Végre fellélegezhetnek a felvételi előtt álló diákok, a kormány ugyanis megkönyörült rajtuk azzal, hogy jövőre minden szakon lesz államilag finanszírozott hely. Az MSZP szerint a döntéshozók ezzel a döntéssel beismerték, hogy csődöt mondott az oktatáspolitikájuk. Szerintem inkább az áprilisi választásokra készülnek ezerrel.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Körösparti Péter, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnöke által aláírt megállapodás értelmében16 szakon – köztük a legnépszerűbb jogász, közgazdász és kommunikációs képzésben – külön meghatározzák a bekerüléshez szükséges ponthatárokat, melyek 410 és 465 pont között fognak változni. Az ezt elérő vagy meghaladó hallgatóknak a kormány állami ösztöndíjas helyeket fog biztosítani. Körösparti Péter, a HÖOK elnöke szerint a megállapodás teljes mértékben elfogadható, mivel sikerült megőrizni azt a pozíciót, hogy minden képzésben legyenek állami ösztöndíjas helyek.

Mindenki emlékszik még arra, amikor egy évvel ezelőtt azzal riogattak, hogy diákok tízezrei járnak rosszul a döntéssel, mert nem lesz államilag finanszírozott képzés többek között a gazdasági szakokon és a jogászképzésben; a bölcsész szakok közül az állam nem támogatja az andragógiát (felnőttképzés), a társadalomtudományok terén pedig a kommunikáció- és médiatudomány, illetve a nemzetközi tanulmányok szakokat. Továbbá nem kaphatnak állami finanszírozást az igazságügyi igazgatási és a munkaügyi és társadalombiztosítási igazgatási szakra jelentkezők sem. Egy idő után már követni sem lehetett, hogy akkor ki, hol, milyen feltételek mellett tanulhat ingyen.

Jogosan merülhetett fel mindenkiben a kérdés: mi a nyavalyának nem lehetett már a legelején minden szakon államilag finanszírozott helyeket indítani? A kaotikus kommunikációval, a folyamatos variálásokkal és a végeérhetetlen, sokszor sehová nem mutató tárgyalásokkal egy valamit bizonyosan sikerült elérniük a döntéshozóknak: növelték a kormányzattal szemben a távolságot és a bizalmatlanságot a fiatalok körében. A mostani döntéssel talán sikerül visszacsábítani az elpártolt szavazókat…

A bejegyzés trackback címe:

https://szamarpad2014.blog.hu/api/trackback/id/tr735643969

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

campobaszo 2013.11.19. 19:54:32

"minden szakon lesz államilag finanszírozott hely" - egy.

tavolirokon 2013.11.19. 20:33:56

Tul sok sogor meg koma kolke kellett volna fizessen.

Kicsit cinikusak vagyunk mar azt hiszem, ami onmagaban fontos tunet.

cukorrépa 2013.11.19. 20:50:19

meg egy lóf*szt. szép magasra húzzák majd a felvételi ponthatárt, hogy a jelentkezők esélyeit rontsák.

vagyis: ostoba és demagóg lépés.
látszólag kedvez sokaknak, a gyakorlatban meg alig segítenek valakinek is.
nyalják ki a...

tetű sz*rháziak. ezek nem normális, okos Magyarországot, hanem csak sok szavazatot akarnak.
meg lopni továbbra is.

LallyPop 2013.11.19. 21:39:08

Ennek kb. semmi jelentőssége.

Ebben a mondatban - minden szakon lesz államilag finanszírozott hely - érdemi információ nincs.

Ráadásul nagy butaság. Holnap el is kezdi törökzsolti hogy minek minden szakra állami finanszírozott hely?

Valódi liberális 2013.11.19. 22:02:21

Lesz államilag finanszírozott hely persze. A ponthatár 550 pont lesz. Ja, hogy csak 500 pont a max? Kit zavar? FIDESZ tagság +50 pont!

különvélemény 2013.11.19. 23:05:57

@Valódi liberális:

Bölcsész: 21035465465 pont (jogász included)
Közgazdász: 35468468268286 pont
Aki meg tud nevezni egy olyan közgazdászt, és a tanulmányból is tud idézni aki megjósolta a válságot, az bejuthat.

A többi mehet a maga útján...

Reggie 2013.11.20. 00:23:28

Nagy kar. Esszerusiteni kellett volna. Peldaul konyvtar-tibet szakos bolcseszre vagy szabadbolcseszre semmi szukseg sincs az allam penzen(azaz a penzunkon), mert kb. annyi a haszna, mint bikan a csocsnek.
süti beállítások módosítása