Mia01 2013.09.03. 14:08

Rekviem egy álomért

Lemondott a második ciklusát január 1-jétől beöltő HÖOK-vezér, mert viharos időszakon van túl. És magánélete sincs már. Ja, és nem utolsó sorban tanulni sem tudott.

Munkásságát lehet a végletekig bírálni, vagy ugyanennyire szeretni, egy biztos: Nagy Dávid volt a HÖOK történetében az első elnök, aki nem valamely fővárosi felsőoktatási intézmény hallgatójaként lépett a szervezet élére. Az akkor győri Széchenyi István Egyetem végzős közgazdász- és másodéves közszolgálati szakos hallgatóját 2010. május 8-án 346 igen, 3 nem és 2 érvénytelen szavazat mellett választották meg a tisztújító közgyűlésen.

Az 1984-es sárvári születésű ex elnök felsőfokon beszél németül és középfokon angolul és állítólag már az egyetemi tanulmányai első felében aktív résztvevője volt a helyi hallgatói önkormányzatnak. „Munkájában” az első nagy áttörést a 2007-es év hozta meg: decemberben ugyanis a HÖOK Északnyugat-magyarországi Regionális Szövetségének elnökévé választották, így 2008-tól már választmányi tagként is segíthette a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája munkáját. Ő lett a külügyekért felelős elnökségi tag.

Megválasztását követően az érdekképviseleti munkát állította feladatköre középpontjába, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciáját pedig Magyarország legnagyobb civil szervezeteként jelölte, mely szerinte „hatalmas társadalmi bázis, szakmai felelősség és lehetőség”. Az új felsőoktatási törvény számos olyan vitás pontot tartalmazott, mely miatt a hallgatóknak az eddigieknél nagyobb szükségük volt hivatalos, keretek közé foglalt érdekképviseletre. Olyanra, mely képes okosan tárgyalni, de nem alkuszik meg. Olyan érdekképviseletre, melynek tagjait a kormány nem tudja „kilóra megvenni”, mert a végletekig kiáll az elvei mellett, a hallgatók érdekei mellett. Ha a HÖOK ilyen szervezet lett volna, a hallgatók nem érezték volna szükségesnek, hogy a Hallgatói Hálózattal egy radikálisabb képviselet jöjjön létre, amelyhez utána tömegével csatlakozhatnak.

Nagy Dávid elnöksége leghangsúlyosabb feladataként valójában a határozott kiállás és érdekképviselet helyett lavírozást tekintette. Gondoljunk csak egy konkrét példára, a hallgatói szerződés ügyére, melyet elsőként „elvi alapon” utasít el a szervezet, annak az alaptörvénybe való beemelését „gyáva és hazug” lépésnek tekinti, majd tisztázatlan okoknál fogva elkezdi támogatni, bár azzal a kikötéssel, ha a szerződés „nem kényszerként, csak az elveket rögzítve” történik. Később el is fogadta azt a tartalmában enyhített, bár elveiben változatlan szerződést, mellyel kapcsolatban az ATV Start című műsorában Nagy Dávid még azt mondta, hogy az elkövetkező években azon fog dolgozni, hogy a szerződéseket megsemmisítsék. Sőt, amikor Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes beszéde alatt látványosan kivonultak a német, osztrák és svájci diákok az Európai Hallgatói Unió (ESU) budapesti közgyűléséről, Nagy Dávid még sértve is érezte magát. Szerinte ugyanis, „ha valaki kritikát fogalmazott és fogalmaz meg a kormányzat oktatáspolitikájával szemben Magyarországon, az a HÖOK, de ezt kulturáltan, a megfelelő időben és helyen, az oktatási vonatkozásoknál maradva tesszük”.

Az, hogy a HÖOK-vezér szája anno mivel lett befogva, talán hamarosan kiderül. Addig viszont kénytelenek vagyunk elfogadni a magyarázatot, mely szerint Nagy Dávid besokallt a felsőoktatás „viharos időszaka” miatt, és a megválasztása óta eltelt három évben minden energiáját a szervezet irányítása kötötte le, így pedig sem magánéletére, sem tanulmányaira nem tudott időt fordítani…

Posztját a jelenlegi elnökhelyettes, Körösparti Péter veszi át, a Debreceni Egyetem hallgatói önkormányzatának elnöke.

A bejegyzés trackback címe:

https://szamarpad2014.blog.hu/api/trackback/id/tr765493486

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ensiada Arkoveitie (törölt) 2013.09.18. 13:49:28

84-es születésű, ami azt jelenti, hogy 2002-2004 között kezdte valamikor az egyetemet, most meg 2013 van, tehát ez legjobb esetben is 9 év.
süti beállítások módosítása