Egyetlen vágyam, hogy megtudjam, aztán mehessek haza a pics@ba – fogta rövidre az egyik felvételiző, mire a másik máris rákontrázott, hogy b.zi, aki nem iszik. Így várta a jövő értelmisége a ponthatárok nyilvánosságra hozását múlt hét csütörtökön, a már hagyományos ponthúzó partin. A végeredmény: alkoholista idióták, és nagyképű menedzserjelöltek óbégattak hangosan, alkohol és egyben örömmámorban úszva, akiket csak a flegma diplomata lány tudott jóformán überelni.

 
 
A videó publikus, bárki megnézheti, és láthatja, hogyan is, és merre tart a felnövekvő értelmiség. Ugyan már, nem akarjuk elítélni őket, hogy segg hülyék, hiszen pont most vették fel őket valamelyik egyetemre, főiskolára. A magatartásuk, megnyilvánulásuk, és az egész összkép azonban bicskanyitogató és mélységesen lesújtó.
Haladjunk azonban szép sorban, követve a kronológiát. Csütörtökön este nyolc órakor kiderültek a felvételi ponthatárok, amikor is a fiatalok körében egyetlen kérdés ismétlődött csak: felvettek? Ezt kérdezgette a videó riportere is. Persze a készre vágott kisfilmben többnyire csak azok kaptak helyet, akik még nem tudták, hogy mi lesz, mert 8 előtt kérdezték meg őket, és azok, akik már megtudták, hogy felvették. Illetve azok, akik már a ponthatárok meghúzása előtt is tudták, hogy őket már felvették. A legszebb mégis, amikor két srác üvöltötte teli torokból, hogy felvettek, meg a haverjuk, hogy sehova. Milyen szép, és mégis mennyire örül ennek is. Szó sincs persze arról, hogy annyira részegre itta volna már magát este 8-ra, hogy fogalma se legyen a tér-idő-kontinuumról, vagy, hogy tulajdonképpen őt sehova sem vették fel. Aztán jön a menedzser gyerek, akit szintén felvettek, mondja, már-már szótagolva, hiszen az alkohol többször is gáncsot vet szavainak. Némi meleg fuvallat gyanús gesztikulációval erősítve mondanivalóját kinyögi, szemében csupa nagybetűs gyönyörrel, hogy menedzser leszek, majd rátesz egy lapáttal: én innentől egy sikeres ember vagyok, innentől jön az én életem. Majd „csak a szesz” barátja nyakon önti jól egy kis sörrel. De hát buli van, szesszel és szerelemmel.
Aztán a riporter belefutott a legjózanabb és legflegmább csajba, aki bizony diplomata lesz. Sorolja az iskolákat, a szakokat, és vágja az arcokat. A frankót mégis kopaszra nyírt barátunk mondja meg, aki egész nap melózott, és akinek egyetlen vágya, hogy megtudja, aztán mehessen haza a pics@ba. Hiszen őt annyira nem érdekli. Azt a csajt sem érdekli, akinek szájából szintén, mint mindegyikéből lóg a cigi, de csak mert ő biztosra megy, úgyis felveszik. Elég irritáló kép. Majd amikor azt hinném, hogy felháborodásomat nem lehet fokozni, egy lány ordítja a kamerába, hogy nem vették fel, de sebaj: majd fizet érte. Persze azt nem tudom eldönteni, hogy most örül, mert büszke magára, hogy 264 ezret fizet majd félévente, vagy csak így leplezi saját maga szégyenét. Erre a riporter is csak annyit tud reagálni, hogy obazze. És ezzel jellemezte a helyzetet, meg úgy általában a videóban szereplő fiatalságot, még ha tudtán kívül is.
Mindehhez, csak egy a videót kommentáló szavait idézném: Tajgetosz-tanszék kellene.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://szamarpad2014.blog.hu/api/trackback/id/tr652176989

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

morden2 2010.07.26. 22:29:38

Jó példával járnak elől a felnőttek a gyerekek előtt ezt soha ne felejsd el !
Amúgy szerintem a tisztelt bloggolo csak féltékeny, hogy a fiatalokra pont.

Murderface 2010.07.26. 22:35:03

Nem az a baj, hogy ilyenek. Az a baj, hogy a legtöbb ilyen marad a diploma után is.

egy-fo-epitesz 2010.07.26. 22:37:15

ja. ez a blog elég felesleges semmi kivetni valót nem érzek abban ha a fiatalok fiatalosak, a gyerekek meg gyerekesek... ja. kifejezetten irigylem a felszabadultságukat, az őszinteséget stb...

Rántott máj (törölt) 2010.07.26. 22:56:38

Most mit var a bloggolo egy olyan bulitol, ahova tobb ezer tizennyolc evest csoditettek ossze mar az erettsegi es a felveteli utan, raadasul mertek nekik alkoholt is?
Egyebkent ennyi idosen ki nem bulizott, foleg, mikor egy ilyen hirt lehetett megunnepelni? Ennek koze nincs az ertelmiseghez.
Az ivasnal en jobban elborzadtam azokon a szakokon, amiket mondtak. Megis, mit tanithatnak "szabad bolcseszet" vagy "nemzetkozi tanulmanyok" cimszo alatt?

sanyix 2010.07.26. 23:12:08

@piro: semmit főleg. Alibiszak "csaklegyenvalamipapír" szakok. A szabad bölcsész a cuciológia, és a társadalomtudomány biztos.
ismerős ttk-ra jár bevallottan "csak legyenvalamipapír" céllal semmi az egész. Nem tanul, soha ha vizsga van rizsáz azt átmegy, bár van olyan tantárgy is ahol, csak úgy mindenki átmegy "okosban" (a tanárnak nincs kedve vizsgáztatni).

huhujje 2010.07.26. 23:34:42

Érdekes, én aludtam, amikor jött az sms, hogy felvettek. 2002-ben. A posztírónak meg igaza van. Az a képzés, meg tudásszint, ami anno az egyetemeket jellemezte, lassan átcsúszik a doktori képzésbe. Lassan egy doktori ér annyit, mint 40 éve egy diploma.

flippant 2010.07.26. 23:40:36

Hogy a rákban lesznek ezek a műmájerek versenyképesek a robotokkal?

Rántott máj (törölt) 2010.07.27. 00:05:09

@huhujje: Ez sajnos igy van. En magam is PhD-zek, es azt latom, hogy sajnos az is tomegkepzes lett. Mar nem a kiemelkedoen tehetsegesek veszik fel oda sem, hanem azokat, akik regen az egyetemi diplomas szintet kepviseltek. Ez ram is igaz, a tiz evvel ezelotti celok es elvarasok alapjan semmi keresnivalom nem lenne ott. Most viszont mar egy MSC (vagy osztatlan egyetemi diploma) utan mar csak az nem megy PhD-re, aki nem akar.
A BSC altal bizonyitott tudas, muveltseg es intelligenciaszint pedig talan meg megfelel egy tizenot evvel ezelotti erettsegienek, bar mar ebben sem vagyok biztos.
De ez akkor is fuggetlen a bulitol. Reges reg en is levelben ertesultem a felvetelemrol, de akkor meg nem is voltak ilyen partik. Helyette bevittem egy uveg pezsgot a munkahelyemre unnepleskeppen :)

nick grabowski · http://fpa-mcc.blog.hu 2010.07.27. 00:44:29

@piro:
A nemzetközi tanulmányoknak van/lenne értelme, ha azt normálisan (kevés helyen és magas színvonalon) csinálják/csinálnák, itthon bőven elég lenne az ELTE-n és a Corvinuson indítani (és főleg MA-ként).
A képzést _eredetileg_ az okosok valószínűleg egy olyan politológiai képzésként képzelték el, ami a hangsúlyt a nemzetközi rendszer s szervezetek működésére fekteti.

inframazsola 2010.07.27. 01:11:25

Jajj de utálom ezt a "régen még a szar is cukrosabb volt" mentalitást.

Aha, például a Moszkva tér című film is bemutatja, 20 éve de penge volt mindenki 18 évesen és milyen komolyan gondolkodott az életről...

Saját élmény, az az arc, akivel először találkoztam a gólyatáboromba menet és aki a vonaton megkínált a whiskey-kólájából, és egész úton tolta a "húgecimekkoramávégeatanulásnaktízévigrészigleszek" lett az egyik legpreckább gyerek, akit ismerek. Nem azért, mert ez alatt lenne a szint. Egyszerűen megkomolyodott.

Mind találkoztunk már régi iskolatárssal, akire annak idején csimpánz ellen sem fogadtunk volna műveltségi vetélkedőben, aki után az állunkat kellett összekaparni. Ez? Egyetemre? Annál a cégnél? Ilyen kocsival?

Lófaszt kapsz te, nem kakaót.

tök hülye · http://faek.blog.hu 2010.07.27. 01:16:59

@piro: [cinizmus] persze. 3 év alatt meg nyilván be is fogod fejezni megfelelő publikációval, hiszen csak Msc szint.[/cinizmus]

Tévedésben vagytok. Az Msc-vel lehet vért hugyozni, csak nem mindegy, hogy milyen szak és melyik egyetem.

Az idősebbeknek meg javaslom, gondolkodjanak el arról, hogy ki nevelte fel ezt a generációt! Bár szerintem baj sincs. Plátón 2500 éve pont ezen kesergett.

tök hülye · http://faek.blog.hu 2010.07.27. 01:21:48

A posztolóról meg nagyapám jut eszembe: egy öreg néne lecseszett, hogy hogyan járok (épp viccesen, 7 évesen), nagyapám meg azonnal rávágta: "Nyugi, csak irigyli a fiatalságod."

reccs 2010.07.27. 01:33:34

@tök hülye: Hát igen. Őt még egy Szókratész tanította, de az akkori fitalokat már csak ő :)

Kesztyűs Kéz · http://thaz.blog.hu/ 2010.07.27. 01:34:37

Nagy ügy. Néhány gimis ugrabugrál és "csúnyán beszél", mert felvették őket. És? Ebből mi következik?

kubatov_kommunista 2010.07.27. 01:58:18

Mondjuk manager-palántát küldeném egy kicsit betonozni, elmúljon az önértékelési zavara.

Meg még pár kölyköt szintén.

Inni én is ittam mint a gödény annak idején az nem probléma ha az ember időben abbahagyja.

Irigyelni legfeljebb a májukat irigylem.

Annak viszont kifejezetten örülök, hogy még egy porosz rendszerű oktatásban tanultam.

csoko20 2010.07.27. 08:29:15

A buli utáni reggelen egy ÁLLÁSHÍRDETÉSEKKEL teli újságot vagy egy portál kínálatát tenném a másnapos buksijuk elé.

Nemzeközi tudományok /már a megfogalmazás is sokat mondó/, szabad bölcsész, politológus, kommunikáció és médiaismeret végzetség nélkül is lehet egy londoni "secondhand" büfében mosogatni.

Ilyen színvonalú oktatás mellett és a munkaerőpiaci igények mellőzése mellet a következő 5-6 év a fiataloknak időpocséklás, az államnak pedig pénzherdálás.

jozicsenko 2010.07.27. 08:37:00

ezek a srácok leérettségiztek, felvételiztek

van egy szabad nyaruk: isznak és az utolsó gyomorszorító stressz (=felvételi ponthatár) után buliznak egyet

az már viszont más kérdés, hogy
- a komoly, tanulós szakok (vegyész, mérnök, fizikus, stb) ponthatárjai a béka segge alatt van
- a buktacukrozó, büfé-ruhatár szakok pontjai magasan vannak: bejutni könnyű, bennmaradni könnyű: diploma van csak munka nem lesz...

tényleg villanyszerelő, csőszerelő, lakatos, kőműves, víz-gáz szerelő szakokat nem indítanak valahol msc-ben? eléggé hiányszakma lettek, ha diplomával adnák őket, talán (újra) lenne rájuk kereslet

és munka is van bőven velük :-))

Bors Világfiak 2010.07.27. 08:54:17

szerintem meg tényleg gáz, nem az hogy isznak, hanem hogy egy jó részük funkcionális analfabétaként vág bele az egyetemi tanulmányiba

beerbearer 2010.07.27. 09:05:43

bicskanyitogató a faszt, nem kell mindent komolyan venni.

Conan a barbar 2010.07.27. 09:06:09

@jozicsenko: "- a komoly, tanulós szakok (vegyész, mérnök, fizikus, stb) ponthatárjai a béka segge alatt van"
Viszont aki bent marad azokon a szakokon, az onnantol sikeres ember :)

"- a buktacukrozó, büfé-ruhatár szakok pontjai magasan vannak: bejutni könnyű, bennmaradni könnyű: diploma van csak munka nem lesz..."
Valassz olyan szakot (magadnak, vagy a gyerekednek javasolj), ahol nincs ilyen problema. Legalabb azok, akik szabadbolcseszek, nem veszik el a melot toled/gyerekedtol :)

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2010.07.27. 09:24:23

Ne legyél már ilyen szemellenzős, amióta a világ világ, a diákok többsége mindig ilyen volt, és valahogy a többségből mégis felelősségteljes ember lett idősebb korára.

hatláb · http://ebenci.blog.hu 2010.07.27. 09:24:45

azért egy manapság már nem minden főiskolás/egyetemista tartozik a jövő értelmiségéhez. Nem csak azért, mert eléggé sok főiskolában 2-es érettségi eredménnyel tanítanak diákokat középiskolai tanárok, hanem mert a felvett diákok nagy része ha egyáltalán el is végzi (sokszor nem), azt is 10 év alatt.

hatláb · http://ebenci.blog.hu 2010.07.27. 09:27:44

vagy akkor aki egyetemre jár, az már ne is igyon?

és aki egyetemet kezd, 18 évesen, az már viselkedjen úgy, mint egy egyetemet végzett 24 éves?

hatláb · http://ebenci.blog.hu 2010.07.27. 09:29:02

@huhujje: számolj utána, a diákok hány százaléka ment "akkor" és "most" egyetemre. Az átlagos értelmi szint nem azért csúszik, mert hülyülnek a diákok, hanem mert nő a minta

CosmoBacsika 2010.07.27. 09:30:22

Kedves Blogger: Te egy igazi buzi lehetsz :)

Már meg ne haragudj. Igen régen minden jobb volt, tényleg - ahogy fentebb is írták - még a szar is cukrosabb volt. Ezek csak fiatalok, egyszerűen csak jólérzik magukat, a legtöbbjükből hatalmas stressz szakadt ki. Plusz ez egy vágott videó, amelybe nyilván a leg"érdekesebbeket" fogják betenni. De még ha nem is így lenne, mi a baj ezekkel a srácokkal? Be vannak baszva, nagyrészük hülyérestresszelte magán az érettségin, ponthatárokon, szülői elvárásokon ésatöbbi ésatöbbi (és most majd jön a sok díszfasz, aki mondja, hogy az érettségi milyen könnyű - TI IS IDEGBETEGEK VOLTATOK). Csak kiengedik a gőzt....

Nem tudom, hova jársz/jártál egyetemre, de ajánlom, hogy nézz be egy-két BME-s vagy orvosis buliba, garantáltan a legelvetemültebbek, pedig ott tényleg koponyák vannak, csak akkora rajtuk a nyomás, hogy amikor lehetőség van kiereszteni, nem fogják vissza magukat...

inframazsola 2010.07.27. 10:07:06

Szerintem nálam kevesebb ember gondolja komolyabban, hogy az évi 10 egyiptológus-hallgatóból meg 1200 szabad bölcsészből meg nemommennyi kommunikáció szakosból meg hr menedzserből jó sokat el kéne küldeni kapálni vagy heggesztőnek, nem azért, mert haragszom ezekre a szakokra, csak mert nem kell 10 egyiptológus meg 1200 szabad bölcsész évente(!). Nem szakmai sovinizmusból, hogy jajj, azok a másikok úgyse tanulnak semmit, pfujj.

Csak mert ha nem kell a szabad bölcsész, akkor ne világítsuk meg fűtsük feleslegesen az előadót, ha jó(!) kőművesként meg hülyére is kereshetné magát.

DE:

aki ezért a gyerekre fintorog, az megint csak korlátolt. Igaz nekem volt annyi eszem, hogy ne ilyen irányt válasszak, de meg van hirdetve 1200 államilag finanszírozott hely szabad bölcsészetre, azt igenis fel fogják tölteni a hallgatók. Ezen nem az ő dolguk választani.

Ezért a politikusokat kell szidni, nem a higiéniai menedzser palántákat. Ezen a politikusok tudnak változtatni, nem az altajisztika szakosok.

(Valamelyik évben megszámoltam, nappalin és levelezőn együtt évi 1200 szabad bölcsész hely és 2000 villamosmérnök hely volt meghirdetve államin. Nyisd ki a hvg-t az álláshirdetéseknél... )

inframazsola 2010.07.27. 10:24:54

Annál is inkább, hogy szerintem mi K+F-fel tudnánk mit kezdeni, a gyártást előbb-utóbb viszik Kínába, nyersanyagunk nincs, a mezőgazdaság meg... na ahhoz meg lenne mindenünk, de vmi el van szúrva.

Hallottam egyszer a rádióban, hogy talán 25-30%-ról még legalább 10%-kal emelni kéne a diplomások számát, mert az az uniós átlag... az lehet, de biztos nem ilyen összetételben.

Elstron 2010.07.27. 11:34:45

Hiába növelik a mérnökképzés keretszámait (mint ahogy meg is tették az elmúlt években), egyszerűen nem mennek oda a diákok, amit meg is tudok érteni: középiskolai oktatás, társadalmi megbecsültség, és a fizetés. Egy kezdő közgazdász jobban keres, mint egy villamosmérnök, nagyátlagban. Akkor minek is menne oda a deják...?

inframazsola 2010.07.27. 15:41:22

@Uzsinyó: Na ezt mondjuk én pont fordítva tapasztaltam. Bár biztos munkahelye válogatja.
süti beállítások módosítása