Ma közlünk egy hozzánk beérkezett levelet, mellyel teljes egészében nem feltétlenül értünk egyet, viszont a téma, vagy ha úgy tetszik témák, szerintünk olyanok, amelyek érdemesek arra, hogy beszéljünk, vitatkozzunk róluk. Cveti levele:

Én ezt nem értem. Magyar Bálintot folyamatosan szidják a PPP konstrukcióban megvalósult beruházások miatt. Pedig szerintem akkor lenne ok igazán sírni, ha ezek a fejlesztések nem valósultak volna meg. Akkor ugyanis a hallgatók a 21. században még mindig omladozó és rogyadozott kollégiumokban laknának – amikből még mindig van egy pár az országban -, hatan, nyolcan emeletes ágyakra zsúfolva. Megvan persze annak is a feelingje. Nyári táborokban, 14 évesen, maximum két hétig. Meg lehetne még mindig diavetítőn leadni az anyagot, vagy írásvetítő fóliákat írogatni szabadidőben. De minek, ha már van projektor, az mégis csak kényelmesebb, nem? 

Lehet, hogy a konstrukció nem túl optimális, hiszen az intézmények és az állam közösen fizeti a bérleti díjat a beruházónak húsz kerek évig, és húsz év után is még meg kell vennie az épületet az intézménynek egy bizonyos összegért – de mégis kinek volt jobb ötlete?
Közgazdászok arról beszélnek, hogy az mentheti meg a felsőoktatásunkat és a vidéki gazdaságot a jelenlegi helyzetben, ha külföldi hallgatókat vonzunk az országba. De a mi felsőoktatásunk akkor is veszélyben lenne, ha az intézményeket most nem érintené nehezen a fizetési kötelezettség. Akkor is demográfiai völgybe érkeznénk és ugyanúgy 71 egyetem és főiskola létezne most az országban. Csak épp a "rosszabb minőségű" kelet-ázsiai diákok megszerzésére sem volna még picinyke esélyünk sem a jó kis szoci, lepukkant épületeinkkel és ősrégi infrastruktúránkkal.
Oké, hogy voltak olyan intézmények, amik nem mentek bele a PPP-be, például Szeged. De ilyen költségvetésű és likvid tőkével rendelkező egyetem van – mondjuk - hat darab idehaza. A többinek pedig nem nagyon volt választása. Vagy fejleszteni akart, vagy maradt az ősrégi eszköztárral és lakhatási kínálattal.
És, volt pénze az államnak több száz milliárdot fizetni az intézmények korszerűsítésére? Egyáltalán feladata? Szerintem nem.
 
Szóval lehet itt sírni, abban úgyis jó a magyar, csak kérdés, hogy érdemes-e. Nem inkább örülni az eredménynek, és azon dolgozni, hogy ezek az egész jó kis kollégiumok és előadók fel legyenek töltve – akár külföldi - diákokkal?

A bejegyzés trackback címe:

https://szamarpad2014.blog.hu/api/trackback/id/tr481663076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása