Ha a hazai felsőoktatási kollégiumi rendszerre gondolok elsőként a Keleti Márton rendezte Hattyúdal című film betétdalának első sora jut eszembe: "A Villa Negra nem apácazárda, A Villa Negra nem fényes lokál." Viszont az árát megkérik, idén ugyanis kismértékben, de tovább emelkedtek a fővárosi kollégiumi díjak, vidéken viszont szinte változatlanak maradtak az árak. Ugyanakkor még így is jobban megéri a kollégiumi lakhatásért, mint albérletért fizetni.

A szakértők előrejelzései szerint csökkenés hosszú távon sem elképzelhető, a fajlagos költségek ugyanis folyamatosan nőnek, ezzel szemben viszont a kollégiumi normatíva, magyarán az állami hozzájárulás mértéke, az elmúlt öt évben nem változott: évi 110 ezer forint körül alakul.

A felvételizők körében idén is legnagyobb népszerűségnek örvendő Eötvös Loránd Tudományegyetem legnagyobb, 2250 férőhellyel bíró kollégiuma, a 2011-ben teljesen felújított Kőrösi Csoma Sándor Kollégium, ahol a 2012/13-as tanévben minden aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkező lakó 15 000 forintot fizetett havonta. Ez magában foglalta az alapszolgáltatások mellett többek közt az internet- és konditerem használatot is. A következő tanévben ez az összeg – az ELTE többi kollégiumi díjához hasonlóan – pár száz forinttal emelkedik majd 15 320 forintra. A felsőoktatási intézmény kollégiumai közül a legkedvezőbb áron havonta 9320 forintért lehet megszállni. Még mindig sokkal megfizethetőbb összegekről beszélünk, mintha albérletet kellene fizetnie a hallgatónak, a belvárosban ugyanis 15 ezer forintért jobb esetben is csak egy mellékhelyiségnyi területet lehetne bérbe venni. Vagy még azt sem. Arról nem is beszélve, hogy a kollégiumi létnek hatalmas közösségformáló szerepe van, és itt nem feltétlenül a végeérhetetlen hajnali bulizásokra gondolok, hanem a közös főzésekre, vizsgákra való készülésekre, vagy lazulásokra. Amerikában nagy hagyománya van az egyetemi kollégiumoknak, egy-egy ilyen intézmény tagjának lenni hatalmas presztízst jelent.

Folytatva a sort, az idei felvételi másik "slágerintézménye" ismét a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem volt, ahol 2012-ben az elsőéveseknek csekély 8500 forintos havidíjat kellett kipengetniük, míg az önköltségesektől több mint a dupláját, 19 650 forintot kértek el. Idén a "luxuslakosztályaiban" 20 950−23 300, a régiekben 9300−11 650 forintot kérnek. A felsoroltakhoz képest érdekes kivétel a Semmelweis Egyetem, mely komfortfokozat alapján három kategóriába sorolja a férőhelyeket. Így megkülönböztet: háromágyas szobákat fejenként 9320-ért; kétágyas, komfort nélküli helyekért 11 650 forintot kell fizetni, a helyek öt százalékát jelentő kétágyas, összkomfortos szakkollégiumi szobák 17 475 forintba kerülnek.

A pótfelvételi végeztével már mindenki tisztában lesz vele, hol kezdheti meg szeptembertől a tanulmányait, a lakhatást illetően érdemes tehát már most leadni az igénylőlapot, számításba venni a intézmények kollégiumait, ahol az albérleti díj töredékéért juthatnak szálláshoz a hallgatók, sok helyen már új, igényes környezetben.

A bejegyzés trackback címe:

https://szamarpad2014.blog.hu/api/trackback/id/tr375453385

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

LallyPop 2013.08.09. 23:19:20

Nyugaton meg a koleszok drágábbak, mint az albérlet, ami persze szintén a töbszöröse, mint itthon.

Ja gratu a semmihez. Címlap.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2013.08.09. 23:53:07

Azért piszok olcsók ezek a koleszok, nem is értem, hogy a diákok miért tiltakoznak állandóan, bár az ifjakra mindig jellemző volt a hiperaktivitás, az elégedetlenkedés.
(Röghözkötés. Bezzeg, amikor a mobilcégeknek aláírnak 2 éves hűséged az ájfonért, akkor nem eszi őket a fene.)

Alaister Grand 2013.08.09. 23:58:01

skóciában egy kollégiumi elhelyezés kb heti 80-100 font, és kb ennyi egy szoba is egy közös diákalbérletben (3-5 lakóval számolva)

Alaister Grand 2013.08.09. 23:59:42

azért nyafog az egyetemista, mert ha kitanulja a belét és színötös a bizije, akkor se kap 25 ezernél több ösztöndíjat. És ezek a dögök olyanok ám, hogy szeretnek pl enni is, meg ilyen dőzsölős dolgok, tudod...

skaven 2013.08.10. 00:33:53

@Alaister Grand: odamenjunk megtapsolni? megis mit szeretne amugy? mi a fenere kellene csak ugy penzt kapnia?

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.08.10. 05:01:35

@Ándi bácsi: Nyugaton a legrosszabb kolesz színvonala olyan, mint itthon az új építésű luxuskoleszoké (a cikkben nem ilyenek szerepelnek, csak régi és felújított).

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.08.10. 05:04:06

@Alaister Grand: Az évfolyam legjobb tanulói között voltam, de akkoriban igazán örültünk volna, ha az ösztöndíjunk eléri a minimálbér 25%-át...

funfun 2013.08.10. 07:27:51

@Kara kán: ja, csak a mobilcég munkát ad, fizetésért, amiből nem gond a visszafizetés, ha már. Az állam pedig nem biztos, hogy fog tudni munkát biztosítani megfelelő fizetésért. Vágod?
@Alaister Grand: a diák tanuljon, és mellette tartsa fenn magát. Én is így csináltam, mindig volt munka, csak keresni kellett. Igaz, sokszor feketén, de mégsem szülők támogatásából éltem. És nem szégyelltem alantas munkát sem.

Liquid_Night 2013.08.10. 09:19:06

Csak en latom neccesnek azt, hogy penztarca fuggvenyeben mar kulonbozo komfortfokozatok vannak a kollegiumokban?

Persze erre lehet mondani, hogy mashol is ilyen, csak egy normalis orszagban a legprosztobb szinten sem szenvedsz hianyt. Biztos jot tesz a moralnak, ha pl. az osztondijas tanulo a legganyabb szobaba kell h lakjon, gazdagek epphogy atrugdosott gyereke meg a legjobban...

(sry az ekezet hianyaert, kulfold)
süti beállítások módosítása