Csúfosan alacsony a ponthatár és változtatni is alig akarnak rajta, hiába kíván most Hiller a minőségi képzés zászlóvivője lenni. Megakadályozza őt a hallgatói képviselet. A magát diákok őrének tartó Miskolczi ugyanis nem hajlandó belegyezni, hogy újabb 40 ponttal emeljék a bejutási küszöböt.

Éppen egy motivált, a többiek élére álló személy az, aki úgy gondolja: kevesebb ponttal, kevesebb elért eredménnyel is be kell jutniuk a hallgatóknak az intézményekbe. A ponthatárokat a mostani jelentkezési időszakban emelik meg 160-ról 200-ra, a miniszteri javaslat pedig 2012-től hasonló növelést kezdeményezett. Miskolczi szerint azonban a lépés nem a minőséget emelné. És valóban: a többséget nem fenyegetné a változás. Az azonban nem lenne probléma, hogy a szinte teljesen kettes jegyekkel végzők mellett most a hármas szintet alig megütők sem kerülnének be.

160 ponttal is csak egyetlen szak diákjai kezdhették meg tanulmányaikat tavaly, az átlag pedig 350 és 460 pontot ért el. Még a kevésbé népszerű műszaki képzésekre is 350 és 400 pont között lehetett bekerülni, nem ritka ugyanis a területen, hogy pont a minőségi képzés megtartása érdekében nem a szabály szerinti szinten, hanem feljebb húzzák meg a határt.
 
Az emelés nem azért volna fontos, hogy a diákok többet készüljenek, a többség ugyanis most is 240 pont felett teljesít. Viszont az alacsony szint mást mutat a felsőoktatásról, mint amit kellene. A hallgatói élet ma már nem jelent kiváltságot, nem jelenti a tehetséget, ilyen feltételek mellett pedig csak még jobban rontja a megítélését, ha alacsony az átlépendő küszöb. De nem csak rossz színben, hanem tévesen is mutatja be a rendszert. Alapvető tétel ugyanis, hogy az egyetemi, főiskolai vizsgákon a kettes jegy eléréséhez 50 százalékos teljesítményt kell nyújtani. A 240-es ponthatár pedig pont ezt tükrözné. Vagy még feljebb kellene emelni, ha esetleg – bár Miskolczi ez ellen is ágál – az emelt szintű érettségiért nem 40, hanem Hillert követve 50 pontot adnának.

A bejegyzés trackback címe:

https://szamarpad2014.blog.hu/api/trackback/id/tr441673907

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása