Nyelvvizsga nélkül nincs diploma sem - bólogatunk már egy ideje kínosan, mert mindig van, aki előveszi a témát. Most éppen anya, és apa lázadt fel, mert a tanító bácsi nem adta oda a papírt, a boltos néni pedig nem adott melót. Kirekesztik ebből az átkos társadalomból a kisfiam, pedig kiflire is alig tellett, nemhogy drága pénzért a főiskolán tanuljon nyelvet…

 
 
Anya és apa ebben a történetben most éppen a Magyarországi Szülők Országos Egyesülete, kisfiúk pedig az a 30-40 ezer fiatal, akik nyelvvizsga hiányában nem kaptak diplomát. Eddig ugyanaz az unalmas sztori is lenne, mint féléve is volt, ám anyáink most igazán kiakadtak, mert diploma nélkül gyermekeik bizony normális munkát sem találnak. Amint azt állítják, így csak a középfokú végzettségüknek megfelelő munkahelyen tudnak elhelyezkedni azok a szerencsétlenek, akik képtelen voltak kiváltani diplomájukat azok miatt a rohadt követelmények miatt. A család feje, Keszei Sándor egyenesen ésszerűtlennek nevezte azt az előírást, amely nyelvvizsgához köti a diplomát. Sőt ennél tovább is ment: úgy érzi, hogy méltánytalan körülmények közé szorítják azokat, akiknek anyagi okok miatt nincs módjuk megszerezni azt a fránya nyelvvizsgát. Most a szülők az Alkotmánybírósághoz fordulnak, követelésük pedig nem kevesebb, hogy töröljék el a nyelvvizsgát előíró törvényt.
Aztán, hogy apa és anya ezzel kinek tesz jót, az döntse el ki-ki saját maga. Bár a csemetéjüknek csupa jó szándékkal segíteni igyekvő szülőknek azért felnyitnám kicsi szemeit: mert fiúk így valóban diplomás lesz, és lehet érvelni azzal, hogy nyelvet beszélni papír nélkül is lehet, de ha még ennyi motiváló erő sem hat majd rájuk, kíváncsi leszek hajlanak-e majd az idegennyelvtudásra. Mert bár a nyelvvizsgapapírt valóban leszarják a munkaadók, de az elbeszélgetésen simán átváltanak külföldire, és ha a jelölt keveri a nyelvtant, akad a nyelve a szavak ejtésekor, bizony úgy kipenderítik, hogy lába se éri a földet. Mindeközben valóban szomorú, hogy a felsőoktatási intézményekből kihalt a nyelvoktatás, viszont a fiatalok azt megelőzően már legalább 12 évig koptatják az iskolapadot, ahol ugye kötelező nyelvet tanulni. Aki pedig ott nem tanul meg angolul vagy németül, az később sem fog, ha telik rá pénze, ha nem.
 
 
 
 
 
 
 

A bejegyzés trackback címe:

https://szamarpad2014.blog.hu/api/trackback/id/tr632435734

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

miriamele · http://epreskert.blog.hu 2010.11.09. 13:16:22

Az iskolában nem kérnek pénzt a nyelvoktatásért, és meg lehet tanulni, csak akarni kell. a szülők pedig inkább akkor tettek volna valamit a gyermekük tanulási kedvével.Nyelvvizsgázni 11. osztályban kell(ene) és máris kevesebb baj lenne a diplomaosztóval. Persze, a nyelvet használni és ébren tartani is kell, mert amilyen nehéz megtanulni, olyan könnyű elfelejteni.

amazingabor 2010.11.09. 15:49:57

Úgy gondolom, hogy egy diplomás embernek - főleg a mai világban - illik egy nyelvet legalább alap-, de inkább középszinten beszélni.
Egyébként amikor Keszei Sándor "szülő" nyilatkozik mindig valami éktelen baromság sül ki belőle és a lényege az, hogy valamit ne kelljen csinálni / fizetni stb. és az már lényegtelen, hogy ebből a gyereknek rövid vagy hosszútávon hátránya lesz..
(lásd régebben az osztálykirándulásra beszedett osztálypénz)

Inno 2011.03.08. 19:46:11

"legalább 12 évig koptatják az iskolapadot, ahol ugye kötelező nyelvet tanulni. Aki pedig ott nem tanul meg angolul vagy németül, az később sem fog"

Elég kemény kijelentés. Szétnézhetnél előbb az egyetemen, meg tájékozódhatnál a nyelvtanítás színvonaláról.
Az általános iskolai nyelvtanítás számos vidéki iskolában viccnek is rossz. Aztán jön a középiskola, ahol - mivel 4 évig tanult nyelvet a gyerek - a haladó csoportba kerül, használható alapok nélkül. Na mi marad szerinted? Igen is az egyetemen fogja megtanulni a nyelvet (jó sok morgolódás közepette), amikor már rájön arra magától, hogy az alapoktól kell újrakezdeni az egészet.

Másik gyakori eset. Középiskolába nem azt a nyelvet tanulta. Sokszor, ha már közel is van a nyelvvizsga szinthez inkább a leendő szakma nyelvét kezdi el tanulni, hiszen azon a nyelven vannak a segédanyagok. A tanárok annak a nyelvnek az ismeretét várják el.

Hidd el, nagyon sokan vannak, akiknek az egyetem alatt kell, megtanulniuk a nyelvet, és meg is tanulják. Persze sok szakhoz valóban felesleges. Más tárgytól veszi el az időt, ami viszont fontos lenne. De ez egy másik kérdés.

sanya654 2011.07.12. 17:40:40

Kedves leveledet igencsak érvelődve megfogalmazó valószínű nyelvtanár vagy a kormány nyelvtörvénye által nagy előnyre szertevő állampolgár.

Jelenleg 30 éves vagyok. Sajnos a magam bőrén tapasztalva jutottam el arra a következtetésre, hogy a magasabb életszínvonal eléréséhez diplomát kell szereznem (Nem felsőfokú szakképzést értek a diploma szó használata alatt, hanem az anyagot, amelyből készítik). Néha megmosolygom azokat az embereket, akik értelmiséginek és szakképzetnek nevezik magukat, mert rendelkeznek diplomával, mivel ez sajnos nem így van. Jelen pillanatban Magyarországon még mindig úgy vélik, hogy ha „van róla papírod, tudod is”. Legnagyobb sajnálatomra én sem rendelkezem nyelvvizsga bizonyítvánnyal de, mindet megteszek annak érdekében, hogy e kritériumnak is megfeleljek. Ön említette, hogy nincs nyelvvizsga követelmény nincs motiváció a nyelvtanulásra igaz? Nos most nekem kell felnyitni az ön csipás szemét, mivel van. Ha körülnézne a világban, már észrevette volna, hogy az idegnyelv uralja a mindennapjainkat (reklámok, cégek, álláslehetőségek stb). A gyerekek már angol szavakat használnak a mindennapi tevékenységeik kifejezésére pl.: Jössz soppingolni? A jövő generációjának nincs szüksége motivációra a nyelvtanuláshoz, mivel magától értetődővé fog válni a használata. De ez nem azt jeleni, hogy Magyarországon minden „diplomás” embernek tudnia kell idegen nyelveket. Ugyanis a „diploma” szakképzettséget igazoló okirat!!!! Nem lenne szabad kötni semmihez csak a sikeres szakmai vizsgához!!! A nyelvtanulás viszont egy generált követelmény melyre, akinek szüksége van volt lesz, az elsajátítja vizsgázás nélkül is.
süti beállítások módosítása