A gyerek elfogadásra, toleranciára és empátiára való nevelése minden oktatási intézmény elsődleges feladata – kellene, hogy legyen. Apró malőrök persze becsúszhatnak a rendszerbe, ilyen mondjuk, ha az illető kisdiák szülei évzárón verekednek össze, nemzetiségi feszültségek miatt. Történt ugyanis, hogy egy marosvásárhelyi oktatási intézményben a magyar feliratozás hiánya heves tiltakozást szült: magyar szülők transzparensek segítségével fejezték ki nemtetszésüket – köztük, és a tiltakozásukat elutasító román szülők között támadt dulakodás az intézmény tanévzáróján. Több magyar lap is arról számolt be, hogy néhány román szülő kitépte a kétnyelvűség szükségességét románul és magyarul hirdető transzparenst a tiltakozók kezéből, és szétszaggatta azt. Komolyabb személyi sérülés nem történt, és csupán két szülőt kísértek be a csendőrségre. A büntetést nem is ők, hanem az iskola két vezetője: az igazgató és az igazgatóhelyettes kapta, azzal, hogy menesztették őket tisztségük alól.

Ennek a primitív incidensnek köszönhetően több száz diák kaphatott élő példát arra vonatkozóan, milyen, ha nem tiszteled a másik kultúráját, nemzetiségét és szabad véleményét. Ezt pedig nem mástól kapták a példát, mint a saját szüleiktől. Kiábrándító és elkeserítő. Ezek után pedagógus legyen a talpán, aki helyre tudja állítani a fejekben a rendet. Ha egyáltalán lehet. Az otthonról hozott példa ugyanis erősebb mindennél. Ennél, már csak az a tény sajnálatosabb, hogy nincs a marosvásárhelyieknek egy Hoffmann Rózsájuk, aki a helyzet orvoslása gyanánt rögtön bevezetné az erkölcstant – szülőknek.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szamarpad2014.blog.hu/api/trackback/id/tr945377684

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása