Azzal kívánja az állam mindenki számára elérhetővé tenni a felsőoktatást, hogy drasztikusan csökkenti az állami ösztöndíjas helyek számát. Hogy a nagy többség számára tandíjat jelentő intézkedés hogyan könnyíti meg a fiataloknak a továbbtanulást, jó kérdés, melyre minden bizonnyal csak az elképzelés megálmodói tudják a választ, avagy ők sem. Az érintettek mindenesetre egyáltalán nem látnak összefüggést, az intézkedést hallgatók, oktatók és rektorok egyaránt elutasítják.

A keretszámok megvágása különösen felháborító annak fényében, hogy néhány évvel ezelőtt, mikor a Gyurcsány-kormány akart tandíjat bevezetni, éppen a Fidesz volt az, aki népszavazást kezdeményezett a döntés ellen. Most, 2012-ben viszont ők maguk vezetik be a tandíjat, egyelőre „csak” a többség számára. Igaz, ők „befektetésnek” nevezik, de a lényegen a megnevezés nem változtat. Egy szűk réteg kivételével mindenkinek fizetnie kell majd a felsőfokú tanulmányokért, ami azt fogja jelenteni, hogy a pénzes szülők gyereke képességektől függetlenül tanulhat majd, a szerényebb anyagi háttérrel rendelkezők gyereke pedig letesz a továbbtanulással kapcsolatos felháborítóan nagyratörő terveiről.

Persze köztes megoldásnak ott a Diákhitel2, ami kifejezetten a nemlétező tandíj fizetésére szolgál, de ez legalább annyira kiveri a biztosítékot, mint az államis helyek csökkentése, ugyanis gyakorlatilag rákényszerítik fiatalok tízezreit az eladósodásra. Ha nem gazdag a családod, akkor vagy eladósodsz, vagy nem tanulsz. Csodás kilátások. Igaz, a diákhitelnek kedvező a kamata, és a törlesztőrészlet is elvileg vállalható – ha van miből törleszteni. Ezzel ugyanaz a probléma, mint a hallgatói szerződéssel: az, hogy a diploma megszerzése után munkahely is lesz, egyáltalán nincs garantálva. A törlesztést viszont előbb-utóbb el kell kezdeni. A hitelek és a bankok iránti bizalom egyébként is megingott az utóbbi időben, valószínűleg sokan lesznek, akik azért mondanak le a felsőoktatásról, mert nem merik vállalni a hitelt.

Egyetlen indokkal tudok egyetérteni: véget kell vetni „a véget nem érő tanulmányoknak”. Bizonyára nem ismeretlen probléma senki előtt, hogy egyesek állami ösztöndíjas képzésben, vagyis az adófizetők pénzén, 5-6 éven keresztül lébecolnak egy hároméves alapszakon, mert jól érzik magukat az egyetemen, nem akarnak felnőni és elkezdeni dolgozni. Ha a saját pénzük bánná, nyilván sürgősebb lenne a diploma megszerzése. Ugyanakkor ezt a problémát nem úgy kéne megoldani, hogy szinte mindenkivel tandíjat fizettetnek, büntessék azt, aki megérdemli. 

Szintén érdekes, hogy ha tényleg az a kormány célja, hogy a fiatalok Magyarországon maradjanak, akkor miért lehetetlenítik el ezt egyre jobban? Folyamatos problémát jelent, hogy a felsőfokú tanulmányok befejezése után a fiatalok külföldre mennek dolgozni. A hallgatói szerződés célja ennek megakadályozása, ám az államis helyek ilyen mértékű csökkentése azt is vonhatja maga után, hogy mostantól még a felsőfokú tanulmányaikat sem itt fogják végezni a fiatalok, hanem külföldön, ahol talán drágább ugyan az élet, de nincs se tandíj, se röghözkötés. Hogy utána visszatérnek-e egy olyan országba, amely maga kényszerítette őket a távozásra, erősen kérdéses.

A bejegyzés trackback címe:

https://szamarpad2014.blog.hu/api/trackback/id/tr124959472

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A beszoktatott generáció 2012.12.11. 15:16:29

Gerontokrácia + Fallokrácia = Vén Faszok uralma.  Mindenkinek megvan az az érzés, amikor megpróbál "komoly embernek" látszani? Felnőttnek? Öregebbnek a koránál? Mondjuk az első munkahelyen, amikor hirtelen öltönyös lettél és elmélyítetted a hango...

Trackback: Kakisztokrácia: a szarkupac, ahol élünk 2012.12.11. 14:55:31

A kakisztokrácia az a kormányzási forma, amelyben a hatalom a legdilettánsabb és/vagy legjellemtelenebb emberek kezében van. Görög eredetű szó, a κάκιστος (kakistos, “legrosszabb”), és a -κρατια (-kratia, “kormányzás”) összevoná...

Trackback: Mennyivel drágább idén a karácsony, mint tavaly volt? 2012.12.11. 14:40:28

Egymás mellé tettem a TESCO friss és egy éve kiadott akciós újságját az élelmiszer árakkal. 20 tétel árát néztem meg, amelyeket a városomban a tavalyi és az idén december elején kiadott újság is tartalmazott. A bejgli ára ugyanannyi, mint egy éve volt,...

Trackback: Ha elég sokat magyarázzák, akkor majd megértjük? 2012.12.11. 12:38:37

A kormány csak magyaráz, meg magyaráz, az érintettek meg olyan csökött agyúak, hogy az istennek sem értik meg, hogy milyen szuper jó nekik, ami itt történik - kb. így foglalható össze Selmeczi Gabriella ma reggeli nyilatkozata  A Fidesz szóvivője...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

morgás joga mindenkit megillet · http://morgasjoga.blog.hu/ 2012.12.11. 12:39:31

volt, ahol kollektív büntetés címén falvakat irtottak ki ...

guy2 2012.12.11. 12:44:15

Azért csak lesz ösztöndíj a tehetségesek számára... Minek tanul ma a a felsőoktatásban a sok fiatal, ha utána betanított munkát végez valami multinál? Egy üzletkötőnek, marketingesnek, asszisztensnek nem kell feltétlenül fősuli szerintem. Kezdjenek el szépen dolgozni gimi vagy szakközép után, és így hamarabb hoznak majd pénzt az államnak.

Vakmacska 2012.12.11. 12:53:19

@guy2: ja igen, aranyoskám, próbáltam volna én külkerben elhelyezkedni a fősulis ismereteim nélkül. Végülis, csak harminc-százmilliós rendelésekről beszélgetsz egy másik ország másik jogrendszerét és üzleti környezetét használó idegennel, aki pont egy gimnáziumi érettségivel rendelkező cicamicára vágy, aki nem tudja megkülönböztetni a könyökét a fenekétől, kérdezd már meg az exportáló magyar cégeket, ők így szeretnék-e ezt csinálni. Marketing dettó: kampányra pénzt kiadni tényleg minden hülye tud, viszont kellenének utána a hm, kőkemény értékesítési eredmények, amitől a céged életben marad vagy megy a levesbe....

debreceni.blog 2012.12.11. 12:53:28

"Több mint egy éve írtuk itt, hogy eljön majd egyszer az idő, amikor Orbán úgy kerül szembe egykori önmagával a Hoffmann-féle tüntetéseken, hogy esélye sem lesz a saját pálfordulásaival szemben. Eljött."
www.vagy.hu/tartalom/cikk/3496_orban_a_szarban

Állítsuk meg a ......... 2012.12.11. 13:03:27

Olyan hallgatónak nincs is keresnivalója az egytemi ifjúság soraiban, a HÖK elnökként, aki már úgy 12 éve jár egyetemre.
Sőt övé lesz a diákok pénzéből épülő Hallgatói Szolgáltató Központ vezetői széke.

zajos1 2012.12.11. 13:07:41

Itt vannak a Hallgatói Hálózat követelési tsza
dec. 10. 18:32

"0. Követeljük a köz- és felsőoktatás átfogó reformját!"

Épp most zajlik..., bár elég kemény, de a diákhitel 2.0 pont ezt segíti!!

"1. A keretszámokat állítsák vissza legalább a 2011-es szintre!"

Csökkenő gyerek létszám mellett?? Be kell vallani, ideje volt a diploma gyárak leépítése

"2. Állítsák le a forráskivonást, kompenzálják az elvonásokat!"

Honnan és miből, egy iskolák pénznyelőgépként működnek...

"3. Töröljék el a hallgatói szerződést!"

Frászt! Az én adómból ne Angliában és más államokban dolgozzanak.

"4. Ne korlátozzák az egyetemi autonómiát!"

ja, még az évszámokat sem tudja némelyik tanszék, három nap alatt elolvasni, köszi!

Állítsuk meg a ......... 2012.12.11. 13:09:21

Az illető "természetesen" ingyen jár 12 éve az egyetemre.

Közben mások ha megszakadnak sem kerülhetnek át a költségtérítéses képzésből az államiba, mert onnan eddig nem lehetett kiesni.

Egyébként ennek az új kvótának a megalkotásával gondolom sok olyan idióta ember is egyet ért, aki az orvosit 6 év helyett 8 év alatt végezte, azt is furulya tanszakon.

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2012.12.11. 13:10:23

@Vakmacska: Ezzel a középiskolai oktatás szintjét írtad le, de még mindig nem indokoltad meg, hogy miért kéne egy salesesnek főiskola.

Jofiu 2012.12.11. 13:17:56

Különösen az utolsó bekezdéssel értek egyet. Ha már valahogy összeszedik a képzésre a pénzt valamilyen forrásból, akkor miért pont a (meggyötört) magyar felsőoktatásból választanának, miért ne egyéb országokból is - ahol ráadásul nem is kötik le még mielőtt akár el is kezdte volna a képzést, jobban tud majd a jövőbeni az akkori lehetőségekhez alkalmazkodva választani. Még régebben olvastam cikket román egyetemekről amelyek magyarul is oktatnak, csak hogy nem szokványos lehetőséget említsünk.
És ami ebben aggasztó, hogy külföldön oktatott emberek - hasonlóan külföldön munkatapasztalatot szerzettekhez - azok óhatatlanul kötődnek a helyi metódusokhoz, lehetőségekhez és az ott kialakított kapcsolati viszonyokhoz. Ami hatványozottan érvényes ha olyan országot választanak ahol az iparban nagyobb hagyománya van az egyetemekkel együttműködésnek: a tudást megbecsülő pozíciók rögtön egyetem után rendelkezésre állhatnak. E helyett Magyarországon szerencsét próbálni nem opció, csak a fundamentálisoknak, ahol a fenti ipar-oktatás kultúra nem épp magas. Igazán jól képzett embereket sokszor ki se tudnak használni Magyarországon, egyszerűen nincsenek meg a körülményei, nincs pozíció, nincs kereslet, nincsenek eszközök.
Már nem csak a munkavállalókat de már a hallgatókat is külföldre hajtják ezzel a hozzáállással. Pedig az nem könnyű, nem is szeretnének ha nem muszáj, és mégis.

Lehet hallani paranoid hangokat a neten mindenféle magyarságrontó rejtélyes áskálódó csoportokról, akiknek titkos célja a magyarok sorsrontása. Orbán melyik magyarrontó titkos szerveződés tagja szerintetek. ; )

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.12.11. 13:22:43

A véget nem érő tanulmányokra van egyszerűbb megoldás is: minden félév végén vizsgálni az addig teljesített kötelező kreditek számát és ha az nem éri el legalább a 20 kredit/félév mennyiséget, akkor megszüntetni a támogatást.

Jelenleg a jobb egyetemeken van hasonló vizsgálat, de csak évente nézik és elég 15 kredit/félév is.

És az is fontos lenne, hogy a jelenlegi felvételi rendszerben 300 pont alatt senki se kapjon állami ösztöndíjat. Végül a sportra adott pluszpontokat nem növelni, hanem csökkenteni kellene.

balage_81 reloaded (törölt) 2012.12.11. 13:25:56

@newtehen (egyszerű mint a faék - de működik): hogy kell-e a salesesnek főiskola, azt nem te döntöd el, nem is én, meg lehetőleg nem is az Állami Tervhivatal. van egy "piac" nevű dolog, én rá bíznám inkább. ezzel viszont az a baj, hogy a tré gazdaságpolitika épp most nyírja ki

gergo · www.indafoto.hu/ppgergo 2012.12.11. 13:27:27

Elte TTK vegyész, első félévben indultak 120-n, a hatodik félév végére maradtak harmincan.

A többi után is kifizették félévente a 400e forintot.

Valóban szükség van arra, hogy ennyi túlképzett munkanélküli legyen ennyi pénz ráfordításával?

árnyékgyuri 2012.12.11. 13:27:54

Én ezzel a felsőoktatással úgy vagyok, mint a fogyatékos gyermekek megszületésével: majd, ha ez lesz a legésszerűtlenebb dolog a világ működésében, akkor lehet rajta gondolkodni. De amíg vannak stadionépítések, falu, város, járás, megye, régió, meg ország meg váti, nfu, mvh, mag norda stb. bazi nagy létszámmal miskolcon (borsod!) és a diósgyőr 1 milliárd magyarpénzt (nem eu) kap a stadionjára, addig itt fájdalommentesen meg lehetne takarítani 2 milliárdot, úgy, hogy a megye lakossága észre sem venné. Ez az oktatásban rengeteg pénzt jelentene. Különben tökre egyetértek sőt zseniális ötletnek tartom a sűrű filléres adókat (telefon, tranzakció stb) de ezekkel a stadionos, felsőoktatásos baromságaikkal simán elvesztik a válsztást az pedig nem lenne jó.

belekotty 2012.12.11. 13:29:42

@zajos1: "ja, még az évszámokat sem tudja némelyik tanszék, három nap alatt elolvasni, köszi! " - Ugyanazt a faszságot másolod be mindenhová, te agyatlan?

gergo · www.indafoto.hu/ppgergo 2012.12.11. 13:31:05

Még annyit: ha jól tanulsz és megvan a 4.0-s átlagod, akkor ingyen van az egyetem. Tessék tanulni, mert a gazdag szülök gyereke biztos nem szeretne programozó-matematikus vagy biomérnök lenni.

De ha a gyerek érdeklödése csak a klasszika-filológia szakra terjed ki, azt hadd ne ingyen kelljen már képezni.

hower 2012.12.11. 13:34:01

Én tényleg nem értem. A kormány arról papol évek óta, hogy mennyire nem szabad eladósodni. Erre ezt az egy üdvözítő megoldást javasolja a fiataloknak??

hower 2012.12.11. 13:34:55

@belekotty: Neki is meg kell élnie valamiből... :)

belekotty 2012.12.11. 13:35:41

@gergo: "Elte TTK vegyész, első félévben indultak 120-n, a hatodik félév végére maradtak harmincan."
- A témára van egy kis rálátásom. Ott végeztem, ráadásul az évfolyamtársam volt az oktatási dékánhelyettes idén nyárig.
Amikor én felvételt nyertem 95 százalék volt a bejutási határ, legutóbb 65 volt.
Akkor 30 kezdtünk és 25-en végeztünk.
Holott akkor volt nagy magyar vegyipar, aminek szüksége volt az emberekre.
Ráadásul - ezt a dékánhelyettes barátom mondta - akkor ugyanúgy volt 20 tehetséges vegyész a 30-ból, akik meghatározták a haladás tempóját.
Ma is van ugyanúgy 20 tehetség a 120-ból, de már régen nem a tehetségesek tempójában lehet haladni az anyaggal.

Con Storm · http://pszichohistoria.uw.hu/ 2012.12.11. 13:39:02

hát ez roppant érdekes dolog...
Most akkor az idei évre.. hányan is jelentkeztek a férő helyekre?!

Nem az igényekhez lettek alakítva a férőhely számok?!

Miért dolgozik az oktatásügyben 370 ezer közalkalmazott?

2-3 gyerekre jut egy oktatásban dolgozó...

Az osztálylétszámok meg nagyok.. 25-40 fő... hogy is van ez?!

belekotty 2012.12.11. 13:46:25

@hower: Hogy fizetik, nem tudod?

@Con Storm: "Nem az igényekhez lettek alakítva a férőhely számok?!" - Nem. Az hogy mennyien dolgoznak az oktatásban, annak mi köze a felsőoktatási keretszámokhoz?
Hawking hogy van? Beperelted már?

gergo · www.indafoto.hu/ppgergo 2012.12.11. 13:51:01

@belekotty: a tehetségtelenek is pénzbe kerülnek. Ha újra csak 30 embert vennének fel, akikből "csak" 25-n diplomáznának el, kicsit jobb lenne a sikerarány, kevesebb pénz folyna el a semmire.

Ráadásnak az elmúlt egy évben két cégről is tudok, ahonnan nem kevés vegyészt és technikust küldtek el, szóval nagyjából ennyi embert tudna felszívni az ipar.

hower 2012.12.11. 13:52:14

@belekotty: Óradíjat nem ismerek, mert nem vagyok közel a tűzhöz, de az biztos, hogy az ingyen neteleérést állják nekik. :) De nem egy álomhivatás, mindenhol csak gyalázzák őket mostanában. :) :)

hower 2012.12.11. 13:58:47

@gergo: Amit te mondasz az is arra megy ki, hogy nem a felsőoktatás itt az alapprobléma, hanem a munkahelyek hiánya. Ha nincs munkahely, lehetsz zseniális vegyész vagy gépészmérnök, kidobott pénz az oktatásod. A kérdés az, hogy akkor most beketörődünk-e abba, hogy M.o. sose fog felfutni -- és akkor építsük le a felsőoktatást, egyetértek. Vagy azt gondoljuk, hogy ez a szerencsétlen helyzet a válságnak plusz az elbaltázott Matolcsy tündérmeséknek egyaránt köszönhető. Ez esetben viszont kötelességünk megvédeni az oktatást, mert csak lokális minimum az, amit globálisnak véltünk.

PonyvaMester · http://ponyvamester.hu 2012.12.11. 13:58:58

@belekotty: Ezzel teljesen egyetértek, ugyan nem vegyész, hanem ELTE bio-kém szakos tapasztalattal. Egyszerűen túl sok diák őrlődik a felsőoktatás malmaiban. Nem a tandíj a lényeg, hanem az, hogy kevesebb ember legyen diplomás. Itt ismét nem a diplomával van a gond, hanem azzal a szubkultúrával ami sajnos ma az egyetemi életet kevés kivétellel jellemzi. Óriási a lemorzsolódás és óriási számokban nem a keretidő alatt végzik el a hallgatók a választott szakot. A gond ott van, hogy ebben a szeretett, de csökevényes országban azt tartjuk valakinek, akinek diplomája van. Ezért is jelentkeznek sokan, ha tudják hogy mit szeretnének az élettől, ha nem.

Hogy mi ennek a következménye?
Részint két fontosabbat is látok:
1. Munkanélküliség problémájának kitolása 5-6-7 évvel. Nem 18 évesen leszel álláskereső, hanem 25-6-7 évesen, nulla tapasztalattal. Ekkora mennyiséget ennyi fehér munkás nem tud eltartani az adójával.
2. Az aktív korú lakosság nem 18 évesen kezd el termelni, dolgozni, hanem 25-6-7 évesen, ennyivel kevesebb adó, ennyivel kevesebb tapasztalat és használható tudás.

Valóban az egész felsőoktatást szükséges megreformálni, bízom benne (naivan), hogy ez ennek csak első lépése lesz.

De azt le kell szögezni, hogy tarthatatlan állapot a közpénzből finanszírozott tömegesen bulizó, szülői vagy szociális eltartást igénylő életképtelen kora-harmincéves fiatalok gyártása a felsőoktatásban.

nemjogasz 2012.12.11. 14:17:08

"5-6 éven keresztül lébecolnak egy hároméves alapszakon"

Nem tudom, mikoriak a posztoló ismeretei, de max. 4 év lehet államilag finanszírozott egy 3 éves szakon. Sőt, egyes egyetemeken van olyan is, hogy átbasszák a diákot fizetősre, ha 2 féléven át nem teljesíti a követelmény 50%-át.

Roan 2012.12.11. 14:28:17

@newtehen (egyszerű mint a faék - de működik): Két dolog miatt: egyrészt, mert annyi jelentkező van, hogy a cég megteheti, hogy a diplomások között válogat, mivel az egy jó szűrő kritérium. (Képes tanulni, és képes volt egy kitűzött célt elérni.) A másik, hogy a szakirényú diplomák (pl. marketing)némi alaptudást és szemléletmódot biztosítanak, így a cégnek kevesebbet kell foglalkoznia a betanítással. Nyilván egy értelmesebb/rátermettebb ember diploma nélkül is el tudna látni sok olyan feladatot, amihez diplomát kérnek, de a diplomások számát figyelembe véve jelenleg nem ez a trend.

Zabaalint (törölt) 2012.12.11. 14:53:57

@Távmunkás:
Szerintem meg a kredit rendszert kellene kukába dobni, az rontotta el az egészet. Az általad javasolt megoldást már most is kamutárgyakkal kerülik meg.

Zabaalint (törölt) 2012.12.11. 15:02:14

@gergo:
Ja, csak mostantól majd felvételizik az a 120, felvesznek belőle 20-at államira, akikből 10 aki amúgy abban a 30-ban lenne, aki végez, meg felvesznek még 50-et tandíjasra, akik között ott van a másik 10 a 30-ból, 10 meg nem teheti meg, tehát ez a 10 ember, mint potenciális szakember elveszik. Aztán mivel a valós költségek nem per fő vannak, ezért az egyetem 7/12-ét tudja költeni a képzésre, így csökkentik a laborgyakorlatok számát, nem szereznek be új eszközöket, stb., szóval még romlik is a színvonal.

Zabaalint (törölt) 2012.12.11. 15:09:56

@gergo:
"Még annyit: ha jól tanulsz és megvan a 4.0-s átlagod, akkor ingyen van az egyetem."

Ezen keretszámokkal sok szakon az 5.0 is kevés ha csak 85%-osak az emelt szintű érettségik.

Zabaalint (törölt) 2012.12.11. 15:10:53

@gergo:
"Tessék tanulni, mert a gazdag szülök gyereke biztos nem szeretne programozó-matematikus vagy biomérnök lenni."

Ezeken is jelentősen csökkent a keretszám, előbbit mondjuk már 2006 óta máshogy hívják, szóval ennyire vagy képben.

fizetekmegegysort 2012.12.11. 15:12:51

@guy2: alapvetően igazad lenne, a probléma az, hogy annál a bizonyos multinál, amiről beszélsz, kábé a papírkosárig jut az önéletrajzod, ha nincs felsőfokú végzettséged. Sem marketingest sem asszisztenst nem keresnek ma már diploma nélkül. Kb ha nincs konkrét szakmád (mint pl a fodrász vagy szakács), akkor a középfokú végzettségedért marad a tecso-pénztár havi 70ért...:(

campobaszo 2012.12.11. 15:35:25

@Con Storm: A KSH szerint az oktatásban 230 ezer közalkalmazott van.A maga száma szerény 150%-os hazugság.

CsaKaDuma 2012.12.11. 15:43:02

Sok itt az elitista barom úgy látom. Szerintem meg pont így volt helyes, hogy mindenki aki csak tud, tanuljon ameddig csak tud. Ha meg se próbálja, honnan tudja, hogy hol a saját határa? Ideális esetben mindenkinek addig kellene tanulnia, amíg a saját képességei határát el nem éri. Ehhez az állapothoz kellene közelítei hosszú távon, ettől lenne termelékenyebb, fejlettebb ez az ország.

Szóval igenis kellenek a diplomagyárak, és tanuljon csak 30 éves koráig aki tud. Nem kurvára mindegy hány év alatt végzi el az iskolát? A lényeg, hogy végezze el, ha megvan hozzá a képessége.

A jobb képességűeknek mindig is megvolt a továbblépés lehetősége, lásd fősuli után egyetem, vagy ha még okosabb, akkor elit egyetem, akár külföldön.

A számok egyértelműen azt mutatják, hogy a tanulásra költött minden fillér bőségesen megtérül. A magyar diplomás itthon több, mint a kétszeresét keresi egy nem diplomásnak, ami azt jelenti, hogy minimum kétszer annyi (bár szerintem inkább sokszor annyi) adót is fizet. Hol itt a hiba tesókáim?

Olyan kurvaokosnak érzitek magatokat, de úgy tűnik, hogy még a legegyszerűbb társadalmi és gazdasági összefüggéseket se értitek meg.

is 2012.12.11. 15:45:16

"Egyetlen indokkal tudok egyetérteni: véget kell vetni „a véget nem érő tanulmányoknak”"

Ahogy én tudom, az állami ösztöndíj kb. annyi félévre jár, amennyi a szak hossza. További féléveket saját zsebből lehet fizetni. Látom @nemjogasz: is megírta. Úgyhogy ez sem indok.

hower 2012.12.11. 15:46:53

@CsaKaDuma: Sehol, én is így gondolom (bár én nem elitistabarmoznék le olyanokat, akiket nem ismerek és nem kötöttek belém). Sőt, hozzáteszem azt, hogy régebben még a Fidelitas is kiegyensúlyozottabban látta a dolgot:

"Nem azért kevés a szakmunkás, mert sok az egyetemista. Teljesen abszurd a kőművesek, ácsok hiányát a jogász vagy orvos hallgatók számával magyarázni. Továbbá tegyük azt is hozzá, hogy a KSH adatai szerint a szakmunkások körében magasabb a munkanélküliség, mint az egyetemi végezettséggel rendelkezőknél."
Forrás: szanjidotmagadra.hu/

hower 2012.12.11. 15:50:49

@hower: Az akkori - értelmes - meglátásaikat ezzel fejezik be:

" >>Túl sokat költ az ország a felsőoktatásra.<<

Nem igaz. A magyar adatok az OECD országok átlaga közelében vannak.

A hallgatók fele ma is fizet tandíjat. Az Ő tapasztalatuk bizonyítja, hogy fizetési kötelezettségük egyáltalán nem erősíti megrendelői pozíciójukat a felsőoktatásban. Fizetünk a buszbérletért és a vonatjegyért is, de ettől még nincs befolyásunk arra, hogy a menetrendet betartva közlekedjenek vagy tisztábbak legyenek a járművek.

Fizetnünk kell, de az oktatás minőségének javulására nincs garancia. Az elmúlt évtizedben kialakult minőségi problémákat a tandíj nem oldja meg!"

Más szóval, teljesen jól értik ők is a problémát.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.12.11. 15:52:08

@Zabaalint: A kamutárgyak ellen írtam a kötelező kreditekett. Vagyis az általában 25-28 kötelező + 2-5 választhatóból kellene legalább 20 kötelezőt megcsinálni.

A kreditrendszert nem szabad a kukába dobni. Erre majd akkor jössz rá, amikor csinálsz egy második diplomát, ahol esetleg van 5-6 egyező tárgy és azokat nem kell újra végigülnöd. Persze arra is jó, hogy az Erasmus keretében külföldi elvégzett félév ne kiesett idő legyen, hanem be lehessen számítani 1-2 tantárgyat.

doktor.dikhed 2012.12.11. 15:54:30

Annak idején én is egyetértettem volna ezzel, de valójában csak irigyeltem azokat, akik megengedhették maguknak, hogy tovább húzzák a tanulást. Nekem sajnos minél hamarabb munkába kellett állnom.

Pedig jóval több tapasztalatot szerezhettem volna, ha tovább ott vagyok, esetleg belefér egy külföldi tanulmányút...

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.12.11. 15:55:03

@hower: Az igaz, hogy az oktatásra fordított állami kiadások az OECD-átlag közelében voltak még 2010 körül, viszont a magánkiadások jóval elmaradtak attól. Tehát a cégeknek és a magánszemélyeknek kellene többet költeniük az oktatásra a jelenleginél kicsit magysabb szintű állami támogatás mellett...

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2012.12.11. 16:02:40

@balage_81 reloaded: A Piac bebizonyította, hogy ma már egy tisztasági manager (takarító) is csak diplomával, két nyelvvel lehet valaki. Köszönjük Emese.

Aureliano Buendía ezredes 2012.12.11. 16:05:46

A véget nem érő tanulmányokra eddig is volt megoldás: az állam csak meghatározott számú szemesztert fizet (az én időmben ez asszem 13 volt). Ha ennyi idő alatt nem sikerült végezni, akkor a plusz féléveket ki kell fizetni. Ilyen egyszerű.

hpty 2012.12.11. 16:12:05

Szerintem is kell valamit tenni a sok értelmetlen Diplomagyár ellen.
Amikor nincs szakmunkás, vagy heteket kell várni egy munkára, akkor ne ágyutöltelék Közgazdásznak meg Kommunikációs szakembernek küldjük a gyereket, hanem olyan szakmát tanulni, ami keresett és pénzt is lehet belőle keresni.
Az pedig nagyon rossz duma, hogy a diplomás 2x annyit keres, mint akinek nincs!
Picit ha körbenéztek, akkor a festő, autószerelő, szakácsok, műszerészek stb. jól el van eresztve.

vallatas 2012.12.11. 16:12:15

ez nem tandíj, hisz azt leszavaztunk a népszavazáson! HITEL!
ez a magyarság fiatal részét küldi adósrabszolgának! köszönjük KDNP!
még több bicikliszerelő szakmunkást kér a nemzet!

vallatas 2012.12.11. 16:13:36

@hpty:
van olyan felsőoktatási szak amit jobban kéne nyomni és amit kevésbé.

festő, autószerelő ismerősöm nagyon elvan eresztve, számlát akkor sem ad ha előre kérem.... jól is él a sok adócsaló!
őket is mi tartjuk el, miattuk is lehetne egyszer egy kurva nagy tüntetés, azon fix, hogy ott lennék!

eßemfaßom meg áll 2012.12.11. 16:16:35

@CsaKaDuma: "Szóval igenis kellenek a diplomagyárak, és tanuljon csak 30 éves koráig aki tud. Nem kurvára mindegy hány év alatt végzi el az iskolát? A lényeg, hogy végezze el, ha megvan hozzá a képessége."

Ja, az ezt finanszírozni tudó GDP-t meg majd létrehozzák a kicsi manók a szivárvány tövében.

vallatas 2012.12.11. 16:18:26

@eßemfaßom meg áll:
majd tanul a magyar kőmüvesnek, meg birka terelőnek, ha már másra nem fussa.
vagy ahogy Matolcsy mondta legyünk mi Európa kinája, legyünk mi európa összeszerelő óriása!
az lesz ám a kánaán!

Aureliano Buendía ezredes 2012.12.11. 16:19:06

@eßemfaßom meg áll: tényleg olyan nehéz megérteni, hogy eddig sem fizette az állam korlátlanul a tanulmányokat. Csak meghatározott félévszámot.

vallatas 2012.12.11. 16:22:54

"Szerintem egyszeru a megoldás: A kormány végeztessen el egy kutatást azzal kapcsolatban hogy melyek a diplomás hiányszakmák és melyek azok ahol túlkínálat van. Azokat a szakokat ahol diplomásokból eleve túlkínálat van, tegyék részben fizetossé, a hiányszakmákat pedig hagyják úgy ahogy eredetileg voltak vagy támogassák még jobban.

Én nem tudom hogy miért kell egybol úgy kezdeni hogy na akkor most x-ezerrel kevesebb hely lesz- legrosszabb PR a világon ha a fiatalokkal szórakozik egy kormány. Inkább egy kicsit inspirálni kellene oket hogy esetleg a hiányszakmákra ugorjanak rá. Mondjuk a munkanélkuliségi rátákat figyelve..."

decens 2012.12.11. 16:24:03

Drága gyermekeim!
Én érettségi és azután elvégzett szakmunkás bizonyítvány birtokában, nagyon kemény felvételi után kerültem be a az akkor még Bánki Donáth Felsőfokú Technikumba 1965-ben.
Az évfolyam létszáma kezdéskor 180 fő volt. Éjjel nappal tanultam, és sok utóvizsga árán, de félév ismétlés nélkül, a rendes tanulmányi időben végeztem. Az eredeti induló létszámból a végzésre pont a fele, 90 végzős maradt úgy, hogy abból csak 60 fő volt az indulók között. A többi visszabukott, vagy a Műszaki Egyetemről átigazolt diák volt.
Tehát az eredeti létszám 1/3-a tudott csak rendes időben végezni, a többi ment a levesbe!
Ezt kellene ma is tenni, és aki nem oda való, azokat küldeni vagont rakodni! Sajna ilyen munka ma már nincs.
Az eredmény az volt, hogy aki ott végzett, azt úgy kapkodták el a különböző vállalatok mint a cukrot!
Mert volt presztizse az ott szerzett diplomának.

vallatas 2012.12.11. 16:26:05

@decens:
ez lenne a legjobb, a lehetőség adott, ozt aki szarik bele az fél év után mehet vagont rakni, vagy titkárnőnek....
de nem, inkább fizessen mindenki, vagy legalábbis a 95%-a, vagy legyen adósrabszolga.

Matolcsy Hoffman házassága nem szül sok jót!

hower 2012.12.11. 16:26:32

@Távmunkás: Ez egy nagyon régi és általános, nemcsak M.o.-ra igaz probléma. Az, hogy a tehetősebb magánemberek nem adnak pénzt az oktatásra nyilván változóban van az egykulcsos adó jótékony hatásának köszönhetően... csak vicceltem. A gond az, hogy ez a kormány sem tesz semmit azért, hogy ez megváltozzon. Sőt.

Zabaalint (törölt) 2012.12.11. 16:29:10

@Távmunkás:
"Erre majd akkor jössz rá, amikor csinálsz egy második diplomát, ahol esetleg van 5-6 egyező tárgy és azokat nem kell újra végigülnöd."

Pont azt csinálom levelezőn, és nem érzem jogosnak, hogy kreditelismertetéssel úgy kapjak 2 év alatt egyetemi végzettséget, hogy gyakorlatilag ugyanabból nem volt bachelor végzettségem.

Erasmusról öcsém tudna mesélni, annyira eltérő más országokban a tanrend, hogy hiába fogadják el, legfeljebb választhatónak jó itthon.

A kreditrendszer egy dologra jó, 1-1 szórótárggyal megcsúsztatni az évfolyam 90%-át, miközben a reménytelen 60-70%-ot benntartani jópár évre. Így az egyetem híre is megmarad, mert a leghülyébbek nem mennek át a szórótárgyon, és a finanszírozás is.

Egyébként én egy olyannak simán tapsolnék, ha ilyen arányú keretszám csökkentés lenne, de hozok pontok és érettségi helyett felvételi, és a normatívát addig emelnék, hogy ugyanannyit fizetne továbbra is az állam, csak kevesebb emberért. Akkor tényleg javulhatna a színvonal, és nem kellene sok hülyével bohóckodni.

Aureliano Buendía ezredes 2012.12.11. 16:29:32

@eßemfaßom meg áll: Arra próbáltam utalni, hogy nem terheli a GDP-t, ha valaki 5-10, vagy 15 év alatt végzi el az egyetemet. Mivel a plusz éveken már tandíjt fizet.

hower 2012.12.11. 16:30:14

@decens: A Műegyetem ma se annyira könnyű, mint azt itt néhányan képzelik.

Ami a többi egyetemre vonatkozik, 2012 egy kicsit más, mint 1970. Akkor az érettségi is egy relative ritka teljesítmény volt, ma nem. És nem csak azért, mert ma annyival hülyébbek az emberek, hanem azért is, mert az egész világ eltolódott egy olyan irányba, amihez kell valami alap (pl. most is klaviatúrán gépelsz egy számítógépen, és nem egy Optima NDK írógépen stencillel).

balage_81 reloaded (törölt) 2012.12.11. 16:30:43

@newtehen (egyszerű mint a faék - de működik): ezt kizárólag annak köszönheted, hogy egy időben (a mostanival pont ellentétesen egyébként) azt hirdette a felcsúti maradona, hogy minden második fiatalnak legyen diplomája. aki akkor ennek ellentmondott, az természetesen hazaáruló volt. jellemző sokakra, hogy képesek pár éven belül gyökeresen más álláspontot képviselni, ha a pártjuk azt kívánja. takarítónak pedig nem kell diploma, én ügyfélszolgálatost is tucatjával láttam érettségivel és nyelvtudással. amit írsz, költői túlzás, de egészségedre

nemjogasz 2012.12.11. 16:34:01

Nos megnéztem a jelenlegi szabályozást. Egy adott szakon államilag finanszírozotton lehet a diák a képzési idő + 2 félévig. (3 éves szak esetén ez 4 év, 4 éves esetén 5 év, stb) Emellett az államilag támogatott félévek száma maximum 12 (6 év. Tehát ha egy képzést nem fejez be, de eltöltött rajta 3 évet, egy másik képzésben már csak 3 éve van, ez vonatkozik a mesterképzésre is.)
Emellett egyes egyetemeken ha 2 félév alatt nem szerez legalább 30 kreditet (az elvárt 60 helyett), akkor átrakják fizetősre.
Úgyhogy "véget nem érő" tanulmányok lehetnek, de nem állami pénzen.

decens 2012.12.11. 16:37:10

Azt még elfelejtettem leírni mint negatív példát, hogy az unokaöcsém is csak 7 év alatt "tudta" elvégezni a Műszaki Egyetemet, mert egy második évben esedékes vizsgát a 6.évben tett csak le, és azután pedig nem volt képes letenni egy nyelvvizsgát. A szülők meg addig etették, itatták és pénzelték...

vallatas 2012.12.11. 16:44:16

@decens:
szép család lehet, ha látták, hogy a gyerek nem tanul, de még csak dolgozni sem küldték el, hogy legalább az ételt, ital saját maga finnaszirozza...
Az én fiamnak tuti nem adtam volna lehetőséget a linkelésre, ha nem tanul, akkor dolgozik.

eßemfaßom meg áll 2012.12.11. 16:51:49

@Aureliano Buendía ezredes: akkor is terheli a kieső adójával. Nyilván aki munka mellett tolja fizetős suliban az senkit nem zavar, de amire eredetileg válaszoltam nem ezt a koncepciót tükrözte

KG2000 2012.12.11. 17:07:22

Szerintem a diákhitel-rendszerrel éppenhogy a nagyon szegény családból származó fiatal is tud tanulni, feltéve, ha bízik magában és szorgalmas, hiszen akkor kap majd állást.

De a rendszer gyenge pontja valóban az, ha a diák önhibáján kívül nem tudja befejezni vagy csak késve az egyetemet vagy ha munkanélküli lesz a diploma után. Ezekre a problémákra nincs válasz.

Unbiased 2012.12.11. 17:15:24

Nézem az m1-en a "Maradj talpon" vetélkedőt, ahol minden versenyző ad magáról egy rövid életrajzot. A szereplők többsége egyetemet, főiskolát végzett. De fehér holló az, aki a végzettségének megfelelő állásban dolgozik. Vagy megutálta a választott hivatását, vagy nem kapott állást, de mindenképpen pályaelhagyó. Eltöltött 3-4-5 évet feleslegesen egy rosszul választott helyen, és az állam kidobott képzésére milliókat. Valami itt nagyon el van szúrva.

dr. Balta$ár 2012.12.11. 17:35:13

nincs itt semmi látnivaló, osszojjunk kérem !

1) párszáz romkocsmatöltelék diák BAJNAI ellen tüntetett

2) a jelenlegi 50 000 hejett 100-120 azer fog INGYEN tanulni ezután

3) 200-200 milliárd ... .... felsőoktatás vs. közgép...
legyen népszavazás mejiket választyuk...
pont anyit l*p a közgép évente mint amibe az összes ingyenes felsőoktatás kerülne...

Mojzes Pál (törölt) · http://mpgondolatok.blogspot.hu/ 2012.12.11. 17:37:42

"mindenki mindenki ellen, mindegy csak dolgozni ne kelljen"

Ennyit erről a gumicsontról amit most rág éppen a zindexblogketrec.

Amúgy vegyünk fel ájemeffhitelt legyen "ingyen" "oktatás" legyen sok bőcsész meg ingyen SÖR!!!

Void Bunkoid 2012.12.11. 17:39:15

@Távmunkás: nemtom, nekem szinte - kevés kivételtől eltekintve - az összes egykori erasmusos ismerősöm bölcsész szakokon nyomta, és _jelenleg_ mind kivétel nélkül vagy munkanélküli, vagy szokás szerint belemenekült a második/harmadik nappali szakos - ezúttal anyuci által finanszírozott, és természetesen szintén piacképtelen bölcsész jellegű - diplomájának megszerzésébe, és jó harminc-harmincpár évesen még mindig iskolás"gyerek".

Speciel az erasmust EGYÁLTALÁN nem számítanám be semminek, simán passzív félévként könyvelném el.

hu.wikipedia.org/wiki/ERASMUS_%C3%B6szt%C3%B6nd%C3%ADj

A mellékelt ábra alapján a képen látható fiatalok - tanulnak?

Szal jódolog ez, csak én semmiképpen nem nevezném "cserefélévnek", vagy tanulmányokba beszámítható dolognak. Inkább EU-s pénzből finanszírozott jutalomtábornak, esetleges nyelvi fejlődési lehetőségekkel (ámbár azt is kétlem, mert mindenki csak angolul kommunikál, még a német nyelvterületre menők is...).

nemjogasz 2012.12.11. 18:21:34

@Mojzes Pál: Meg debreceni focistadion, meg puskás akadémia, meg felcsúti kisvonat, mi?

komplikato 2012.12.11. 19:02:52

@belekotty: "Nem. Az hogy mennyien dolgoznak az oktatásban, annak mi köze a felsőoktatási keretszámokhoz?"

Biztos én vagyok alulművelt, de szerintem elég sok. Ha nő a fizetős helyek száma, kevesebb ember lesz, kisebb fejpénz kapnak az iskolák, leépítések és intézmény bezárások lesznek, nem?

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.12.11. 19:08:36

@Void Bunkoid: Az alapképzéses Erasmus többnyire annyit ér, amennyiért beszámítják, vagyis 2-3 kredit a félév.
Viszont doktori szinten már kissé más az ilyen csereprogramok résztvevőinek köre...

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.12.11. 19:12:23

@Void Bunkoid: Még annyit, hogy én ismerek több olyan volt Erasmus-os diákot, akik az ösztöndíj mellett kezdtek el külföldön dolgozni és a diploma után visszamentek ahhoz a céghez; vagy egy multinál nemzetközi tapasztalatként pozitívan bírálták el az ösztöndíjas múltjukat. Ők persze nem bölcsészek voltak...

gergo · www.indafoto.hu/ppgergo 2012.12.11. 22:12:38

@hower:

Az a gond, hogy el van minden baltázva és már szerintem léket kapott a hajó amiben evezünk, most ott tartunk, hogy dobáljuk ki a feleslegesnek vélt súlyokat, hogy lassabban süllyedjen.

Aki zseniális vegyész vagy bármi másban jó, azt nem féltem, mert ösztöndíjjal tanul odakint tovább. Max euroban veszi fel a diákhitelt, amit kinti munkával euroban fizet vissza.. de ezekután biztos hogy nem fog soha hazajönni.

Annak lesz kellemetlen a mostani helyzet, aki ebben az országban tervezte leélni az életét és azt gondolta, hogy a gyereke majd diplomával viszi valamire - nekik ez egy újabb negatív élmény.

gergo · www.indafoto.hu/ppgergo 2012.12.11. 22:18:41

@Zabaalint: kispajtás, persze hogy nem vagyok képben, mivel én termelem meg a zsetont ahhoz, hogy te a fűtött előadóban azon morfondírozz, melyik hidat foglald el holnap.

Belekotty írta, hogy 120 elsőévesből lesz 20 vegyész a végére. Mivel ezek az emberek valószínűleg ingyen fognak tanulni, én nem aggódok amiatt, hogy fizetniük kellene vagy a fizetős felsőoktatás miatt nem lesz belőlük jó szakember. Ha jók lesznek, majd kifizeti helyettük a multi a tandíjukat, mert nekik lesz munkahelyük ha szükség lesz rájuk.

Remélem veled majd a mcdo pénztárába fogok találkozni, ahogy a többi bölcsész-évfolyamtársaddal is :)

decens 2012.12.11. 23:06:10

@vallatas:
Én nem tartom a diáhitel 2-t "adósrabszolgaságnak" az én 50 évvel ezelőtti esetemhez képest. Igaz, hogy nem kellett "tandíjat" fizetnem, de a szüleim eltartottak amíg tanultam és a velem egykorú szakmunkások mire én kereső képes lettem, már annyi "bérelőnyre" tettek szert, hogy összkeresetet tekintve csak kb. 40 éves koromra értem őket utol. Jellemző példa, hogy 35 évesen 30 ember munkájáért feleltem, de a beosztottaim pár óra túlórával 7000 forintot kerestek havonta, amikor én 4500-at!
Ez volt az én "tandíjam"!
Ma nem ez van, és aki használható !!! diplomát szerez, az 35 évesen könnyen ki tudja fizetni "törlesztésre" azt a 4%-ot.
Aki meg foxi - maxi diplomát kíván szerezni, az meg kétszer is meggondolja, hogy belevágjon-e?
Így talán kevesebb "túlképzett" diplomásunk lesz, és a munkaerőképzés is a pici igényeket jobban kiszolgáló képzéshez / oktatáshoz jut el.

decens 2012.12.11. 23:14:46

@vallatas:
Azt hiszem, hogy a javaslatod ellen az oktatók háborodnának fel elsőnek. Akkor ugyanis nekik is kevesebb jutna a kevesebb diák után. Ezért fújnak egy követ most is az oktatók a diákokkal.
süti beállítások módosítása