Legalább két hiperaktív gyerek jut majdnem minden hazai általános iskolai osztályra, a pedagógiai intézetek tapasztalatai alapján ugyanis nagyjából minden tizedik iskoláskorúnál megmutatkoznak a hiperaktivitás tünetei. A problémát tovább súlyosbítja, hogy a hazai pedagógus alapképzés során eddig is csak érintőlegesen foglalkoztak a hiperaktivitás kérdésével, nem tértek ki annak módszertanára. Ezeknek a gyerekeknek a szakszerű neveléséhez, fejlesztéséhez tehát külön gyógypedagógiai, illetve fejlesztőpedagógiai végzettség szükséges. Ideje lenne tehát, ha a pedagógusképzés tartalma is igazodna a megváltozott feltételekhez és azon pedagógusok számára is mélyebb tudást nyújtana a hiperaktív gyerekek nevelését illetően, akik nem gyógypedagógusoknak, vagy fejlesztőpedagógusoknak készülnek. Így talán kevesebb kárt is okoznának…

Sok esetben fel sem ismeri, vagy nem tud mit kezdeni a pedagógus az osztályban lévő hiperaktív gyerekekkel, a velük való foglalkozáshoz ugyanis nincs szakmailag felkészítve. Ebből adódhat, hogy a tanítók vagy a tanárok sok esetben pedagógiájuk "csődjét" jelzik a szülőknek gyermekük esetében. Azt sajnos elenyészően kevés intézmény engedheti meg magának, hogy külön fejlesztő-, vagy gyógypedagógust alkalmazzon – holott ez lenne a legkézenfekvőbb és leghatékonyabb megoldás, hiszen a pedagógusok többsége képzettségénél fogva sem tud mit kezdeni a hiperaktív gyerekekkel. Egy, a hiperaktív gyerekekkel foglalkozó szervezet, az Eleven Team által végzett felmérés szerint a hiperaktív gyerekek többsége - körülbelül 60-68 százaléka - ül hátul az osztályteremben, holott leghatékonyabban a pedagógus közelében tudna dolgozni, aki érintéssel, halk utasításokkal könnyen visszaterelheti a munkához. Jávori Ildikó szakértő még a Népszavának nyilatkozott arról, hogy szerinte ahhoz, hogy a tanórán a nevelő tartósan fenn tudja tartani egy hiperaktív gyerek figyelmét, célszerű az "unalmas" feladatokat a felére csökkenteni, vagy változatossá tenni: így amíg a többiek húsz percet tölthetnek színezéssel, a hiperaktív gyereket tíz perc után új feladattal kell megbízni. A szakértő ugyanakkor arról is beszámolt, hogy a hiperaktivitás sok pozitív tulajdonságot is eredményez, amit ha időben felismernek, a későbbiekben bátran építhetnek rá, kamatoztathatják azt. A hiperaktív gyerekek ugyanis a többi között rendkívül segítőkészek, az átlagosnál jobb problémamegoldó képességgel rendelkeznek, erős bennük a gondoskodásra való hajlam, emellett találékonyság és kreativitás is jellemzi őket.

Amerikában a hiperaktivitást orvossággal „gyógyítják”, méghozzá stimulánsokkal. Ennek „köszönhetően” az USA-ban legalább hárommillió gyerek szed napi szinten ilyen orvosságokat. A hiperaktivitást tehát főleg gyógyszeresen kezelik, mintha egy betegségről lenne szó – ezt Máté Gábor, Kanadában élő magyar orvos nyilatkozta a napokban a hvg.hu-nak. Beszélt arról is, hogy szerinte az orvostudomány rosszul fogja fel ennek a zavarnak a természetét, mert azt hiszik, hogy ez egy öröklött betegség. A helyzet viszont ennél is komplikáltabb.

A bejegyzés trackback címe:

https://szamarpad2014.blog.hu/api/trackback/id/tr395531144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bIQa 2013.09.25. 10:53:26

Fordítva ülünk a lovon: nem az a baj hogy 10-ből 1 gyerek hiperaktív, hanem az hogy 9 engedelmesen görnyed az iskolapadban. Ebből statisztikailag 5 lány, akiknek kisebb a mozgásigénye, de fiúk számára természetellenes így tölteni az egész napot.

Mivel a pedagógusok is nők általában, fel sem foghatják mi a baj (igaz ők nem kénytelenek ülve tartani az órát). Most meg a kötelező tornaóra ellen lázadoznak minden szinten, hogy jaj vége a világnak ha a gyereket mozogni is hagyjuk egy kicsit.

Szégyen az iskolarendszerre, szégyen az amerikai "egészséglobbira", ilyen a mai világ.

P. dictus Magister 2013.09.25. 10:54:23

Ilyen blogpostokat olvasva mindig elgondolkodom, hogy tulajdonképpen, hogy lehet elhatárolni egy hiperaktív gyereket a szimplán neveletlen rossz gyerektől? Az is érdekelne, hogy meddig tart a hiperaktivitás, vannak felnőtt hiperaktívak is?

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.09.25. 10:58:56

@bIQa:
A hiperaktív nem azt jelenti, hogy kilométer hiánya van, olvass kicsit utána!

randomuser1 2013.09.25. 10:59:18

én amúgy arra vok kíváncsi, hiperaktív gyerek szülei hogy adhatják a gyereküket ilyen állami egyenhülyeképzőbe?

gelsystem 2013.09.25. 11:02:55

-a bkv legnagyobb ellensége az utas
-a mezőgazdászoknak a téltavasznyárősz
.
.
-a pedagógusnak meg a gyerek!
magyarországon bevett szokás még jelenleg is, ha minden kötél szakad, tanárnak felvesznek/felsőoktatás/

randomuser1 2013.09.25. 11:03:02

@P. dictus Magister: a hiperaktív nem neveletlen, hanem képtelen egy dologra tartósan figyelni. még akkor se, ha épp az a kedvenc szórakozása vagy olyan feladatot végez, amit tíz normális gyerekből tizenegy imád.

Boka1 2013.09.25. 11:04:16

Ranschburg Jenő azt mondta, hogy a lajhár szemszögéből a nyúl is hiperaktív.

Mikk^ 2013.09.25. 11:06:39

Érdekes, hogy mikor én voltam sulis általános 8 osztályában volt pár gyerek, de valahogy egyik se volt hiperaktív.
Ez valami újkori megnevezése az unalomnak?
Mert mást nem tudok elképzelni.
Van pár ismerősöm akiknek van gyerekük, de egyik se hiperaktív, pedig a 10-et vígan átlépi a gyerekszám.
Talán érdekessé kéne tenni az órákat és akkor nem lenne ilyen baromság kitalálva.

Na meg lehet, hogy a szülők felelősségét is vizsgálni kéne nevelés és étkeztetés terén.

mim 2013.09.25. 11:08:41

Szerintem túl tágra veszik a pedagógusok a hiperaktivitást. Remélem nem jutunk oda, mint az amcsik, hogy inkompetens pedagógusok hiperaktívnak kiáltják a gyerekeket, majd ők maguk adagolják a dilibogyót a kölyköknek.
Ha hiperaktívnak gyanítanak valakit, tessék szépen beszélni a szülőkkel, akik majd szakemberekkel kivizsgáltatják. Ez a 10-ből 2 túl magas arány.

2013.09.25. 11:14:23

Ha én ma gyerek lennék, én is hiperaktív lennék. :D

Hiperaktív lennék, ha telezabáltatnának és teleitatnának mindenféle tartósítószeres és színezékes ételekkel és italokkal a drága jó szüleim az élelmiszeriparral karöltve.
Hiperaktív lennék, ha egész nap az iskolában kellene ülnöm, napi 6-7-8 tanítási órán tanulni, meg korrepetáláson részt venni, mert a paidagógoszaimnak most még heti 4 órában fejleszteniük kell engem, és nem lehetnék napi 4 órát szabad levegőn szabadon, mint a nagyszüleim, akik iskola után szabadon fociztak a falu melletti mezőn vagy a városi grundon, levezetve a feszültségüket, így aztán eszükbe sem jutott hiperaktívnak lenni. Persze mindenre van megoldás, főleg Ámerikában, így aztán már itt is, a segítőkész gyógyszeripar, amely a profit érdekében nevet ad a bajodnak, hiperaktív vagy, beteg vagy te, bedrogozlak, letompítalak, ne fájjon már neked, jó lesz, jó....

Ginlia 2013.09.25. 11:14:58

A világ megváltozott, de a tananyag és a módszertan évtizedek óta állandó. A mai gyerekek másképpen tanulnak és más érdekli őket, mint az előző generációkat. Ráadásul nem természetes egy (kis)gyereknek napi 5-6-7 órát fegyelmezetten ülni. Nem az a megoldás ha leszedáljuk őket gyógyszerekkel, hanem az, hogy elindítsunk bennük egy belső motivációt, hogy tanuljon, érdeklődjön. A fölös energiák így hasznosabban kerülnének felhasználásra.

randomuser1 2013.09.25. 11:22:35

amúgy az tökre érdekes, h itt senkinek nincs még az ismeretésgikörében se hiperaktív gyereke, meg tanárképzőt se végzett, pszichológiát se tanult, pláne nem gyerekpszichiátriára sszakosodott, de legalább konkrét elképzelése van egy komoly tünetegyüttesről és annak nevelésmódszerttani vetületéről.
majd amikor hároméves gyerektek két óra jáccadozás után feláll a legó mellől és soha többet, öt percnél tovább nem fog egy dolgora koncentrálni, majd gyűjjetek vissza és lássatok el praktikus táplálási szabályokkal.
faszparasztok.

lurkógyerek 2013.09.25. 11:26:49

Az iskolát és a tanárokat mocskolók közül vajon hányan voltak már az iskolában nyílt órán? Mert nagyon tájékozottak...

polly graph 2013.09.25. 11:29:23

Azt csak zárójelben jegyzem meg, hogy vannak gyerekek, akik kakaó helyett energiaitallal kezdik a napjukat. Nem állítom, hogy a szülők tudnak arról, hogy a suliban mit nyakal a gyerek, de nem ártana rákérdezni. Gépeznek hajnalig, aztán másnap koffeinnel turbózzák az agyuk helyét. Egyszer egy srác (a lányom osztályában) "túladagolta" magát és kiült a terem közepére, ahol elkezdett pörögni a parkettán. Közben káromkodott, mint egy kocsis.

A hiperaktivitás kérdés persze inkább alsóban fordul elő, de szerintem a vagányabb srácok már ott is redbulloznak.
Sokan hiszik, hogy több mozgással megoldható lenne a "hiperaktivitás" probléma, de ez sem feltétlenül igaz, hisz a fáradt, túlpörgött gyerekek tudnak a leghiperaktívabbak lenni már egész kiskorban is.

szamaritánus 2013.09.25. 11:32:28

@Mikk^: ez hány éve volt? azóta mennyit változott a világ?

Gera 2013.09.25. 11:33:52

Tényleg hülyeség a gyógyszerezés, amikor van teljesen természetes megoldás az ADHD-ra: www.youtube.com/watch?v=RsGkk1GGw3w :)

bIQa 2013.09.25. 11:38:55

@Ensiada Arkoveitie:
Michael Phelps, minden idők legeredményesebb olimpikonja 10 évesen hiperaktív (ADHD-s) gyerek volt. Szerencsére nem bogyókkal tömték meg, hanem azt tanácsolták a szülőknek, adják be sportolni.

Sajnos a legtöbb hozzá hasonlóból a pedagógusnők mumusa lesz, akit büntetésekkel próbálnak a maguk képére formálni.

en.wikipedia.org/wiki/Michael_Phelps

"When Phelps was in the sixth grade, he was diagnosed with attention-deficit hyperactivity disorder (ADHD)"

randomuser1 2013.09.25. 11:43:03

na, még több tanulatlan suttyó jött transzcendentális hülyeséget böfögni, trollparti indul :)

frikazojd · http://kocs.ma 2013.09.25. 11:50:23

visszagondolva, az en osztalyomban is volt 1-2 hiperaktiv gyármek, akiknek Horvat tanarneni kiosztott kulon nekik keszult 2 teljesen egyforma pofont, es mindjart nem voltak hiperaktivak. Az egyik most vmi faszom bankar, a masik meg rendes munkasember, tehat hasznalt a kezeles.

Mikk^ 2013.09.25. 11:53:31

@szamaritánus: pont ezt akartam kiemelni, hogy még nálunk volt egy bizonyos figyelem lekötés (megjegyzem hiperaktív lettem volna én is mert sok órán rohadtul unatkoztam, csak én aludtam inkább vagy firkáltam, szóval nevelésnek köszönhetően nem zavartam a többieket a tanulásban) egy mai gyereknek a figyelmét nem lehet ugyan úgy lekötni.

Egyébként, tényleg meg kéne figyelni azt is, hogy mi a francot eszik az a kölök akire azt mondják hiperaktív.
Mert szerintem egy étrendváltoztatással elég sokat lehetne segíteni.

Egyetemen is ezt tapasztaltam. Unalmas órák, az ember fészkelődik, mozgolódik. Akkor ott is sok volt a hiperaktív? Pedig már felnőttek voltunk.

@Gera:
nagyon ott van a link :D
És mennyire igaz is manapság. Egyetemen dolgozom és mellettünk az általános. (Nem tanár vagyok, hanem informatikus).
Nem ártana sokszor egy két sallert lenyomni.

Érdekesség: volt hogy az általános suliba mentem, mert gond volt a teremben a géppel. Míg az ajtó előtt álltam, hallottam a visítozást és röhögést a teremből. Miután benyitottam és bementem szép csend és fegyelem míg ott voltam. Kimentem, ajtó becsuk és folytatódott tovább mit félbeszakítottam.
Lehet tényleg kéne némi kiállás és "fegyelmezési eszköz" a tánroknak?
(Pedig én csak bementem és rájuk néztem :D ).

CoSinus 2013.09.25. 12:01:27

A cukorfogyasztás drasztikus csökkentése, normális táplálkozás / nincs kóla, cukros üdítő, csokoládé, vagy csak ritkán. Energiaital számúzve / és a rendszeres testmozgás minimálisra csökkenti a hiperaktivitás kialakulását a gyerekeknél. Saját tapasztalatból tudom. Mi lenne, ha egyszer a szülők is mélyen magukba néznének, és figyelnének a gyerekre is. Mi megtettük. Azóta jobb a gyereknek, jobb nekünk szülőknek és jobb a tanárainak is. Ennyi.

Mikk^ 2013.09.25. 12:14:33

@CoSinus: Szülők magukba néznének? Itt?
Ahol semmilyen felelősséget ne vállalj?
Soha semmiért nem te/mi vagyunk a hibásak hanem a bankok/eu/kapitalista/zsidó/liberális...stb?

Én arra lennék kíváncsi, hogy egyáltalán minek egy csomó embernek gyerek?
Megcsinálja utána meg b@szik foglalkozni vele. A TV/számítógép/állambácsi/akárki majd megoldja.

CoSinus 2013.09.25. 12:18:51

@Mikk^: Ez igaz. A gyerekeim szülői értekezletein legszivesebben felpofoznám a nagy részét a szülőknek. Már amelyik eljön. Sokukra egy lyukas zoknit nem bíznék, nemhogy gyereket.

gelsystem 2013.09.25. 12:20:40

@Gera: SÉFBÁCSI sütifasza:):):)

2013.09.25. 12:27:33

Érdekes, a világ jól megvolt több ezer éven át az ún. "hiperaktív" gyerekek, meg a velük való való bajlódás nélkül.

A hiperaktív azért hiperaktív, mert otthon, a családban nem tanítják meg a nyugalomra, a békés állapotok megélésére, sőt, a pörgő és rohanó, egyfolytában valamivel kényszeresen, kapkodva foglalkozó környezetben ilyen helyzetek nem is teremtődnek meg a számára. Maguk a felnőttek is "hiperaktívak", és rendkívül nagy a nyomás, meg a feszültség. A gyerekek meg csak azt csinálják, amit a környezetükben is tapasztalnak.

Még a "pihenés" vagy a "kikapcsolódás" sem arről szól ma, családok tízezreinek.

Azokról a családokról már nem is beszélve, melyekben az ott fennálló szellemi színvonal miatt az egyén a békességes és nyugodt magatartás gyakorlásának belső kényszeréig még csak el sem juthat.

Az pedig, hogy a gyermekek egyértelmű, és célzatos, az adott személyiséghez illeszkedve kellően hatékony, de mégis erőszakmentes fegyelmezése ma, köszönhetően a családi életbe rendszeresen beavatkozó szélsőséges liberális "jogvédőknek", a zéróval egyenlő, mi sem mutatja jobban, hogy pl. a hétköznapokban gyakran találkozni a mindenféle kontroll nélkül, a nyílt színen hisztériázó gyerekekkel, akikre a szülei egyáltalán nem szólnak rá, ha pedig erre valaki más próbálná meg nagy merészen felhívni a figyelmet, még a t. szülők kérik ki ezt maguknak.

Érdekes, hogy mereven, fegyelmezetten, hátratett kezekkel, és figyelmesen hallgatva ültek gyerekek és fiatalok, sok évszázadon át iskolák, kollégiumok, líceumok, egyetemek padsoraiban, szigorú és kemény ítéletű tanárok diszciplinái alatt, mégis nagy tudósokká, mérnökökké, művészekké, államférfiakká, gondolkodókká lettek. Meg lehet nézni az utóbbi 500 év leghíresebb (figyelem, nem a leghírhedtebb!) embereit. Nem hiszem, hogy közülük akárcsak néhányan is "hiperaktívak" lettek volna.

És még csak nem is nem zárdákban meg kolostorokban éltek ezek az iskoláikon kívül, hiszen a játéknak, a csavargásnak, a lazulásnak megvolt akkor is a maga helye és ideje. És szintén érdekes, hogy mindettől ők még EGÉSZ emberekké lettek. A fokozott agymunkát és közlési kényszert a felsőbb oktatásban önképzőkörökkel, vitakörökkel "gyógyították, Valamint kitalálták melléjük a 19. században a sportot, a testnevelést, ami már az alsóbb iskolában is lehetővé tette a túlmozgás levezetését.

Igaz, hogy az ő világuk sem volt hiperaktív, nem jöttek másodpercenként az új infók a föld minden tájáról, nem okádta egyszerre 35 féle különböző kütyü a fejükbe a képet és a hangot, és még csak mindenféle vitaminokkal, meg serkentőkkel, fontos nyomelemekkel, adalék-vegyszerekkel és energiafokozókkal se voltak tele. És főleg nem volt előttük kirakatba, boltok polcára, meg plakátra téve a másodpercenként változó kínálatú csillióféle aktuális vicikvacak, ami után vágyakozhassanak.

Diopapa_sok 2013.09.25. 12:45:42

"Azt sajnos elenyészően kevés intézmény engedheti meg magának, "

Ezt nem értem. Az állami fenntartású iskolák lassan 10 hónapja nem önálló költségvetési intézmények, szóval nincs "megengedheti"/"nem engedheti meg". Amit a törvény előír az van/lesz.

hambig 2013.09.25. 12:47:13

Egészen pontosan mennyibe kerül az a gyógyszer amit etetnek a gyerekekkel az amerikai gyógyszergyártó cégek?

randomuser1 2013.09.25. 13:36:22

@CoSinus: és a születéskori oxigénhiányos állapot miatt kialakult idegrendszeri károsodásra is nyújt tartós megoldást vagy csak kevered a hiperaktivitást a neveletlenséggel?

randomuser1 2013.09.25. 13:42:44

régen amúgy cukrosok, asztmások és rákosak se voltak, hiába, ez a mai világ egy fos.
a nyavajatörősöket meg elégették boszorkányságért

kvp 2013.09.25. 13:43:47

Barati tarsasagban hiperaktivitast foleg azoknal a gyerekeknel tapasztaltam, akik az elso par eletevukben keveset aludtak es szinte folyamatosan felnottek tarsasagaban voltak. Ennek az oka lehet az, hogy a szulok nem hagyjak nyugton a gyereket, tehat meg keso ejjel is fent vannak vele, vagy okozhatja az osszezartsag, tehat egy tul keves szobaval rendelkezo lakas. Regebben a szulok sem voltak fent hajnalig, de ha igen, akkor is jellemzoen hagytak aludni a gyerekeket. Ha pedig megis hiperaktiv lett egy-egy gyerek, akkor jellemzoen az oktatasbol valo kiesesevel oldodott meg a problema. Ma jellemzoen nem csak a valoban szegeny csaladokban fordul elo a hiperaktivitas, hanem a tehetosebb, de a gyerekneveleshez egyaltalan nem erto ertelmisegiek koreben is. Ez utobbi az ami miatt ennyire feltunove valt a problema az elmult idoben.

A megoldas javareszt a gyerekek elso 1-2 vagy inkabb 1-4 eveben a megfelelo pihenesi ciklusok betartasa, mivel pl. a napi 4 ora alvas nem eleg egy ujszulottnek. Fontos az is, hogy a megfelelo ingerek erjek oket, ugyanis az inger/informacio tulterheles olyan problemakat okozhat mint a normalis ingerszint egy autista gyerek eseten.

ps: Anno en meg 40 fos osztalyban tanultam, bar az iskola a 3. osztaly elott 3 kategoriara valogatta a gyerekeket a tanulmanyaik es kepessegeik alapjan, majd eltero modon tanitottak a 3 osztalyt, igy minden gyerek nagyjabol a kepessegeinek megfelelo szintu oktatast kapott. Tovabba a sok gyerek es kis hely miatt nallunk ugy oldottak meg a testneveles orakat, hogy ha jo ido volt, akkor a kozeli parkba vittek tornazni, ha rossz akkor pedig odatoltuk a padokat az osztalyterem falaihoz es kozepen tornasztunk.

randomuser1 2013.09.25. 13:51:09

@kvp: rákra is van gyógymódod, Mester?

CoSinus 2013.09.25. 13:51:10

Sajnos ma a neveletlenséget, a rossz táplálkozásból adódó túlpörgést is ide veszik. Pedig a nem kellene. Melyik a több? Nem hiszem, hogy az idegrendszeri károsodás. Az első kettőnél elég egy kis odafigyelés a szülők részéről és akkor jutna idő a harmadik típusra az iskolában.

Don Tejbegríz a féllábú matrac · http://konyvespolc.webnode.hu 2013.09.25. 13:53:12

@lurkógyerek:
Ugye ez most nem komoly? Nyílt óra ha annyira életszerű, mint amikor még én koptattam a padokat, ott az is megvolt egy héttel már előre, hogy aznap kitől mit fog majd a pedagógus kérdezni, és arra mi a helyes válasz. Teljesen életszerű, hogy az idegbeteg tanár majd akkor is idegbeteg lesz, ha éppen külső szemlélők is látják.

randomuser1 2013.09.25. 14:05:57

a cikk is azt kifogásolja, h a tanarak nincsenek szakmailag felkészítve arra, h kiválasszák a beteg gyerekeket a neveletlen porontyok halmazából.
nem mind1 melyiket pofozod, az egyik gyógyul tőle, a másik nem...

Mikk^ 2013.09.25. 14:07:39

@Emmanuel Goldstein: már miért ne lettek volna cukrosok, asztmások és rákosak?
Ugyan úgy voltak ezek a betegségek, csak akkor még ezeket nem ismerték fel és rendszerint bele is haltak.

De a hiperaktivitás egy marhaság.
1 osztálytársam volt aki oxigén hiánnyal született, de ő se volt hiperaktív.
Dadogott, kicsit lassabban értett meg mindent, ellenben amit megértett az ott volt (tiszta 5-ös volt a srác).

Nem hinném, hogy mostanra mikor a várandósság/szülés már biztonságosabban levezethető (mondom én kinek a lánya 7 hónaposan halva született) több lenne a beteg gyerek.

randomuser1 2013.09.25. 14:22:13

@Mikk^: mert nem kategorizáltuk őket-
meghóttak oszt jóvan.
így vagyunk a hiperaktív gyerekekkel is,
régen aszontuk, simán nevelhetetlenek, ma már tünetegyüttesként kezeljük.
pont olyan, mint minden psziciátriai betegség, kell hozzá egy kis absztrakció, h felfogd, a depressziós nem direkt csinálja, sőt, ő lenne a legboldogabb ha nem kéne csinálnia.
vagy meg kell élni, az is egy megismerési mód.

randomuser1 2013.09.25. 14:33:30

amúgy de, egyre szarabb minőségű gyerekek születnek, mert skrupulózusan ellendolgozunk a természetnek.
régen elvetélt a jóasszony, ma havonta jár terhesgondozásra ahol minden paramétert szinten tartnak a modern gyógyászat összes eszközével, aztán ami megszületik, az már nem a természet műremeke hanem az emberi tudásé.

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.09.25. 15:06:39

Akik jönnek a cukorral meg a figyelemlekötéssel, azok értsék már meg, hogy nem a normális gyerekek hétköznapi értelemben vett hiperaktív viselkedéséről van szó, a hiperaktivitásnak, mint szindrómának a kialakulásához semmi köze a cukornak, és nem lehet az ilyen gyerek figyelmét úgy lekötni, mint a normális gyerekét.

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.09.25. 15:07:37

@bIQa:
Én meg kétségbe vonom, hogy Phelps ADHD-s lett volna.

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2013.09.25. 15:14:26

Én ismerek egy kisfiút, aki egy ország egy iskolájában hiperaktív volt, és a szülők mindenféle kezelésekre meg fejlesztésekre hurcolták, aztán az apja munkája miatt el kellett költözniük egy másik országba, a gyerek pedig bekerült az ottani iskolába. A szülők költözés előtt tövig lerágták a körmüket, hogy az új országban nem lesz pénzük a kezelésekre, fejlesztésekre, és mi lesz a gyerekkel - a gyerekkel viszont nem lett semmi. NINCS VELE SEMMI PROBLÉMA, okos, nagyon érzékeny, nagyon aktív, kíváncsi kisfiú, aki nem elvan a levesben, hanem feladatokat akar, és elviselhetetlenül unja ha számára kihívást nem jelentő (vagy reménytelenül nehéz) feladatokra kell túl sokáig odafigyelnie. Én aki itt találkoztam vele, nem tudom elképzelni, hogy ezen kívül mi volt vele a baj.
5 éves, és kétjegyű osztásokat csinál számolós gyöngyök segítségével, akár egy órán keresztül is. (Ilyeneket, mint pl. 36-ban a 9, 60-ban a 12.) Naná, hogy fél óra színezés közben a középsőben olyan hiperaktív volt, hogy csak na. Sőt, fél óra színezés közben az első meg a második osztályban is hiperaktív lenne még mindig. Meg iskolaéretlen.
Nevetséges.
(És ezzel nem mondtam, hogy nincsenek tényleg ADHD-s gyerekek, csak mivel ezt a szerencsétlent is annak diagnosztizálták egyszer valamikor valahol, nekem kicsit gyanús a rendszer.)

Felicitasz · http://felicitasz.blog.hu 2013.09.25. 15:19:29

@Ensiada Arkoveitie: Én ezt tökre értem, de a korosztályos tesztekben ennek alapján a "normális" négyéves gyerekek aktivitásaival próbálják lekötni az okos kisfiúk figyelmét, aztán ha semmi nem megy, akkor megvan a címke, hogy ADHD, pedig esetleg meg lehetne nézni, hogy A GYEREK HOL TART, és leköti-e egyáltalán BÁRMI a figyelmét, esetleg a nála 2-3 évvel idősebb "normális" gyerekek szokásos aktivitásai közül.
És ha TÉNYLEG semmi, akkor esetleg ADHD, de ha csak a feladatlap, a színezés meg az írás nem köti le, az még kevés kéne hogy legyen a diagnózishoz.

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.09.25. 15:22:11

@Felicitasz:
Egyetértek, valószínűleg a szakemberek is sok esetben tévednek.

randomuser1 2013.09.25. 15:27:14

@Felicitasz: namost, egy rendes gyerek ha aszondod neki, színezzen, azt fogja csinálni,ha megkéred gyöngyözzön, akkor azt, még ha unja is, emg nem is érti minek
a hiperaktív csak gyöngyözni fog, de csak ha akar, ha nem akar, akkor még testi fenyítéssel sem fogod rákényszeríteni.
a hiperaktív gyerekben az a poén, h nem lehet megváltoztatni, a körülményeket kell úgy alakítani, h neki elfogadható legyen. ehhez köll a pedagógusok ezirányú szakképzése, amiről a cikk is szól, más módszerekkel kell őket kezelni mint az átlaggyerekeket. mint ahogy a cukros gyereket se etetik mákostésztával. remélhetőleg :)

lurkógyerek 2013.09.25. 20:17:45

@Don Tejbegríz a féllábú matrac:
Miért, te voltál már ilyenen? Tapasztaltad? Vagy csak úgy gondolod? Ha azt gondolod, hogy a tanítók csak erre tanítgatják a gyerekeket heteken keresztül, rosszul sejted. Persze, felkészülnek rá. De egy " idegbeteg " tanító nem tud varázslatos órát rittyenteni. Értelmes ember látja is, ha ilyet próbál. Azt lehet látni, hogy a gyerekek a szokott rutint hozzák, vagy izgulva összezavarodnak. Mellesleg a hiperaktivitást sokszor ráfogják az iskolára nem jól felkészített, türelmetlen, izgága gyerekre. Még sokéves tapasztalattal sem mindig egyértelmű. Egy tipikusnak látszó esetet beszéltem meg a pszichológussal, és megegyeztünk végül abban, hogy csak szorongásos tünetek miatt olyan szegény.

kvp 2013.09.26. 17:14:45

@Emmanuel Goldstein: Nem gyogymodot irtam, hanem az okokat es a megelozes modjat. Tehat ha mar hiperaktiv a gyerek, akkor ezek nem segitenek, viszont sokat tehet a szulo azert, hogy a gyerekek _ne_ legyenek azok. Egyebkent sok helyen siman figyelemzavarkent vagy koncentracios kepesseg hianykent, esetleg alacsony monotonitas tureskent kezelik a problemat es nem feltetlen nevezik betegsegnek. Viszont az eltero nevelesi igenyt vagy vegyes, de kis letszamu osztalyban kulon odafigyelessel elegiti ki a tanar vagy nagyobb osztalyletszam mellett, de homogent osztalyban, az adott tipusu gyerekekre szabott oktatasi stilussal. Az elso a jobb, a masodik az olcsobb es egyszerubb, viszont mindket megoldas jo.
süti beállítások módosítása