Amióta elkészült a Nemzeti alaptanterv véglegesnek mondható változata, köztudott, hogy azok a diákok, akik szeptemberben kezdik meg középfokú tanulmányaikat a 9. évfolyamon, a következő három tanév során kötelesek lesznek összesen legalább 50 órán keresztül szociális vagy karitatív tevékenységet folytatni az iskola által szervezett keretek között. A 2016. január 1-je után érettségizők számára pedig csak akkor állítható ki az érettségi bizonyítvány, ha igazolni tudják, hogy legalább 50 órát tevékenykedtek közösségi szolgálat keretében.

Az, hogy a diák közösségi szolgálatot végezzen, alapvetően remek ötlet. Komolyan. Én ugyanis voltam olyan szerencsés, hogy olyan gimnáziumba járhattam, ahol létezett/létezik iskolai közösségi szolgálat, sőt komplett program is épült köré. Kaptunk kiskönyvet, amelybe szépen mindenki beírta, mikor hol mit teljesített. A tanároknak pedig megvolt a kiépített hálózatuk azokkal a helyekkel, amelyek szívesen fogadták az odaérkező önkéntes diákokat. Ami engem illet, a Tűzoltó utcai Gyermekklinikán töltöttem egy kis időt, ahol több osztálytársammal együtt vagy a gyerekekkel játszottunk, vagy az ott dolgozóknak segítettünk. A lényeg, hogy hasznos munkát végeztünk. Értsd ezalatt: nem szemetet szedtünk. Persze, az is hasznos tevékenység, csak nem éppen az önkéntesség fogalmába tartozik. Márpedig azzal, hogy minden iskolában ilyen gyorsan akarják bevezetni az iskolai közösségi szolgálatot, félő, hogy sok pedagógus meg fogja oldani ennyivel: elküldi a gyereket valamelyik árokpartra összegyűjteni az eldobott zsebkendőket és sörösdobozokat.

Az azonban, hogy kötelező lesz az önkéntesség, kissé abszurd.

Persze, az én időmben is „kötelező" volt az önkéntesség, de nem így éltük meg. Nem volt ekkora felhajtás körülötte. Szépen beépült a tanmenetbe, és ami a legfontosabb – ha nem is mindenki, de –: nagyon sokan szívesen végezték ezeket a feladatokat. Most, amikor a csapból is az folyik, hogy kötelezően kell majd ellátogatni az öregek otthonába, vagy segíteni a helyi plébánián, vajon melyik diák fogja jó kedvvel, lelkesen elvégezni a kiszabott feladatot. Mert aki volt diák, az tudja: ami kötelező, azt utálni kell. Elég csak a kötelező olvasmányokra gondolni: több olyan osztálytársam volt, aki akkor a világért sem olvasott volna el egy bizonyos művet, amikor kötelező volt. Most viszont már magától veszi a kezébe, mert érdeklődik iránta. Ha pedig nagyon úgy látta, hogy márpedig muszáj lesz elfogyasztania valahogy azt a csodálatos irományt, jött a kötelezők röviden. Attól tartok, ez lesz a kötelező önkéntességből is. A diákok elvégzik, mert kell. Ímmel-ámmal, unottan, a lehető legkevésbé megterhelő munkákat választva és hipergyorsan fognak majd túlesni az egészen. Ja, és nincs az a pénz, amiért a nyarat is rászánnák erre. A minisztérium szerint ugyanis a terhelés csökkentése érdekében lehetőség van arra, hogy a közösségi szolgálatot a nyári szünetre időzítsék a diákok...

Vajon melyik diák fog nyáron, a szabadidejében kötelezően önkénteskedni? Pont annyian, ahányan nyáron olvassák el a kötelezőket – röviden.

A bejegyzés trackback címe:

https://szamarpad2014.blog.hu/api/trackback/id/tr405463747

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lavór 2013.08.17. 10:46:32

@apanna:

A fene se kíváncsi az életedre. Annyit állítottam: ma sem akadályozza meg senki az önkéntes munkát Magyarországon. Lehet menni szociális gondozóknak segíteni, állatmenhelyekre, az Állatkertbe... akár kaszálhatja valaki a parlagfüvet unalmában...
ezzel szemben te = jelet teszel a kötelező és az önkéntesség közt.
Azé' nem mindegy. Továbbá: nagyon nem érdekel, mi van Amerikában.

M_R 2013.08.17. 10:47:25

Jó ez a kötelező önkéntesség..
Ismerve a tündérországi viszonyokat borítékolható az eredmény. Akinek van pénze, az csúsztat egy-két "Deákigazolványt" és a csemetének beírják az 50 órát és mehet vakációzni a családdal Balira vagy búvárkodni a Vörös-tengeren.

Aki meg csóró, annak a gyereke minden nyáron szophat 3-4 hetet, mert hogy-hogy nem csak kedden , csütörtökön és pénteken lesz 1-1 óra önkéntesség, de az is csak minden második héten...

o$zama 2013.08.17. 10:49:12

@kovi1970:
"Előbb a feltételeket kellene biztosítani, aztán kötelezővé tenni"
Nem tudom milyen feltételek kellenek ahoz, hogy bemenj egy gyerekklinikára és mesét olvass egy kórteremnyi gyereknek, vagy a várostól távolabb lakó idős embernek segíts bevásárolni, esetleg egy mozgássérült embernek segíts kifesteni a lakását.
Akik rugóznak a "kötelező" szón ugye nem jártak felsőoktatásba, ahol van olyan, hogy "szabadon választható kötelező tantárgy". Ez ugye azt jelenti, hogy van 5 tantárgy egy csoportban, amiből tetszőleges 2-t teljesíteni kell. Az önkéntességnél is ilyenre tudok gondolni. A középiskola kihírdeti, hogy milyen munkák lehetségesek, a tanuló meg választ, hogy melyiket érzi magáénak.
Szerintem a "kötelező önkéntes munka" kifejezésből valójában sokaknak a "munka" szó nem tetszik.

lavór 2013.08.17. 10:52:19

@o$zama:

"Nem tudom milyen feltételek kellenek ahoz, hogy bemenj egy gyerekklinikára és mesét olvass egy kórteremnyi gyereknek, ..."

Mondjuk tudni kéne hangosan folyamatosan, hangsúlyosan olvasni.

nemecsek ernő áruló 2013.08.17. 10:52:52

@álfirkász: Hogy a választási csalással hogyan hozzák ki a fidesz előnyét Viktor nélkül, az részlet kérdés. Társadalmi szempontból a tévé előtt ülő mónikasós szavazóbázisban ma egyértelműen Orbán Viktor a hívószó. Volt egy helyi népszavazás, majdnem lényegtelen is, hol, és mikor, és miért. Egy épület sorsáról kellett volna szavazni.

A kérdés: lebontsák-e az adott X épületet, hogy a helyére nemzetközi jelentőségű konferencia-központ épüljön?

Valóban megtörtént beszélgetés (dramatizáció):
- Mama, mire fog szavazni a hétvégén?
- Hát hogyhogy mire? A FIDESZRE! Az az Orbán Viktor az olyan szép szál legény!
- De mama, nem ez a kérdés!
- Az engem nem érdekel! Az Orbán Viktor...

Ennyi. Hiszed, nem hiszed.

(Adalék: a fidesz ellenezte az épület lebontását, mert ellenzékben volt, ezért írták ki a népszavazást is, így az ötlet elbukott, a meg nem nevezett város felfoghatatlan mennyiségű üzleti, és túrisztikai vendégtől fosztotta meg magát. A "hatalom" leváltása után persze az épületet földig rombolták. Most nem tudom, mi épül ott, de már nem is érdekel. Elköltöztem azóta onnan. De ezektől a droidoktól nem menekültem meg. A XIII kerületben ők most épp a panel-felújítást, amit gyakorlatilag INGYEN kapott volna a lakóközösség, torpedózták meg. Mert Orbán Viktor ellenzi, és szórólapot is küldtek róla a Kedves Vezető képével!!!)

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2013.08.17. 10:56:08

@nemecsek ernő áruló: nekem nem kell bemutatni ezt a söpredéket és rajongóikat. Csak épp az a baj, hogy a rajongó tábor már annyira el lett hülyítve, hogy nekik már csak a narancsos köd számít, akár vekker úrral, akár nélküle.

Exploiter 2013.08.17. 11:01:19

@o$zama:

Kötelező önkéntes munka = olyan munka, ami kötelező de mivel önkéntes, nem jár érte ellenszolgáltatás = rabszolgaság.

Ha már.

Egyébként alapvetően nem rossz az elképzelés, csak gondolom a részletekben lesz itt a probléma megint.
Általánosan beírni a tantervbe követelményként például igazi, fideszhez illő faszság, így tömören.

lavór 2013.08.17. 11:04:12

@Exploiter:
Mint az "erkölcstan". Azok erőltették, akiknek lövésük nincs az erkölcsről.

Arslab01 2013.08.17. 11:08:27

MI az, hogy kötelező? Nem kötelező érettségizni sem.

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2013.08.17. 11:09:06

@lavór: na igen. Erkölcs és fidesz. Nekünk még tanították az antagonisztikus ellentét fogalmát, amit fideszék mára elfelejtettek. :D

ex-dr. vuk 2013.08.17. 11:09:38

@lavór: Meg akik szerin pl. vallas nelkul nincs erkolcs... pfff

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2013.08.17. 11:09:44

@Arslab01: mi az, hogy kötelező? Nem kötelező lélegezned sem!

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2013.08.17. 11:11:24

Ajánlom figyelmetekbe egyébként az újabb fideszes gyöngyszemet: index.hu/belfold/2013/08/17/miniszteri_biztos_szegyenkezzenek_a_dologtalanok/

Ez jobb, mint kiflicsücsök majszoló gabika. És persze ennek sem ég le a bőr az orcájáról, mikor ilyeneket mond.

lavór 2013.08.17. 11:14:15

@ex-dr. vuk:

Na ja, mondják mindezt az egykori vadul ateista MSZMP tagok.

lavór 2013.08.17. 11:22:42

@álfirkász:

Ó, a legjobbak ezek a nyilatkozatok! Szépen aláássák saját nyerési lehetőségüket. Az ürömben az öröm az, hogy a FIDESZ saját hibájából sem tanult, az önteltség, pökhendiség miatt veszítettek már az első ciklusuk is. Csak így tovább! Hajrá!

midnight coder 2013.08.17. 11:23:00

A kötelező önkéntes munkát úgy hívják, hogy rabszolgatartás. Amúgy sem nagyon vagyok híve az ilyesminek: egy társadalomban, ahol olyan magas a munkanélküliség mint nálunk - vagy szerte Európában - nem biztos, hogy az ilyen jellegű, azaz nem kimondottan magas képzettséget igénylő feladatokat önkéntes alapon próbálják megoldani. Ha valamit el kell végezni, arra vegyenek fel embert. Egy stadion építési költségéből sok-sok önkéntest lehet kiváltani.

don Quijote 2013.08.17. 11:57:12

A blogíró teljesen tájékozatlan az aktuális helyzetről , "kell majd ellátogatni" és "melyik diák fogja". A mi iskolánkban javában müködik az egész, a gyerekek már kb 10-20 órát teljesítettek is . A legtöbben szívesen végezték a munkát , ők választhatták ki , hogy mit csinálnak, azaz nincsenek kiszabott feladatok(!), érhetőbben is leírom : aki nem akar annak nem kötelező nyáron a helyi plébánián dolgozni (nyilván a blogíró nagy bánatára).

apanna 2013.08.17. 11:57:32

@nemecsek ernő áruló: Normális ember ami jó azt átveszi, ami meg szar azt elveti. Azért mert az USA-t a nagytőke irányítja, az önkéntesség nem elvetendő.

nemecsek ernő áruló 2013.08.17. 12:04:24

@apanna: "kötelesek lesznek"
Ez ilyen kommancs "önkéntesség".

nemecsek ernő áruló 2013.08.17. 12:06:27

@don Quijote: Ahogy én kiveszem a szavaidból, itt a lényeg, hogy a helyi plébánián nem kötelező dolgoznia, dolgozhat máshol, de dolgoznia valamit kell. A blogírónak pedig ezzel van gondja. A kötelező önkéntesség gyönyörű kripto-kommunista fogalom.

apanna 2013.08.17. 12:07:36

@lavór: Nem lehet szociális gondozónak segíteni, az egy külön szakma, amiben nem a bili kivitele a lényeg. Igaz, ezt egy elvakult idiótának hiába is írnám, semmit nem ért belőle, ugye Jolánka?

Kaszálás az nem önkéntesség, hanem közmunka általában.
Egy gimnazistának önkéntességbe belefér: Óvodai, kórházi munka, azon belül is ami nem szakmai feladat. Még csak az ágytálat sem neked kell majd kivinned.

A felolvasás, ágyhúzás, vagy felolvasás, de nagyjából ki is merül a beszélgetésben az önkéntesség. Csak nehogy leessen majd a gyűrű az ujjadról vazze....

Gondolom, te sem jártál csak elemibe, mert az volt kötelező, a többit letudtad azzal, hogy te már mindent tudsz.Na ez meg is látszik..
Egyébként meg leszarom, hogy neked mi nem tetszik. A zsigerből való gyűlölet süt belőled is. Meg is érdemled....

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.08.17. 12:08:09

@ex-dr. vuk:
Én speciel nagyon szerettem az Egri csillagokat, igaz én 4 évvel azelőtt olvastam először, mint mikor kötelező olvasmány volt. A Kőszív ember fiait is szerettem, meg később az Aranyember is a kedvenceim közé tartozott, de leginkább a Mikszáth regények voltak a kedvenceim. Ezért is rühellem, mikor valaki mindenki nevében kategorikusan kijelenti, hogy ezek mind szarok, holott valójában a dolog ízlés kérdése. Szerintem az ilyen megmondóemberek Rejtőt fikáznák, ha az ő művei lettek volna kötelező olvasmányok, márpedig pont azért, mert sok esetben a kényszerként megélt olvasmány sokkal rosszabbnak tűnik, mint az önként olvasott regény (mint az önkéntes munka esetében is!).

Egyébként én is rühellek jópár kötelező olvasmányt, pl. Kincskereső kisködmön nem való első kötelezőnek, a Légy jó mindhalálig meg felnőtt olvasmány, nem 14 éveseknek való szerintem.

A megoldás a kötelező olvasmányok esetében az lenne, ha egy meglehetősen hosszú listáról lehetne választani, amelyek között általános iskolában még alacsony irodalmi értékkel rendelkező művek és bestsellerek is lennének, mert nem az lenne a cél, hogy mindenki irodalmilag művelt legyen, hanem az, hogy megszeresse és jobban elsajátítsa az olvasást.

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.08.17. 12:11:51

@nemecsek ernő áruló:
Ezt az "szép szál legény" urban legendet én ilyen formában nem hiszem, még azokat a verziókat talán, amelyben csak szép, jóképű, jóarcú, stb. embernek nevezték, mert az szubjektív, de egy 160 centis férfi hogyan lenne már "szép szál legény".

nemecsek ernő áruló 2013.08.17. 12:14:12

@Ensiada Arkoveitie: "sok esetben a kényszerként megélt olvasmány sokkal rosszabbnak tűnik, mint az önként olvasott regény"
Nem csak tűnik.

Jegyezzük meg itt, én szeretem Molnár Ferenctől a Pál utcai fiúkat. Nem egyszer olvastam el felnőttként. Általános iskola 4. osztályban viszont kötelező olvasmány volt. Nem rég kezembe került az olvasónapló. Köze nem volt a könyvhöz, messziről sütött róla, hogy csak néhány szót, mondatot leolvastam, majd görnyedtem egy kicsit fölötte, és lejegyeztem este, ami megmaradt. Egyetlen más kötelező olvasmányt sem olvastam el amíg iskolás voltam, még a Mici Mackót sem!!!

Azóta nem egyet elolvastam, és felnőtt fejjel élvezhető, jó mind, ami kezembe került. De kötelező olvasmányt nem olvasnék ma sem.

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2013.08.17. 12:14:51

@Ensiada Arkoveitie: az a baj kedveském, hogy ez nem UL. Én is találkoztam olyan ostoba, vén picsával, aki épp a "rezsicsökkentés" támogatására(???) gyűjtött aláírást a birkáktól és váltottam vele pár szót. Pontosan ilyen ostoba, vén hülye volt. "A Viktor egy nagyon tisztességes, magyar hazafi!".
(idézet tőle)

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.08.17. 12:14:55

Egyébként az önkéntes munkába belefér például a sportrendezvény rendezés, csak azért kérdezem, mert anno elég sok középiskolás volt az egyesületünkben, aki segített ilyenek lebonyolításában, nyilván mert maguk is az egyesület tagjai voltak és űzték a sportot.

nemecsek ernő áruló 2013.08.17. 12:15:18

@Ensiada Arkoveitie: Nem az a lényeg, hogy te elhidd a szép szál legényt, hanem hogy Aranka néni, aki nézi az esti híradót, elhiggye, hogy szép szál legény.

apanna 2013.08.17. 12:16:31

@nemecsek ernő áruló: De azért ha nagyanyád rászorúl, elvárod majd az önkormányzattól, hogy szociális alapon gondozza, ugye? Mert az is kötelező feladat.
Emelkedjetek már felül önmagatokon, mert a társadalmat nem az egoizmus viszi előre..

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.08.17. 12:17:14

@nemecsek ernő áruló:
Én általában elolvastam a kötelezőket, néhány dráma kivételével (a legnagyobb szemétség drámát olvastatni, azt színházban kell nézni!), viszont az olvasónapló írást én is rühelltem, emlékszem volt hogy bátyámét adtam le.

nemecsek ernő áruló 2013.08.17. 12:18:08

@apanna: Pontosan ez az, hogy nem! Azt akarom, hogy ne kelljen annyi adót fizetni, hogy tudjam ÉN gondozni! Ne a magad komcsi hozzáállásából indulj ki! Én azt akarom hogy az állam takarodjon a kurva anyjába az életünkből, és ne akarja megmondani nekünk, mi a jó!

apanna 2013.08.17. 12:18:52

@álfirkász: Bábiné nem az eszéről volt híres, és gyanítom nem olvasta József Attilától a "Mond mit érlel.." c verset sem. Ha olvasta nem értette.
Az ilyen embernek nem szabadna politikusnak lennie.

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.08.17. 12:19:17

@álfirkász:
Abból gondolom, hogy UL, mert többféle változatban is hallottam már, sőt több politikusra vonatkoztatva is.

Ettől függetlenül kinézném az átlagos Fidesz szavazóból, csak szerintem fordítva indul ki a dolog, nem azért szeretik Viktort, mert szép szál legény, hanem mert imádják, még szép szál legénynek is látják az amúgy alacsony vezérüket.

apanna 2013.08.17. 12:22:44

@nemecsek ernő áruló: Az osztrákoknál is három kategóriában adja az állam a pénzt, ahhoz, hogy otthon ápold az anyádat, vagy otthonba add, esetleg szociális gondozó gondozza..
Téged egy lakatlan szigetre kellene kitenni, aztán csinálj amit akarsz....

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2013.08.17. 12:23:29

@Ensiada Arkoveitie: hihetetlen, de tényleg vannak ilyen emberek. A fentebb említett párbeszédig én is UL-nek hittem az ilyen híreszteléseket. Azt nehezen hiszem el, hogy ugyanaz az egyetlen ember adná az alapot ezen hírekhez. :)

Ne érdekeljen! 2013.08.17. 12:39:53

Azert az oriasi terror, hogy a gyereknek 3 ev alatt osszesen 50 orat dolgoznia kell. Az nagyon komoly 13 ora es 20 perc evente.

Nem tudom a magyar ifjusag hogyan fogja kiheverni ezt a sokkot, de szerintem emiatt most mar egesz biztos nemzethalal lesz. Nem a vegtelenul unalmas, monoton es korant sem onkentes iskolarendszer miatt, hanem az evi 13 ora 20 perc munka miatt.

o$zama 2013.08.17. 12:40:17

@Exploiter:
Ha te rabszolgaságnak nevezed azt, hogy gyerekeknek mesét olvasol/játszol vele, vagy menhelyi kutyát sétáltatsz/játszol vele akkor nagyon tudlak sajnálni.
Legalább megtanulná az érettségi előtt, hogy milyen felelősséggel jár mondjuk egy kisgyerek, vagy hogyan lehet felelőségteljesen kutyát nevelni. Nem csak a gyerekbe vert tudásanyagtól lesz egy ember érett. Kapnak egy kis élettapasztalot.

voltam nyugdíjas 2013.08.17. 12:47:18

Az egész ott van elkefélve, hogy az iskolák nincsenek felkészülve erre. Kellene egy "katalógus", hogy hova mehet egyáltalán. Nem a munka ellen van itt kifogás. Kórházba olvasni: ok, tud- normálisan hangosan felolvasni? Milyen szabályokat kell a kórházban betartani, és azt ki fogja elmagyarázni? Hol van fogadóképes szervezet, milyen feltételekkel, fogadandó létszámmal? A gyerek rohangáljon utána? Vagy a szülő? Ezeket kellene tisztázni, utána válasszon a gyerek.

lavór 2013.08.17. 12:48:58

@apanna:

Valamit nagyon benéztél. Ennyi hülyeséget összeírkálni... De mindegy is, túl okosnak képzeled magad ahhoz, hogy önállógondolatod lehessen.

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.08.17. 12:49:31

@o$zama:
Nem fog megtanulni semmit sem, mert nem fogja megismerni az önkéntesen végzett munka örömét, mivel az számára nem önkéntes, hanem kötelező lesz.

lavór 2013.08.17. 12:50:40

@o$zama:

Esetleg a szülő olvasson, játsszon azzal a gyerekkel, ne egy vadidegen, nem?

telkoe 2013.08.17. 12:52:18

@nemecsek ernő áruló: Igen ez komoly problema hogy egy szo hasonlit valakinek a nevere, ez mar a egyeretelmuen azt jelzi hogy vege a demokracianak es itt a teljes fasizmus. Itt mar csak az segit ha uveghangon vonyitja a hulyeseget az osszes halado baloldali proletar.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2013.08.17. 12:56:22

@álfirkász: en azt se tudom, ki ez a no, de jellemzo az indexre a pinas cimadas. idezet a cikkbeli idezetbol:

"Szégyen az, ha valaki annak ellenére sem dolgozik, hogy lehetősége lenne rá, vagy pedig nem tisztességes úton jut pénzhez."

a blikk.hu-n ugyanigy szol az idezet. tehat szegyelje magat, aki lusta vagy csal. mi ebben a felhaborito?

Ne érdekeljen! 2013.08.17. 13:02:31

@Ensiada Arkoveitie: a biologia, matematika, fizika, kemia, nyelvtan stb az iskola az onkentes?

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2013.08.17. 13:03:42

eygebkent meg mi a tokom az, hogy mi van ha nem tud folyamatosan olvasni? ez szerintem altalanos iskola alsoban elsajatitando keszseg. ha valaki erettsegi elott keptelen erre, akkor jobb ha nem is probalkozik.

2013.08.17. 13:10:29

@lavór:

"Öööööö... Az USA-ban kötelező lenne?"

Igen, sőt Kanadában is, ha érettségit szeretnél. Persze nem kizárt, hogy ők is Rákosiéktól vették át.

Más:

Akik kizsákmányolásról beszélnek ezzel kapcsolatban, gondolják már át, hogy gazdaságilag hol itt a kiszákmányolás ? Az állam rengeteget költ egy gyerekre, (aki aztán felnőtt korában vagy nettó adóbefizető lesz, vagy nem).
Gazdaságilag miért kizsákmánoylás elvárni, hogy négy év alatt 50 órában (!) segítsen az iskolás egy kicsit az államnak?

Azon lehetne vitatkozni, hogy a kötelező jelleg jó vagy rossz, de itt rabszolgaságról meg kizsákmányolásról beszélni csak az ostoba tömegek populista hergelése.

Mercel 2013.08.17. 13:12:45

Hello!

Teljesen egyet értek a posztolóval.
Az önkéntes munka egy nagyon jó dolog, és szerintem az egész társadalomra nézve jótékony hatása van ha az kiterjedten az emberek életébe beépülve volna jelen.

Nálunk ugyanis a gazdasági válság "csak" kb. 5-6 éve sújtja a társadalom nagy részét, de a morális válság... na az sokkal régebben és sokkal durvábban.
Ezt a morális válságot is segítene az önkéntes munka felszámolni.

DE.

Az önkéntes munkát kötelezővé tenni az baromság, káros, rossz üzenete van stb..

Nem tudom elhinni és józan ésszel felfogni, hogy "szeretett vezérünk" kormánya még a kalácsot is szarrá varázsolja.

Az önkéntes munkát lehet ösztönözni, lehet rá buzdítani, lehet bónuszként is elismerni (Mondjuk egy felvételinél - ahogy erre boldogabb helyeken van is példa) lehet bárhogy, de könyörgöm egy alapjában véve belülről fakadó szociális érzést, nem lehet kötelezővé tenni.
Illetve lehet persze. Csak akkor kettős haszna lesz.
1, szart sem ér az egész.
2, Egy egész generáció kedvét vehetik majd el örökre attól, hogy saját kedvükből másokon segítsenek.

"Frigyes"

Ui. A kötelező olvasmányos hasonlat teljesen jó volt - én annak idején 5 azaz öt karót kaptam a kőszívű ember fiaiért mert nem voltam hajlandó elolvasni - Tanév után nem sokkal elolvastam. Azóta többször is.
Mert nem volt kötelező.:)

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2013.08.17. 13:16:22

@droid_:
hogy ki ez a ..., azt én sem tudom, de...
"annak kell szégyellnie magát, akinek nincs munkája, pedig minden bizonnyal találna magának"
Ezt én úgy értelmezem, hogy akinek nincs munkája, annak azért nincs, mert lusta munkát keresni. Folytassam? Pontosan ugyanolyan nagypofájú, arrogáns kijelentés, mint amit megszokhattunk a fidesz maffia tagjaitól.

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2013.08.17. 13:19:04

@tff: ugye azt is érzékeled, hogy kötelezően előrírt ingyen munka, amivel megintcsak dolgozni akaró emberek elől veszik el a lehetőséget, hogy pénzért, a megélhetésükért dolgozzanak?
Ja, a narancsködön ez nem látszik át? Én kérek elnézést!

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2013.08.17. 13:19:51

@Mercel: ez is remek otlet. aki nem eleg jo ahhoz, hogy tovabbtanuljon, az kapjon a jokkal szemben pluszpontot azert, mert korhazban olvasgat. vagy mert fater szerzett igazolast. ez a lekevesbe rossz esetben is annyit jelent, hogy mindenki igyekezne onkenteskedni, kiveve azok, akiknek fater megszerezte az igazolast, tehat ugyanaz, mintha kotelezo lenne, kiveve, hogy aki nem akar tovabbtanulni az szarna az egeszre.

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2013.08.17. 13:22:33

@droid_: bocs, újra, mert elcsesztem a másolást...

"Bábiné Szottfried Gabriella, a védőnői szolgálat megújításáért felelős miniszteri biztos szerint annak kell szégyellnie magát, akinek nincs munkája, pedig minden bizonnyal találna magának, ha igyekezne."

Szóval a miniszteri biztos asszony elmehetne Borsodba valami nyomortelepre, ott kiállhatna az ott élők elé és a szemükbe mondhatná, ha lenne benne egy szemernyi tisztesség!

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2013.08.17. 13:22:39

@álfirkász: az ugye megvan, hogy ez a szoveg az index ujsagirojanak sajatos megfogalmazasa (ize, atfogalmazasa), es nem a no szavai? folytassam?

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2013.08.17. 13:23:20

@droid_: blikk vs index? Index is egy trágyadomb, de azért a blikknél egy fokkal hitelesebb még most is.

2013.08.17. 13:24:06

@álfirkász:

És szerinted az ilyen munkákra mennyire özönlenének a munkanélküliek önként és dalolva, pláne annyiért, amennyit az állam tudna ezért fizetni?

Vagy megérné ezekre a munkákra vállalkozást alapítani, és alkalmazottakat fizetni?

Vagy hogy gondolod konkrétan ezt a modellt?

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2013.08.17. 13:33:00

@álfirkász: most nem akarlak elkeseriteni, de az index maga hivatkozik a cikkben a forrasra, ami a blikk.
jeleznem, hogy augusztus kozepe van, semmi nem tortenik, mit csinaljon hat szegeny indexes ujsagiro a munkaberert ilyen inseges idoben? felcsapja a blikket, kiragad ket mondatod, atfogalmazza ugyanazt a ket mondatot, hogy hatasosabb legyen (nem baj, ha mast jelent), ad neki egy pinas cimet, cimlap, es mar hatra is dolhet, bonthatja a jol megerdemelt sorocsket.

nemecsek ernő áruló 2013.08.17. 13:37:32

@telkoe: Cuki, ahogy véded a komcsijaidat, és bagatellizálod a helyzetet.

vackorazelsőbében 2013.08.17. 13:47:43

Nem az ötlettel van a gond, hanem az elnevezéssel. Nem önkéntes munkáról van itt szó valójában, hanem a köz érdekében végzett szolgálatról, amiért nem kapunk pénzt. Ha mondjuk kötelező közcélú / közhasznú / civil stb. munkának neveznénk, mindjárt lenne értelme. A "kötelező önkéntes" valóban értelmezhetetlen kifejezés, persze itt megint keverednek egymással a fogalmak, összemosunk, jó magyar szokás szerint...

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2013.08.17. 13:50:20

@droid_: hm. Legyen. Ettől még az index verziója (számomra) hihetőbbnek tűnik, ismerve pár fideszes nyilatkozatot.

No persze van egy olyan előzménye is, hogy pár hete egy "orvos" elmondott mindenféle lógósnak, mert megmondtam neki, hogy évek óta nincs munkám. Mire ő közölte, hogy na majd a fidesz ad munkát az "ilyeneknek". (így, szó szerint)
Azóta is töröm a fejem, hogy esetleg visszasétálok hozzá, kicsit kevésbé zaklatott hangulatban és elbeszélgetek vele olyasmiről, hogy mi köze egy orvosnak a betegek magánéletéhez...

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2013.08.17. 13:52:20

@telkoe: mondd barom úr! Te tényleg nem emlékszel, az ex mszmp-s kövér laca parlamentbeli előadására, amiről a Kötél/Köteles László nevet kapta?
Ez így elég szánalmas...

lutria 2013.08.17. 13:57:18

Van egy oldal ahol az önkéntes közösségi szolgálatot módját és helyét lehet kiválasztani,kíváncsiságból kipróbáltam több kombinációt is de bármilyen szakirányt választottam mindig ugyanazok a nyugdíjas,-fogyatékos,-gyermekgondozással kapcsolatos lehetőségeket adta ki,a lakhelyemtől 20-30-40 km-es távolságban.
Lehet például katasztrófa-és polgári védelmi irányba keresgélni(fiúkat nyilván ez érdekelné)erre kiad több nyugdíjas otthont...stb.polg.védelmit meg egyet sem.

CyberPunK 2013.08.17. 14:09:40

Én azt javasolnám, hogy aki ennyire védi a kötelező önkéntességet az próbálja ki előbb, tolja le az 50 óráját, aztán mondogassa, hogy milyen jó ötlet.

Viszont van egy jó kérdés: 16 éven alulinál törvényes képviselő hozzájárulása szükséges munkavégzésnél. Itt vajon kell?

szuperkrumpli 2013.08.17. 14:11:05

Mária országában még az önkéntesség is kötelező! Minden napra jut egy facepalm!

zelmavagyok · http://sikospálya.blog.hu 2013.08.17. 14:13:31

@roli101: Félre ne értsen, keserű iróniának szánom: végre egyszer az idősek otthonaiban dolgozó, szégyenletesen megfizetetlen és vitathatatlanul elkötelezett dolgozóknak is csurran-cseppen... mert melyik szülő nem fizetné meg a gyereke érettségiéjért. (De nem így fog működni, körül van bástyázva rendesen...)

Di622 · http://www.microglobe.co.uk/nissin-di622-digital-flash-for-canon-eos-ttl-ii-camera-p-5535.html 2013.08.17. 14:14:49

@lavór:
A fideszes csicskáknál ez megy.
Épp a napokban mondom az egyik narancsfejűnek:
Ahogy látom ezek a nemzeti trafik után megcsinálják a nemzeti italboltot is...

Erre válasz:
Nagyon helyes, amerikában sem lehet mindenhol szeszt kapni...

Nagyon érdekes.
Amerika a sátán maga és elmehet az anyjába.
De ha valami faszságot kell megindokolni, akkor bezzegamerika.

Amúgy van egy olyan sanda gyanúm, hogy bezzegamerikában BÁRKI nyithat italboltot ha megfelel a törvényi előírásoknak és nem a helyi kiskirályok mutyizzák le koncesszióban.

CyberPunK 2013.08.17. 14:16:43

@Di622: Sokkal vicesebb mikor megy a visszakérdezés, hogy a szabad lőfegyvertartást mikor vezetjük be? :)

zelmavagyok · http://sikospálya.blog.hu 2013.08.17. 14:16:57

@CyberPunK: Tudtommal a közösségi szolgálat nem tartozik az önkéntes törvény hatálya alá, a közösségi szolgálat deklaráltan pedagógiai célokat szolgál, így talán érvényes az egyszeri aláírás, amivel az iskolába beíratták a gyereket. Határozottan úgy tudom, nem szükséges további törvényes képviselő-i engedély.

Terencius 2013.08.17. 14:18:11

Senkinek ne legyen kétsége, a magyarok ezt is megoldják "okosba". Mindenkinek lesz aláírása és pecsétje is.

Ejjnye Bejjnye 2013.08.17. 14:18:45

A modern kori rabszolgaságról beszélünk! Egyes szervezetek az uniós pályázatokból piszkosul gazdagodnak, de persze a munkát a köznép végzi - ingyen! Meg van hozzá a propaganda, nem, kell ehhez a szaktudásért Koreáig menni. A közmunkaprogram ugyanezen elven működik:éhbér szintet sem elérő pénzért dolgoztatni tömegeket. Ez valódi gonoszság, hiszen számító módon, propagandával szédített tömegeket lehet a NAGY MUNKANÉLKÜLISÉG mellett foglalkoztatni extra profit termelése céljából!

CyberPunK 2013.08.17. 14:20:41

@zelmavagyok: Szénbányát lehet nyitni közösségi szolgálat címszó alatt? Esküszöm, hogy a rászorulóknak beszerzési áron adom a szenet, hogy a közösséget is szolgáljam

lavór 2013.08.17. 14:21:12

@Di622:

Az az az ország, ahol fegyvert is lehet szabadon vásárolni, és le is lőhetem azt, aki lopni akar tőlem? Esetleg arról az országról beszélünk, ahol sorozatos iskolai ámokfutások vannak? Netán arról az országról, ahol az agresszió még nálunk is magasabb? Vagy arról a szabadságot hirdető országról, ahol korlátozzák a bevándorlási jogot? Esetleg arról, ahol szinte kiirtották az őslakosságot?

lavór 2013.08.17. 14:22:45

@lavór:
Ja, és... Amerikában is hetente írják át az Alkotmányt?

Di622 · http://www.microglobe.co.uk/nissin-di622-digital-flash-for-canon-eos-ttl-ii-camera-p-5535.html 2013.08.17. 14:29:12

@Mercel:
"Nem tudom elhinni és józan ésszel felfogni, hogy "szeretett vezérünk" kormánya még a kalácsot is szarrá varázsolja."

Én inkább úgy fogalmaznék hogy:

A FIDESZ egy inverz Midiász király és az Al Capone szerelem gyereke.
Amihez csak hozzáérnek arany helyett szarrá válik.
Ha véletlenül mégsem, akkor meg ellopják.

Di622 · http://www.microglobe.co.uk/nissin-di622-digital-flash-for-canon-eos-ttl-ii-camera-p-5535.html 2013.08.17. 14:32:03

@álfirkász:
Esetleg elmehetne mondjuk Dunaújvárosba is és előadhatná annak az 1500 embernek akit épp mostanában fognak az utcára tenni.
Biztos nagy sikere lesz vele.

ppppalika 2013.08.17. 14:41:09

@apanna: "Aki nem képes 50 órát adni ami ha 5 órában számolom/nap az össz 10 napot a társadalomnak, az még a könyvtáros szakra sem érdemes..... "

Nem döntő, csak a pontosság kedvéért.
Aki még nincs 16 éves, legfeljebb napi 3, felette talán 4,5 órát tevékenykedhet. Tanítási napon a maximális időtartam 2 óra. Talán a heti maximum is megszabott.

zelmavagyok · http://sikospálya.blog.hu 2013.08.17. 14:43:56

@CyberPunK: Már amennyiben 14 és 18 év közötti nappali tagozatos középiskolás, és az iskolája megkötötte az előírásos együttműködési megállapodást a bányatársasággal... amúgy meg miért pont ez a retrográd szén? Napelem vagy geotermia?

CyberPunK 2013.08.17. 14:45:55

@zelmavagyok: Hagyománytiszteletből. :)

JohnHenry 2013.08.17. 14:49:37

@Nelson.: sőt, képzeld el, hogy vannak nálunk prosperálóbb országok, ahol a szombat-vasárnap sima munkanap.

@apanna: +1

@o$zama: "Szerintem a "kötelező önkéntes munka" kifejezésből valójában sokaknak a "munka" szó nem tetszik." - pontosan!

@lutria: mi bajod az öregekkel?

úgy veszem észre, hogy a többség annyira tele van "szabadsággal", hogy nem is érti, mit jelent a társadalomért tenni valamit.

utáljátok a fideszt, mert ezt is a nyakatokba varrja, de nem mentek ti tüntetni, hogy legalább ennyit megtegyetek a társadalmatokért.

ha nem tetszik a(z önkéntes) munka, akkor nosza, ki kell menni tüntetni, nem a számitógép mögül hőbörögni...

egyébként meg nem fog megártani a fiataloknak, ha tanulnak egy kis - jó értelemben vett - alázatot, talán kevesebb pofont fognak kapni az életben, ha korán megtanulják, hogy nem csak piából meg cigiből áll az élet.

ppppalika 2013.08.17. 14:50:02

@voltam nyugdíjas: " Hol van fogadóképes szervezet, milyen feltételekkel, fogadandó létszámmal? A gyerek rohangáljon utána? Vagy a szülő? Ezeket kellene tisztázni, utána válasszon a gyerek. "

A fentiek éppen jól körülírtak:
kozossegi.ofi.hu/
Az iskola dolga.

ppppalika 2013.08.17. 14:51:51

@droid_: Középiskolába kerülve nem mindenki tud folyamatosan olvasni. Nem kirívó eset. És legalább a korosztály fele nem is érti, ami olvas. :(

apanna 2013.08.17. 14:56:17

@lavór: Látod, nem is vártam többet tőled. Nyomjátok a populista szöveget, hisz ez a dolgotok.
Majd ha rászorulsz az államra, mert rá fogsz, akkor jusson eszedbe mekkora ökör voltál. Igaz, ha csak segélyből fogsz megélni, akkor is megkapod majd a szociális ellátást, ha nyugdíjas leszel, akkor is potom összegért kimegy hozzád egy gondozó, és kiszedi alólad a szart is minimálbérért.
Ezért nem jutunk itt semmire, mert 50 önkéntes órától is összeszarjátok magatokat, lusták vagytok, de nagy a pofátok, miközben várjátok az ingyenes sült galambot...
Ne így legyen..

ppppalika 2013.08.17. 14:58:33

@droid_: "ez is remek otlet. aki nem eleg jo ahhoz, hogy tovabbtanuljon, az kapjon a jokkal szemben pluszpontot azert, mert korhazban olvasgat."

A pluszpont szerintem is rossz ötlet, de olyasmi nem, ami nem ösztönözne érdemben csalásra, már működhetne. Pl. a sikeres nyelvvizsga díjának felét vagy fix összeget visszakapna az, aki letudta. Felőlem akár egy fesztiválon is kaphatna a belépőhöz mondjuk 10% támogatást.

ppppalika 2013.08.17. 15:03:01

@vackorazelsőbében: "A "kötelező önkéntes" "

Nem is így szokták nevezni:
kozossegi.ofi.hu -n: "A nemzeti köznevelésről szóló törvény szerint az érettségi bizonyítvány kiadásához ötven óra közösségi szolgálat teljesítése szükséges"

Köznevelési törvényben:
"közösségi szolgálat: szociális, környezetvédelmi, a tanuló helyi közösségének javát szolgáló, szervezett keretek között folytatott, anyagi érdektől független, egyéni vagy csoportos tevékenység és annak pedagógiai feldolgozása,"

lavór 2013.08.17. 15:04:25

@apanna:

Nem is tudom, ki nyomja itt a populista szövegét. Nekem aztán oly mindegy, hogy lesz-e vagy nem. Már a gyerekemet se érinti. Többen is leírták: a "kötelező" a gond. Pont olyan lesz, mint minden, ami kötelező. Miért is keverted ide az én segélyemet vagy minimálbéremet? Mi köze annak a nevetséges kötelező közmunka programhoz? De ha már idekeverted: segélyből, rehabellátásból nem lehet megélni. Csak ti gondoljátok, hogy igen, és meg is próbáljátok magyarázni. Egyébként meg szedjenek szemetet önkéntesen, ahhoz nem kell sok ész (akár büfé-ruhatárszakosok is el tudják végezni), viszont nagyon hasznos lehet a környezet megóvása érdekében.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.08.17. 15:04:26

ha van pozitív jó dolog a kormány intézkedései között akkor ez az önkéntesség biztos, hogy benne van!

Sőt az 50 óra még lehet kevés is.

ppppalika 2013.08.17. 15:08:40

@CyberPunK: "Viszont van egy jó kérdés: 16 éven alulinál törvényes képviselő hozzájárulása szükséges munkavégzésnél. Itt vajon kell? "

Úgy tudom igen.

Valami ilyesmit javasolnak kérni:
"Szülő, gondviselő nyilatkozata:
Alulírott XY nevezett tanuló szülője/gondviselője az iskolai közösségi szolgálat teljesítését a jelzett területeken támogatom és tudomásul veszem."

Rwindx 2013.08.17. 15:09:29

Közösségi, nem önkéntes, nem tudom a poszter ezt hol olvasta. Nyilván sehol.

lavór 2013.08.17. 15:11:10

@doggfather:
"Sőt az 50 óra még lehet kevés is."

Szerintem is. Életfogytig kéne tartania.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2013.08.17. 15:19:48

@ppppalika: es ennek ellenere hozongenek a kommentelok a kotelezo olvasmanyok ellen.
ha valaki nem kepes folyamatosan olvasni, valasszon mas tevekenyseget. vagy ha mindenkeppen felolvasni akar, akkor gyakorolja be otthon, az mindenkinek hasznara valna.
de hogy ezt hozzak fel ervkent a munka ellen, az szerintem nevetseges.

apanna 2013.08.17. 15:26:06

@lavór: Hol olvastad tőlem, hogy segélyből meglehet élni? És miért használsz többesszámot? Egyedül vagyok a véleményemmel, amit felvállalok. Próbáltalak rávezetni, hogy amikor majd rászorulsz a társadalom segítségére, akkor is jusson eszedbe, hogy csak azért mert gyűlölsz egy pártot, mindent elutasítasz zsigerből, és minden szar amit csinál.
Én a hét napból 5 napot mentálisan sérült emberekkel foglalkozom, és a hétvégéken is elérhető vagyok számukra, ami nem kötelező, de valahol "kötelezően" önkéntes munka. Mi lesz veled, ha neked is segítség kell majd?

lavór 2013.08.17. 15:30:02

@apanna:
Konkrétan tévúton jársz. Nem gyűlölök egy pártot. A saját szakmámban én is "éjjel-nappal" elérhető vagyok. És? Engedtessék meg nekem, hogy elutasítsak valamit, ugyanannyi jogom van a saját véleményalkotásra , mint neked... még.
Egyébként te jöttél nekem azzal a szöveggel, hogy mi lenne, ha én szorulnék a társadalomra. ha a konkrét véleményemet kérdezed, nyugodtan nyírjanak ki, nem szeretek hosszan haldokolni. Ugyanis a jelenlegi "ellátás" ennyire elég.

Kerek négyszög 2013.08.17. 15:42:25

a kötelező = utálni való (pl. annak idején az orosz nyelv)

Pont az ellenkezőjét fogják elérni, mint amit szándékoztak. Bravó.

voltam nyugdíjas 2013.08.17. 16:12:43

@ppppalika: Ez tényleg hasznos. Található fogadó szervezet is. Amire rákerestem, -a katasztrófavédelem - nem igazán írja le a tevékenységet. Ki, milyen kortól végezhet, és mit. Nagyon sok olyan hely lehet, ahol fogadnák a diákot, csak a pl.:munkavédelmi oktatás gazdátlan.
Ezt kellene megszervezni. Központilag, iskolánként? Mert ez egy gimnáziumé, grat a tervezésért. KB. minden iskolának ilyennek kellene lenni. Szerződéssel a fogadó szervezethez. A téma a balesetekre abszolút nem tér ki. Ki a felelős? Ismervén a diákokat, elég szeleburdiak tudnak lenni.

apanna 2013.08.17. 16:43:21

@lavór: "Ugyanis a jelenlegi "ellátás" ennyire elég."-Miről beszélsz? Az ellátottjaimnak a nyugdíja majdnem kétszerese a fizetésemnek. Soha nem panaszkodom nekik, hisz én adom az optimizmust a gyógyuláshoz, vagy túléléshez.
Te meg itt rinyálsz, hogy majd a te ellátásod a halállal lesz egyenlő?
Mit szóljon az az ápoló, aki 12 órás műszakok után alig visz haza 90 ezer forintot, és 2 gyereket is nevel?

Nem. Te vagy az aki a gyűlöletét nem tudja kordában tartani, és ezt próbálja a fórumozókra rálőcsölni.
Sajnálom, hogy ennyire szar neked az élet.

lavór 2013.08.17. 16:51:56

@apanna:

Arról beszélek, amit kérdeztél. Hogy mi lenne velem, ha rászorulnék a társadalomra. Ma egy tartós betegség vagy rokkantság gyakorlatilag a lassú agóniával egyenlő. A gondozottaidnak jó sora van.
Rosszul gondolod, nem szar nekem az élet. Egyébként párszor már leírtam: felháborító , hogy az egészségügyben éhbérért dolgoztatnak. Azon egészségügyi dolgozókkal, akikkel kapcsolatba kerültem, mindig is jó viszonyt sikerült kialakítani. Bár sokszor kezdődött negatív jelzővel a kapcsolatunk. De még mindig nem gyűlölködtem. Nálad ez valami becsípődés lehet. De még mindig nem tudom, mi köze ennek a kérdéskörnek a "kötelező önkéntességhez"?

ppppalika 2013.08.17. 16:56:41

@voltam nyugdíjas: A szervezés iskolánként van. A fogadó szervezetnek javasolt (van, ahol kötelező) mentort megjelölni, akik ezért és hasonló dolgokért felelős.

Szerződést mindenképpen kell kötnie az iskolának a fogadó szervezettel.

"A téma a balesetekre abszolút nem tér ki."

A Gyakori kérdések közül a 17. pontban szerepel: kozossegi.ofi.hu/Contents/ShowContentByTitle?title=GYIK#kerdes_17

voltam nyugdíjas 2013.08.17. 17:14:26

@ppppalika: Köszi. Mi ebből az egészből széles körben ismert?
A biztosítás kötését javasolják. Van ilyen biztosító? Munkáltató biztosíthat?
A szerződést minden fogadóval külön kötik?, vagy Pistike elmegy valahova, és ott akar dolgozni, akkor azokkal kötnek szerződést?
Vagy az iskola köt 10 fogadóval, és abból lehet választani?

ppppalika 2013.08.17. 19:59:40

@voltam nyugdíjas: Ha elolvastad az első mondatot is... "Az állam minden magyar állampolgárságú gyermek részére gondoskodik 3−18 éves korig a baleset-biztosításáról a tanórán kívüli tevékenységei tekintetében is. "

Ez - értelmezésem szerint - erre a tevékenységre is vonatkozik.

Ezen felül javasolják, hogy kössenek kiegészítő biztosítást is.

Nem tudom, hogy melyik, mire és mennyit fizet.

apanna 2013.08.17. 22:34:55

@lavór: Istennel beszélget egy ember: Uram, szeretném megtudni, hogy milyen a Paradicsom és milyen a Pokol?

Isten odavezeti két ajtóhoz. Kinyitja az egyiket és megengedi az embernek, hogy betekintsen A szoba közepén egy hatalmas kerek asztal volt és az asztal közepén egy nagy fazék, benne ízletes raguval.

Az emberek, akik az asztal körül ültek csont soványak és halálsápadtak voltak. Az összes éhezett.

Mindegyiknek egy hosszú nyelű kanál volt a kezében, odakötözve a kezéhez. Mindegyikük elérte a ragus tálat és vett egy kanállal. De mivel a kanál nyele hosszabb volt, mint a karjuk, nem tudták a kanalat a szájukhoz emelni.

A szent ember megborzongott nyomorúságukat, szenvedésüket látva.Isten ekkor azt mondta: Amit most láttál az a Pokol volt.

Majd mindketten a második ajtóhoz léptek.
Isten kitárta azt és a látvány, ami a szent elé tárult, ugyanaz volt, mint az előző szobában. Ott volt egy nagy kerek asztal, egy fazék finom raguval.

Az emberek az asztal körül ugyanúgy hosszú nyelű kanalat tartottak a kezükben. De ez alkalommal az emberek jól tápláltak, mosolygósak voltak és nevetve beszélgettek egymással.

A szent ember ekkor azt mondja Istennek: Én ezt nem értem!

Ó, pedig ez igazából csak 'képesség' kérdése. Ők megtanulták egymást etetni, míg a falánk és önző emberek csak magukra gondolnak - válaszolja Isten. Amikor csak magunkra gondolunk: a Pokol van itt a Földön. Amikor másokra is, akkor a Paradicsom.

Ilyen egyszerű!

ex-dr. vuk 2013.08.17. 23:09:42

@Ensiada Arkoveitie: en megprobaltam ezeket elolvasni, de 14 eves fejjel uberfosok voltak. Egy Rejtot viszont szerintem szinte minden tizeneves elvezne, keves lenne aki nem. De biztosan tobben, mint azokat, amik most kotelezok.
Persze Rejtobol is vannak gyengebbek, viszont vannak nagyon elvezetesek, amik raadasul rovidek is. Es legalabb vicces.

ex-dr. vuk 2013.08.17. 23:11:41

@álfirkász: "akinek nincs semmije az annyit er" kategoria :)
süti beállítások módosítása