Nem szégyellik, jól élnek külföldi hallgatóikból a brit egyetemek, ugyanis korábban szabad kezet kaptak. Míg a helyi és uniós hallgatóiknál 3225 fontot kérhetnek el maximum, addig a nem eu-s országból érkezőktől annyit amennyitől nem ég a képükön a bőr. Nem csoda, ha költségvetésük jelentős részét biztosítják az akár tízezer fontos tandíjat fizető indiai és kínai dákok. Fejhajtás. Okos britek. Csak égő, amit csinálnak - kapta fel a fejét a legtöbb brit politikus is.

 
Zseniális dologra jöttek rá a brit egyetemek, amikor kitalálták, hogy külföldi diákjaikból szerezhetnek egy rakat pénzt. Miután sem a saját fiaiktól sem az eu-s jó szomszédoktól nem gombolhattak le elég pénzt, adta magát, hogy megsarcolják a többieket. Az ötlet be is vált. Főleg úgy, hogy kétszer annyi külföldi diák van Nagy Britanniában, mint uniós országból származó, vagyis közel 250 ezer szépreményűt lehet nagyon csúnyán kifosztani. Azok meg, ha tényleg brit nyelven akarnak tanulni, hát fizessék meg az angol eleganciát. S, lám mindenki örül, mint majom a farkának. Az egyetem, mert költségvetésük jelentős hányadát megoldják a külföldiek tandíjából, a bevándorlók pedig, mert tárt karokkal várják őket.
Viszont egyáltalán nem örül ennek a brit politikai élet, hiszen elég nagy blama egy ország felsőoktatásának, hogy van az a pénz, ami miatt ügyet sem vet arra, kit vesz fel. Az anyagi érdek más érdemi szűrők nélkül pedig könnyen az oktatás színvonalának csökkenéséhez vezethet - látja ezt mindenki, csak az egyetemek nem. Lehet pont a fonttól duzzadó zsebeik miatt. De nem csak az oktatását, hanem saját magát, illetve országát is félti a konzervatív párt. A diákvízum ugyanis egyenesen belépője lehet bármely terroristának, aki pénzért cserébe iskolatáskájával könnyedén juthat be hozzájuk robbantgatni. Persze a kevésbé rosszat sem akarják, így azt sem hogy sunyiban élni, dolgozni érkezzenek megannyian. Ezért számos óvintézkedést vezetnek és vezettek már be. Hoppá egyetem. A könnyen pénz, a modern aranybánya hamar kiapadhat, miután diákjaiknak magas szinten kell beszélniük angolul valamint nem is dolgozhatnak az egyetem mellett, legfeljebb heti 10 órát. Családjukat sem hozhatják magukkal, csak ha hat hónapnál tovább tart a tanulmányi idejük. Nem elégszenek meg azonban a politikusok eddigi intézkedéseikkel, újabb és újabb ötleteik vannak, hogy megállítsák a számukra oly rettentő bevándorlási hullámot. Hoppá egyetem. Volt pénz, nincs pénz.
 
Érdemes ugyanakkor eljátszani a gondolattal. Politikusaink hogyan fogadnák, ha több külföldi hallgató érkezne a magyar felsőoktatásba. Mit tennének, ha azok tandíja jó részben fedezné egyetemeink költségvetését. Akarnák-e csökkenti drasztikusan a diákvízumok számát különféle eszközökkel. Hagynák-e romlani cserébe az oktatás színvonalát?

A bejegyzés trackback címe:

https://szamarpad2014.blog.hu/api/trackback/id/tr761953253

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

misc · http://misc.blog.hu 2010.04.28. 17:54:14

ne legyé' má' hülye, miért csökkentené a külföldi hallgató az egyetem színvonalát? Az egyetemek jellemzően magyarországon is örülnek a külföldi hallgatóknak, nyilván egyrészt azért, mert ők tényleg kifizetik, amibe az oktatás kerül, másrészt az egyetem presztízsét jócskán megnöveli, hogy külföldről is jönnek oda tanulni..

mellesleg a külföldi diákok tandíjából pl jobb professzorokat lehet megfizetni, ami pont, hogy emeli az oktatás színvonalát.

KenSentMe 2010.04.28. 18:16:27

Szerintem a probléma ott kezdődik, ha nem szórják ki a hülyéket.. de mondom, szvsz ez pl. GB-re nem jellemző, belegondolva, hogy az ismerőseim közül, akik áthallgattak arrafele, egyik sem volt hülye.. az okos külföldi hallgatónak meg nyilván mindenki marhára örül, ha még termeli is a pénzt.. csak nyilván a világ többi része nem örül, ahonnan elmentek az okos emberek, meg a nacionalista brit néplélek nem örül.. az egyébként miért van, hogy egy csomó sci-fiben fasiszta államként ábrázolják Nagy-Britanniát a jövőben?

SH4RK 2010.04.28. 18:21:23

@SCUMM: Úgy, hogy pontosan tudják, mely tárgyakat szükségesek ahoz, hogy bent maradjanak. A többire meg sz@rnak, azonban azokból is át kell menniük (tanár ismerős is tanítja őket, rektori utasítást kapott, így őket is átengedi). Azonban, mivel ugyanazt nekünk is tanítja, muszáj neki lejjebb vinni a színvonalat, különben a hallgatók ombukszmanushoz fordulnak...

Krumplicukor1987 2010.04.28. 18:31:06

Én speciel amit a BME-n látok, az az, hogy messze nem az okos külföldiek jönnek Magyarországra tanulni.
Egyik tanár mesélte, hogy valami diákot vagy 6szor buktatott, és még a gazdag sejk arab apuka is idejött a magánrepülőjével, hogy elbeszélgessen a tanárral. De aztán kiosztotta az apukát is, hogy aki hülye, azt nem engedi át :)
És kb. matematika alapjait sem ismerik természetesen (amit mondjuk nálunk gimiben 11-12.-ben tanítanak).
Másrészt rohadt kevés órájuk van, kb fele annyi mint egy magyar diáknak.

Krumplicukor1987 2010.04.28. 18:32:51

@VRbagoly: nekem is egyik ismerősöm kint tanul, és elég pite neki. Pedig nem egy okos gyerek, Magyarországon max egy gyengébb főiskolát tudna ilyen könnyen elvégezni (Kodolányit pl.).

www.BiSzex.hu · http://bisex.hu 2010.04.28. 18:35:29

a magyar egyetemek is ebből élnek

Nedus 2010.04.28. 18:40:46

Az én egyetememen 4,00-ás átlaghoz kötött a külföldi tanulmányi ösztöndíj. És elvárás, hogy cserébe jó képességű tanulót kapjunk vissza. Nem azt mondom, hogy nem volt néha probléma az érkező diákkal, de akkor szóltak a küldő egyetemnek, hogy ez így nem oké.
Szerintem egyeteme válogatja, hogy kiket fogad és kiket nem.

Mechanika 2010.04.28. 18:43:52

hmm. Van-e lejjebb ez mindig jó kérdés! Csak amikor az ember már azt hinné, hogy nincs, akkor kiderül, hogy de, nagyon is! pl.: mechanika.blog.hu/2009/10/26/tapasztalat_0001

cassio 2010.04.28. 18:44:00

@Krumplicukor1987: ha BME-t vegeztel akkor azt is lattad hogy a (nemely)tavolkeleti s az irani (neha) megszegyenito szinttel jobban volt kepezve matematikailag (alapkepzes) ezert a nyilvanvalo gyenge kepzettsegu arabokbol sem lehet kiindulni. (csakhogy arnyaljam a kerdest) Mellesleg angliaba is mennek hulyek szep szammal egyetemre meg ha a te ismeroseid nem is ide tartoztak. Gondolom az angol 'feeleing'sok gyenge es eros diakot vonz. De ez sajnos egyes gazdag es nagy orszagok kivaltsaga ezzel nem lehet versenyzni.

Lone Starr (törölt) 2010.04.28. 18:47:23

Röviden: gáz. Kifejtve: meglehetősen gáz.

mahet 2010.04.28. 18:48:08

Legalább visszajön egy kis pénz Európába az olajmilliárdokból....

Bromwyn 2010.04.28. 19:41:28

A helyetekben nem félteném a patinás angol egyetemek oktatási színvonalát. Az igazán jó egyetemekre (Oxbridge) még mindig csak az átlagosnál sokkal jobb képességűeket veszik fel, az meg, hogy Kingstonban meg Bangorban meg az Oxfor Brooks-on hány gazdag hülye tanul, kit érdekel... Ők meg elbüszkélkedhetnek otthon, hogy angol egyetemre jártak.

krferi 2010.04.28. 20:03:28

Nem kell félteni a brit oktatást, remekül elvan az, csak hát jövő háten választás, a konzervatívok meg előveszik az idegenkártyát időlegesen.

belekotty 2010.04.28. 20:17:37

@SCUMM: Na aztán te sokat tudsz az egyetemi oktatásról! A külföldi hallgató mindig is lehúzta az oktatást itthon, mert ide csak a kevésbé pénzesek és gyengébbek jönnek. Akinek van lóvé, vagy ész az nem ide jön. Hogy neked mennyi eszed van!
Az ELTE-n én ahány külföldit láttam az mind gyenge volt. Na igaz a mai oktatás leszállt arra színvonalra. Amikor én bejutottam a vegyész szakra, akkor 95 százalék volt a határ, ma 65. Ehhez még add hozzá a magyarul nem tudó külföldit, ha meg angolul oktatsz, akkor a selejtesebb magyarja nem érti, te okostojás!
Az angoloknak könnyebb, mert ott ugye angol a nyelv ami nem hátráltatja a saját diákjaikat. Mi elött belecsapsz a klaviba, gondolkodj!

Mindfield 2010.04.28. 20:40:54

Mondjuk ki a halált érdekli, hogy mindenki bekerül? Járjanak 20 évig, fizessék is a tandíjat 20 évig, közben érezzék jól magukat.

belekotty 2010.04.28. 22:33:37

Mondjuk azokat érdekli akik vele egy csoportban vannak teszem azt szerves laboron - ami az egyik legveszélyesebb labor - és a laborvezető az ideje többségét a külföldi diák felügyelésére fordítja hogy ne gyújtsa fel a labort és így nem marad ideje a többi jobb sorsra érdemes diákra.

Satrafa 2010.04.28. 22:39:18

Jó, hát ez is üzlet, mint bármi más, minden előnyével, és hátrányával. Kár, hogy magyarul nem akarnak megtanulni a pénzes külföldiek.. :-). Szerintem a magyar egyetemek biztos azt mondanák erre, hogy csak a minőség megőrzéséért csinálják, nem pénzért, és jó lenne, ha ezért lenne minden tandíjas diák után is fejkvóta, annál több, minél többet fizetett, mert a magyar adófizetőknek meg kell becsülni az adakozókat, és egyébként meg nem tudják garantálni a minőséget, meg a jó hírnevet.. :-)

RobertRoy 2010.04.28. 22:52:41

Itt Magyarországon is tendencia ez csak sokkal kisebb léptékben (kisebb tandíj, és kevesebb hely). Páréve, ha egy külföldi diákkal találkoztál, az tuti orvosi karra járt. Ma már majdnem minden karon ott vannak. Nekik ez Anglia Light :) mert angolul tanulnak csak sokkal olcsóbban. Egyébként mi a baj ezzel? Ausztráliában pl. a felsőoktatási szektor a GDP 5. legnagyobb szektora, mert fél ázsia ott tanul (a másik fél meg az USÁban). Tudást adunk pénzért, ez korrekt.

csizáj 2010.04.28. 23:01:39

'Brit nyelven'?
Angolul esetleg.

Mbraun 2010.04.28. 23:43:53

Ugyanugy mint barhol mashol, van merce a suli kozott. Ahogy a BME es egy videki muszaki fosuli kozott. Ez igy volt es igy lesz mindig is.
A penz nagyon fontos a legtobb egyetemnek, mert fenntartasukat nem az allam vegzi, hanem a befizetett tandijbol tartja el magat(nincs normativ tamogatas alapu rendszer mint itthon a nappali tagozatos tanulok utan). Egy atlagosnak mondhato egyetem kb. 3000£/ev EU/Brit diak mellett egy tengertuli diak 2,5 vagy 3*szorosat fizeti tandijnak egy undergraduate(BSC,BA) diplomaert.
A politikat ott kell latni a sorokban. A heti 20oras munkaval ehen lehet dogleni, igy mindenki tobbet dolgozik ennel(marmint ha valaki ra van szorulva). Persze van olyan veglet is, hogy a kis diak tobbet kolt egy het alatt mint valakinek egesz honapos fizetese, ez sem ritka.
Lehet suli mellett dolgozni, es jo eredmenyt elerni, es sokkal konnyebb jobb jegyeket szerezni.Interneten beadod az anyagod, es ket szemely biralja el, es ket jegynek az atlagat veszik.
Vissza a politakahoz, es a kulfoldiekhez. A britek nem "szeretik" a bevandorlokat, de kell nekik mert ok vegeznek minden olyan munkat amit a helyiek meg akkor sem ha ehen halnak. Most igen nagy hiany van olyanokbol, aki a 2008`as valsag elott voltak. A lengyeleket tobb busz is vitte ingyen!! haza, hetente... mert tudtak hogy bedol a bazar akkor nekik mar jobb lesz otthon. Aki 2004 .v 2005. ota kint voltak osszeszedtek annyit amennyivel mar erdemes hazamenni.
Ja es hogy kik szivarognak be az orszagba hagyjuk. Helyi mecsetekben szedtek ossze a hivoket a robbantashoz, aki az Egyesult Kiralysagban szulettek es nottek fel .Milyen orszag az.......? A szelsosegesekert nem kell kulfoldre menni,vagy importalni.......

santonio25 2010.05.21. 18:26:09

Szal eddig nem lattam volna hogy ezt bark is leirta volna. Megosztok egy kis titkot veletek errol a fizetos rendszerrol. Ezek az egyetemek/foiskolak nagy resze "sarki". Mit is jelent elsosorban nem azert jottek letre hogy a tudast szolgaljak hanem megszerezzek a munkavallalasi engedelyt a az EU-n kivuli diakoknak. Itt ha penget a diak neki van igaza es akar meddig lehet ott. A recesszio bejovetele utan kezdtek megszigoritani mostmar at is kell menni a vizsgakon. En is tanitottam hasonlon itt Irorszagban es iszonyat mennyire nem kovetelnek semmit se a diakoktol. Sott a fonokom megmondta nekem ha vita van a diakok kozott es koztem akkor a diakok gyoznek mert ok regebben ott vannak....
süti beállítások módosítása