Végre egy jó ötlet, hogy a sok majom ne csak a média és a divat hatására válassza ki jövőbeli főiskoláját, de inkább egyetemét. Fogta magát a néni és a bácsi, majd úgy döntött beleszól egy kicsit a felvételi jelentkezésekbe. Így a király is uralkodhat, a főiskola előadója sem marad üresen, és a pótfelvételit is elkerülheti a kisdiák. Csupa öröm, de mégis van, aki szerint hülyeséget csinál az oktatási tárca.

 
 
Pedig ennél idillibb állapotot el sem lehet képzelni: nem csak a fővárosi menő egyetemek járnak jól, hanem azok a vidéki iskolák is, akiknek lassan kezd felkopni az álla. Az oktatási tárca ugyanis úgy döntött, hogy beint mindenkinek, és kitalál valami teljesen elvetemült megoldást, hogy megmentse a vidéki intézményeket. Az ötlet pedig nem is bonyolult: azok a felvételizők, aki mindenáron valamelyik fővárosi jó nevű egyetemre akarnak menni, de elégséges pontjuk híján nem jutnak be, egy teljesen szokatlan esélyt kapnak. Nekik az oktatási tárca felajánlja lehetőségként, és egy új alternatívaként valamelyik vidéki főiskola azonos szakját. Így a káposzta sem vész el, és a kecske is jól lakik. Jóllakik, mert napjainkban a vidéki főiskolák haldokolnak, és csak nagy nehezen tudják magukhoz csábítani a hallgatókat, miközben a főváros egyeduralkodóként szipolyozza be a legtehetségesebb fiatalokat. Jelenleg ugyanis oda kerül a legtöbb államilag támogatott hallgató - és a létszámalapú finanszírozás miatt a legtöbb állami forrás -, ahová a legtöbb jó teljesítményű hallgató jelentkezett első helyen. Nem vitás, hogy az előző kormányzat így akarta csökkenteni a szerintük túl soknak tartott felsőoktatási intézményt. Azzal azonban nem számoltak, hogy ez egy-egy vidéki város halálát is okozhatja.
Nem beszélve arról, hogy napjainkban valóban léteznek divat szakok, sőt divat egyetemek, amelyek nevének kiejtése máris bizsergést okoz a fiatal számára. Mert bár fogalma sincs a szerencsétlennek, hogy mivel is fog foglalkozni, de diplomája nevének kiejtése rohadtul menő. De legalább most előtérbe kerülnek a vidéki intézmények ugyanolyan jó képzései is. S, reményeink szerint erre rájön a sok fiatal is, és belemegy a cserébe majd.
Persze, mint mindig, most is van, aki a kákán is csomót keres, és beszól egy kicsit. Az egyik oktatáskutató szerint nagy baromság ilyen módon beleszólni felsőoktatás piaci átrendeződésébe. A kérdés csak az, hogy most tulajdonképpen, annak kellene örülnünk, hogy lassan csak Budapesten járhat főiskolára, egyetemre az ember fia? Mert körülbelül ezt mondta, amikor arról beszélt, hogy a felsőoktatás színvonalának mértékét a hallgatók véleményének kell megadnia. Aham, de az a diák, aki éppen most felvételizik először az életben, mégis honnan tudná, hogy melyik intézmény a jó? Hiszen még sosem járt oda…

A bejegyzés trackback címe:

https://szamarpad2014.blog.hu/api/trackback/id/tr462184700

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

miriamele · http://epreskert.blog.hu 2010.07.31. 19:39:27

Ez egy ördögi kör. De nemcsak a felsőoktatási intézmények miatt, hanem egyébként is. Hányan vannak, akik mennek dolgozni, mert úgy gondolják, hogy ott csak jobb lehet. Pedig...

miriamele · http://epreskert.blog.hu 2010.07.31. 19:40:00

kimaradt, hogy Budapestre mennek, bocs.
süti beállítások módosítása