Alig egy hét és becsöngetnek. Szerdán, de idén utoljára. Aztán minden tanévkezdés hétfőre esik majd- többek között ez is az Oktatási és Kulturális Min.., akarom mondani Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkársága új intézkedései közé tartozik. Pontokba szedtük, mi is változik idén, és bélyeget nyaltunk rá, melyik kap piros pontot, vagy éppen feketét.

 
 
1, Idén utoljára tart szerdától szerdáig a tanév.
Mindenképpen piros pont jár érte, hiszen a tanév, mint a hét, kezdődjék hétfővel, és végződjék péntekkel. A szülőnek és a gyereknek is egyszerűbb így a tanévkezdés, illetve annak lezárása. Az egész sokkal életszerűbb, és praktikusabb, mint szeptember elsejéhez igazodni.
 
2, A nem szakrendszerű oktatás megszűntetése.
Határeset, viszont okosan mérlegelt az oktatási hivatal, mert az órák 50 százalékáig meghagyták ezt a formát. Érvelésük, hogy a kompetencia alapú oktatás értelmezhetetlen. Tény, hogy előtérbe kell helyezni a tudás alapú oktatást, de a kompetencia alapú meg segített eldönteni, hogy kinek, mi a jó.
 
3, Osztályozható alsósok.
Végre az iskola döntheti el, hogy szövegesesen akar értékelni, vagy megfelelőbbnek tartja az érdemjeggyel való minősítést. A szabad kéz mindenképpen jó pont, hiszen sokakat hagyott hidegen a sok szöveg, helyette jobban szeretik, ha fiúk, lányuk ötöst kap.
 
4, Évismétlés.
Ez is csupa piros pont. Miért tudná a szülő jobban, mint a gyerek oktatója, hogy meg kell-e buktatni a gyereket, vagy sem. Ha nem tud összeadni, kivonni, olvasni, igenis járja csak újra a másodikat.
 
5, Szigorúbb családi pótlék.
Okos- okos. Ne éljenek vissza vele. Aki megérdemli, az kapja meg, aki meg nem…
 
6,  A kormány dönt az emelt szintű érettségiről.
Az hogy ki dönt, tulajdonképpen mindegy. De a jó pont jár, mert végre rájöttek, hogy ez a kétszintű érettségi lényege. Aki valamelyik neves egyetemen akar továbbtanulni, küzdjön meg érte.
 
7, Gesztus értékű tanári béremelés.
Ez is piros pont lenne, ha nem gesztus értékű lenne.
 
8, Óvodai nevelési program.
Megváltozott két mondat. Hip-hip-hurrá. A lényeg, hogy nem kell minden óvisnak a kínai kultúrát tanulnia az egy szem kínai kisfiú miatt, valamint a kisfiúk, és kislányok szabad belátásuk szerint játszhatnak barbi babával vagy éppen a játékautóval. Senki semmire sincs kötelezve. (Mondjuk eddig sem volt!)
 
9, Újra szóbeliztethetnek a gimnáziumok.
Majd kiderül útközben, hogy kinek lesz jó, és kinek nem.
 
10,  A pedagógus ellenőrző modell.
Hát ennek se eleje, se háta. De ha bejön a terv, akkor minden tisztelet érte. Azért vizsgázzanak a pedagógusok is!
 

A bejegyzés trackback címe:

https://szamarpad2014.blog.hu/api/trackback/id/tr822244172

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

miriamele · http://epreskert.blog.hu 2010.08.26. 07:53:29

Csak az az egy problémám van az egésszel, hogy szerintem nem a legfontosabb és legsürgetőbb problémákat vették előre.
süti beállítások módosítása