Körbe állnak, majd egymásnak adogatják a dzsointot… tüdőre szívja, lent tartja, és végül kifúja: halk kacaj, édes mámor - ők a rossz tanulók, akik a szar körülmények közül érkeznek reggelente az iskolába. Rájuk nyomjuk a pecsétet, rohadt drogos… aztán este csörög a telefon, diplomás értelmiségi hívja egykori évfolyamtársát: gyere fele, tuti füvem van. Egy felmérés rámutatott: a rossz tanuló fiatalok és az iskolázott felnőttek füveznek leginkább.

 
 
A kép szinte mindenki előtt ott van: lerobbant iskola, amely a város gyűjtőhelye, ahova a kibukottak, a megtűrtek járnak. Ők azok, akiket kivetett magából a társadalom, rossz szociális körülmények között nőttek fel, és senkinek sem kellenek, senkit sem érdekel a jövőjük. Ők azok, akik suli után - jobb esetben, és még nem az órák alatt - betépnek az udvaron, majd jobb híján lebegnek, vihognak. Nekik ennyi jutott.
Persze mondanám, hogy egy fenét, ez túlzó, beképzelt, értelmiségi képzelgés, ám a Nemzeti Drog Fókuszpont felmérése pofán vág. Azt mondják, hogy ez pedig így van, ők tényleg már fiatal korukban a könnyű drogok rabjai lesznek. Főként budapesti fiúkra a jellemző ez, akik szakközépbe vagy szakiskolába járnak. Lehajtom a fejem, kár értük.
Aztán tovább olvasom csöndben a jelentést. Felemelem a fejem, a francba, mi sem vagyunk jobbak. Diplomás értelmiségi, fű. Igen aztán ezeket egy mondatban is olvasom, a kannabisz az iskolázott felnőttek körében a legnépszerűbb. Tovább fokozzák: a folyamatos droghasználat kockázata nagyobb a magasabban iskolázott, az átlagosnál jobb lakáskörülmények között és az átlagosnál nagyobb jövedelmű háztartásokban… dolce vita.
Míg előbbi esetében is felháborít, megértem, hogy szegény fiatal a kilátástalanság mély gödréből beszívva pislákol ki. Nyomorba dönti magát, mert ezt látta… nem tanul, mert nem volt példája. De utóbbi esetében mégis mi az oka a fűhasználatnak? A stresszes egyetemi évek, a pénzköltés, vagy a kitűnés? Nem értem. De látom, amint körbe állnak, majd egymásnak adogatják a dzsointot.

A bejegyzés trackback címe:

https://szamarpad2014.blog.hu/api/trackback/id/tr632617558

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hajdualiz 2011.02.01. 15:44:45

Miért kell rögtön valamilyen szociális, vagy lelki problémát keresni a fűszívás mögött?
Szerinted a californiaiak majdnem fele is (akik a marihuána legalizálása mellett szavaztak) mind számkivetett emberi roncs, akinek valahol derékba tört a "normális" élete? És azoké a millióké, akik évezredek óta fogyasztanak tudatmódosítókat? Na és aki gimis korában piálni jár, azzal mi van?

Nagyon, NAGYON el vagy te tévedve öcsém. Tipikus sztereotíp bunkóra vall a hozzáállásod, a helyedben én inkább mélyen magamban tartanám az efféle gondolatokat és olvasnék egy kultúr antropológiát – bármelyik népét.
süti beállítások módosítása