Kezdődik a nyári szezon, ami egyet jelent azzal, hogy a diákok beszabadulnak a munkaerőpiacra. Készül erre a NAV, az iskolaszövetkezetek, de nemrégiben Hoffmann Rózsa is tartott egy sajtótájékoztatót arról, hogy milyen szép és jó, hogy a fiatalok dolgoznak, és az iskolaszövetkezetek ebben milyen sokat tudnak segíteni. Azt nem említette, hogy milyen sokat tudnak ezzel együtt a diákokról lehúzni.

Biztosan vannak kivételek is, nem állítom, hogy nincsenek. Szűkebb és tágabb környezetemben azonban egyaránt azt látom, hogy ha egy fiatal az iskolaszövetkezeten keresztül igyekszik munkát találni, többnyire csúnyán ráfázik anyagi értelemben azokhoz képest, akik a maguk útját járják, és egyénileg intéznek maguknak valamilyen kereső tevékenységet a nyárra. Egyszerűen azért, mert a tipikusan diákmunkának meghirdetett állások zömében a munkaadók azért keresnek kimondottan diákokat, mert az olcsóbb nekik. És nem csak azért, mert mindenféle kedvezményeket kapnak értük.

Sajnos általános az a jelenség, hogy sok munkaadó nem fizeti ki rendesen a nyáron dolgozó diákmunkásokat, egy nevetséges összeggel szúrja ki a szemüket „elég az neki” jelszóval. Nagyon szép és jó, hogy a fiatal így bejelentve, kényelmesen, hófehéren dolgozhat, csak épp pont ő nem látja ennek előnyeit, ugyanis jó eséllyel a töredékét keresi annak, amit a pultosként, fagyiárusként stb. egyénileg elhelyezkedő társai. És ráadásul korántsem biztos, hogy ők feketén dolgoznak, mint ahogy arra az említett sajtótájékoztatón a NAV elnökhelyettese utalgatott.

Az iskolaszövetkezet a tapasztalatok alapján maximum annak éri meg, aki egyénileg nem tudna nyári munkát találni a környéken. Aki igen, az inkább intézze maga, valószínű jobban jár. Arról nem is beszélve, hogy jó eséllyel az iskolaszövetkezet is szépen lehúzza a jussát a diákmunkás béréből. Így fordulhat elő, hogy az „akár 1000 forintos” órabérből a diák kezében jó esetben marad 500, de van, hogy annyi se, a szabályokra kevésbé figyelő, ámde leleményesebb fiataléban, aki nem szórakozik az iskolaszövetkezettel, pedig tényleg ott figyel az az ezres. Szóval, miért is éri ez meg a fiataloknak?

A bejegyzés trackback címe:

https://szamarpad2014.blog.hu/api/trackback/id/tr975375980

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

OkoskaTo:rp 2013.06.24. 22:36:45

Elég felületes írás, bár nem teljesen alaptalanul.

Egészen konkrétan le lehetne írni, hogy mennyi az annyi.
Mondjuk anno én is dolgoztam egy gyárban diákként úgy, hogy az egyetemi diákszövetkezet által odahozott melósok fele annyit kaptak ugyanazért. Amikor ezt megtudták, nem lett túl rózsás a kedvük. A diákszövetkezet akkori góréja most fideszes polgármester...

A másik lényeges dolog, hogy a diákszövetkezet által begyűjtött munkákat hogyan osztják el. "Természetesen" a jól fizető, kényelmes adatbevitelt az ottani titkárnő-barátnő-stb. kapta meg, aki meg csak úgy beesett, annak jönnek az 500 Ft-os éjszakai aljamunkák.

v2peti 2013.06.24. 23:40:35

Egy nagy előnye van a szövetkezetnek, a rugalmas munkaidőbeosztás. Megtehetem, hogy általam meghatározott napokon megyek. Persze azért ennek is vannak határai, de azért a szövetkezet jóval rugalmasabb, mint az egyéni szerződés. Na meg a felelősség. A szövetkezet az legálisan foglalkoztat, míg a maszek nem feltétlenül. Persze nem minden maszek csaló, de egy fagyis nagyobb eséllyel jelenti be az embert 6 órára (4 órát azért már a NAV sem hisz el), mint 8-ra.

Kedvezmény azért van, mert a diákok után nem kell azt a sok TB-t fizetnie a munkáltatónak.

v2peti 2013.06.24. 23:41:16

Javítás: Na meg a felelősség. helyett, na meg a legalitás!

v2peti 2013.06.24. 23:41:56

Persze ettől még meglehet a lenyúlás és a munkák baráti alapon történő elosztása.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.06.25. 04:20:02

Manapság elég ritka az olyan nyári diákmunka, amelyik legálisan bejelentett és jóval a minimálbér felett fizetnek. Én konkrétan csak hostess és informatikai melókról hallottam idén, de ezekre a diákszövetkezetek is a minimálbér többszörösét fizetik.

dr Smittpálelnökúr 2013.06.25. 07:33:06

1. Kevés a fizetés diákmunkásként? Kezdj hozzászokni, ez később is így lesz.
2. A minimálbér 564 Ft bruttó, az 500-at nem is értem. Ha nettó 500-rá gondol a posztoló, akkor az adózás miatt tessék panaszkodni a képviselőnél.
3. Jól értem, az olvasható ki a posztból, hogy feketén jobb dolgozni, mert úgy többet lehet keresni??? Gratulálok! A diák is legyen rögtön adócsaló, ugye, mert nincs elég az országban? Utána viszont nem kéne a Mterror blogon panaszkodni, hogy nem fizetett ki az a szemét, akinél nyáron dolgoztál.
4. Az a cég, amelyik diákokat saját állományba vesz, ahelyett, hogy szövetkezeten keresztül dolgoztatná őket, elég rosszul gazdálkodik. (és itt nem a szakmai gyakorlatról írok)

tundrazuzmo (törölt) 2013.06.25. 07:39:53

MIért éri meg a fiataloknak?

Mert nem lopni és csalni tanul meg, hanem dolgozni. Ritka az a fiatal, akinek kifizetnék 500-nál magasabb órabért a semmi tudásra.

Az iskolaszövetkezet jó eséllyel lehúzza? Persze. Ők meg ebből élnek. Cserébe talán pénzt is látsz majd a végén.

Én dolgoztam iskolaszövetkezeten keresztül. Mindig megkaptam a pénzt rendesen, és a végén még referencia igazolást is kaptam. Ja, persze, nem fagyit árultam, vagy pultosként dolgoztam 1000 Ft-ért, hanem csúnya "irodai" munkát. Mégis többre mentem vele.

ISZOSZ 2013.06.25. 07:43:40

Kedves Törpilla!

Szomorúan olvasom írásod, ami nem megfelelő tájékozottságod, vagy körültekintésed miatt olyan információkat tartalmaz, ami általánosságban sem felel meg a valóságnak, nélkülöz minden objektivitást és téves megállapításokra enged következtetni.

Egy kicsit szeretném Neked bemutatni a valóságot, a tényeket, a statisztikák néhány adatát.

A Diákmunka gyűjtőfogalom, (munka)jogi szempontból sem egységesen kezelhető, így nem lehet sajnos szabályozott, negatív kicsengését a diákok nyári foglalkoztatása során "szerzett" botrányok, bér ki nem fizetések beárnyékolják.

Azonban a Diákmunkának vannak olyan, jogilag megfelelően szabályozott részei, mint az iskolaszövetkezetek, ahol az ott dolgozó fiatalok jogait törvények védik és garantálják!

A diákoknak meghatározott, legális, adózott bért fizetnek, amit még akkor is megkapnak, ha a Megrendelő az iskolaszövetkezetnek nem fizet, hisz a csődtörvény védi ezeket a sajátos magyar "hungarikum" vállalkozások tagjait.

Talán el lehet képzelni, milyen boldogok lennének a Munkaadók, ha az iskolaszövetkezetben dolgozó évente kb. 130,000 diák egyesével keresné meg őket, és őket senki nem koordinálná, szervezne. Ezt most országosan közel 100 iskolaszövetkezet teszi meg.

A diákok szigorú szabályok szerint, megfelelő adminisztráció mellett vállalnak munkát, legálisan, s a bevételének kb. 85% át az iskolaszövetkezet a munkatársainak, tagjainak bérére költi.

Az Iskolaszövetkezetek érdekvédelmi szervezetekkel rendelkeznek, hogy az ekkora létszámnál ki nem zárható esetleges hibákat mielőbb rendezni tudják.

Ha érdekli a téma,a sajtóban elég sok beszámolót és adatot talál arról, hogy lehet kiszámíthatóan és legálisan dolgozni, vagy látogasson el a www.iszosz.hu weboldalra.

A közelmúltban végeztünk egy komplex felmérést a témában, és talán Önnek is meglepő, hogy az Ön által kritizált vállalkozások végzett tagjai között csupán 15,5% a munkanélküliség, szemben az országos átlag közel 30%-kal.

Az is érdekes információ talán Önnek is, hogy a tagjaink közel 14%-a ott talál magának főállású munkahelyet, ahol diákként dolgozik.

Kérem Önt, ha komolyan érdekli a téma, és valós körülményekre kíváncsi, ne tegyen olyan megállapításokat, ami azon fiatalok szabad döntését minősíti, akik az iskolaszövetkezeten kívül sehol nem találnak maguknak munkalehetőséget.

Mi azért dolgozunk, hogy minél többen munkatapasztalatot szerezzenek, mert 55%-a fiataloknak egy papírral a zsebében indul útnak nélkülünk a munkanélküliek világába. Mert munkatapasztalat nélkül zárva van számukra a legtöbb ajtó...

Kérem, gondolkodjon el rajta, hogy tud-e hatékonyabb, biztonságosabb megoldást, mint az iskolaszövetkezetek?

Engedje meg, hogy a figyelmébe ajánljak egy olyan problémát, amire még mi sem találunk választ...

Miért nem dolgozhatnak diákként Ön szerint a passzív félévesek, a végzős középiskolások?

Ezzel a témával rajtunk kívül senki nem foglalkozik, pedig csak ezen a nyáron több 10,000 diák nem tud ezért munkát vállalni. Ön mit javasolna nekik?

Kérdéseire készséggel válaszolok.

Az Iskolaszövetkezetek Országos Szövetségének elnöke.

PoniLoW 2013.06.25. 07:50:54

Én jelenleg is diákmunkásként dolgozom. Más városokban nem tudom hogy megy, de Budapesten diákmunkát találni a szövetkezeteket kikerülve majdhogynem lehetetlen. Iszonyat pénzeket húznak le a diákokról ezek a cégek, bár én szerencsére pont egy olyan közvetítőnél dolgozom, ahol rendesen megfizetnek, nettó 700 forintot kapok. Ha havi 160 órával számolok (nyáron), kb. 110E forint a fizetésem, ami azért valljuk be, nem olyan rossz. A legtöbb helyen már megadják a 600 nettót. 450 nettó a törvényileg meghatározott minimum, azt csak a nagyon alja szövetkezetek adják, nulla szakmai tapasztalattal és nulla tudást igénylő melók ezek. Annyit fizetnek értük, amennyit érnek, azt hiszem.
2012 előtt a diákok nem adóztak a fizetésből, azóta a mi fizunkból is lejön a 16%-os SZJA, ami persze nemsok, tekintve hogy egy rendes m.vállaló mennyit adózik mindenféle szir-szarra, de azért rendesen meglátszik nemcsak éves, de már havi szinten is.

PoniLoW 2013.06.25. 07:54:04

És ISZOSZ nagyon jól mondja, van azért előnye is: soha, de SOHA nem fordulhat olyan elő, hogy dolgozom és nem fizetnek ki. A diákszövetkezet mindig felelősséget vállal azért, hogy az elvégzett munka ki legyen fizetve, még akkor is, ha ezt saját zsebből kell megtennie. Szóval az érem két oldala itt is jelen van.

bpbp78 2013.06.25. 08:02:20

ha jól megnézi az ember, hogy melyik diákszövetkezettel áll szóba, akkor nagy gond nem lehet...

Mint az élet más területein is, ebben az esetben is fontos a körültekintés.

Személyes tapasztalatom régről egy fővárosi diákszövetkezettől, hogy korrekt munkákat kaptunk, akkori körülmények között jól fizettek. Mindig időben megkaptuk a pénzt és még adóztunk is...

Nem biztos, hogy a "papír nélküli" nagyobbnak hitt fizetés jobb, mint a biztosan megkapott, adózott, munkaszerződéssel fedett pénz.

Ráadásul már fiatalon sokan belemennek a munkaszerződés nélküli foglalkoztatottságba...majd aztán ha hátrány éri, mehetnek a sóhivatalba, vagy itt a neten sírhatják el a bánatukat...

belaaaa 2013.06.25. 08:20:26

Az iskolaszovetkezetben az az uzlet, hogy nappali tagozatos diakok iskolajaras jogan kapjak a jarulekot. Azaz az Iskolaszovekezetek lenyegesen kedvezobb feltetelekkel foglalkoztathatnak egy diakot legalisan, mint egy rendes ceg. Emellett persze az is kerdes, hogy az Iskolaszovetkezetnek milyen megbizasi dijat sikerul kialkudni a vallalkozoval. A Vallalkozoi dij es a brutto diakber kozott kb 25% arres szokott lenni, amiben benne van a a jarulekopk, es persze ami az iskolaszovekezetnel marad. Ebbol finanszirozzak a berszamfejtest, a marketinget, az ugyfelszolgalatot es vezetoseget illetve a kotbert ami a sok link diak miatt eloszokott fordulni es ertelemszeruen egy diakon behajtani barmit is legfeljebb a fizetes erejeig lehet.. Tapasztalatok szerint netto nyereseg kb 5% korul szokott lenni. De ertelemszeruen, amikor specialis kepzettsegu munkaerot kell levadaszni, aminek koltsegei vannak.. Szummaszumarum. Legalis foglalkoztatast tekintve, nincs olcsobb az iskolaszovetkezeti formanal. Amit mindenkinek javaslok, ha nem tomegmunkara megy, akkor egyeztessen a tenyleges munkaltatoval es az iskolaszovetkezettel is az arrol es a fizetesrol is es akkor biztos nem lesz meglepetesben resze.. es visszaterve arra, hogy miert kapnak neha kevesebb penzt a diakok, mint a rendesen ott dolgozok. Hat egyszeruen nagy atlagban ennyivel megbizhatatlanabb munkaero.. szoval masok linkseget kell lenyelnie a rendesen dolgozoknak is. Es ennek a Wintermantel Zsoltnak fideszes polgarmesterkent sok koze nincs.. Ez tipikusan suttyo magyar tulajdonsag, hogy a sajat butasagomat masra fogom...

gyor1989 2013.06.25. 08:51:18

Jómagam 16 éves korom óta dolgozom nyaranta különböző diákmunkákon. Az általam eddig betöltött munkakörök: árufeltöltő, pénztáros, utasszámláló, forgalomszámláló, konyhai kisegítő, hostess, szórólap osztó, irodai asszisztens, telefonos operátor, értékesítő. Ezen széleskörű tapasztalataim tükrében bátran kijelenthetem, hogy a diákmunka nemcsak arra ad lehetőséget, hogy egy fiatal hasznosan töltse a szabadidejét és közben pénzt keressen, hanem arra is, hogy megtapasztalja, milyen dolgozni, s rájöjjön, hogy valójában milyen munkát is szeretne csinálni (vagy milyet nem) ha felnő.

Persze mindennek van anyagi oldala is. Törppilla bejegyzéséből nyilvánvalóvá válik, hogy nincs tisztában az Iskolaszövetkezetek működésével, ugyanis azok alapvető feladata a diákok védelme, a legális foglalkoztatás elterjesztése. Pontosan azért vannak, hogy garanciát vállaljanak, azért, hogy a diákok által ledolgozott órák valóban kifizetésre kerüljenek.

Szummázva az eddigieket, úgy gondolom, hogy mindenki el tudja dönteni, hogy milyen munkát vállalna és mennyiért. Ám ha valaki tényleg komolyan gondolja, hogy fekete munkára adja a fejét, az ne csodálkozzon utána, ha a havi bére eltűnik az éterben...

vanyinorbi 2013.06.25. 09:10:23

Összesen öt szövetkezeten keresztül dolgoztam diákként, amelyek közül kettőnél volt picit negatív élményem.

Az egyik kényelmes munkát ajánlott jó fizetéssel a jövő héttől, de addig is lenne keményebb munka kevesebb pénzért. Persze a várt meló egész nyáron csúszott. És ez bizony szándékos megtévesztés volt, ugyanezt évek múlva eljátszották ismerősömmel.

Egy másik szövetkezet pedig papíron megszűnt, de központjukban egy másik néven megjelent egy diákszövetkezet. Nem nyomoztam nagyon utána, de azért megfordult a fejemben, hogy néhány ezer tag egyébként visszafizetendő tagdíjának megtartása érdekében érdemes-e újjáalakulni...

A másik három szövetkezet teljesen profi volt, rájuk nincs panaszom.

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.06.25. 16:48:05

@v2peti:
A rugalmas időbeosztás azt jelenti, hogy akkor hívnak, amikor ők gondolják, aztán vagy tudsz menni, vagy nem, de a legtöbb munka amit kínálnak egy rendes szakon általában ütközik valami fontos órával. Legalábbis nekem ez volt a tapasztalatom. Azért buli a cégeknek, mert ha másnapra kell valahová egy plusz ember, mert a Béla beteg lett és a Pista épp nem tudja helyettesíteni, akkor hívnak aznapra egy diákot.

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.06.25. 16:54:32

Egyébként az iskolaszövetkezetek nem mások, mint maffiák, amelyek abból az adóelőnyből élnek, amelyet monopóliumként élvezhetnek, mert nyilván közvetlen bejelentéssel járulékot kell fizetni. A legtöbb zsé onnan jön nekik, hogy a cég és a diák már más csatornán lezsírozták a melót, csak megéri iskolaszövetkezeten keresztül bejelenteni ezen adóelőny miatt, amiből aztán az iskolaszövetkezet lehúzza a sápját. Ha a cégek közvetlenül bejelenthetnék diákmunkásnak a diákot, akkor ezek a szervezetek tönkremennének.

Mindezt tapasztalatból írom, mert 3 cégnél is dolgoztam úgy anno, hogy nem iskolaszövetkezeten keresztül kerültem oda, de azokon keresztül lettem bejelentve. Mikor meg csak simán náluk akartam munkát, akkor nem igazán tudtak kínálni semmit, ha mégis, az nagy kegynek számított. Tehát ami a dolguk lenne elvileg, abban bénák, mert megtehetik, hiszen nem abban van nekik a nagy pénz.

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.06.25. 17:00:23

@ISZOSZ:
Szakmai gyakorlatot csak szökő évente kínálnak ezek a szervezetek, az meg hogy a tescoban árufeltöltő volt valaki, nem sokat segít mondjuk egy informatikusnak az elhelyezkedésben. Ja, és ebben a statisztikában az is benne van, hogy engem például szakmai gyakorlaton is így jelentettek be anno, csak éppen az iskolaszövetkezet pusztán arra kellett, hogy így jobb legyen nekem meg a munkáltatómnak, ha ők is bejelenthettek volna olyan olyan adózási feltételekkel, mint ahogy az iskolaszövetkezetek teszik, vagy fordítva, az iskolaszövetkezeteknek nem lenne járulék előnye, akkor szóba sem jött volna az ilyesmi, hiszen nem ők találták nekem a melót. Szóval egyszerűen olyan maffia szervezetekről van szó, amelyek az állam által biztosított járulékelőnyön élősködnek.

hoher11 2013.06.27. 09:44:32

Úristen, miről beszélsz Törpilla!!

Azt mondod, hogy hagyjam a pé-be a garantát lóvét, ne érdekeljenek a folyamatos új és még újabb meló lehetőségek, amiket ajánlanak a diákszövetkezeteknél?? Ehelyett menjek el Oszibához gürcölni, aki majd a végén vagy kifizet, vagy elissza? Hát jó hülye vagy.
Én már dolgoztam így is ugyis. Mondhatom, ha magánúton keresel melót, akkor fázol rá öcsém. Tudom, mert igy volt velem is. Két szervezetnél is vagyok tag már évek óta. Ebből megyek mindig szigetre is, meg az albimm is igy van meg minden hónapban. nyáron jó, hogy nem kell albira költenem mongyuk!! Van, hogy egyszerre több helyre iss hivnak, de mindig a jobban fizetöt vagy a közelebbit választom :))))
Szóval aki rád halgat az nem normális mert nem is a gyárban fizetnek hanem a szövetségek utalják a kártyámra a lét. na ennyi úgyhogy jó hülxyeségeket irtál.

KukacosBableves 2013.06.28. 00:18:57

@Ensiada Arkoveitie:

Sajnálattal olvasom, hogy nagyon felületes a tudásod a diákszövetkezetek működésével kapcsolatban. Nem elég, hogy lázadsz egy lehetőség ellen ami sok diáknak segít, hanem ezt tetőzve ostobaságokat nagy vehemenciával vállalsz fel.

De egy két érzékeltető példa:

"Én miért nem gyógyíthatok embereket csak úgy kedvemre... ez az orvosok monopóliuma.... "

"Én miért nem alakíthatom az állami kölcségvetést... hülye parlament, hülye monopólium"

ugye mekkora ostobaságok?... na te ugyan ekkora esztelenséget írtál.

1. Monopólium az ha 1 cég uralja a piac egy teljes szegmensét.
2. A diákszövetkezetek rezsióradíja más egyéb költségekkel terheli csak a vállalkozót mint akár egy egyszerűsített foglalkoztatásnál.
3. Továbbá a bérszámfejtési és szervezési feladatokat nem a cégnek kell megoldani.
4. A diákszövetkezetet mint egy alkalmazottként is fel lehetne fogni. Csak így nem egy cég érdekeit néző ember kapja a lét, hanem egy olyan szervezet aki további munkahelyeket tud létesíteni ebből a pénzből. És természetesen a diákszövetkezetben dolgozóknak is munkahelyet biztosít a rendszer.
5. Na meg azt a hülyeséged is javítanám, miszerint a DIÁK és a Cég előre mindent lezsíroznak... ez az esetek kb 10%-ban igaz.... ;)És ekkor mivel nincs szervezési kts a vállalási ár is alacsonyabb ... :)

De a lényeg...
Neked az miért fáj ha a diákszövetkezetek munkájukért pénzt kapnak? Nem semmitevésért kapják a pénzt... hanem azért mert szervezési, és adminisztrációs terhektől mentesítik a cégeket. Vagy nálad aki dolgozik az MAFFIÓZÓ? ... te biztos szarod a pénzt és számodra aki megdolgozik érte az meg sem érdemli....

FVAGB2013 2013.06.29. 12:43:49

Kedves Törpilla88! :)
Első és számomra legfontosabb dolog, amire válaszodat várom, hogy mitől alakult ki ez a negatív hozzáállás az iskolaszövetkezetekkel kapcsolatban? Személyes tapasztalat, vagy csak szimpla pletyka, esetleg régebbről fennmaradt gyűlölet? Valóban, vannak iskolaszövetkezetek, akik azon vannak, hogy mennyit tudnak lerántani a diákokról, viszont ott van az az oldal is, aki tényleg segíteni szeretne, viszont az ilyen negatív kritikák eltántoríthatják azokat a diákokat, akik munkát keresnek. Tegyük, fel elmegy ez a diák egy számára szimpatikus munkahelyre, akik nagy örömmel foglalkoztatják, viszont azok a dolgok, amik egy iskolaszövetkezetnél a foglalkoztatás előtt még megtörténnek, itt kimaradnak. Kimaradt a szerződéskötés, a biztosíték arra, hogy a fizetését megkapja és nem minimálbér alatt. Ez még semmi, mi van abban az esetben, ha jön egy ellenőrzés? Nem csak a foglalkoztató, hanem a diák is ráfázhat! Az ok, amiért ennyire sok lehetőség tárul elénk az iskolaszövetkezeteken keresztül való foglalkoztatásnak az, hogy a cégeknek és a diákoknak sokkal kényelmesebb és biztonságosabb egy "harmadik személyen" keresztül megoldani az adminisztrációs dolgokat. A lényeg, hogy mielőtt elkezdenél egy témáról írni/beszélni, jobb, ha kicsit valós információk után keresgélsz és nem egy pletykát indítasz el! ;)
süti beállítások módosítása