Mia01 2011.12.21. 09:18

(köz)Nevelésre fel!

Köszöntsük nagy tapssal az újszülöttet, nevén: a Nemzeti köznevelésről szóló törvényt, melyet - egy évig tartó vajúdást követően - december 20-án, hajnalban fogadtak el a parlamentben. Ebben a bejegyzésben összeszedtük, mikortól lehet számítani a törvényben foglalt jelentősebb változásokra.

"Az ország jövője szempontjából az egyik legjelentősebb törvény" 2012. szeptember 1-jén lép hatályba, ugyanakkor legtöbb intézkedését csak késleltetve, illetve fokozatosan vezetik be.

2013 eseménydús év lesz, januártól ugyanis, több változásra lehet majd számítani: állami fenntartás alá kerülnek a köznevelési (anno közoktatási) intézmények, és változik majd a bérek finanszírozása is. Ekkortól lesznek érvényesek a tankötelezettségre vonatkozó szabályok, valamint hatályba lépnek a szakszolgálatokkal kapcsolatos változások is.

Nyolc hónappal később, 2013. szeptember 1-jétől friss időszámítás kezdődik a pedagógusok számára: nem csak azért, mert ekkor lép életbe az új munkaidő-számítás, hanem a pedagógus életpálya-modell, így a pedagógusok magasabb bérezése is. (Megjegyzem, azt még senki nem tudja, hogy a modellre szánt több százmillió forintot honnan a manóból varázsolják elő. Az mindenesetre megnyugtató, hogy Orbán Viktor megígérte Hoffmann Rózsának: valahonnan úgyis kerítenek rá pénzt...)

A fontosabbak közül 2013-ban indulnak a köznevelési Híd-programok, ekkortól lesznek az új csoport- és osztálylétszámok, valamint a tanulói óraszámok is. Illetve meg kell majd oldani az általános iskolákban a 16 óráig tartó foglalkozások megszervezését. Ha, ez még nem lenne sok a jóból, ekkortól kell választaniuk a diákoknak az erkölcstan és a hittan között.

Egy mozgalmas évet követően 2014. szeptember 1-jétől csupán egy dologra kell majd odafigyelni: hároméves gyerekünk reggel óvodában legyen!

A bejegyzés trackback címe:

https://szamarpad2014.blog.hu/api/trackback/id/tr323478683

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása