deffooe 2011.04.08. 08:15

Pofa be egyetem!

A kormány zárol, csak úgy önálló kart szüntet meg, az államtitkár meg még arra sem veszi a fáradtságot, hogy a rektorokkal találkozzon. Összesen 13 milliárddal húzták meg a nadrágszíjat. A felsőoktatási intézmények komoly költségvetési hiánnyal küzdenek, a kutatóegyetemek rektorai pedig levelet írtak. Nyugaton a helyzet változatlan, itt pedig már rég elvesztette tekintélyét a felsőoktatás.

 
 
 
A kérdés pedig, hogy miért? Miért teheti meg a kormány, hogy egy akkora összeget vesz el az egyetemektől, amibe belesajdulnak. Miért vehet el egy egész kart, például a Corvinustól. A válasz sajnos egyszerű: már rég leszarja a felsőoktatás tekintélyét, nem érdekli a rektorok véleménye, tulajdonképpen egy ideje már semmibe veszi a felsőoktatást. Legalábbis erre utal a rektorok kétségbeesett levele is, amelyben úgy vélik, hogy a zárolások erőteljesen megkérdőjelezi a minisztérium elkötelezettségét a felsőoktatás minőségi kritériumok alapján történő átalakítására. Elvesztek a minőségi szempontok. De legalább olyan államtitkárunk van, aki azt mondhatja: csökkenteni kell a felsőoktatás keretszámát. Mondjuk kétezer fővel. Mert joga van hozza - hangzik a válasz a kérdésre, amely ismét a miért.
Mert megteheti, hogy a felvételi számokról nem az államtitkár beszél (de még csak nem is a miniszter), hanem a helyettese számol be. Az oka ennek is megegyezhet azzal, amiért állítólag az egyetemi rektorokat sem fogadja…
Szóval a válasz egyszerű a miértekre. Talán azért teheti meg mindezt a kormány, az oktatási államtitkár, mert hiány van. Nem csak a költségvetésből hiányzik az a bizonyos plusz, hanem a tekintélyből is. A magyar felsőoktatás pedig hiába kapálózik, már tehetetlen, rég semmibe veszik.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://szamarpad2014.blog.hu/api/trackback/id/tr812806775

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása