011.02.16. 10:12:00

@bm613: Mennyire igazad van! Nekem is van ismerősöm, aki nem csak az analízisvizsgán bukott el félévkor, de még ezt a lényegében középiskolai anyagot összefoglaló zh-t sem tudta megírni.Persze jön a második félév, egyáltalán vmkor utólérik magukat azok, akiknél ennyire rogyadoznak az alapok is?! Érthetetlen, hogy nem követelik meg az emelt sztű matekot, még akkor is lehetne szórni.

2011.02.16. 10:12:38

miért nem lehet visszaállítani a klasszikus érettségi rendszert?

az, h össze lett kötve a felvételivel alapvetően egy nagyon jó ötlet, de vhogy mégis el van szarva az egész

Bobby Newmark 2011.02.16. 10:19:09

"igen nyelv", meg a Dunát azt rekeszteni szokták.

Egyébként némely részlet érthető, kevés a műszaki ember, így meg majd jól oda fognak terelődni. Bölcsészeknek én speciel vagy hat emelt szintű érettségit írnék elő, hogy tényleg csak az menjen oda, akinek az az életcélja, hogy könyvtáros vagy irodalmár legyen.

Az orvosoknak a két vizsgát tényleg nehezen lehet magyarázni, azt tartom elképzelhetőnek, hogy ez valamiféle kicsinyes bosszú, kollektív büntetés a szakmának, az egyetem befejezése után külföldre menekült/menekülő orvosok apropóján...

értelmetlenségi 2011.02.16. 10:20:47

és akkor mi van, ha valakinek diplomája van, attól még nem lesz neki jobb élete, ahhoz valami plusz is kell, amit semmilyen egyetem nem képes nyújtani. Van egy öreg haverom, annak van 6 diplomája (kémia, biológia, teológia, környezetmérnök, történész, népművelés plusz szakácsvégzettség grátiszba) és mégis egy kiöregedett vén alkoholista, ő az e, van neki blogja geoszabo.blog.hu most grafikus és költő állapotban inkubálódik - nézzétek csak meg, állapítsátok meg mit tesz hat diploma az emberrel, mondom, jó, az alkohol is közrejátszik a dolgokban rendesen, meg az elfogyasztott hat vagy hét feleség, nem tudom, de félelmetes perverz tata lett belőle. Jó-jó érdekesek, meg egyediek a képei, bár egészen hullámzó a teljesítmánye, és asszem egyre jobban épül lefelé, de baszki egy likban lakik, totál paranoid, mosdatlan, büdös, alkesz, bármkor összekevernéd egy hajléktalannal.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2011.02.16. 10:23:11

@becketman: Én úgy vélem, hogy egy rendes felvételi követelmény egyáltalán nem ellentétes a bolognai rendszerrel. Vagy szerinted Bologna lényege az, hogy megfelelő tudás nélkül is lehessen egyetemre menni, és az egyetem tanítsa meg ezután azt, amit régen a középiskola?

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2011.02.16. 10:25:52

@Bobby Newmark: Mi a baj a két emelttel az orvosin? Neked is megismétlem: eredetileg az emelt lett volna a felvételi minden szakra, ez volt a kétszintű érettségi lényege. Csak valami kretén megváltoztatta, és megengedte a középszintet.

tobias2 2011.02.16. 10:41:45

Mindig az a Bologna! Persze; Bologna ha tudna. Magyarországon sajnos nem Bolog.

Bobby Newmark 2011.02.16. 10:48:34

@bm613: Én egy évtizede két emelt szintű érettségi/felvételivel mentem a BME-re. Mondjuk akkor is lehetett választani hozott pontok és a felvételin elért eredmény közt, de igazából mindegy volt, mindkettővel bőven meghaladtam a ponthatárt.

Én száz százalékosan támogatom egyébként a kötelező emelt szintű felvételit, tévedés ne essék. De akkor mindenhová az kelljen! Ez a hasraütésszerű válogatás a szakok közt a létező legrosszabb megoldás.

anyu 2011.02.16. 10:50:27

A biológia emelt szintü igy is nagyon nehéz, nem a tantárgy miatt, hanem azért, mert természettudományos tárgyakat csak 17 éves korig tanulnak és a többség - aki nem abból fog felvételizni - leszarja.

Tudom, majd kötelező lesz egy természettudományos tárgy az érettségin. Majd mindneki levizsgázik földrajzból.

Viszont ez azokon nem segit, akiknek fakton kéne felkészülni felvételire heti kémia-fizika-biológiából két órában és annyi nem elég. Mi ingünket gatyánkat kifizetjük felvételi előkészitőre, ahol megtanulják az amúgy szorgalmas és jól tanuló gyerekeim azt amire a gimnáziumban nem jutott idő.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2011.02.16. 11:58:18

@Bobby Newmark: Naná hogy mindenhova!

@anyu: Akkor az nem jó iskola/tanár. Két év faktnak egy értelmes és szorgalmas gyerek számára elégnek kellene lennie.
süti beállítások módosítása