Áll a bál Győrben. Történt ugyanis, hogy a Széchenyi Egyetem 500 millióját, amit az önkormányzattól kapott, lenyúlta az állam. De hogy?! Az oktatási tárca ráparancsolt az egyetemekre, hogy maradványképzés címén adjanak az államnak 48 milliárdot, amely kisebb összegnek december 28-31 között az egyetemek, vagy főiskolák számláján kell lennie. Ez azt jelenti, hogy addig sem költhetik el semmire, főként nem fejlesztésekre (a győriek például, könyvtár építésre), hiszen nem tudják majd miből kipótolni év végén. És addig is a pénzzel a kormány azt csinál, amit akar. Ha akarja visszaadja, ha akarja nem. Persze az oktatási minisztériumban esküdöznek, hogy az összeg meg lesz. Hja, az ő zsebükben! Több intézményvezető attól tart, ismerve a kormány megszorításait, hogy ha nem is a teljes összegre, de annak egy részére biztosan keresztet vethet.

Közben Veszprémben Molnár Csaba Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter, arról beszél, hogy az egyetemek az idén 55,5 milliárdot kapnak fejlesztésekre. Persze, a saját pénzükből, ha meg nem abból, akkor meg minek állam bácsinak az egyetemek pénze? Gondolja, hogy elfagyiznák?

Na, kérem ez a markecolás tipikus esete: gyanútlan delikvenst kecsegtetik, hogy „gyere, adok amit akarsz”, aztán egy sötét sikátorban jól fejbe verik, és még a pénzét is elveszik.

Adná az ég, hogy ne legyen igazam!

A bejegyzés trackback címe:

https://szamarpad2014.blog.hu/api/trackback/id/tr691412477

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cerealkilla 2009.09.28. 13:53:09

nem mintha egyetértenék azokkal a technikákkal, amelyeket mostanában a Pénzügyminisztérium a költségvetési egyensúly megőrzése érdekében alkalmaz, de a pontosság kedvéért a post szerzőjének a figyelmébe ajánlom az államháztartásról szóló törvényt (esetleg kiderülhet számára, mit jelenthet a maradványtartási kötelezettség, illetve tartalmilag mennyiben tér el a zárolástól)
c

Bit Rot 2009.09.28. 15:20:09

Kell a pénz Kocsis úr fizetésére, aki vagy 20 cégnél igazgató, igazgatósági tag, stb.

Szerintem havi 50-60 milliót hazavihet, az 1 év alatt 500-600 millió, na, meg is van a pénzetek!

vastagbor.blog.hu/2009/09/28/kocsis_reneszansz

Bors Világfiak 2009.09.28. 15:39:25

cerealkilla 2009.09.28. 13:53:09
már nem azért, de ha az Áht. azt mondaná, hogy az oktatók dobják össze télen az egyetem fűtésszámláját, aztán ha úgy áll a büdzsé visszakapják a pénzüket,te is fel lennél háborodva, pedig a jelenlegi helyzet már nem nagyon különbözik ettől

Korcs · http://mztrophy.blog.hu 2009.09.28. 15:39:52

Nem csak az egyetemektől de a felnőttképzőktől is lenyúltak...

Sorrel 2009.09.28. 15:52:36

@Bors Világfiak: Azért különbözik, mert a maradványt a PM nem vonhatja el. Főleg azért gáz az egész, mert a maradványtartásnak normális számvitel esetén nincs értelme, és a tárca (PM) nem tehetne ilyet az autonóm egyetemekkel, így nem sok értelme van a gazdálkodásnak.

Bors Világfiak 2009.09.28. 16:19:14

Gondolom a lényeg azért csak az, hogy nekivágtak az egyetemek az évnek egy költségvetéssel, ami több forrásból áll össze bevételi oldalon, a kormány meg úgy gondolja, hogy megy ez kevesebből is és elkülöníti a pénzük egy jó részét, függetlenül attól, hogy költségvetési, uniós, vagy más forrásról van szó, bravó. Sok ész nem kell hozzá.
Sokat eszik az autó? Nem baj! Majd csak félig tankolunk bele!

cerealkilla 2009.09.28. 17:18:56

@Bors Világfiak: válaszom ugyanaz: Áht. A maradványtartás esetén nem függ semmilyen későbbi döntéstől a január 1-jét követő felhasználhatóság.
Ne érts félre, nem védem a dolgot: a maradványtartás egyszerű szépészeti beavatkozás. A fent hivatkozott, vitatott döntés arról szól, hogy a 2009. évre tervezett kiadások egy része kapcsán ne idén, hanem csak jövőre kerüljön sor a pénzügyi teljesítésre. Nem veszi el tőlük, nem költi el helyettük senki a költségvetésben számukra elkülönített forrásokat. Az "eredmény" csupán az, hogy ezek a kiadások nem az idei, hanem a jövő évi számokban fognak jelentkezni.
c

Sorrel 2009.09.28. 19:14:09

@cerealkilla: Azért ez nem ilyen egyszerű. Az egyetemeknek-főiskoláknak legtöbb pénze egyébként azokból a nem közvetlen állami támogatásokból van, melyeket szerződéssel költhetnek. Szerződéses partnernek nem olyan egyszerű azt mondani, hogy van ez a maradványtartásos izé, ezért nem fizetek, ráadásul egyoldalúan megszegve a szerződéseket. Ezen kívül az államkincstárnál lekötött betétek felszabadítása is veszteséggel járhat - ez azért több, mint szép észet.

gardarak 2009.09.29. 10:11:53

Azt azért végiggondolnám az Áht. emlegetése mellett, hogy az adott összeget - amely feltételezhetően fejlesztési támogatás címén fizetett ki az önkorm. - lehetséges-e ilyen módon "zároltatni".
süti beállítások módosítása