Nyilvánvalóan eddig is megvolt az oka annak, hogy a hittan és az erkölcstan kimaradt az iskolán belüli programból, a bírálók szerint éppen azért, mert egész egyszerűen nem oda való. Nem túl meglepő módon a két tárgy közül a hittan kapott több kritikát, néhányan egyenesen felháborítónak tartják, hogy iskolai keretek között akarják hitre nevelni a gyerekeket.

Belegondolva a szülők helyzetébe, ez az elutasítás teljesen jogos. Az ugyanis, hogy egy gyerek vallásos-e, nem az iskolától kellene, hogy függjön, hanem az otthon kapott neveléstől, és ez vonatkozhat akár az erkölcstanra is, bármit is fedjen ez a fogalom: az otthon kapott értékek alapján döntse el egy gyerek, hogy számára mi a jó és a rossz, ne az iskolában akarják idegen emberek megtanítani neki.

A hittan oktatással egyébként a pedagógusok sem értenek egyet: a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint nem helyes, hogy a hitoktatás órarendi keretek között folyik, úgy vélik, hogy a gyerekeknek továbbra is csak tanítási időn kívül kellene ezzel találkozniuk.

A Pedagógusok Szakszervezete szintén elutasító az új óra bevezetésével, magyarázatképpen egy igen fontos dolgot emeltek ki: a kötelezővé tétel sértheti a világnézetileg semleges oktatáshoz való jogot. Valljuk be, ez a tétel elég nehezen vitatható, hiszen a vallás pontosan egy világnézetet közvetít, aminek a közoktatásban nem kéne, hogy helye legyen.

Múlt héten kezdett egyeztetni az Oktatási Hivatal a történelmi egyházak vezetőivel a hit- és erkölcstan órák bevezetéséről. Az új tantárgyak 2013-tól lennének kötelezőek, minden magyar általános iskolás számára.

A törvény szerint a diákoknak nem kell mindkét tantárgyat tanulniuk, választhatnak majd a hittan és az erkölcstan között, ennek ellenére máris sokan ellenzik, hogy ezek a tárgyak bekerüljenek az órarendbe – és nem is feltétlenül alaptalanul.

A bejegyzés trackback címe:

https://szamarpad2014.blog.hu/api/trackback/id/tr604487856

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása